A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Putyin titkosszolgálati vezetőket tartóztatott le, mert félrevezették

Események

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, robbanás War Horizontal
Image grab from drone footage released by Ukraine Armed Forces on Thursday March 10, 2022 allegedly shows a column of Russia army tanks are ambushed by Ukrainian army in the Brovarsky district of Kyiv region, some of them being destroyed. A press release of the Defense Intelligence of the Ukraine Ministry of Defense said: During the conduct of hostilities in the Brovarsky district of Kyiv region, the battalion tactical group of the 6th tank regiment (Chebarkul) of the 90th tank division of the Central Military District suffered significant losses in personnel and equipment. In particular, the commander of the regiment, Colonel A. Zakharov, was liquidated. It is noted that as a result of significant losses of the BTGr of the 6th tank regiment, together with the battalion tactical group of the 239th tank regiment of the 90th tank division, they were forced to retreat and go on the defensive, the Ukraine news agency Interfax-Ukraine reports. (Photo by EyePress News / EyePress via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 16. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül79 bejegyzés
05:27
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Harckocsikkal lőtték a humanitárius konvojt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök éjszakai videóüzenetében ismét azzal vádolta az országát támadó orosz erőket, hogy megsértik a humanitárius folyosók működését biztosító tűzszünetet Mariupolnál és Volnovahánál.

Az államfő azt mondta, hogy Mariupolnál az orosz erők nem szüntették be a harci cselekményeket. Közlése szerint az ukrán vezetés élelmiszert és gyógyszert szállító konvojt küldött az ostromlott városba, de harckocsikkal rájuk támadtak.

05:36
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Két nap alatt 100 ezer embert mentettek ki

Irina Verescsuk ukrán kormányfőhelyettes azt közölte, hogy Mariupol városban a tíznapos ostrom alatt több mint 1300-an meghaltak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy más városokból csak csütörtökön 40 ezren el tudtak menekülni az e célból biztosított humanitárius folyosókon. Két nap alatt a kimenekítettek száma megközelítette a 100 ezret - emelte ki.

Menekülők Irpiny városából Forrás: AFP/Aris Messinis
05:38
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Találat érte egy kísérleti atomreaktor épületét

Az ukrán parlament arról adott hírt hivatalos Twitter-oldalán, hogy az orosz erők a kelet-ukrajnai Harkovban tüzérségi tűz alá vettek egy kutatóintézetet, ahol egy kísérleti atomreaktor is található. A közelben egy ifjúsági szálláson a támadás miatt tűz keletkezett - tették hozzá.

Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója szintén beszámolt erről a támadásról, és hozzátette, hogy találat érte az épületet, amelyben a reaktort elhelyezték, de a sugárzás szintjének megnövekedését nem tapasztalták.

05:41
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Nincs kapcsolat Csernobillal

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Bécsben közleményt adott ki, amely szerint az ukrán vezetés arról értesítette, hogy immár

minden kapcsolata megszűnt az egykori csernobili atomerőművel,

ahol még mindig tárolnak radioaktív hulladékot. Előzőleg a létesítmény területén megszűnt az áramellátás, és a tároló hűtéséhez is szükséges energiát dízellel működő áramfejlesztők segítségével próbálják biztosítani.

A Maxar friss műholdképe a csernobili szarkofágról Forrás: AFP/Maxar
05:44
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország összehívta az ENSZ BT-t

Oroszország csütörtökön bejelentette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérte a Moszkva szerint az Egyesült Államok által Ukrajnában működtetett biológiai laboratóriumok ügyében. Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ügyvivő ENSZ-nagykövete azzal indokolta a kérést, hogy a témában illetékes nemzetközi fórumon "meg kell vitatni az Egyesült Államok ukrán területen végzett katonai-biológiai tevékenységét". Washington és Kijev tagadja, hogy ilyen létesítményeket működtetnének titokban.

06:10
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Áldozatok a keleti fronton

A kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadár területek egyik tisztségviselője, a luhanszki Rogyon Mirosnyik csütörtök este arról számolt be, hogy a luhanszki és a donyecki "népköztársaságok" területén az elmúlt három hétben 34 polgári személy halt meg, és közel 180-an megsebesültek harci cselekményekben.

Mirosnyik ezért az ukrán hadsereget tette felelőssé, amely szerinte kiterjesztette harci műveleteit a térségben.

