Orbán Viktor ismét Strasbourgban küzd

Események

orbán eu parlament cohn-bendit
Hungarian Prime Minister Viktor Orban outlines his country's goals as it takes on the six-month rotating European Union presidenct on January 19, 2011 at the EU Parliament in Strasbourg, eastern of France. Scores of lawmakers in the European Parliament slapped gags over their mouths and brandished blank pages at Hungarian Prime Minister Viktor Orban today to protest over his country's controversial new media law. AFP PHOTO / GEORGES GOBET
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor is részt vesz az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban, ahol a magyarországi helyzetről vitáznak az uniós képviselők. A vitát az után tűzték napirendre, hogy előzőleg az EP szakbizottsága vitát folytatott a halálbüntetés visszaállításának Orbán Viktor által javasolt "napirenden tartása", illetve a menekültüggyel kapcsolatos magyar kormányzati megnyilatkozások, így a bevándorlási nemzeti konzultációs kérdőív kérdései miatt. Az Origo riportere is a helyszínen volt. Percről percre követtük az eseményeket! 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül108 bejegyzés
16:54
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Korábban kiabáltak is vele

Orbán Viktor nem először vesz részt plenáris vitán Strasbourgban. A magyar kormányfő 2011-ben a soros uniós elnökség terveiről számolt be, egy évvel később viszont már ő kérte, hogy felszólalhasson. Ekkor történt, hogy az Európai Bizottság három ügyben is – jegybanktörvény, bírák nyugdíjazása, adatvédelmi biztos – miatt kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen. Utoljára 2013-ban szólalt fel a magyar miniszterelnök a strasbourgi plenárison, az országot elmarasztaló Tavares-jelentés általános vitáján.

Orbán Viktor az uniós elnökség feladatairól számolt be 2011-ben. Forrás: AFP/Georges Gobet
16:56
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Negyedik napirendi pont

Az Európai Parlament plenáris ülésén délután három órakor kezdődnek meg a viták. A képviselők először a közös biztonság- és védelempolitika végrehajtásáról, majd annak finanszírozásáról vitáznak. A harmadik napirendi pont az "Európai biztonsági és védelmi képességek" nevet viseli, ezután következik a magyarországi helyzet, várhatóan délután öt óra körül. Ezen a linken olvashatja a többi napirendi pontot. 

17:03
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ujhelyi és Niedermüller már nyilatkozott

Nem pusztán a halálbüntetés kérdéséről vagy a bevándorlási konzultációs kérdőívről, hanem arról lesz szó az európai parlamenti vitában, hogy Magyarország, az Európai Unió tagja miért nem tartja tiszteletben a közös európai értékeket és alapelveket - hangsúlyozta néhány órával az EP-vita megkezdése előtt Ujhelyi István, az MSZP, valamint Niedermüller Péter, a DK EP-képviselője.

Ujhelyi István szerint nem csak a halálbüntetésről van szó Forrás: Facebook/Ujhelyi István

„Az Orbán-rezsim kommunikációs gépezete a közpénzek milliárdjaiból azt találta ki, hogy Orbán Viktornak tovább kell folytatnia azt a harcos magatartást, amivel lehet, hogy otthon szavazatokat gyűjt, folytathatja Vona Gáborral a násztáncát, de itt Európában szégyent hoz közös országunkra" - mondta Ujhelyi István.

17:07
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Miért pont Strasbourg?

Bár az Európai Parlamentet mindenki Brüsszellel azonosítja, a hivatalos székhelye Strasbourg. A francia városban évente 12 plenáris ülést tartanak, ilyenkor mind a 751 képviselő és több ezer asszisztens a városba utazik, a hivatalos dokumentumokat pedig 25 kamionnal viszik utánuk. 

17:09
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Az Origo tudósítója már Strasbourgban van

Teljesen nyugodt a város, alig vannak emberek az utcán. Az egyik nagyobb sétálóutcán vélhetően egy tegnapi bulinak a nyomait takarítják el, de a szétdobált gyümölcsök miatt csak egy sávban lehetett közlekedni - jelentette az Origo Strasbourgba kiküldött tudósítója.

17:32
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Mondják meg a magyarok, kellenek-e bevándorlók

Magyarország azt szeretné, hogy a magyarok mondják meg, legyenek-e az országban bevándorlók, vagy nem – nyilatkozta a helyszínen Orbán Viktor. A magyar kormányfő a plenáris vita előtt újságíróknak arról beszélt, az eddigi tapasztalatok alapján nem vált be, hogy központilag kellene szabályozni a kérdést Brüsszelből. "Mi, magyarok a bevándorlási kvótával sem értünk egyet" – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor a plenáris vita előtt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
17:37
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nem olyan sürgető kérdés

„Nem írtunk alá olyan dokumentumot, ami megtiltaná, hogy egy kérdést felvessünk. Ez a vita nem a büntetőpolitikáról, hanem a szólásszabadságról szól" - nyilatkozta az M1 riporterének Orbán a halálbüntetésről. Később hozzátette, a halálbüntetés a bevándorlással szemben kevésbé sürgető kérdés.

17:38
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nem vagyunk felkészülve

„Európában kétféle ország van, vannak volt gyarmati országok és olyanok, amelyeknek nem voltak gyarmatai.” Szerinte az utóbbiak már fel vannak készülve a bevándorlásra, és „el kell fogadnunk, ha így akarják megoldani a problémáikat”. Ellenben szerinte „Magyarország értéknek tartja, hogy homogén a társadalma”. Azt is hozzátette, „Magyarországon sosem volt multikulturális társadalom”, ezért az ország nincs felkészülve a bevándorlás okozta társadalmi feszültségekre.

