A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Árpával, kagylóval, gombával is erősíthetjük immunrendszerünket

Vágólapra másolva!
Számtalan készítményt kínálnak az immunrendszer erősítésére, mégis a leghatékonyabb - és legolcsóbb - megoldás, ha a megfelelő ételeket fogyasztod. A táplálék-kiegészítők esetében ugyanis sosem lehetsz biztos benne, hogy a szervezetedben valóban felszívódtak-e az összetevők, az ételek azonban olyan enzimeket tartalmaznak, melyek ezt a folyamatot elősegítik.
Vágólapra másolva!

Nincs szükség multivitaminokra, titokzatos kapszulákra ahhoz, hogy ellenáljunk a betegségeknek, de akár egy egyszerű megfázást, náthát is elkerülhetünk megfelelő táplálkozással. A különböző élelmiszerekben, zöldségekben, gyümölcsökben számtalan, az egészségünk szempontjából nélkülözhetetlen vitamint, enzimet, nyomelemet találhatunk, érdemes tehát átgondolni, hogy mi kerül a tányérunkba, poharunkba. Kis odafigyeléssel ugyanis hadat üzenhetünk a kórokozóknak.

Búzacsíra

Az íze nem a legjobb, de ezen némi fűszerezéssel változtathatsz. Viszont kevés is elég belőle, hogy magadhoz vedd a szervezeted napi igényéhez szükséges cinket, ami a fehérvérsejtek termelődéséhez fontos.


Gombák


Bár rendszertanilag nem minősülnek sem növények, sem állatnak, mégis hasznunkra válnak: bizonyos fajtáik akár 300 olyan kémiai anyagot is tartalmazhatnak, amelyek segítik a fehérvérsejt képződést. A shiitake, maitake és reishi tartalmazza a legtöbb immun-stimulánst, de a csiperke is megteszi.


Tej


Sok benne a kalcium, ami az egészséges csontfejlődéshez kell - azt viszont már kevesebben tudják, hogy a tej ezen kívül még körülbelül 26 másik folyamatot támogat a szervezetben. Ne feledkezzünk meg magas D-vitamin tartalmáról sem, ami szintén erősíti az immunrendszert.

Forrás: sxc.hu
Élet, erő egészség - nem csak kalciummal


Hal és kagyló


A bennük található omega-3 zsírsavak az úgynevezett falósejtek aktivitását növelik meg - ezek azok a sejtek, amelyek a betolakodókat egyszerűen "felzabálják". A tengeri herkentyűk emellett nagy mennyiségben tartalmaznak szelént is, mely nyomelem segít a fehérvérsejteknek citokineket, az immunrendszerben fontos szerepet betöltő molekulákat termelni.


Tyúkhúsleves


A nagyi influenza ellenes levesének hatékonyságát tudományos szempontok is igazolják. A csirkéből a főzés során cisztein szabadul fel, ami jót tesz a hörgőknek: csökkenti a váladékozást és a köhögési ingert. Az immunerősítő hatást hozzáfőzött hagymával és fokhagymával fokozhatod.


Fokhagyma


A fokhagyma gyulladáscsökkentő és immunserkentő anyagokat tartalmaz, például allicint. A kutatók szerint ez a jótékony hatás érvényesül a szív-érrendszeri betegségek esetén is.

Forrás: sxc.hu
Nem csak vámpírok ellen véd


Narancslé


Akár napi két pohár elfogyasztásával fedezheted szervezeted C-vitamin szükségletét. Azt a közkeletű hiedelmet azonban, miszerint a C-vitamin megelőzi a megfázást, semmi nem támasztja alá. Mindössze azt mondhatjuk el róla, hogy segíthet felkészültebben fogadni a kórokozókat.



Sütőtök és édesburgonya


Kiváló A-vitamin források. Ha nagyon nem szereted a sütőtököt, pótolhatod répával is, de a tök és az édesburgonya cink tartalma miatt is ajánlott.


Tea


Egy csésze - vagy inkább 4-5 - meleg fekete tea interferon nevű molekuláinkat szaporítja, amelyek felveszik a harcot a betolakodók ellen. Ugyanerre a célra azonban a zöld tea is jó.

Forrás: sxc.hu
Az immunrendszert is erősíti és antioxidánsban is igen gazdag


Zab és árpa


Norvég kutatók szerint a zabban és az árpában található béta-glukán nevű rost valamint egyéb vegyületek segítenek elkerülni az influenzát, a herpeszt és a lépfenét, vagyis anthraxot. Ezeket a jótékony hatásokat a szakemberek egyelőre csak állatok esetében bizonyították. Embereknél egyelőre csak abban lehetünk biztosak, hogy az említett gabonák elősegítik az immunrendszer működését.

Az immunrendszered ellenségei


Szénsavas üdítők

Egy liter szénsavas üdítőitalban mintegy 100 gramm cukor van. Ez nemcsak az elhízás szempontjából káros, de gátolja az immunsejtek működését is.

Túlzásba vitt alkohol

Kis mennyiségben orvosság, nagy mennyiségben gyógyszer - tartja a kocsmahumor, de ebből csak az első rész igaz. A vedelés kifejezetten árt az immunrendszernek: egy nagyobb ivászat akár 24 órára is megzavarhatja védelmi rendszerünk működését.

Kalóriabombák

A túlzott energiabevitel elhízáshoz vezet - ezt mindenki tudja. Az azonban kevésbé közismert tény, hogy az túlsúlyosak jobban ki vannak téve a fertőzéseknek is. Az elhízás ugyanis hormonális zavarokhoz vezethet, ami miatt krónikus gyulladás alakulhat ki a szervezetben. Az Egyesült Államokban, ahol komoly probléma a lakosság túlsúlya, megfigyelték, hogy a sertésinfluenza a kövéreknél súlyosabb lefolyású.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!