Felfüggeszti az orosz vízumtárgyalásokat az EU

Események

Ukrán válság, Ukrajna, Jacenyuk Brüsszelben
Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke üdvözli Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnököt az Európai Tanács brüsszeli székházában
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió felfüggeszti a vízumkönnyítási tárgyalásokat, és az új kétoldalú szerződést célzó megbeszéléseket Oroszországgal. Az USA is keményít, de Putyin örülhet, mert otthon szeretik, amit csinál. Ukrajna az Interpollal köröztetné Janukovicsot, a krími vezetés pedig el akar szakadni Kijevtől. Az ukrán válság csütörtöki eseményei.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül56 bejegyzés
11:56
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Sűrű napja van az ukrán elnöknek

Az orosz erőknek a Krím félszigetről történő visszavonását sürgette csütörtök délelőtt Brüsszelben az ukrán miniszterelnök. Arszenyij Jacenyuk az után nyilatkozott újságíróknak, hogy megbeszélést folytatott Martin Schulzcal, az Európai Parlament (EP) elnökével. A kijevi kormány vezetője a nap folyamán találkozik az EU-országok állam-, illetve kormányfőivel, akik az ukrajnai válság miatt tartanak rendkívüli tanácskozást az unió székhelyén. Délután Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral folytat megbeszélést.

"Sürgetjük az orosz elnököt és az orosz kormányt, hogy azonnal vonja vissza erőit, és tartsa magát a nemzetközi megállapodásokhoz" – mondta az ukrán kormányfő Schulztól távozóban. Álláspontja szerint Oroszországnak nem lenne szabad figyelmen kívül hagynia az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, Németországnak és Franciaországnak a válság enyhítését célzó erőfeszítéseit, és ehhez összekötő csoport megalakítását sürgette.

"Választ várunk Oroszországtól, hogy kész-e az európai béke és stabilitás megőrzésére, vagy pedig provokációkat és feszültséget kíván szítani a két-, illetve többoldalú kapcsolatokban" – fogalmazott Jacenyuk az újságíróknak.

A jelenlegi helyzetről azt mondta, hogy az orosz erők bénítják a krími ukrán egységeket, feszültséget provokálva. 

Schulz úgy nyilatkozott, hogy újabb orosz lépésekről érkeznek hírek a Krímből, amelyek ha valósnak bizonyulnak, akkor tényleges veszélyt jelentenek. Az unió lehetséges válaszáról úgy vélekedett: ha lesznek szankciók Oroszországgal szemben, akkor azoknak pontosan célzottaknak kell lenniük, hogy reagálást váltsanak ki a másik félből.

11:57
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kitűzték a népszavazást

Március 16-án tartanak népszavazást a Krími Autonóm Köztársaságban a régió státuszáról – írja a BBC. Az embereknek azt a kérdést kell eldönteniük, hogy a Krím továbbra is Ukrajna része maradjon, vagy csatlakozzon Oroszországhoz.

12:00
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Már megkezdődött Brüsszelben az Európai Unió állam- és kormányfőinek rendkívüli tanácskozása az ukrajnai válságot katonai beavatkozással súlyosbító Oroszország elleni esetleges büntetőintézkedésekről és az Európai Bizottság által Ukrajnának szánt mentőcsomagról. Magyarországot a csúcstalálkozón Orbán Viktor miniszterelnök képviseli.

Ott van Brüsszelben Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök is, aki a tanácskozás előtt találkozott Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével is.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke üdvözli Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnököt az Európai Tanács brüsszeli székházában Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

12:13
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Fogságban az ukrán flotta egy része

Az orosz hadiflotta elsüllyesztette két saját hajóját csütörtökre virradó éjjel a Krím félsziget egyik öblének kijáratában, megakadályozva ezzel az ukrán flotta egy részének kifutását a Fekete-tengerre - írta a Crime.in.UA nevű ukrán hírportál. Az eset az Ukrajnához tartozó félsziget délnyugati partszakaszán történt, Jevpatorijától 28 km-re, a Donuzlav tónál.

A tó tengeri kijáratának eltorlaszolása érdekében az oroszok a Fekete-tengeri Flotta állományába tartozó, a hadrendből két éve kivont Ocsakov tengeralattjáró-elhárító hajót és a Sahtyor vontató- és mentőhajót süllyesztették el, robbantások segítségével.

12:14
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

A franciák szerint nem lesznek szankciók

Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök szerint az Európai Unió állam- és kormányfői nem fognak szankciókat bejelenteni az ukrajnai válságot katonai beavatkozással súlyosbító Oroszország ellen a brüsszeli rendkívüli tanácskozásukon, ugyanakkor "Ukrajna területi egységének és szuverenitásának megőrzését" fogják követelni.

"Szankciók majd csak akkor lesznek, ha a dolgok nem jó irányba haladnak. De épp most indulnak arrafelé" - fogalmazott a kormányfő csütörtökön a BFM hírtelevízióban. Hozzátette: "Az ukránok demokráciában szeretnének élni. A megválasztott ukrán elnök elhagyta az országot. Van egy ideiglenes kormány és május 25-én választások lesznek, mert minél előbb választásokat kell tartani. És az európaiaknak és különösen Franciaországnak egy célja van: Ukrajna területi egységének és szuverenitásának megőrzése."

12:23
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Krím orosz akar lenni

Legalábbis a parlament elvi döntést hozott arról, hogy Oroszországhoz szeretnének csatlakozni, és az oroszbarát hatóságok Putyinnak is kifejtették ezt az óhajukat - írja a BBC.

12:26
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Cameron három dolgot akar

Az EU-csúcsértekezletre érkező brit miniszterelnök, David Cameron újságíróknak azt mondta, hogy három fő kérdést kell megvitatni. Szerinte Ukrajnának és Oroszországnak tárgyalásokat kell kezdenie, az EU-nak meg kell mutatnia, hogy segíteni fog az ukrán népnek, valamint "nagyon világos üzenetet" kell küldeni Oroszországnak arról, hogy az akciói elfogadhatatlanok, és következményeik lesznek.

Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

12:34
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Már Putyin is tudja

Az AFP hírügynökség tudósítása szerint már Putyin elnököt is értesítették a krími parlament döntéséről, miszerint Oroszországhoz szeretnének csatlakozni. A parlament közben megszavazta azt is, hogy március 16-án népszavazást tartanak az autonóm köztársaság státuszáról. A szavazásra jogosultaknak két kérdést tesznek fel. Az első az, hogy támogatják-e a Krím csatlakozását Oroszországhoz a föderáció alanyaként, a második pedig az, hogy támogatják-e a Krím 1992-ben elfogadott alkotmányának visszaállítását. Először az volt a terv, hogy május 25-én, az ukrán elnökválasztással egy időben tartják meg a referendumot. Később március 30-ra, most pedig március 16-ra módosították az időpontot.

12:57
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az ukránok nem készülnek

Az ukrán gazdasági miniszter szerint az ukrán kormány egyelőre nem gondolkodik azon, mit csináljanak, ha a Krím elszakad Ukrajnától, mert szerintük ez alkotmányellenes lenne.

13:00
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az oroszok nem félnek

Egy hétvégén készített közvélemény-kutatás szerint az oroszok 71 százaléka úgy gondolja, hogy aktívabban kellene védenie az országuknak az orosz kisebbségek érdekeit a Krím félszigeten - írja a BBC. Az Oroszországi Társadalmi Véleménykutató Központ felmérése szerint csak 17 százalék gondolja úgy, hogy jobb nem összecsapni az ukrán hatóságokkal.

13:09
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem lehet a NATO része

Ukrajna NATO-csatlakozása nem lehetséges - kommentálta a Kijevben előző nap beterjesztett törvényjavaslatot csütörtökön Vaszilij Nyebenzja orosz külügyminiszter-helyettes. A magas rangú diplomata szerint ez sohasem történhet meg. Azt mondta, hogy nemcsak Moszkvában, hanem Nyugaton is tisztában vannak azzal, mit jelentene Oroszország számára, ha a vele szomszédos ország a szervezet tagjává válna.

Szerdán a Verhovna Radában Ukrajna NATO-csatlakozásáról terjesztett be törvényjavaslatot az új kormánytöbbséget vezető Haza (Batykivscsina) párt frakciójának három parlamenti képviselője.

13:12
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Brüsszelben mindjárt ebédelnek

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökkel kezdtek egyeztetéseket az ukrajnai konfliktusról és az ország helyzetéről az európai uniós állam- és kormányfők csütörtöki brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozójuk előtt.

Az uniós vezetők ezt követően körülbelül egyórásra tervezett munkaebéden folytatják le a politikai vitát az ukrajnai helyzetre adandó uniós válaszról és az Oroszországgal szembeni esetleges büntetőintézkedésekről.

Az ukrán miniszterelnök és Merkel Forrás: AFP/Alain Jocard

13:13
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Merkel szeretne segíteni

A brüsszeli tárgyalások előtt Angela Merkel közölte, hogy Németország erőteljesen támogatja az Ukrajnának nyújtandó segélycsomagot. A német kormányfő szintén a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta, ám kiemelte, hogy emellett valóban szó lesz a csúcstalálkozón büntetőintézkedésekről, amelyek bevezetése attól függ, hogy sikerül-e fejlődést felmutatni az Oroszország és az új ukrán kormány közötti párbeszédben.

Forrás: AFP/Thierry Charlier

13:38
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Magyar katona vezeti az EBESZ megfigyelőit

Egy magyar katona, Ács Gábor alezredes lett a vezetője és szóvivője az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Ukrajnába küldött nemzetközi katonai megfigyelő csoportjának - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM). A katonai megfigyelők csoportja csütörtök délben megérkezett a Krím félszigetre, ahol a 42 tagú kontingens - köztük két magyar főtiszt - feladata, hogy ukrán meghívásra elvégezzék az ukrán katonai objektumok fegyverzetellenőrzését.

A 22 ország által delegált megfigyelők mandátuma jelen állás szerint március 12-éig tart. Az EBESZ szerdai közleménye szerint a bizalom- és biztonságépítő intézkedésekről szóló 2011-es EBESZ-egyezmény rendelkezik arról, hogy a szervezet bármely tagországban látogatást tehet, ha onnan szokatlan katonai tevékenységről kap információt. A mostani látogatást Ukrajna kérte. Ez az első eset, hogy az EBESZ végrehajt egy ilyen missziót az egyezmény idézett része alapján.

