A Nato bekeményített

Események

ukrajna konfliktus
Oroszbarát tüntetők a területi közigazgatási hivatal előtt 2014. március 5-én, miután ukrán rendőrök eltávolították őket az addig megszállt épületből a kelet-ukrajnai Donyeckben
Vágólapra másolva!
Szerdán tárgyalóasztalhoz ült Lavrov orosz és Kerry amerikai külügyminiszter Párizsban, a tárgyalásokat folytatni fogják. Két rakétakomplexumot elfoglaltak az oroszok katonák Szevasztopolban, a Komerszant úgy tudja, tényleg orosz katonák vannak a Krímben felségjelzés nélkül, hiába tagadta ezt Putyin. A Nato közben bejelentette, hogy felfüggeszti a tárgyalásokat, és néhány együttműködést is Oroszországgal. A szerdai nap eseményei.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül65 bejegyzés
12:36
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Törvényességi vizsgálatot kérnek

Moszkva az Európa Tanács (ET) Velencei Bizottságához fordult, kezdeményezte az ukrán parlament döntéseinek törvényességi vizsgálatát - jelentette be szerdán az orosz duma elnöke. Szergej Nariskin közölte, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének jogi bizottsághoz fordultak annak érdekében, hogy az ET keretén belül működő, független alkotmányjogászokból álló tanácsadó testület befogadja a vizsgálat iránti orosz kérelmet. Az orosz törvényhozás elnöke szerint az ukrajnai politikai válság egyik oka az, hogy a kelet-európai országban nincs olyan politikai erő, amely törvényesen képviselné a soknemzetiségű ukrán nép érdekeit. Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden egyértelműen értésre adta, hogy Moszkva nem ismeri el az új ukrán vezetés törvényességét.

12:38
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Nemzetközi körözés

Nemzetközi körözést adott ki Oroszország Dmitro Jaros, a Jobboldali Szektor (PSZ) nevű ukrán szélsőséges tömörülés vezetője ellen, és távollétében vádat emeltek ellene - jelentette be szerdán Vlagyimir Markin, az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője. A nacionalista és szélsőjobboldali szervezetekből álló PSZ vezetője az orosz nyomozó hatóság véleménye szerint a tömegtájékoztatási eszközök útján nyilvánosan szólított fel terror- és szélsőséges cselekmények elkövetésére.

12:40
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Mégis oroszok a katonák?

A Krím félszigeten azonosító jelzés nélkül tevékenykedő felfegyverzett egységek a fekete-tengeri orosz hadiflotta szevasztopoli bázisáról és a dél-oroszországi Novorosszijszkból valók - közölte szerdán a Kommerszant című napilap. A tekintélyes orosz politikai-gazdasági újság tudomása szerint az Ukrajnához tartozó Krími Autonóm Köztársaság területén az orosz tengerészgyalogság szevasztopoli 810-es dandárjához tartozó erők és a Fekete-tenger oroszországi partvidékén található hatalmas kikötővárosban, Novorosszijszkban állomásozó 7. hegyi deszant dandár egységei tevékenykednek felségjelzés nélkül.

12:42
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Kitessékelték a tüntetőket

Az ukrán rendőrség szerdán Donyeckben bombariadóra hivatkozva kitessékelte a megyei állami közigazgatási hivatalból az épületet megszállva tartó, oroszbarát tüntetőket. Az orosz zászlók alatt vonuló tüntetők hétfőn foglalták el a 11 emeletes hivatalt. A rendőrség szerdai közleménye szerint névtelen bejelentést kaptak arról, hogy az épületben robbanóeszközt helyeztek el. Szemtanúk a rendőrségi bejelentést követően arról számoltak be, hogy az épületen az elmúlt napokban kitűzött orosz helyett ismét ukrán zászló látható.

12:47
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Rakétabázist foglaltak

Orosz erők behatoltak két ukrán rakétavédelmi egység területére a Krím félszigeti Szevasztopolban, a Fiolent-fok közelében, és ellenőrzésük alá vonták az ottani rakétakomplexumot - jelentette szerdán az Intarfax-Ukraina hírügynökség helyi forrásokra hivatkozva. Az ukrán védelmi minisztérium egyelőre nem tudta megerősíteni a hírügynökségi jelentést. Az Interfax-Ukraina szevasztopoli forrása szerint az orosz katonák orosz rakétaszakértők és oroszbarát aktivisták érkezését várják, akik arra próbálják majd rábírni az ukrán katonákat, hogy az oroszokkal közösen lássák el harci feladataikat.