06:24
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Védelem jár minden háborús menekültnek

Az Európai Unió továbbra is humanitárius, egészségügyi és pénzügyi támogatást nyújt az Ukrajnából menekülőknek és az őket fogadó országoknak - szögezték le az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői a franciaországi Versailles-ban péntek hajnalban kiadott nyilatkozatukban.

A tagállamok vezetői elismerően nyilatkoztak az Ukrajnával szomszédos országokról azért "a mérhetetlen szolidaritásért", amellyel a háború elől menekülőket fogadták. Egyúttal megerősítették, hogy az Unió védelmet nyújt minden háborús menekültnek.

06:36
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Uniós segítséget kap majd Ukrajna az újjáépítéshez

Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői a franciaországi Versailles-ban péntek hajnalban kiadott nyilatkozatukban kiemelték: a tagországok eltökéltek abban, hogy amint a háború befejeződik, támogatást nyújtanak a demokratikus Ukrajna újjáépítéséhez.

Ami Ukrajna EU-csatlakozását illeti, megerősítették, hogy az ország "az európai családhoz tartozik", ígéretet tettek a kapcsolatok és a partneri viszony még szorosabbá tételére, míg a február végén beadott hivatalos csatlakozási kérelemről annyit jegyeztek meg, hogy várják az Európai Bizottság jelentését róla, ahogyan azt az uniós szerződések előírják.

06:39
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb szankciókat készíthetnek elő

A versailles-i EU-csúcs résztvevői arra szólították fel Oroszországot, hogy tartsa magát a nemzetközi humanitárius szabályokhoz, azaz biztosítson biztonságos kijutást az országot elhagyni kívánó civileknek, és tegye lehetővé, hogy a humanitárius segítség akadálytalanul eljusson az áldozatokhoz és az Ukrajnán belül menedéket keresőkhöz is.

Az EU-csúcs résztvevői Versailles-ban Forrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Albert Cara

Megerősítették, hogy növelik a nyomást Oroszországra és Fehéroroszországra, így a már elfogadottak mellett készek újabb szankciók kirovására is. Ismét felszólították Oroszországot, hogy hagyja abba a katonai műveleteket Ukrajnában, vonja ki onnan erőit és katonai felszerelését, és tartsa tiszteletben az ország függetlenségét és területi egységét.

07:05
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

13,6 milliárd dolláros támogatást lap Ukrajna

A képviselőház után az amerikai szenátus is megszavazta, hogy az Egyesült Államok 13,6 milliárd dolláros humanitárius és gazdasági segélyt nyújtson az Oroszországgal háborúban álló Ukrajnának. A washingtoni Fehér Ház megerősítette, hogy Joe Biden elnök is aláírja a jogszabályt.

Az amerikai támogatásnak a humanitárius segítségnyújtás mellett az is a célja, hogy Ukrajna katonailag is meg tudjon erősödni a támadó orosz haderővel szemben.

07:36
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Magyarország energiaellátását biztosítottuk - videó

A versailles-i EU-csúcsról nyilatkozott videóban Orbán Viktor miniszterelnök.

08:18
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Hajnalban több városban is újabb légi csapások voltak - videó

Dnyipro Novokodatszkij kerületébe három rakéta is becsapódott helyi idő szerint 6:10 perckor.

A légi csapásban egy óvoda, egy lakóház és egy cipőgyár is megsemmisült.

A légi csapások előtt megszólaltak a légvédelmi rakéták. Legalább egy civil meghalt. Dnyipro Kijevtől délkeletre található, közel egymillió lakosú város.

Luckóból is légi csapásokat jelentettek, itt a repülőtér volt a célpont.

Eddig egyik várost sem érte közvetlen rakétatámadás.

08:24
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Fotók a Dnyipro és Lucko városok elleni légi csapásokról

08:34
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások voltak Ivano-Frankivszk városában is

A délnyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk városában is légitámadásokról számoltak be. A város Románia, Szlovákia és Magyarország határának közelében fekszik. Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója szerint három robbanás volt.

A város polgármestere szerint a repülőtér közelében csapódtak be a rakéták

- írja a The Guardian.

08:34
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

4186 menekültet fogadtak csütörtökön a fővárosi pályaudvarokon

Az ukrajnai háború elől menekülők közül 4186 ember, köztük 1027 gyermek érkezett Budapestre csütörtökön vonattal - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénteken a Police.hu oldalon.