Lamberto Zannier EBESZ-főtitkár szerdán reményét fejezte ki, hogy ez a katonai látogatás segít az ukrajnai feszültség csökkentésében. "Az EBESZ, a helyszínen objektíven felmérve a helyzetet, jobban elő tudja segíteni a válság politikai megoldását párbeszéd útján. A bizalomépítés és az átláthatóság az EBESZ biztonságpolitikájának fő elemei" - jelentette ki a főtitkár.

13:51
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Könnyű lesz orosszá válni

Oroszország az orosz ajkúak számára egyszerűsítené az állampolgárság megszerzését, de akkor le kellene mondaniuk eredeti állampolgárságukról - közölte Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő a kabinet csütörtöki ülésén.

A módosításra váró szövetségi törvény a tervek szerint azokra az orosz nyelven beszélő emberekre vonatkozna, akik korábban állandó jelleggel Oroszországnak vagy az 1917-es bolsevik forradalom előtti, vagy a Szovjetunió létezése idején hozzá tartozó területén éltek.

Az orosz parlament alsóházában több, az állampolgársági törvényt módosító tervezetet nyújtottak be a képviselők azóta, hogy Ukrajnában a parlament nemrég megszavazta az orosz és más kisebbségi nyelvek regionális státusának megszüntetését. A törvényt nem írta alá Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő és a Verhovna Rada kedden munkacsoportot állított fel egy új kisebbségi nyelvtörvény kidolgozására.

14:01
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Mindenkinek szavaznia kellene

A BBC tudósítói szerint bizonytalan, hogy mit jelenthet, milyen következményei lehetnek a krími parlament csütörtöki döntésének (a képviselők kinyilvánították, hogy Oroszországhoz akarnak csatlakozni, és népszavazást írtak ki március 16-ra). Idézik az ukrán alkotmányt, ami arról rendelkezik, hogy az Ukrajna fennhatóságát érintő kérdésekben országos referendumot kell tartani. Márpedig a krímiek csak az autonóm köztársaságra írták ki a népszavazást.

14:10
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics állítólag rosszul van

Nem hivatalos hírek szerint az Oroszországba menekült Viktor Janukovics leváltott ukrán elnököt szívinfarktus gyanújával kórházba szállították - jelentette csütörtökön a Moszkovszkij Komszomolec című orosz lap. Az újság szerint Janukovics állapotát az orvosok "súlyosnak" minősítették. Az orosz lap hírét más források nem erősítették meg.

Néhány napja olyan híresztelés terjedt el az orosz és ukrán internethasználók körében - a kijevi Majdan egyik aktivistájának Facebook-bejegyzése nyomán -, hogy Janukovics meghalt. A hír később hamisnak bizonyult, cáfolták annak a kórháznak az orvosai, amelyben állítólag a megbuktatott ukrán elnök elhunyt. A hírre Vlagyimir Putyin is reagált. "Még meghűl majd azok temetésén, akik ilyesmit terjesztenek róla" - tréfálkozott az orosz elnök.

Janukovics néhány napja a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban tartott sajtóértekezletén azt mondta, hogy folytatni akarja harcát Ukrajna jövőjéért.

14:58
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az USA bekeményít

A Fehér Ház közleményben jelentette be, hogy vízumkorlátozást vezetnek be azokkal szemben, akiknek közük volt ahhoz, hogy Ukrajna területi épségét és szuverenitását fenyegetés érte - írja a BBC. Egyelőre nem világos, hogy pontosan kiket érint ez a korlátozás.

15:13
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az oroszok gyorsan lerendezik a Krím ügyét

Orosz kormánypárti politikusok támogatták csütörtökön a krími törvényhozásnak az Ukrajnához tartozó terület Oroszországhoz csatlakozásáról hozott elvi döntését.

Nem sokkal a szimferopoli döntés megszületése után az Egységes Oroszország párt több törvényhozási képviselője és vezető politikusa úgy nyilatkozott: ha azt a népszavazás megerősíti, készek egyszerűsített eljárásban a csatlakozást megtárgyalni.

Szergej Zseleznyak, az Egységes Oroszország párt vezető testületének (JeR) tagja, az orosz duma alelnöke közölte, hogy Kijev maga juttatta el a Krími Autonóm Köztársaság vezetését odáig, hogy gyors döntést hozzon a terület státusáról.

Anatolij Liszkov, a felsőház alkotmányügyi és jogi bizottságának kormánypárti tagja szerint csupán néhány nap szükséges ahhoz, hogy a Szövetségi Tanácsban végbemenjen az eljárás, és a Krími Autonóm Köztársaság Oroszország részévé váljon.

15:14
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Bevezették a rubelt a Krímben

A Krím fizetőeszközként bevezetné az orosz rubelt, és "nemzetivé" tenné az állami tulajdont - jelentette be Rusztam Tyemirgalijev krími miniszterelnök-helyettes. A politikus erről az után beszélt, hogy csütörtökön a krími parlament elvi döntést hozott a félsziget csatlakozásáról Oroszországhoz.  

