A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

A HPV elleni oltás megelőzheti a HIV terjedését

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók szerint a humán papilloma vírus (HPV) elleni oltás hatékony lehet a HIV-, illetve az AIDS-járvány ellen.
Vágólapra másolva!

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatócsoportja jutott a fenti megállapításra, miután 2168, szexuálisan aktív, 18-24 év közötti férfit vizsgált meg Kenyában, akik közül senki sem volt HIV fertőzött, és egyikük sem volt körülmetélve. A kísérlet kezdetén megnézték, hogy HPV fertőzöttek-e, ezt a szűrést több mint 24 hónapon keresztül folytatták. A legtöbb önkéntest 42 hónapig követték nyomon.


A kutatók a felmérés elején körülbelül a megfigyeltek felének (1089) péniszbőrén találtak HPV fertőzést. A vizsgálat befejezése után a HPV-pozitív férfiak 5,8 százaléka HIV-pozitív lett, míg ez az érték csak 3,7 százalék volt azoknál, akiknél nem mutatták ki a HPV vírust.


Jennifer S. Smith kutatásvezető szerint már a legelső vizsgálatok alkalmával, - amikor a körülmetéléseket, illetve más szexuális és szociodemográfiai kockázati tényezőket ellenőrizték - nagyobb volt a humán papillóma vírussal fertőzött férfiaknál a HIV-fertőzés esélye, mint HPV nélküli társaiknál. Ha ez a felismerés más kutatásoknál is helytáll, a HPV megelőzése hatékony eszköz lehet a HIV esetében is.


A tudós szerint egy HIV elleni oltás lenne a legnagyobb remény az AIDS-járvány megfékezésére, de ilyen védőoltás egyelőre nem létezik. Ugyanakkor van már olyan készítmény, amely a HPV fertőzés bizonyos típusait előzi meg. A szakember szerint, ha ezzel oltanák be a fiatalokat a szexuális aktivitásuk megkezdése előtt, meggátolhatnák a HIV terjedését.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!