12:48
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Segítség Kárpátaljának

A magyar kormánynak szándékában áll azonnali segítséget nyújtani a kárpátaljai magyarság számára - mondta Martonyi János szerdán, az Országgyűlés nemzetbiztonsági és külügyi bizottságának együttes ülésén. A külügyminiszter azt mondta: nincs szó arról, hogy a válság, illetve a veszélyeztettség megszűnt volna. A helyzet folyamatosan változik, nem lehet tudni, hogy a következő órákban, napokban mi történik, de több jel is arra utal, hogy a helyzet enyhül, a magyarság veszélyeztettségi szintje nem növekedett.

12:53
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Külügyminiszteri ülés lesz Párizsban

Francois Hollande francia elnök meghívására hivatalosan a Libanont támogató nemzetközi csoport külügyminiszterei üléseznek szerda délután Párizsban. A találkozón azonban az ukrajnai helyzet is szóba kerül majd, miután a válság kirobbanása óta ez lesz az első alkalom, hogy az orosz és a nyugati diplomácia képviselői közös tárgyalóasztalhoz ülnek. Oroszországot Szergej Lavrov külügyminiszter fogja képviselni, ott lesz John Kerry amerikai, Laurent Fabius francia, William Hague brit és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter is, valamint Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Franciaország és Németország egy "megoldási tervet" szeretne javasolni az ukrajnai válságra, amelynek részleteit délután vitatják meg - jelentette be Laurent Fabius. A francia külügyminiszter a következő pontokat emelte ki: nemzeti egységkormány, az oroszok visszavonulása, a szélsőséges milicisták feloszlatása, a 2004-es alkotmány alkalmazása és az elnökválasztás előkészítése.

12:56
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Elég gáztartalékunk van

A kormány már meghozta az intézkedéseket a gáztározók feltöltésére; Magyarország megfelelő tartalékokkal rendelkezik - mondta Martonyi János külügyminiszter az Országgyűlés külügyi és a nemzetbiztonsági bizottságainak együttes üléséről távozóban újságíróknak szerdán Budapesten. A magyar diplomácia vezetője a nyílt ülés után közölte, a kormány fel van készülve minden lehetőségre. Egy esetleges menekülthullámra vonatkozó kérdésre válaszolva a külügyminiszter azt mondta, abban bíznak, hogy senki nem fog rémhíreket terjeszteni, senki nem fog pánikot kelteni, de minden lehetőségre fel vannak készülve, ez az operatív törzs egyik fontos feladata.

12:58
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Sikertelen hadihajófoglalás

A Szlavutics ukrán hadihajó legénysége megakadályozta, hogy fegyveresek elfoglalják a hajót - közölte szerdán az ukrán védelmi minisztérium. A "Szlavutics" hadihajó jelenleg a szevasztopoli kikötőben vesztegel, útját a tenger felé elállják az orosz fekete-tengeri flotta hajói, amelyek az elmúlt napokban részt vettek a Krím félsziget megszállását célzó műveletekben. Az ukrán tájékoztatás szerint "fegyveresek egy vontatóhajón megközelítették a hadihajót, de annak személyzete erővel visszaverte a támadást". Kísérlet történt arra, hogy elfoglalják a hajót és fegyvereit, s foglyul ejtsék a matrózokat - mondta Vitalij Zvjagincev dandárparancsnok, az ukrán felszíni flotta parancsnoka.

13:08
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Újra kaphatnak hitelt az ukránok

Oroszország legnagyobb bankja, a Sberbank szerdától felújította Ukrajnában a hitelnyújtást a magánszemélyeknek és a cégeknek, és megszüntette a bankautomatákból felvehető összegre vonatkozó korlátozást. A Szberbank 2007-ben hozta létre leányvállalatát Ukrajnában. Jelenleg több mint 800 ezer ügyfele van, kétszer annyi, mint 2013 elején volt. Az ukrajnai Szberbank február 20-án állította le a hitelfolyósítást a magánszemélyeknek és a cégeknek, egyben 4 ezer hrivnyában korlátozta a bankjegy automatákból naponta felvehető kézpénz összegét.

13:15
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Még több ukrán az orosz határon

Az Ukrán Állami Határszolgálat közleménye szerint még több embert küldenek az orosz határra, hogy megakadályozzák olyan szervezett csoportok Ukrajnába lépését, akik szélsőséges megmozdulásokban vehetnek részt. A műveletben részt vesz az ukrán határszolgálat, a belügyminisztérium és a biztonsági szolgálat.