A krími miniszterelnök-helyettes rámutatott arra, hogy "minden ukrán állami céget nemzetivé tennének és a krími autonóm terület tulajdonába kerülne". A moszkvai értéktőzsdék mutatóinak esése felgyorsult a hírekre. A dollárban jegyzett részvények kereskedését tükröző RTS index 3,14 százalékkal gyengült a szerdai záróértékhez képest, miközben a likvidebb rubelkereskedésű MICEX tőzsdemutató 2,38 százalékkal esett délután 13.30 órára.

15:25
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Nem jutott be az EBESZ a Krímbe

Az AFP hírügynökség egy meg nem nevezett nyugati diplomatára hivatkozva azt jelentette, hogy az EBESZ 40 fős megfigyelő csapatát nem engedték be a Krími Autonóm Köztársaság területére. A megfigyelőket egy magyar katona vezeti.

15:45
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Elfoglaltak egy tévéfrekvenciát

A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió a dél-ukrajnai Krím éterében elfoglalta egy helyi kereskedelmi adó helyét - mondta Katerina Mjasznyikova, a tévés és rádiós műsorszórók független szövetségének ügyvezető elnöke. 

A 17-es frekvencián a Csornomorszkoj (Fekete-tenger) tévétársaság birtokában vannak 2015 októberéig a közvetítési jogok, az egész Krímre kiterjedően.  Március 3-án azonban a helyi műsorszóró központ a csatornát lekapcsolta a hálózatról, amit azzal indokolt, hogy erőszakkal kötelezték erre. Képviselőjük továbbá elmondta, arról értesültek, hogy halálosan megfenyegették a Csornomorszkoj tévé újságíróit, és ezért inkább önként lekapcsolták a csatornát.

A frekvenciákat az ukrán nemzeti médiatanács osztja ki pályáztatással.

15:49
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Krím: megszálló az ukrán hadsereg

Megszálló hadseregnek nyilvánította csütörtökön a Krím félszigeten állomásozó ukrán erőket a múlt héten kinevezett új krími kormány első elnökhelyettese – jelentette a Szabadság Rádió (a Szabad Európa Rádió ukrán nyelvű adása).

Rusztam Temirgalijev az után beszélt erről, hogy előzőleg a krími parlament elvi döntést hozott arról, hogy a félsziget csatlakozzon Oroszországhoz. "A Krímnek az Oroszországi Föderációhoz történt csatlakozása hatályba lépett" – jelentette ki Temirgalijev, aki szerint a március 16-ra előrehozott, a Krím státusával kapcsolatos népszavazásra ennek megerősítése miatt van szükség.

A politikus szerint a Krím területén állomásozó egyetlen törvényes haderő az orosz hadsereg. "Harmadik országok vagy más államok haderőit a vonatkozó követelményekkel együtt megszállónak fogjuk tekinteni"- fogalmazott az első miniszterelnök-helyettes.

Temirgalijev szerint az ukrán erők vagy újból esküt tesznek, vagy biztonságosan elhagyhatják a félsziget területét.

Orosz hadihajó Szevasztopol kikötőjében Forrás: AFP/Viktor Drachev

16:11
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az ukránok békét akarnak

Ukrajna ragaszkodik függetlenségéhez és szuverenitásához, ugyanakkor békés eszközökkel kívánja megoldani a jelenlegi válságot - hangsúlyozta Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő csütörtökön Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján, miután megbeszélést folytatott az EU-országok csúcsvezetőivel. 

Jacenyuk jogellenesnek nevezte a krími törvényhozás elvi döntését a Krím félsziget Oroszországhoz való csatlakozásáról, és leszögezte, hogy az erről kiírt népszavazásnak nincs jogi alapja. Az ukrán miniszterelnök szerint a mostani politikai, gazdasági és katonai válság nem csupán Ukrajnát, hanem egész Európát érinti. Azt mondta, hálás az EU-nak az Ukrajna számára kidolgozott pénzügyi csomagért. Megerősítette, hogy Ukrajna kész aláírni az EU-val a kidolgozott társulási megállapodást, és azt szeretné, ha erre az aláírásra minél hamarabb sor kerülhetne.

16:31
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Államosítanak a Krímben

Rusztam Temirgalijev, a múlt héten kinevezett új krími kormány első elnökhelyettese azt is bejelentette, hogy jelenleg készül a Krím, mint Oroszországhoz tartozó jogalany és az Oroszországi Föderáció között egy szerződés, amelyben meghatározzák a Krím hatásköreit és egy sor gazdasági mutatót. Eszerint a Krím a "rubelövezethez" tartozik majd, és a félszigeten található teljes ukrán állami tulajdon, valamennyi ukrán állami vállalat a Krími Autonóm Köztársaság tulajdonába megy át.

16:40
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Amerika hadihajót és repülőket küld

Az USA haditengerészetének rakétarombolója, a Truxtun a Fekete-tenger felé tart. Washington szerint ez rutinszerűnek számít, és az utat még a krími válság előtt tervezték be. Az amerikai légierő pedig hat további F-15-ös harci repülőgépet irányított Litvániába, az ott állomásozó – a balti légtérre felügyelő – repülők megerősítésére. A repülők nagyjából 480 kilométerre állomásoznak majd Ukrajnától.

