Törzslátogatók kérdései

Vágólapra másolva!
A 100. előadás előtt a Mindentudás Egyeteme programját a kezdetektől hűségesen követő törzslátogatóink tehették fel kérdéseiket a program szervesével, jövőjével, terveivel kapcsolatban. A kérdésekre a honlapon válaszolunk.
Vágólapra másolva!

Kékesi Árpád: Elégedettek-e azzal, amit eddig elértek? De persze a választ tudom: igen. Legalábbis annak kell lenniük, hiszen ez egy fantasztikus programsorozat.
ME: A helyes kifejezés inkább az, hogy büszkék vagyunk, hiszen száz előadást az érdeklődés szintjének érdemi csökkenése nélkül abszolválni csakugyan jelentős eredmény. Elégedettek mindig csak egy-egy különösen jól sikerült program után vagyunk - egészen a következő napig, amikor már az újabb feladatok megoldására koncentrálunk. Ön bizonyára el tudja képzelni, hogy párhuzamosan 5-6 előadás előkészületei folynak a háttérben: nemcsak a tartalom, az illusztrációk keresése, vitatása, az előadókkal való intenzív kapcsolattartás, de a közönségszervezés és a tájékoztatás, a médiumokban való megjelenések és promóciók szervezése és bonyolítása igen nagy és folyamatos terhet ró a csapat tagjaira. Ha Ön úgy gondolja, hogy ez csakugyan "egy fantasztikus programsorozat", vagyis Ön elégedett, akkor az nekünk - az alapítóknak, a Mindentudás Egyeteme Kht. vezetőinek és munkatársainak - a legfőbb elismerés.

Roóz Péter: Elsősorban gratulálnék, nagyon szeretem azt az előadásorozatot. Örülnék, ha még jó ideig nézhetném az előadásokat. Hajlandók-e még öt, tíz évig csinálni? Meghívják-e újra Esterházy Pétert egy felolvasásra? Lesz-e újra Erdő Péter - Schweitzer volt főrabbi közös előadás? Ennek mintájára feldolgoznak-e más vallásokat?
ME: Tisztelt Roóz úr, köszönjük elismerő szavait és örülünk, hogy rendszeresen körünkben üdvözölhetjük. Mi is bízunk abban, hogy ez a nagysikerű sorozat folytatódni fog: legalábbis az alapítók többször kifejezték - és a a Mindentudás Egyeteme Kht. létrehozásával - tettekre is váltották azt a szándékukat, hogy az érdeklődők továbbra is hozzájuthassanak heti betevő tudományos "adagjukhoz". Hogy öt-tíz év múlva mi lesz, persze nem tudhatjuk. De terveinket és fejlesztéseinket úgy alakítjuk, hogy akár öt-tíz év múlva is képesek legyünk lépést tartani a korral. Esterházy Péter, Erdő Péter és Schweitzer József újabb meghívása nincs napirenden, de annyi jelentékeny író, főpap és tudós van Magyarországon, hogy nem tartunk attól, hogy előadóhiány áll majd elő. Hogy milyen vallástörténeti vagy vallástudományi előadás várható, arról egyelőre nem tudunk nyilatkozni, de hogy lesz ilyen, az egészen biztos.

Samu László: Politikai előadás eddig nem volt. Nem lehetne meghívni egy-egy jelentős politikust (figyelve az egyensúlyra) egy meghatározó politikai döntés, kérdés vagy probléma (pl.: uniós csatlakozás ilyen volt) megoldása előtt?
ME: Tisztelt Samu bácsi, a Mindentudás Egyeteme alapítói kezdettől fogva arra törekedtek, hogy az előadássorozat sokszínű, aktuális és izgalmas - de a közönséget megosztó napi politika szempontjaitól lehetőleg mentes legyen. A tudományos megközelítés tárgyilagosságát nem lehet a politikai oldalak kiegyensúlyozásával biztosítani. Ezért nem kérünk fel politikusokat arra, hogy mint politikusok beszéljenek a ME előadói pulpitusán - erre megvannak a politikai és a sajtónyilvánosság megfelelő fórumai. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy kerülnénk a politikai témák tudományos tárgyalását: előadóik között ebben a szemeszterben lesz pl. két alkotmánybíró és egy politológus professzor.

Tölgyesi László: A Mindentudás Egyetemének célja, a "mindentudás társadalmának" megteremtése, ahol az emberek szélesebb körű, szakszerűbb ismeretek birtokában előítéletek nélkül élnek egymás mellett. Mennyire sikerült közelebb hozni ezt a magyar társadalomhoz?
ME: Tisztelt Tölgyesi úr, az Ön kérdésére nem könnyű válaszolni, mert bár a Mindentudás Egyeteme alapítóinak szeme előtt kétségtelenül a 21. századi "tudástársadalom" víziója lebegett, egy ilyen távlatos program megvalósulásában két-három év mégoly látványos sikerei sem jelenthetnek többet a kezdeti lépéseknél. Nem is véletlen, hogy intenzíven dolgozunk olyan új ismeretátadási és ismeretszerzési formák kialakításán, amelyek segítségével közelebb kerülhetünk az Ön által oly pontosan vázolt célhoz, hogy "az emberek minél szélesebb körű, minél szakszerűbb ismeretek birtokában előítéletek nélkül élhessenek egymás mellett". Ezért egészítettük ki a heti előadások rendszerét kötetlenebb, vitatkozós klub-rendezvényekkel, ezért indítottuk a Magyar Nagylexikonnal közös Tudásjátékot, ezért szerveztünk és szervezünk megannyi kvízjátékot és vetélkedőt, s ezért fejlesztettük ki új e-learning programunkat is. Ha abból indulunk ki, hogy csak a televíziós ME-műsorok hetente áltagosan 300.000 nézőt vonzanak, honlapunkon a heti átlagos oldalletöltések száma 120 ezer, a ME-könyv első és második kötete pedig már tízezer fölötti példányban kelt el, akkor azt talán elmondhatjuk, hogy a "szakszerűbb ismeretek" terjesztése közelebb került a magyar társadalomhoz, mint korábban bármikor.

Szikora Tünde: A hatodik szemeszter a fizika évének jegyében telik, a fizikai témájú előadások kapnak nagyobb hangsúlyt. Terveznek-e következő szemesztert és ennek mi lesz a témája?
ME: Kedves Tünde, mint bizonyára észrevette, a Mindentudás Egyeteme előadásai tematikai szempontból igen változatosak - és ezen a gazdagságon nem is szeretnénk változtatni. Ugyanakkor érzékeljük, hogy az előadásokat célszerű némiképp összehangolni. Erre jó alkalmat adnak az olyan nemzetközi akciók is, mint a Fizika Éve, de egy-egy fontos aktuális esemény, vagy évforduló is. E szemeszter végére pl. a fizikai témák mellett még egy három előadást átfogó alkotmányjogi-politológiai blokkot tervezünk, amely áttételesen a rendszerváltásra, illetve az azóta eltelt tizenöt esztendőre emlékezik. A következő félévek tervezése már folyik - a Magyar Tudományos Akadémia megfelelő grémiumai már keresik azokat a tematikus kereteket, amelyekhez a legkiválóbb magyar tudós elméket szeretnénk előadónak megnyerni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!