A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Gondolatolvasó számítógépek a láthatáron

Vágólapra másolva!
Amerikai és brit kutatók olyan számítógépet fejlesztettek, mely az arcizmok mozgásai alapján gondolatainkban képes olvasni.
Vágólapra másolva!
Coming soon - mind-reading computershttp://today.reuters.com/news/newsArticle.aspx?type=scienceNews&storyID=2006-06-26T070357Z_01_L23596655_RTRUKOC_0_US-SCIENCE-COMPUTERS.xmlA cikk eredetije a Reuters honlapjánInfo-bionika és érzékelő számítógépek/roska/index.htmlRoska Tamás előadása az ME-n

Örülne annak, ha számítógépe képes lenne az Ön gondolataiban olvasni, vagy felismerné, éppen milyen hangulata van? Ez egy olyan gép lenne, mely a szeme egy-egy rezdüléséből, szájtartásából, arcizmai mozgásából olvasná le, Ön mit érez. Bármennyire is futurisztikusan hangzik: ilyen masina már létezik. Brit és amerikai kutatók egy július végén kezdődött londoni tudományos kiállításon bemutatták azt a számítógépet, mely képes elemezni az arcizmok változását, és ezen keresztül következtetni is tud a felhasználó belső érzéseire.

"Az általunk kifejlesztett rendszer képes arra, hogy számtalan mentális állapotot felismerjen, teszi mindezt egy videokamerán keresztül" - magyarázza Peter Robinson, a brit Cambridge Egyetem professzora. Ő munkatársaival egyetemben azon a véleményen van, hogy új szerzeményüket széles körben fel lehet majd használni: a vezetői alkalmasság megállapításától egészen a vásárlói reakciók és szokások feltérképezéséig. Utóbbinak főleg a reklámcégek vennék hasznát. "Képzelj el egy olyan számítógépet, amely képes elcsípni azt az alkalmat, amikor te "vásárlói" hangulatban vagy és akkor bombáz csak téged ajánlatokkal. Képzelj el olyan jövőbeli mobiltelefonokat, autókat és honlapokat, melyek a te hangulatodat lesik, és ahhoz alkalmazkodnak" - vázolja fel a találmány esetleges jövőjét Robinson.

A Kis Testvér figyelni fog minket?

A "Kis Testvér" figyelni fog minket? (A kép forrása: Stuff Magazine)



A másik terület, ahol a szerkezetnek nagy jövőt jósolnak, az autógyártás, hiszen egy "gondolatolvasó" fedélzeti számítógép meg tudná állapítani, ha egy autóvezető fáradt, dezorientált, vagy csak egyszerűen ideges (vagy legrosszabb esetben elalszik a volánnál). Ilyenkor az autó rászólna vezetőjére, hogy figyeljen jobban oda, esetleg álljon meg pihenni. Mivel ezek a figyelmetlenségek rengeteg balesetet okoznak, a szerkezet alkalmazása az utak biztonságához is hozzájárulna. Hogy ez mennyire nem a tudományos fantasztikum, az Robinson nyilatkozatából is kiderül: "Már egy ideje együtt dolgozunk egy nagy autógyárral, akik azt tervezik, hogy öt év múlva műszerfalba épített kamerával szerelik fel autóikat."

A technológia már most is képes különféle arckifejezések felismerésére. A tesztek során a tudósokat színészek segítették, hogy a megfelelő grimaszokat betáplálhassák a programba. A fejlesztők jelenleg azon dolgoznak, hogy minél több adatot gyűjtsenek arról, melyik arckifejezés mit jelent. Például hogy az arcizmok mikor árulják el, hogy az illető unatkozik, érdeklődik, vagy éppen össze van zavarodva. A cikk írásakor még zajlik az a tudományos kiállítás, ahol ki lehet próbálni a számítógépet, ami egyúttal a tudósokat is segíti, hiszen a növekedik a program adatbázisa.

A kutatásban részt vevő kutatók, akik Cambridge mellett az amerikai Massachusetts Institute of Technology (MIT) tudósai, reménykednek abban, hogy idővel a grimaszok mellett különféle testtartásokkal és gesztusokkal sikerül bővíteni a rendszert.

Forrás: Reuters

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!