Londonban járt Kadhafi követe - percről percre az arab forrongásokról

Események

Vágólapra másolva!
Brit sajtóértesülések szerint titkos tárgyaláson járt Londonban Kadhafi egyik követe. Mohamed Iszmail küldetése a kapcsolatfelvétel volt Líbia és a Nyugat között. Később a brit kormány megerősítette az értesüléseket. Csütörtökön a NATO erői vették át az irányítást a líbiai akciókban. Az amerikai vezérkari főnökök egyesített tanácsának elnöke azt mondta, hogy Kadhafi haderejének 20-25 százaléka semmisült meg eddig. Hírek percről percre az arab forrongásokról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül142 bejegyzés
02:10
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

A líbiai tévé "gyarmatósítók" bombázásáról közölt hírt

A líbiai állami tévétársaság szerint Szurman várost bombázza a koalíciós légierő. A kormány ellenőrzése alatt álló tévé riportjában "gyarmatosító és keresztes agresszoroknak" nevezte a csapásokat - írta a BBC, amely azonban közölte, hogy a hírt nem erősítették meg más forrásból.

02:34
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Formálódik az Obama-doktrína

Az Obama-doktrína szerint az Egyesült Államok ott avatkozik be a világon, ahol az emberi értékek kerülnek veszélybe, miközben az amerikai nemzetre háruló terhet csökkenti - írta a Bloomberg. "Nem szabad félnünk cselekedni, de a tettek terhei nem hárulhatnak csak az Egyesült Államokra" - mondta Washingtonban az amerikai elnök. A korábbi elnökök is hirdettek meg a külpolitikai elveket lefektető úgynevezett doktrínákat, például Harry Truman (1945-53-ig elnök), aki a kommunizmus térhódításának megakadályozását tekintette külpolitikai prioritásának.

02:38
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Az USA megkezdte a kivonulást

Bill Gortney amerikai altengernagy közlése szerint egy tengeralattjárót más feladattal bíztak meg. A bejelentés megerősíti a korábbi értesülést, miszerint az Egyesült Államok néhány hadihajójának a visszarendelésével megkezdte haderejének kivonását a líbiai hadieseményekből. Az USA a NATO-nak adja át a hadiesemények koordinálását és irányítását.

02:51
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Humanitárius katasztrófa szélén Miszurata

A Reuters jelentése szerint a nyugat-líbiai Miszurata lázadói heves támadás alatt állnak. Egyikük, aki telefonon tájékoztatta a hírügynökséget, a kadhafista támadókról azt mondta, hogy "elhatározták, hogy elfoglalják a várost". Egy lázadó szóvivő szerint humanitárius katasztrófa szélén áll a város, "a kórház már nem képes kezelni a helyzetet".

02:58
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Miszuráta kikötőjét bombázzák a BBC forrása szerint

A BBC miszurátai forrása szerint a város kikötője heves bombázás alatt áll. A helyi lakos úgy sejti, hogy líbiai hadihajók támadhatják a területet, mert "tudják, hogy ez az egyetlen hely, ahonnan a segélyszállítmányokat befogadhatják". A BBC nem tudta megerősíteni a hírt.

08:10
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Titkos tárgyaláson járt Londonban Kadhafi egyik követe

A brit Guardian című napilap kormányforrásokra hivatkozva azt írja, hogy Londonban tárgyalt a napokban Kadhafi egyik fiának tanácsadója. Kadhafi második legidősebb fia, Szaif al-Iszlám el-Kadhafi egyik magas rangú tanácsadójának, Mohamed Iszmailnak a küldetése egyike volt az elmúlt két hét számos kapcsolatfelvételének Líbia és a Nyugat között. A brit külügyminisztérium sem megerősíteni, sem megcáfolni nem volt hajlandó a lapértesülést. A Guardian diplomáciai forrásai szerint azonban Kadhafi fiai menekülési útvonalat keresnek.

08:18
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Bevették Kadhafi szülővárosát

Szirtet is bevették hétfőn a lázadók - közölte a felkelők egy szóvivője. Szirt - Moammer Kadhafi líbiai vezető szülővárosa - elestét független források egyelőre nem erősítették meg. Szirtből a koalíciós erők légi csapásai elől már sokan elmenekültek. A város eleste megnyitja az utat a felkelők csapatai előtt a Tripoli felé való előrenyomuláshoz. Líbiában több mint egy hete zajlik nemzetközi katonai beavatkozás az ENSZ felhatalmazása alapján. A nemzetközi haderő folyamatos légicsapásai hivatalosan a civil lakosság megóvását szolgálják, de a líbiai kormányerőket gyengítő bombázások és rakétatámadások révén a lázadók előrenyomulása is felgyorsult az ország fővárosa,Tripoli felé.

Ezzel a cikkel folytatjuk a líbiai eseményekről szóló tudósításunkat. A vasárnap éjfél előtti eseményeket korábbi cikkünkben olvashatja. Mostantól Líbián kívül a többi arab országban zajló eseményeket is megtalálhatja folyamatosan frissített tudósításunkból.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html
08:20
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi ellenes lázadó - kép

Forrás: AFP/Patrick Baz
A líbiai háború arcai (a képre kattintva galéria nyílik)

08:35
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Obama nem zárja ki a líbiai felkelők felfegyverzését

Barack Obama amerikai elnök kedden az NBC televíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy nem zárja ki a líbiai felkelők felfegyverzését. Az elnök szerint jelenleg még tart a lázadók és a Kadhafi-rezsim szembenállásáról begyűjtött értesülések értékelése. Obama ugyancsak kedden, az ABC csatornának úgy fogalmazott, hogy Kadhafi és belső köre érzi, "hogy szorul a nyakukon a hurok, és hogy a napjaik meg vannak számlálva." "Át kell gondolniuk, hogy mik lesznek a következő lépéseik. De mindig is biztos voltam abban, hogy egyes kérdések nem képezhetik alku tárgyát. Ki kell vonulnia Miszurátából és más városokból" - mondta az amerikai elnök.

08:42
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Robbanások Tripoliban

A líbiai főváros felett átrepülő harci gépek zaja és robbanások is hallatszottak Tripoli délkeleti külvárosaiból, értesítette az AFP francia hírügynökséget a városból tájékoztató szemtanú. A helyszíni beszámoló szerint Tripoli déli és délkeleti része felett repültek át a gépek, a robbanások pedig a Szalaheddin negyedben voltak, ahol egy katonai létesítmény lehetett a célpont. A Jana hivatalos líbiai hírügynökség később azt állította, hogy "a gyarmatosító keresztes agresszorok" - a nemzetközi koalíciós erőket minősítik így a Kadhafi-hívek - polgári célpontokat támadtak a fővárosban az éjszakai bombázás során. A Jana azzal fenyegetőzött, hogy a líbiaiak elleni minden egyes bombáért és rakétáért megfizet majd a katari kormány és az emírségek vezetése, ez a két arab ország vesz részt a nemzetközi koalíciós erőkben.

08:52
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök szerint szó sincs doktrínáról

Obama hangsúlyozta, hogy Líbia kivételes eset, és a világnak nem kellene elvárnia, hogy az Egyesült Államok minden egyes humanitárius katasztrófa esetén beavatkozzon. Kijelentette, hogy a líbiai beavatkozás példáját nem terjeszti ki Szíriára. Líbiáról szólva megismételte, hogy a katonai fellépéshez megvolt a kellő nemzetközi felhatalmazás, mások mellett az arab országok részéről is, és adott volt egy kegyetlen diktátor, aki kész lett volna ezreket lemészárolni. Az amerikai elnök a felőli kételyét fejezte ki, hogy ugyanezek a feltételek egy másik ország esetében is megismétlődnének. Hangsúlyozta, hogy a líbiai politikáját nem kell Obama-doktrínának tekinteni.

08:57
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Elhurcoltak egy sajtótájékoztatóról egy megerőszakolt líbia nőt

Egy sajtótájékoztatóról elhurcoltak és börtönbe vetettek egy líbiai nőt, aki nyugati újságíróknak arról beszélt, hogy Kadhafi katonái, miközben Bengáziból Tripoliba tartott, egy ellenőrző ponton megerőszakolták - számolt be a hírről a TV2 híradója. A nőt védő nyugati újságírókat is ütötték, egyiküket a földön rugdosták, a nő elhurcolásáról készített felvételeiket megpróbálták elvenni. A nőt végül egy kendővel letakarták, és elvitték, egyelőre nem tudni, hol van.

09:12
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Obama titkos utasítása

Barack Obama amerikai elnök aláírt egy titkos utasítást, amely engedélyezi, hogy a washingtoni kormány fedett támogatást nyújtson a líbiai felkelőknek - jelentették be szerdán Washingtonban, névtelenséget kérő hivatalos források. Az utasítást az elnök valamikor az elmúlt két-három hétben írta alá. A legvalószínűbb érintett, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Fehér Ház nem kívánta kommentálni az értesülést. Obama szerdán azt mondta, hogy nem zárja ki a líbiai felkelők felfegyverzését.

09:22
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Közel száz civil halott

A líbiai kormány szóvivője szerint három halottja van egy Szirthez közeli halászkikötő koalíciós bombázásának. "Semmilyen katonai, vagy katonainak tűnő dolog" nem volt a környéken - mondta. A líbiai hatóságok szerint a több mint egy hete tartó légi csapásokban közel száz civil vesztette életét.

