A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Miközben egyre több adat lát napvilágot arról, hogy a Nap ultraibolya sugarai nagy szerepet játszanak a bőr rosszindulatú daganatainak kifejlődésében, egy új, érdekes elmélet arra utal, hogy a napsugárzás nemcsak melegítő hatásával, hanem más módon is kedvező, mivel tágíthatja az ereket. Az Európai Unió kutatóinak meglepő elképzeléseit az European Heart Journal közölte.
Vágólapra másolva!

Mind az orvosi szaksajtó, mind a média manapság főleg arra hívja fel a figyelmet, hogy a napozás bőrrákot okozhat, ezért legjobb, ha igyekszünk elkerülni. A nem túlzott napozás azonban kell az egészségnek. Eddigi ismereteink szerint a napsütés óvatos élvezetének kedvező hatása a melatonin és a D-vitamin. A melatonin fontos szerepet játszik a napszaki ritmus szabályozásában. Még nem megfelelően tisztázott, de befolyásolja az immunrendszert és feltehetőleg a sejtműködést is.


A D-vitamin az ultraibolya B-sugárzás hatására keletkezik a bőrben, hiányában azonban károsodik a csontrendszer kialakulása és épsége. Mióta a napozás veszélyeiről ilyen sok szó esik, különböző ételek, táplálékkiegészítők fogyasztásával javasolják a megfelelő D-vitamin bevitelt.


A vérnyomás nyáron mindig alacsonyabb


Néhány éve Nobel-díjat kaptak azok a kutatók, akik tisztázták, hogy az ütőerek tágulásának legfontosabb tényezője az ereket bélelő sejtek által termelt gáz, a nitrogén-monoxid.


Martin Feelisch és nemzetközi munkacsoportja most arra hívja fel a figyelmet, hogy nitrogén-monoxid napsütés hatására nagy mennyiségben keletkezhet a bőrben is, bejuthat a vérkeringésbe és tágíthatja a koszorúereket, csökkentheti a vérnyomást.


Emlékeztetnek arra is, hogy negyven éve végzett, vérnyomáscsökkentéssel kapcsolatos vizsgálatokban már fölfigyeltek arra, hogy a vérnyomás mindig alacsonyabb volt nyáron, mint télen. Ez egybevág a nitrogén-monoxid bőrben keletkezésének jelentőségével, hiszen ritkán gondolunk arra, hogy a bőr egyik legnagyobb szervünk: felszíne felnőttben átlagosan két négyzetméter.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!