Tudapest Kabinet a szinergiáért

Vágólapra másolva!
November 15-én konferenciát tartottak az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, ahol bemutatkozott a Tudapest Kabinet, valamint az Innopolisz Póluskoncepció.
Vágólapra másolva!

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) kezdeményezésére 2006 márciusában létrejött a Tudapest Kabinet, mely egy "tudományos élethez, innovációhoz kapcsolódó, intézmények és szervezetek előtt nyitott hálózat." Létrejöttének célja, hogy segítse Budapestet, a Közép-Magyarországi Régiót, s ezen keresztül Magyarországot abban, hogy az Európai Unió 2007-2013-as tervezési időszakában minél több innovációs, tudományos támogatáshoz hozzá tudjon férni.

A Kabinet tagjai az ELTE mellett a Magyar Tudományos Akadémia, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Közép-Európai Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szent István Egyetem. Mint azt Dezső Tamás, az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánja elmondta: az együttműködés a szinergia, egymás munkájának erősítése jegyében történik.

November 15-én egész napos konferenciát szerveztek az ELTE-n, ahol a közép-magyarországi régió felsőoktatási, gazdasági és tudományos életének példátlan összefogásával fél éve létrejött együttműködés tapasztalatairól számoltak be. Örömmel jelentették be, hogy a Fővárosi Önkormányzat befogadta a kabinet együttműködésével kidolgozott, számos tudományos projektet tartalmazó Innopolisz Póluskoncepció munkaverzióját. Ez azt jelenti, hogy három fejlesztési irányvonalon belül tizenegy projekt kidolgozását kezdte meg a Fővárosi Önkormányzat, s ez ugyancsak segíti a programot. A három fejlesztési irány:

- MediPólus, mely az orvosi, diagnosztikai kutatásokra összpontosít, a térség egészségiparát, biotechnológiai kutatásait és egyéb ipari tevékenységekhez kapcsolható fejlesztéseket helyezi előtérbe;
- Ökopólus, mely a térség kutatási és tudományos lehetőségeit a kiegyensúlyozott, fenntartható fejlődés kialakításához használja fel;
- Informatikai és Társadalom Technológiai Pólus, melynek célja "a növekedés és a foglalkoztatottság bővítése a kreatív budapesti gazdaság erősítésével". A pólus keretében létrejön az ún. Innovációs Tudáspark Hálózat, mely a térség egyetemeinek, kutatóhelyeinek és a vállalatoknak a tudásbázisára épül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!