09:35
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Szerdán kerülhet a NATO kezébe az irányítás

Barack Obama megvédte elnökségének első katonai hadműveletét, megerősítve, hogy az Egyesült Államok szerepe egyre kisebb lesz a líbiai harcokban - írja a BBC. Az USA elnöke szerint Amerika beavatkozása "számtalan életet" mentett meg Líbiában. A katonai műveletek vezetését Amerika szerdán adja át a NATO-nak - mondta Obama.

09:42
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Londonban tárgyalnak Líbiáról

Londonban mintegy negyven ország képviselője - köztük Hillary Clinton amerikai külügyminiszter - tart értekezletet a líbiai válságról. Jelen lesz Martonyi János magyar külügyminiszter is. A brit külügyminisztérium közlése szerint szorosan együttműködnek a líbiai ellenzékkel, de leszögezte azt is, hogy a londoni értekezlet nem a leendő líbiai kormány összeállításáról szól majd, mert az a líbiai nép dolga. Egyelőre nem világos, hogy a felkelők képviselői - akik értesülések szerint a brit fővárosban tartózkodnak - hivatalosan részt vehetnek-e a konferencián.

09:47
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Menekülnek a lázadók

A Moammer Kadhafihoz hű kormányerők támadásai miatt a líbiai felkelők sietve hagyják el Brega és Rasz-el-Unúf városát, és kelet felé, Bengázi irányába hátrálnak - jelentették szerdán arab tévéállomások. A híradások szerint az ellentámadásba lendült hadsereg harckocsikat és tüzérséget vetett be a felkelők ellen, és ez pánikot okozott a lázadók soraiban, akik kedden nem kaptak támogatást a nyugati szövetség légierejétől.

10:01
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Áttörés a líbiai külügyminiszter dezertálása

Hivatalos londoni források rendkívül komoly áttörésként értékelték, hogy a líbiai rezsim egyik bennfentese, Musza Kusza külügyminiszter Nagy-Britanniába szökött. A brit külügyminisztérium csütörtök hajnalban hivatalos közleményben erősítette meg, hogy Kusza Nagy-Britanniába érkezett, és azt közölte a brit kormánnyal, hogy le akar mondani tisztségéről. A brit külügyminisztérium a nyilatkozatban közölte: arra bíztatja Kadhafi környezetének többi tagját is, hogy fordítsanak hátat Kadhafinak, és dolgozzanak Líbia jobb jövője érdekében, lehetővé téve a politikai átmenetet és olyan valós reformok végrehajtását, amelyek megfelelnek a líbiai nép törekvéseinek.

10:13
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Propagandát is bevetnek

Az észak-afrikai ország légterében egy amerikai repülőgépről a kormánykatonáknak szánt üzeneteket sugároznak, és szórólapokat dobnak le az ő ellenőrzésük alatt lévő területeken - közölték kedden amerikai tisztségviselők. Az üzenetekben Kadhafi utasításainak nem teljesítésére, a harcok befejezésére és hazavonulásra szólítják fel a katonákat. Bár a Pentagon mindennap részletesen beszámol arról, hogy hány bombát dobtak le Líbiában, a propagandakampányról eddig nagyon keveset közöltek.

10:14
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Robbanások Tripoliban

Robbanások és légelhárító ütegek hangja hallatszott az éjjel Tripoliban - közölte az AFP francia hírügynökség. Szemtanúk szerint a koalíciós erők a nemzetközi repülőtérre vezető utat támadták Tripoli belvárosától tíz kilométerre.

10:15
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Furcsállják az amerikai "kivonulást" Washintonban

A washingtoni kongresszusban sokan furcsállják, hogy az Egyesült Államok szombattól nem vesz részt a nyugati koalíciós légi csapásokban. A kongresszusi tagok közül sokaknak az volt a véleménye: érthetetlen, hogy Barack Obama kormánya miért vonul ki a líbiai hadműveletből, amikor az sikeresnek tűnik. Furcsa, zavaros, bosszantó - ezekkel a jelzőkkel illették a döntést.

10:28
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Béke

Forrás: AFP/Marco Longari
A Kadhafi-ellenes lázadókról a képre kattintva nézhet képeket

10:39
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi újra terroristákat támogathat

Egy vezető amerikai szenátor szerint Moammer Kadhafi ismét nyugati célpontok elleni terrortámadások támogatásába kezdhet, "abban a kétes esetben", ha hatalmát megőrizné. A demokrata Carl Levine, a szenátus fegyveres erőket felügyelő bizottságának elnöke szerint éppen ezért muszáj Kadhafit eltávolítani az észak-afrikai ország éléről. A politikus újságíróknak ismételten felemlegette Kadhafi felelősségét az 1988-as Lockerbie-merényletért és német éttermekben történt robbantásokért.

10:48
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Tunéziában zárolták Kadhafi vagyonát

Tunéziában elrendelték Kadhafi vagyonának zárolását - jelentette be szerda este Tuniszban az ország miniszterelnöke. Bedzsi Kaid esz-Szebszi, a tunéziai ideiglenes kormány feje ezzel összefüggésben azt hangsúlyozta, hogy "ez a legkevesebb, amit megtehetünk" Líbiáért. A tuniszi döntés komoly következményekkel járhat Moammer el-Kadhafi líbiai vezető rezsimjére nézve, ugyanis az utóbbi években komoly líbiai tőke áramlott az országba, elsősorban szállodák, benzinkutak és olajterminálok építésére.

10:54
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Ma veheti át az irányítást a NATO

A BBC élő blogja szerint ma jelentik be hivatalosan, hogy a NATO átveszi a líbiai légtér irányítását az USA vezette koalíciótól. Barack Obama amerikai elnök a hét elején még szerdára tette ezt a napot.

11:03
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Egy újságíró nem látta nyomát felkelőknek Szirtben

Egy Szirtben tartózkodó újságíró az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy hajnali 5 óra 20 perc és 5 óra 35 perc között kilenc nagy robbanást hallott, és hogy a nyugati koalíciós erők gépei repültek el a magasban. Ezekből arra következtetett, hogy a gépek bombáztak a városban. Légvédelmi fegyverek lövéseit nem hallotta. Ez után azonban nyugalom és csend lett, az utcák kihaltaknak tűntek. Nem volt jele annak, hogy felkelők lennének a városban.

11:03
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Katar is küld haderőt Líbiába

Katar vadászgépeinek harmadával szándékozik részt venni a líbiai konfliktus megoldásában - írja a BBC élő blogja. A katari hadsereg egyik vezetője szerint az elmúlt években sem Szaúd-Arábia, sem Egyiptom nem lépett fel vezetőként a térségben, ezért döntöttek a haderő egy részének bevetése mellett. "Kíváncsiak vagyunk, ki követ majd minket" - mondta a tábornok.

11:20
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Diplomáciai úton rendezné a helyzetet a német külügyminiszter

A líbiai helyzet nem oldható meg katonai eszközökkel - jelentette ki Guido Westerwelle német külügyminiszter pénteken Pekingben. Westerwelle politikai síkon keresne választ a problémára, és ennek első lépéseként arra szólította fel Moammer Kadhafi líbiai vezetőt, hogy tegye le a fegyvert.

11:21
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi levele

Moammer Kadhafi levelet küld a ma délutáni londoni konferencián részt vevő negyven országnak, amelyben a Líbia elleni "barbár támadás" befejezését kéri - írja a BBC az AFP francia hírügynökségre hivatkozva.

11:31
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

A volt nicaraguai külügyminiszter képviseli Líbiát

A korábbi nicaraguai külügyminiszter, Miguel D'Escoto lett a Moammer Kadhafi-vezette Líbia képviselője az ENSZ-ben. Daniel Ortega, a latin-amerikai ország elnöke ezt azzal indokolta, hogy Líbia eredeti jelöltje, Ali Triki nem kapott vízumot az Egyesült Államokba, így nem tudja elfoglalni állomáshelyét a nemzetközi szervezet New York-i központjában.

11:34
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

A CIA már Líbiában lehet

A New York Times cikke szerint az amerikai és a brit hírszerzés a líbiai konfliktus kezdete óta valószínűleg a helyszínen segíti a líbiai lázadókat és a légicsapásokat. Erről itt olvashat bővebben.

11:55
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Nem nyerhetnek a lázadók Adzsdabíjában

A BBC líbiai tudósítója szerint a felkelők lassan kezdik elfogadni, hogy egyedül nem nyerhetik meg a csatát Adzsdabíjában. A légi csapásokat azonban az utóbbi napok időjárása akadályozza, ugyanis túl felhős az ég Líbia felett. A lázadók pénteken várhatóan további szárazföldi támadásokat indítanak Brega városa körül.

11:57
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Újraindítanák az olajexportot

A Guardian élő blogjának jelentése szerint a lázadók megpróbálják beindítani az olajtermelést a nemrég elfoglalt Rasz Lanuf és Brega városában. A két város napi 1,5 millió hordó olajat tud exportra küldeni, de a kitermelés február vége óta áll, amióta a külföldi munkások hazamentek.

12:01
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kusza elárulhatja Kadhafit

Musza Kusza korábban éveken át vezette a líbiai titkosszolgálatot, ezért Londonba való dezertálása Moammer Kadhafi elleni további eljárásokhoz vezethet - írja a Guardian élő blogja. A lap szerint, ha valóban Kadhafi rendelte el a Lockerbie-merényletet 1989-ben, akkor arról a megszökött külügyminiszternek tudnia kellett. A Lockerbie-merényletkor lelőtt repülőgépen 270-en vesztették életüket.

