Több frontról indíthat támadást Oroszország a donyecki és a luhánszki térségek ellen

Események

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, Russians Continue War In Ukraine Kyiv - Ukraine March 30 2022 30th March 2022 Russia Ukraine Russia War Russian Invasion of Ukraine Russia War Aftermath Russian Invasion 2022
Consequences of shelling of the Retroville shopping mall by Russian missiles. Kyiv, Ukraine. March 30, 2022. (Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto) (Photo by Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 36. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül52 bejegyzés
06:19
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Folytatódnak a béketárgyalások

Oroszország és Ukrajna pénteken folytatja a béketárgyalásokat - jelentette be szerdán este az ukrán tárgyalóküldöttség egyik tagja, miután a felek befejezték a törökországi tárgyalási fordulót. David Arahamija közölte: ők azt javasolták, hogy most már az államfők találkozzanak, de Oroszország szerint ez még korai, több időre van szükség a megállapodástervezet kidolgozásához - tette hozzá.

06:21
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij nem hisz az ígéreteknek

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy nem hisz azon orosz ígéretnek, miszerint csökkentenék harci tevékenységüket, ugyanis szerinte újrarendezik soraikat egy donbaszi támadásra, ezért az ukrán erők újabb csatákra készülnek az ország keleti felén. "Senkinek és semmilyen szép szavaknak nem hiszünk. Országunk minden négyzetméteréért megküzdünk, nem engedjük át" - jelentette ki az elnök a nemzethez intézett legújabb videoüzenetében.

Zelenszkij a béketárgyalásokról annyit mondott, hogy azon csak "szép szavak hangzanak el konkrétumok nélkül".

06:34
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Humanitárius tűzszünet Mariupolnál

Oroszország bejelentette, hogy kizárólag humanitárius céllal tűzszünetet javasolt az ukrán félnek csütörtökön helyi idő szerint délelőtt 10 órától az általa ostromlott déli Mariupolra vonatkozóan,

hogy ki lehessen onnan menekíteni az összes civilt.

A bejelentést az orosz védelmi minisztérium hivatalos közleményben, majd Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője tette az Interfax hírügynökség szerint. A civilek először Bergyanszk, majd onnan Zaporizzsja városba távozhatnának.

Helyi idő szerint csütörtök reggel 6 óráig hagynak időt az ukrán félnek

arra, hogy elfogadja az ajánlatot, erről írásban kell tájékoztatnia Oroszországot, az ENSZ-t és a Nemzetközi Vöröskeresztet. A minisztérium azt javasolta, hogy a művelet sikere érdekében abban vegyenek részt a Vöröskereszt és az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (UNHCR) képviselői is - tették hozzá.

Mariupolt mindeddig nem tudta elhagyni a civilek zöme, és ezért a felek rendre egymást hibáztatták - jegyezte meg az AFP hírügynökség.

Mariupol lakosainak többsége még nem tudta elhagyni a várost Forrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Leon Klein
06:50
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Foszforbomba bevetéséről beszélnek az ukránok

Az ukrán hatóságok azzal vádolták meg szerdán a megszálló orosz hadsereget, hogy
foszfortartalmú tüzérségi lövedékekkel lőtte Marinka kelet-ukrajnai kisvárost. A lövedékek okozta tucatnyi tüzet a katasztrófavédelem helyi részlegének emberei oltották el.

Az 1980-as genfi konvenció értelmében foszfortartalmú fegyverek nem vethetők be civilek ellen, de katonai célpontok ellen igen - jegyezte meg az AFP.

Ukrajna már a háború korábbi napjain is megvádolta Oroszországot ilyen fegyverek bevetésével, de utóbbi március 25-én kijelentette, hogy betart minden nemzetközi egyezményt.

07:23
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Nagyköveteket menesztett az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében mások mellett arról is beszélt, hogy nagyra értékeli mindenki munkáját, aki az állam védelmében, Ukrajna jövőjéért dolgozik, de

vannak, akik csak azért dolgoznak, hogy hivatalban maradjanak.

