A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNPásztor Flóra
14:05VívásYun-Jia Zhang-Flora Pasztor
HUNFucsovics Márton
14:45TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNAndrásfi Tibor
15:05VívásGrabiel Lugo-Tibor Andrasfi
HUNMarozsán Fábián
15:45TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNPupp Réka
16:50CselgáncsGefen Primo-Reka Pupp
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Nem kell két ember helyett ennie a kismamának

Vágólapra másolva!
Egészségüket kockáztatják évtizedekkel előre azok a kismamák, akik kettő helyett esznek - figyelmeztetnek ausztrál kutatók. Azok a nők, akik túl sokat szednek fel a terhesség alatt, négyszer gyakrabban híznak el húsz évvel később, mint azok, akik betartják az orvosi utasításokat.
Vágólapra másolva!

Egy új ausztrál tanulmány szerint az elhízás akár kilenc évet is elvehet egy nő életéből, emellett megnöveli az olyan egészségügyi problémák kockázatát, mint a cukor- és szívbetegség, a stroke, a meddőség, a depresszió és egyes daganatfajták. A tudósok szerint sok anya túl nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kisbabák egészséges súllyal jöjjenek a világra, miközben elhanyagolják saját egészségügyi szükségleteit.


A vizsgálat megkérdőjelezte azt a hagyományos szemléletet, miszerint a kismamáknak kettő helyett kell enniük. "El kell rugaszkodnunk attól, hogy a kismamák azt ehetnek, amit megkívánnak és nem baj, ha sokat híznak" - nyilatkozta a Daily Mail újságírójának Philip James, a brit kormány és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elhízásügyi tanácsadója. "A szülész-nőgyógyászoknak végig kellene gondolniuk, hogyan lehet megelőzni a túlzott súlygyarapodást."


Kismamák most és húsz éve


Az ausztráliai Queensland Egyetem kutatói dr. Abdullah Al Mamun vezetésével 2000 kismamának mérték meg a súlyát terhességük idején, az 1980-as évek elején, majd 21 év elteltével felmérték egészségi állapotukat. A nők 41 százaléka terhesség előtti súlyához képest ideális arányban hízott, 33 százalék azonban túl sokat szedett fel. Utóbbi csoportban 4,5-szer gyakoribb volt az elhízás két évtizeddel később, a cukorbetegség előfordulása pedig 40 százalékkal magasabb volt.


"Az elmúlt 40 évben a terhesség alatti súlygyarapodás kapcsán csak a kisbaba jólétét nézték. Az elhízásklinikák páciensei azonban 80 százalékban nők és régóta halljuk, hogy sok esetben a terhesség alatti túlzott hízással kezdődött a probléma" - hangsúlyozza a tanulmány.


Új irányelvek a terhesség alatti hízással kapcsolatban


A hagyományos felfogás a nőket eddig csak inkubátornak tekintette, az ő terhesség alatti és utáni egészségükről kevés szó esett korábban. Általában azt tanácsolják nekik, hogy terhességük során ne hízzanak 13 kilónál többet, azonban idén februárban a brit egészségbiztosító (NHS) új irányelveket adott ki, melyek szerint a kismamáknak egészen az utolsó harmadig nem szükséges növelniük kalória-bevitelüket, és akkor is csak napi 200 plusz kalóriára van szükségük, vagyis nem többre, mint amennyi egy kis szendvicsben található.


A férfiaknál, aki húsz évesen kövér, nagyobb esélye van az idő előtti elhalálozásra


A most zajló stockholmi Nemzetközi Elhízás Kongresszuson a szakértők arról is beszámoltak, hogy a 20 éves korukban elhízott férfiaknál később gyakoribb az idő előtti halálozás és a súllyal kapcsolatos egészségügyi problémák.


Dr. Esther Zimmermann, a Koppenhágai Egyetem kutatója 1930 elhízott újonc katona orvosi kartonját hasonlította össze 3600 egészséges testsúlyú férfiével. A vizsgált 60 éves időszakban 1200 alany hunyt el, az elhízott csoportban bármely életkorban kétszeres volt a halálozás kockázata. "Az elhízás krónikus betegség és úgy tűnik, hogy aki 20 éves korában nem hízik el, az később sem fog" - állítja dr. Zimmermann.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!