17:40
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

"Meg kell menteni Magyarországot"

Orbán szerint azért is kell „megmenteni Magyarországot a megélhetési bevándorlástól”, mert hozzánk többnyire nem üldöztetés elől menekülve vándorolnak be, hanem megélhetés reményében. Példaként említette a Koszovóból érkező menekülthullámot: "Jobb megélhetésért vándorolnak be, amit meg tudok érteni, de emiatt nem áll módunkban befogadni őket" - mondta. Ezzel szemben, mint mondta, azokat be kell fogadni, akiket a hazájukban valamilyen okból üldöznek.

17:41
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Szép időben vitáznak

A francia-német határon fekvő városban jóval hidegebb van, mint Budapesten. Körülbelül 20 fok lehet, és a nap is csak néha-néha kandikál ki a felhők mögül.

Az Európai Parlament strasbourgi épülete Forrás: © European Union 2013 - EP Louise WEISS building: © Architecture Studio/Michel Christen

17:51
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Öt percet kap Orbán Viktor

Összesen öt percet kapott Orbán Viktor, hogy hozzászóljon a plenáris vitához. A magyar kormányfő délután öt óra körül szólal fel az Európai Parlament ülésén. A vitát az Európai Tanács képviseletében Zanda Kalanina-Lukasevica kezdi, őt az Európai Bizottság szociáldemokrata alelnöke, a holland Frans Timmermans követi. 

18:09
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nagyágyúkkal készültek a pártok

A képviselőcsoportok nagyágyúkat küldenek a vitába. Az Európai Néppárt nevében a frakcióvezető, Manfred Weber szólal fel. Szintén a frakcióvezető, Gianni Pittella képviseli az Európai Szocialistákat. A következő felszólaló a brit Timothy Kirkhope, őt Sophia in’t Veld, a liberálisok alelnöke követi. Az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldalt Marie Christine Vergiat, a Zöldeket Rebecca Harms társelnök, a Szabadság és Demokrácia Európáját pedig az olasz Laura Ferrara képviseli a vitában. A függetlenek nevében Balczó Zoltán szólalhat fel. Orbán Viktor után még további 16 képviselő szól hozzá a vitához, egy-egy percben. 

18:20
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Takács: Magyarország nem lóg ki a sorból

"Magyarország a bevándorlás kérdésére összetett ügyként tekint, és tisztában van azzal, hogy az európai országoknak morális és humanitárius kötelezettségei vannak a politikai menedékjogra jogosultakkal szemben" - mondta Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség államtitkára az MTI-nek. Szerinte Magyarország is megfelel e kötelezettségeknek, teljes mértékben betartja a vonatkozó nemzetközi szerződéseket.

Takács Szabolcs ugyanakkor arra is felhívta az ülésen a figyelmet, hogy mivel európai problémáról van szó, európai válságkezelésre van szükség, és figyelembe kell venni az egyes országok sajátosságait, valamint azt, hogy a jelenlegi európai bevándorláspolitika gyengeségeit sokan kihasználják. Elmondta, Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek szerint különbséget kell tenni a menekültek és a bevándorlók között.

"A politikai menedékjogra jogosultaknak meg kell adni a nemzetközi védelmet és minden segítséget, különösen akkor, ha az életük veszélyben van. Viszont minden eszközzel fel kell lépni annak a bevándorlásnak a visszaszorítására, amely az európai politika kihasználására irányul, a gazdasági jellegű migrációt más megközelítéssel kell kezelni" - mondta. Példaként említette a Nyugat-Balkánról érkező migránsokat, és azt javasolta, hogy az EU igyekezzen javítani ezeknek az országoknak a gazdasági helyzetén.

18:23
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Kevesen vannak az ülésteremben

Az Európai Parlamentben teljes a nagyüzem, folyamatosan érkeznek a turisták és a képviselők által meghívott vendégek. A hangulat ennek ellenére nyugodt, a magyar miniszterelnök érkezése még nem keverte föl az indulatokat. Az ülésteremben alig van képviselő, pedig jelenleg a közös biztonságpolitikáról van szó.

Az Európai Parlament fő ülésterme Strasbourgban Forrás:© European Union
18:34
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Van irgalom a szívünkben

Magyarországnak keresztény nemzeti kormánya van, „van irgalom a szívünkben”. Ezért az üldözötteket be fogjuk fogadni - posztolta Orbán Viktor a Facebookra, nem sokkal a plenáris vita kezdete előtt.

Magyarország azt szeretné elérni, hogy a magyarok mondhassák meg, legyenek-e bevándorlók Magyarországon vagy sem....

Posted by Orbán Viktor on Tuesday, 19 May 2015
18:39
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nem kezdenek pontosan

Kicsit elhúzódott a plenáris vita a közös védelmi politikáról, ezért várhatóan később kezdődik a Magyarországról szóló napirendi pont. A jelenlegi adatok szerint az előző vitát öt óra körül zárják le. 

18:44
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Szanyi Tibor szerint Orbán terel

Szanyi Tibor az Origónak elmondta, hogy Orbán Viktor a mai vitával csak tematizálni akarja a közbeszédet, és elterelni a figyelmet többek között a Quaestor-ügyről. A szocialisták EP-képviselője úgy látja, a miniszterelnököt határozatokkal nem lehet jobb belátásra bírni, csak a pénzcsapok elzárásával.

Szanyi Tibor szerint Orbánt csak a pénzcsapok elzárásával lehet jobb belátásra bírni Fotó: Bielik István - Origo
18:52
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Pelczné Gáll Ildikónak elege van

Pelczné Gáll Ildikónak elege van abból, hogy a magyar ellenzéki pártok az európai színtért használják fel a saját sikertelenségük leplezésére. Az Origónak a Fidesz magyar EP-képviselője azt is elmondta, hogy migráció kérdése sokkal fontosabb annál, minthogy ilyen keretek között vitázzanak róla. A politikus szerint a júniusban elfogadandó határozatnak semmilyen jogi következménye nem lesz.

