A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNPupp Réka
12:50CselgáncsOdette Giuffrida-Reka Pupp
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNPásztor Flóra
14:05VívásYun-Jia Zhang-Flora Pasztor
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
NyílNyíl

Agyunk is szabályozhatja a koleszterinszintünket

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók egérkísérletek segítségével bebizonyították, hogy a vérben keringő "jó" és "rossz" koleszterin szintje nem csak a táplálkozástól és a máj anyagcseréjétől függ. A folyamatban agyi pályák és az éhséget szabályozó ghrelin hormon is részt vesznek, a kettő együtt közvetlenül szabályozza a máj koleszterin-anyagcseréjét.
Vágólapra másolva!

A tanulmányban Dr. Matthias Tschöp, a University of Cincinnati endokrinológus professzora kifejtette: "Régóta azt gondoltuk, hogy a koleszterinszintet csak a táplálék felszívódása, illetve a máj koleszterinszintézise és -kiválasztása szabályozza. Eredményeink azonban kimutatták, hogy a központi idegrendszer speciális pályái közvetlenül távirányítják azt."


A trigliceridekkel és más lipidekkel a vérben keringő koleszterin kulcsfontosságú az ember és más emlősök sejtjeinek felépítéséhez, emellett számos fontos vegyület, például vitaminok, emésztőnedvek és hormonok termeléséhez is elengedhetetlen. A túl sok koleszterin azonban érelmeszesedéshez vezethet.


A koleszterinnek két fajtája van, az egyik az úgynevezett "rossz", avagy kis sűrűségű liporotein (LDL), amelyről azt tartják, hogy részt vesz az érfalban lerakódó plakkok képzésében, vagyis megnöveli a metabolikus és szív-érrendszeri betegségek kockázatát. A másik a "jó", vagyis a nagy sűrűségű liporotein (HDL), amelyet hasznosnak vélnek. A ghrelin hormon jelzi az éhséget, ez az agy hipotalamusz nevű területén hat és kulcsfontosságú a táplálékbevitel és energiafelhasználás szabályozása szempontjából.


Kísérleti egerek segítségével bizonyították, hogy a ghrelin magasabb szintjének hatására megemelkedett a koleszterinszint, amelyet a kutatók a máj koleszterin-felvételének csökkenésével magyaráznak. Amikor gátolták az agyban azokat a receptorokat, amelyeken a ghrelin hat, megnőtt a HDL szintje, ez azt sugallja, hogy ezek a receptorok fontos szerepet játszanak a koleszterinszint szabályozásában és függetlenek a táplálékbeviteltől és a testsúlytól.


"Eredményeink azt mutatják, hogy az agy egyes pályái közvetlenül szabályozzák a máj koleszterin-anyagcseréjét" - mondta el Tschöp. "Meglepődtünk, hogy a receptorok gátlásával még a vénásan bevitt koleszterin is hosszabb ideig kering a vérben."


Az ember és az egér koleszterinjének felépítése különböző, így további kutatásokra van szükség annak igazolására, hogy ez a folyamat emberben is így zajlik-e, figyelmeztetnek a kutatók. Azonban egyre több a bizonyíték arra nézve, hogy a központi idegrendszer sokkal jobban részt vesz az alapvető anyagcsere-folyamatok szabályozásában, mint korábban gondoltuk. A tanulmány a Nature Neuroscience folyóiratban jelenik meg.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!