Vágólapra másolva!
A zöldtea fogyasztása védelmet nyújthat a tüdőrák ellen is tajvani kutatók szerint.
Vágólapra másolva!

A szakemberek klinikai vizsgálatokat végeztek több mint 500 ember - 170 tüdőrákos és 340 egészséges - bevonásával a kelet-ázsiai szigetországban, és megállapították, hogy jelentősen csökkent a tüdőrák kockázata azon dohányzók és nemdohányzók körében, akik legalább egy csésze teát elfogyasztottak naponta.

Azon nemdohányzók körében viszont, akik egyáltalán nem fogyasztottak zöldteát, 5,16 szorosára nőtt a tüdőrák kockázata a teázó nemdohányzók viszonyítva. A dohányzók körében ez a kockázat még nagyobb, 12,71-szeres volt, szintén a nemdohányzó teázókhoz képest - idézte a ScienceDaily tudományos hírportál a tajvani szakemberek előadását, amelyet egy amerikai rákkonferencián tartottak.

A tudósok feltételezik, hogy az emberek genetikai állománya is szerepet játszik a kockázati tendenciában. A zöldtea-fogyasztók, akár dohányzók, akár nem dohányzók, ha az IGF1 nevű génnel rendelkeztek, kevésbé voltak hajlamosak a tüdőrákra, mint azok a zöldtea-ivók, akiknél az IGF1 gén egy másik fajtája volt jelen.

A zöldteát, amely a Camellia sinensis nevű ázsiai növényből készül, Ázsiában széles körben fogyasztják. Számos rákbetegség sokkal kisebb arányban fordul elő a világnak ezen a felén, amit már korábban is a zöldtea fogyasztásával magyaráztak.

Laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy a zöldtea kivonatai, a polifenolok megállíthatják a ráksejtek növekedését. Ám az emberek bevonásával végzett korábbi vizsgálatok vegyes eredményeket hoztak. Egyes esetekben bizonyított volt a védelmi hatás, míg máskor nem találtak rá bizonyítékot - írja a BBC.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!