Amerikai vadászrepülőgép egy litván támaszponton Forrás: AFP/Petras Malukas

16:53
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Klaus az EU-t hibáztatja

Václav Klaus volt cseh államfő szerint az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt hozzájárult a mai ukrajnai válsághelyzet kialakulásához, így mindkettőt felelősség terheli. Klaus csütörtökön Brünnben tragikusnak és reménytelennek minősítette az ukrajnai helyzetet, azt mondta, hogy a húsz évvel ezelőtti jugoszláviai helyzetre emlékezteti.

"Az ukrán állampolgárok nem érdemlik meg, hogy országukkal játsszanak. Engem ez a húsz évvel ezelőtti Jugoszláviára emlékeztet. Az ottani véres konfliktust szintén külföldről provokálták ki. Attól félek, hogy valami hasonló kezdődik Ukrajnában is" - mondta Klaus újságíróknak. Szerinte mindezért nagymértékben az EU és Washington a felelős, mivel támogatták az ukrajnai tüntetéseket - fejtette ki a volt államfő.

Az ukrajnai válságért Klaus már korábban is nagyrészt a Nyugatot tette felelőssé. Úgy fogalmazott: megérti az oroszokat. A politikus úgy véli, Oroszországnak nem okoz örömet mindaz, ami Ukrajnában történik. "Vlagyimir Putyin államfő olyan politikus, mint a többiek, semmivel sem különbözik tőlük. Mindenki igyekszik megvalósítani céljait. Ő sem lehet boldog amiatt, ami Ukrajnában történik, és amiatt sem, hogy ebbe Oroszországot belerángatták" - jelentette ki Klaus.

17:41
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az ukránok se akarják a NATO-t

A NATO-tagság nincs a radarernyőnkön - közölte újságírói kérdésre Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő csütörtökön, miután megbeszéléseket folytatott a NATO brüsszeli központjában Anders Fogh Rasmussennel, az észak-atlanti katonai szövetség főtitkárával. Az ukrán miniszterelnök egyúttal megerősítette, hogy az ukrajnai konfliktus megoldását csak békés úton tartja elképzelhetőnek. Katonai megoldással egyáltalán nem számolunk - jelentette ki.

17:52
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

A tatárok békefenntartókat kérnek

A krími tatár parlament (medzslisz) azzal a kéréssel fordult a nemzetközi szervezetekhez, hogy küldjenek ENSZ-békefenntartó kontingenst a Krími Autonóm Köztársaságba - jelentette az Interfax-Ukraina. Refat Csubarov, a medzslisz elnöke csütörtökön közölte: a tatár parlament szerdán fogadta el a folyamodványt, amelyben nemzetközi szervezetekhez, köztük az ENSZ-hez, az EBESZ-hez, a nemzeti parlamentekhez, valamint az EU és az Európa Tanács tagállamainak kormányfőihez fordult a kéréssel.

A felhívás szerint a krími katonai konfliktus további kiszélesedése tömeges áldozatokkal járhat a félsziget békés lakosságának körében, ezért a medzslisz javasolja, hogy a nemzetközi szervezetek vizsgálják meg egy ENSZ-békefenntartó kontingens Krímbe vezénylésének lehetőségét. Csubarov szerint a krími események a nemzetközi szerződéseken alapuló jelenlegi világrend felborulásához vezethetnek, ha a nemzetközi közösség nem parancsol megálljt az ilyen akcióknak.

18:05
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

A jövő héten már lesz foci

A feszült politikai helyzet miatt már két fordulót is elhalasztottak az ukrán labdarúgó-bajnokság tavaszi szezonjában, a tervek szerint azonban jövő szombaton folytatódik a bajnokság. A két hónapos téli szünet után eredetileg február 28-án rajtolt volna a tavaszi idény. Az ukrán bajnokságban két csapat, a Tavria Szimferopol és az FC Szevasztopol szerepel a Krími Autonóm Köztársaság területéről, mindkét klub jelezte, hogy készen áll a folytatásra.

 

18:09
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Őket akarják kikergetni a félszigetről

Ukrán katonák a belbeki támaszponton, nem messze Szevasztopoltól Forrás: AFP/Viktor Drachev

18:23
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Megérkeztek a NATO-gépek

Hat amerikai vadászgép és két légi utántöltő repülőgép érkezett Litvániába csütörtökön, hogy az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban erősítsék a balti országok légvédelmét. A vilniusi védelmi minisztérium közlése szerint a hat F-15-ös vadászgép és a két KC-135-ös tanker a nagy-britanniai Lakenheath légi támaszpontról érkezett a Baltikumba, ahol eddig egy négy F-15-ösből álló amerikai kötelék látta el Litvánia, Lettország és Észtország légvédelmét.

Washington szerdán határozott arról, hogy - válaszul az ukrajnai Krím félsziget orosz megszállására - megerősíti a közép- és kelet-európai NATO-szövetségeseinek védelmét, és növeli azoknak az amerikai harci gépeknek a számát, amelyek a balti államoknak a NATO által biztosított légtérellenőrzésében vesznek részt.