 

13:25
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem háborúzna az oroszokkal

Az ukrán ideiglenes külügyminiszter, Andriy Deshchytsia szerint nem valószínű, hogy Ukrajna háborúra lépne Oroszországgal azért, hogy megakadályozza a Krím félsziget annektálását. Viszont ez csak feltételezés, mert szerinte Oroszország nem is próbálná elfoglalni a félszigetet, hiszen tartana a nemzetközi, gazdasági következményektől.

13:30
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Eladják az összes ukrán minisztériumi autót

Az ukrán kormány értékesíti a minisztériumok csaknem 1500 darabból álló gépkocsiparkját - jelentette be Olekszandr Slapak pénzügyminiszter szerdán.

Mint mondta, minden minisztérium csak egy szolgálati autót tarthat meg, amit a miniszter használ majd. Az összes többi járművet felértékelik és "szigorú társadalmi ellenőrzés mellett értékesítik". Az autók eladásából befolyó összeget a költségvetésnek utalják át.

A kijevi vezetés jelenleg tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy több évre szóló hitelmegállapodásról. Egyes elemzők szerint Ukrajnának 35 milliárd dollár hitelre van szüksége a következő két évben, hogy elkerülje a csődöt.

13:32
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Párizsban sem tárgyal Ukrajna és Oroszország

Az Egyesült Államoknak és az Egyesült Királyságnak nem sikerült meggyőznie Oroszországot és Ukrajnát, hogy mindkét fél részt vegyen a párizsi tárgyaláson - mondta a Reutersnek John Kerry amerikai külügyminiszter.

Washington, London, Kijev és Moszkva a Budapest agreement group (Budapesti megegyezés csoport) megbeszélésén találkozott volna. John Kerry szerint sajnálatos, hogy Oroszország nem jelent meg, viszont minden diplomáciai eszközzel azon lesznek, hogy mai nap folyamán egy asztalhoz ültessék az ukrán és orosz külügyminisztert.

13:37
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

EU-s segélycsomagot kap Ukrajna

A következő években legalább 11 milliárd eurós pénzügyi segélyt fog folyósítani az Európai Unió Ukrajnának - mondta Jose Manuel Barroso. Hangsúlyozta, hogy a segélyt arra tervezték, hogy egy elkötelezett, reformorientált ukrán kormányt támogasson. 

Az EU a saját költségvetéséből 3 milliárd eurót, 1,6 milliárd euró kedvezményes kölcsönt és 1,4 milliárd euró támogatást nyújt, emellett pedig Ukrajna összesen 8 milliárd eurót kaphat az Európai Beruházási Banktól (EIB), valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD)

13:40
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem tudja fizetni a gázszámlát

Az orosz Gazprom arról tájékoztatta a Reuterst, hogy Ukrajna nem tudja teljes egészében kifizetni a februári gázmegrendeléseit. Az ukránok közel kétmillió dollárral tartoznak az orszoknak.

13:45
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Inflációs kockázatot jelent az ukrán válság

Inflációs kockázatot jelent Közép- és Kelet-Európa gazdaságaiban az ukrajnai válság a globális élelmiszer- és nyersolajárakra gyakorolt esetleges hatásai révén - vélekedtek szerdai helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni elemzőstábja szerint ha az energiaárak megugranak, az nyilvánvalóan átszivárogna az inflációba. Ezt különösen a közép- és kelet-európai gazdaságok éreznék meg, mivel inflációs kosarukban az energiahordozók súlya nagyobb, mint az euróövezetben: átlagosan 15 százalék körüli a valutaunióra jellemző 11 százalékkal szemben.

14:05
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

A konzervatívok felfüggesztenék az EU-orosz kapcsolatokat

Levélben fordult az Európai Parlament EP elnökéhez az Európai Konzervatívok és Reformerek ECR frakciójának vezetője, amelyben azt kérte: az EP függesszen fel minden együttműködést az orosz Dumával mindaddig, amíg Oroszország nem vonja vissza csapatait az ukrán térségből.

Ezt Martin Callanan, az ECR frakcióvezetője jelentette be szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján, amelyet a képviselőcsoport háromnapos magyarországi kihelyezett frakcióülése alatt tartott. A tájékoztatón Bokros Lajos, az EP-frakció tagja, a Modern Magyarország Mozgalom (MOMA) vezetője arról számolt be: szervezete az országgyűlési választáson nem indul, a május 25-ei EP-választáson azonban saját listával méreti meg magát.