12:15
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Hivatalosan megerősítették, hogy a britek tárgyalnak Kadhafi fiával

A brit kormány megerősítette, hogy néhány napja tárgyalásokat folytatnak Kadhafi második legidősebb fiának tanácsadójával. Közel-keleti értesülések szerint Kadhafi fiának olyan szándékai vannak, hogy apja helyére lépne átmeneti vezetőként. Egyelőre azonban semmi jelét nem látni annak, hogy Kadhafi ezredes lemondana a hatalmáról.

12:18
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Vizsgálják a líbiai lázadók al-Kaida-kapcsolatait

Egy Barack Obamához közeli forrás szerint Amerika hamarosan követeket küld a líbiai lázadókhoz, hogy pontosabb képet kapjon róluk, mielőtt egyáltalán szóba jönne az, hogy fegyverekkel segítse harcukat Moammer Kadhafi ellen - írja a Guardian. A forrás szerint Obama azért óvatos, mert az amerikai titkosszolgálat szerint elképzelhető, hogy a lázadók egy részének köze van az al-Kaidához.

12:31
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Követet küld az USA a líbiai lázadókhoz

Chris Stevens amerikai diplomata lesz az, aki az USA nevében tárgyalóasztalhoz ül a líbiai lázadókkal Bengáziban - jelentette az AP. A napokon belül a helyszínre érkező diplomata feladata lesz jó kapcsolatot kialakítani a Kadhafitól megszabadulni akaró csoportokkal.

12:33
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Égő olajfinomító Rasz Lanufban - kép

Forrás: AFP/Mahmoud Turkia
Tűz a líbiai Rasz Lanuf olajfinomítójában

12:34
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Mozgósították a szír hadsereget

Mozgósították a szíriai hadsereget az egyre terjedő zavargások megfékezésére a hétvégén - jelentette a Washington Post. Szíriában szombat éjszaka tucatnyi ember - civilek és a biztonsági erők tagjai vegyesen - vesztette életét a Földközi-tenger partján fekvő Latakiában kitört zavargásokban. A hadsereg a kikötővárosban is segített az utcai tiltakozások feloszlatásában, de ellenőrző pontokat állítottak fel Dera környékén is, ahol eddig a leghevesebbek voltak az utcai megmozdulások.

12:45
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Megszilárdítanák a frontvonalat

A BBC Líbiában tartózkodó riportere szerint a Kadhafihoz hű erők által visszaszorított lázadók megpróbálják megállítani a katonaság előrenyomulását Rasz-el-Unufnál. A tudósító szerint négy új rakétavetőt is használhatnak a lázadók a frontvonal megszilárdításához.

12:47
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Elakadt a lázadók előrenyomulása

A BBC szerint az elmúlt napok koalíciós légi csapásai által segített lázadók előrenyomulása elakadt. A lázadó csapatok jelenleg ötven kilométerre keletre vannak Szirttől, Kadhafi szülővárosától.

12:50
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt kétezer menekült

Alig 24 óra alatt körülbelül kétezer líbiai menekült - köztük nők és gyerekek - érkezett az olaszországi Lampedusa szigetére. Közülük sokan a líbiai konfliktus elől menekülnek (BBC).

12:51
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is a NATO irányít

Közép-európai idő szerint reggel 8 órakor hivatalosan is átvette a líbiai műveletek irányítását a NATO nápolyi parancsnoksága Charles Bouchard kanadai tábornok vezetésével. A NATO-műveletnek az "Egyesített védelmező"  (Unified protector) kódnevet adták. A NATO már a múlt héten magára vállalta a fegyverembargó ellenőrzését, és vasárnaptól részt vett a légtérzárlat érvényesítésében is.

12:58
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi nem engedi külföldre kormányának tagjait

Moammer Kadhafi líbiai vezető megtiltotta a kormánytagoknak és a magas rangú tisztségviselőknek, hogy elhagyják az észak-afrikai országot - írta az as-Sark al-Auszat című arab napilap pénteken. Az újság értesülései szerint nem Músza Kusza, a Nagy-Britanniába menekült líbiai külügyminiszter az egyetlen, aki a süllyedő hajó elhagyása mellett döntött. Állítólag al-Bagdadi al-Mahmúdi kormányfő - aki egyben a parlament elnöke - szintén a távozást fontolgatja.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió jelentése szerint többen menekültek Tunéziába Kadhafi szűkebb köréből. Köztük lehet a titkosszolgálat vezetője, valamint egy magas rangú diplomata. A beszámoló a nemzeti olajvállalat vezetőjét, Sokri Gánemet is megemlítette, de ő utóbb tagadta, hogy elhagyta volna az országot. (MTI)

12:58
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Határ

Forrás: AFP/Phil Moore
Csádi férfiak rekedtek a határon, a líbiai forrongás fotóiért kattintson a képre

13:08
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Ellentmondó hírek Kadhafi szülővárosából

Az AFP szerint a várostól körülbelül 140 kilométernyire keletre feltartóztatták a Moammer Kadhafi líbiai vezető szülővárosa, Szirt felé előrenyomuló lázadókat. Az AP ugyanakkor azt jelentette, a bengázi lázadók biztosak benne, hogy már bevették a várost. A Reuters szerint a Kadhafi-ellenes erők golyószórókkal ellátott négykerék-meghajtású pickupokkal haladnak Szirt irányába. A BBC helyszíni tudósítója szerint vasárnap megállíthatatlannak látszott a lázadók előrenyomulása, hétfőre azonban ez már bizonytalanabbnak tűnik.

13:19
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Beszédet mond a szíriai államfő

Várhatóan ma beszédet intéz a szíriai néphez Bassár el-Aszad - írja a BBC. Az államfő a két hete kezdődött kormányellenes tüntetések óta nem beszélt nyilvánosan. A tüntetések során legalább hatvan embert vesztette életét, a kormány pedig kedden lemondott, a lemondást az államfő elfogadta. A lemondás hírére tömegek tartottak szimpátiatüntetést el-Aszad mellett. A várakozások szerint az államfő az elmúlt időszak eseményeit értékeli majd.

13:22
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Líbia szerint jogtalan a NATO vezető szerepe

Jogtalannak minősítette Líbia, hogy a NATO irányítja az ország feletti légtérzár betartását. Egy szóvivő szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatában szó sincs erről. A katonai beavatkozást erkölcstelennek nevezte, és azzal vádolta a fegyveres lázadókat, hogy megtámadtak egy keletre tartó "békekonvojt", és a támadásban 29 ember megsebesült (Guardian).

13:29
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kiégett üzlet Szíriában - kép

Forrás: AFP/Anwar Amro
Kiégett üzlet a szíriai Latakiában, ahol szombat éjjel voltak zavargások

13:31
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

"Akasztások. Lefejezések."

A BBC élő blogja részleteket közöl Músza Ibrahim líbiai kormányszóvivő német származású feleségének blogjából. "Március 14. Nem tudom, mit írjak. Letaglózott, amit ezektől az úgynevezett lázadóktól láttam. Akasztások. Lefejezések. Emberáldozatok - valakinek kivágták a szívét, és megtaposták. Azt akarják, hogy ilyen legyen az új Líbia?" - írta Julia Ramelow. Az angol nyelvű blogot itt éri el.

13:34
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Élelmiszerhiány Tripoliban

Fogyóban az élelmiszer és az üzemanyag is a líbiai fővárosban. A Reutersnek nyilatkozó helybéli szerint ő már otthon süti a kenyeret, de aggódik. "Nagy a baj" - idézte a hírügynökség.

13:43
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Tunéziába ment a líbiai külügyminiszter

Magánjellegű látogatásra Tunéziába utazott hétfőn késő este Músza Kussza líbiai külügyminiszter - jelentette a BBC a líbiai állami hírügynökségre hivatkozva. Azt nem tudni, hogy a diplomata milyen okból utazott a szomszédos országba.

13:45
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Líbia szerint civil áldozatai vannak a szabhai támadásnak

A Líbia déli részén fekvő Szabhát is támadták hétfő hajnalban a koalíciós repülőgépek. A líbiai állami hírügynökség szerint számos civil áldozata is volt a támadásnak a Tripolitól több mint 700 kilométerre délre fekvő városban.

13:48
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

A lázadók elvesztették Rász-el-Unúfot

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők visszafoglalták szerda délelőtt Rász-el-Unúfot, a líbiai kőolajexportban is fontos szerepet játszó, stratégiai fontosságú kikötővárost - közölték helyszíni forrásból. Hírek szerint a lázadók ismét visszavonultak a városból az onnan 130 kilométernyire keletre fekvő Brega felé. A felkelők három napja foglalták vissza a lázadás központja, a keleti Bengázi és a Kadhafi-erők kezén lévő főváros, Tripoli között majdnem félúton fekvő Rász-el-Unúfot a kormányerőktől.

13:56
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Líbiai hadihajókra támadtak az amerikaiak

A líbiai haditengerészet három hadihajóját támadta meg az amerikai hadsereg. A líbiai hadihajók - köztük a líbiai parti őrség Vittoria nevű hajója - válogatás nélkül lőtték a kereskedelmi hajókat Miszuráta kikötőjében - jelentette a Reuters hírügynökség az amerikai hatodik flottához tartozó forrásokra hivatkozva. Az egyik kisebb líbiai hajó megsemmisült, a másikat sorsára hagyták, a Vittoria pedig partra futott.

14:01
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Heves ellentámadást indítottak Kadhafiék

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű haderő heves ellentámadást indított a lázadók ellen, minek hatására azok fejvesztetten vonultak vissza Bin Dzsavad felé - jelentette a Reuters szemtanúkra hivatkozva. A golyószórókkal és rakétákkal támadó kormányerők elől a lázadók előbb homokdűnék fedezékébe vonultak, majd feladták pozícióikat, és pickupjaikba pattanva elviharzottak Bin Dzsavad irányába. Oliver Miles, Nagy-Britannia korábbi líbiai nagykövete közben arra figyelmeztetett, hogy ahogy a lázadóknak egyre hosszabbak az utánpótlási vonalaik, egyre valószínűbb, hogy holtpontra jut az előrenyomulás.

14:01
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Letartóztattak egy bahreini bloggert

A hatóságok valószínűleg letartóztattak egy ismert bahreini bloggert, Mahmúd el-Juszifot - írja a Guardian élő blogja. Az újságnak nyilatkozott a blogger testvére, Hani, aki szerint szerdán hajnali három órakor vitték el otthonából a testvérét. A család azóta sem hallott semmit róla. A blogger még a Twitteren tudatta a világgal, hogy a rendőrök eljöttek érte, azóta nem jelentkezett.

14:20
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

További információk Kadhafiék ellentámadásáról

Az előző bejegyzésben (12.01) taglalt lázadó visszavonulás feltehetően a líbiai tengerparton lévő en-Naufalíja térségében történt. Az MTI híre szerint a Ben-Dzsavádtól nyugat felé 20 kilométerre, Szirttől pedig 120 kilométerrel keletre lévő en-Naufalíját keddre virradóra foglalták vissza a kormányerők. A felkelők egyik vezetője szerint Kadhafi katonái rakétákkal, rakétagránátokkal, közepes kaliberű fegyverekkel állították meg őket. Mások szerint Szirt felé közeledve egyre több az olyan lakos, aki Kadhafi híve, és fel van fegyverezve. "A Kadhafi-fiúk Grad rakétákkal támadtak minket oldalba" - mondta egy fiatal felkelő. Állítása szerint volt olyan lakos, aki a saját házából lőtt rájuk.

14:26
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Katarnak már a lázadók jelentik a hivatalos Líbiát

Katar bejelentette, hogy kizárólag a lázadók ideiglenes nemzeti tanácsát ismeri el a líbiai nép törvényes képviselőinek. A nemzeti tanácsban több líbiai térség képviselői is helyet kaptak, és a líbiai nép is elfogadja őket - magyarázta egy katari külügyminiszteri szóvivő (BBC).

14:36
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Tüntetésre készülnek az ellenzékiek Szíriában

Tüntetésre készülnek az ellenzékiek Szíriában - írja internetes oldalán a BBC és az al-Dzsazíra hírtelevízió is. A "Mártírok péntekének" nevezett tüntetésre várhatóan a délutáni ima után fognak országszerte, annak ellenére, hogy a kormány több olyan intézkedést is bejelentett, amelyeket a tüntetők követelnek. Bassár el-Asszád szíriai elnök ugyanis korábban bejelentette, hogy felülvizsgálják azt az 1963 óta hatályos törvényt, amely szerint bárkit indok nélkül le lehet tartóztatni Szíriában.

14:44
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Késik a beszéd Szíriában

Késik Bassár el-Aszad meghirdetett beszéde - írja a Guardian élő blogja. A jelenlegi tervek szerint délután fél három körül fog beszélni a szíriai államfő. A Guardian egyik szakírója szerint veszélyes játékot űz el-Aszad, ha azon sakkozik, hogyan tudná az emberek és a hatalomban lévők kívánságait is teljesíteni.

14:50
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Berlusconi visszatoloncolná az illegális bevándorlókat

Az olasz miniszterelnök "gyors megoldást" ígér a hazájába érkezett észak-afrikai menekültek problémájára: javaslata szerint minden egyes olasz régió a népességének megfelelő arányban fogadna be Tunéziából érkezett embereket. Silvio Berlusconi javaslata, amelyet a minisztertanács pénteki ülésén terjesztett elő, heves ellenállásba ütközik a régiók részéről. Apuliában, Pisában és Szicílián máris tiltakozások voltak a kormányfő elképzelése ellen. Berlusconi egyúttal kilátásba helyezte az illegális bevándorlók visszatoloncolását is.

14:55
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Civil áldozatai is vannak a légi csapásoknak

Egy líbiai orvos azt mondta a BBC-nek, hogy a nemzetközi koalíció szerdai légi csapásaiban hét civil ember meghalt, 25 pedig megsérült egy Brega melletti faluban. Az információt azonban hivatalosan nem erősítették meg.

15:03
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kiújult az erőszak Miszrátában

A BBC egyik olvasója a Twitteren azt üzente, hogy ágyúdörgést és gépfegyverek ropogását lehet hallani Miszrátában és Kadhafi csapatai elkezdtek benyomulni a városba.

15:20
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Felfegyverezheti a lázadókat az USA

Az Obama-adminisztráció nem zárja ki, hogy a jövőben részt vesz a líbiai lázadók felfegyverzésében - mondta az ABC amerikai televíziónak Susan Rice, az USA ENSZ-nagykövete. A nagykövet szerint Amerika "tetteket vár" a Moammer Kadhafi líbiai vezetőt körülvevő emberektől is. Közölte: jelenleg nem látják jelét annak, hogy Kadhafi a hatalom feladására készülne.

15:27
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kusza nem kapott mentességet

Nem kapott semmilyen igazságszolgáltatási mentességet Musza Kusza, a líbiai rezsim Nagy-Britanniába menekült külügyminisztere - mondta William Hague brit külügyminiszter. A líbiai politikus "önként" tárgyal brit illetékesekkel - mondta.

15:32
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Oroszország párbeszédet szorgalmaz

Moszkva a békés rendezésre, a problémák megoldására és a reformokat célzó párbeszédre szólítja fel a Líbiában szemben álló feleket - jelentette ki az orosz külügyminiszter moszkvai sajtóértekezletén. Szergej Lavrov leszögezte: Moszkva ellenzi, hogy a líbiai ellenzéki erőket felfegyverezzék. Azért is, mert Lavrov szerint aggasztó hírek érkeznek arról, hogy a líbiai ellenzéki erők soraiban jelen vannak az al-Kaida terrorszervezet elemei.

15:35
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

A Vatikán legalább negyven civil áldozatról tud

Legalább negyven civil meghalt a nyugati erők légi csapásaiban a líbiai fővárosban, Tripoliban - közölte a Vatikán egy magas rangú tisztségviselője megbízható szemtanúkra hivatkozva. A líbiai főváros Buszlim negyedében a bombázások következtében összeomlott egy lakóház, és negyven ember meghalt - mondta.

15:40
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi-párti csapatok Miszuratában

A Kadhafihoz hű erők visszafoglalták Miszuratát - jelentette lázadókra hivatkozva az AFP. A város korábban a lázadók kezén volt, és stratégiai jelentősségű, hiszen kikötőjén keresztül érkezhetnek a segélyszállítmányok Líbiába.

15:50
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Készek a tűzszünetre a felkelők

A líbiai ellenzék kész a tűzszünetre, ha Kadhafi erői beszüntetik a lázadók városai elleni támadásokat - jelentette be Musztafa Abdul Dzsalil, az átmeneti nemzeti tanács vezetője. "Azzal a feltétellel egyezünk bele a tűzszünetbe, ha a nyugati városokban lévő fivéreink gyakorolhatják a véleményszabadságot, és a városokat ostromló erőket visszavonják" - fogalmazott Dzsalil, miután találkozott Abdul Ilah Katibbal, az ENSZ líbiai különmegbízottjával.
15:53
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Nem támogatja a NATO főtitkára a líbiai lázadók felfegyverzését

Az észak-atlanti szövetség nem támogatja azokat az amerikai és brit felvetéseket, amelyek szerint az ENSZ líbiai műveletekre adott felhatalmazása megengedné a Moammer Kadhafi csapatai ellen harcoló lázadók felfegyverzését - jelentette ki a NATO főtitkára. Anders Fogh Rasmussen stockholmi sajtóértekezletén azt mondta, a NATO-nak a líbiai civilek védelmét kell szolgálnia, nem a lázadók felfegyverzését.

15:57
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

A légi csapásokban fontos szerepet játszó francia csatahajó

Forrás: REUTERS/Benoit Tessier
A képre kattintva galéria nyílik

16:50
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Éhségsztrájkolnak a menekültek Lampedusa szigetén

Tunéziai menekültek egy csoportja éhségsztrájkol Lampedusa szigetén. Így tiltakoznak a jelenleg 5500 menekültnek otthont adó olasz szigeten uralkodó embertelen állapotok ellen. A Lampedusára érkezett észak-afrikaiak többsége sátrakban éjszakázik, mivel az egyetlen gyűjtőtábor megtelt. Csak az utóbbi 24 órában kétezer új ember érkezett. A zsúfoltság nem az egyetlen probléma: az étkeztetés és a higiéniai körülmények is hagynak kívánnivalót maguk után. A menekültek azt követelik, hogy átjuthassanak a "csizmára". Hétfőn 388 tunéziai érkezett Lampedusára, köztük egy fogyatékossal, öt kiskorúval, illetve hét nővel.

17:05
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Lemondott a szíriai kormány

Benyújtotta lemondását a Mohammed Nadzsi el-Otari vezette szíriai kormány kedden, amit Bassár el-Aszad elnök elfogadott. Szíriában is több hete tartanak a tiltakozó megmozdulások, amelyeket a biztonsági erők eddig elfojtottak. Bassár el-Aszad, aki 2000 óta viseli az elnöki tisztséget, több reformintézkedést is ígért (bővebben itt).

