A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók állatkísérletekkel bizonyították: a gyorsételek ugyanolyan szintű függőséghez vezetnek, mint a heroin. Nem véltelenül nevezi a szleng ezeket az ételeket junk foodnak, azaz szemétkajának...
Vágólapra másolva!

Szemétkaja alatt a táplálkozási szakemberek olyan ételt értenek, amelynek összetétele messze esik az ideálistól: tetemes mennyiségű benne az egyzserű szénhidrátokból származó kalória és a transzzsír. Most azonban az is kiderült, az egészségtelen táplálékok a kábítószerekhez hasonló módon stimulálják az agy jutalmazó központját, ezért ugyanolyan viselkedésminták kialakulásához vezethetnek, mint például a heroin fogyasztás.

A Scripps Kutatóintézet munkatársai Paul Johnson vezetésével nagymennyiségű egészségtelen ételt - süteményeket, hamburgert, szalonnát és kolbászt - vásároltak össze kísérleti patkányaiknak. Ezután a rágcsálókat két csoportra osztották: az egyiknek megfelelő tápanyag-összetételű, alacsony kalóriatartalmú eledelt adtak, a másik csoport tagjai viszont korlátozás nélkül falhatták a junk foodot. Ez utóbbi csoport tagjai rövid idő alatt gyakorlatilag zabálni kezdtek és rekord idő alatt elhíztak. "Kétszer annyi kalóriát vittek be a szervezetükbe, mint az első csoport egyedei" - áll a kutatócsoport sajtóközleményében.

Pár nap, és kialakul a függőség

A szakemberek a kísérlettel igazából arra szerettek volna választ kapni, köze van-e a jelenségnek az agy jutalmazó központjához. Elektródákkal stimulálták a patkányok agyának jutalmazó központját: az állatok egy mókuskereket hajtva érhették el a maximális izgalmi állapotot. A gyorsételekkel etetett állatoknál hosszabb ideig tartott, míg a jutalmazó központ működésbe lépett. Eszerint sokkal erősebb külvilágból érkező impulzusra volt szükségük az elégedettség eléréséhez.

Már öt napos "szemétkaja-diéta" drámaian csökkentette a jutalmazó-központ érzékenységét - így végül az állatok egyre több ételt fogyasztottak, hogy elérjék a vágyott hatást. Gyakorlatilag pontosan az játszódott le bennük, mint egy heroinfüggőben, akinek egyre nagyobb adagokra van szüksége a korábbi élmény eléréséhez. "Ez az első lépés a függőség felé, az állatok kezdték elveszíteni a kontrollt önmaguk felett" - olvasható a közleményben.

Annak ellenőrzésére, mennyire erős bennük az evés iránti vágy, a kutatók kis áramütést adtak a patkányoknak, miközben azok táplálkoztak. A nem szemétkajával etetett állatok azonnal abbahagyták az evést, míg a másik csoport tagjai nem zavartatták magukat: tovább tömték magukat annak dacára, hogy tudták, újabb áramütést fognak kapni. "Ezek alapján az állatokról biztonsággal kijelenthetjük: függők lettek" - állítják a kutatók.

Hosszú idő lejönni a szemétkajáról

A jutalmazó rendszerben beállt változás hetekkel azután is megmaradt, hogy a kutatók megvonták az egészségtelen menüt a patkányoktól. "Úgy tűnik, ha egyszer tönkretesszük azt a finoman hangolt rendszert, ami jelzi szervezetünk valós igényeit az eégszséges működéshez szükséges tápanyagokkal kapcsolatban, igen nehéz helyreállítani az egyensúlyt" - hangsúlyozza a kutatócsoport. Ezt alátámasztja az is, hogy amikor a szemétkajával tömött állatoknak egészséges ételeket adtak, arra két hétig jóformán rá sem néztek, annyira megváltoztak táplálkozási igényeik. A kutatók most a jutalmazó rendszerben beállt változások hosszú távú hatásait vizsgálják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!