Férfi fogamzásgátló tabletta - Meddig kell még várni rá?

Vágólapra másolva!
Kereskedelmi forgalomban a mai napig nem kapható hatékony hormonális fogamzásgátló tabletta az erősebb nem számára. Egy új kutatás eredményei azonban azzal kecsegtetnek, hogy belátható időn belül a boltok polcaira kerülhet.
Vágólapra másolva!

A skóciai Edinburgh Királyi Orvosi Kutató Intézet biológusai feltárták azt a folyamatot, ahogy az androgén hormonok a herékben kontrollálják a hímivarsejt-termelést és ezáltal a termékenységet. A mechanizmus részletes ismerete megnyitja az utat a hormonális fogamzásgátlók kifejlesztése előtt férfiak számára is.

A skót biológusok a folyamatot egerekben tanulmányozták. Kísérleti alanyaikat két csoportra osztották: az egyik csoportba egészségesen működő egerek kerültek, a másik csoport tagjai viszont nem rendelkeztek a herék ún. peritubuláris myoid sejtjeiben egy génnel.

Ez a gén az androgén hormonok receptorainak kódolásáért felel, azaz hiányában vagy blokkolásával nem, vagy csak részben alakulnak ki a férfivonások. A vizsgált egereknél jelentősen csökkent a spermaszám a kontroll csoporthoz képest, és a hímek nem voltak képesek megtermékenyíteni a nőstényeket.

Nehezebb férfi tablettát gyártani, mint nőit

Ma a világon a nem kívánt terhességek megelőzésének egyik legelterjedtebb és leghatékonyabb módszere a fogamzásgátló tabletta. Amerikában az 1950-es évek óta kaphatók, hazánkban 1968-ban engedélyezték forgalmazásukat. A világon több mint százmillió nő szed rendszeresen antibébi tablettát, amelyek többsége női nemi hormonokat, ösztrogént és progeszteront tartalmaz. Már az első női tabletták kifejlesztésekor felmerült, hogy hasonló módszerrel talán a férfiak termékenysége is felfüggeszthető lenne ideiglenesen.

Hogy ötven év elteltével miért nincs még mindig férfi fogamzásgátló tabletta? Egyrészt azért nehezebb kifejleszteni, mint a nőknek valót, mert a férfi átlagosan percenként ezer spermát termel, míg a nőknél ciklusonként csak egy petesejt szabadul csak fel.

Másrészt a modern, fejlesztés szakaszában lévő férfi fogamzásgátló hatóanyagok mind a hímivarsejtek létrejöttéhez elengedhetetlen hormonok blokkolásán keresztül igyekeznek hatni. A hímivarsejtek képződését szabályozó hormonok azonban egymás termelődését is befolyásolják, például a negatív visszacsatolásnak nevezett folyamaton keresztül: ennek során egy bizonyos hormon hatására egy másik anyag kezd termelődni, ami viszont csökkenti az eredeti hormon termelődését serkentő hormon szintjét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!