19:01
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Egy liftben Hegyi Gyulával

Az Európai Parlament épületének liftjében összefutottunk Hegyi Gyulával, az MSZP volt EP-képviselőjével, aki jelenleg a Népszava újságírójaként van jelen a plenáris ülésen.

19:05
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdenek

Lassan kezdődik a vita Magyarországról. Deutsch Tamás is megérkezett az ülésterembe. Orbán Viktor még nincs itt. Jelenleg a közös védelmi politikáról szóló vita utolsó percei zajlanak. 

19:12
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nem tolonganak a magyar vitán

Véget ért a vita a közös védelmi politikáról, az utolsó felszólaló beszél. Úgy tűnik, a magyar téma nem hozta lázba a képviselőket, még most is csak lézengenek a teremben. 

19:14
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán 17.40-kor beszél

Elkezdődött a Magyarországról szóló vita az Európai Parlament plenáris ülésén. Az első felszólaló az Európai Tanács képviseletében Zanda Kalanina-Lukasevica. Orbán Viktor a jelenlegi időbeosztás szerint 17.40-kor beszél. 

19:15
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Megérkezett Orbán Viktor

Megérkezett az ülésterembe Orbán Viktor. A fideszes képviselők megtapsolták a magyar miniszterelnököt. 

 

19:22
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Az alapoknál kezdték a vitát

Zanda Kalanina-Lukasevica az Európai Tanács képviseletében, az alapoknál kezdi a vitát. Az EU nemcsak egy gazdasági-politikai unió, egy közös piac, az EU közös alapvető értékeink uniója is - mondta. Az Európai Tanácsban még sosem került napirendre Magyarország, de emlékeztetném önöket, hogy nagy fontosságot tulajdonítunk annak, hogy az európai alapvető értékeit mindenhol tiszteletben tartsák. Szorosan figyelemmel követjük a plenáris vitát – mondta Zanda Kalanina-Lukasevica, aki megköszönte a magyar kormánynak, hogy képviselteti magát az ülésen.

Forrás: ec.europa.eu/ Forrás: ec.europa.eu/
19:22
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Kiküldték a fotósokat az előtérből

A fotósokat kiküldték a parlament pódiumának előteréből, de az ülésteremben maradhatnak.

19:24
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán narancssárga nyakkendőt vett fel

Orbán Viktor narancssárga nyakkendőben jegyzetel a székében, így hallgatja a vitát.

Orbán Viktor a plenáris ülésen Forrás: ec.europa.eu/
19:28
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Szankciók jöhetnek, kizárás nem

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke az európai alapjogok chartáját idézte, amely tiltja a halálbüntetést. Mint mondta, az EU-s jogszabályok szerint nem zárható ki egy tagállam, ha megsérti ezeket a szabályokat, de súlyos szankciókra számíthat. Mint mondta, a Bizottság nem fog hezitálni, ha a magyar kormány mégis kísérletet tesz a halálbüntetés bevezetésére, és minden eszközt bevet, hogy Magyarország is tiszteletben tartsa a vállalt kötelezettségeit. Szerinte Orbán Viktornak tisztáznia kell, hogy nincs szándékában a halálbüntetés bevezetése.

19:31
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Félrevezető a konzultáció

Timmermans szerint félrevezető a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció. Kifogásolta, hogy a kérdőívek a bevándorlás és a terrorizmus között vonnak párhuzamot.

19:31
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Weber dicsérte is Orbánt

Manfred Weber, a néppárti EP-frakció vezetője megköszönte Orbán Viktornak, hogy részt vesz a vitán. Szerinte ez azt jelenti, hogy a magyar kormányfő tiszteli az Európai Parlamentet. Felemlegeti, hogy 2,8 százalékos növekedéssel Magyarország gazdasági motor Európában, a munkanélküliség is folyamatosan csökken. Orbánt kétszer is 50 százalékkal erősítették meg a választók, ez nem tetszik a baloldalnak – vélte Manfred. 

19:33
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

A halálbüntetésről szóló vita ártalmas

Az EPP frakcióvezetője dicsérte is Orbánt Forrás: ec.europa.eu/

A halálbüntetésről Weber úgy fogalmazott: a néppárti frakció számára a civilizáció vívmánya, hogy sikerült megszüntetni. Az erről szóló vita árt az Európai Uniónak, ezért ezt elutasítjuk. A bevezetését nem támogatjuk, és szeretném, ha Orbán Viktor tisztázná, hogy nincsenek ilyen tervei.

19:34
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Gyújtóereje van a konzultációnak

A frakcióvezető a bevándorlókról szóló konzultációt csak annyiban látta pozitívnak, hogy megkérdezik az emberek véleményét.

„A megfogalmazással gondok vannak, mert nagy gyújtóereje van” – bírált a politikus. 

19:35
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Olasz képviselő: gumicsontot dobott Orbán

Gianni Pittella olasz képviselő arról beszélt, Orbán "túlfeszítette a keretet" az utóbbi időben tett, halálbüntetéssel, bevándorlással kapcsolatos kijelentéseivel. Szerinte ezek a provokációk arról szólnak, hogy eltereljék a magyar állampolgárok figyelmét a valóban súlyos, gazdasági problémákról.

19:37
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ujhelyi kérdezte Webert

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője közben Manfred Webert arról kérdezte, mit szól ahhoz, hogy Kövér László elfuserált intézményrendszernek nevezte az Európai Uniót. Az EPP frakcióvezetője azt válaszolta, hogy sok országban vannak ilyen hangok, de most másról szól a vita.

Forrás: EC Europa
19:38
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Kérdezni sem szabad?

Pelczné Gáll Ildikó az előbb nyilatkozó Gianni Pitellához szólt, azt kérdezte, tabutéma-e a halálbüntetés és a migrációs kérdések. "Hol a tabutémák listája?" - kérdezi.

Az olasz politikus szerint lehet róla beszélni, hiszen éppen ezt teszik. Megjegyezte, nem mindegy, hogy egy átlagember vagy egy ország kormányfője beszél illiberális demokráciáról, vagy arról, hogy be akarja vezetni a halálbüntetést. Emiatt szerinte aggasztóak ezek a kijelentések.

Forrás: ec.europa.eu
19:44
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Erre a vitára semmi szükség

A brit Timothy Kirkhope nem érti, miért van szükség a vitára, szerinte ez csak egy politikai adok-kapok, a balon ülők céloznak a jobbközépre. A magyar kormány és a bizottság között folyik a párbeszéd, ahogy kell, megvannak a megfelelő csatornák erre – mondta a képviselő, aki szerint ez a vita senkinek nem tesz jót. 

19:45
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Illiberális demokráciáról is szó van

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció képviselője azt kérdezi Kirkhope-tól, mit szólna ahhoz, ha az ő miniszterelnöke mondaná, hogy illiberális demokráciát épít. Kirkhope szerint ez az ő és a brit választók ügye.

Forrás: EC Europa
19:48
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Rövid vita lenne

A liberális frakció egyik képviselője azt mondta, lehet beszélni a halálbüntetésről, csak éppen ez egy rövid vita lenne, hiszen az összes többi tagállam elítéli azt. A korábbi felszólalóval egyetértésben úgy véli, figyelemelterelésként dobták be a témát.

19:51
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Most már lépni kell

Marie Christine Vergiat az Egyesült Baloldal nevében úgy érzi, újból és újból Magyarország helyzetét vitatják meg, mindig ugyanazokat hallgatják végig az EP-ben. A politikus emlékeztetett rá, hogy az Amnesty International jelentése szerint Magyarországon folyamatosan tiporják a menekültek és más kisebbségek jogait. A politikus szerint ezért nem elég hatékony az elrettentés, nem elég a hetedik cikkellyel riogatni, most már lépni kell. 

19:52
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Kútmérgezés

Rebecca Harms zöldpárti képviselő szerint nem járul hozzá a nemzeti konzultáció ahhoz, hogy komolyan lehessen beszélni a bevándorlásügyről. Mint mondta, Németországban az ilyesmit kútmérgezésnek nevezik. Szerinte nemcsak Magyarországon vannak problémák az európai alapértékek betartásával, szerinte ugyanilyen gondok vannak például Franciaországban és Spanyolországban.

19:56
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán a zakóját igazítja

A magyar miniszterelnök figyelmesen hallgatja a felszólalókat. Néha megigazítja a zakóját, majd ismét jegyzetel.

19:59
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Sokkoló a nemzeti konzultáció

A Szabadság és Demokrácia Európáját képviselője, Laura Ferrara a halálbüntetéssel kezdi. Szerinte erről mindenképpen beszélni kell, Orbán Viktor is ezt tette. Emellett azonban Magyarországon az igazságszolgáltatás semlegességét fenyegető intézkedéseket vezettek be, a nemzeti konzultáció sokkoló, rossz színben tünteti fel a menekülteket. A tagállamoknak mindig tiszteletben kell tartaniuk a demokratikus értékeket, nem csak csatlakozáskor – szögezte le a képviselő. Ferrara szerint kell egy mechanizmus az EU-ban, ami erősíti az emberi jogok tiszteletben tartását a tagállamokban.

20:00
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Balczó: Orbán kettős beszédet folytat

Balczó Zoltán szerint semmi sem indokolja, hogy Magyarország legyen napirendi pont az EP-ben. Szerinte "társadalmi vitát folytatni" a bevándorlásról nem sért semmilyen alapelvet, és az EP nem tartja tiszteletben a véleménynyilvánítás jogát.

Azt is mondta, Orbán kétfelé beszél, valójában nagyon is "megfelel az Európai Unió elvárásainak".

20:01
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Leült a hangulat

Ismét leült a hangulat, a képviselők egykedvűen hallgatják a hozzászólásokat. Deutsch Tamás is inkább a telefonjával foglalkozik.

20:10
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: kötelességem felszólalni

Számomra parancsoló kötelesség felszólalni hazám nevében. A magyarok népszavazással döntöttek az uniós tagság mellett, erre azóta is büszkék vagyunk - mondta Orbán.

Fotó: Szabó Gábor - Origo
20:10
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Eddig 43 ezer menedékkérő

Idén az első negyedévben 43 ezer menedékjogi kérelem érkezett be - sorolta a számokat Orbán Viktor.

20:12
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

A sikerekről kellene beszélni

A magyar miniszterelnök remélte, azért vannak itt, mert Európa kíváncsi a magyarok sikereire. Orbán ide sorolja a nemzeti össztermék növekedését, a csökkenő államadósságot, a csökkenő munkanélküliséget. Sajnos azonban az EP plenáris ülését most azért hívták össze, hogy politikai kérdésekről beszéljenek - mondta Orbán. 

20:13
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Megint elővette a halálbüntetést

Az EU egyezményei nincsenek kőtáblába vésve, így a halálbüntetés kérdésében akár európai biztos, akár filozófus, akár miniszterelnök az illető, az ő véleménye csupán egyetlen európai ember véleménye - vetette be ismét a halálbüntetés témáját Orbán, aki szerint ebben a kérdésben nem lehet homokba dugni a fejünket.

20:13
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Minket világítanak át a legtöbbször

Magyarország az EU jogállamiság röntgenjével leginkább átvilágított országa - jelentette ki a magyar kormányfő.

Fotó: Szabó Gábor - Origo
20:15
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Vagy egyenesen, vagy sehogy

A fontos kérdések megválaszolásán múlhat, milyen Európai Uniót hagyunk a gyermekeinkre. A magyarok szeretnek egyenesen beszélni a nehéz dolgokról, a halálbüntetésről, a bevándorlásról. Vagy egyenesen, vagy sehogy – mondta Orbán. Egyenesen és nyíltan beszéljünk arról, hogy Magyarország a magyaroké, ez legitim cél - tette hozzá.