Ilyennek tartja Ukrajna marokkói, illetve georgiai nagykövetét, akiket vissza is hívott pozíciójukból. Úgy fogalmazott: azok a nagykövetek, akik nem tudnak fegyvereket szerezni Ukrajna számára, és elérni, hogy az adott ország szankciókat vessen ki Oroszországra és korlátozza saját kereskedelmét az orosz féllel, azok keressenek maguknak másik állást!

Volodimir Zelenszkij Forrás: Ukrán Elnöki Hivatal

Az elnök kijelentette:

a következő napokban konkrét eredményeket vár Ukrajna latin-amerikai, közel-keleti, délkelet-ázsiai és afrikai képviselőitől

- nagykövetektől és katonai attaséktól.

A diplomáciai frontvonal az egyik legfontosabb frontvonal, ahol mindenkinek a lehető leghatékonyabban kell dolgoznia, hogy segítse a hadsereget. A diplomáciai fronton mindenkinek ugyanúgy kell dolgoznia, mint a védőknek a csatatéren - mondta Volodimir Zelenszkij.

07:31
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

A rubel árfolyama visszapattant a háború előtti szintre

Az orosz rubel árfolyama a globális szankciók hatására átélt drámai zuhanást követően a háború kezdetekor elért szint közelébe emelkedett - írja a BBC.

Szerdán 85 rubelt kellett adni 1 amerikai dollárért, ami közel azonos a február 24-i árfolyammal. Március 7-én, amikor a Biden-kormány bejelentette az orosz olaj- és gázimport betiltását, 1 dollár 150 rubelt ért.

Oroszország kénytelen volt szigorú pénzügyi intézkedéseket bevezetni a rubel megmentése érdekében, beleértve a kamatlábak 20%-ra történő emelését és a tőkeszabályozás bevezetését azon oroszok esetében, akik azt remélik, hogy dollárra vagy euróra válthatják nemzeti valutájukat. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az orosz jegybank kockázatot vállal a kamatemelésekkel, ami végül arra kényszerítheti az oroszokat, hogy megkerüljék a tőkeszabályozást, és kisebb összegű valutát mozgassanak.

07:43
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Stratégiai párbeszéd kezdődött az EU és az Egyesült Államok között

Az Európai Unió és az Egyesült Államok stratégiai párbeszédet kezdett egymással Oroszország ukrajnai háborúja miatt - jelentették be szerdán közös közleményben. A tárgyalás középpontjában a felek arra irányuló stratégiai céljainak és politikájának az összehangolása állt, hogy Oroszország szüntesse be az Ukrajna elleni agresszióját. Elítélték a Kreml "indokolatlan, igazolhatatlan és barbár háborúját" Ukrajna ellen. Felszólították az orosz hadsereget, hogy azonnal hagyjon fel a civilek elleni támadásokkal.

Tárgyaltak további lehetséges lépésekről, amelyekkel még inkább el tudnák szigetelni Oroszországot az amerikai és az európai gazdaságoktól és a nemzetközi pénzügyi rendszertől, és ezzel nagy árat tudnának fizettetni Oroszországgal agressziójáért - közölte az amerikai külügyminisztérium.

07:54
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Esnek az olajárak az amerikai beavatkozás hírére

Az olajárak meredeken esni kezdtek, miután a hírek szerint az Egyesült Államok újabb lépéseket tesz a magas üzemanyagárak csökkentése érdekében. A Biden-kormányzat állítólag azt fontolgatja, hogy a következő hónapokban összesen 180 millió hordó olajat szabadít fel a Stratégiai Kőolajtartalékból.

Ha valóban megtörténik a lépés, ez lesz a legnagyobb esemény a tartalék 1974-es létrehozása óta.

Nem sokkal a tervezett lépés hírének kiszivárgása után az ázsiai kereskedésben a West Texas Intermediate amerikai olaj referenciaértéke 5,6%-kal, míg a Brent nyersolajé 4,8%-kal csökkent.

Olajpumpa - képünk illusztráció Forrás: shutterstock

A Brent nyersolaj hordónkénti ára 139 dollár volt a hónap elején, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, és az Egyesült Államok és szövetségesei szankciókat jelentettek be Moszkvával szemben. Az árak azóta csökkentek, de a Brent nyersolaj hordónkénti ára még mindig 108 dollár körül van, ami közel 70%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

08:03
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz erők elkezdtek elvonulni a csernobili atomerőműtől

Az Ukrajnát megszálló orosz erők elkezdtek elvonulni a csernobili atomerőműtől, amely felett az ellenőrzést már a háború első napjától átvették, illetve a Kijevtől északnyugatra lévő gosztomeli repülőtértől, amelyet egy nappal később foglaltak el - közölte szerdán egy meg nem nevezett amerikai külügyminisztériumi tisztségviselő.

A szóban forgó orosz erők Fehéroroszország felé vonulnak el - mondta, hozzátéve: nem tudják, hogy minden katona elhagyja-e ezeket a helyeket.

Orosz páncélozott járművek az elfoglalt csernobili atomerőmű területén, 2022. február 24-én Forrás: AFP/EyePress News
08:40
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Menesztették a francia titkosszolgálat vezetőjét

Elbocsátották posztjáról Éric Vidaud tábornokot, a francia katonai hírszerzés igazgatóját, mert kizárta annak lehetőségét, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát - jelentette csütörtökön a francia sajtó.

A francia vezérkari főnök, Thierry Burkhard a Le Monde-nak adott interjújában elismerte, hogy az elbocsátás akkor történt, amikor a francia titkosszolgálatok – köztük Vidaud – rájöttek, hogy téves elemzést készítettek az ukrajnai orosz fenyegetésről, ami ellentétes az Egyesült Államok értékelésével.

09:22
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Hatalmas offenzívára készülnek az oroszok, de mi is felkészültünk

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy Oroszország nagyszabású offenzívára készülve tömöríti erőit a keleti Donbasz régióban - írta a The Guardian. 

Zelenszkij az egyik esti televíziós beszédében azt mondta, az orosz csapatok kivonása Kijev és Csernyihiv régiókból az ukrán ellenállásnak köszönhető, de ezzel egyidőben az orosz csapatok összevonása zajlik a Donbaszban végrehajtandó újabb csapásokhoz. Zelenszkij szerint az ukrán haderő erre felkészült. 

09:31
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Több tucat orosz katona halt meg Mariupolnál

64 orosz katonával, közöttük az orosz katonai hírszerző szolgálat (GRU) tagjaival végzett az Azov-zászlóalj - írta a Kyev Independent. Az azovisták emellett kilőttek három tankot is tegnap - írta a portál.

09:58
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz kibertámadás érheti az Ukrajnát támogató országokat

Oroszország kiberszereplői

célpontokat keresnek azokban az országokban, amelyek ellenzik az ukrajnai akcióikat

- mondta a témában Sir Jeremy Ian Fleming, az Egyesült Királyság hírszerzési, kiber- és biztonsági ügynökségének igazgatója.

.

10:12
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Megtagadták a parancsot és lelőtték saját repülőjüket az orosz katonák

Az ukrajnai háborúban harcoló, demoralizált orosz katonák parancsokat tagadnak meg, szabotálják a felszerelésüket, és véletlenül lelőtték a saját repülőjüket - mondta el Jeremy Fleming, a brit elektronikus hírszerzés (GCHQ) vezetője csütörtökön Canberrában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a jelek szerint nagyon rosszul ítélte meg az inváziót - vélekedett Fleming. "Egyértelmű, hogy tévesen mérte fel az ukrán nép ellenállását. Alábecsülte a tettei következtében létrejövő koalíció erejét és a szankciók gazdasági következményeit. Végül túlbecsülte hadserege képességét a gyors győzelem megszerzésére" - mondta a tisztségviselő.

Annak ellenére, hogy Putyin tanácsadói vélhetőleg tartanak attól, hogy elmondják az igazat, ezeknek a tévedéseknek a rezsim számára is teljesen egyértelműeknek kell lenniük - hangsúlyozta.

10:53
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Aknák felett mennek az autók Borogyinkánál - videó

11:20
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

45 busszal mentik a mariupoli civileket

Buszkonvoj indult a mariupoli civilek mentésére - jelentette be Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes. Korábban az oroszok beleegyeztek, hogy

humanitárius folyosót nyissanak Mariupolból Zaporizzsjába.

12:05
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint nyolcezer menekült érkezett tegnap az országba

Az ukrán-magyar határszakaszon 4 003, a román-magyar határszakaszon 4 966 ukrajnai menekült érkezett március 30-án - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

Ukrajnai menekültek a BOK Csarnokban Forrás: Nagy Boglárka
12:19
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Menesztették a francia katonai hírszerzés főnökét

Alig hét hónappal kinevezése után leváltották Éric Vidaud tábornokot, a francia katonai hírszerzés vezetőjét. A magas rangú tiszt eltávolításának okát hivatalosan nem erősítették meg, de a hírről beszámoló francia lap, a L'Opinion értesülései szerint a vezérkari főnök, Thierry Burkhard a szakértelem hiányát, az ukrajnai invázióval kapcsolatos elégtelen előrejelzéseket és a hiányos beszámolókat rótta fel Vidaud-nak.

12:44
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán tankokat lőttek ki az oroszok Hosztomelnél - videó

12:51
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Így néz ki most a folyamatosan bombázott Mariupol a levegőből - videó

12:58
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkva nem zárkózik el egy külügyminiszteri találkozótól

Moszkva nem utasítaná vissza Szergej Lavrov külügyminiszter és ukrán kollégája, Dmytro Kuleba találkozóját, de a köztük folyó tárgyalásoknak lényeginek kell lenniük - írta a The Guardian a RIA hírügynökségre hivatkozva. 

Mevlüt Çavuşoglu török külügyminiszter korábban azt mondta, hogy Törökország azon dolgozik, hogy összehozza az ukrán és az orosz külügyminisztert további tárgyalásokra, miután a héten Isztambulban béketárgyalásoknak adott otthont.

13:21
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Ragadós lehet az orosz példa

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ausztrál parlamenthez intézett csütörtöki üzenetében azt mondta: Oroszországot felelősségre kell vonni a múltban elkövetett hibáiért is, mert ennek híján más országok is felbátorodhatnak, és háborút indíthatnak szomszédjaik ellen.

Az ukrán elnök ezért újabb és szigorúbb szankciókat szorgalmazott Moszkvával szemben. Zelenszkij szerint Oroszország azért bátorodott fel ennyire, mert évekig sikertelenül próbálták megfékezni. A politikus úgy véli, ha most sem állítják meg és vonják felelősségre, az másokat is háborúskodásra bátoríthat.

Zelenszkij nem árulta el, mely országokra gondol, azonban Ausztrália és nyugati szövetségesei többször aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy Kína egyre agresszívabb nyelvezetet használ Tajvannal szemben, amelyre saját területe részeként tekint.

13:33
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Fel nem robbant rakéta egy csernyihivi játszótér udvarán - fotó

13:48
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Pénteken érkezhet meg a Vöröskereszt segélyszállítmánya Mariupolba

A Vöröskereszt autói úton vannak az ostromlott Mariupol városába segélyszállítmányokkal, és készen állnak a civilek evakuálására - írta a The Guardian.

Ewan Watson szóvivő szerint Ukrajnának és Oroszországnak meg kell állapodnia a péntekre tervezett művelet pontos feltételeiről, mert azon tízezrek élete múlik.

14:09
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Lángoló orosz tank Csernyihivnél - videó

14:32
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Friss adatok az eddigi orosz veszteségekről

Az ukrajnai védelmi minisztérium szerint Oroszország a háború kezdete óta 17 500 katonát vesztett, a legfrisebb adatok szerint

az orosz veszteséglistán 1735 páncélozott harcjármű, 131 helikopter, 614 tank és 135 repülőgép is szerepel.

A NATO múlt heti becslése szerint 15 ezer orosz katona lehet Oroszország vesztesége, Moszkva azt állította, hogy 1351 katonája halt meg.

14:53
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Térképen a háború jelenlegi állása

Megtartották az oroszok a Kijev körüli állásaikat, és továbbra is folytatják majd a város elleni támadásokat - derül ki egy elemzésből. Keleten az ukránok visszaverték a támadásaikat, Mariupolban azonban sikerült újabb területeket elfoglalni, jelentős veszteségek árán.

Részletesebben itt olvashat erről!

14:56
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij kirúgott két nagykövetet

Volodimir Zelenszkij visszahívta diplomáciai szolgálatából Ukrajna marokkói és grúziai nagykövetét. Az ukrán elnök indoklásában az állt, hogy a két diplomata nem tett elég erőfeszítést arra, hogy meggyőzze Marokkó és Grúzia vezetését: támogassák Ukrajnát és büntessék meg Oroszországot az Ukrajna ellen indított invázió miatt.

15:13
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Katonai bázist támadtak az oroszok Dnyipróban

Ketten meghaltak, öten megsebesültek az orosz támadást követően

- jelentette be Valentin Reznicsenko, a régió kormányzója.

15:44
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Bombatámadás ért több donyecki települést - videó

Legalább 13 ember megsebesült a donyecki régió keleti és középső részét ért orosz bombázásban - írta a BBC Pavlo Kirilenko területi kormányzóra hivatkozva.

Kirilenko azt mondta, Marinszki településen 11 ember sérült meg, köztük gyerekek is, őket kórházba vitték. Két ember Ocseterin településen sebesült meg.

A kormányzó szerint több településen, közöttük Marinkában, Krasznohorivkában és Novomikhailivkában

az oroszok foszforbombát használhattak,

amit tilt a genfi egyezmény.

16:03
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin: Nincsenek meg a tűzszünet feltételei

Telefonon beszélt tegnap este Mario Draghi olasz miniszterelnök az orosz elnökkel, a majd' egy órás beszélgetésen szóba került a tűzszünet kérdése is, erről mondta azt Putyin Draghinak, hogy "'ennek feltételei nem adottak" - írta a The Guardian.

Putyin azt is mondta, hogy korai lenne még találkoznia Zelenszkijjel - ezt a Sky News írta.

16:33
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Az NKA 50 milliós pályázattal segíti a művészeket

Ötvenmillió forintos pályázati keretösszeget biztosít a Nemzeti Kulturális Alap a kárpátaljai és ukrajnai művészek támogatására.

 

Olyan kulturális fesztiválok, események támogatására különítik el az összeget, amelyek kárpátaljai és ukrajnai művészek, kulturális szakemberek számára biztosítanak fellépési, munkavégzési lehetőséget - közölte az NKA csütörtökön az MTI-vel. Mint írták, a Magyarország közvetlen közelében zajló ukrajnai háború valószínűsíthetően hosszú távú következményekkel fog járni.
Bármilyen kimenetele is lesz a katonai hadműveleteknek, az ukrán állam viszonylagos stabilitása megbomlott, és ez a kulturális életben is éreztetni fogja hatását. A kialakult helyzetre reagálva a magyar társadalom szinte minden szintje megmozdult, a kormányzati és karitatív szervezeteken túl a magán és üzleti szféra számos képviselője igyekszik közvetlen vagy közvetett módon segítséget nyújtani a háborús övezetből érkezőknek és a határ mellett fekvő magyar településeknek- áll a közleményben. Az NKA Bizottságának ülésén Bús Balázs alelnök az alap 2021. évi maradványösszegének kötelezettségvállalással nem terhelt részének terhére javasolt 50 millió forintot elkülöníteni. A maradványösszeg ezen része lehetőséget teremt kiemelt támogatási célok meghatározására is. A Kulturális Fesztiválok Kollégiuma, amelynél a későbbiekben többletforrásra pályázni lehet, a március 16-i döntési ülésén az általános nagyfelhívásra beérkezett pályázatokat áttekintve képet kapott arról, melyek azok a rendezvények, fesztiválok, ahol a kárpátaljai és ukrajnai művészek, kulturális szakemberek részvételének támogatása érdemben felmerülhet. E pályázók számára a többletforrás biztosítása külön pályáztatási eljárás során, meghívásos pályázat útján vagy egyedi keretből történhet.

16:58
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

NATO: Nem változtak az orosz célok a háború kezdete óta

Az Ukrajnában állomásozó orosz erők nem visszavonulnak, hanem átcsoportosulnak - jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, kommentálva Moszkva bejelentéseit a Kijev körüli katonai műveletek csökkentéséről

Moszkva katonai céljai az ukrajnai invázió megindítása óta nem változtak.

Az orosz egységek nem kivonulnak, hanem átcsoportosítanak, Oroszország megpróbálja átcsoportosítani, újratölteni és megerősíteni a Donbász térségében folytatott offenzíváját - mondta Stoltenberg, 

ugyanakkor Oroszország fenntartja a nyomást Kijevre és más városokra, tehát további támadó akciókra számíthatunk, amelyek még több szenvedést hoznak.

17:20
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Peszkov: Nincs konkrét időkerete Putyin és Zelenszkij lehetséges találkozójának

Nincs konkrét időkerete Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lehetséges találkozójának, a csúcsot meg kell előznie a felek közötti megállapodás véglegesítésének - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak.

Nem erősítette meg azt az értesülést, hogy az orosz és az ukrán delegáció közötti újabb tárgyalásra most pénteken kerülhet sor.A két küldöttség legutóbb a héten kedden Isztambulban folytatott személyes megbeszélést.

17:33
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Biden fiát is meghallgatná az ukrajnai biolaboratóriumokat vizsgáló orosz bizottság

Azon dolgozik az ukrajnai biolaboratóriumok tevékenységét vizsgáló orosz parlamenti bizottság, hogy tanúvallomásra hívja meg Victoria Nuland amerikai politikai ügyekért felelős külügyi államtitkárt és Joe Biden amerikai elnök fiát, Huntert. Irina Jarovaja, a bizottság társelnöke elmondta, hogy a testület fontolóra vette olyan amerikai tisztségviselők beidézését, akik nyilvános külföldi és orosz források szerint ismeretekkel rendelkeznek az ügyben.

17:50
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Holnaptól Magyarországnak is rubelben kell fizetnie az orosz gázért

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amely szerint április 1-jétől a külföldi vevőknek rubellel kell fizetniük az orosz gázért - írja a TASZSZ orosz hírügynökség alapján a Világgazdaság. A rubel vásárlásához orosz bankban kell rubelszámlát nyitni. Ha ez nem történik meg, azt Oroszország úgy ítéli meg, hogy az érintett ország megszegi a gázvásárlási szerződést, aminek következményei lesznek.

A rendelet az Oroszország által barátságtalannak tartott országokra vonatkozik, amely közé nemrég Magyarországot is besorolták.

17:54
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok szerint Ukrajna már 124 repülőt és 314 drónt veszített a háború kezdetet óta

Az orosz légierő precíziós, levegőből-föld manőverező repülőgépekkel az éjszaka folyamán Dnyipróban, Liszicsanszkban, Csugujevben és Novomoszkivszkben semmisített meg ukrán üzemanyagbázist. Összesen 52 katonai létesítmény pusztult el - mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki beszámolójában.

A beszámoló értelmében a légvédelem eszközei 18 ukrán drónt, köztük egy Bayraktar-TB2 típusút lőtt le.A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők a Moszkva által "különleges hadműveletnek" nevezett háború kezdete óta 124 repülőgépet és 77 helikoptert, 216 légvédelmi rakétarendszert, 341 drónt, 1815 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 195 rakéta-sorozatvetőt, 762 tüzérségi üteget és aknavetőt, valamint 1689 különleges katonai járművet veszítettek.

18:10
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Németország és Franciaország elutasítja, hogy rubelben fizessenek a gázért

Franciaország és Németország elutasítja Oroszország azon követelését, hogy rubelben fizessenek az orosz gázért, ezt elfogadhatatlan szerződésszegésnek és zsarolásnak tekintik - írja a Reuters. 

Robert Habeck német gazdasági miniszter egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy még nem látta az erről szóló új rendeletet, de "Németország minden forgatókönyvre felkészült, beleértve az Európába irányuló orosz gázszállítás teljes leállítását is".

18:14
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok lelőtték az Azov-alakulat vezetőinek kimenekítésére küldött helikoptereket

Lelőttek két helikoptert, amelyet az ostromlott Mariupolban védekező Azov ukrán nacionalista alakulat parancsnokainak kimenekítésére küldtek - közölte Eduard Baszurin, a donyecki "népi milícia" parancsnokhelyettese.

Korábban hétfőn hangzott el bejelentés egy, az Azov-vezetők evakuálásra szánt helikopter megsemmisítéséről. Baszurin ismételten fegyverletételre szólított fel.

18:40
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

A Vöröskereszt szerint pénteken megkezdődhet a civilek evakuálása Mariupolból

Kész közreműködni a mariupoli civilek biztonságos kimenekítésében a Vöröskereszt, amennyiben a szembenálló feleknek sikerül megállapodniuk az evakuálási útvonalakban, valamint a művelet időpontjában és időtartamában - jelentette be a szervezet nemzetközi bizottsága csütörtökön.

A Genfben kiadott közleményük szerint a művelet, amelyen emberek tízezreinek sorsa múlhat, pénteken megtörténhet.

A donyecki "népköztársaság" területvédelme arról számolt be, hogy az ostromgyűrűbe vont városból csütörtök reggel 615 embert, köztük 114 gyereket sikerült kimenekíteni a Bezimennoje településen lévő ideiglenes szállásra.

18:46
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Öt települést foglalt vissza az ukrán hadsereg Zaporizzsja környékén

Az ukrán légideszant alakulatok, más egységekkel együtt, öt települést foglaltak vissza az ország keleti részében lévő Zaporizzsja megyében az orosz hadseregtől - közölte a légideszant parancsnokság sajtóközpontja szerdán a Facebookon.

A közlemény szerint az ukrán erők visszavették Zatissja, Malinyivka, Veszele, Zelenij Haj és Cservone településeket. A parancsnokság fotókat is közzétett a harcokban megsemmisített orosz haditechnikai eszközökről. Arra nem tértek ki, hogy pontosan mikor történt meg a felsorolt települések visszafoglalása. Valentin Reznyicsenko, a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye vezetője a Telegram üzenetküldő portálon közölte, hogy szerda délelőtt az orosz erők a régióban katonai objektum ellen hajtottak végre rakétatámadást. Megsemmisítettek egy hivatali épületet és egy üzemanyagraktárt. A légicsapások következtében, az előzetes információk szerint, ketten meghaltak, öten megsebesültek. A mentés és a tűzoltás még tart. Az ukrán vezérkar napi helyzetjelentésében egyebek mellett arról számolt be, hogy az orosz erők továbbra is blokád alatt tartják és tüzérségi csapásokat mérnek az észak-ukrajnai Csernyihiv városára. Állasaikat erősítik és átcsoportosításokat hajtanak végre, továbbá drónokkal végeznek felderítéseket. A keleti országrészben változatlanul lövik Harkovot, a Donyeck megyében folytatják erőfeszítéseiket Mariupol, Popaszna és Rubezsne bevételére.

