Ukrajnának már az EU az egyik legfontosabb célja

Események

Ukrajna, ukrán válság, Kijev
People walk by barrycades and makeshift memorials to the victims of the riots in central Kiev on February 23, 2014. A new era opened in Ukraine on Febraury 23 as parliament gave itself three days to form a new government after impeaching a defiant president Viktor Yanukovych and calling early elections following a week of carnage. AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI
Vágólapra másolva!
Továbbra sem tudni, hol az elnök, de átmeneti államfőt már választott a parlament a parlamenti elnök személyében. Olekszandr Turcsinov este ki is jelentette, hogy Ukrajnának már az európai integráció az egyik elsődleges célja. Az összes kijevi tüntetőt kiengedték a börtönből, Timosenko nem akar miniszterelnök lenni, bár ez arra is utalhat, hogy az elnöki pozícióra hajt. Az EU és az IMF pénzt ígért, és továbbra is nagy tömeg várja a fejleményeket a kijevi főtéren. Ez történt Ukrajnában vasárnap.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül68 bejegyzés
09:11
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Autós támadás a Majdanon

Autókkal belehajtottak a kijevi Függetlenség téren tüntető tömegbe ismeretlenek vasárnap hajnalban – jelentette a Kyivpost.com ukrajnai hírportál. A két autóval érkező támadók lövöldöztek is. Az emberek a kormányzói irodaházba menekültek előlük.

Ukrajnában a hétvégére összeomlott Viktor Janukovics elnök hatalma. Az elnökséghez továbbra is ragaszkodik, de Kijevből elmenekült kormánya tagjaival együtt. A szombati eseményekről itt olvashat részletesen

09:59
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Pénz ígér az EU és az IMF

"Készek vagyunk jelentős pénzügyi támogatást adni Ukrajnának, amint egy demokratikus alapokon álló politikai megoldás született, és amint megalakult új kormánya, amely hitelesen és komolyan elkötelezi magát az intézményi és gazdasági reformok megvalósítása terén" - közölte vasárnap az Európai Unió Olli nevében Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa az ausztráliai Sydneyben. Rehn a legnagyobb fejlett és felzárkózó iparú országokat tömörítő G20-as csoport pénzügyminiszteri találkozóján vett részt. Azt nem mondta, mekkora támogatásra gondolt, csak hogy az unió felbecsüli a szükségleteket. Hasonlóan nyilatkozott Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, de jelezte, szükség van arra, hogy "legyen valaki Ukrajnában, akivel ezt a kérdést meg lehet vitatni".

10:05
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Az USA is kész támogatni Ukrajnát

Az Egyesült Államok kész arra, hogy támogassa Ukrajnát azon az úton, amely visszavezet a demokráciához és a gazdasági növekedéshez - jelentette ki Jack Lew amerikai pénzügyminiszter vasárnap ugyancsak Sydneyben. Jelezte, hogy ebben Oroszországgal is együtt kíván dolgozni. Lew a G20-as csoport pénzügyminiszteri találkozóján vett részt, ahol külön megbeszélést folytatott orosz kollégájával, Anton Sziluanovval az ukrajnai helyzetről. 

10:11
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Új kormányra várnak az oroszok a beígért pénzzel

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter is beszélt a G20-ak sydney-i találkozóján az ukrán helyzetről. Azt mondta, ők egyelőre kivárnak annak a kétmilliárd dollárnyi ukrán államkötvénynek a megvásárlásával, amelyet a múlt héten helyeztek kilátásba. Az orosz vezetés még Janukoviccsal állapodott meg egy 15 milliárd dolláros hitelprogramban, aminek a részét képezni a 2 milliárdos ügylet. Az oroszok is új ukrán kormányra várnak. Sziluanov szerint Oroszország érdekelt a helyzet további rendezésében, az ukrajnai politikai, társadalmi és gazdasági viszonyok normalizálásában.

10:20
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Megfeszített madarak Janukovics kertjében

10:36
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Három jelölt a kormányfői posztra

Julia Timosenko, Arszenij Jacenyuk és Petro Porosenko neve röppent fel az ukrajnai Twitterfeedeken, mint kormányfőjelöltek. Timosenkóról és Jacenyukról itt olvashatnak bővebben. Petro Porosenko korábbi külügyminiszter, cukorka és csokigyáros üzletember EU-pártinak számít és a legbefolyásosabb ukrán üzletemberek között tartják számon.

10:49
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Hol lehet az elnök?

Ezt kérdezi a tüntetőktől kezdve a BBC-n át Arszen Avakov ideiglenes belügyminiszterig mindenki. Azt sem tudni, hova lett kormánya többi tagja.

10:54
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Az elnök fekete autói legalább megvannak

11:04
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Már vizsgálják az erőszakot

Vasárnap is ülésezik az ukrán parlament, már egyhangúlag leváltották a korábbi parlamenti elnököt. Az újonnan kinevezett ideiglenes belügyminiszter szerint több tucat tisztségviselő ellen indult vizsgálat az erőszakos cselekmények miatt.

11:09
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Helikopterrel menekült Janukovics

Azt ugyan nem tudni, hogy pontosan hol van, az ukrán elnök, de arról már közzétettek egy térfigyelő-kamerás felvételt, ahogy elhagyta rezindenciáját Viktor Janukovics:

11:26
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Csendes a tömeg a téren

Tömve van, de nyugodt a Függetlenség tér Kijevben - jelentette több hírügynökség. Sokan zarándokolnak el Janukovics rezidenciájára, hogy elámuljanak a fényűzésen. 

11:33
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Temetik az áldozatokat

"Dicsőség a hősöknek!" - írja ez a Twitterező, akinek a kijevi eseményekben elhunyt szomszédját temetik épp.

11:56
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Kiengedtek több tucat tüntetőt a börtönből

Kiengedtek 64 tüntetők, akiket a héten zártak börtönbe. Ezt vasárnap jelentette be a parlamentben az ideiglenes belügyminiszter. Az ukrán titkosszolgálat új igazgatója pedig arról beszélt ugyancsak a parlamentben, hogy Janukovics titkosrendőrei pánikszerűen elmenekültek, és emiatt őrizetlenül maradtak az ukrajnai atomerőművek. 

12:03
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Klicsko beülne Janukovics székébe

"Szeretném Ukrajnát modern európai állammá tenni… Ha ezért elnökként tehetek valamit, akkor mindent megteszek majd" - nyilatkozta Vitalij Klicsko volt bokszbajnok, ellenzéki vezető a BBC-nek. 

12:20
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Letartóztatnák a legfőbb ügyészt

Viktor Psonka korábbi legfőbb ügyész, illetve Olekszander Klimenko vámügyi miniszter letartóztatását kezdeményezték az ukrán hatóságok. Erről Oleh Magnyickij kijelölt ideiglenes legfőbb ügyész számolt be a parlamentben. A Janukocvics-rezsim több vezetőjének megtiltották, hogy elhagyja az országot, mert ki akarják kérdezni őket az "Ukrán nép ellen elkövetett bűnökkel" kapcsolatban.

12:34
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Visszavették Janukovics villáját

Állami tulajdonba vette a parlament Janukovics rezidenciáját. A Monaco méretű birtokon a golfpályától az autógyűjteményig mindenféle fényűző dolgot találtak, miután az elnök elmenekült. Kijeviek ezrei keresik fel a helyszínt, hogy saját szemükkel lássák az ukrán mindennapokhoz képes elképzelhetetlen fényűzést. Itt megnézheti, miket találtak a birtokon.

12:43
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

A parlament elnöke veszi át az elnöki teendőket

Az ukrán parlament megszavazta, hogy ideiglenesen a parlament elnöke, Olekszander Turcsinov veszi át az ukrán elnöki teendőket. Viktor Janukovicsról továbbra sincs hír.

12:50
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Sorra rúgják ki a minisztereket

Az ukrán parlament nagyüzemben rúgja ki a korábbi kormánytagokat. Már megfosztották hivatalától az oktatási minisztert és a külügyminisztert ios (aki állítólag egy nagy rakás gazdasági dokumentummal együtt lépett olajra).

