Színes karkötővel kampányolnak a tinilányok az anorexiáért

Vágólapra másolva!
Míg a korábbi évszázadokban nem jelentettek problémát, napjainkban egyre gyakoribbak a táplálkozási zavarok. Már a csapból is az folyik, hogy aki karcsú, az sikeres és boldog is. A nádszálvékony modelleket példának tekintő fiatalok azonban sokszor önértékelési zavarok, vagy családi problémák miatt kezdik kiéheztetni saját magukat. Ennek pedig akár életveszélyes következményei is lehetnek.
Vágólapra másolva!

"15 éves voltam, amikor az egész kezdődött" - mondta el a húszas éveinek elején járó Kata. "Ekkor halt meg az édesanyám és arra használtam az éhezést, hogy megküzdjek a veszteséggel és visszanyerjem az uralmat az életem és a testem felett. Mindig is bizonytalan voltam a megjelenésemben és egy idő után a betegség lett az életem. 158 centis magasságomhoz képest 36 kilóra fogytam, volt, hogy egész nap csak egy falat kiflit ettem, de 650 kalóriát égettem el az edzőteremben" - mesélte. "Utáltam hányni, de mégis megtettem, mert rettegtem attól, hogy hízok. Öt év után kerültem kórházba, amikor annyira legyengültem, hogy már csak feküdtem az ágyban egész nap. Hat hétig voltam bent, ezután még tizenkét hétig kellett terápiára járnom. Most 50 kiló vagyok és gyógyultnak nyivánítottak, de úgy érzem, én mindig anorexiás maradok. Legfeljebb épp nem koplalok" - vallotta be a lány.

A testképzavarok és a táplálkozási problémák azonban nem csak lelki problémákból fakadhatnak, hanem az aktuális divatirányzatok, illetve a tévéből áradó képek is befolyásolhatják az ilyesmire különösen fogékony fiatal lányokat. Korábban a kövérséget a jóléttel és a gazdagsággal azonosították és a szépségideál is egészen más volt, mint ma. Gondoljunk csak Rubens gömbölyded nőalakjaira, vagy akár csak a XX. század korai szexbombáira: Marilyn Monroe-ra, Brigitte Bardot-ra, Sophia Lorenre vagy Claudia Cardinaléra. Azonban a hatvanas években jött a csontsovány modell, Twiggy és divatba hozta a vékony alakot, mely azóta is hódít.

Uralkodó média

Elárasztanak mindent a tévéből, az újságokból és az internetről is azok az üzenetek, amik azt sugallják, hogy csak az lehet igazán sikeres és boldog, aki vékony. Ez pedig a mindennapi életre is rányomja a bélyegét: például az állás- vagy a párkeresés során is hátrányba kerülhetnek azok, akik kevésbé felelnek meg a mai szépségideálnak. Ráadásul a kislányok előtt is ott van a rossz példa az aránytalan testű Barbie baba személyében.
"A szépségideál az elmúlt harminc évben egy szempontból keveset változott: ma is a vékony lányok számítanak ideális alkatúnak" - mondta el dr. Sütő Enikő modell, jogász és üzletasszony, aki a Fabulon-reklám hátulról fotózott félaktjával vált ismertté országszerte a nyolcvanas évek elején. "Voltak ugyan próbálkozások a telt alak divatba hozására, de ezek rendre kudarcot vallottak. A kifutón a modellek magasságában történt a legszembetűnőbb változás. Míg én 172 centisen annak idején átlagos magasságú voltam, ma labdába sem rúghatnék, mivel ma már csak a 175 centiméter feletti lányokat foglalkoztatják".

Életformává vált az anorexia és a bulimia

A táplálkozási zavarokra, mint életstílusra tekintő fiatal lányok újabban internetes közösségekbe tömörülnek, ahol érzelmi támogatást adnak egymásnak, diétatippeket osztanak meg, fogyási versenyt rendeznek, valamint ötleteket adnak egymásnak, hogyan titkolják el a fogyást és hogyan kerekedjenek felül az étvágyon. Thinspirationnek vagy röviden thinspónak nevezik a vékony celebekről megosztott képeket és videókat, ennek ellentéte a reverse thinspiration, azaz a kövér emberek és zsíros ételek képei. A pro-ana mozgalom, vagyis az anorexia hívei sokszor piros, a pro-mia (bulímiás) lányok pedig lila karkötő viselésével különböztetik meg magukat. Ijesztő mértékben megnőtt az ilyen közösségek honlapjainak száma 2006 és 2007-ben: 470 százalékkal lett több ezekből a weboldalakból.

Mi fán terem az étkezési zavar?

"A testsúlyzavaron alapuló betegségeknek, mint az anorexia vagy a bulimia, lelki alapjai vannak" - magyarázta dr. Fehér Gabriella, pszichológus. "Gyakori az anorexiásoknál, hogy a család túlzottan óvja a gyermeket, illetve jellemző a konfliktustagadás is" - folytatta a doktornő. "Bulímia esetében azonban inkább a hangulat változékonyságával és impulzivitással kell számolnunk. Mindkét étkezési zavar esetében fennáll viszont az önszabályozás zavara, anorexia esetén ez túlzott, míg bulímiában csökkent mértékben van jelen. Az anorexiások mindenben a tökéletességre törekszenek, a betegség gyakori kísérője a depresszió és az elhízástól való szorongás is".

"A táplálkozási zavarok hátterében gyakran a társadalmilag ideálisak tartott, irreálisan vékony termet áll" - mondta el a szakértő. "Ez kifejezik a reklámok, a fotómodellek, a Barbie-baba jelenség. Amíg a családban harmónia van, addig ez nem szokott problémát okozni. Azonban ha ez bármilyen irányban felborul, az illető érzékenyebbé válik a külső hatásokra. Gyakran az okoz problémát, hogy a családtagok túl sokat foglalkoznak egymással, túlságosan gondoskodóak, nem adnak elég döntési szabadságot a másiknak".

Segítség a táplálkozási zavarban szenvedőknek

Nem képes magától kiszállni a mókuskerékből a legtöbb táplálkozási zavarban szenvedő ember, segítségre van szüksége. Ebben nagy szerepe van a családnak, a barátoknak és a tanároknak, hiszen az érintettek gyakran titkolják betegségüket. Anorexiásoknál feltűnhet, hogy nagyon vékonyak, ennek ellenére tovább folytatják a fogyókúrát. A családi étkezések alól megpróbálják kihúzni magukat, rengeteget edzenek és a hánytatás mellett hashajtókkal, vízhajtókkal és étvágycsökkentőkkel segíti elő további fogyását. Anorexiás lányoknál teljesen leállhat a menstruáció is.

"Az evészavarok terápiája összetett feladat" - magyarázta dr. Fehér Gabriella. "Nem csak az egyénre kell figyelni, hanem arra is, hogy milyen családi környezet veszi körül, mi a lelki oka a probléma kialakulásának. Ha ezeket megoldjuk, csak akkor van esély a gyógyulásra."
Az anorexiások kezelése túlnyomó részben kórházban kezdődik és számos különböző elemből áll össze. Részben a normális evési szokások kialakítása és a feltáplálás, amelynél extrém esetben akár infúzióra is szükség lehet. Sokszor megpróbálják kijátszani a rendszeres méredzkedést is a páciensek: nehéz dolgokat dugnak a zsebükbe vagy teleisszák magukat vízzel, aminek a következménye akár életveszélyes agyduzzanat is lehet. A kezelés másik eleme az egyéni vagy csoportos pszichoterápia. Egy ilyen foglalkozáson arra törekszenek, hogy erősítsék az éntudatot és az önállóságot, bátorítsák a betegeket és megváltoztassák téves hiedelmeiket. "A családterápiának óriási szerepe van, hiszen sokszor itt kell keresni a probléma okát" - emelte ki a pszichológus.

Pszichoterápiával érhetünk el a bulímiásoknál eredményeket, az okok feltárása után pedig következhet az egyéni vagy csoportos terápia, illetve a viselkedésterápia is. Ma már Magyarországon is megtalálható az Overeaters Anonymous (OA) szervezet, mely a Névtelen Alkoholistákhoz hasonlóan a táplálkozási zavarban szenvedőknek nyújt segítséget. A tagok hetente találkoznak és egy tizenkét lépésből álló programot követnek, de a gyűlések között is gyakran bátorítják egymás telefonon.

A LifeMagazin műsorán!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!