Disznótoros pálinkával: a legjobb út a hasnyálmirigy-gyulladás felé

Vágólapra másolva!
Konyhánk elkerülhetetlen jellemzői a zsírban gazdag hozzávalók, ráadásul az ünnepi időszakban a szokásos alkoholmennyiségnek is a többszöröse fogy. Ez pedig veszélyes párosítás: heveny hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezethet, ami komoly, nem ritka esetben halálos szövődményekkel is járhat. Hogy kerüljük el, hogy ismerjük fel és mire számíthatunk, ha mégis kezelésre szorulunk?
Vágólapra másolva!

Felhasi, hátba sugárzó, vagy övszerűen körben szorító fájdalomként jelentkezik, ez néha magától oldódik és elmúlik, romló esetben azonban a fájdalom tűrhetetlenné válik, napokig is tarthat, járáskor rosszabbodik, hányinger, hányás is társulhat hozzá. Így jelentkezik a hasnyálmirigy-gyulladás. Mivel többnyire nem kórokozó (baktérium) miatt alakul ki, hanem az önemésztés okozza (a túlműködéses mirigyek magukat kezdik feloldani, láz csak ritkán jelentkezik, így hajlamosak vagyunk oda se figyelni. Az egyéni tűrőképességtől függően a beteg előbb vagy utóbb orvoshoz kerül.

Az átmeneti hasfájásról pedig gyakran nem is derül ki, mi volt az ok. Józan ésszel ilyenkor az ember koplal egy kicsit - ez ebben a betegségben gyakorlatilag a terápiát jelentheti - s ha javul is az állapota, érdemes kicsit hosszabban folytatni a diétát.

Magyarországon az egészségügyi statisztikák szerint meglepően sok, évente 2-5000 heveny hasnyálmirigy-gyulladást (ez a pancreatitis) diagnosztizálnak, ezek döntő többsége epeúti betegség, epekő miatti elzáródás, vagy alkohol hatására kialakuló hasnyálmirigy-önemésztés következtében lép fel. Tovább ronthatja a helyzetet a magas vérzsír, vagyis a triglicerid szint. Hiba lenne azt gondolnunk, hogy már sokszor teszteltük hasnyálmirigyünket, mindig is bírtuk az alkoholt: a tömény szeszek miatti hasnyálmirigy-gyulladással kezelt magyarok átlagosan a negyvenes éveikben járnak.

Mi vár ránk a kezelés során?

Súlyos esetben a kezelést mindenképpen kórházban kell végezni, a lehetséges súlyos szövődmények miatt szoros orvosi megfigyelést igényel. A terápia legfőbb eleme a már említett koplalás, a hasnyálmirigy tehermentesítése: ha nem jut táplálék a gyomorba, a hasnyálmirigy nem termel emésztőenzimet és a gyulladt mirigyállomány nem emésztheti meg önmagát.

Amennyiben a betegség elhúzódik - nem ritka a több hétig is tartó gyulladás - a táplálást úgy kell megoldani, hogy közben a mirigyet ne késztesse emésztőenzim termelésre. Ennek az a módja, hogy kórházi körülmények között az orrlyukon keresztül egy vékony műanyag csövet juttatnak a vékonybélbe, oda, ahol a hasnyálmirigy már nem érzékeli a beadott táplálékot. Emellett szükség lehet antibiotikumra, epeúti illetve kivezető nyílás tágítókra (a nedvek kifolyását a mirigyből megkönnyítendő), súlyos esetben műtétre, intenzív osztályos kezelésre is. Gyógyuló betegségben is kiemelkedő jelentőségű a lassan és megfelelő összetevőkből bevezetett diéta.

A megelőzés nem is olyan nehéz

"A heveny hasnyálmirigy-gyulladás egészen egyszerűen megelőzhető" - mondta el lapunk orvos-szakértője, Dr. Terebessy András megelőző orvostan szakorvos. "Kerüljük a hirtelen nagy mennyiségű alkohol fogyasztását, különösen zsíros ételekkel párosítva. Ha tudjuk, hogy epekövünk van, kérjük ki orvosunk véleményét az eltávolítás szükségességéről, mert ez a betegség másik fő oka. Az enyhe hasnyálmirigy gyulladás legtöbbször egy kis koplalással egy-két nap alatt megszűnik, de hasi panaszok esetén forduljuk orvoshoz, mert a karácsonyi torkoskodásnak sajnos akár hosszú távú következményei is lehetnek."

http://mkod.hu/test/voting/?id=184

http://mkod.hu/test/voting/?id=183

http://mkod.hu/test/voting/?id=185

http://mkod.hu/test/voting/?id=11

http://mkod.hu/test/voting/?id=186

http://mkod.hu/test/voting/?id=188
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!