13:05
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Híradórészlet Janukovicsék fekete kocsijairól

Tucatnyi kocsit találtak egy raktárban, amelyek mind Janukovics ugyancsak Viktor nevű fiáé lehetnek. Bentley, Mercedes, Knight XV, International megapickup, Volkswagen Phaeton - főleg rongyrázós és luxusautókról van szó, kétmilió dollár értékben. Itt egy hiradórészlet:

13:18
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Feloszlatták Janukovics Ukrán Frontját

Facebook-oldalán jelentették be maguk az alapítók, hogy feloszlatják azt a szervezetet, amelyet Janukovics támogatására gündoltak hátországában, Harkivban még február elején. "Csak egy Ukrajna lehet"- közölte az Ukrán Front egyik alapítója, Mikhajlo Dobkin harkivi kormányzó.

13:47
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Tömeggyilkosság miatt indul eljárás

Tömeggyilkosság miatt indít eljárást az ukrajnai tüntetések három hónapja alatt történt halálesetek ügyében az új ideiglenes legfőbb ügyész. A tavaly novemberben kezdődött tüntetések során több tucat ember vesztette életét, a számok 77 és 100 körül változnak, attól függ, ki becsüli.

13:54
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics utolsó beszéde

Megcsinálták az angol feliratos változatát is annak a beszédnek, amelyet szombaton mondott Viktor Janukovics elüldözött ukrán elnök, miutén Hrakovba érkezett. (Ha nem látszik a felirat egyből, akkor a képernyő bal alsó sarkában a 'captions' gombra kell kattintani!)

14:09
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Félmilliárdos vacsorázó készlet Janukovicsnak

Sorra kerülnek elő Janukovics elnök pénzszórásáról szóló dokumentumok. Ez a legfrissebb, egy majdnem 1,7 millió eurós (526 millió forint) számla egy német gyártású fa vacsorázó készletről szól:

14:16
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Gránát az ungvári polgármester házára

Ismeretlenek gránátot dobtak szombat éjjel Ungváron Viktor Pogorelov polgármester házára, a detonációban senki nem sérült meg. A robbanás a polgármester villájának udvarán történt, és betörte az épület földszinti ablakait - közölte vasárnap a zakarpattya.net.ua ungvári hírportál. A polgármester lemondását a tüntetések kezdete óta követelik a helyi tüntetők, akik szerint a Pogorelov korrupt. Pogorelov a héten kilépett az eddig kormányzó Régiók Pártjából, de bejelentette, hogy nem fog önként lemondani.

Az elmúlt éjszaka Huszton ismeretlenek lövéseket adtak le az egyik helyi - a rendőrség által meg nem nevezett - magas beosztású vezető házára. A lövedékek az ablakon át becsapódtak az épület belsejébe, de az ott lakók közül senki nem sérült meg. Ebben az ügyben is folyik a nyomozás.

14:19
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Mára befejezte az ukrán parlament

Hétfő délutánig elnapolták az ukrán parlament ülését. A képviselők elképesztő hatékonysággal szavaztak vasárnap délelőtt: többek között megfosztottak a tisztségétől egy rakás korábbi vezetőt, kinevezték ügyvivő államfőnek a parlamenti elnököt, államosították Janukovics rezidenciáját, és - az ország keleti, zömében oroszajkú felének nagy bánatára - kimondták, hogy Ukrajnában az egyetlen hivatalos nyelv az ukrán. 

14:26
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Boldogok a téren tüntetők

Még zajlanak a temetések, sokan gyászolnak, de vannak akik vidáman fotózzák egymást és az elfoglalt páncélozott járműveket a Függetlenség téren Kijevben -  jelentette a Guardian brit lap helyszíni tudósítója, aki szerint boldog hangulat uralkodik a téren. A barikádokat még őrzik, és csak lassan ébrednek rá az emberek, hogy gyakorlatilag elérték, amit akartak. Azt még senki nem tudja, mi lesz. A szombat éjjel a téren felszólaló Julia Timosenkót vegyes érzelmek fogadták, a győzelem után várhatóan előjönnek az ellenzéket szétforgácsoló ellentétek. 

14:37
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Emlékhelyek a barikádokon - kép

Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

14:39
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Eközben a Krímben

Az oroszajkú krími emberek önvédelmi egységekbe szerveződnek, hogy megóvják a félszigetet, ha szükséges. A Krím lakosságának több mint fele orosz. Itt található Oroszország fekete-tengeri flottájának legfontosabb kikötője, amelyet 20 évre kaptak kölcsönbe Ukrajnától. A szerződést 3 év múlva kellene meghosszabbítani. A Krímben tatárok is élnek nagy számban, ők is tömegtüntetést szerveztek.

14:48
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Ennek nem fognak örülni Kárpátalján

Az imént összefoglaltuk, miket fogadott el az ukrán parlament vasárnap délelőtt. Magyar szempontból a legfontosabb, hogy eltörölték a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvényt. Ez érzékenyen érintheti Ukrajna magyar nemzetiségű lakosságát. Bővebben itt olvashat erről.

14:55
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Lenin térből a Majdan hőseinek tere

Dnyepropetrovszkban átnevezték a Lenin teret a Majdan hőseinek terére, ezzel állítva emléket a kijevi főtéren történt összecsapások sok tucat áldozatának.

14:57
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics már saját pártjának sem kell

Több tucat ukrán család gyászolja elhunyt hozzátartozóját, Ukrajnát elárulták, „az összes felelősség Janukovicsé és környezetéé” - írta honlapján vasárnap az eddig kormányzó ukrán Régiók Pártja, amelynek az elüldözött elnök is tagja volt. A párt közleményében kijelentette, hogy elítélik Janukovics „gyáva megfutamodását”.

15:02
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Üres töltényhüvelyek - kép

Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

15:07
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Az tényleg kacsaláb a vécé alatt?

Egy videó Janukovics rezidenciájáról:


15:28
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

A britek is készítik a tárcájukat

George Osborne brit pénzügyminiszter is arról beszélt a Sydney-i G20 csúcson, hogy Nagy-Britannia is képes és készen áll pénzügyi segítséget nyújtani Ukrajnának, „amint lesz valaki a telefonnál”. ezzel az új ideiglens kormány felállására utalt.

15:33
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Özönlenek az ukránok Janukovics rezidenciájára

Séta a bukott elnök nevetségesen fényűző rezidenciáján a legnépszerűbb dolog most Ukrajnában:

15:37
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Nem hagyják ellógni Janukovics talpnyalóit

A kijevi aktivisták megállítanak minden autót a repülőtér felé, és ellenőrzik, hogy nem utaznak-e bennük menekülő kormánytisztviselők - írja Twitterjén a Függetlenség tér sajtószolgálata:

15:42
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Merkel gratulált Timosenkónak

Nem pont most történt, de nemrég érkezett hír arról, hogy Angela Merkel német kancellár gratulált Julia Timosenko volt kormányfőnek kiszabadulása alkalmából. Merkel arra számít, hogy Timosenko visszatérése a politikába stabilizálni fogja az ország helyzetét, megőrzi egységét és segíti az európai reform útján.

15:46
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

A Krímre oda kell figyelni

Szevasztopolban üdvrivalgással fogadták az ukrán rendőrség különleges egysége, a Berkut tagjait, akik komoly szerepet játszottak a Függetlenség téri tüntetők elleni véres akciókban. A félsziget lakosságának nagy része oroszajkú, az 1990-es években még napirenden volt Oroszországhoz csatlakozásuk, amelyről máig nem tett le mindenki. Ebben a korábbi cikkünkben bővebb információkat is talál erről is.

Közben délnyugati Odesszában Janukovics-ellenes tüntetők ezrei vonultak az utcára, miközben ellentüntetők is megjelentek.

16:07
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

A Függetlenség tér halott hősei

Itt egy képes összeállítás a Kiyv Posttól, tíz a Majdanon megölt tüntetőről. Grúz bevándorló, tejfeles képű diák, hímzett inges jobboldali, külföldi munkából hazaértő programozó.

16:29
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics még mindig kapaszkodik a székébe

Egyik munkatársa, Hanna Herman szerint Viktor Janukovics nem tervezi az ország elhagyását, és továbbra is el akarja látni az államfői feladatokat. Herman az exelnök közeli munkatársa volt, de most igyekezett némileg elhatárolódni tőle. Azt mondta az AP amerikai hírügynökségnek vasárnap, hogy Janukovics szombat éjjel a kelet-ukrajnai Harkivban tartózkodott. Herman bírálta ugyanakkor a parlamentben felülkerekedett ellenzék vezetőit, mert szerinte nem szentelnek elég figyelmet Janukovics pártjának.  A leváltott elnök szombaton Donyeckből repülőgéppel Oroszországba akart utazni, de a határőrség nem engedte felszállni a gépet. A repülőtérről gépkocsin ismeretlen helyre távozott.

16:39
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Dühösek az oroszok a nyelv miatt

Negatív jelzésnek tartja az orosz duma FÁK-országokkal foglalkozó bizottságának elnöke, Leonyid Szluckij azt, hogy az ukrán parlament eltörölte a 2012-es nyelvtörvényt, amellyel megszűnt az orosz nyelv regionális státusa is. Szluckij szerint Oroszországnak válaszlépéseket kellene kidolgoznia. "Ukrajnát mindenáron el akarják szakítani Oroszországtól", ezért éltek a "nyelvi tényezővel" – közölte Szluckij, aki szerint geopolitikai küzdelemről és a civilizációk összecsapásáról van szó.

16:54
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Még egy rongyrázó Janukovics-birtok

Ivano-Frankivszk tartományban is találtak egy fényűző Janukovics-birtokot. Itt is volt állatkert, ezúttal medvékkel, és méretes halastavak álltak az elnök rendelkezésére:

17:14
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Mi lepte meg Timosenkót?

Julia Timosenkót meglepte, hogy felmerült a neve kormányfőként. Azt kéri, ne számoljanak vele - jelentette a Twitteren a Kyiv Post. Timosenko pártja, a Haza honlapján jelentetett meg közleményt, amelyben azt írja a miniszterelnöki posztról: „Hálás vagyok az ebben megnyilvánuló tiszteletért, de kérem, hogy ne vegyenek számításba a posztra." A Reuters úgy értékeli a nyilatkozatot, hogy Timosenkót az államfői tisztség érdekli inkább. Az elnökválasztást május 25-re írta ki a parlament.

Pártja szóvivője azt is bejelentette, hogy Timosenko vasárnap nyugati hatalmak nagyköveteivel szeretne találkozni, de azt nem mondta meg, hogy mely országok diplomatáiról van szó.

17:29
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Tízezrek kíváncsiak Janukovics házára

Tízezrek zarándokolnak Janukovics rezidenciájához. Az Origo helyszíni tudósítói kilométereket gyalogolnak, a forgalom megbénult a Kijev melletti településen. 

17:36
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Az EU készen áll a partnerségre

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy készen áll megkötni a kereskedelmi szerződést Ukrajnával, illetve pénzügyi segítséget nyújtani, amint feláll az új ukrán kormány - írja a Reuters. Novemberben éppen amiatt kezdődtek el a tüntetések, mert Janukovics mégsem írta alá a tervezett kereskedelmi egyezményt az EU-val. Oroszország ekkor ajánlott fel 15 milliárd dolláros kölcsönt, és a gázár csökkentését. 

17:41
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Videó is tanúskodik

Videó is tanúskodik arról, hogy a déli Odesszában összecsaptak a Janukovicsot támogató, illetve ellenző tüntetők.

17:54
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Donyeckben más az élet

„Donyeckbe érkezve egy teljesen új perspektíva tárult elém” – írja Twitterén a Channel 4 újságírója, Lindsey Hilsum. Az emberek azt mondják neki, hogy nem támogatják Janukovicsot, de a Majdanon tüntetők szerintük fasiszták. „Azt mondják, imádják Oroszországot, és legszívesebben Ukrajna többi részével föderációt alkotnának” – írja. Azt is mondták neki símaszkosok, hogy utálják az EU-t, mert pedofilnak és homoszexuálisnak nevelik a gyerekeiket. A Berkut rohamrendőrséget hangosan éljenzik, amikor átvonulnak a főtéren. A Lenin szobrot is védik, nehogy ledöntsék, mint más ukrán városokban. 

17:56
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Idős nő piheni ki a forradalmat

Forrás: AFP/Yuriy Dyachyshyn

18:07
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

A Lenin térnek is annyi

A  szobrok után az utcanevek jönnek? A dnyepropetrovszki Lenin tér új nevet kapott, a Majdan hősei térre keresztelték át. 

18:16
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Kiszabadultak a kijevi tüntetők

Ma minden olyan bebörtönzött kiszabadult, akit a tüntetéseken való részvétel miatt tartóztattak le – írja Twitterén Bogdan Ovcsaruk, az ukrajnai Amnesty International szóvivője. 

18:39
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Határőrökre támadó testőrök

Nem csak Janukovics, hanem a közeli szövetségesének számító Viktor Psonka volt főügyész és Olekszandr Klimenko volt jövedéki és adóügyi miniszter is sikertelenül próbált megszökni Ukrajnából. Janukovics még szombaton próbálta meg megvesztegetni a határőröket a donyecki repülőtéren. 

A körözés alatt álló Psonkát és Klimenkót is határőrök akadályozták meg a szökésben, és ezt követően úgy úszták meg a letartóztatást, hogy testőreik tüzet nyitottak a határőrökre. (MTI)

18:45
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Siratják a Majdan áldozatait

Forrás: AFP/Yuriy Dyachyshyn

18:53
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Merkel Putyinnal beszélt

Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon beszélt egymással vasárnap délután. A diplomáciai sallangokon kívül (stabil Ukrajnára lenne szükség, a területi épségét meg kell őrizni) egyelőre nem derült ki semmi a beszélgetésből.   

19:28
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics már történelem Harkivban

A harkivi polgármester, Hennadij Kernesz (aki tegnap Oroszországba utazott, de gyorsan visszatért) azt mondta, Janukovics már történelem – írja a Twitteren az AP tudósítója, Maria Danilova. Kernesz azt mondta, nem hajlandó lemondani polgármesteri címéről. Minden bizonnyal Janukovics először Harkivba menekült Kijevből. A kelet-ukrajnai várost korábban Janukovics-pártiként jellemezték. 

19:39
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Kutyás támadók keleten

A Janukovics-párti polgárőrök, a tyituskák kutyákkal támadtak gyászolókra Dnyepropetrovszkban és Donyeckben – legalábbis a majdani tüntetők Twitter-csatornája, a Eurmaidan PR szerint.  

19:42
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Ashton Kijevbe utazik

Kijevbe utazik hétfőn Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője, aki arról tárgyal majd, hogyan támogatná az Európai Unió a politikai válság tartós megoldását és a gazdaság stabilizálását. (MTI)

19:44
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Védelmet kérnek a volt kormánypártiak

A volt kormánypárti képviselők védelmét kérte vasárnap a belügyminisztériumtól és az ukrán biztonsági szolgálattól (SZBU) Szerhij Tihipko, a Régiók Pártjának képviselője.

"A visszaélések és bűncselekmények elkövetőit a bíróságoknak kell megbüntetniük. Ukrajna demokratikus ország, ahol nem szabad, hogy az embereket politikai nézeteik miatt üldözzék. Elfogadhatatlan mindenféle diszkrimináció. Még kevésé elfogadhatatlan a párt tagjai elleni alaptalan erőszak" – mondta. (MTI)

19:47
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Kezdődhet az oknyomozás

A Kyiv Post szerint többezer oldalnyi iratot hagyott hátra Janukovics a kijevi palotájában. Több lapnak megégett a széle, amely az újság szerint annak lehet a bizonyítéka, hogy megpróbálták megsemmisíteni őket. Rengeteg számlát, szerződést, fizetési bizonylatot találtak, az oknyomozó újságírókra sűrű hónapok várnak, mint írják.

20:10
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Újabb összecsapás

Háromszáz fegyveres támadott meg Janukovics-ellenes tüntetőket a dél-ukrajnai Kszerszonban. A rendőrség nem avatkozott közbe, de az összecsapás időközben véget ért  - olvasható a Euromaidanon.

20:25
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Szállítják Lenint

 A zsitomiri megye utolsó Lenin-szobrát szállítják el az egyik Janukovics-ellenes aktivista Twittere szerint. 

View image on Twitter

20:36
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Gyertyagyújtás az áldozatokért

Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

21:03
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics a netet is elhagyta

Már Janukovics honlapja, a http://www.president.gov.ua/ sem érhető el.

21:19
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Keddre megalakulhat az új kormány

„Remélem hétfőre lesz miniszterelnökünk, szerintem Jacenjuknak van erre a legnagyobb esélye” – mondta  a Kyiv Postnak Tarasz Berezovec politológus. A Régiók Pártjából kilépő képviselő, Anatolij Kinaksz azt mondta, hogy mintegy 40-en vannak olyanok, akik kiléptek a RP-ből, és a koalíciós többséghez fognak csatlakozni. „ Nincs időnk. Remélem keddig meg tudjuk alakítani a koalíciót, és fel tudjuk állítani az új kormányt” – mondta szintén a Kyiv Postnak. Amint feláll az új kormány, megkezdődhetnek a tárgyalások az EU-val a kereskedelmi egyezményről, amelynek aláírásától visszatáncolt Janukovics.

21:40
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Térkép a lenintelenítésről

A svéd külügyminiszter rakta ki Twitterére a ledöntött Lenin-szobrokról készült fotót.

21:44
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Az oroszoknak nem tetszik a helyzet

Janukovics politikai ellenfelei megsértették az ukrán válság rendezéséről szóló pénteki békemegállapodást, és magukhoz ragadták a hatalmat - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter John Kerry amerikai külügyminiszternek telefonon.

Lavrov szerint most az a legfontosabb, hogy a német, francia és lengyel külügyminiszterek által közvetített pénteki megegyezés teljes végrehajtásáról gondoskodjanak. (MTI)

21:49
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Ukrajnának már az EU a fő célja

Ukrajna kész tárgyalni az orosz vezetéssel a kapcsolatok javításáról, de az ország visszatérése az európai integrációhoz az egyik elsőrendű célja – jelentette ki Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfő.

Kijev új, az egyenlőségen alapuló, jószomszédi kapcsolatot kíván, amelyben elismerik és figyelembe veszik, hogy Ukrajna Európát választja – mondta, hozzátéve, hogy a következő kormány fő feladata a gazdaság stabilizálása, mert fennáll a csőd kockázata. (MTI)

22:28
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Hazarendelték a nagykövetet

Az orosz kormány este konzultációkra hazarendelte kijevi nagykövetét a helyzet romlására hivatkozva.

23:40
február 23, 2014
Vágólapra másolva!

Nyugodtabb nap

Közvetítésünket a mai nap legfontosabb történéseinek összefoglalásával zárjuk:

- A korábbi napokhoz képest vasárnap nyugodtan telt, de az inkább Janukovicsot támogató keleti és déli megyékben voltak nézeteltérések, összetűzések, többek között Odesszában és Donyeckben.

- A parlament eltörölte a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvényt. Ez érzékenyen érintheti Ukrajna magyar nemzetiségű lakosságát.

- Juilja Timosenko bejelentette, hogy nem indul a miniszterelnöki címért, ez egyben azt is jelentheti, hogy a legfontosabb pozíciót, az elnöki címet célozza meg.

- Az összes kijevi tüntetőt kiengedték a börtönből.

- Az ukrán parlament nagyüzemben rúgta ki a korábbi kormánytagokat. Az elnöki teendőket a parlament elnöke, Olekszander Turcsinov vette át.

- Turcsinov bejelentette, kész tárgyalni az orosz vezetéssel a kapcsolatok javításáról, de az ország visszatérése az európai integrációhoz az egyik elsőrendű célja.

- Oroszország hazarendelte kijevi nagykövetét, Szergej Lavrov külügyminiszter pedig amerikai kollégáját, John Kerryt kérte arra, hegy segítsenek betarttatni a pénteki megállapodást az ukrajnai válság rendezéséről

- Hétfőn akár megválaszthatják az új miniszterelnököt, Arszenij Jacenjukot tartják a legesélyesebbnek. Keddig pedig felállhat az új kormány.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről