Az európai orvosok bosszúsak a védőoltás-ellenes mozgalmak miatt

Vágólapra másolva!
A klinikai orvosok vezető szervezete hétfőn azzal vádolta a védőoltás-ellenes mozgalmak résztvevőit, hogy gyanút keltenek az (A)H1N1 sertésinfluenza elleni védőoltással kapcsolatban, amivel veszélyeztetik a közegészségügyet és az emberek életét.
Vágólapra másolva!

Az Európai Klinikai Biológia és Infektológiai Társasága (ESCMID) szerint aggasztó a védőoltás bizonyos európai országokban tapasztalható kedvezőtlen aránya.

Franciaországban egy november 14-i közvélemény-kutatás szerint például a felnőttek csupán 20 százaléka készül beadatni a védőoltást, 79 százalék a vakcina ellen foglalt állást. Nagy-Britanniában minden második ember vonakodik beoltatni magát.

Az ESCMID úgy véli, hogy az oltásprogram a szkepticizmus és a sok országban kialakult védőoltás-ellenes mozgalmak által terjesztett szándékos félreinformálás miatt halad lassan előre. "Félő, hogy a védőoltás lassú alkalmazása jelentősen visszaveti a világjárvány visszaszorítására irányuló erőfeszítéseket, és fokozza az európai egészségügyi rendszerekre nehezedő nyomást"- áll a svájci székhelyű szervezet közleményében.

Oltás hiányában több lesz a szövődmény és a vírus mutálódik

A WHO adatai szerint a sertésinfluenza jelenleg 10 országban érte el a járványos méreteket, és 17 országban nő az orvosi beavatkozást igénylő légzőszervi esetek száma. "Európában a védőoltási kampány sikertelensége a világjárvány szélesebb körű elterjedéséhez illetve több szövődményhez vezethet, és nagyobb a valószínűsége így annak is, hogy a vírus agresszívebb és/vagy gyógyszerrezisztens formává mutálódik" - nyilatkozta a társaság volt elnöke, Giuseppe Cornaglia.

A szervezet a vakcina biztonságával és szükségességével kapcsolatos bírálatokra így reagált: "...minden tudományos alapot nélkülöznek. A vakcinát pontosan ugyanúgy állítják elő, mint a szezonális influenza elleni védőoltást, ugyanaz a gyártó készíti, ugyanazokkal az alapanyagokkal, egy dolog különbözik csupán: a vírus."

A szervezet hangsúlyozza azt is, hogy a pandémiás oltóanyagok biztonságát és immunogenicitását egy nagyszabású, randomizált kísérlettel igazolták, e nélkül az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) el sem fogadta volna a vakcinát.

Eddig 5700 halálos áldozata van a vírusnak

A WHO adatai szerint világszerte több mint 5700 ember vesztette életét április óta sertésinfluenza-fertőzés következtében. A legtöbb haláleset az USA-ban következett be.

Az EMEA pénteken bejelentette, hogy eddig hivatalosan ötmillió európai kapta meg a védőoltást.

"Az eddig jelentett mellékhatások olyan enyhe tünetek voltak, mint láz, hányinger, fejfájás, allergiás reakciók, illetve helyi reakciók az oltás helyén. Ez megerősíti az oltóanyagok biztonságosságát."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!