18:57
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

12 civil halt meg a háború kezdete óta a Luhanszki "népköztársaságban"

A háború kezdete óta 12 civil vesztette életét és 15 sebesült meg a Moszkva által függetlennek elismert luhanszki entitás területén - közölték a helyi hatóságok.

A "népköztársaság" összesen mintegy 7800 belövést kapott, köztük négyet Tocska-U harcászati rakétával és több ezret Grad és Uragan rakéta-sorozatvetőből. A támadások következtében 326 ház és a polgári infrastruktúra 54 létesítménye semmisült meg.

19:05
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

130 ezer orosz fiatal kap behívót

Putyin elnök csütörtökön aláírta a tavaszi behívásáról szóló rendeletet, amelynek értelmében 134 500 18 és 27 év közötti fiatalnak kell bevonulnia katonai szolgálatra. Az államfő egyúttal előírta azon sorkatonák és tengerészek leszerelését, akiknek szolgálati ideje lejárt.

Korábban Szergej Sojgu védelmi miniszter ígéretet tett rá, hogy a sorkatonákat nem vezénylik konfliktusövezetbe.

20:03
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Négymillió rubelre büntette az orosz médiahatóság a Wikipédiát

Négymillió rubeles bírságot szabott ki az orosz médiahatóság, a Roszkomnadzor a Wikipediára - írja a Meduza.

Négymillió rubelre büntették a Wikipédiát Forrás: Origo

A hatóság szerint erre azért volt szükség, mert

amelyek a Roszkomnadzor szerint az orosz felhasználók félretájékoztatását szolgálta.

20:27
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Videón a Mikolajiv kormányépület elleni halálos rakétacsapás

A csütörtöki orosz légitámadásban legalább húsz ember meghalt és harminchároman megsérültek.

21:27
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Videón, ahogy az ukrán katonák rajtaütnek egy orosz egységen

A BMP-2 harckocsinak a tornya is lerepült a hatalmas robbanásban.

22:05
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Kivonulnak az oroszok a csernobili atomerőmű környékéről

Fehéroroszország felé vonulnak az orosz csapatok a csernobili atomerőmű környékéről - írja az Axios.

22:44
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Kiderült, mekkora károk keletkeztek az ukrán infrastruktúrában

A Kijevi Gazdasági Iskola számításai szerint az ukrán infrastruktúrában bekövetkezett károk mértéke meghaladja a 63 milliárd dollárt - írja az ABC.

23:20
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Két Donyeck megyei város blokádját tervezi Moszkva

Oroszország folyamatosan csoportosítja át a csapatait a kelet-ukrajnai területekre, hogy bevegyék Harkovot, Luhanszk és Donyeck megyéket - írja a Kijevi Vezérkar.

https://publish.twitter.com/?query=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2FKyivIndependent%2Fstatus%2F1509604509747716096&widget=Tweet
00:21
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Biden fia szervezte az ukrajnai biolaborokat

Az orosz védelmi minisztérium birtokába került az a levelezés, amelyet Joe Biden amerikai elnök fia folytatott az amerikai Védelmi Fenyegetéscsökkentő Ügynökség (DTRA), a Pentagon ukrajnai vállalkozóinak munkatársaival, és ez megerősíti, hogy Hunter Biden fontos szerepet játszott a kórokozókkal folytatott ukrajnai munka pénzügyi hátterének megteremtésében - jelentette ki Igor Kirillov, az orosz fegyveres erők sugárzás-, vegy- és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka csütörtökön kamerák előtt nyilatkozva.

A teljes cikket ITT olvashatja.

00:55
március 31, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz rakétacsapás egy ukrán védelmi állás ellen - videó

Az alábbi légi felvételen az látható, ahogyan egy orosz tüzérségi lövedék megsemmisít egy ukrán védelmi állást:

07:02
április 01, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Az orosz-ukrán háború eseményeiről ITT írunk a folytatásban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről