A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Növekszik az állatkísérletek száma

Vágólapra másolva!
A Nagy-Britanniában végzett állatkísérletek száma továbbra is nő a statisztikák szerint.
Vágólapra másolva!
Continued rise for animal testshttp://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/science/nature/5209718.stmA cikk eredeti verziója (angol)

A nemrég nyilvánosságra hozott statisztikák szerint a 2005-ben Angliában végzett állatkísérletek száma közel másfél százalékkal nőtt az egy évvel korábbi számokhoz képest. Ez konkrétan 2,9 millió kísérletet jelent.

A legtöbb kísérletben egereket, patkányokat és más rágcsálókat használtak; a többi állat közül előnyben részesítették még a halakat és a madarakat. Kutyákat, macskákat és lovakat a tudományos kísérletek alig 1 százalékához használtak fel.

A nagytestű emlősöket általában megkímélik a tudósok
A nagytestű emlősöket általában megkímélik a tudósok
Joan Ryan

"Azokban az esetekben, amikor az állatkísérletek az egyetlen lehetséges utat jelentik, folytatni fogjuk a vizsgálatokat. Természetesen tesszük mindezt úgy, hogy figyelembe vesszük az állatok jogait, valamint a tudományos haladás követelményeit is."

2005-ben a kísérletek 85%-ához egereket, patkányokat és rágcsálókat használtak. 8%-ukban halakon végeztek kísérletet, 4%-ban pedig madarakon. A főemlősök felhasználása 2004-hez képest 11%-kal növekedett. A minisztériumi jelentés arról számol be, hogy ez utóbbi növekedés a makákóknak a kábítószerekkel kapcsolatos használata miatt következett be.

1974 és 1996 között az állatkísérletekben alkalmazott élőlények száma évről évre csökkent. 2000 óta azonban a tesztek száma újra jelentékeny növekedésbe kezdett, átlagosan évi 1-2%-kal. A tudósok szerint mindez elsősorban a genetikailag módosított állati szervezetek terjedésével áll összefüggésben.

Azzal, hogy az egerek szervezetében bizonyos géneket kicserélnek vagy módosítanak a kutatók, arra számítanak, hogy majd az emberi betegségek gyógyításakor is hasonló eredményeket érnek el.

Az állatok jogaiért kiálló csoportok és mozgalmak felemelik a hangjukat, mivel az 1970-es évek óta tartó kedvező trend hirtelen ellenkező irányt vett fel. Alistair Currie, a British Union for the Abolition of Vivisection nevű szervezet kampányfőnöke szerint: "Sajnálatos módon nem meglepő, hogy a számok növekedni kezdtek újra. A jelenlegi kormánynak nincs az állatkísérletekkel kapcsolatos stratégiája, így a számokat sem tudják leszorítani."

Ennek némileg ellentmond, hogy 2004-ben a brit kormány egy külön intézetet állított fel a tudományos kutatásokban alkalmazott állatok miatt, melynek egyik célja a felhasznált élőlények számának csökkentése lenne. Ez a National Centre for the Replacement, Refinement and Reduction of Animals in Research.

A szakmai körökben csak R-3-ként emlegetett központ célja, hogy a laboratóriumokban bevett szabályokat új szempontból közelítse meg. Az intézmény arra törekszik, hogy a kísérletek során használt állatok szenvedéseit megszüntessék, illetve hogy olyan kísérleteket végezzenek a kutatók, melyekhez nem szükségesek más élőlények.

Forrás: BBC News

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!