20:15
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Óvatosságra intették Orbánt

A miniszterelnök után felszólaló képviselő óvatosságra intette a politikusokat, és arról beszélt, hogy az Európai Unió nem azért jött létre, hogy országokat vonjon felelősségre, nem is teszi. 

20:18
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Abszurd és őrültség

Különböztessük meg a szabad mozgást az Európai Unión kívüli migrációtól, a menekülteket a bevándorlók ügyétől – mondta Orbán. A magyaroknak jó okuk van arra, hogy foglalkozzanak a megélhetési bevándorlókkal. Abszurd és őrült javaslat, hogy nyissuk meg a határainkat, és fogadjunk be mindenkit. Magyarország nem tud mindenkinek munkát adni – tette hozzá. 

20:20
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Mi dönthessünk a szabályozásról

Orbán Viktor szerint az lenne a megoldás, ha a tagállamok maguk dönthetnének a szabályozásról. Kvóta helyett mi dönthessünk arról, akarunk-e menekülteket befogadni. Keresztény ország vagyunk, van a szívünkben irgalom, a bevándorlók azonban nem menekültek. Az illegális bevándorlás bűncselekmény, ami ellen meg kell védeni a határainkat – szögezte le a kormányfő.

Fotó: Szabó Gábor - Origo
20:20
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

DK: Ez csak a kormányfő politikája

Ez az ország szembemegy az unió alapvető értékeivel, ezen a Magyarországon nincs szolidaritás, de ez csak a magyar kormány politikája, nem Magyarországé - reagált Orbán Viktorra a DK-s Niedermüller Péter.

20:20
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Állító kérdések

A nemzeti konzultációt idézte Guy Verhofstadt volt belga kormányfő, a liberális frakció vezetője. Szerinte elég elolvasni a kérdőív szövegét. Olyan kérdéseket idézett, amelyek szerinte állító kérdések, és például azt sugallják, tény, hogy baj van Brüsszel bevándorláspolitikájával, és hogy ez okozza a terrorizmust. Végül azt kérte, Orbán gondoljon az 1956-os magyar menekültekre, amikor a menekültügyről beszél.

Forrás: EC Europa
20:25
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Szájer nem érti

Szájer József szerint minden magyar polgárnak feltenni egy kérdést nem antidemokratikus. Süketek párbeszéde folyik. Magyarországon eddig nem volt bevándorlás, ezért maguknak fogalmuk sincs, mi a mi problémánk. Svédország után mi kapjuk a legtöbb menekültkérelmet. Mi az önök problémája azzal, ha be akarjuk vinni a tapasztalatainkat a közös szabályozásba? - kérdezi Szájer. 

20:28
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Schulz szerint nem szabad embert ölni

Martin Schulz, az EP elnöke a halálbüntetés kapcsán azt mondta, hogy van egy isteni kinyilatkoztatás: az, hogy nem szabad embert ölni.

20:29
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Inkább a magyarok kivándorlásáról legyen szó

A "homályos fogalmazás mesterének" nevezte Orbánt egy szociáldemokrata képviselő, mivel, mint mondta, provokatív állításokat tesz, majd visszatáncol. Több korábbi hozzászólóhoz hasonlóan azt mondta, figyelemelterelés Orbán részéről a mostani témák felvetése, szerinte fontosabb lenne a magyarországi korrupcióról beszélni, vagy arról, miért vándorol ki annyi magyar állampolgár. "Magyarország barátaiként minket ezek jobban érdekelnek" - mondta.

20:29
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ez a többség tirannosza

A liberálisok nevében Louis Michel belga politikus úgy fogalmazott: Orbán autokrata rendszer felé vezeti országát. Amit ön gyakorol, az többség tirannosza, mert úgy gondolja, hogy mindehhez joga van - mondta a képviselő. Tiltakozom, hogy demagóg rendszer felé vezeti az állampolgárokat, kriminalizálja a bevándorlást, elveszi a jogalkotás szabadságát, ezzel még az állampolgárok szólásszabadságát is veszélyezteti. Egy csodálatos nép élén áll, de nem szabad, hogy ők ezért árat fizessenek - fejezte be beszédét a liberális politikus. 

20:32
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

A szocialista kormányokat bezzeg nem büntetik

Sógor Csaba a Néppárt nevében fontosnak tartotta kiemelni, hogy kiálljanak az európai vívmányok mellett, de azt is, hogy a szabad vitakultúrát se hagyják veszni. A kiemelkedő fontosságú kérdések megvitatását nem szabad adok-kapokká silányítani, és ezért országokat szégyenpadra ültetni - mondta a képviselő. Szerinte Romániát és Szlovákiát azért nem büntetik, mert ott szocialista kormányok vannak. 

20:34
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Széttépte a kérdőíveket

Széttépte a nemzeti konzultációs kérdőíveket az EP-ben Ujhelyi István MSZP-s képviselő, miután Göbbelshez hasonlította az Orbán-kormány kommunikációját.

Ujhelyi szerint szégyen, hogy az Orbán-kormány milyen képet mutat Magyarországról, kikérte magának, hogy Orbán "az ő nevében nyilatkozzon".

Forrás: Csanádi Márton
20:35
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor, önnek ez öröm?

A liberális Cecilia Wikström szerint a fő kérdés az, Orbán még mennyi ideig tudja sokkolni az Európai Uniót. Önt ezek a provokációk örömmel töltik el? - kérdezte a magyar kormányfőt a svéd képviselő. A politikus Márait ajánlotta Orbán Viktor figyelmébe, szerinte ha az író ma élne, akkor rá is érvényes lenne a magyar miniszterelnök cenzúrája. 

20:38
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Politikai cinizmusát vetették Orbán szemére

A Fidesz lassan idomul a Jobbikhoz, pedig onnan  kívánja elvenni a teret - állapította meg Jávor Benedek. A politikus jellemzése szerint amit Orbán Viktor tesz, nem más, mint szűk látókörű, politikai cinizmus.

20:38
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Kiosztotta a többieket Gál Kinga

Gál Kinga a Néppárt nevében tévedésekre hívta fel a figyelmet. Nincs konzultáció a halálbüntetés bevezetéséről, és igenis ellátjuk a menekülteket - sorolta a magyar képviselő, aki a szabad mozgást közös európai vívmánynak nevezte. Nem értem, milyen alapon osztanak ki minket morálisan - osztotta ki képviselőtársait Gál Kinga. 

20:39
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ez a vita felesleges

A magyar emberek többsége szerint ez a mai vita fölösleges - tette hozzá Gál Kinga. 

20:40
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Az EU elítélheti Magyarországot - figyelmeztettek

Orbán Viktor nem azért jött ide, hogy az európai és az emberi jogokról beszéljen, hanem azért, hogy összemossa a különböző fenyegetéseket - állapította meg felszólalásában a szocialisták és demokraták frakciójának képviselője. A politikus szerint elítélheti az EU Magyarországot.

20:42
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Irigyei támadják Orbán Viktort

Az emberi élet védelme benne van a magyar alkotmányban. Megnéztem Orbán Viktor nyilatkozatait, és nem találtam egy olyat sem, amit el kellene ítélnem. Akik nem tudják a magyar miniszterelnököt megverni a választásokon, azok így próbálják Orbán támadni - mondta Marijana Petir. 

20:47
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ismét Márait idézik

Márai Sándort idézi a következő felszólaló is. A zöldek képviselője nem fogadná el a mai Magyarországot. Ami ma látható, az idegengyűlölet - szögezte le. Nem szabad hagyni, hogy fanatikusok tönkretegyék az országot, ezért elszomorodtam azon, hogy Weber úr kerülőutakat akar járni - tette hozzá. 

20:47
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Putyinhoz hasonlították Orbánt

Úgy viselkedik, mint Putyin, aki kihasználja a kisebbségek helyzetét, és visszaél azzal - állapította meg a magyar kormányfőről felszólalásában egy másik képviselő.

20:50
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán kiosztotta az őt kritizálókat

Sohase mernék ilyen hangon beszélni az önök országáról, az önök nemzetéről - kezdte válaszát Orbán Viktor. Hozzátette: nem tudna elszámolni a saját lelkiismeretével.

Forrás: EC Europa
20:51
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Mi lesz a következő? Inkvizíció?

Magyarország visszafejlődik egy ilyen kormánnyal, az autokrácia felé halad. Szent inkvizíció lesz a következő, vagy boszorkányüldözést fognak szervezni? - kérdezi az olasz Ignazio Corrao.

20:51
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nem szeretne szánalmas magyar vircsaftot

Nem szeretném szánalmas magyar vircsafttá alakítani a vitát - folytatta az őt kritizáló magyar EP-képviselőkre a miniszterelnök.

20:52
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Költőnek nevezte Orbán Márait

Költőnek nevezte a felszólalásokban többször idézett írót, Márai Sándort a miniszterelnök.

20:54
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán szerint kísérleti terep volt Magyarország

Özönlenek be a megélhetési bevándorlók Magyarországra éppen az EU által Magyarországon kipróbálni tervezett szabályozás miatt - állapította meg Orbán, aki szerint be kellene látni, hogy ez nem működött, és fel kellene hagyni vele.

20:55
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nem várták meg Orbánt

Több Orbánt bíráló képviselő nem várta meg a miniszterelnök válaszát, előbb kimentek a plenáris ülésről. 

20:56
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Emlékeztetőül: Szent István intelmei

Szent István király intelmei Imre herceghez:

"Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő. Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak. Ha pedig le akarnád rombolni, amit építettem, vagy szét szórni, amit összegyűjtöttem, kétségkívül igen nagy kárt szenvedne országod. Hogy ez ne legyen, naponta nagyobbítsd országodat, hogy koronádat az emberek nagyságosnak tartsák."

20:59
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ez cinizmus, nem demokrácia

Közülünk senki nem bírálja Magyarországot országként. Ön azért jön ide, mert az EP-t akarja felhasználni arra, hogy hazafelé üzenjen arról, hogy megvédi őket. Amit ön tett, az cinizmus, nem demokrácia - bírálta egy képviselő Orbán Viktort.

Orbán Viktor jegyzetel a válaszhoz Fotó: Szabó Gábor - Origo
21:01
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Liberális demokratából nacionalista lett Orbán

Figyeljen az Európai Bizottság Orbán Viktor szavaira - hívta fel a figyelmet Guy Verhofstadt volt belga kormányfő, a liberális frakció vezetője, aki emlékeztetett, hogy valaha a Fidesz és Orbán is liberális demokrata volt, most már viszont nacionalista.

21:02
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Márai tényleg költött is

A mai EP-ülésen több képviselő is idézte Márai Sándort, Orbán Viktor pedig költőként emlegette az inkább prózaíróként ismert szerzőt. Márai egyébként tényleg írt verseket is, 1921-ben kiadott Emberi hang című verseskönyvét Szabó Lőrinc is méltatta a Nyugatban.

Ebben a kötetben szerepel például Márai Töredék című verse:

Mégis, hová hullt? Meteor
az augusztusi földre? A vizek sietnek
láthatatlan a partok között. Fák húzzák
lombjukat hűvösen arcuk fölött. Hova hullt
a nyáréjben? Kedves! Fogd a kezem szorosabban.
Hátha nekünk is csak egyszer van a világ?...

További Márai-versek olvashatók ezen az oldalon.

21:04
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

A szólásszabadság felelősséggel jár

Manfred Weber újra felveti, hogy nem kellene a nacionalizmusról beszélni. A néppárti politikus arra figyelmeztette Orbánt és a többi politikust, hogy Európában bármiről lehet beszélni, de a szólásszabadság mindig felelősséggel jár. 

21:05
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Be kell tartani az EU alapelveit

Ne állítsa, hogy mi rosszat mondtunk Magyarországról - vonta felelősségre a magyar miniszterelnököt a szocialisták frakcióvezetője. Gianni Pittella szerint nem akarnak előírni senkinek semmit, azon kívül, hogy be akarják tartatni azokat az alapelveket, amelyek mentén az EU alakult. Nincs személyes ellentéte a kritikát megfogalmazóknak sem Orbán Viktorral - jelezte.

Fotó: Szabó Gábor - Origo
21:08
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

A gazdasági siker nem gyengítheti a jogállamiságot

Frans Timmermans újabb felszólalásában érdekesnek nevezte, hogy gazdasági sikerekről hallhatott, de szerinte semmilyen gazdasági siker nem gyengítheti meg a jogállamiságot. Az Európai Bizottság első alelnöke nem érti, mi Orbán Viktor célja a vitával, ha pontosan tudja, hogy nem vezetheti be a halálbüntetést. Demokrataként tisztelem Orbán Viktort, hogy ide kiállt, de még nagyobb lenne a tiszteletem, ha nem karikatúraként lobogtatná a bizottság javaslatait - mondta. 

 

 

21:09
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Már 2012-ben figyelmeztették Magyarországot

Így vélekedett az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága a magyarországi menekültügyi rendszerről 2012-ben. Eszerint aggályos a menedékkérők fogva tartása és kitoloncolása Magyarországon.

21:11
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Múltjára emlékeztették Orbánt

Kérem a magyar kormányt, hogy ne karikaturizálják az Európai Bizottság terveit és javaslatait, mert ugyanazon az oldalon állunk a migráció elleni küzdelemben. Fiatalemberként még az európai értékekért küzdött - emlékeztette Orbán Viktort a múltjára Timmermans.

Forrás: EC Europa
21:13
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

1956 egy példa

Timmermans szerint nagyon sok ember segített a magyaroknak 1956-ban. Ez egy példa, és ezt a példát kell követni, ez mutatja, mi az igazi európai érték - tette hozzá. 

21:15
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

A szélsőséges beszéd tilos

Zanda Kalnina Lukasevica utolsó felszólalóként lezárta a vitát. A véleményszabadság közös alapértékünk, de ennek vannak határai is. A szélsőséges beszéd tilos - szögezte le az Európai Tanács nevében a politikus.  

21:16
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Lezárták a vitát

Martin Schultz lezárta a vitát, emlékeztetett rá, hogy szavazás csak júniusban lesz. Orbán Viktor hamarosan nemzetközi sajtótájékoztatót tart, az eseményt az Origón tudósítjuk. 

21:24
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a sajtótájékoztató

Megkezdődött Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója. 

21:26
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán: Szánalmas dolog volt

Az M1 azt kérdezte, hogyan értékelte a vitát Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a kötelező rituális elemeket megkaptuk, de a vallási rituálékkal ellentétben ennek nem volt sok értelme. Nem volt sok értelme megkérdezni tizenhatodszorra is, Magyarország demokrácia-e. 

21:27
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Húsbavágó fenyegetést kaptunk

Húsbavágó fenyegetést is kaptunk, méghozzá egy magyar képviselőtől - utalt arra Orbán, hogy Niedermüller Péter szerint el kellene zárni az uniós pénzcsapokat. 

21:28
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Orbánt szíven ütötte valami

Ha segíthettem, hogy levezessék a feszültségüket, akkor rendben van - reagált a továbbiakban a bírálatokra Orbán, hozzátéve: az, hogy az Afrikából érkező bevándorlókat együtt emlegették az 1956-ban a szovjet tankok elől menekülőket, az szíven ütötte.

 

21:31
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán jogfosztásról beszél

Fontos az emberi jogi dimenzió, de legalább ilyen fontos a bevándorlás gazdasági hatása - jelezte Orbán. A miniszterelnök szerint semelyik országot nem lehet megfosztani attól a jogától, hogy be kíván-e fogadni menekülteket vagy sem.

Orbán szerint külön szabályokra lenne szükség a vendégmunkásokra, a megélhetési bevándorlókra és a menekültekre is.

21:34
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

El tudja képzelni a szankciókat is

Nem nehéz Magyarország ellen pártpolitikai alapon többséget csinálni az Európai Unióban, de meg tudjuk magunkat védeni - válaszolta Orbán Viktor az Origónak arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy az Európai Unió szankciókat hoz Magyarország ellen. 

21:35
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarország erősödik a vitában

A Tavares-jelentésre is adtunk egy választ, ha megint születik egy jelentés, arra is választ fogunk adni. Meggyőződésem, hogy Magyarország a vitákból mindig megerősödve jött eddig ki - mondta Orbán Viktor. 

21:36
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nem tabutéma a halálbüntetés

Tényleg azt kívánja, hogy az állam gyilkosságokat kövessen el? - kérdezte egy újságíró Orbántól, aki azzal válaszolt: az élőket meg kell védeni, ennek a módszere pedig nem tabutéma.

21:38
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Összevitatkozott Orbán a Népszavával

Magyarország a magyaroké - erre az orbáni kijelentésre kért magyarázatot a Népszava tudósítója Orbántól, aki viszont helyreigazította, mondván: ilyen mondat nem hangzott el, ő ilyet nem mondott a vitában.

A tudósítások szerint egyébként Orbán pontosan úgy fogalmazott: "Azt szeretnénk, ha Európa az európaiaké, Magyarország a magyaroké maradna."

21:39
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

A halálbüntetés nem a bosszú kérdése

Mi a személyes álláspontja a halálbüntetésről? - kérdezték Orbánt. A magyar kormányfő szerint a halálbüntetés nem a bosszú kérdése, hanem az a kérdés, jó eszköz-e arra, hogy megvédje az ártatlanok életét úgy, hogy tiszteletben tartjuk a törvényt. Én kész vagyok a vitára - mondta Orbán. 

21:41
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nem szabad beengedni a menekülteket

Nem az a megoldás, hogy beengedjük a menekülteket, és utána szétosztjuk, hanem az, hogy nem engedjük be. Az EU-nak problémája volt a magyar menekültkérdéssel, ezért változtatni kellett az addigi gyakorlatunkon, ekkor elszabadult a pokol - sommázta a menekültkérdést Orbán Viktor.

21:42
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Adják vissza a jogunkat!

Vissza kell kapnunk a jogot, hogy különbséget tehessünk a menekültek és a gazdasági bevándorlók között. Ha ez megtörténik, akkor minden rendben lesz. Adják vissza a jogunkat, hogy megvédhessük a törvényes határainkat - üzente az Európai Uniónak Orbán. 

21:46
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Franciaországra utalt

Nem akartam más országokra hivatkozni a beszédemben, de nem hagyhatom figyelmen kívül, hogy van olyan nagy európai ország, amelynek vezetője nemrég azt mondta, hogy a gazdasági okok miatt bevándorló emberek nem maradhatnak Európában - utalt a francia elnökre Orbán Viktor. 

21:48
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nem szórakoztató fekete báránynak lenni

Higgye el, nem szórakoztató dolog fekete báránynak lenni - így válaszolt arra a kérdésre Orbán Viktor, hogy a Néppártban érzi-e magát. 

21:48
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Bűncselekmény helyett szabálysértés

Orbán Viktor a vitában és a sajtótájékoztatón többször is utalt arra, hogy 2012-ben változott a helyzet, Magyarország mozgástere a menekültkérdésben, és a határátlépőknél bűncselekményt emlegetett, de valójában ez szabálysértés.

A törvény szerint:

Tiltott határátlépés, úti okmánnyal kapcsolatos szabálysértés:

204. § (1) Aki Magyarország államhatárát engedély nélkül vagy meg nem engedett módon lépi át, vagy ezt megkísérli, szabálysértést követ el.

21:50
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Itt az ideje kilógni a sorból

Ha európai szinten akarunk valamit tenni, azt nem lehet kényelmi kérdésként kezelni. Itt az ideje, hogy valaki kilógjon a sorból, mert ha ez így folytatódik, abból nagy baj lesz. A menekültproblémát kívül kell tartani Európán, nem szabad őket beengedni. Világossá kell tenni a menekülteknek, hogy vissza fogjuk őket küldeni. Ezt valakinek ki kell mondania - szögezte le Orbán. 

21:54
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ön olasz, ugye?

Le Penhez közel állónak érzi magát? - kérdezte egy újságíró Orbántól, aki először visszakérdezett: Ön olasz, ugye? Majd azt mondta az újságírónak: képzelje el, hogy ugyanezt kérdeznék az ő hazájában Berlusconitól valamilyen ottani szélsőséges párt szereplőjével összefüggésben, és amit Berlusconi válaszolna, azt válaszolja ő is.

21:54
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Az illiberális demokrácia magyarul normális kifejezés

Az EP tele van peches képviselőkkel, akik nem beszélik a magyar nyelvet. Ez egy korrekt és fair papiros - utalt a nemzeti konzultációra Orbán. A magyar egy direkt nyelv, ezért is van, hogy az illiberális demokrácia más nyelven borzalmasnak tűnik, magyarul viszont teljesen normális kifejezés - hárította a kritikákat a magyar kormányfő. 

21:58
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Büszkeség a magyar EU-tagság

Ki akar lépni az Európai Unióból, el akarja érni, hogy az EU kivezesse Magyarországot? - kérdezték Orbánt, aki azt mondta, a magyarok népszavazáson döntötték el, hogy belép az ország az EU-ba, és erre a mai napig büszke.

21:59
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán az Altus Zrt.-ről: Ez skandallum

Az Altus Zrt. is szóba került a sajtótájékoztatón, Orbán Viktor nem is csodálkozott a kérdésen. A miniszterelnök úgy gondolja, még nem látott olyan pártfinanszírozási botrányt, mint az Európai Bizottság és az Altus Zrt. közti szerződés. Ez skandallum - mondta el röviden véleményét a történtekről a magyar kormányfő, de azért nem akarta felhozni a témát, mert a menekültkérdést fontosabbnak tartotta. 

22:03
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Más-más nézőpont a közös értékekről

A vitában elhangzott közös európai értékekről is kérdezték a miniszterelnököt: talán nem közösek ezek az európai értékek? Orbán Viktor szerint a halálbüntetés kérdése tipikusan az, aminél senki nem vitatja, hogy közös érték az emberi élet, de a halálbüntetésről attól még lehet vitázni.

Van egy ezen túlmutató kérdés is - folytatta Orbán, aki szerint minden értéket meg lehet vitatni és még a legdemokratikusabb értékek esetében sem tilos olyan vitát folytatni, ami az értékek tartalmát illeti, és demokratikus, többségi állásponttal meg lehet változtatni.

22:07
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Milyen háború van Koszovóban?

Magyarországra ebben az évben 24 ezren érkeztek Koszovóból. Milyen háború van Koszovóban? - kérdezte Orbán Viktor az újságírótól, aki nem értette, mi a baja a magyar kormányfőnek a kvótarendszerrel. A kvótarendszer egy felhívás a menekülteknek - ismételte meg korábbi kijelentését a miniszterelnök. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről