Vágólapra másolva!
A prémium minőségű vodkák népszerűsége az ital belső kémiai szerkezetén múlik - derült ki egy új kutatásból.
Vágólapra másolva!

Öt népszerű vodkamárka vegyészeti elemzése során kiderült, hogy minden márkának más és más az etanol-hidrát koncentrációja. Ha valaki előnyben részesíti valamelyik márkát, az azt jelenti, hogy előnyben részesít egy bizonyos molekula-eloszlást az italon belül. "Még ha hagyományos értelemben véve nincs is íze, a vodkakedvelők akkor is előnyben részesítenek egy-egy adott struktúrát" - olvasható a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban megjelent cikkben.


A vodka 40 százaléknyi tiszta alkoholt és 60 százaléknyi vizet jelent. Ezt az arányt még a 17. század végén, 1698-ban iktatták cári törvénybe. Elméletileg minden márkának ugyanaz az alig érezhető íze van, vagy teljesen íztelen. Ennek azonban ellentmond az, hogy a prémium márkák népszerűsége az utóbbi években egyre emelkedik. Ezért az amerikai Cincinnati Egyetem vegyészei a Moszkvai Állami Egyetem kutatóival együtt arra keresték a választ, mi áll a különböző vodkák népszerűsége mögött.


Dmitrij Mengyelejev orosz vegyész 1865-ös doktori disszertációjában már kifejtette, hogy a 40 százalék etanolt és 60 százalék vizet tartalmazó oldatokban a hidrátoknak nevezett molekulák adott struktúrákat alkotnak. Egy évszázaddal később a Nobel-díjas vegyész, Linus Pauling felvetette, hogy a hidrátokból álló rácsok egy etanolmolekula köré szerveződött vízmolekulákból épülnek fel.


Különböző arányban háromféle molekularács alkotja az italt


Ezen elméletek alapján a kutatók öt vodkamárka kémiai ujjlenyomatát határozták meg. Kiderült, hogy a különböző rácsok felépítése három fő tényezőtől függ: az etanolmolekulák rácsaitól, a vízmolekulák rácsaitól és a vízmolekulákkal körülvett etanolmolekuláktól. Azokat a vodkamárkákat, amelyeknél nagyobb volt a vízmolekulák alkotta rácsok aránya, vízízűnek találják az emberek, ezzel ellentétben más márkákban több volt a vízmolekulákkal körülvett etanolmolekula. A csak etanolmolekulákból álló rácsok fordultak elő a legritkábban, mert ezek csak akkor jelennek meg, ha az alkoholtartalom 44 százalék fölé emelkedik.


Az eredmények azt mutatják, hogy a vodka törvényileg szabályozott 40 százalékos alkoholtartalma egyensúlyt teremt a rácsok arányában, így sem a tiszta etanolrács, sem a tiszta vízrács nem kerül túlsúlyba. Azt azonban továbbra sem tudni, miért más a rácsok aránya a különböző márkák esetében. Számítógépes szimulációk segítségével a kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogy a nyomokban jelenlévő egyéb anyagok hogyan befolyásolják a rácsok kialakulását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről