Janukovics hatalma darabjaira hullott - percről percre

Események

Tüntetés Ukrajnában, demonstrálók Kijevben, Ukrajna
Anti-government protesters gather on the Independent square in Kiev on February 21, 2014. The Ukrainian President Viktor Yanukovych and three main opposition leaders signed a deal on February 21 to end a three-month crisis over the ex-Soviet country's political future that has led to nearly 100 deaths. The pact paving the way for early elections and a shift in political power toward parliament was signed in the Blue Hall of the presidential palace in the presence of three EU envoys, an AFP correspondent said. AFP PHOTO / BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
Mivel a tüntetők elégedetlenek voltak a pénteki megállapodással, szombat délelőtt az ellenőrzésük alá vonták a kormányzati negyedet. Janukovics és a kormánytagok elhagyták Kijevet, a parlament elnöke lemondott, így délután új elnököt választott, ő vezeti átmenetileg a kormányt. A parlament döntött arról, hogy Julija Timonsenko volt miniszterelnököt kiengedik a börtönből, sőt délután arról is, hogy Janukovics nem tölti be hivatalát, és május 25-ére előrehozott elnökválasztást írtak ki. Janukovics tévébeszédében banditák államcsínyének minősítette a történteket, és kijelentette: nem mond le. A szombati események után azonban nehéz elképzelni, hogy ő képes lesz még kormányozni Ukrajnát. Főleg azok után, hogy a tömeg szembesült az arany vécékefével is felszerelt fényűző rezidenciájára, amelyet el is neveztek a Korrupció Múzeumának.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül114 bejegyzés
01:02
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Így esett szét Janukovics hatalma - összefoglaló

Jelentős fordulatot vett a kijevi tüntetéssorozat szombaton. Pénteken az ellenzékiek még megállapodtak Viktor Janukovics elnökkel egy nemzeti egységkormányban, a hatalma megnyirbálásában és egy alkotmányreformban. A tüntetők azonban ezzel nem érték be, és szombat reggelre elfoglalták a kormányzati negyedet. Ezután a Janukovics-kormányzat gyorsított tempóban hullott darabjaira.

 

Maga az elnök elhagyta Kijevet, de estig nem derült ki, hogy pontosan hova távozott, csak meg nem erősített hírek érkeztek arról, hogy valahol Kelet-Ukrajnában lehet. Egy bizonytalan forrás szerint egy Harkiv melletti házban lehet, és a külföldre szökését tervezi. A donyecki repülőtér azonban beszámolt arról, hogy az elnök és kísérete egy magángépen próbált meg elmenni, de a gép papírjai nem voltak rendben. Ezek után Janukovics emberei megpróbálták lefizetni a határőröket, de ők ezt nem fogadták el, így az elnöki gép sem szállhatott fel. A tüntetést szervezők honlapja idézett egy ukrán lapot, amely szerint Janukovics Oroszországba akart menni, majd amikor ez nem sikerült, akkor Harkivba, ahol ki akarta kiáltani a déli és keleti tartományokból álló autonóm köztársaságot. Erre a lap szerint azért nem került sor, mert nem kapott garanciákat Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. A hírek szerint a kormányzati apparátus egyes tagjainak sikerült Oroszországba szöknie, másokat viszont feltartóztattak.

 

A parlament szombaton is összeült, a vezetők lemondtak, és kineveztek egy új parlamenti elnököt, aki egyben ideiglenes kormányfő is lett. A képviselők ezek után új, ügyvezető kormányt állítottak össze. Janukovics egy előre rögzített tévéinterjúban azt mondta, nácik és banditák államcsínye zajlik, és nem fog lemondani, de a képviselők Viktor Janukovics ellen szavaztak 328-0 arányban megállapítva, hogy nem tölti be hivatalát, és május 25-ére előrehozott választást írtak ki. Mivel 422 tagú a törvényhozás, ez a szavazati arány azt jelenti, hogy a saját pártja is az elnök ellen szavazott. Az ügyvezető kormányfő szerint Janukovics korábban megígérte, hogy lemond, de aztán megszegte ígéretét.

 

A képviselők azt is elhatározták, hogy kiengedik a börtönből, gyakorlatilag pedig a harkivi kórházból Julija Timosenko volt kormányfőt, és ellenzéki politikust. Timosenko egyből repülőre ült és Kijevbe ment, ahol kerekesszékben ülve, de erős szavakat használva gyújtó hangulatú beszédet tartott. Azt mondta, nem tudnak megbocsátani azoknak, akik hagyták, hogy golyókat repítsenek fiatal emberek szívébe. Korábban Vitalij Klicsko is beszélt, de őt kifügyülték, amikor azt mondta, hogy nem fognak bosszút állni, csak a bíróság elé viszik az emberekre lövőket. Mindezek ellenére szombaton több olyan esetre is fény derült, hogy a nép önhatalmú bíráskodással bántalmazott embereket azért, mert Janukovics emberének tartották. Janukovicsot a tüntetők honlapja szerint nemsokára letartóztatják, Timosenko a beszédében azt mondta, hogy a Majdanon tüntetők elé kellene állítani, Franciaországban pedig petíció indult, hogy az emberi jogi bíróság elé állítsák a bukott elnököt. (Viktor Janukovics portréját itt olvashatja el.)

 

Közben a tömeg bejutott Janukovics Kijev melletti rezidenciájára, ahol mérhetetlen fényűzéssel szembesült. A területen golfpálya és állatkert is volt, az épületben halas jakuzzit, oroszlánfejes vécét és arany vécékefét találtak. A létesítményt a tüntetők egyszerűen csak a Korrupció Múzeumának kezdte el nevezni.

 

Ezzel szombati közvetítésünket lezárjuk. A további fejleményeket is kövesse az Origón!

09:00
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Eddig ez történt

Pénteken reggel még a barikádokat építették a Függetlenség téren, de délutánra nagy meglepetésre megállapodott egymással az ukrán ellenzék, az EU és Viktor Janukovics. Két napon belül hatályba lép a 2004-es alkotmány, és decemberben előrehozott választásokat tartanak Ukrajnában. Itt olvashatja el, mi történt pénteken Ukrajnában.

09:12
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

A tüntetőké a kormányzati negyed

Az biztos, hogy a tüntetők elégedetlenek a megoldással, ők ugyanis mindenképp Janukovics azonnali távozását szeretnék. Szombat délelőtt 10 óráig adtak haladékot az elnöknek.Andrij Parubij, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt képviselője, a Majdan "ellenállási" parancsnoka bejelentette szombat reggel, hogy a tüntetők szombatra virradóra teljes ellenőrzésük alá vonták a kormányzati negyedet, a parlament, az elnöki és a miniszterelnöki hivatal, illetve a belügyminisztérium épületét is.

09:16
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Rendőrök, csatlakozzatok!

Parubij azt üzente a rendőröknek, hogy csatlakozhatnak a kormányzati negyedben járőröző ellenzékiekhez, mindnyájan átállhatnak a tiltakozók oldalára, de ki kell tűzniük világoskék-sárga szalagot (ezek az ukrán nemzeti lobogó színei).

09:22
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

A belügyminiszter elszökött?

Fehéroroszországba szökött állítólag Vitalij Zaharcsenko leváltott ukrán ügyvezető belügyminiszter - jelentette szombat reggel az UNIAN ukrán hírügynökség. Zaharcsenko szökéséről Tetjana Mokridi ellenzéki aktivista tájékoztatott a Facebook közösségi portálon. Az ukrán parlament pénteken mentette fel Zaharcsenkót azzal az indokkal, hogy ő a felelős a tüntetők elleni brutális fellépésért és civilek haláláért. Az ügyvezető belügyminiszter túllépte hatáskörét, törvénytelen, alkotmányellenes parancsokat adott, amelyek emberek halálához vezettek.

09:45
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Így élte meg a veterán forradalmár

Olekszandr, a kijevi főtér veterán forradalmára élete legdrámaibb heteit élte meg, az Origónak mesélt az elmúlt időszakról, amely számára nemcsak a tüntetésről szólt, most tudta meg, hogy apa lesz.

10:02
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Különleges osztag lőtte a tüntetőket

Egy krimi különleges belügyi osztag orvlövészei gyanúsíthatók a kijevi tüntetők elleni orvtámadásokkal. A kommandós egységet személyesen Sztaniszlav Suljak, az ukrán belügyi alakulatok parancsnoka hozta létre - mondta Hennagyij Moszkalj, a parlament szervezett bűnözéssel és korrupcióval foglalkozó bizottságának helyettes vezetője az UNIAN hírügynökségnek.

Moszkalj szerint erről szóló bizonyítékok kerültek a rendvédelmi szervek kijevi jogsértéseit vizsgáló parlamenti tényfeltáró bizottság birtokába. Az osztag az ukrán belügyi csapatok krimi igazgatóságának alárendeltségében áll, és Szerhij Aszavaljuk ezredes a parancsnoka. A kommandó fegyvereseiről videofelvételeket készítettek újságírók, és felvették a rendőrségi rádiófrekvencián elhangzott beszélgetéseiket is. A belügyi csapatok parancsnoksága 80 darab angol gyártmányú mesterlövész-fegyvert szerzett be az osztagnak - közölte Moszkalj, aki arra kérte az ukrán főügyészt, hogy indítson nyomozást az ügyben.

10:17
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Ennyien tüntettek éjszaka a Majdanon - kép

Éjszaka ennyien voltak a Függetlenség terén Kijevben (A képre kattintva megtekintheti az összes képünket az összecsapásokról) Forrás: AFP/Bulent Kilic

10:44
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Lemondott a parlamenti elnök

Benyújtotta lemondását szombaton Volodimir Ribak ukrán parlamenti elnök - jelentette a kijevi média. Az UNIAN hírügynökség szerint Ribak nem jelent meg szombat reggel a törvényhozás ülésén, a parlament alelnöke, Ruszlan Kosulinszkij pedig arról tájékoztatta a képviselőket, hogy az elnök közleményben jelentette be: lemond tisztségéről, döntése betegségével, illetve gyógykezelésével függ össze. A parlament szombati üléséről gyakorlatilag hiányzik a kormányzó Régiók Pártja, 185 képviselője közül csak 23-an vannak jelen az ülésteremben.

10:45
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovicsot is lemondatnák

Viktor Janukovics ukrán államfő lemondását követelő határozati javaslatot terjeszt szombaton az ukrán parlament elé a Vitalij Klicsko vezette ellenzéki Ütés (UDAR) párt. Ezt a párt szóvivője, Okszana Zinovjeva jelentette be szombat reggel. A határozat lehetővé teszi a parlament számára az előre hozott választás kiírását - tette hozzá.

10:49
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics tényleg elhagyta Kijevet

Közben az Interfax hírügyökség úgy értesült, hogy Viktor Janukovics szombatra virradóra mégis megérkezett a kelet-ukrajnai Harkivba, ahol pártjának délkelet-ukrajnai szervezetei tartanak kongresszust. Az államfő péntek éjjel hagyta el Kijevet, de reggel a harkivi repülőtéren cáfolták, hogy leszállt volna ott az elnöki gép.

10:58
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

A Szabadság párt a kárpátaljai autonómiától tart

A Szvoboda (Szabadság) párt Kárpátalja megyei szervezete által szombaton közzétett nyilatkozat leszögezi: a párt nem ért egyet azzal, hogy a kárpátaljai rendőrség az ungvári tüntetések egyes aktivistáinak javaslatára ellenőrző pontokat állít fel a Kárpátok hágóin.

A közlemény szerint nem világos, hogy kinek az indítványára és milyen célból történik az intézkedés, mert a Lemberg (Lviv) és Ivano-Frankivszk megyei aktivisták már régen létrehozták saját ellenőrző posztjaikat. Kárpátalja tehát teljes biztonságban van, így az ellenőrzés megszervezése az emberi erőforrás puszta elfecsérlése – olvasható a dokumentumban.

A Szvoboda párt tagjai óvatosságra intenek az ellenőrző pontok felállításával kapcsolatban, mert – mint a nyilatkozat fogalmaz – ez "a vidék autonómiájának megteremtésére irányuló közvetlen kísérletet jelenthet, ami nagyon veszélyes lépés az országban uralkodó bonyolult társadalmi-politikai helyzetben."

11:21
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

A kormánytagok eltűntek

Az ukrán kormány tagjainak többsége elhagyta munkahelyét és ismeretlen helyre távozott, ezért az egyetlen legitim hatalmi intézmény jelen pillanatban a törvényhozás - jelentette be szombaton a parlamentben az ellenzéki Haza párt egyik képviselője.

Olekszandar Turcsinov szerint ilyen körülmények között a parlamentnek kötelessége átvállalnia a teljes felelősséget az ország helyzetérért, azonnali hatállyal hozzá kell látnia a hatalmi jogkörök gyakorlásához. Turcsinov arra tett javaslatot, hogy a parlament nevezzen ki ügyvezető kormányfőt és belügyminisztert.

11:24
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

A parlamenti alelnök is lemondott

Indoklás nélkül benyújtotta lemondását Igor Kaletnik parlamenti alelnök - ezt a törvényhozás másik alelnöke, Ruszlan Kosulinszkij jelentette be.

11:28
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

A tüntető, akinek halálhírét keltetták - kép

A kórházi ágyban fekszik Oleszja Zsukovszkaja 21 éves urkán önkéntes vöröskeresztes lány, aki a sebesültek ellátásában segített, amikor egy mesterlövész nyakon lőtte Kijevben 2014. február 20-án Forrás: MTI/AP/Maria Danilova

11:31
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Klicsko: Elnökválasztást május 25-ig

Viktor Janukovics államfő elhagyta Kijevet, és az ukránok számára az egyetlen lehetőség az előrehozott elnökválasztás megrendezése május 25-ig - közölte szombaton Vitalij Klicsko ukrán ellenzéki vezető a parlament rendkívüli ülésén. "Ma (Janukovics) elhagyta Kijevet. Ukránok millió számára az egyetlen lehetőség az előre hozott elnökválasztás" - hangoztatta az Udar elnöke a szombat délelőtt megkezdődött rendkívüli ülésszakon, amelyen az ellenzék Janukovics lemondását követelő határozatát vitatják meg. Janukovics holléte nem ismeretes, korábbi közlések szerint az északkelet-ukrajnai Harkivba utazott, ahol pártjának tagjai tanácskoznak. Rezidenciája az ukrán főváros közelében üres, őrök sem őrzik, az újságírók ki-bejárkálnak médiajelentések szerint.

11:45
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Védik a fegyverraktárakat Kárpátalján

Megerősítették a fegyverraktárak védelmét az ukrán hadsereg Kárpátalján állomásozó egységei, de a csapatok semmilyen mozgást nem végeznek – nyilatkozta Ivan Vaszilcjun ezredes, a kárpátaljai hadkiegészítő parancsnoka az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap szombaton megjelent számának.

Az ezredes cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint mozgósítanák a hadsereg Kárpátalján állomásozó egységeit. Közölte: minden a megszokott rendben, a terveknek megfelelően zajlik, nem lépett életbe semmilyen rendkívüli parancs, de megerősítették a fegyverraktárak védelmét. Arra a hírre reagálva, hogy Kárpátalján többen katonai behívót kaptak, a parancsnok kifejtette: ebben nincs semmi rendkívüli, hiszen az ukrán hadügyminisztérium a sorkatonai szolgálat megszüntetését – az előzetes tervekkel szemben – még a múlt év októberében 2017-re halasztotta. De csak azokat a fiatalokat sorozzák be, akik megfelelnek az utóbbi időben megszigorított minden követelménynek, és vállalkoznak a szolgálatra – emlékeztetett a kárpátaljai hadkiegészítő parancsnoka.

11:56
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Németh Zsolt gyertyát gyújtott

Németh Zsolt parlamenti államtitkár 2014. február 21-én a budapesti Egyetem téren gyertyát gyújtott, és néma főhajtással tisztelgett az ukrajnai erőszak áldozatainak emléke előtt - közölte a magyar Külügyminisztérium. Az államtitkár Takács Szabolcs politikai igazgató és a Külügyminisztérium több munkatársa kíséretében a néma megmozdulás résztvevőjeként lobbantotta lángra az emlékezés mécsesét, így nyilvánítva ki részvétét az elmúlt napok erőszakos es tragikus cselekményei miatt Ukrajna felé. A résztvevők e szimbolikus cselekedettel elutasították az erőszakot és kifejezték szolidaritásukat Ukrajna népével és a kárpátaljai magyarsággal.

Németh Zsolt a megemlékezést követően megbeszélést folytatott az eseményen szintén megjelent Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnökével. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy az ukrán kormányzat és az ellenzék által aláírt megállapodás pozitív hatással lesz a kárpátaljai magyar közösség helyzetére is, hiszen Magyarország számára az ő biztonságuk, valamint alapvető jogaik szabad gyakorlása kiemelt fontossággal bír. A gyertyagyújtást követően Németh Zsolt telefonon biztosította együttérzéséről Borisz Taraszjuk korábbi ukrán külügyminisztert, a Majdan Tanácsa és az ukrán törvényhozás tagját." - áll a közleményben.

12:10
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics még Ukrajnában van, állítólag

Viktor Janukovics hollétével kapcsolatosan továbbra ellentmondásos hírek érkeznek. Az államfő péntek éjjel hagyta el Kijevet, állítólag azért, hogy Harkivban részt vegyen pártja délkelet-ukrajnai szervezeteinek kongresszusán. Míg a jogilag kormányzó Régiók Pártjának egyes politikusai azt közölték, hogy Janukovics már Harkivban van, az ottani repülőtéren cáfolták, hogy leszállt volna ott az elnöki gép. A biztonsági szolgálat egyik magas rangú illetékese azt mondta a Reutersnek, hogy Janukovics még Ukrajnában van, de nem volt hajlandó elárulni, hogy pontosan hol.

12:16
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Szabad a bejárás Janukovics rezidenciájára

A Kijev melletti elnöki rezidencián mindenesetre nincs Janukovics, és egy ukrán tévécsatorna újságírói szabadon besétálhattak a hatalmas épületbe. A rezidencia őrei kalauzolták őket, és azt mondták, hogy bárki felkeresheti az elnöki rezidenciát, csak ne fosztogassanak.   

12:30
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

A tüntetők a himnuszt éneklik - kép

A himnust éneklik a tüntetők (Kattintson további képekért!) Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

12:33
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Ezt telefonálta meg Putyin

Vlagyimir Putyin azonnali intézkedéseket sürgetett az ukrajnai helyzet stabilizálása érdekében a Barack Obama amerikai elnökkel telefonon folytatott beszélgetés során - közölte szombaton az orosz államfő sajtószolgálata. A beszélgetést Washingtonból kezdeményezték. Az orosz és az amerikai elnök az ukrán államfő és az ellenzéki pártok vezetőinek politikai rendezésről szóló kijevi megállapodását követően, moszkvai idő szerint pénteken éjjel beszélt egymással. Az orosz államfői hivatal szerint Vlagyimir Putyin azt is hangsúlyozta a telefonbeszélgetés során Barack Obamának, hogy most "a radikális ellenzékkel való munkára kell összpontosítani", amely miatt szerinte az ukrajnai szembenállás rendkívül veszélyes határig jutott el.

12:40
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Egy másik telefonbeszélgetés

Az orosz külügy most arról is beszámolt, hogy pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminisztert is felhívta telefonon Catherine Ashton, az Európa Unió külügyi főképviselője. Lavrov határozottan elítélte az ukrán radikálisok tevékenységét és hasonló állásfoglalásra szólította fel az Európai Uniót és tagállamait, mondván "pontosan fejtsék ki álláspontjukat, miszerint a radikálisok fellépése elfogadhatatlan". Catherine Ashton és Szergej Lavrov megegyezett abban, hogy folytatják az egyeztetéseket a helyzet rendezése érdekében Ukrajna függetlenségének és a törvényes ukrán hatalom jogosultságainak tiszteletben tartása mellett.

13:10
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Új elnököt választott a parlament

Az ukrán parlament elnökévé választotta szombaton Olekszandar Turcsinovot, a bebörtönzött egykori miniszterelnök, Julija Timosenko közeli szövetségesét. Turcsinovra, a Haza párt politikusára 288 képviselő adta voksát. Az ukrán parlament 450 fős, de a szavazáson a kormányzó Régiók Pártja képviselőinek csak töredéke vett részt.

13:28
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Kiderült, hol van Janukovics

Viktor Janukovics ukrán államfő Harkivban van, ahol a nap folyamán találkozik választóival és megjelenik a helyi tévében - mondta szombaton az államfő Kijevben tartózkodó tanácsadója, Anna Herman.

Eddig ellentmondásos hírek érkeztek az államfő hollétéről, és különféle értesülések jelentek meg az elnök terveiről is, így a Versziji című orosz hírportál úgy tudja, hogy Janukovics le fog mondani, de előtte katonai segítséget kér Oroszországtól. A The Financial Times című brit pénzügyi napilap megszólaltatott egy névtelenül nyilatkozó magas rangú moszkvai kormányilletékest, aki szerint Oroszország kész lenne háborúba bocsátkozni a krími térségért, és megvédeni az ottani oroszajkú lakosságot.

13:40
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Ne legyen szakadás!

A szakadár megnyilvánulások megengedhetetlenségéről szóló határozatot fogadott el az ukrán parlament. Arszenyij Jacenyuk, az ellenzéki Haza párt frakcióvezetője a határozat elfogadását azzal hozta összefüggésbe, hogy az ukrán belbiztonsági szolgálat arról tájékoztatott, "egyes politikusok megpróbálják megteremteni a szakadár közhangulat táptalaját". Arra figyelmeztetett, hogy az ország szétesésére irányuló bármilyen kísérlet bűnténynek minősül.

A Viktor Janukovics oroszbarát ukrán elnök politikai "fellegvárának" tartott Harkivban több ezer megválasztott képviselő gyűlt össze a kormányzó párt délkelet-ukrajnai szervezeteinek kongresszusán. Harkiv megye vezetője, Mihail Dobkin fogadkozott, hogy nem az ország szétszakítása, hanem megőrzése érdekében gyűltek össze.

13:46
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Timosenko szabad

Az ukrán parlament Julija Timosenko szabadlábra helyezéséről fogadott el határozatot.

13:48
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

322-en támogatták

322 képviselő támogatta a parlamenti határozatot Julija Timonseko volt miniszterelnök szabadon engedéséről. A határozatot nem kell jóváhagynia az ukrán államfőnek.

Timosenkót 2011-ben ítélték el hét év börtönbüntetésre az Oroszországgal kötött, Ukrajna számára előnytelen gázszerződés miatt, de az ellenzék és az Európai Unió is politikai indíttatásúnak minősítette az ítéletet.Itt olvashatja el a Timonsenkóval kapcsolatos cikkeinket.

13:57
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Timosenko embere az új belügyminiszter

Arszenyij Avakovot, az ellenzéki Haza párt képviselőjét, Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő egyik közeli munkatársát választotta az ország új belügyminiszterének az ukrán parlament szombaton. Avakov kinevezését a 324 jelen lévő képviselőből 275 támogatta.

Az előző ügyvezető belügyminisztert, Vitalij Zaharcsenkót pénteken váltotta le az ukrán törvényhozás azzal az indokkal, hogy ő a felelős a tüntetők elleni brutális fellépésért és civilek haláláért. sajtóértesülések szerint Zaharcsenko ezt követően Fehéroroszországba szökött.

14:02
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Felmentették a főügyészt

Az ukrán parlament ma nagyüzemben hozza a személyi döntéseket. Az előbb felmentette Viktor Psonka főügyészt. A szavazás után Alekszandr Turcsinov újonnan megválasztott parlamenti elnök közölte, hogy Psonka napok óta nem jelent meg a munkahelyén.

14:03
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Visszatérnek a 2004-es alkotmányhoz

Az ukrán parlament határozatot fogadott el arról is, hogy visszatér a 2004-es alkotmányhoz az elnök jóváhagyása nélkül. Az ukrán parlament a 2004-es narancsos forradalom után módosította az alkotmányt, korlátozva az elnöki jogköröket, de 2010-ben az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a módosításokat.

14:07
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Eközben Lembergben

Hatósági emberek és civil aktivisták szombaton Lembergben (Lviv) elkezdték a megmaradt fegyverek begyűjtését és biztonságba helyezését az ukrán belügyi csapatok helyi laktanyájában, amelyet szerda éjjel ostromoltak meg és gyújtottak fel tüntetők.

14:10
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Gyertyák az áldozatokért

A gyertyák az áldozatokért égnek Kijevben (Kattintson további képekért!) Forrás: AFP/Sergey Gapon

14:12
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

A parlament új elnöke = új kormányfő

Olekszandar Turcsinovot, az ukrán parlament szombaton megválasztott új elnökét bízta meg a kormány vezetésével egy új kabinet létrejöttéig a Rada. Olexandar Turcsinov parlamenti beszédében a koalíciós kormány mihamarabbi létrejöttéért szállt síkra. "Azzal fordulok az összes képviselői frakcióhoz, csoporthoz, független képviselőhöz, hogy az alkotmány helyreállítása nyomán azonnal lássunk hozzá a koalíciós kormány megalakításához" - hangoztatta.

14:17
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

"Janukovics börtönbe fog menni"

Ezrek gyülekeznek a kijevi parlament körül, és a Majdan védői próbálják nyugtatni őket, hogy ne rohamozzák meg a törvényhozás épületét. Egy képviselő azzal próbálja nyugtatni a feszült tömeget például, hogy nemsokára szavaznak Janukovics menesztéséről, és "az államfő börtönbe fog menni".

14:28
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Megrázó galéria az egyik tüntetőtől

Megrázó galéráit tett ki a Facebook-ra egy tüntető, összegyűjtötte az összecsapások eddigi áldozatait. Nem lehet tudni, mennyire megbizható a lista a Majdan halottairól, de szívszorító végignézni. Eddig hivatalosan 77 halottról számolt be az egészségügyi minisztérium.

14:45
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Timonsenkót szabadon engedték

Szabadon engedték szombaton Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán miniszterelnököt - jelentette az ukrán média, amely szerint már megérkeztek Harkivba a politikus hozzátartozói. Hivatalosan nem erősítette meg senki.

14:50
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics Dubajban?

Az eizvestia.com azt közölte, hogy információja szerint Janukovics elnök gépe az Egyesült Arab Emirátusokba ment. A gép valóban Dubajban szállt le, az persze kérdés hogy az elnök is a fedélzeten volt-e.

14:58
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics mindjárt lemond?

Az EuroMaiden szerint a parlamenti képviselők között terjed a hír, hogy Janukovics hamarosan benyújtja a lemondását.

15:00
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

A Régiók Pártja kétségbe von mindent

Az ukrán államfő pártjának harkivi kongresszusa olyan határozatot fogadott el szombaton, amely kétségbe vonja a "terror közepette" elfogadott kijevi parlamenti döntések legitimitását. A harkivi kongresszuson a Régiók Pártjának délkelet-ukrajnai, krimi és szevasztopoli szervezeteinek közel 3400 megválasztott képviselője gyűlt össze.
  

15:03
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics hivatalosan Harkivban van

Harkivban van Viktor Janukovics államfő is - közölte a tanácsadója. (Vagyis a hivatalos bejelentés szerint nem hagyta el az országot.) A Vadim Kolesznicsenko parlamenti képviselő által felolvasott határozat szerint "az elmúlt napok eseményei Ukrajna fővárosában, Kijevben a központi hatalmi szervek bénultságához és az ország destabilizálásához vezettek", az ellenzék pedig nem teljesítette a válság rendezését célzó pénteki megállapodást.

15:05
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Tömeg a Majdanon - kép

Szombaton így festett a Függetlenség tere (Több képért kattintson!) Forrás: MTI/AP/Darko Bandic

15:14
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Állítólag lemondott Janukovics

Állítólag lemondott Viktor Janukovics államfő, az EuroMaiden azt írta, hogy hamarosan felolvassák a lemondását a parlamentben.

15:16
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Behívták a képviselőket

Sürgősen az ukrán parlament üléstermébe hívták a képviselőket, akik arról beszélnek, hogy fontos bejelentés várható, illetve Viktor Janukovics államfő lemondott - jelentette az UNIAN hírügynökség. A parlament délelőtt ülésezett, és eredetileg délután négy óráig rendeltek el szünetet.

15:27
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Timosenko még nem hagyta el a börtönt

A korábbi hírekkel ellentétben egyelőre még nem engedték szabadon Julia Timosenko bebörtönzött volt ukrán miniszterelnököt, az erről szóló bejelentést az ellenzéki vezető pártjának egyik szóvivője cáfolta. Az ukrán parlament pár órával korábban határozatot fogadott el az ellenzék vezéralakjának szabadon bocsátásáról. Pártjának egyik szóvivője ez után nem sokkal bejelentette, hogy Timosenko már szabad, később azonban szavait megváltoztatva azt közölte a hírügynökségekkel, hogy a politikust még nem engedték ki.

15:31
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

EP-küldöttség indult Kijevbe

Elmar Broknak, az Európai Parlament külügyi bizottsága elnökének a vezetésével EP-küldöttség indult szombaton Brüsszelből Kijevbe, hogy az ukrán törvényhozás képviselőivel találkozzanak - közölte az EP sajtószolgálata. A 12 tagú küldöttség kétnapos látogatásának célja, hogy támogassa az ukrán politikai válság rendezésének folyamatát - tette hozzá az illetékes.

15:32
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Timonsenkóra várva - kép

Harkivban rengeteg tüntető gyűlt össze a börtön előtt, és várják, mikor jön ki Timosenko - írta az EuroMaiden, amely képet is közölt.

15:41
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Látogatás Janukovics állatkertjében

A Channel 4 újságírója bejutott Janukovics rezidenciájára, ahol felfedezte az államfő magánállatkertjét. A Twitter-oldalán rengeteg képet közölt a látogatásról, az egyiket azzal a kommentárral látta el: "pávák, természetesen".

15:43
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Megszólaltak a londoni elemzők is

Oroszország valószínűleg nem folytatja az Ukrajnának megígért 15 milliárd dolláros finanszírozási programot, amely helyett Kijev várhatóan a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kap pénzügyi segítséget a teljes államcsőd elkerülésére - jósolták a legutóbbi kijevi fejleményeket értékelve londoni pénzügyi elemzők. Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport szakértői szerint az ukrajnai fordulat "nem a Kreml által előnyben részesített forgatókönyv", és így fennáll annak a veszélye, hogy Oroszország megpróbálja megakasztani a ukrajnai belpolitikai átalakulás folyamatát. Ez valószínűleg gazdasági - elsősorban kereskedelmi - fenyegetések formáját ölti majd.

A JP Morgan szakértői azt jósolták, hogy ha új kormány alakul Ukrajnában, az gyorsan az IMF-hez fordul segítségért, tekintettel a jelentős külső finanszírozási igényekre és a növekvő belső egyensúlyi problémákra. Az IMF-megállapodás eddig lehetetlen volt, mert Viktor Janukovics elnök választási meggondolásokból ellenezte azt, ennek azonban "immár nincs jelentősége", mivel az IMF bevonása már nem egyedül Janukovics döntésén múlik - fogalmaztak a JP Morgan londoni elemzői.
  

15:53
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Már ünneplik néhányan a lemondást

A Majdanon már sokan ünneplik Janukovics lemondását, pedig Janukovics szóvivője szerint nem igaz, hogy leköszönt az elnök. Janukovics továbbra sem lépett a nyilvánosság elé.

15:56
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics mint amatőr régész

Egyre több kép kerül elő arról, milyen titkokat is rejt Janukovics kijevi rezidenciája, ahová szabadon bemehet most már bárki. Az EuroMaiden egy olyan képet tett ki, amelyen látszik, hogy görög romok is voltak az ukrán elnök székhelyén, azt írták ki mellé: "Senki nem hitte volna, hogy Janukovics amatőr régész. Reméljük, ezek a görög romok nem igaziak."

16:09
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

A rendvédelmi erők esküdöznek

Közben négy ukrajnai belbiztonsági szolgálat - köztük a Berkut különleges rendőri egység - vezetői kijelentették a kijevi parlamentben, hogy nem avatkoznak be a konfliktusba. Az erről szóló ígéretet a Berkut mellett a hadsereg ejtőernyőseinek, az Alfa különleges egységnek és a katonai hírszerzésnek a vezetője tette szombat délután. A szombati megválasztása óta az ellenzéki Arszenyij Avakov által vezetett belügyminisztérium már korábban jelezte, hogy a Viktor Janukovics elnök lemondását követelő tüntetők oldalán áll.

16:14
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics nem akar lemondani

Janukovics beszédet mond, amelyet a televízió közvetít. Nem lehet tudni, hol az elnök, de azt mondja, nem mond le.

16:20
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics bemondta a tévében, hogy marad

Janukovics a tévében azt jelentette be, hogy Ukrajnában van, ott is marad, és nem mond le. Az interjúban a tüntetőket szidta.

16:22
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Banditák államcsínyének tartja

A kijevi eseményeket "banditák államcsínyének" minősítette Viktor Janukovics, és kijelentette, hogy a parlament által hozott törvények illegitimek, ő pedig Ukrajna területén maradva mindent megtesz azért, hogy az ország ne szakadjon szét.

16:30
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics tévébeszéde - videó

A YouTube-ra gyorsan kikerült a beszéd, amelyben Janukovics a tüntetőket szidja. A háttérből nem derül ki, hogy Janukovics hol tartózkodik, ő azt mondta, Ukrajnában.

16:32
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

A nácikhoz hasonlította a tüntetőket

Janukovics az 1930-as évek Németországához és a nácik hatalomra kerüléséhez hasonlította az Ukrajnában jelenleg tapasztalható helyzetet. Egy helyi televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott, még mindig ő Ukrajna törvényes elnöke. Azt is közölte, hogy egyelőre az ország keleti felében marad.

16:36
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Terrorcselekményekről beszélt

Janukovics azt is mondta, hogy a tüntetők terrorcselekményeket követnek el, és valaki rálőtt a kocsijára is. Hozzátette, nem sebesült meg, és "nem félek, csak aggódom a hazámért".

16:38
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Timosenko 2-3 órán belül repülőn

Két-három órán belül lesz szabad Julia Timosenko volt ukrán miniszterelnök - közölte újságírókkal annak a harkivi kórháznak a képviselője, ahol a volt kormányfőt kezelik. Jelenleg a kiengedésével kapcsolatos adminisztratív teendőket végzik - tette hozzá az illetékes. Arra a kérdésre, hogy hová távozik Timosenko, a tisztviselő átadta a szót Julia Timosenkónak, aki annyit válaszolt, "repülni fogunk". Helyi tömegtájékoztatási eszközök arról számoltak be, hogy a harkivi repülőtérre két órán belül repülőgépet várnak, amely fedélzetére veszi Julia Timosenkót.

16:49
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics járművei - kép

Közben az EuroMaiden folytatja Janukovics rezidenciájának képes bemutatását. Most az elnök gépjárműparkjáról tettek fel egy fényképet.

16:55
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Az oroszok is beszóltak az ellenzéknek

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is megszólalt, szerinte az ukrán ellenzéket felfegyverzett szélsőségesek vezetik, akik fenyegetik Ukrajna alkotmányos rendjét. A Reuters szerint Lavrov felszólította a német, a francia és a lengyel kollágáját, hogy vessék latba a befolyásukat, és érjék el az ellenzéknél, hogy tartsák be a pénteki megállapodást.

16:58
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

A hadsereg sem avatkozik közbe

Az ukrán hadsereg nem avatkozik be az országot sújtó belpolitikai válságba - közölte a kijevi védelmi minisztérium, nem sokkal azután, hogy négy belbiztonsági szolgálat vezetői ugyanezt jelentették ki a parlamentben. "Az ukrán fegyveres erők hűek alkotmányos kötelezettségeikhez és nem vonhatók be belföldi politikai konfliktusokba" - hangsúlyozta a védelmi minisztérium a honlapján megjelent közleményében.

17:02
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

A lengyel külügyminiszter 24 órát adott Janukovicsnak

A lengyel külügyminiszter a Twitteren reagált a történtekre. Radoslaw Sikorski azt írta: "Nincs puccs Kijevben. A kormányzati épületeket elhagyták. A rada elnökét legitim módon választották meg. Janukovics elnöknek 24 órája van rá, hogy aláírja a 2004-es alkotmány visszaállítását."

17:20
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovicsot leváltotta a parlament

Az ukrán parlament megfosztotta hivatalától Viktor Janukovicsot, és május 25-re választásokat írt ki - írta a BBC. Egyelőre nem világos, hogy erre van-e jogilag lehetőségük, mindenesetre erről szavaztak.

Itt még annak örülnek, hogy elterjedt a lemondás híre, ami később valótlannak bizonyult Forrás: MTI/Beliczay László

17:26
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Szavazás 328-0 arányban

A Kyivpost azt írta, az emberi jogok durva megsértésével és a hivatala elhagyásával vádolták meg Janukovicsot, amely után egyhangú szavazáson, 328-0 arányban szavazták meg a lemondatását. Az ukrán parlament 442 tagú, így a szavazati arány alapján a saját pártja is a leváltására szavazott. Janukovics viszont délután egy előre felvett videóinterjúban azt mondta, hogy nem mond le hivataláról.

17:39
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Egy rabbi menekülésre szólít fel

Moshe Reuven Azman ukrán rabbi arra szólította fel egy izraeli lapnak adott interjújában a kijevi zsidókat, hogy hagyják el a várost, sőt az országot is - írta a Guardian. Azt állította folyamatosan kapják a figyelmeztetéseket zsidó intézmények elleni támadásokról.

17:44
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics villája

Janukovics Kijev melletti rezidenciája üresen maradt, ezért a tüntetők fogták magukat, és meglátogatták a házat. Amit bent találtak, meg is osztották a világgal.

17:48
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics visszakozott

A parlament elnökévé és ezzel együtt ügyvezető kormányfővé megválasztott Olekszandr Turcsinov azt mondta, hogy Viktor Janukovics korábban már beleegyezett, hogy lemond az elnökségről. Ezután viszont egyeztetett a tanácsadóival, és visszavonta az ígéretét. Eztuán viszont elhagyta a fővárost és nem tudják hol van, ezért döntött úgy a parlament, hogy megfosztja hivatalától, és május 25-re előrehozott elnökválasztást tűztek ki.

17:54
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Timosenko keresszékben távozik

Julija Timosenko volt kormányfő, és ellenzéki politikus elhagyta a harkivi kórházat, ahol gyakorlatilag házi őrizetben tartották. A BBC tudósítója azt írta, kerekesszékben volt, ahonnan egy fekete terepjáróba ült be. A politikus integetett a fotósoknak. Három évig volt börtönben.

17:59
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics nem fogadja el

Hanna Herman, Janukovics szóvivője bejelentette, hogy az elnök nem fogadja el a parlament döntését, amellyel megfosztották őt hivatalától - írta a BBC.

18:07
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Búcsúznak egy elhunyt tüntetőtől

Búcsúznak egy elhunyt tüntetőtől Forrás: MTI/Beliczay László

18:15
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Újra lőnek! Ja, mégse

Újra lövések dördültek a Majdanon, és könnygáz-gránátokat is kilőttek a tömeg felé - írták ki a tüntetők Twitter-oldalukra, majd nem sokkal később elnézés kértek a téves információkért.

18:22
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

A britek IMF-pénzt küldenének

Megegyeztünk Steinmeier német külügyminiszterrel, hogy támogatjuk az új ukrán kormányt, és fellépünk az IMF létszükségletű pénzügyi támogatásáért - írta Twitter-üzenetben William Hague brit külügyminiszter.

Ukrajna devizatartalékai minimális szintre estek vissza, ezért az országnak nagy szüksége van külső pénzügyi támogatásra az államcsőd elkerülése érdekében. Jelenleg Oroszország nyújt hitelt az országnak, ugyanakkor a jelenlegi válság éppen amiatt tört ki, hogy az ország az orosz függés, és az ezt segítő hitel helyett az Európai Uniót és az IMF pénzügyi keretét válassza.

18:28
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Timosenko: A diktatúra elbukott

Julija Timosenko a BBC szerint azt nyilatkozta szabadulása után rögtön, hogy "a diktatúra elbukott". Az MTI azt írta orosz hírügynökségi forrásból, hogy Timosenko azt is bejelentette, hogy indul a május 25-ére kitűzött elnökválasztáson. Azonban továbbra sem egyértelmű, hogy a parlament jogszerűen járt-e el Janukovics leváltásával.

18:45
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Így döntött a parlament

A BBC szerint a parlament ezt a döntést hozta Janukovics ellen egyhangú szavazással:

„Figyelembe véve, hogy az ukrán elnök, Viktor Janukovics saját döntéséből nem látja el alkotmányos kötelességeit, amely az állam kormányozhatóságát, Ukrajna területi integritását és függetlenségét veszélyezteti, illetve az állampolgári szabadságjogok tömeges sérüléséhez vezet, továbbá a veszélyhelyzet körülményeire tekintettel Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa kifejezve az ukrán nép szuverén véleményét a következőket állapítja meg. Először: Viktor Janukovics elnök alkotmányellenes módon nem teljesíti az alkotmányban rögzített kötelezettségeit, és nem látja el hivatalát. Másodszor: az Alkotmány 85. paragrafusának 1 bekezdésének 7. pontja alapján 2014. május 25-ére előrehozott elnökválasztást ír ki. Harmadszor: a döntés az elfogadása után azonnal hatályba lép.”

18:50
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Gyűlik a tömeg a Majdanon

18:54
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Klicskót kifütyülték

Vitalij Klicsko beszédet tart a Majdanon felállított színpadon. Azt mondta, nem lesz népítélet, és nem fognak bosszút állni a gyilkosokon, viszont mindenkit, aki megölt valakit a tüntetéseken bíróság elé állítanak. A tömeg kifügyülte annál a résznél, amikor azt mondta, nem állnak bosszút a gyilkosokon.

18:56
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

A Veszprém kikapott Ukrajnában

26-22-re kikapott az Ukrajnában rendezett kézilabda Bajnokok Ligája meccsén a MKB-MVM Veszprém férfikézilabda-csapata.

19:07
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics Oroszországba repült volna?

Olekszandr Turcsinov ideiglenes kormányfő azt állította, hogy Viktor Janukovics egy Oroszországba tartó repülőre akart először felülni, de a határőrök megállították. Ezután váltott egy Donyeck-régióba tartó járatra - írta a BBC, de hozzátették, hogy ezeket, az Interfax hírügynökség által idézett mondatokat még nem erősítették meg.

19:13
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Videó a szabaduló Timosenkóról

Itt pedig már a Kijevbe tartó repülőn:

19:22
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

A rendőrség kéri vissza a pisztolyokat

A rendőrségi épületek szerdai ostroma során zsákmányolt lőfegyverek beszolgáltatására szólította fel Lviv (Lemberg) lakosságát a város alpolgármestere. Olekszandr Rugyak mindenkit arról biztosított, hogy nem vonják felelősségre, ha önként visszaadja a nála lévő fegyvert. A lvivi rendőrség korábbi közlése szerint a főkapitányság és a kerületi őrsök épületeinek elfoglalásakor a tüntetők 1189 lőfegyvert kaparintottak meg, de egy részüket röviddel az ostrom után sikerült visszaszerezni. (MTI)

19:26
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Államosítanák az arany vécékefét

Szvoboda nemzeti pártja benyújtott egy tervezetet, amely állami tulajdonba vonná Viktor Janukovics Kijev melletti, mezsigorjei rezidenciáját - írták a tüntetők Twitter-oldalukon. A giccses díszekkel, saját állatkerttel, golfpályával és arany vécékefével ellátott épületről itt nézhet képeket.

19:36
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Fényözön az áldozatokért

19:39
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics szövetségesei Oroszországba szöknek

Az ukrán határőrség azt közölte, hogy Mikhailo Dobkin, Harkiv régió kormányzója és Hennady Kernes, Harkiv polgármestere szombaton Oroszországba távozott. Mindkét politikus Viktor Janukovics közeli szövetségesének számít.

19:44
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Buli az elnöki kádban

Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

További képeket is nézhet ide kattintva.

19:52
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Grúzia Ukrajnának ajánlja a rögbisikert

Grúzia 36-10-re legyőzte Oroszországot a tbiliszi rögbimeccsen. A győzelmet Ukrajának ajánlották - olvasható a tüntetők Facebook-oldalán.

19:59
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Az EU örül Timosenko szabadulásának

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke pedig közleményben üdvözölte szombaton Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő szabadulását. Barroso rövid üzenetében annyit ír, hogy a demokratikus Ukrajna számára kulcsfontosságú a független igazságszolgáltatás. (MTI)

20:04
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics letartóztatása jöhet

"Viktor Janukovics most Harkivban van, és valószínűleg ott fogják letartóztatni hamarosan" - írták a tüntetők a Facebook-oldalukon. A Censor.net ukrán oldal értesüléseire hivatkozva azt írták, hogy Janukovics péntek este szökött a kelet-ukrajnai Harkivba, hogy ott kikiáltsa a Dél-keleti Ukrán Autonóm Köztársaságot. A lap úgy tudja, hogy ezelőtt Vlagyimir Putyintól kért garanciát, de az orosz elnök ezt megtagadta. A Censor.net értesüléseit és a letartóztatást egyelőre még nem erősítették meg.

20:09
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Timosenko Kijevbe ért

Timosenko megérkezett Kijevbe - írta a BBC. A tervek szerint a volt kormányfő és ellenzéki politikus, akit eddig börtönben, illetve egy harkivi kórházban tartottak fogva, a Majdanra megy, hogy beszédet tartson a tömegnek.

20:23
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Az adóügyi miniszter nem jutott Oroszországba

Viktor Psonka legfőbb ügyész és Olekszandr Klimenko adóügyi miniszter is megpróbált Oroszországba jutni, de nekik nem sikerült - írták a tüntetők Twitter-oldalukon.

20:30
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Petíció Janukovics bíróság elé állításáért

Petíciót indított a franciaországi ukrán kisebbség, amellyel szeretnék meggyőzni José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét és Catherine Ashtont, az Európai Unió külügyi megbízottját, hogy Viktor Janukovicsot és "mindenkit, akinek köze van a korrupt rezsimje gyilkosságaihoz és vérontásához" vigyék az Emberi Jogok Európai Bírósága elé. A petíció indítói február 25-ét tűzték ki határidőnek, amíg 100 ezer aláírást akarnak összegyűjteni.

20:40
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Most keleten a sor

"Ukrán-amerikaiként sokkoló számomra látni, hogy mi zajlik Ukrajnában. Janukovics Moszkvából irányított orosz diktatúrája összeomlott. Most Kelet-Ukrajnán a sor, hogy eldöntse, ő is hazafi és elfogadja-e a kijevi eseményeket, vagy marad sötétségben, Oroszország szolgájaként. Történelmet ír ez a nagyszerű ország, és ezt semmi sem tudja megállítani. Az események gyorsan zajlanak. A polgárháború továbbra is egy lehetőség, ha a kelet nem fogadja el a valóságot, hogy a birodalmi Oroszország már halott. Dicsőség Ukrajnának és a hőseinek!" - írta a BBC-nek az USA-ban élő ukrán Sylvia.

20:48
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Az orosz köztévét nem érdekli a forradalom

Ukrajnában forradalom zajlik, de az orosz állami televízió erről nem mond semmit, hanem csak az olimpiát közvetítik - írta a BBC moszkvai tudósítója.

20:59
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

A Janukovics-vodka még értékes lehet

21:03
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Timosenko: Ukrajna az EU tagja lesz

Julija Timosenko Kijevbe érkezve elkezdte beszédét. A volt ukrán kormányfő biztos abban, hogy hazája a közeljövőben csatlakozik az Európai Unióhoz, ami szavai szerint mindent megváltoztat majd. Az elmúlt napokban a hatalom és a Viktor Janukovics elnök távozását követelő demonstrálók közötti összecsapásokban meghalt tüntetőkről szólva a Haza párt vezéralakja követelte a tettesek felelősségre vonását, hogy így tisztelegjenek azok előtt, akik "életükkel fizettek Ukrajna függetlenségéért". (MTI)

21:08
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovicsné közben az Auchanban vásárol

Viktor Janukovicsot a tüntetések szervezői szerint nemsokára letartóztatják, a feleségét közben 7 óra körül egy Auchan áruházban látták vásárolni - legalábbis az Euromaidan Twitter-oldalára feltett kép állítólag ezt bizonyítja.

Ez itt egy kép a Janukovicsról és feleségéről, Ludmilla Olekandrivnáról. Hasonlítsa össze, hogy tényleg őt kapták-e el az Auchanban!

Forrás: AFP/Aleksandre Zubko

21:23
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Listázták az ellenséges újságírókat

Az ellenséges média újságíróit tartalmazó listát találtak Janukovics-elnök Kijev melletti rezidenciáján. A listáról videót készítettek.

21:28
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Timosenko tolószékben beszél

"Ha tudnátok, hányszor szerettem volna itt lenni veletek, hányszor szerettem volna fogni azok kezét, akik harcoltak és egyszer sem adták fel. Drága barátaim, ti vagytok a legjobbak a világon! Nincs senki más, senki. Dicsőség Ukrajnának!" - mondta Julija Timosenko a Hrusnyevszkij utcán, a Szabadság térhez közel. Beszédét tolószékben mondta el. Szerinte a diktatúra, a bűnök és a törvénytelenség ideje lejárt, és új éra indult ma, a szabad emberek, szabad és európai ország ideje.

A beszéde élőben:

21:32
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Az USA jó egészséget kíván Timosenkónak

Az amerikai Fehér Ház közleményt adott ki, amelyben üdvözölték Julija Timosenko szabadon engedését. Azt írták, a volt kormányfő végre megkaphatja a gyógykezelést, amelyre már régen szüksége lett volna.

Emellett az erőszak befejezésére, és egy új, szakértői kormány felállítására szólították fel az országot. Támogatásukról biztosították "a demokrácia és a gazdasági fejlődés útjára lépő" Ukrajnát.

21:41
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

A belügyminiszter se jutott át a határon

Az Interfax hírügynökség szerint az ukrán határon feltartóztatták Vitalij Zakarcsenkót, a Janukovics-féle kormány belügyminiszterét - írta a BBC.

21:50
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

A lövedékek mindannyiunk szívébe hatoltak

"Egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy megbocsássunk azoknak, akik megengedték, hogy golyókat küldjenek azoknak a fiatalembereknek a szívébe" - fogalmazott a kerekesszékéből több ezer embernek beszédet tartó Timosenko az elmúlt napokban meghaltakra utalva. Úgy fogalmazott, hogy a mesterlövészek puskáiból kilőtt lövedékek "mindannyiunk szívébe hatolt, és ezek a golyók ott maradnak velünk". Azt is mondta, hogy Janukovicsot a Szabadság térre kellene hozni, hogy szemtől szemben álljon a tüntetőkkel.

 

22:00
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Martonyi üdvözli Timosenko szabadulását

Martonyi János külügyminiszter üdvözli az ukrán parlament, a Verhovna Rada meghatározó többséggel 2014. február 22-én meghozott határozatát, amely lehetővé tette a korábbi miniszterelnök, Julia Timosenko szabadon bocsátását és visszatérését az ukrán politikai életbe - közölte a Külügyminisztérium. Magyarország a korábbiakhoz hasonlóan ehhez kész minden segítséget megadni - írták.

22:04
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

A szélsőjobb tovább küzd

Viktor Janukovics ukrán elnök parlament általi leváltása ellenére sem szünteti be a tüntetéseket a Jobboldali Szektor nevű ultraradikális szervezet. A csoport szombat este nyilvánosságra hozott közleményében kijelentette, hogy nem oszlik fel, és hangsúlyozta, hogy még nem jött el az ünneplés ideje. "Most még egységesebbnek kell lennünk, mint korábban" - hangsúlyozták. (MTI)

22:12
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Embereket emeltek ki a tömegből

Embereket emeltek ki a tömegből, akik a tüntetések szervezői szerint a "tituski"-nak hívott csoport tagjai, akik járókelőkre, újságírókra vagy tüntetőkre támadnak véletlenszerűen. Az élő közvetítés képein az volt látható, hogy biztosító emberek rángattak ki felnyírt hajú középkorú férfiakat. A rángatáson kívül más bajuk nem esett.

22:25
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

A kétéves is a hősökért skandál

A BBC tudósítója szerint a kétéves Ivanka is beszállt a skandálásba: "dicsőség a hősöknek".

22:44
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Elfáradt az önkéntes felcser

Az elmúlt napok véres harcai után megpihennek az önkéntes felcserek is.

22:56
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Szívrohamot kaphatott valaki a tömegben

Julija Timosenko korábbi beszédét meg kellett szakítani, mert a mikrofonba be kellett mondani, hogy ha van orvos a tömegben, ő jöjjön előre. A BBC szerint valaki szívrohamot kapott a beszéd alatt.

23:03
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics valahol Kelet-Ukrajnában lehet

Egyelőre nincs biztos információ arról, hogy hol tartózkodik jelenleg Viktor Janukovics. A BBC azt írta, hogy valahol Kelet-Ukrajnában húzta meg magát. Korábban az Interfax azt írta, repülővel próbált Oroszországba menni, de a határőrök nem engedték. A Censor.net ukrán lap az ellenzéki tüntetők szerint azt írta, hogy egy autonóm köztársaságot akart kikiáltani Ukrajna keleti és déli tartományaiban, de nem kapott garanciákat Vlagyimir Putyintól - ezt az értesülést sem erősítették még meg.

23:26
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

A tüntetők maradnak

Az Euromajdan szervezői azt kérték a résztvevőktől, hogy a tüntetést addig folytassák a Szabadság téren, amíg az összes követelésük meg nem valósul.

23:49
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Jaj a Janukovics-hivatalnokoknak

Az egyik ellenzéki politikus, Vitalij Klicsko azt mondta, hogy nem fognak bosszút állni a lelőtt emberekért, hanem bíróság elé viszik a bűnösöket. A másik vezető, Julija Timosenko viszont azt mondta szombat esti beszédében, hogy nem tudják elfelejteni a "szívekbe hatoló" lövedékeket.

A politikusok eltérő beszédeitől függetlenül megkezdődött egyfajta népítélet a Janukovics-kormányzat emberei ellen. A Gawker rátalált egy montázsra, amelyen egy nyugat-ukrajnai városi adóügyi tisztségviselő látható egy póznához kikötözve.

Korábban egy férfit bántalmaztak azért, mert állítólag mesterlövészként ő is lőtt le tüntetőket az utcán.

Forrás: AFP/Bulent Kilic

00:01
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics lefizetéssel akart átjutni a reptéri őrökön

Az ukrán határőrség szóvivője szerint Viktor Janukovics megpróbálta lefizetni a határőröket a repülőtéren, hogy felengedjék egy magángépre, amellyel elhagyhatja az országot. A donyecki reptér őrei azonban nem hagyták - írta a BBC. A Guardian szerint a gépnek nem voltak rendben a papírjai, és amikor az őrök odamentek, hogy közöljék ezt velük, akkor felfegyverzett emberek megpróbálták lefizetni a határőröket, ha azonnal felszállhatnak. Ők ezt nem fogadták el, így a gép se ment sehova.

00:25
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

A Korrupció Múzeuma lett Janukovics rezidenciája

Viktor Janukovics Kijev melletti elnöki rezidenciáját már csak úgy hívják, hogy a Korrupció Múzeuma, miután szombaton tüntetők mentek be az épületbe, és ott mérhetetlen fényűzés nyomait találták saját állatkerttel, halas jakuzzival és arany vécékefével.

00:46
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

88 halott február 18. óta

Az egészségügyi minisztérium nyilvánosságra hozta, hogy 88 ember halt meg február 18. óta a tüntetéseken.

00:57
február 22, 2014
Vágólapra másolva!

Még Janukovics az elnök

Szergej Tigipko képviselő szerint a parlament szombaton nem mondatta le Viktor Janukovicsot csak megállapította, hogy nem látja el hivatalát, illetve előrehozott választást írtak ki. De ettől még Janukovics maradt az elnök a következő három hónapra - mondta az Espreso Tv-nek.

A Donyetcki Novoszti szerint Viktor Janukovics egy Harkiv melletti házban tartózkodik jelenleg, egy befolyásos hely tisztságviselőnél - írta ki Facebook-oldalára az Euromajdan. A lap megbízhatónak nevezett információja szerint az elnök stábja elterelésül szervezett meg egy repülőutat az Egyesült Arab Emírségekbe, hogy ne keltsen gyanút, hogy közben Harkivba tart egy baráti erőkből álló kongresszusra. A lap megismételte a Censor.net korábbi értesülését, hogy Janukovics Harkivban a keleti és déli tartományokból álló autonóm köztársaság kikiáltását akarta megszervezni. Az ország biztonságát Oroszország garantálta volna akár haderő bevezénylésével is. Putyin azonban sem a katonai erő bevetését, sem az új állam elismerését nem garantálta, ezért a terv összedőlt a lap szerint, ezért az elnök nem is vett részt a kongresszuson. Állítólag most az ország elhagyását tervezi. Mindezeket azonban máshol nem erősítették meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről