Az említett magvak ugyanis olyan alkotórészeket tartalmaznak, amelyek segítik a koleszterinszint karbantartását azáltal, hogy csökkentik a rossz koleszterinként elhíresült LDL-koleszterin mennyiségét.
A magvakban található telítetlen zsírsavak, az omega-3 zsírsavak, a rostok, az 1-arginin, valamint a növényi szterolok mind-mind jótékony hatással bírnak a szívre.
A koleszterincsökkentésen túl a dió, mandula és pisztácia fogyasztása a vérrögök kialakulását is gátolja, sőt, a verőerek belső borítását is egészségesen tartja - állítják az amerikai Mayo Klinika kutatói a Women's Health Source (Női Egészségforrás) című folyóirat legfrissebb számában. A klinika kutatói végezték az első olyan kísérletet, amely tudományosan igazolta, hogy a dió, a mandula és a pisztácia fogyasztása valóban csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
Mivel azonban a magvak tápértéke és kalóriatartalma meglehetősen magas, fogyasztásuk csak kis mennyiségben, naponta maximum egy marékkal ajánlott. Érdemes a nem sózott, vagy alacsony sótartalmú változatokat előnyben részesíteni.