Az Egyesült Államok januárban vette át a három balti állam légtérének ellenőrzését. A tervek szerint jövő januártól négy magyar Gripen vadászgép járőrözik majd a harcászati repülőképességgel nem rendelkező balti országok felett.

18:40
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

A tatárok nem akarják Oroszországot

A krími tatár kisebbség nem ismeri el törvényesnek az Oroszországhoz való csatlakozásról tervezett népszavazást, és a nemzetközi közösséghez fordul segítségért - közölte csütörtökön Refat Csubarov, a krími tatárok parlamentjének az elnöke. A helyzet esztelen gyorsasággal halad a szakadék felé - mondta az ukrán Hromadszki TV-nek. Csubarov szerint Ukrajnában nincs törvény a helyi népszavazásokról, és abszurdnak minősítette a referendum kiírását, miközben "az utcákat fegyveresek és páncélosok lepik el". A döntést szerinte "néhány őrült hozta". A medzslisz korábban ENSZ-békefenntartó kontingenst kért a Krími Autonóm Köztársaságba.

18:55
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Visszafordultak az EBESZ megfigyelői

Az EBESZ szóvivője Bécsben megerősítette, hogy visszafordulásra kényszerítették 42 fős katonai, nem fegyveres missziójukat, amely az ukrán katonai objektumok fegyverzetellenőrzését végezte volna a Krím félszigeten.  A megfigyelők a félszigettől északnyugatra fekvő Herszon város felé haladnak. Még mérlegelik, hogy mit tegyenek.

A svájci Tim Guldimann, az EBESZ elnökének ukrajnai különmegbízottja által vezetett másik delegáció egy ott töltött nap után, csütörtök reggel elhagyta Krímet. A finn Astrid Thors, a szervezet nemzeti kisebbségi főbiztosa, aki szintén tagja ennek a delegációnak, később, de szintén a nap folyamán hagyja el a félszigetet.

19:01
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Utazási tilalmat mérlegel az EU is

Ha nem enyhül a helyzet, akkor utazási tilalomról, vagyonbefagyasztásról az EU-orosz csúcstalálkozó felmondásáról dönt majd az EU - írta a Twitteren Herman von Rompuy, az Európai Tanács elnöke. 

19:13
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Bukják az uniós vízumtárgyalásokat az oroszok

Az Európai Unió felfüggeszti Oroszországgal a vízumügyi tárgyalásokat, valamint az új kétoldalú szerződést célzó megbeszéléseket - jelentette be csütörtökön Brüsszelben Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, miután az uniós országok állam-, illetve kormányfői rendkívüli tanácskozáson vitatták meg az ukrajnai válsággal kapcsolatos kérdéseket.

19:20
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Elsüllyesztett hajóval zárták be az ukránokat

Az orosz hadiflotta elsüllyesztette két saját hajóját csütörtökre virradóra a Krím félsziget egyik öblének kijáratában, megakadályozva ezzel az ukrán flotta egy részének kifutását a Fekete-tengerre - írta a Crime.in.ua ukrán hírportál. Az eset az Ukrajnához tartozó félsziget délnyugati partszakaszán történt, Jevpatorijától 28 kilométerre, a Donuzlav-tónál. Orosz erők hajnalban megerősítették a krími ukrán katonai egységek blokádját, és a jelekből ítélve hozzáláttak egy komolyabb ostromzár előkészítéséhez - jelentették ukrán hírportálok a Szabadság Rádió tudósítójára hivatkozva. Közel ötven haditechnikai egységet és ötszáz deszantost szállítottak partra az orosz Fekete-tengeri Flotta deszantos hajói Szevasztopolban - jelentette egy helyi internetes kiadvány. A Grazsdanszkaja Oborona (Polgári Védelem) című honlap közlése szerint a szevasztopoli Kozák-öbölben, az orosz flotta tengerészgyalogsági dandárjának közelében szállították partra a deszantosokat és a haditechnikát. A katonák bementek a tengerészgyalogsági támaszpont területére. Külsejükből ítélve az Oroszország területén élő kisebbségekhez tartoznak. Az Interfax-Ukraina hírügynökség megszólaltatott ezzel összefüggésben egy katonai szakértőt, aki szerint az, hogy a katonák a kisebbségekhez tartoznak, megnehezíti annak a moszkvai állításnak az alátámasztását, hogy a Krímben nincsenek orosz katonák, hanem csak helyi önvédelmi egységek.

19:36
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

F-16-osok Lengyelországban

Tizenhat F-16-os vadászgépet küld Lengyelországba az Egyesült Államok a jövő hét elején, amelyek egy hadgyakorlaton fognak részt venni. A vadászgépek a tervek szerint jövő hétfőn érkeznek a Lengyelország középső részén fekvő Lask légi támaszpontra - írták a Gazeta Wyborcza és a Rzeczpospolita lengyel lapok. A lengyel védelmi minisztérium szóvivője nem tudta megerősíteni a híreket. Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter szerdán már bejelentette, hogy válaszul az ukrajnai Krím félsziget orosz megszállására a Pentagon megerősíti a közép- és kelet-európai NATO-szövetségeseinek védelmét. Ennek keretein belül az Egyesült Államok intenzívebbé fogja tenni a lengyel légierővel folytatott közös kiképzést is - mondta Hagel.

19:54
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán vízummentességet adna az ukránoknak

Meg kellene teremteni Ukrajna állampolgárai számára a vízummentes beutazás lehetőségét az Európai Unióba – közölte csütörtökön, az Európai Unió állam- és kormányfőinek rendkívüli tanácskozását követő sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő szerint ez nem pusztán politikai akarat kérdése, hanem számos feltétel teljesülését követeli meg. Ő személyesen is ennek gyors és lehető legegyszerűbb módon való megadását javasolta.

20:01
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Turcsinov: Bohózat a krími népszavazás

Illegálisnak és bohózatba illőnek nevezte a Krími Autonóm Köztársaság parlamentje által az Oroszországhoz való csatlakozásról kiírt népszavazást Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő csütörtökön tévébeszédében. Turcsinov közölte, hogy a kijevi törvényhozást eljárást indít a krími parlament feloszlatása és a referendum megakadályozása érdekében. "Ez nem népszavazás, ez egy bohózat, csalás, egy bűntény, amit az Orosz Föderáció hadserege irányít."

20:21
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

A britek büntetőlistája

Itt megnézheti, kiket sújt gazdasági szankciókkal Nagy-Britannia az ukrán válság miatt.

20:29
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Obama kiakadt a krími népszavazás miatt

A krími népszavazás sérti a nemzetközi egyezményeket, a Krímről szóló döntésbe be kell vonni a kijevi kormányt is - közölte csütörtök délután rendkívüli sajtótájékoztatón Barack Obama amerikai elnök. 

20:49
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Viharos vita volt Brüsszelben

Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint "viharos vita" folyt csütörtökön Brüsszelben. David Cameron brit kormányfő szerint az EU "viszonylag gyorsan" tovább léphet a büntetésekkel. Francois Hollande francia elnök is tovább keményítene. Erről a brüsszeli csúcs után beszéltek, ahol büntetőintézkedéseket fogadtak el Oroszországgal szemben.

20:54
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Eközben Záhonynál

Fertőtlenítő kapun halad át egy kamion a záhonyi határátkelőhelyen. Az afrikai sertéspestis (ASP) vírus miatt fertőtlenítik a gépjárműveket a magyar-ukrán határon. Forrás: MTI/Balázs Attila

21:25
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Különben elővesszük a tollakat!

Kritikus karikatúra Putyin és a nyugati hatalmak viszonyáról:

21:39
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Orosz csapda a szorosban

Ukrán tengerész nézi az orosz hadiflotta elsüllyesztett, a hadrendből két éve kivont Ocsakov tengeralattjáró-elhárító hajót a Krím félsziget egyik öblének kijáratában az ukrajnai Mirnyiben. A hajó elsüllyesztésével eltorlaszolták a Donuzlav-tó tengeri kijáratát, megakadályozva az ukrán flotta hadihajóinak átmenekítését az orosz erők által megszállt Krímből Odesszába. Forrás: MTI/AP/Darko Vojinovic

22:05
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Magyar gyógyszerek a Majdannak

Magyarország nevében 100 ezer dollár értékű egészségügyi segélyszállítmányt adott át csütörtökön Kijevben az ukrán orvosi szolgálatoknak Bayer Mihály nagykövet. Az 1,3 tonnányi segélyszállítmányhoz a Külügyminisztérium mellett a Gedeon Richter, a Béres és az Emberi Erőforrások Minisztériuma járult hozzá elsősegély-nyújtási eszközökkel és gyógyszerekkel. Natalia Szolojko, a Majdan egészségügyi szolgálata gyógyszerészeti részlegének vezetője azt mondta, jókor érkezett a segítség, mert a véres események alatt az ukrán fővárosban kiürültek a gyógyszertárak.

Magyarország február 24-én 10 ezer dollár értékben juttatott el gyógyszereket, vérplazmát Ukrajnába a Magyar Ökomenikus Szeretetszolgálat közreműködésével. Ezen kívül 30 millió forintot különített el a sebesültek gyógykezelésére és rehabilitálására.

22:16
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Amerikai gáz Európának?

Az USA megvizsgálja, milyen módon tudná saját gázkincsével kisegíteni az orosz gázra szoruló európai szövetségeseit. Erről William Burns amerikai külügyminiszter-helyettes beszélt egy szenátusi bizottság előtt. 

22:23
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Tét nélkül fenyeget az EU

Az Európai Unió semmit sem ér el Moszkvával szemben, ha befagyasztja a vízumkönnyítésről és az új EU-orosz alapszerződésről folyó tárgyalásokat - mondta Szergej Karaganov, az orosz Külpolitikai és Védelmi Politikai Tanács tiszteletbeli elnöke csütörtökön az Interfax orosz hírügynökségnek. Szerinte a büntetőintézkedéseknek azért nem lesz hatása Moszkvára, mert ezekben a kérdésekben gyakorlatilag nincs párbeszéd a felek között. Az alapszerződésről folyó egyeztetések már rég sikertelenségbe fulladtak, az oroszok schengeni vízummentességét célzó folyamat pedig eleve leállt.

Kagarnov keményebb korlátozó intézkedésekre viszont nem számít. Az EU-nak ugyanis szerinte máig nincs pontosan körülhatárolt közös külpolitikája. Egyes tagok sokkal keményebb fellépést akarnak, mások viszont maguk is érzékeny veszteséget szenvednének el.  

22:29
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Egymilliárd dollár Ukrajnának

Az amerikai kongresszus jóváhagyta azt a javaslatot, amelynek értelmében egymilliárd dolláros pénzügyi segélycsomagot nyújtanak Ukrajnának. Hamarosan a szenátus elé is egy hasonló javaslat kerül.

22:55
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Örülne az EU az amerikai gáznak

Az EU állam- és kormányfői arról is beszéltek a brüsszeli csúcson, hogy az USA exportszabályozása jelenleg tiltja a földgáz kivitelét. Ezt meg kellene szüntetnie, hogy az EU országai új forrásból juthassanak energiához, elősegítve az orosz földgáztól való függetlenedést. Erről Orbán Viktor beszélt még délután a csúcstalálkozót követően. 

23:02
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Megszálltak az oroszok egy határátkelőt

Az orosz fekete-tengeri flotta katonái átvették az ellenőrzést egy, a Krím félszigetet és Oroszországot elválasztó határon álló átkelő felett Kercs közelében. 

23:52
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az Interpollal köröztetnék Janukovicsot

Nemzetközi körözés kiadását kérte az Interpoltól az új ukrán kormány Viktor Janukovics megbukott elnökkel szemben. Erről a nemzetközi bűnüldöző szervezet számolt be csütörtökön. A kérés szerdán futott be, az Interpol jelenleg vizsgálja, fennállnak-e a feltételek, hogy Janukovicsot felvegyék az úgynevezett vörös körözési listára. (Ezennvolt rajta korábban Hernádi Zsolt Mol-elnök is). Janukovicsot hatalommal visszaélés és gyilkosság miatt keresik az ukrán hatóságok.

A vörös körözés a legmagasabb riasztás, amely arra szólítja fel a szervezet tagjait, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba a keresett személyt, abból a célból, hogy később kiadják annak az államnak, amely a körözést kezdeményezte. Az Interpol gyakorlatilag nem tud kiadni nemzetközi letartóztatási parancsot a szó legszorosabb értelmében, ehhez nincs jogköre, ám a vörös riasztás mégis hasonló erővel bír.

00:35
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Minek örülhet Putyin?

Annak, hogy két éve nem volt ilyen népszerű. Az oroszoknak bejött Szocsi, és nagyon bejött a krími akciózás is.

00:46
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Szevasztopol már elszakadt

Szevasztopol Oroszországhoz való csatlakozásáról hozott határozatot csütörtök este a fekete-tengeri város önkormányzata. A városi tanács rendkívüli ülésén határozott arról, hogy "Szevasztopol belép az Orosz Föderációba annak szubjektumaként". A képviselőtestület döntése indoklásában egy sor nemzetközi egyezményre hivatkozik, köztük az európai önkormányzati chartára. A krími válságban Szevasztopol sorsa kulcsfontosságú kérdés, mivel ott állomásozik az orosz Fekete-tengeri Flotta.

00:59
március 06, 2014
Vágólapra másolva!

Itt a vége csütörtökre

Csütörtökön sem unatkozhatott az, akit érdekel Ukrajna és a Krím félsziget sorsa. Miközben folytatódott orosz katonák berendezkedése a térségben, a krími parlament elvi döntést hozott az Oroszországhoz csatlakozásról. Csakhogy a szevasztopoli városháza még azt sem várta meg, hogy ezt a döntést jóváhagyja a jövő heti népszavazás, csütörtök este úgy határoztak, Oroszországhoz csatolják magukat.

A krími elszakadás persze sokaknál kivágta a biztosítékot. Az ideiglenes ukrán elnök szerint az egész egy bohózat és jogtalan, Barack Obama amerikai elnök szerint megsértették a nemzetközi egyezményeket, a krími tatárok pedig ENSZ-békefenntartókat akarnak.

A vitatott orosz lépésekre az USA és az EU is büntetőintézkedésekkel felelt, és igyekeznek segíteni az ukránokat. Az amerikai kongresszus például egymilliárdos pénzügyi segélycsomagot szavazott meg Kijevnek, Orbán Viktor pedig azt vetette fel a rendkívüli EU-csúcson, hogy minden ukrán kapjon vízummentességet az EU-ba.

Vlagyimir Putyin eközben dörzsölheti a tenyerét: nem hogy hamarosan ölébe pottyan a Krím, de két éves csúcson van a hazai a népszerűsége. Ráadásul Bassár el-Aszad szíriai elnök is mellette van Ukrajna ügyében.

Itt lezárjuk a mai élő tudósítást, viszlát honlap!

Utolsó utáni frissítés:

Csütörtökön egy órát beszélt telefonon egymással Barack Obama és Vlagyimir Putyin. Obama a Fehér Ház szerint megmondta az orosz elnöknek: vonuljon ki a Krímből, tárgyaljon Kijevvel, és találjanak diplomáciai megoldást az ukrajnai és krími helyzetre vitára. A két államfő másodjára beszélt egymással hosszasan, telefonon egy héten belül. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!