Őssejteket nyertek ki magzatvízből

Vágólapra másolva!
Az őssejtkutatás megítélését és jövőjét terelheti új mederbe az a legújabb amerikai kísérlet, melynek során magzatvízből sikerült őssejteket kinyerni.
Vágólapra másolva!
Új eljárás mentheti meg az amerikai őssejtkutatást/magazin2/20060905ujeljaras.htmlKapcsolódó cikkünkStem cells discovered in amniotic fluidhttp://news.yahoo.com/s/ap/20070108/ap_on_he_me/stem_cellsAz AP hírügynökség beszámolója

A Wake Forest Egyetem és a Harvard Egyetem vasárnap közös kutatásukról adtak hírt, melyben egy terhes asszony magzatvizéből nyertek ki őssejteket. Az új eljárás segítségével legalább olyan jól hasznosítható őssejteket lehet kinyerni, mint embrionális őssejtkutatások segítségével.

Bush embrionális őssejtkutatás ellenes
Bush embrionális őssejtkutatás ellenes
George W. Bush

Az új eljárásban azonban szó sincs arról, hogy embrióknak kellene elpusztulniuk, sőt: a kutatók örömmel jelentették be, hogy a sejtek kiemelése közben sem a magzat, sem a terhes asszony nem szenvedett sérülést. Ellenben a kinyert őssejtekből számos biológiai szövetet elő tudtak állítani, melyek között voltak agyszövetek, májszövetek és csontszövetek is. Igazság szerint még maguk a tudósok sem tudják, hányféle szövet előállítását teszik lehetővé ezek a magzatvízből szerzett sejtek. Ennek feltérképezése még éveket vehet igénybe.

Őssejt, de nem a magzatból

Őssejt a magzatvízből

A kutatócsapat hét éve dolgozik azon, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az általuk kinyert sejtek valóban őssejtek-e, illetve hogy értékesek-e a gyógyítás szempontjából. A kutatást vezető Anthony Atala azonban további felfedezésekkel kecsegtet: állítása szerint nemrég kinyert új őssejtjeik még nagyobb lehetőségeket tartogatnak magukban.

A fejlesztők nem állítják, hogy a felfedezés kiválthatná az embrionális őssejtkutatásokat. De növeli például annak az esélyét, hogy egy napon a babájukat váró szülők megtehessék azt, hogy a magzatvízből lefagyasszanak néhány őssejtet arra az esetre, ha gyermekük a jövőben bármikor megbetegedne. Ilyenkor ugyanis az őssejtet kiválóan lehetne alkalmazni szövetbeültetés céljából anélkül, hogy az heves immun reakciókat váltana ki a betegből. (Az ilyen beavatkozások sokszor végződnek az idegen sejtek és szövetek kilökődésével.)

A kutatásnak már most nagy visszhangja van. "Az igaz, hogy ezekkel az őssejtekkel nem tudunk olyan látványos eredményeket előállítani, mint egy embrionális őssejttel. Szerintem viszont ez a munka egy óriási lépést jelent az őssejtkutatásban" - véli Robert Lanza, az amerikai Advanced Cell Technology kutatóműhely vezetője. Ez a kutatócsoportot volt az, melynek tavaly sikerült az embriók károsítása nélkül kinyerniük és életben tartaniuk olyan emberi sejteket, amelyekből embrionális őssejtvonalak hozhatók létre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!