17:08
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Gyerekek is meghaltak egy jemeni robbanásban

Hivatalos bejelentés szerint 78-an meghaltak és közel százan megsérültek Jemenben, amikor Dzsár városának egyik lőszergyárában robbanás történt. Az áldozatok között sok a gyerek. Vasárnap feltételezhetően az al-Kaida terroristái fosztották ki az üzemet. A helyi rendőrök szerint akkor történt a robbanás, amikor több tucatnyi helybéli lőszerek után kutatott az al-Kaidások által már felforgatott épületben. A robbanás oka még nem ismert. Hivatalos források szerint az al-Kaida korábban átvette Dzsár városának irányítását is a forrongó dél-jemeni Abdzsan régióban.

17:12
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi erői irányítják Miszurátát

Egy ellenzéki szóvivő a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a Kadhafi-barát erők vették át az irányítást Líbia harmadik legnagyobb városában, Miszurátában.

17:15
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Összeesküvőket sejt a lázongás mögött a szíriai elnök

Nem forradalom, hanem összeesküvés zajlik Szíriában Bassár el-Aszad elnök szerint, aki szerdán először mondott nyilvános beszédet, amióta országára is átterjedte az arab világon végigsöprő tiltakozáshullám. Az elnök azt mondta, a dolgok már visszatértek a megszokott kerékvágásba (bővebben itt).

17:30
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Újra lőnek az ellenzéki tüntetőkre Szíriában

Szemtanúk szerint a szíriai biztonsági erők könnygázt vetettek be a több mint négyezer kormányellenes tüntető ellen Deraa városában - írja a Guardian című brit napilap. Az AP hírügynökségnek több helyi lakos azt is mondta, hogy folyamatosan lövéseket hallani a városban.

17:44
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Felfegyverezhetik a líbiai lázadókat

Az amerikai kormány nem zárja ki a líbiai felkelők felfegyverzését, ami elősegítheti Moammer Kadhafi több mint négy évtizedes kormányzásának végét - jelentette ki kedden a CBS televíziónak nyilatkozva Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet. Rice szerint Kadhafi nem adta jelét, hogy folytatódó nemzetközi nyomás nélkül hajlandó lenne távozni a hatalomból. Az Egyesült Államok a líbiai vezető lemondásáig fenntartja az észak-afrikai ország kormányára gyakorolt pénzügyi és diplomáciai nyomást - mondta.

17:49
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Gates szerint amerikai katona nem teszi be a lábát Líbiába

Robert Gates amerikai védelmi miniszter biztosította a kongresszust, hogy az amerikai hadsereg nem tette be a lábát Líbiába, de hozzátette, hogy a CIA tevékenységéről nem tud beszámolni. "Az elnök világosan kifejtette, hogy amerikai katona nem teszi be a lábát Líbia földjére" - mondta Robert Gates. A védelmi miniszter azt is mondta, hogy Kadhafit saját népe fogja elűzni. Gates megismételte, hogy Kadhafi elmozdítása nem célja az ENSZ-mandátummal megkezdett katonai fellépésnek. Gates azután nyilatkozott így, hogy szerda este bejelentették: Barack Obama elnök hetekkel ezelőtt engedélyezte, hogy titkos műveletekkel támogassák a líbiai felkelőket.

17:55
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Mubarak nem hagyhatja el Egyiptomot

Házi őrizetbe helyezték Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt és családtagjait - jelentette be hétfőn az arab országot Mubarak lemondása óta irányító katonai tanács. A testület ezzel cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a 82 éves Mubarak gyógykezelésre Szaúd-Arábiába távozott.

18:10
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi Líbiában van és a "végsőkig kitart"

Moammer Kadhafi líbiai vezető és családtagjai továbbra is Líbiában tartózkodnak - közölte csütörtökön a kormány szóvivője, hallgatólagosan elismerve, hogy Musza Kusza külügyminiszter külföldre menekült. Musza Ibrahim Tripoliban a nemzetközi erők légi csapásairól azt mondta, hogy az "agressziónak" volt valamilyen hatása, úgy csak egységbe tömörítette a líbiai népet a vezető mögött, aki a végsőkig kitart. A szóvivő nem akarta megerősíteni Musza Kusza líbiai külügyminiszter kiugrását, de megjegyezte: "Ha valaki fáradtnak, betegnek vagy kimerültnek érzi magát, akkor pihenni akar, ilyen megesik". (MTI)
18:12
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Tűzszünet Miszurátában

A líbiai Jana hírügynökség jelentése szerint rend és nyugalom van Miszurátában, miután a Külügyminisztérium tűzszünetet rendelt el a városban - írja a BBC brit közszolgálati médium. A líbiai hírügynökség közlése szerint kezdenek helyreállni a közszolgáltatások is.

Forrás: AFP/Patrick Baz
Kadhafi-ellenes lázadó Líbiában

18:14
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Késve veszi át a líbiai akció irányítását a NATO

Az észak-atlanti szövetség egynapos késéssel, vagyis csak csütörtök kora reggel tudja átvenni a líbiai hadműveletek koordinálását az amerikaiaktól - egy brüsszeli diplomata szerint. Barack Obama amerikai elnök szerdára jelentette be az átadást, de a szövetség mons-i főparancsnoksága úgy ítélte meg, hogy az átvételi folyamat jó lebonyolításához és az amerikaiak hatékony helyettesítéséhez egy nappal többre van szükség.

18:25
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Elmenekült a líbiai titkosszolgálati főnök is

A Jana hírügynökség szerint Kadhafi azt mondta, hogy a nyugat elkezdett valamit Líbiában, amit nem tud kontrollálni. Az al-Arabíja tévé arról számolt be, hogy a líbiai titkosszolgálati főnök Tunéziába menekült. Független forrásból azonban ezt még nem erősítették meg.

18:25
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Nem kérnek amerikai segítséget a szíriai ellenzékiek

A szíriai tiltakozók, legalábbis egyelőre, nem kérnek amerikai segítséget - jelentette ki a The Washington Times hétfő számában Ammar Abdulhamid, a tiltakozó megmozdulások szervezőinek nem hivatalos szóvivője. Abdulhamid így reagált Hillary Clinton amerikai külügyminiszter vasárnapi televíziós nyilatkozatára, amely szerint Washington egyelőre nem kíván beavatkozni Szíriában, ahol a rezsimnek a demonstrálók elleni fellépése nem volt annyira brutális, mint Líbiában. A szóvivő rámutatott: "nevetséges", hogy Clinton reformernek nevezte Bassár el-Aszad szíriai elnököt.

18:45
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Újabb támadás Miszuráta ellen

Szerdán újabb támadást intéztek Miszuráta ellen a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők. Reggel harckocsikkal és rakétákkal lőtték a Tripolitól 200 kilométerre keletre fekvő város több negyedét a felkelők szerint. A város kórházának egyik orvosa szerint az előző napi támadásban 18-an haltak meg, köztük egy család négy tagja. Az orvos kedden azt mondta, hogy március 18-28. között legalább 142 ember vesztette életét és több mint 1400-an sebesültek meg a felkelők ellen indított offenzívában.

18:53
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Összeül az ENSZ kedden Londonban

David Cameron brit miniszterelnök és Nicolas Sarkozy francia elnök közös nyilatkozatot adott ki a keddi konferenciáról. "Holnap Londonban a nemzetközi közösség tagjai összeülnek, hogy támogassák egy új kezdet létrejöttét Líbiában. Így a líbiai nép megválaszthatja saját jövőjét."

19:07
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Lőszerbunkereket lőtt ki a brit légierő hajnalban Szabhában

A londoni védelmi minisztérium  közölte, hogy egy Tornado GR4-es gép  Szabha környékén olyan lőszerbunkerekre lőtt ki Storm Shadow-rakétákat, amelyekből munícióval látták el az északi országrészben civilekre támadó kormányerőket. A Tornádók 22 harckocsit, páncélozott szállító harcjárműveket és légvédelmi ütegeket is megsemmisítettek Adzsdábíja és Miszráta körzetében - közölte a brit hadsereg egyik szóvivője.

19:31
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Élő pajzsként használhatnak embereket Miszuratában

A líbiai lázadók szóvivője szerint Kadhafi erői élő pajzsként használnak embereket a miszuratai csatában - írta a BBC az al-Arabijára hivatkozva.

19:32
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Törökország nem támogatja a líbiai felkelők felfegyverzését

A török miniszterelnök brit kollégájával közös londoni sajtókonferenciáján kijelentette, hogy nem támogatja a líbiai lázadók felfegyverzését. David Cameron brit kormányfő arra szólította fel Kadhafi "csatlósait", hogy vegyenek példát Musza Kusza elszökött külügyminiszterről, és disszidáljanak.

19:45
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Francia és amerikai diplomaták tartanak Bengáziba

Franciaország nagykövetet nevezett ki a líbiai átmeneti nemzeti tanács mellé, és a diplomata már úton van Bengázi felé - szivárogtatta ki Párizsban egy illetékes. Antoine Sivan nagykövet vasárnap indult el Egyiptomon keresztül az állomáshelye felé. Franciaország volt az első állam, amely a líbiai nép jogos képviselőjének ismerte el a nemzeti tanácsot. Egy londoni értesülés szerint az amerikai kormány is kinevezett egy küldöttet Bengáziba, aki rövidesen a helyszínre érkezik. Londonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is fogadni akarja a nemzeti tanács képviselőjét.
19:45
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Martonyi is ott lesz a Líbia-ügyi nemzetközi konferencián

A brit fővárosban "széles körű nemzetközi részvétellel" tartanak találkozót kedden; a házigazda William Hague külügyminiszter lesz, a konferencián David Cameron brit miniszterelnök is részt vesz és várják Hillary Clinton amerikai külügyminisztert és Anders Fogh Rasmussent, a NATO főtitkárát is - közölte a Külügyminisztérium.

A minisztérium közleménye szerint a magyar külügyminiszter, Martonyi János is részt vesz a líbiai helyzetről rendezendő nemzetközi konferencián, amelyen brüsszeli értesülések szerint mintegy 40 ország és több nemzetközi szervezet képviselteti magát.

A Külügyminisztérium közleménye szerint a konferencia fő célja, hogy a regionális szereplők jelenlétében számba vegyék az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak végrehajtására tett lépéseket, értékeljék a líbiai helyzetet, valamint áttekintsék azokat az intézkedéseket, amelyek a polgári lakosság elleni erőszak megakadályozásához szükségesek. Az értekezletet, egy a líbiai ügyek megtárgyalására szolgáló nemzetközi fórummá alakítanák.

19:56
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Parancsnoki központot lőtt a koalíció Tripolinál

Vadászbombázók egy líbiai parancsnoki központra sújtottak le Tripolitól 10 kilométerre délre - közölte egy francia katonai szóvivő a Reuters szerint.

19:58
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Robbanások a Kadhafi-rezidencián

Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint robbanásokat lehetett hallani Kadhafi szigorúan őrzött tripoli rezidenciájánál. A Reuters hírügynökség szerint három hangos robbanást lehetett hallani a líbiai főváros központjában.

20:03
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

BBC: Katonai törvénykezés Bahreinben

A BBC azt írta: Bahrein vezető síita ellenzéki ereje szerint 250 embert zártak be ez elmúlt hónap zavargásaiban és további 44-et tartanak nyilván eltűntként. "Csak ma és tegnap 35 család telefonált, hogy nem tudnak kapcsolatba lépni hozzátartozóikkal. A BBC szerint a szunnita iszlám hitű királyi család katonai törvénykezést léptetett életbe és csapatokat hívatott be a szomszédos szunnita országokból.

20:10
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Olajügyben kivételezik a felkelőkkel az USA

Az amerikai szankciók nem terjednek ki a líbiai felkelők által értékesített kőolajra, amennyiben az ügyleteket a líbiai állami olajtársaság, a National Oil Corporation, és a Kadhafi-rezsim más, szankciók sújtotta cégeinek kiiktatásával kötik - közölte az amerikai pénzügyminisztérium egyik illetékese hétfőn. A felkelőknek, akik a hétvégén egy sor olajmezőt és terminált foglaltak vissza Kelet-Líbiában, olyan önálló fizetési rendszert kell létrehozniuk, amely nem kapcsolódik a líbiai központi bankhoz - tette hozzá az illetékes.

20:12
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Politikai programot fogadott el az átmeneti tanács

A líbiai felkelők átmeneti nemzeti tanácsa kedden közzétette az ország jövőjére vonatkozó első politikai programját, és abban legfőbb célként egy demokratikus jogállam megteremtését tűzte ki célul. Az egyfajta ideiglenes parlamentként működő testület nyilatkozatában kötelezettséget vállal egy demokratikus alkotmány kidolgozására, a szabad és demokratikus választások biztosítására, valamint a polgári és szabadságjogok szavatolására. (MTI)

20:15
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kiugrásra készül több líbiai vezető

Meg nem erősített információk szerint több líbiai vezető is csatlakozik az elmenekült volt külügyminiszterhez. A líbiai ellenzéki tévére hivatkozva a BBC brit közszolgálati médium azt írja, hogy "mindannyian a tunéziai Dzserba repülőterén gyülekeznek, Musza Kuszát várják és be akarják jelenteni, hogy  elhagyják a Kadhafi-rezsimet".

20:15
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

További részletek a tripoli robbanásokról

A BBC szerint a Tripoliban tapasztalt két robbanásból az első magyar idő szerint 17.30 körül történt Kadhafi rezidenciája környezetében, a második három perccel később - a BBC csak két esetet említett. Szemtanúk arról számoltak be, hogy korábban délután koalíciós repülőket láttak a főváros fölött.

20:16
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Éjjel történt a parancsnoki központ bombázása

A BBC újabb információkat közölt a Tripoli melletti légitámadásról. A Kadhafihoz hű katonai egység parancsnokságát francia gépek támadták meg 27-ről 28-ra virradó éjjel, azóta nem történt újabb francia csapás a francia katonaság szóvivője szerint.

20:26
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi elhagyására szólított fel Cameron és Sarkozy

Az angol miniszterelnök, David Cameron és a francia elnök, Nicolas Sarkozy keddi közös nyilatkozatában arra szólították fel Kadhafi híveit, hogy azonnal tagadják meg a diktátort "mielőtt túl késő". A két kormányfő megerősítette, hogy nem kívánnak katonai megszállást Líbiában - írta a Reuters.

20:33
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Obama éjjel bejelenti a kivonulási tervet

Magyar idő szerint éjjel teszi Barack Obama azt a bejelentését, amely az Egyesült Államok líbiai kivonulását hivatott tisztázni - írta a Reuters.

20:35
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kiutasították a Reuters egyik riporterét

A líbiai hatóságok indoklás nélkül kiutasították az országból Michael Georgyt, a Reuters hírügynökség egyik tudósítóját, aki szerdán meg is érkezett Tunéziába. "Sajnáljuk a líbiai hatóságok tudósítónk kiutasításáról hozott döntését és azt, hogy a kiutasítást nem indokolták. Továbbra is pontosan és részrehajlás nélkül kívánunk tudósítani a líbiai eseményekről" - nyilatkozta Stephen Adler, a Reuters főszerkesztője. Georgyt és a hírügynökség egy fotóriporterét líbiai biztonsági emberek több órára őrizetbe vették a hónap elején, mert kormányzati engedély nélkül megpróbáltak bejutni a felkelők kezén lévő Miszráta városba. A Tripoliban tartózkodó külföldi újságírókat Moammer Kadhafi hatóságai csak kísérettel engedik távozni szállodájukból.

20:36
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

A londoni konferencia résztvevői érvényt szereznének az ENSZ-határozatnak

A londoni nemzetközi konferencián a részt vevő hatalmak megállapodtak arról, hogy felállítanak egy "kapcsolattartó csoportot" a líbiai események koordinálására - írta a Reuters. Az AFP jelentése szerint pedig a következő ülés Katarban lesz. Willam Hague brit külügyminiszter volt a konferencia elnöke, így az ő nevében adták ki azt a közleményt, amelyben a részt vevő országok megerősítették szándékukat, hogy érvényt szereznek az ENSZ BT határozatának.

20:44
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Londoni konferencia: Számtalan civilt mentettünk meg

A katonai intervenció eddig "sikeres volt számtalan civil megvédésében Kadhafi erői ellen" - olvasta fel a londoni konferencia záródokumentumának egy részletét William Hague brit külügyminiszter. A konferencián elnöklő politikus szerint a részt vevő államok egyetértettek abban, hogy a Kadhafi-rezsimet tettei és nem szavai alapján ítélik meg. A külügyminiszter a sajtótájékoztatón (amelyet a BBC közvetített) felolvasott egy Miszuratából származó levelet, amelyet helyi lázadók tanácsa fogalmazott meg. Ebben a lázadók arról számoltak be, hogy nem halt meg civil a koalíció támadásaiban, s kifejezték hálájukat a segítségért.

20:57
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Szabadon engedték a Reuters újságíróit

Szabadon engedték a szíriai hatóságok a Reuters két újságíróját hétfőn. A hírügynökség azt írta, hogy mindketten visszatértek libanoni munkahelyükre, s azt mondták, jól vannak.

20:59
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

"Kadhafi nem támadhat civileket büntetlenül"

A londoni konferenciáról kiadott közlemény szerint a résztvevők megerősítették, hogy Líbiát szuverén, független, területileg és nemzeti értelemben egységes államként képzelik el. Az országok végre kívánják hajtani a korábban bejelentett korlátozásokat és szankciókat, illetve meg kívánják akadályozni, hogy a zsoldos csapatok utánpótláshoz jussanak. "A résztvevők ma elhatározták ezeket a lépéseket, s ez világos üzenet Kadhafinak, hogy nem támadhat civileket büntetlenül" - olvasható a közleményben.

"Egyetértettünk abban, hogy egyik részt vevő tagállam sem azért van ma jelen, hogy megválasszuk Líbia kormányát: ezt csakis a líbiai emberek tehetik meg" - áll a közlemény Líbia jövőjéről szóló bekezdésében. A közlemény azt írta: a konferencián megjelent államok szerint Kadhafi teljesen elveszítette legitimitását, és felelősségre vonható tetteiért. A résztvevők szerint az átmeneti nemzeti tanácsnak, a törzsi vezetőknek és másoknak össze kell ülniük, hogy megkezdjék a politika változásokat, amelyeket a nemzetközi közösségnek támogatnia kell.

21:05
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Teljesen leállt az olajszálítás Líbiából

A Sky News brit hírcsatorna jelentése szerint nemcsak az export állt le, de megrendelés sincs olajtankerekre líbiai olaj szállítására. Az egyik hajózási társaság képviselője azt mondta, hogy a legtöbb ágazati cég még csak nem is hajlandó kommentálni semmilyen, Líbiával kapcsolatos hírt, jó hírének megóvása érdekében. Eközben Tripoli megfenyegette a külföldi cégeket, ha megállapodást kötnek a felkelőkkel, annak jogi következményei lesznek. A hírcsatornának nyilatkozó egyik brit vállalat képviselője azt mondta, hogy a szállítási cégek inkább kivárnak, egyik féllel sem kötnek megállapodást, amíg nem tisztázódik a helyzet az észak-afrikai országban. A válság kezdete előtt Líbia napi 1,6 millió hordó kőolajat bányászott, ami a világ olajtermelésének 2 százaléka.

21:14
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Svédország is támogatja a katonai akciót

Willaim Hague a sajtótájékoztatón azt mondta: "szélesítettük és mélyítettük a koalíciót", és szerinte nagyon fontos állomásához érkeztek a líbiai események. Mint elmondta, a NATO kezébe került katonai akciót támogatta a nem NATO-tagállam Svédország is.

21:21
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Díszlet-sajtótájékoztató Miszuratában

A BBC tudósítója is azok között van, akiket a líbiai kormány Miszuratába vitt tájékoztatásra. John Simpson jelentése szerint több helyen harcok nyomait látni, miközben fekete füst száll fel a városból. Egy későbbi jelentés szerint John Simpson azt állapította meg, hogy a tájékoztató előre megrendezett módon zajlik kadhafista tüntetők bevonásával. A BBC kiemelte, hogy a tudósítókat a város peremére vitték, azért látszik viszonylagos nyugalom. Miszurata Nyugat-Líbia egyetlen nagyobb városa, amely a felkelők kezén van, de az elmúlt hetekben kormányerők vették körül és ostromolni kezdték.

21:27
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Újabb magas rangú vezető távozik

Az AP hírügynökség jelentése szerint lemondott az ENSZ-nagykövetté kinevezett volt líbiai külügyminiszter. Ali Abdel-Szalam el-Trekit még a líbiai felkelés első napjaiban nevezték ki ENSZ-nagykövetté.

21:34
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Martonyi:12-15 fős lesz a líbiai kontaktcsoport

Tizenkét-tizenöt tagú lesz a Líbia ügyében létrejövő nemzetközi kontaktcsoport, amelyben valószínűleg nemzetközi szervezetek is részt vesznek - mondta kedden, a nagyszabású londoni Líbia-konferencia után Martonyi János.

A magyar külügyminiszter, aki a 35 ország és számos nemzetközi szervezet részvételével megtartott, külügyminiszteri szintű londoni rendezvényen vett részt, a konferencia zárása után adott nyilatkozatában elmondta: a kontaktcsoport feladata a Líbiával kapcsolatos politikai koordináció lesz.

Martonyi János szerint a londoni értekezleten nagyon széleskörű, átfogó nemzetközi egyetértés jött létre az alapvető kérdésekben, köztük abban, hogy a katonai műveleteket folytatni kell, mivel változatlanul fennáll az ezt indokló helyzet, vagyis az, hogy az embereket meg kell védeni az őket támadó kormányuktól. (MTI)

21:55
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Clinton: Törvényes lenne fegyvert adni a lázadóknak

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerint törvényes lenne, ha fegyvert juttatnának a lázadóknak Líbiában - írta a BBC. "Értelmezésünk szerint azt az ENSZ-határozatot módosították, illetve felülbírálták, amely teljesen megtiltotta a líbiai fegyverértékesítést, tehát lehetséges törvényesen fegyvert juttatni, ha így dönt erről egy ország" - mondta a Press Association szerint. A Reuters szerint a Clinton azt is mondta, hogy nem tárgyalnak a fegyverszállításról. A külügyminiszter elégedetten vette tudomásul, hogy a líbiai lázadók tanácsa elkötelezte magát a demokratikus reformok mellett.

Forrás: AFP/Stefan Rousseau
Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, a háttérben David Cameron brit kormányfő

21:56
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Megbocsátanának a Kadhafit megtagadóknak a lázadók

Abdulhafiz Goga, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács szóvivője a korábbi brit-francia felhívásra reagálva bejelentette, hogy megbocsátanak Kadhafi híveinek, amint megtagadják a diktátort. "Arra kérjük a Kadhafi közelében állókat, hogy tagadják meg őt. Ha így tesznek, megbocsátjuk a rossztetteiket" - mondta. David Cameron brit és Nicolas Sarkozy francia kormányfő hétfőn közös nyilatkozatban szólított fel Kadhafi megtagadására.

22:05
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

"Katonai és civil" célpontokat lőtt a koalíció a kadhafista tévé szerint

A líbiai állami televíziónak nyilatkozó kadhafista katonai forrás szerint "katonai és civil célpontokat bombáztak Tripoliban". A nyilatkozó forrás szerint ezeket a rakétákat és bombákat Katar és az Egyesült Arab Emirátusok rendelte meg - írta a BBC. A líbiai állami televízió Kadhafi ellenőrzése alatt áll.

22:12
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Nyugatra néző szemek és rakéták - kép

Forrás: AFP/Aris Messinis
Egy lázadó néz át egy rakétavetőn a nyugatra tartó úton

22:38
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Még messze van az összeomlástól Kadhafi hadserege

Mike Mullen tengernagy, az amerikai vezérkari főnökök egyesített tanácsának elnöke azt mondta, hogy Kadhafi haderejének 20-25 százaléka semmisült meg eddig a NATO-vezette bombázásokban, de "ez nem jelenti azt, hogy katonai szempontból az összeomlás szélére jutott volna". A líbiai vezetőhöz hű hadsereg tankjaival és nehézfegyverzetével még tízszer erősebb a felkelőknél - jelentette ki Mike Mullen. A védelmi miniszter ehhez hozzátette, hogy a lázadók seregei rögtönzött, nem összetartó erőkből állnak, amelyeknek sürgősen szükségük lenne kiképzésre, parancsnokságra, felügyeletre és némi szervezettségre.

22:39
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafihoz küld követséget az USA

Az Egyesült Államok speciális követséget küld Moammer Kadhafi líbiai diktátorhoz, hogy egy valódi tűzszünetről és a vezető távozásának lehetőségéről tárgyaljanak - jelentette be Hillary Clinton. Szerinte nem lehetnek biztosak abban, hogy Kadhafi és környezete mikor változtatja meg jelenlegi álláspontját a felkelésről.

22:40
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

További harcok Miszuratában

Egy a BBC-nek nyilatkozó lázadó szerint továbbra is támadnak a Kadhafihoz hű erők Miszuratában, annak ellenére, hogy a koalíció vadászgépei komoly veszteségeket okoztak nekik. Sőt, korábban hétfőn a külügyminisztérium tűzszünetet hirdetett (lásd a 16.12-es bejegyzést). A lázadók szóvivője szerint a város egyik része már a kormányerők ellenőrzése alatt áll. Szerinte a koalíció keményebb fellépésére lenne szükség, "például egy útzárra, vagy nagyon-nagyon pontos csapásokra, ami a Kadhafi-hadsereg támadásának lefagyasztásához vezetne" - mondta.

A BBC tudósítójának korábbi helyszíni tapasztalata és a lázadó nyilatkozata alapján a korábban meghirdetett tűzszünet vagy elterelés volt a kormányzat részéről, vagy a támadó csapatok nem hajtották végre a parancsot.

22:45
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Nem mindenki támogatja a lázadók felfegyverzését

Mike Rogers, az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus elnöke szerdán Washingtonban kijelentette: Ellenzi a líbiai felkelők felfegyverzését. "Többet kell megtudnunk a líbiai ellenzékről, mielőtt támogatnám, hogy lőfegyvereket és fejlett fegyvereket adjunk nekik" - jelentette ki a képviselő.

22:48
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Újabb bombázások Miszurátában

Szemtanúk azt közölték a Sky News hírcsatornával, hogy tucatnyi robbanást hallottak a nyugat-líbiai Miszuráta városában. Egy másik szemtanú a BBC-vel a Twitteren azt közölte, hogy a nemzetközi koalíció gépei éppen bombázzák Kadhafi tankjait.

23:04
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Nagyhatalmi telefonbeszélgetés volt Líbiáról

Telefonos konferenciabeszélgetést kezdtek Líbiáról az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország vezetői - közölte hétfőn egy a francia köztársasági elnöki hivatalhoz közel álló forrás. David Cameron brit miniszterelnök és Nicolas Sarkozy francia elnök a líbiai politikai átmenetre vonatkozó francia-brit javaslatot beszéli meg Barack Obama amerikai államfővel és Angela Merkel német kancellárral, s egyben előkészítik a líbiai kérdéskörben keddre Londonba összehívott nemzetközi tanácskozást is. (MTI)

23:10
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Nem tudják elhagyni Líbiát a kiugrásra készülő vezetők

Líbia helyettes ENSZ-nagykövete, aki most a lázadókat támogatja, azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy tisztában vannak vele, hogy több líbiai vezető szeretné elhagyni az országot, de olyan szigorú biztonsági védelem alatt állnak, hogy nem sikerülhet nekik a kiugrás.

23:15
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kétezer menekültet szállítottak el Lampedusáról

Több mint kétezer menekültet szállítottak el csütörtökön Olaszország szárazföldi részére az afrikai partok közelében lévő Lampedusa szigetről, amelyet elárasztottak a főleg Tunéziából érkező menedékkérők. Az ötezer lakosú szigeten néhány napja a menekültek száma elérte a hatezret, és mivel elhelyezni már nem tudták őket, a kikötői dokkokban és a szántóföldeken aludtak.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet szóvá is tette az áldatlan állapotokat, amelyek között élni kényszerültek. A Lampedusáról elszállítottakat őrzött táborokban helyezik el mindaddig, amíg el nem dől, hogy menedékjogot kapnak-e, vagy visszatoloncolják őket Tunéziába.

23:28
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok kivonná hajóit a líbiai harctérről

Azzal párhuzamosan, ahogy a NATO átveszi a Líbia elleni katonai fellépés irányítását, az Egyesült Államok fokozatosan megkezdi hadihajóinak kivonását a Földközi-tenger térségéből - jelentette be hétfőn Washingtonban egy névtelenséget kérő amerikai katonai vezető. (MTI)

23:28
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Vitába szálltak a britek Hillary Clintonnal

A brit külügyi államtitkár vitába szállt a sajtón keresztül Hillary Clintonnal a fegyvereladás törvényességéről. Alistair Burt kétségét fejezte ki azután, hogy az amerikai külügyminiszter törvényesnek nevezte a fegyvereladás lehetőségét líbiai lázadóknak. "Fegyverszállítási embargó van életben, amelyet az államok ellenőriznek" - mondta. "Biztosak akarunk lenni abban, hogy a közbeavatkozás törvényesen zajlik" - tette hozzá Burt. Clinton korábban azt mondta, hogy szerinte lenne törvényes mód a fegyverek szállítására.

23:30
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Néma tüntetés Ammánban

Jordániai újságírók és jogvédők néma tüntetést rendeztek Ammánban a Reuters Szíriában fogva tartott tudósítójának szabadon engedéséért. Szulejmán al-Khalidi a szíriai tüntetésekről tudósított, amikor letartóztatták. Szíriában azért is tüntettek az ellenzékiek, mert van egy 1963 óta érvényes törvény, amely szerint bárkit le lehet tartóztatni indoklás nélkül.

23:30
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Állítólag Londonba tart a líbiai külügyminiszter

A TAP tunéziai hivatalos hírügynökség szerda esti jelentése szerint Musza Kusza líbiai külügyminiszter úton van London felé. A hírügynökség szerint Kusza szerda kora délután egy közelebbről meg nem nevezett svájci repülővel indult a brit fővárosba. A jelentés nem tér ki a külügyminiszter útjának céljára. Kusza hétfőn érkezett Tunéziába kétnapos magánlátogatásra. David Cameron brit kormányfő egyik szóvivője úgy kommentálta a hírt, hogy "most hallok erről először". Az al-Dzsazíra hírtelevízió saját forrásaira hivatkozva azt közölte, hogy Kusza elmenekült. Egy tunéziai diplomata, neve mellőzését kérve azt mondta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy Kusza dzserbai szállodájában egy "külföldi küldöttséggel" tárgyalt.

23:31
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

115 bevetés, 22 rakéta

A Pentagon szerint 22 Tomahawk típusú rakétát lőttek ki és 115 berepülést teljesítettek az elmúlt éjjel a koalíciós seregek - írta a Reuters.

23:50
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Terroristaellenes törvény jöhet Szíriában a rendkívüli állapot helyett

Szíriában könnygázzal lőtték a több száz fős tüntetést Deraában - írta a BBC, amely szerint a részt vevők politikai reformokat, több politikai szabadságot, illetve a többévtizedes rendkívüli állapot feloldását követelték. Egy korábbi szír parlamenti képviselő, aki öt évig börtönben ült, azt mondta, hogy szerinte a rendkívüli állapotot úgy oldja majd fel a hatalom, hogy közben szigorú antiterrorista törvényt hoz. A Reutersnek egy vezető diplomata hasonló véleményt mondott, szerinte "valami hasonlóan rossz" megoldással fogják kiváltani a rendkívüli állapotot.

00:30
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

A megoldás kapujában akadt meg a jemeni hatalmi átmenet

A Reuters szerint a jemeni átmenetről szóló tárgyalások ugyan megakadtak, de a hírügynökség bennfentes forrásai szerint mégis közel állnak a megoldáshoz. Ali Abdullah Szaleh elnök már bejelentette, hogy kész távozni, de az azonnali lemondást elutasította.

00:40
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Olaszország reméli, hogy valaki befogadja Kadhafit

Az olasz külügyminiszter Franco Frattini a CNN-nek azt mondta, hogy reméli, afrikai országok befogadják Moammer Kadhafit száműzetésén. Hozzátette ugyanakkor, hogy a líbiai vezető nem élvezhet védettséget egy vádemelés esetén.

00:51
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Franciaország felveszi a diplomáciai kapcsolatot a lázadók testületével

Az al-Dzsazíra szerint Antoine Sivan vezeti azt a francia delegáció, amely feladata, hogy a Bengáziban működő líbiai Átmeneti Nemzeti Tanáccsal felvegye a kapcsolatot. Alain Juppe francia külügyminiszter megerősítette, hogy delegációt indítanak, de a csapat vezetőjét nem nevezte meg.

01:17
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Robbanások Tripoli belvárosában

Az al-Arabija szerint két robbanás rázta meg Tripoli belvárosát, Kadhafi főhadiszállása közelében. Közben líbiai twitterezők szerint kadhafista erők és felkelők harcolnak Miszuratában, így valószínűleg nem volt igaz a korábbi hír, hogy a kormányerők elfoglalták a nyugat-líbiai várost.

01:26
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Tripolitól nyugatra támad a koalíció

A koalíció gépei hétfő éjjel a Tripolitól nyugatra fekvő Nyugati-hegység térségét bombázták - írta a Reuters az al-Arabija adására hivatkova.

01:30
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Megerősítették, hogy Kadhafi külügyminisztere Londonba menekülét

Londonba érkezett szerda este Musza Kusza líbiai külügyminiszter, aki lemondott a Kadhafi kormányában viselt tisztségéről - közölte a brit külügyminisztérium szóvivője. Megerősítette azokat a sajtójelentéseket, hogy Tunéziából szerdán a Farnborough-i repülőtérre érkezett Kusza, aki "szabad akaratából jött" Nagy-Britaniába, és azt is közölte, hogy lemondott külügyminiszteri posztjáról. A brit szóvivő emlékeztetett, hogy "Kusza a Kadhafi-kormány egyik legmagasabb rangú tagja és feladata volt a rezsim nemzetközi képviselete - ezt a tevékenységet már nem kívánja a jövőben folytatni".

Korábban Noman Benotman, a líbiai külügyminiszter brit barátja, a brit Quilliam kutatóközpont vezető elemzője arról nyilatkozott a sajtónak, hogy Kusza menedéket keresve érkezet Londonba, miután lemondott miniszteri posztjáról, tiltakozva a Kadhafi kormányzat lakosság elleni erőszakos fellépése miatt. "Elpártolt a rezsimtől" - mondta Benotman, aki szerint Kusza menedéket remél, és azt, hogy jól bánnak vele a brit hatóságok.

01:36
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

A brit kormányfő-helyettes szerint Líbia nem Irak

Nick Clegg brit miniszterelnök-helyettes szerint a líbiai katonai beavatkozás alapjaiban tér el az iraki háborútól. Véleménye szerint az iraki példa arra tanított, hogy egy hasonló szankció csak humanitárius alapokon állhat és több ország részvételével működhet.

01:42
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

A BBC értesülése szerint Kadhafi elfogadná a fél ország irányítását

A BBC tripoli tudósítójának sikerült beszélnie egy forrással, aki szerinte Kadhafi belső köréhez tartozik. A névtelenül nyilatkozó forrás szerint Kadhafi elfogadná a kialakulóban lévő patthelyzetet, amivel az ország felének ellenőrzése maradna a kezében. Korábban azonban a támadta a nagyhatalmakat, akik Kadhafi szerint megpróbálják felosztani Líbiát, a londoni konferencián elfogadott nyilatkozat szerint azonban a nemzetközi közösség az ország egységét kívánja.

01:50
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Tripoli üzent a kedden összeülő hatalmaknak

Kaled Kaim líbiai külügyminiszter-helyettes üzenetet formált a kedden csúcstalálkozóra összeülő nyugati országoknak. "Líbia egy független ország, teljes önállósággal. Csak a líbiaiaknak van joguk eldönteni az ország jövőjét. Az ország felosztása, vagy egy idegen kormányok által formált politikai rendszer ráerőltetése nem elfogadható" - közölte. Ehelyett a miniszterhelyettes békés szándékát hangoztatta. "Szeretném mindenekelőtt Barack Obama amerikai elnök, és más EU-n kívüli és belüli nyugati vezető figyelmét felhívni, hogy legyenek béketeremtők és ne háborús uszítók, ne kényszerítsék Líbiát polgárháborúba, több halálba és pusztulásába" - mondta a BBC szerint.

01:57
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Elkerülni javasolja Washington Szíriát

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma figyelmeztetést adott ki, amelyben azt javasolja állampolgárainak, hogy - hacsak nem halaszthatatlan az útjuk  - kerüljék el Szíriát. Az arab állam a közlemény szerint nem biztonságos "a folyamatosan fennálló politikai és a társadalmi elégedetlenség miatt".

01:57
március 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafiból "Drakulíbia" lett egy ellenzéki rádióban

Egy líbiai lázadók kezén lévő rádió "Drakulíbia"-nak nevezte Moammer Kadhafit a fantáziabeli vámpírgróf nevével játszva - írta a BBC. A bemondó reagált a brit-francia felhívásra is, amelyhez a lázadók szóvivője is csatlakozott korábban: a rádiós szerint a Kadhafi megtagadásával ne várjon senki a diktátor bukásáig, "tegyék meg azonnal". David Cameron brit és Nicolas Sarkozy francia kormányfő hétfőn Kadhafi megtagadására szólított fel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről