A büntetőkkel járó stresszt gyakorolni kell

Vágólapra másolva!
Más lehetett volna a tavalyi futball világbajnokság eredménye, ha a franciák többet gyakorolják a büntetőket - ez olvasható ki egy új sportpszichológiai kutatásból.
Vágólapra másolva!
A kapusnak a tizenegyesnél nincs sok esélye
A kapusnak a tizenegyesnél nincs sok esélye


Tavaly a németországi világbajnokságon meglepően sok mérkőzést kellett tizenegyesekkel eldönteni. Sőt, a Franciaország és Olaszország között lezajlott döntő is ekképp végződött. Mivel David Trézéguet, a franciák csillaga elvétette a kaput, mikor rá került a sor, a taljánoké lett a világbajnoki serleg. Hat hónappal az esemény után egy pszichológusokból álló kutatócsoport állítja: tudja, miért történhetett ez - a kutatásról a Nature honlapja számolt be egy nemzetközi sporttudományi magazin publikációja alapján.

Ezt mégis sikerült megfogni
Ezt mégis sikerült megfogni
Geir Jordet

Jordet kollégáival 41 - 1976 és 2004 közötti - büntetőkkel eldőlt meccs 409 tizenegyesét elemezték. Mikor a sikeres lövés esélyeit vizsgálták, figyelembe vették, hogy a rúgó milyen poszton játszott, mennyi időt töltött a pályán, tehát hogy mennyire merült ki a meccs sorn. Ezek mind fontosak voltak a sikeresség szempontjából, de közel sem annyira, mint az, hogy az illetőnek hányadikként kellett rúgnia. Az első tizenegyest elvégzőkön ugyanis még közel sem akkora a nyomás, mint az utolsó pároson. Míg az elsők 87 százalékos sikerességgel teljesítik a feladatot, a sikeres büntetők aránya annak megfelelően csökken, minél később végzik el. A focisták a legnagyobb nyomás esetén a legsikertelenebbek. Ha a sikertelen tizenegyes a csapat bukását is jelenti, a játékosoknak csupán 52 százaléka tudja berúgni.

A focistákat pszichikailag is edzeni kell

Van Basten még játékosként
Van Basten még játékosként


A játékost igenis fel lehet készíteni egy ilyen szituációra, például úgy, hogy edzés közben mesterségesen hasonló nyomás alá helyezzük - véli a tudós. (Jordet a média bevonását javasolja: az edzésen elvégzett büntetők statisztikáit akár közzé is lehetne tenni.)
A kutatást egyébként az egykori híres futballsztár, Marco van Basten kérte a sportpszichológus csoporttól, mégpedig azért, mert az általa vezetett holland nemzeti válogatott az utóbbi időben rendszeresen alulmarad a büntetőpárbajokban.

Forrás:Nature

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!