A szójából készült ételek-italok akkor lettek igen népszerűek, amikor ismertté vált, hogy azokban az országokban, ahol a szója alapvető élelmiszer - például Japánban és Kínában -, a rosszindulatú daganatoknak több formája ritkábban fordul elő, mint Európában.
A szójatej táplálkozási szempontból nagyon hasonlít a tehéntejhez: fehérjetartalmuk mennyiségileg hasonló, de összetételük különbözik. A szójatej kedvező tulajdonsága, hogy azok számára is biztonságos, akik tehéntej allergiában szenvednek. Ugyancsak jótékony hatásúak a szójában lévő izoflavonok is. Korábban több tanulmány azt jelezte, hogy a szója fogyasztás csökkenti a koszorúér-betegség szempontjából veszélyes vérzsírok szintjét. Ez alapján a dietetikusok előszeretettel ajánlanak szójatartalmú diétát a szívinfarktus megelőzésére.
A tudományos kutatások nem igazolják a szójatej különleges hatását
Néhány éve 22 nagy vizsgálatból származó tudományos statisztikai sor igazolta, hogy a szójának a "rossz" LDL koleszterint csökkentő hatása igen szerény. Egy amerikai kutatócsoport most azt vizsgálta, hogyan befolyásolja az érelmeszesedésre jellemző, gyulladásjelző és oxidatív stresszre utaló anyagok előfordulását a változó kor utáni nők vérében a bőséges szójatej-fogyasztás a csökkentett zsírtartalmú tehéntejhez képest.
A 31 önként jelentkező nő egy hónapig igen pontosan, az előírásnak megfelelően étkezett. Ennek ellenére a szójatej mérhetően nem csökkentette a vizsgált gyulladásjelzők és stresszanyagok szintjét.
Ezek az eredmények hasonlóak azokhoz, melyek alapján az Amerikai Szív Szövetség szakbizottsága néhány éve már hangsúlyozta, hogy a szójából készült élelmiszerek fogyasztása telítetlen zsírtartalmuk, a bennük lévő rostok, vitaminok és nyomelemek miatt ajánlott, de ilyen táplálékkiegészítők, tabletták szedése nem javasolt. Nem kétséges tehát, hogy a szójatej egészséges, de nem csodaszer.