14:11
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Az EBESZ fegyvertelen megfigyelőket küld Ukrajnába

Magyarország is részt vesz abban a abban a 35 tagú, katonai megfigyelő misszióban, amit Kijev kérésére indít az Európai Biztonsági és Együttműködési szervezet Ukrajnába. Magyarország kívül még 17 ország vesz részt misszióban: Kanada, a Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország,  Írország, Lettország, Litvánia, Norvégia, Lengyelország, Szlovákia, Svédország, Törökország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok. 

Úgy tervezik, a misszió csak egy hétig fog tartani, március 12-ig.

14:19
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Lavrov: a flottán kívül nincsenek oroszok a Krímben

Oroszország nem ad utasításokat a krími önvédelmi erőknek, az orosz Fekete-tengeri Flotta katonái a támaszpontjukon tartózkodnak, rajtuk kívül a Krímben nem állomásoznak orosz katonák - állította Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Madridban.

"Mindent megteszünk, hogy ne kerüljön sor vérontásra, az Ukrajnában élő emberek, köztük orosz állampolgárok élete és egészsége elleni támadásokra" - tette hozzá. 

Lavrov szerint az ukrajnai problémák gyökere abban van, hogy a nemzetközi közösség nem reagált idejében a kormányellenes tüntetésekre, amelyeket "fegyveresek a törvény súlyos megsértésével kiviteleztek". Éppen ellenkezőleg, bátorították ezeket a tiltakozásokat - mondta.

14:28
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Cameron: további lépések kellenek

A párizsi külügyminiszteri konferencián David Cameron brit miniszterelnök határozottan kiállt amellett, hogy bojkottálni kell az oroszországi G8-as találkozót, hogyha Moszkva további intervenciókat folyatat Ukrajnában. Sőt, meg kell fontolni, hogy akár további lépéseket is tegyenek, poltikai, gazdasági és dilomáciai téren, hogy eltántorítsák Oroszországot attól, hogy megsértse Ukrajna területi integritását.

14:35
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Németországba szállítanak 50 ukrajnai sebesültet

Németországba szállítják kezelésre a kijevi Függetlenség terén történt összecsapások ötven sebesültjét, az ukrán kormány kérésének eleget téve - közölte a német védelmi minisztérium szerdán Berlinben. A német hadsereg, a Bundeswehr orvosai elsőként felmérik a sebesültek állapotát Kijevben, majd felkészítik őket az utazásra. Állapotuk súlyosságától és az intézmények befogadási kapacitásától függően dől el, hogy melyik németországi kórházba kerülnek a sérültek. 

14:42
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Lehet, hogy Ukrajnának kellene Moszkva pénze

Oleksander Shlapak ukrán pénzügyminiszter szerint nem zárták ki, hogy folytatják az együttműködést Oroszországgal, ami a 15 milliárd dolláros orosz pénzügyi csomagot illeti. A döntés viszont attól függ, hogy Kijev kap-e mástól jobb ajánlatot - mondta a Reutersnek.

14:57
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

80 rendőr áll szemben a donyecki oroszbarát tüntetőkkel

Megérkezett a tűzszerzész teherautó a donyecki megyei állami közigazgatási hivatalhoz, ahonnan délelőtt bombariadóra hivatkozva tessékelték ki az oroszbarát tüntetőket. 80 rendőr áll szemben körülbelül 200 tüntetővel, akik azt mondják: "Ma még bejutunk újra az épületben.

15:05
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Két hét alatt kell rendezni a személyi kérdéseket Kárpátalján

A többi ukrajnai megye vezetőjéhez hasonlóan Valerij Luncsenko, Kárpátalja napokban kinevezett új kormányzója is két hetet kapott arra, hogy megnyugtató módon rendezze a személyi kérdéseket Kárpátalján végrehajtó hatalmi szerveiben. A szerdai kijevi kormányülésen Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök elmondta: az ukrajnai megyék vezetőinek most gyakorlatilag az a feladatuk, hogy újjászervezzék az egész irányítási rendszert. Szerinte az emberek gyors és egyértelmű változásokat várnak.

15:20
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

A kijevi kormány nem tárgyal az ukrán parlamenttel

A Krími Autonóm Köztársaság kormánya egyelőre nem áll készen tárgyalásokra az ukrán parlamenttel, mert nem tartja legitimnek a kijevi hatalmat - közölte Szerhij Akszjonov krími kormányfő. A Krím Ukrajnából történő esetleges kiválásával kapcsolatban Akszjonov kijelentette, hogy "ezt a kérdést kizárólag az autonóm köztársaság lakosai dönthetik el, az állampolgárok választhatnak, s mi mindent megteszünk, hogy eleget tegyünk az akaratuknak".

15:31
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Nincs ukrán menekültáradat Oroszországban

Az ENSZ cáfolta azokat a hivatalos orosz közléseket, amelyek szerint Ukrajnából menekültáradat indult az Oroszországi Föderációba - írta a BBC orosz nyelvű honlapja.

Konsztantyin Romodanovszkij, az orosz szövetségi bevándorlási szolgálat vezetője a hét elején kijelentette: Ukrajnából érkezett menekültek egyre gyakrabban kérnek menedékjogot az orosz hatóságoktól. A hivatal adatai szerint két hét leforgása alatt már több mint 140 ezren fordultak a FISZ-hez menedékkérelemmel. Martin Nesicky ENSZ-szóvivő szerint viszont az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága nem tapasztalta a lakosság tömeges mozgását az orosz határ térségében.

15:37
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Martonyi: van elég gáztartalékunk

Magyarország minden szükséges intézkedést megtesz, ha zavarok lennének a gázellátásban az ukrajnai helyzet miatt - mondta Martonyi János külügyminiszter. Az Országgyűlés külügyi és a nemzetbiztonsági bizottságainak együttes üléséről távozóban újságíróknak azt mondta: kormány már meghozta az intézkedéseket a gáztározók feltöltésére. Beszélt arról is, hogy Magyarország megfelelő tartalékokkal rendelkezik, és megvannak azok az útvonalak is, amelyek biztosítják, hogy szükséghelyzetben is gondoskodni lehessen az ország gázellátásáról.

15:42
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Javaslatot terjesztettek be Ukrajna NATO-csatlakozásáról

Az új kormánytöbbséghez tartozó, legnagyobb létszámú Haza (Batykivscsina) frakció három képviselője terjesztette be a javaslatot, amely szerdán jelent meg a parlament hivatalos honlapján. A törvényjavaslat indoklásában leszögezik: "az, hogy 2010-ben Ukrajna tömbön kívüli országgá minősítette magát, nem vezetett az ország biztonságának erősödéséhez, épp ellenkezőleg, csökkentette védelmi képességeit".

15:50
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Még mindig remélik, hogy Lavrov tárgyal Kijevvel

Az európai vezetők és John Kerry amerikai külügyminiszter még mindig reménykednek abban, hogy sikerül meggyőzni az oroszokat, hogy valamilyen módon tárgyaljanak az ideiglenes ukrán vezetőkkel. Akár úgy is, ha nem egy szobában tartózkodnak,vagy egy nemzetközi közvetítő csoport segítségével történik meg a tárgyalás. 

15:55
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Egy harctéri orvos szerint az ellenzék lövetett Kijevben

Ezt az észt külügyminiszter mondta Catherine Ashtonnak egy lehalgatott beszélgetésben, amit Janukovicsék adtak ki. "Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az orvlövészek mögött nem Janukovics állt, hanem valaki az új koalícióból." Feltehetőleg ugyanazok az emberek lőtték a tüntetőket és a rendőröket is, ugyanolyan fegyverekkel - hivatkozik a külügyminiszter egy főorvos bizonyítékaira. Urmas Paet szerint különösen aggasztó, hogy az új vezetés nem kezdeményezett nyomozást az ügyben. "Szerintem mi majd akarunk nyomozni. Nagyon érdekes" - válaszolta Ashton.

 

16:29
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Kelet-Ukrajnában is megfigyelőkre lenne szükség

Andriy Parubiy az ukrán Nemzeti Biztonsági és Védelmi Tanács vezetője szerint félő, hogy fegyveres összetűzésekre kerülhet sor nemcsak a Krímben, hanem az orosz-ukrán határ keleti és északi részén is. Az ukrán, brit és amerikai külügyminiszterek egyetértenek abban, hogy azonnal nemzetközi megfigyelőket kellene küldeni a Krímbe és Kelet-Ukrajnába.

16:41
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Harkovban 500 oroszbarát tüntető készülődik

Bármelyik pillanatban kezdődhet a tüntetés a Kelet-Ukrajnai városban, de a BBC tudósítója szerint az előző napokhoz képest enyhült már a feszültség.

16:51
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

A devizaadósságról tárgyalnának

Olekszandr Slapak ukrán pénzügyminiszter szerdán Kijevben bejelentette: kormánya készen áll arra, hogy megkezdje a tárgyalásokat a hitelezőkkel a devizában fennálló adósság átütemezéséről. Az ukrán pénzügyi tárca vezetője nem nevezte meg, hogy Kijev mekkora összeg átütemezésére gondol, de hozzátette, hogy Ukrajnának idén 10 milliárd dollárnyi külföldi és belföldi adósságot kell visszafizetnie. Nem zárta ki ugyanakkor annak a lehetőségét, hogy Kijev folytatja az együttműködést Oroszországgal a Moszkva által decemberben felajánlott 15 milliárd dolláros hitelkeret kapcsán. "Minden attól függ, hogy kap-e Ukrajna kedvezőbb ajánlatot" - jegyezte meg az ukrán pénzügyminiszter. Ukrajna jelenleg tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy kölcsönről, és szerdán jelentették be, hogy Kijev összesen 11 milliárd euróhoz juthat hozzá a következő években az Európai Uniótól és a hozzá tartozó pénzügyi intézményektől.

16:55
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

18 ukrán betéteit fagyasztják be

A külügyminiszterek hétfői elvi döntése nyomán az EU-tagállami kormányokat képviselő Tanács szerdán megállapodott abban, hogy befagyasztják 18 ukrán személynek az unióban elérhető vagyonát - közölték Brüsszelben. Az intézkedésről szóló bejelentés "ukrán állami alapok" befagyasztását említi, és a 18 személyt ezen alapok "hűtlen kezeléséért" minősíti felelősnek. A 18 nevet egyelőre nem hozták nyilvánosságra, az majd csak az EU hivatalos közlönyében csütörtökön megjelenő közleményben lesz olvasható. Így egyelőre azt sem tudni, hogy a 18 személy között van-e Viktor Janukovics megbuktatott ukrán államfő.

17:08
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Szankciókkal fenyegetnek a németek

Az Oroszország elleni büntetőintézkedések kérdése is napirendre kerülhet az Európai Unió állam- és kormányfőinek csütörtöki rendkívüli csúcstalálkozóján, ha nem sikerül előrelépni az ukrán válságban közvetítő nemzetközi összekötő csoport megalakításának ügyében - mondta szerdán a német kormányszóvivő. Steffen Seibert berlini tájékoztatóján hangsúlyozta: a Krím félsziget körüli konfliktus diplomáciai rendezéséhez visszafogottság szükséges valamennyi fél részéről, de különösen Oroszországnak kell tartózkodnia a provokációtól. Moszkvának még "oldalvágásokat" sem szabad tennie - mondta a német kormányszóvivő. A Berlin által javasolt összekötő csoport létrehozásáról szerda délután kezdődik egyeztetés Párizsban az orosz, az amerikai, a német, a brit és a francia külügyminiszter részvételével.

17:10
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Putyin segítséget kér Ukrajnának

Az orosz-fehérorosz-kazah vámuniós tagállamoknak mindent el kell követniük annak érdekében, hogy az igen súlyos gazdasági helyzetben lévő Ukrajnát segítsék ki válságból - szólított fel Vlagyimir Putyin a szervezet moszkvai csúcstalálkozóján szerdán. Az orosz államfő egyúttal azt javasolta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Nurszultan Nazarbajev kazah elnöknek az úgynevezett Eurázsiai Legfelső Gazdasági Tanács ülésén, hogy "az ukrajnai események miatt" dolgozzanak ki intézkedéseket országaik gazdaságának és exportőreinek a védelmében. Ukrajna évekig halogatta a csatlakozást a Moszkva által irányított vámunióhoz, de tavaly december végén már lehetségesnek tartották a részleges együttműködést.

17:14
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Nemzetközi megfigyelőket küldenek

Amerikai, brit és ukrán miniszterek megállapodtak abban, hogy azonnal nemzetközi megfigyelőket kell küldeni Kelet-Ukrajnába és a Krímbe, írja a Reuters.

17:18
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Európában erősít Washington

Washington arra készül, hogy szélesíti a katonai együttműködést a lengyel és balti szövetségeseivel, közölte Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter. Közös légvédelmi gyakorlat és megerősített balti NATO-légijelenlét jöhet.

17:24
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Épületfoglalás Donyeckben

A kelet-ukrajnai Donyeckben kétezer oroszbarát aktivista törte át a rendőrségi kordont, és megszállt egy helyi hivatali épületet, jelentette az Interfax.

17:37
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

A vezérkari főnökök már beszéltek

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter a Kongresszusnak azt mondta, reméli, tud szerdán beszélni az orosz védelmi miniszterrel. Hozzátette: Martin Dempsey vezérkari főnök már beszélt az orosz hadseregparancsnokkal.

17:52
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Csak a pletykákról beszélt

Urmas Paet észt külügyminiszter azt mondta, ő csak a kijevi pletykákról számolt be Catherine Ashton EU-s külügyi és biztonságpolitikai főképviselőnek amikor arról beszélt, hogy mindkét oldalról lőtték a tüntetőket múlt hónapban. Szerinte a lehallgatott telefonbeszélgetés kiszivárogtatói az őj ukrán kormányt akarják lejáratni, közölte a BBC.

17:59
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Amerika tárgyalásokra szólít fel

John Kerry amerikai külügyminiszter orosz-ukrán közvetlen tárgyalásokat sürgetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén, közölte név nélküli tisztségviselőre hivatkozva a Reuters.

18:14
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Amerikai hadihajó érkezhet

Törökország engedélyt adott egy amerikai hadihajónak, hogy áthajózzon a Boszporuszon a Fekete-tengerre a következő két napban, közölte a Hurriyet Daily Newsra hivatkozva a BBC. Ezzel megközelítheti a Krím félszigetet. Arról nincs információ, milyen hadihajóról van szó.

18:17
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Ellentmondó nyilatkozatok

Nem mondta az észt miniszternek, hogy a rendőröket és a tüntetőket ugyanazzal a módszerrel ölték meg - ezt állítja most az a doktor, akire hivatkozva erről beszélt az észt külügyminiszter Catherine Ashtonnak. (Lásd 14.55-ös bejegyzésünket)

18:46
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

ENSZ diplomatát fenyegettek fegyveresek

Fegyveresek rabolták el Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár különmegbízottját a Krím félszigeten, közölte az Interfax hírügynökség az ukrán külügyminisztériumra hivatkozva. Az ENSZ nem sokkal a hír után közölte: a különmegbízott jól van, biztonságban visszatért a hotelbe, de tény, hogy megfenyegették fegyveresek.

18:50
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Csak parlamenti felhatalmazással

Csak az ukrán parlamentnek van joga ahhoz, hogy elfogadjon olyan döntést, ami idegen fegyvereseket enged ukrán területre, írta Jurij Szergejev, Ukrajna ENSZ-küldöttje a Biztonsági Tanácsnak. Szergejev az orosz ENSZ-küldött, Vitalij Csurkin állításaira reagált ezzel. Vitalij Csurkin azt mondta, Janukovics kérte az oroszokat, hogy küldjenek csapatokat a civilek védelmére.

19:24
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Megy vagy marad?

A párizsi ukrán nagykövetség közlése szerint Andrij Descsica ideiglenes ukrán külügyminiszter elutazott, mivel Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a nyugati diplomácia vezetőinek nyomásgyakorlása ellenére sem volt hajlandó tárgyalni ukrán kollegájával.

Egy amerikai diplomata szerint azonban az ukrán miniszter nem ment el és úgy tervezi, hogy Párizsban marad további egyeztetésekre.

19:42
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Elszánt tüntető - fotó

Oroszbarát tüntetők a területi közigazgatási hivatal előtt. Forrás: MTI/EPA/PHOTOMIG

19:51
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Óvatosan a szankciókkal

Az Oroszország elleni szankciók súlyos károkat okozhatnak egész Európa gazdaságának - így gondolja legalábbis néhány német nagyvállalat, mint például a Deutsche Bank vagy a Volkswagen. A cégek tartanak tőle, hogy milyen következményei lesznek, ha az oroszok válaszul bekeményítenek.

19:57
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Emberrablás Jaltában

Ismeretlenek elrabolták Mihajlo Kovalt, az ukrán határőrség vezérezredesét a Krím félszigeten lévő Jaltában - közölte szerdán a határőrség sajtószolgálata. A magas rangú tisztet a félsziget déli részén lévő Jalta városában, a parti őrség helyi támaszpontjának területétől nem messze hurcolták el. Mintegy negyven, zömében motoros ismeretlen elszakította a tábornokot az őt kísérő tisztektől, egy terepjáróba ültették, és elhajtottak vele.

Az előzetes adatok alapján Szevasztopolba szállították. A határőrség közlése szerint tárgyalásokat kezdtek a motorosokkal a vezérezredes szabadon engedéséről.

20:41
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Tartsák tiszteletben

Az orosz külügyminiszter és John Kerry amerikai külügyminiszterrel egyetértettek abban, hogy Ukrajnának tiszteletben kéne tartania azt a megállapodást, amit két hete kötött egymással a száműzött Janukovics elnök és az ellenzék - jelentette az AFP.

20:50
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Kiszabadult a tábornok

Az emberrablókkal folytatott sikeres tárgyalások után kiszabadult a foglyul ejtett Mihajlo Koval határőrtábornok - közölte az ukrán állami határszolgálat sajtóosztálya.

20:52
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

A Nato bekeményített

A Nato felfüggesztette a tárgyalásokat Oroszországgal, és bejelentette, hogy teljes felülvizsgálatnak vetik alá a katonai szövetség és Oroszország közötti együttműködést - jelentette a Reuters.

21:49
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Nincs veszélyben az állampolgárság

Nem veszítik el ukrán állampolgárságukat Ukrajnának azok a lakói, akik felveszik az orosz állampolgárságot - közölte szerdán az ukrán külügyminisztérium Oroszországnak arra a tervére reagálva, hogy egyszerűsített eljárásban ad orosz állampolgárságot orosz anyanyelvű külföldieknek, ha azok lemondanak eredeti állampolgárságukról.

21:53
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Sikeres volt a találkozó

Véget ért Szergej Lavrov és John Kerry párizsi tárgyalása. Az orosz külügyminiszter a megbeszélésről távozva újságíróknak azt mondta: Kerryvel egyetértettek abban, hogy segíteni kell az ukránokat a február 21-én Kijevben aláírt válságrendezési megállapodás teljesítésében.

Lavrov szerint John Kerry elismerte, hogy meg kell teremteni a párbeszédhez szükséges légkört, és hogy "a fenyegetések és ultimátumok közepette nagyon nehéz azokkal a becsületes megállapodásokkal foglalkozni", amelyek később segítenek az ukrán népnek megszilárdítani a helyzetet.

22:12
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Lavrov inkább elsietett

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nem volt hajlandó egy tárgyalóasztalhoz ülni ukrán kollegájával Párizsban, és távozott szerda este a francia külügyminisztérium épületéből.

22:20
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Russia, go back home - fotó

Forrás: MTI/EPA/Artur Shvarts

22:35
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Mégsem volt olyan sikeres?

Az Egyesült Államok szerint nem született megállapodás Oroszországgal az ukrajnai válság rendezéséről, mint ahogy azt korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter állította orosz újságíróknak.

"Nem született semmilyen megállapodás ezen az egyeztetésen és nem is lesz soha az ukrán kormány közvetlen bevonása nélkül" - mondta egy amerikai diplomáciai forrás.

22:55
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Magyar katonák Ukrajnában

Két magyar katona is van az Ukrajnába utazott EBESZ megfigyelők közt – írja az Index a honvédelmi tárcára hivatkozva.

„Március 4-én döntés született arról, hogy több Nato és EU tagállamhoz hasonlóan Magyarország is két megfigyelőt küld Ukrajnába EBESZ keretek között. A katonák kiutazása megtörtént” – írta a minisztérium. A szervezet képviselőit az oroszok eddig nem engedték a félszigetre.

23:23
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Obama és Cameron beszéltek

A Reuters szerint telefonon beszélt egymással az ukrajnai helyezt miatt Barack Obama és David Cameron, brit miniszterelnök. Részleteket egyelőre nem tudni.

23:32
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Megérkezett a szerb támogatás

Megérkezett Szevasztopolba az a szerb csoport, akik azért érkeztek Ukrajnába, hogy támogassák a helyi orosz önvédelmi egységeket - írja az inserbia.info.

23:58
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Szándékos emberölés

Könnyű testi sértésről szándékos emberölési kísérletté minősítette át szerdán a kárpátaljai ügyészség a Viktor Scsadej, megbízott ungvári polgármester ellen kedd este elkövetett késes támadást.

00:04
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Feloldják a blokádot?

Kijevi értesülések szerint az orosz katonák feloldják az ukrán laktanyák blokádját szerte a Krím félszigeten - jelentette szerda éjszaka az Unian hírügynökség.

00:29
március 05, 2014
Vágólapra másolva!

Elkezdték a folyamatot

Megállapodás született Párizsban arról, hogy folytatódnak az intenzív egyeztetések Oroszországgal és Ukrajnával az ukrán válságról - mondta szerda este John Kerry amerikai külügyminiszter, miután egész nap az orosz, a francia, a német, a brit, az uniós és az ukrán diplomácia vezetőjével tárgyalt a francia fővárosban.

"Ma elkezdtünk egy folyamatot, és reméljük, hogy megoldáshoz fog vezetni" a válságban - hangsúlyozta Kerry.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!