A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Leállt az orosz invázió

Események

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Odessza, tank torlasz, akadály, katona, utca
Soldiers walk in an empty street of Odesa on March 17, 2022. - Odessa, which Ukraine fears could be the next target of Russia's offensive in the south, is the country's main port and is vital for its economy. But the city of one million people close to the Romanian and Moldovan borders also holds a special place in the Russian imagination. (Photo by BULENT KILIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 22. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül70 bejegyzés
05:21
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa

A ENSZ több tagállama kezdeményezték New Yorkban helyi idő szerint szerdán, hogy az ukrajnai háború fejleményei miatt másnap tartson rendkívüli ülést a világszervezet Biztonsági Tanácsa. Erre szerintük elsősorban a romló humanitárius helyzet miatt van szükség.

A brit ENSZ-misszió a kérést bejelentve úgy fogalmazott: az Ukrajna ellen háborút folytató Oroszország háborús bűnöket követ el, mert civileket is célba vesz.

 

A BT-ben Oroszország is köröztet egy határozati javaslatot, amely a "sérülékeny helyzetben lévő" ukrajnai civilek védelmére, továbbá a humanitárius segítség és a távozni kívánó lakosság útjának szabaddá tételére szólítana fel, de anélkül, hogy megemlítené Moszkva felelősségét a háborús helyzet kialakulásában. A javaslatról várhatóan pénteken szavaznak is a tanácsban, de diplomaták szerint nincs igazán esély arra, hogy elfogadják, mert nem szólít fel a harcok beszüntetésére és az orosz csapatok kivonására.

Egy másik, francia-mexikói javaslatot, amely azonnali tűzszünetre szólít Ukrajnában, rámutatva a humanitárius helyzet súlyosságára, a tervek szerint az ENSZ Közgyűlése vitat majd meg, mert a BT-ben orosz vétó fenyegeti.

05:23
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök is felszólalhat

New York-i értesülések szerint szó van arról, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is felszólal majd videókapcsolaton keresztül az ENSZ közgyűlése előtt.

Volodimir Zelenszkij Forrás: AFP/Handout
05:25
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Összehangolják az oktatási támogatásokat

Az Európai Unió tagországainak oktatásügyi miniszterei szerdán videoösszeköttetés révén tanácskoztak az Ukrajnából menekülők helyzetéről. A soros francia EU-elnökség közlése szerint megállapodtak abban, hogy munkacsoportot hoznak létre, amelynek feladata az lesz, hogy összehangolja az iskoláskorú menekültek befogadására vonatkozó tagországi kezdeményezéseket.

Jean-Michel Blanquer francia oktatási miniszter közlése szerint ennek a csoportnak az illetékessége lesz az is, hogy összehangolja az oktatási támogatásra szánt uniós finanszírozás elosztását. Különös figyelmet fordítanak azokra az országokra, ahová a legtöbb menekült érkezik - tette hozzá.

05:37
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Panamai hajókat ért orosz rakétatalálat

Panama szerdán azt jelentette be, hogy a zászlaja alatt közlekedő három hajót orosz rakétalálat ért a Fekete-tengeren az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta. Senki nem sebesült meg, de az egyik hajó elsüllyedt - tájékoztatott a közép-amerikai ország tengerhajózási hivatala.

05:44
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Blokkolják a hajóforgalmat

Az ukrán vezérkar csütörtökre virradóra közölte, hogy az orosz haditengerészet továbbra is blokkolja a közlekedést a Fekete-tenger északnyugati részén. Korábban Kijev arról számolt be, hogy emiatt már mintegy 100 hajó rekedt ukrán kikötőkben, illetve felségvizeken.

05:50
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán erők elkezdték visszafoglalni a herszoni repülőteret

Az ukrán vezérkar friss közleményében bejelentette, hogy az ukrán erők tüzérségi támadást intéztek a herszoni repülőtér ellen, amely korábban orosz ellenőrzés alá került. A tájékoztatás szerint - amelyet független forrásból nem erősítettek meg - több tucat ott állomásoztatott orosz helikoptert találat ért.

Orosz szárazföldi erők a herszoni repülőtér kifutópályája mellett Forrás: AFP/Maxar Technologies
06:04
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Katasztrofális a helyzet Izjumban

Ukrán közlések szerint az ország északkeleti részében ostromlott Izjum városban katasztrofálissá vált a humanitárius helyzet.

06:37
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Oroszország terrorista álammá vált

Volodimir Zelenszkij szerint a világnak hivatalosan el kell ismernie, hogy Oroszország terrorista állammá vált. Az ukrán elnök legfrissebb videóüzenetében beszélt erről.

Zelenszkij bejelentette, hogy sikerült kiszabadítaniuk a március 11-én elrabolt melitopoli polgármestert, akit az oroszok együttműködésre próbáltak rávenni - sikertelenül.

Az ukrán elnök ezúttal is beszélt az oroszokhoz, most kifejezetten az orosz sorkatonákhoz, emlékeztetve őket, ha leeszik a fegyvert, új esélyt kapnak az életre, ami sokkal jobb alternatíva, mint meghalni a csatatéren, ukrán földön.

Zelenszkij konkrét számok emltése nélkül azt is mondta, hogy az orosz csapatok már most nagyobb veszteséget szenvedtek el Ukrajnában, mint korábban az afgán és a csecsen háborúban együttvéve.

06:42
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Nem működnek a humanitárius folyosók

Volodimir Zelenszkij azt is mondta a videójában, hogy szerdán nem működtek a humanitárius folyosók. Az orosz hadsereg nem hagyta abba az ágyúzást, nem garantálta a biztonságot.

"Készek vagyunk embereket kivonni és humanitárius segélyt küldeni. De nem tehetjük ki az embereket az úton történő ágyúzásnak" - fogalmazott.

Összesen több mint 6000 mariupoli lakost szállítottak el egy nap alatt Zaporizzsjába, közülük több mint 2000 gyerek. Az orosz hadsereg aknatüzet nyitott az út egyik szakaszára. Áldozatok nem voltak, de öt ember megsebesült, köztük két gyerek.

Csernyihivban a megszállók olyan civilekre lőttek, akik egyszerűen csak kenyérért álltak sorban. Tizen meghaltak - mondta Zelenszkij.

