Tévhit: Annyi egészséges zsírt ehetsz, amennyit csak akarsz.
Igazság: Noha az olívaolaj, részben egyszeresen telítetlen zsírtartalma miatt jobb a szívünknek, mint a vaj a maga artériaszűkítő telített zsírjaival, mindkét típusból egy-egy kanálnyi 100-120 kalóriát tartalmaz. Alapvetően tehát minden zsírtípus nagyjából hasonló kalóriaértékekkel rendelkezik.
Tévhit: A friss mindig jobb, mint a fagyasztott.
Igazság: A fagyasztott zöldségek ugyanolyan táplálóak lehetnek, mint a frissen vásárolt termények, hiszen ma már a betakarítás után rögtön gyorsfagyasztják a zöldség- és gyümölcsféléket, így nem ritka az sem, hogy a fagyasztott zöldségben több tápanyag található, mint a hosszú utat bejárt, fagyasztás nélkül tárolt, ún. friss terményben. Ha friss árut akarunk, akkor vegyünk hazai terméket, minden más esetben valószínűleg jobban járunk a fagyasztottal.
Tévhit: A barnakenyér jobb, mint a fehér.
Igazság: Egy ún. barnakenyér lehet, hogy csak színében barna, amelyet a karamelltartalmú színezéknek köszönhet. Az igazán egészséges kenyér az, amely teljes gabonaszemekből készült, vagy teljes kiőrlésű búzából. Ezekben az esetekben a kenyér ugyanis majdnem kétszer több rostot tartalmaz, mint más kenyérfajták, és ugyancsak magasabb a szelén, kálium és magnéziumtartalma is.
Tévhit: Ha a címkén természetes alapanyagok felirat szerepel, az csak jót jelenthet.
Igazság: A természetes alapanyag elnevezés tulajdonképpen bármit jelenthet, egyelőre ugyanis egyetlen élelmiszeripari szabvány, illetve nemzetközi vagy helyi jogszabály sem határozta meg egyértelműen, mi a szófordulat konkrét definíciója. Így a csak természetes alapanyagokat ígérő termékben is lehet csupa olyan összetevő, ami egyébként számos élelmiszeripari feldolgozási fázison ment keresztül és több olyan összetevőt is tartalmaz, mint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup vagy a feldolgozott cukor - ezek pedig nem előnyösek egészségünkre nézve.