A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

"Új férfi születik Dél-Afrikában"

Vágólapra másolva!
A címben szereplő mondat egy dél-afrikai reklám szlogenje, melynek célja, hogy a súlyosan HIV-fertőzött országban átalakítsa a nemiségről alkotott elképzeléseket, és maga mögé állítsa a férfiakat az AIDS elleni küzdelemben.
Vágólapra másolva!

Az új dél-afrikai férfi "nem folytat védekezés nélkül szexuális kapcsolatot, tisztelettel bánik a nőjével, és nem az határozza meg az értékét, hogy hány nőt kap meg" - hirdeti a reklám.

A nagyivó, vakmerő, nőcsábász férfikép még mindig vonzó sok dél-afrikai férfi számára, ami súlyos akadálya az AIDS megfékezésének az országban, ahol a 48 milliós népességből 5,7 millióan HIV-fertőzöttek.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az AIDS ellenes kampányok eddig főleg az egészségügyi intézményekre korlátozódtak, ahol viszont leginkább nők fordulnak meg, a szexuális kapcsolatokat viszont továbbra is a férfiak uralják. Dél-Afrikában az elvégzett HIV-tesztek háromnegyedét, és a retrovírus elleni kezelések kétharmadát nőkön végzik. A férfiak jellemzően a nőknél jóval később, már immunrendszerük legyengülése után kérnek egyáltalán orvosi segítséget is.

Az országban Férfiak és az AIDS címmel indított program klinikákon, futballmeccseken, bárokban és munkásszállókon kampányol. Lehetőség van a személyes konzultációkra, ahol a páciensek helyi nyelveken beszélő férfi orvosoktól, szociális munkásoktól és ápolóktól kérhetnek segítséget. A program egyik sarokpontja a férfiak körülmetélésének ösztönzése, hisz erről tudományosan igazolták, hogy legalább felével csökkenti a fertőzés kockázatát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!