06:48
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Történelmi újjáépítésre készülnek

Bár még nem ért véget az orosz-ukrán háború, az ukrán elnök legutóbbi videóbeszédében kijelentette: már dolgoznak a háború utáni helyreállítási programokon. Megígérem mindenkinek, minden ukránnak, aki elvesztette otthonát, hogy az állam mindent helyreállít!

Bízom benne, hogy gyorsan sikerül újjáépíteni államunkat, bármekkora legyen is a kár. Történelmi újjáépítés lesz. Egy projekt, amely éppúgy inspirálja a világot, mint a szabadságunkért folytatott harcunk" - fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

07:03
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Ezernél is többen voltak a lebombázott mariupoli színházban

A helyi ukrán hatóságok szerint több mint ezren voltak abban a mariupoli színházépületben, amelyet szerdán bombatámadás ért - derül ki Vadim Bojcsenko polgármester éjszakai közléséből. Ukrán oldalról az országot február 24. óta támadó orosz erőket vádolták a bombázással, az orosz védelmi minisztérium szerint azonban a színházat az ukrán nacionalista Azov ezred tagjai aknázták alá és robbantották fel.

A mariupoli drámaszínház óvóhelyként működött Forrás: AFP/EyePress

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videobejegyzésében megerősítette, hogy az épület óvóhelyül szolgált. Nyugati műholdas felvételek tanúsága szerint a színház mellé jól látható, hatalmas betűkkel a "Gyermekek" feliratot festették fel.

Jól látható feliratokkal jelezték, hogy gyerekek vannak az épületben Forrás: Origo

A városvezetés korábbi közlése szerint a robbantás után a drámaszínház központi része összeomlott, az épületben található óvóhely bejáratát pedig törmelék zárta el.

07:16
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Ilyen volt a színház a bombázás előtt és utána

07:31
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Európa felé tartó orosz hadihajókat láttak Japánnál

Négy nagy orosz hadihajót észleltek a japán Honshu és Hokkaido szigetek közelében, amint nyugat felé, valószínűleg Európa felé tartottak – írja a Reuters.

A japán védelmi minisztérium által közzétett képeken az egyik elhaladó hajó fedélzetén katonai teherautók látszottak. Arra a kérdésre, Ukrajna felé tartanak-e, a japán védelmi miniszter szóvivője azt mondta a Reutersnek, hogy "lehetséges".

A hadianyagok mozgatása része lehet annak az orosz programnak, amivel az ország keleti régióiból és a csendes-óceáni térségből csoportosítanak át katonákat és harci járműveket az ukrán front felé.

07:41
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Rakétatalálat ért egy kijevi toronyházat

Legalább egy ember meghalt, három pedig megsebesült, miután rakétatalálat ért egy lakóépületet Ukrajna fővárosában, Kijevben – közölte az ukrán katasztrófavédelem.

A főváros Darnickij kerületében lévő toronyépületet helyi idő szerint hajnali 5:02-kor érte a találat, tűzoltókat és mentőket küldtek a helyszínre.

A tizenegyedik és magasabb emeletekről evakuálták az embereket és elkezdték a romok alatt rekedt emberek felkutatását.

07:57
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Így menekítették az embereket a toronyházból

08:04
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Napokon belül elérhető a tűzszünet

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó úgy véli, hogy napokon belül elérhető a tűzszünet, mert szerinte az orosz erők megrekednek mostani pozícióikban.

Podoljak szerint mindkét fél pozitívan nyilatkozott a tűzszüneti tárgyalások előrehaladásáról, és az orosz elnök enyhítette követeléseit.

A Krím elismertetése és az oroszok által támogatott luhanszki és donyecki államok jövőbeli státusza még messze van a megoldástól, de ha a két fél megállapodik abban, hogy egy későbbi időpontban foglalkoznak ezekkel a kérdéssel, minden másban megegyezhetnek.

A jelek szerint Oroszország elfogadta, hogy nem tudja leváltani Ukrajna vezetését és egy bábkormánnyal helyettesíteni, ahogy Fehéroroszországban tette.

08:29
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Már több mint hárommillióan menekültek el Ukrajnából

Már több mint hárommilió ember menekült el Ukrajnából a háború február 24-i kezdete óta - írja a The Guradian az ENSZ összesítése alapján.

A legtöbben Lengyelországban kerestek menedéket: ide több mint 1,8 millió ember érkezett.

Romániába 467 ezer, Moldáviába 344 ezren, Magyarországra pedig 272 ezer menekült érkezett.

08:52
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Minden fronton elakadtak az oroszok a brit védelmi minisztérium szerint

Nagyrészt minden fronton elakadt az orosz hadsereg ukrajnai inváziója a brit védelmi miisztérium csütörtök reggel közzétett jelentése szerint.

Mint írják,

A jelentésben azt is megjegyzik, hogy az ukrán védők továbbra is kitartóak és jól szervezettek, az ország területének jelentős része - beleértve a nagyobb városokat is - továbbra is ukrán ellenőrzés alatt vannak.

09:03
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Megerősítik a csengersimai határátkelőhelyet

A jövő héten egy nagyobb menekülthullámot várunk, ezért ezt a határátkelőhelyet is meg kell erősítenünk - mondta Orbán Viktor szerdán éjszaka, amikor Facebook-oldalán posztolt a csengersimai határátkelőpontról.

A kormányfő három napra a magyar-ukrán határra költözött,

ahol személyesen követi az eseményeket, a rendőrök, a katonák, a katasztrófavédelem munkáját és szervezi a védekezést.

A teljes cikkünket itt tudja elolvasni.

09:34
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Egy iskolába csapódott be egy rakéta éjjel Merefában

Rakéta csapódott be egy oktatási intézménybe csütörtökre virradó éjszaka a Harkovtól délre fekvő Merefában - írja a BBC az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat közlése alapján. A helyi média szerint

egy iskolát és egy közösségi házat ért találat

helyi idő szerint éjjel fél négy körül, az épületek részben megsemmisültek.

Áldozatokról egyelőre nem érkeztek hírek.

09:53
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

53 ember öltek meg az oroszok szerdán Csernyihivben

53 embert öltek meg az orosz erők Csernyihivben szerdán - írja a The Guardian a régió komrányzójának közlése alapján. Az információt nem erősítették meg más forrásból, az oroszok pedig tagadták, hogy civileket támadtak.

Szerdán arról érkeztek hírek, hogy tíz ember meghalt miután a városban az orosz erők tüzet nyitottak kenyérért sorban álló emberekre.

09:59
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Katonai raktárat ért csapás Ukrajna nyugati részén

Egy katonai raktárra mértek csapást az orosz erők szerdán a nyugat-ukrajnai Rivne régióban - írja a The Guardian az orosz fegyverős erők közlése alapján. Mint írták, nagy pontosságú rakétátval semmisítették meg a rakéták és lőszerek tárolására szolgáló létesítményt Sarnyban.

10:14
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Kilenc humanitárius folyosó megnyitásában reménykednek az ukránok

Kilenc humanitárius folyosót nyithatnak meg a civilek számára, köztük az ostrom alatt lévő Mariupolból is - írja a BBC. A miniszterelnök-helyettes, Irina verescsuk azt mondta, reméli, hogy ezek az útvonalak még ma megnyílhatnak.

Volodimir Zelenszkij korábban azt mondta, hogy szerdán nem működtek a humanitárius folyosók. Az orosz hadsereg nem hagyta abba az ágyúzást, nem garantálta a biztonságot.

10:30
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Medvegyev: Oroszországnak megvan az ereje, hogy "helyre tegye" ellenségeit

Oroszországnak meg van az ereje ahhoz, hogy az Egyesült Államok vezette összes ellenségét "helyre tegye" - mondta Dmitrij Medvegyev csütörtökön a The Guardian beszámolója szerint.

Dmitrij Medvegyev szerint Oroszországnak meg van az ereje, hogy "helyre tegye" az ellenségeit Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz kormány sajtószolgálata pool/Dmitrij Asztahov

A cikkben megjegyzik, hogy Medvegyev, aki 2008 és 2012 között volt oroszország elnöke, jelenleg pedig a biztonsági tanács titkára,

Putyin egyik legszorosabb szövetségesének számít.

Megdvegyev szerint az Egyesült Államok "gusztustalan ruszofób hangulatot szított", hogy térde kényszerítse és szétszakítsa Oroszországot.

10:41
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Már közel kétmillió menekült érkezett Lengyelországba

1,95 millió menekült érkezett Ukrajnából Lengyelországba a háború február 24-i kitörése óta - írja csütörtök reggeli bejegyzésében a lengyel határőrség.

A közlés szerint

szerdán 60 ezer ember érkezett,

ami 11 százalékos csökkenést jelent az elöző naphoz képest. Ezen a napon a legtöbben, 18 ezren Medykánál lépték át a határt, Dorohuskba10 ezren, Hrebenne-be pedig 9 ezren érkeztek.

Az ENSZ korábbi jelentésében még 1,8 millió menekültről írtak.

11:11
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Szándékosan bombázták le az oroszok a mariupoli színházat állítja egy ukrán képviselő

Szándékosan bombázták le az orosz erők a színház épületét Mariupolban, ahol több mint ezren kesretek menedéket az ostromlott városban - állítja egy ukrán paralemnti képviselő. Dmytro Gurin a BBC-nek azt mondta, hogy az épület körül a földön hatalmas betűkkel volt kiírva oroszul, hogy gyerekek,

ezt pedig a pilótának is látnia kellett a magasból.

Azt egyelőre továbbra sem lehet tudni, hogy a támadásnak mennyi áldozata volt, a mentőcsapatok jelenleg is dolgoznak a helyszínen.

11:29
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij a Bundestagban: Túl későn jött a támogatás

Megköszönte Németország segítségét Volodomir Zelenszkij a német parlamentben tartott csütörtöki videós bejelentkezésében - számolt be a BBC. Az ukrán elnök ugyanakkor azt is hozzátette, a támogatás túl későn érkezett ahhoz, hogy megállítsa a háborút. 

Zelenszkij bírálta a német törvényhozókat Németország és Oroszország üzleti kapcsolatai miatt is. 

– Láthajuk, hogy folytatják az üzletelést Oroszországgal és közben egy hideghárború közepén vagyunk – mondta Zelenszkij. Az ukrán elnök végezetül felszólította a német parlament tagjait, hogy vezessenek be újabb szankciókat Oroszországgal szemben, mert - ahogy fogalmazott - a béke fontosabb, mint a jövedelem.

11:49
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán légvédelmi rendszereket semmisítettek meg állítják az oroszok

Tizenegy újabb ukrán légvédelmi rendszer, köztük egy SZ-300-as üteg megsemmisítéséről számolt be csütörtökön Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője az előző nap eseményeiről ismertetett hadijelentésében.

Konasenkov szerint az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán összesen 46 ukrán katonai létesítményt tett harcképtelenné. 

Konasenkov azt mondta, hogy a Moszkva által "különleges hadműveletként" emlegetett ukrajnai háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők 181 repülőgépet és helikoptert, 172 pilóta nélküli légi járművet, 170 légvédelmi rakétarendszert, 1379 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 133 rakéta-sorozatvetőt, 514 tüzérségi ágyút és aknavetőt, és 1168 különleges katonai járművet veszítettek el.

11:57
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz oligarchához köthető luxusjachtokat foglaltak le Horvátországban

A horvát kormány lefoglalt három luxusjachtot a fiumei és a közép-horvátországi betinai és skradini kikötőben - jelentette a Jutarnji List című horvát napilap csütörtökön. Horvátország először blokkolta a vagyonát olyan orosz milliárdosoknak, akik az Európai Unió szankciós listáján szerepelnek az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt.

A fiumei kikötőben tartózkodó Royal Romance nevű luxusjacht értéke 180 millió dollár,

és a lap szerint Viktor Medvedcsuk, ismert ukrán üzletemberé, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök barátjaként tartanak számon. A másik két hajó tulajdonosáról nincsenek információk.

Egy szlavón bródi (Slavonki Brod) cég számláját is zárolták a hatóságok. A Djuru Djakovic termoenergetikai létesítmény Kft. tulajdonosa, Alekszej Mordasov, az egyik leggazdagabb orosz - írta a lap.

Hozzátette: megbízható források szerint

Zágráb még három hajót tervez lefoglalni,

valamint további hat orosz érdekeltségű vállalat számláját zárolni.

12:07
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb bizonyítékot ígértek az oroszok az állítólagos ukrajnai biolaborokról

Újabb, ukrajnai biolaboratóriumok munkatársaitól származó dokumentumokat tesz közzé hamarosan az orosz védelmi tárca - ígérte Igor Konasenkov vezérőrnagy.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt is hozzátette, hogy ezek egyebek között arról szólnak, hogy Ukrajna területéről az Egyesült Királyságba és más európai országokba nagy mennyiségű emberi bioanyagot szállítottak.

Emellett, a szóvivő állítása szerint, az Egyesült Államok egy harkivi laboratóriumban titokban tanulmányozta, hogyan lehet denevérek segítségével betegségeket emberre átvinni.

12:16
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz védelmi tárca: 2,6 millió ember Oroszországba akar távozni Ukrajnából

Az orosz védelmi minisztérium nyilvántartása csaknem kétezer ukrán településről 2 688 726 olyan ember adatait tartalmazza, aki jelezte, hogy Oroszországba kíván távozni, és ez a lista egy nap alatt 10 657 névvel bővült.

Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője szerda éjjel kijelentette, hogy a nap folyamán 31 367 civilt, köztük 89 külföldit sikerült kimenekíteni Mariupolból.

A tábornok szerint mindössze 36 menekült távozott az ukrán kormányerők ellenőrizte területre, a túlnyomó többség azt kérte, hogy Oroszországba vagy az ukrán Zaporizzsja és Herszon megye orosz fennhatóság alá tartozó területeire vigyék őket.

12:43
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Nyugdíjasok tolonganak a cukorért egy orosz boltban

Oroszországban a nyugati szankciók és a termelés lassulása miatt egyre nagyobb hiány van a boltokban az olyan alapvető élelmiszerekből, mint a cukor, étolaj vagy éppen a liszt. Emellett a nyugati vállalatok jelentős része kivonult az országból, de egy McDonald's még valahogyan nyitva tudott maradni.

A teljes cikket itt olvashatja.

12:52
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

A II. világháború óta nem menekültek ennyien európai országból

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa sajtótájékoztatót tartott a legfrissebb menekültügyi adatokkal. Eszerint eddig több mint 3 millió menekült hagyta el Ukrajnát - írja a Guardian.

A szervezet szerint ez a legmagasabb szám a II. világháború óta Európában.

Az ENSZ oldala szerint Lengyelországba eddig 1,9 millió menekült, Romániába 491 ezer menekült érkezett. Ezt a két országot követi Moldova (350 ezer), Magyarország (282 eze) és Szlovákia (228 ezer).

Az oldal megjegyzi, hogy pontos számok nem ismertek, mert nem minden menekült regisztrál, hanem egy külföldön élő rokonához költözik.

13:00
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Peszkov szerint a Kreml "hatalmas energiákat" fordít a béketárgyalásokba

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Kreml "hatalmas energiákat" fordít a béketárgyalásokba - írja a The Guardian. "A mi delegációnk nagyobb együttműködést mutat a másik fél iránt, mint fordítva."

Azt is elmondta, hogy a Financial Times beszámolójával ellentétben nem történt jelentős előrelépés a béketárgyalásokban. "Nem helytálló a beszámoló - vannak elemei, amik helyesek, de egészében nem pontos." Hozzátette, hogy majd a Kreml fogja bejelenteni, ha lesz bármi bejelentenivaló.

13:24
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz kormány szerint rendezte az eurókötvényei után esedékes kamatot

Az orosz kormány bejelentése szerint kifizette két, 2023-ban és 2043-ban lejáró eurókötvényének szerdán esedékessé vált kamatát, és nem áll fenn államadósságfizetéssel kapcsolatos semmilyen gond.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség csütörtökön azt is idézte a kormány bejelentéséből, hogy a 117,2 millió eurónyi kupont devizában utalta az orosz állam. A devizában történt fizetés hangsúlyozása azért is fontos, mert a Fitch nemzetközi hitelminősítő már korábban jelezte, hogy ha Oroszország esetleg rubelben akarná rendezni a kamatot - ahogy erre többször is utalást tett - az csődeseménynek számít.

Az orosz jegybank hozzáférhető arany- és devizatartaléka jócskán megcsappant, mivel mintegy a felét, közel 300 milliárd dollárt befagyasztották a Nyugat által az Ukrajna elleni orosz támadásra válaszul bevezetett szankciók miatt.

13:46
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajnába szánt golyóálló-mellényeket loptak el New Yorkban

Körülbelül 400 darab, Ukrajnába szánt golyóálló-mellényt loptak el New Yorkban - írja a Fox News. A The New York Post szerint

a szállítmányt szerdára virradó éjjel emelték el egy Manhattan East Village negyedében található épületből.

A szomszédps épület biztonsági kameréja rögzítette, ahogy egy fehér furgon leparkol az épület előtt, majd több maszkos férfi szállt ki a járműből és komotosan bepakolták a mellényeket tartalmazó dobozokat.

A szállítmányt ukrán egészségügyi dolgozóknak, illetve az országban dolgozó segélyszervezetek munkatársainak szánták.

13:47
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán védelmi miniszter: az igazi áttöréshez az kell, hogy Oroszország beleegyezzen a tűzszünetbe

Az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznikov az Európai Parlament külügyi és biztonsági tanácsa előtt beszélt videókapcsolaton keresztül. 

Az oroszokkal folytatott tárgyalásokról szólva elmondta, hogy ügyvédek dolgoznak a dokumentumokon, de az igazi áttöréshez az kell, hogy Oroszország beleegyezzen a teljes tűzszünetbe.

"Természetesen mindenek előtt a tűzszünetről, a humanitárius folyosókról, a civilek ivóvízzel és élelmiszerrel való ellátásáról tárgyalunk, és talán később megegyezhetünk a békéről is. De az ukrán emberek nevében nem fogadhatunk el semmilyen kapitulációt, és a hadseregünk továbbra is kész ellenállni. Úgyhogy azt mondhatjuk, ma még gyakorlati dolgokról folynak a tárgyalások, természetesen ügyvédek és politikusok jelenlétével, és több részletet nem fogok elmondani, de arról viszont biztosíthatok mindenkit, hogy nincs mivel elégedettnek lenni. De remélem, hogy minél előbb be tudjuk fejezni a háborút, és hogy legyőzzük a Kreml-t" - nyilatkozta.

13:56
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

A moldovai elnök felszólította az orosz csapatokat, hogy vonuljanak ki Transznyisztriából

Maia Sandu az ENSZ Közgyűlésének szerdai ülésén beszélt arról, hogy teljes és feltétel nélküli orosz kivonulást szeretne a Moldovától elszakadt Transznyisztriából - hívta fel a figyelmet a Mandiner.

Mint ismert, a terület Moldova függetlenedése után lett független a 90-es évek elején.

A szakadár köztársaságban élő, orosz anyanyelvű lakók állampolgárságot is kaptak, amivel Moszkva megakadályozta, hogy a terület visszatérjen a román többségű Moldovához.

14:09
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Olaf Scholz: A NATO nem lép be a háborúba

A NATO nem lép be Oroszország Ukrajna elleni háborújába - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön Berlinben.

A kancellár Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott megbeszélése előtt tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy országa kiáll "a bátor ukránok mellett" és pénzügyi és humanitárius támogatás mellett katonai felszerelésekkel is segíti, hogy "megvédhessék hazájukat az orosz agresszióval szemben".
Hozzátette, hogy megrendít bennünket a sok orosz fiatal sorsa is, akiket vezetőik értelmetlen háborúba küldenek, saját szomszédjaik ellen.

Fontos, hogy ezeknek a fiatal embereknek a sorsa Oroszországban is ismertté váljék, mindenkinek tudnia kell Oroszországban, hogy egyedül (Vlagyimir) Putyin elnök viseli a felelősséget, ha meghalnak vagy megsebesülnek" - mondta Olaf Scholz, kiemelve: mindent meg kell tenni azért, hogy a lehető leghamarabb elhallgassanak a fegyverek.

Ugyanakkor - fűzte hozzá a német kancellár - "azt is világosan és egyértelműen ki kell mondani, hogy a NATO nem lép be katonailag ebbe a háborúba".

14:15
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Otthagyta a Bolsojt egy orosz balerina, így tiltakozik a háború ellen

Otthagyta a moszkvai Bolsoj balett-társulatát Olga Szmirnova orosz prímabalerina, miután tiltakozását fejezte ki az Ukrajna ellen indított orosz támadás ellen.

A balerina ezentúl Amszterdamban táncol, szerdán találkozott is a Holland Nemzeti Balett társulatával.
Szmirnova, akinek nagyapja ukrán, március elején szólalt fel az Ukrajna ellen indított orosz háború ellen a Telegram közösségi médiumon.

Lelkemmel és minden porcikámmal a háború ellen vagyok

- írta a balerina.

– Soha nem gondoltam, hogy szégyellni fogom magam Oroszország miatt, én mindig is büszke voltam a tehetséges orosz népre, a kulturális és a sportban elért eredményeinkre – fogalmazott a táncművész.

A balerina

április 3-án lép először színpadra Amszterdamban,

Alekszandr Glazunov romantikus lovagmeséjében, a Rajmonda című orosz balettben.

A szentpétervári Mariinszkij Opera és Balett Nagyszínház szólistája, a brazil származású Viktor Caixeta szintén elhagyta Oroszországot, és Amszterdamba szerződött.

14:21
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

NATO-főtitkár: Putyinnak meg kell állítani a háborút

Ez Putyin elnök háborúja – jelentette ki Jens Stoltenberg Berlinben Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélése előtt. A HATO-főtitkár azt is hozzátette, hogy az orosz elnöknek meg kell állítania a háborút, vissza kell vonnia csapatait és vissza kell térnie a diplomáciához.

A harminc európai és észak-amerikai országot összefogó védelmi szövetség továbbra is támogatja Ukrajnát, hogy élhessen az ENSZ Alapokmányában rögzített önvédelmi jogával, ugyanakkor felelősséget visel azért, hogy ne mélyüljön még tovább a konfliktus, mert csak "még veszélyesebbé válna, még több szenvedéssel, halállal és rombolással járna" - tette hozzá Jens Stoltenberg.

A NATO főtitkára egyben kifejezte nagyrabecsülését a szövetség keleti tagállamainak védelmét, valamint az Ukrajna és az ukrajnai menekültek támogatását szolgáló német erőfeszítések iránt, és az európai biztonságpolitika korszakfordító fejleményeként jellemezte a berlini vezetés azon vállalását, hogy ezentúl minden évben a hazai össztermék (GDP) 2 százalékát meghaladó összegű közpénzt fordít védelemre, és ötödik generációs harci repülőgépekkel - amerikai F35-ösökkel - erősíti meg légierejét.

14:38
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

107 gyerek halt meg Ukrajnában a háború kezdete óta

Legalább 107 gyerek halt meg és 120-an megsérültek Ukrajnában az orosz invázió február 24-i kezdete óta - írja a BBC az ukrán főügyészség adatai alapján.

A 14 éves Katya egy kijevi kórházban gyógyul március 10-én, miután meglőtték, miközben családjával a háború elöl menekült Brovariból Forrás: MTI/AP/Felipe Dana

A legtöbb áldozat Kijev, Harkov, Donyeck, Csernihiv, Szumi, Kerszon, Mikolajev és Zsitomír régiókban volt.

A támadásokban 410 oktatási intézmény sérült meg, közülük 63 teljesen megsemmisült.

Emelett legalább 11 kórházat ért találat.

14:49
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Biden pénteken a kínai elnökkel tárgyal Ukrajnáról

Hszi Csin-ping kínai elnökkel fog tárgyalni pénteken Joe Biden amerikai elnök - derül ki a Fehér Ház csütörtöki közleményéből. Mint írják,

a két államfő megvitatja Oroszország Ukrajna elleni háborúját,

és más, kölcsönös érdeklődésre számottartó kérdéseket is.

Biden pénteken tárgyal a kínai elnökkel Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Hétfőn Rómában találkozottJake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója és Jang Csie-csi, a kínai Központi Külügyi Bizottság vezetője.

15:20
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Vannak túlélők a lebombázott mariupoli színház romjai alatt

A mentőalakulatok szerint vannak túlélők a szerda éjjel lebombázott mariupoli színház romjai alatt - írja a The Guardian.

Petro Andrushchenko, a város polgármesterének tanácsadója a Reutersnek azt mondta, hogy

Konkrét számokat azonban nem tudott mondani. A mentőcsapatok jelenleg a romokat takarítják el.

A színház épületét szerda éjjel érte támadás Forrás: Origo

Az óvóhelyként szolgáló színházat szerda éjjel érte légicsapás. Az épületben egy hete körülbelül ezer ember húzta meg magát, de közülük azóta többen már elmenekültek, így

a becslések szerint 4-500-an lehettek a színházban a támadás idején.

15:46
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Kiderült, mit gondol Putyin Biden kijelentéséről

Vlagyimir Putyin orosz elnök bölcs és művelt nemzetközi szereplő, ezért nem reagál Joe Biden amerikai elnök róla tett megengedhetetlen kijelentéseire - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak.

Elnökünk nagyon bölcs, előrelátó és művelt nemzetközi szereplő és az Oroszországi Föderáció vezetője – hangoztatta a szóvivő, amikor arról kérdezték, miért nem reagált Putyin arra, hogy Biden "háborús bűnösnek" nevezte őt.

– Biden úr ilyen kijelentései teljesen megengedhetetlenek, elfogadhatatlanok, megbocsáthatatlanok – hangsúlyozta Peszkov.

A szóvivő szerint olyan állam vezetőjének, amely sok évig világszerte bombázta az embereket, amely Hirosimában és Nagaszakiban értelmetlenül dobott le atombombát a már legyőzött Japánra, egyáltalán nincs joga ilyen szavakat mondani.

Biden újságírói kérdésre válaszolva szerdán azt mondta, hogy Putyint "háborús bűnösnek" tartja. Szinte napra pontosan egy évvel korábban, 2021. március 17-én az amerikai elnök igenlő választ adott arra a kérdésre, hogy "gyilkosnak" tartja-e az orosz államfőt.

Az orosz elnök szerint amerikai hivatali partnere utóbb felhívta őt, és tisztázták a dolgot. Putyin azt mondta, hogy kielégítette a Biden által adott magyarázat.

15:51
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Külön rovatban mutatja be az orosz külügy honlapja az amerikai és a brit háborús bűncselekményeket

Külön rovatot indít a honlapján az orosz külügyminisztérium az amerikai és a brit háborús bűncselekmények bemutatására - közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Zaharova és a Kreml szóvivője egyaránt elfogultsággal és dezinformációval vádolta meg a nyugati sajtót a Moszkva által "különleges hadműveletként" emlegetett háborúval kapcsolatban. Mindketten felhívták a figyelmet arra, hogy a La Stampa című olasz lap a címlapfotóját, amelyen a Donyeck belvárosa elleni hétfői ukrán rakétacsapás áldozatai, valamint gyászolók és mentők láthatók, azzal a képaláírással látta el, hogy "Kijevet az utolsó ostrom fenyegeti". Peszkov "szörnyű hamisítványt", Zaharova "cinizmust" emlegetett.

15:53
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Videókonferencia formátumban folytatódnak az orosz-ukrán tárgyalások

A háborúnak nem célja az ukrán államiság megsemmisítése - mondta az orosz külügyi szóvivő. Marija Zaharova arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnába irányuló amerikai fegyverszállítások nem hozzák el a békét, hanem destabilizáló tényezővé válnak és veszélyes következményekkel járhatnak.

Megerősítette, hogy videókonferencia formátumban folytatódnak az orosz-ukrán tárgyalások. Mint mondta, ezek katonai, politikai és humanitárius síkon folynak.

Kifejezte reményét, hogy Kijev felismeri: elkerülhetetlen feladat békésen megoldani Ukrajna demilitarizálását és "nácitlanítását", valamint az ország semleges státusának biztosítását.

– Minél előbb megértik ezt a kijevi rezsim képviselői, annál hamarabb véget ér a különleges hadművelet – fogalmazott a külügyi szóvivő.

15:56
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Moldova nem képes több menekültet befogadni

Moldova nem képes már több, a háború elől menekülő ukrán állampolgárt befogadni és ellátni, miután a 2,6 millió lakosú országban napok óta több mint százezer menekült tartózkodik - közölte csütörtökön a román G4Media.ro hírportál Dumitru Udreának, a chisinaui kormány főtitkárának egyik rádióinterjúját idézve.

Udrea a - román közszolgálati rádió által a moldovai fővárosban alapított - Radio Chisinaunak elmondta: a háború kezdete óta 340 ezer ukrán állampolgár érkezett Moldovába, akik közül 103 ezren maradtak az országban, a menekültek csaknem fele pedig kiskorú.Udrea szerint a chisinaui kormány pénzügyi támogatásban fogja részesíteni az ukrán menekülteket befogadó családokat, amint megérkezik az országba a nemzetközi közösség által megígért segítség, addig azonban csak a segélylerakatokat felkeresve juthatnak hozzá az adományozóktól összegyűjtött élelmiszerhez és más létszükségleti cikkekhez.

A tisztségviselő elmondta, hogy az ENSZ menekültügyi szolgálatának legutóbbi felmérése szerint Moldova mintegy 25 ezer menekült befogadására képes. Az országban jelenleg 96 hatóságilag engedélyezett befogadóközpont is működik, közülük 42 a fővárosban.

16:01
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Csehország és Litvánia támogatja Ukrajna felvételét az Európai Unióba

„Egy demokratikus ország indokolatlan megtámadása, a civilek gyilkolása nem maradhat visszhang nélkül” - mondta Jan Lipavsky cseh külügyminiszter csütörtökön Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszterrel, aki rövid látogatást tett Csehországban.

A találkozó utáni sajtótájékoztatón mindkét tárcavezető egybehangzóan azt mondta:

országaik támogatják Ukrajna felvételét az Európai Unióba.

„Az orosz és a fehérorosz rendszer megtámadta a demokráciát, a szabad jogállam alapjait” - mondta Lipavsky újságíróknak.

„Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy még azok az államok is, amelyek ebben a kérdésben tartózkodóbbak, támogassák Ukrajna európai ambícióit” - jelentette ki Lipavsky. Landsbergis szerint szakértői csoportot kellene felállítani, amely Ukrajnának segítene az uniós csatlakozásban.

16:19
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Videón egy ukrán erők által szétlőtt orosz tank

A T-72B tankot egy páncéltörő rakétával találták el - olvasható a bejegyzésben.

16:30
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Így állták el a civilek az orosz tankok útját Csernyihivben – videó

16:50
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Nőket és gyerekeket lőttek az orosz katonák

Niyara Mamontova és lánya jelenleg Hollandiában tartózkodnak, de menekültstátuszt kaptak az Egyesült Királyságban – írja a Sky News. Március 4-ig Harkovban voltak, ezután menekültek el az országból.

Rettenetes, amit átéltünk. Katonai repülőgépek szálltak a házunk felett, lebombázták az iskolánkat, megölték a szomszédainkat

– nyilatkozta a nő a lapnak.

A nő szerint az orosz erők szándékosan lakóházakat bombáznak, mint mondta, a keleten rekedt nők és gyerekek közül sokan ezért haltak meg.

17:03
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Menczer Tamás: Újabb kamionok indulnak Ukrajnába a segélyszállítmányokkal - videó

Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtjuk végre - írta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára Facebook-oldalán.

A teljes hírt itt olvashatja.

17:13
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Legalább 21 halálos áldozata van a merefai támadásnak

Csütörtök hajnalban légitámadás érte a Harkov melletti Merefát. A rakéta egy iskolába és egy közösségi házba csapódott be - írja a Sky News.

A polgármester szerint 21 halálos áldozata van a támadásnak. Azt nem tudni, hogy gyerekek is vannak-e köztük.

17:27
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Sisakot és mellényt kapnak az ukrán újságírók az UNESCO-tól

Védőfelszerelést kapnak az ukrán újságírók az UNESCO-tól, valamint kiképzésben részesítik őket, hogy a lehető legbiztonságosabb körülmények között folytathassák a munkájukat az országban, ezzel támogatva az információ szabad áramlását – írja a BBC.

Az UNESCO közlése szerint

125 golyóálló mellényből és sisakból álló szállítmányt küldenek.

A szervezet főigazgatója azt mondta: „Az újságírók nap mint nap az életüket kockáztatják Ukrajnában, hogy életmentő információkat juttassanak el a helyi lakosságnak, és tájékoztassák a világot a háborúról".

17:55
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Felfüggeszti az Európai Űrügynökség az Oroszországgal közösen kidolgozott Mars-programot

Az Európai Űrügynökség a honlapján azt írta, felfüggesztik a Mars-programot, melyen a Roszkoszmosz orosz űrügynökséggel közösen dolgoztak. Mint írták, lehetetlen lenne folytatni az együttműködést a küldetésen, melynek célja további kutatások elvégzése a Mars felszínén.

Mélyen sajnáljuk az Ukrajna elleni agresszió emberáldozatait és tragikus következményeit

– írták.

A brit gyártású Rosalind Franklin Mars-járót szeptemberben indították volna útjára egy orosz rakétával, 8 hónappal később landolt volna a Mars felszínén orosz eszközök segítségével.

18:01
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Erdogan: Törökország házigazdája lehetne Putyin és Zelenszkij találkozójának

Recep Tayyip Erdogan török államfő orosz hivatali partnerével folytatott csütörtöki telefonbeszélgetésében felkínálta, hogy Törökország házigazdája lehetne Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójának.

A török államfő hivatalának tájékoztatása szerint Erdogan közölte Putyinnal, hogy bizonyos kérdések rendezése személyes találkozót igényel.

A török államfő ezenfelül meggyőződését fejezte ki, hogy ilyen tanácskozás tartós tűzszünethez, illetve hosszú távú megoldáshoz vezethet Ukrajna és Oroszország konfliktusában.

Erdogan egyúttal hangsúlyozta a humanitárius folyosók fenntartásának fontosságát is Ukrajnában.
Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön arról számolt be: Moszkva és Kijev egyaránt nyitott arra, hogy Törökország azon államok sorában legyen, amelyek biztonsági garanciákat nyújtanának az esetleges békemegállapodáshoz.

Cavusoglu a nap folyamán Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tárgyalt a nyugat-ukrajnai Lviv városában, miután szerdán Szergej Lavrovval, az orosz diplomácia vezetőjével egyeztetett Moszkvában.

18:26
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Élelmiszer-tároló létesítményeket lőttek szét az oroszok Kijevben – videó

Ez volt Ukrajna egyik legnagyobb élelmiszer-tárolója – írja a Sky News. A hatalmas kijevi létesítményben 50 ezer tonna élelmiszert tároltak, melyek Ukrajna egész területéről érkeztek ide.

Két orosz csapás azonban teljesen megsemmisítette az épületet. 12 munkás volt ekkor az épületben, de mind túlélték a támadást.

Egy másik közeli élelmiszer-tárolót is eltaláltak az oroszok, ukrán tisztviselők szerint szándékosan ezeket célozták.

18:46
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Mariupol 90%-a megsemmisült az orosz légicsapásokban – videó

A helyi hatóságok szerint a város épületeinek 90%-át lerombolták az orosz erők.

Lesia Vasylenko ukrán képviselő azt írta a Twitteren, hogy a várost az égből pusztítják, majd megismételte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérését a nyugati nemzetekhez, hogy vezessenek be repülési tilalmat az ország felett.

19:17
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

30 ezren menekültek el Mariupolból

Az ostromlott dél-ukrajnai kikötővárosból eddig mintegy 30 ezer embernek sikerült elmenekülnie, azonban 350 ezren a városban maradtak.

19:49
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Felborult egy ukrán menekülteket szállító busz Litvániában

A baleset Pasvalysban történt. A busz 53 nőt és gyereket szállított a lengyel-ukrán határtól, Finnországba tartottak – írja a BBC.

A sofőr helyi idő szerint reggel 6 óra körül elvesztette az uralmát a busz felett, és felborultak. Legalább 10 ember megsérült, köztük gyerekek. Őket egy közeli kórházba vitték.

„Épp csak elaludtam, amikor felborult a busz. A lányom sikoltott, majd az unokámat kezdtük keresni, aki a sofőr közelében kötött ki. Szerencsére nem sérült meg" – nyilatkozta a busz egyik utasa.

20:31
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Katasztrofálisak az ukrán menekültek fogadásának körülményei Belgiumban

Bernard De Vos, a belgiumi francia nyelvű közösség gyermekjogi ombudsmanja a Vallónia-Brüsszeli Föderáció parlamentjében tartott beszédében azt mondta:

A menekültek kénytelenek a hidegben, mosdókat nélkülözve várakozni az elszállásolásra, ennél rosszabb körülményeket az ukrán határon sem tapasztaltam a múlt héten.

De Vos szerint a migrációs hullám kaotikus kezelése miatt a menekülteket kizsákmányolás veszélyezteti Belgiumban. Aggodalmát fejezte ki továbbá a Belgiumba kerülő gyermekek iskoláztatásának megoldatlansága miatt is. Mint mondta, az oktatási szektor már így is túlterhelt, 20 fős osztályok vannak, miközben 8-10 fős osztályokban kellene a gyerekekkel foglalkozni.

„A lelki trauma csökkentése végett a menekült gyermekeknek a lehető leggyorsabban vissza kell kerülniük a társadalmi életbe, vagyis esetükben az oktatásba” - mondta.

Belgiumban eddig mintegy 11 ezer ukrán menekültet regisztráltak a hatóságok.

21:19
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága felfüggesztette kapcsolatait Fehéroroszországgal

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága felfüggesztette minden kapcsolatát a fehérorosz hatóságokkal arra hivatkozva, hogy az ország aktívan részt vesz Oroszország Ukrajna elleni agressziójában.

A 46 tagot számláló, strasbourgi székhelyű szervezet Miniszteri Bizottsága határozata szerint Fehéroroszországnak nem lesz joga arra, hogy részt vegyen az Európa Tanács ülésein, a szakbizottságok munkájában és minden más tevékenységében.

A felfüggesztés ugyanakkor nem sérti Fehéroroszországot mint a nemzetközi egyezmények szerződő felét megillető jogokat.

A Miniszteri Bizottság továbbá úgy döntött, hogy beszünteti a Fehéroroszországgal folytatott technikai együttműködést is, azonban fenntartja és erősíti kapcsolatait a fehérorosz civil társadalommal és az emigrációban élő ellenzékkel.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legszorosabb szövetségese maradt azt követően is, hogy Oroszország katonai támadást indított Ukrajnában.

Fehéroroszország szombaton azt közölte, öt alegységet küld a déli határhoz, hogy megakadályozza az ukrán csapatok betörését a területére. A helyi védelmi minisztérium szerint

mindez nem jelenti azt, hogy a fehérorosz hadsereg bármilyen formában részt venne az orosz hadműveletekben Ukrajna területén.

Ukrajna azonban azt feltételezi, hogy Fehéroroszország csatlakozni akar a harcokhoz Oroszország oldalán.

21:48
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Meghalt egy amerikai állampolgár Csernyihivben

A Csernyihivet ért orosz támadások halálos áldozatai között van egy amerikai állampolgár is. A személyazonosságát még nem hozták nyilvánosságra, de valószínűleg ő a háború második amerikai áldozata, miután a múlt héten Kijevben meghalt Brent Renaud amerikai újságíró.

22:08
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Ez nem az orosz nép háborúja- mondta Arnold Schwarzenegger

Arnold Swarzenegger Forrás: NORTHFOTO/X17online.com/X17online.Com

Kilencperces videóüzenetében az egykori hollywoodi sztár az orosz néphez intézve szavait arról beszélt: a Kreml

Egyben felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy állítsa le a háborút.

- mondta Schwarzenegger, felidézve, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is zsidó vallású.
"Ez nem az orosz nép háborúja" - tette hozzá az orosz támadásokra utalva. Schwarzenegger arra kérte az orosz állampolgárokat, hogy terjesszék a híreket az ukrajnai humanitárius katasztrófáról, a háború ellen tüntetőknek pedig azt üzente, hogy a világ szeme rajtuk van.

- fogalmazott a 74 éves volt színész és politikus.
"Életeteket, testi épségeteket, jövőtöket áldozták fel egy értelmetlen háborúban" - intézte szavait Schwarzenegger az orosz katonákhoz. Azt állította, hogy apja Ausztriában hasonló tapasztalatokat élt meg katonaként a második világháborúban.

22:22
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

Videók a lángokban álló hatalmas harkovi piacról

A térségben több légicsapás is történt, a harkovi Barabashova piacon hatalmas pusztítást okoztak az orosz támadások. Ez a világon a 14. legnagyobb piac, egyben Ukrajna legnagyobb piaca.

22:47
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

WHO: 43 támadás történt az ukrán egészségügy ellen

Az Egészségügyi Világszervezet megerősítette, hogy Ukrajnában eddig 43 orosz támadás érte az egészségügyi intézményeket.

Tedros Adhanom, a WHO főigazgatója azt mondta: „Minden konfliktusban az egészségügy elleni támadások a nemzetközi humanitárius jog megsértését jelentik".

23:01
március 17, 2022
Vágólapra másolva!

3810 embert mentettek ki Ukrajnából csütörtökön

Egy magas rangú tisztviselő szerint mintegy 3810 ember menekült el az országból csütörtökön. Irina Verescsuk, Ukrajna miniszterelnök-helyettese azt mondta, Mariupolt körülbelül 2000-en hagyták el a nap folyamán – írja a Sky News.

01:51
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

A britek szerint szállítási problémák miatt leállt az orosz invázió

Az orosz invázió logisztikai problémák miatt megakadt - közölte hírszerzési jelentésekre hivatkozva a brit védelmi minisztérium.

Szerintük Oroszország nehezen tudja ellátni frontvonalbeli csapatait élelmiszerrel és üzemanyaggal.

A közlemény szerint az ukrán ellentámadások arra kényszerítették az oroszokat, hogy katonákat csoportosítsanak át  saját utánpótlási vonalaik védelmére, ezzel pedig erősen korlátozzák az oroszok támadó potenciálját.

05:19
március 18, 2022
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Percről percre közvetítésünket itt folytatjuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!