A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 89 ember, köztük 45 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

Közölték azt is, a BRFK és a Készenléti Rendőrség munkatársai a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. Ellátásuk, szállításuk, elszállásolásuk érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

08:58
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Betörtek az egy adománygyűjtő pontba

Tegnap este betörtek egy vásárosnaményi adománygyűjtő pontba. A rendőrök a bejelentés után a helyszínre siettek, ahol elfogták a bokrok között bujkáló rablót.

A 38 éves helyi férfi a bajbajutottak részére gyűjtött adományokból két táskát megpakolt, azokat magával vitte, és a közelben elrejtette. Azt tervezte, hogy visszamegy az épületbe, hogy onnan

további három, tartós élelmiszerekkel, ruhaneműkkel és egy elektromos fűtőkészülékkel teli pakkot is elhozzon.

Forrás: police.hu

A nyomozók a férfit előállították, és lopás megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, majd őrizetbe vették.

09:02
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország által támogatott szakadárok elfoglalták Volnovakhát

Miközben Ukrajna-szerte újabb légitámadásokról érkeznek jelentések, a legfrissebb hírek szerint Oroszország által támogatott szakadárok elfoglalták a stratégiailag fontos Volnovakha városát.

09:30
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Tízezer vérvételhez szükséges zsákot küld Magyarország Ukrajnába

A háború rendkívüli mértékben megnövelte a véradási hajlandóságot Ukrajnában, de

a levett vér tárolásához és hasznosításához speciális vérzsákokra van szükség, de ebből hiány van.

Ezért tízezer vérvételhez szükséges zsákot küld Magyarország Ukrajnába - jelentette be közösségi oldalán Szijjártó Péter.

A tízezer vérvételi zsák akár harmincezer sebesült ellátására is elég lehet.

09:37
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Fotók Dnyipro városról a légitámadások után

A légicsapásban egy óvoda, egy nyolclakásos társasház és egy 200 négyzetméteres cipőgyár rongálódott meg.

09:41
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Szétszóródott Kijev környékén a 64 kilométeres katonai konvoj

Műholdfelvételek alapján az oroszok átcsoportosítják erőiket. Páncélos egységeket láttak az ukrán fővárostól északra található Antonov repülőtérhez közeli településeken.

A Maxar szerint több jármű bevonult az erdőbe, és a közelben található ágyúk tüzelésre készen állnak.

A katonai járműveket a múlt héten vonták össze Kijev közelében, de úgy tűnt, hogy az elmúlt időszakban nem haladt a konvoj. Médiaértesülések szerint az előrenyomulás élelmiszer- és üzemanyaghiány miatt rekedt meg.

Amerikai tisztségviselők elmondták, hogy az ukrán csapatok rakétákkal támadták a konvojt.

09:55
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Elhagyták Kijevet a biztonság reményében, majd találat érte a házukat

Elhagyták Kijevet a biztonság reményében, majd találat érte a házukat. Tizenketten voltak a házban, csak egy férfi és a macskája élte túl.

10:16
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Három újabb várost vett az ellenőrzése alá a szakadár hadsereg

Volnovakha városon kívül még három további települést az ellenőrzése alá vett a szakadár hadsereg, illetve szorosabbra vonta Mariupol ostromgyűrűjét - mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Azt mondta, az orosz haderő nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel üzemképtelenné tette a lucki és az ivano-frankivszki katonai repülőteret. Beszámolt továbbá újabb három ukrán Mi-24-es helikopter és nyolc, pilóta nélküli légi jármű - köztük öt Bayraktar -, valamint 107 katonai objektum megsemmisítéséről.Összesítése szerint a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők a katonai infrastruktúra 3213 létesítményét, 98 repülőgépet, 118 pilóta nélküli légi járművet, 1041 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 113 rakéta-sorozatvetőt, 389 tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 843 darab speciális katonai járművet vesztettek.

A Volnovaha elfoglalását megelőzően kiadott közleményében az orosz védelmi tárca közölte, hogy a körülvett ukrán városokból péntek reggeltől 14 humanitárius folyosó megnyitását javasolta, amelyek közül Kijev háromba egyezett bele. A minisztérium kifogásolta, hogy az ukrán fél szerinte elutasította az orosz és fehérorosz területekre vezető utat.

A tájékoztatás szerint a civilek és a külföldi állampolgárok evakuálására vonatkozó javaslatok Kijevre, Csernyihivre, Szumira, Harkovra, Enerhodarra, Volnovakhára és Izjumra vonatkoztak.

 

10:45
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

NATO Katonai Bizottság elnöke: Magyarország felkészültsége erősebb, mint valaha

Magyarország katonai felkészültsége és ébersége erősebb, mint valaha - jelentette ki a NATO Katonai Bizottságának elnöke magyarországi látogatásán az észak-atlanti szövetség csütörtökön kiadott közleménye szerint.

A NATO a hivatalos honlapján azt írta: Rob Bauer kedden és szerdán tartózkodott Magyarországon. Ezalatt ellátogatott a keleti ukrán-magyar határhoz, és megtekintette a Keleti Pajzs gyakorlatot is.

Szerdán Ruszin-Szendi Romulusszal, a Magyar Honvédség parancsnokával és Szabó Istvánnal, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkárával is megvitatta a jelenlegi biztonsági helyzetet, a NATO válaszlépéseit és a jelenlegi humanitárius válság kérdéseit. Ezt követően az elnök tájékoztatót kapott a Magyarországon folyó fokozott éberségi tevékenységekről.

10:49
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Bucsában tömegsírokat ásnak

Jelentések szerint Bucsában a kórházi dolgozók tömegsírokat ásnak, mert drasztikusan emelkedik a civil halottak száma - írja a The Guardian.

10:54
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Harkovban eltaláltak egy pszichiátriai kórházat

Harkovban az orosz erők eltaláltak egy pszichiátriai kórházat - írja a Sky News helyi tisztviselőkre hivatkozva. 

Áldozatokról egyelőre nem érkeztek információk, de a Reuters a helyi kormányzóra hivatkozva azt írja, hogy 330 ember volt benne.

11:19
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Brovary városban egy iskola mellett csapódott be egy rakéta

A Kijevtől keletre fekvő Brovary városban egy iskola melletti sztrádát ért találat az éjjel.

11:30
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

A mai napig több mint 2,5 millió ember menekült el Ukrajnából

Az ENSZ migrációs ügynöksége jelentése szerint a mai napig több mint 2,5 millió ember menekült el Ukrajnából. A menekültek többsége, mintegy 1,5 millió ember Lengyelországba menekült.

Az ukrajnai harcok elől elmenekült emberek pihennek a lengyel főváros Keleti vasúti pályaudvarán, 2022. március 3-án Forrás: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak
11:57
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország egy nap alatt 89 alkalommal lőtt lakóházakra Harkovban

Harkov kormányzója szerint az oroszok 89 alkalommal lőttek lakóházakra. A Reuters jelentése szerint Oleh Synegubov azt is mondta, hogy annak ellenére nincsenek veszélyben a civilek, hogy egy nukleáris laboratóriummal rendelkező intézetet eltaláltak.

12:07
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

48 iskola semmisült meg Harkovban

A Harkov elleni támadásban eddig 48 városi iskola semmisült meg - mondta Ihor Terekhov polgármester egy televíziós beszédében.

12:35
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Csaknem egymillió ember van áramellátás nélkül Ukrajnában

Az Energoatom energiacég szerint mintegy egymillió ember van Ukrajnában áramellátás nélkül - írja a Reuters.

12:51
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

A kormány azon dolgozik, hogy a háború hatásaitól megvédje a családokat és a cégeket

A kormány azon dolgozik, hogy a háború hatásaitól megvédje a családokat és a cégeket - hangsúlyozta a pénzügyminiszter a Caola Zrt. 3,8 milliárd forintos egészségipari beruházásának pénteki alapkőletételén, a Fejér megyei Martonvásáron. A magyar tulajdonú cég az Egészségipari támogatási program keretében kétmilliárd forint támogatást kapott zöldmezős beruházásához.

Varga Mihály rámutatott, hogy a mai háborús helyzetben alapvető fontosságú a higgadtság, a kormány pedig eszerint dolgozik. Leszögezte, semmilyen döntést nem támogatnak, ami veszélyezteti a magyar családokat és a magyar cégeket.

13:09
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Brüsszel megduplázza az Ukrajnának szánt fegyverekre biztosított összeget

Az Ukrajnának biztosított fegyverek európai finanszírozásának megduplázását javasolta pénteken Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozóján Versailles-ban.

Az Ukrajnának biztosított fegyverek európai finanszírozásának megduplázását javasolta pénteken Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője Forrás: AFP/John Thys

Borrell a sajtó képviselőinek elmondta:

– Biztos vagyok benne, hogy a tagállami vezetők támogatni fogják – mondta a külügyi főképviselő a találkozó második napi tanácskozása előtt.

13:27
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

A szankciók negatív hatásai miatt aggódnak a német ipari vezetők

A német gazdaságban széles körű támogatást élveznek a szigorú szankciók, mert a háború nem kedvez az üzletnek, de már az eddigi kivetett korlátozások is kezdik éreztetni negatív hatásukat - mondta Martin Wansleben, a DIHK (Deutscher Industrie- und Handelskammertag e.V.), a német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége ügyvezető igazgatója a Rheinische Post pénteki számában.

A hatás "nemcsak az energiaárak további emelkedésére vonatkozik, hanem különösen az ellátási láncokban bekövetkező, a gazdaságra széles körű hatást gyakorló fennakadásokra" - figyelmeztetett.

Egyre több közepes méretű ipari vállalat már nem engedheti meg magának, hogy ilyen költségek mellett Németországban termeljen tovább.

– Ehhez jön még az az aggodalom, hogy az energiahordozó-hiány miatt legalább ideiglenesen le kell állítaniuk saját erőműveiket. Minden európai politikusnak figyelembe kellene vennie ezt a gazdasági következményt – mondta Wansleben.

A fém- és villamosenergia-ipar vállalatai szintén drámai következményekre figyelmeztetnek.

Ha Németország úgy döntene, hogy nem importál többé gázt vagy olajat Oroszországból, annak drámai hatása lenne az iparunkra, de a magánháztartásokra is – mondta Stefan Wolf, a Gesamtmetall munkaadói szövetség elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitung pénteki számában. "Az infláció két számjegyű lenne. Az ellátás biztonsága komolyan veszélybe kerülne."

13:33
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Már több mint százezer menekült érkezett Németországba

109 ezer menekült érkezett Ukrajnából Németországba - írja a Reuters a német belügyminisztérium szóvivőjének közlése alapján.

13:54
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

40 percig repült a magyar légtérben a Zágrábban lezuhant drón

Negyven percig repült a magyar légtérben az a szovjet gyártmányú drón, amely csütörtök éjjel zuhant le Zágrábban - írja a BBC horvát vezetők alapján. A TU-141 típusú pilóta nélküli repülő ezt követően hét percig haladt a horvát légtérben, mielőtt a földbe csapódott.

Horvát katonák egy azonosítatlan tárgy lezuhanása nyomán keletkezett kráter mellett Zágrábban, 2022. március 11-én Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Andrej Plenkovic horvát kormányfő azt mondta, hogy

Zágráb polgármestere úgy fogalmazott: a szerencsének köszönhető, hogy az eset során senki nem halt meg.

14:11
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Olaszország a maffiától elkobzott házakban szállásolná el a háború elől menekülőket

Eddig 28 ezer ukrán állampolgár érkezett Olaszországba, többségükben a nők és a gyerekek, akik családjukkal és barátaikkal szállnak meg - mondta Luciana Lamorgese, Olaszország belügyminisztere a Corriere della Sera lapnak.  Azt is elmondta, hogy 283 olyan ingatlan van, amit a maffiától foglaltak le, ezekben hosszú távra is el tudnak szállásolni embereket.

A háború elől menekülő emberek egészségügyi ellátást és munkavállalási engedélyt kapnak, a gyerekek iskolába járhatnak.

14:31
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Svájc azt tanácsolta állampolgárainak, hogy hagyják el Oroszországot

"A külügyminisztérium azt javasolja, hogy azok a svájci állampolgárok, akiknek nincs halaszthatatlan dolguk Oroszországban, ideiglenesen és saját erőből hagyják el az országot - olvasható a  svájci külügyminisztérium honlapján. Hozzáteszik, hogy az ország elhagyása egyéni döntés.

14:34
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Szentkirályi Alexandra: Megszerveztük a háború elől menekülők egészségügyi ellátását

"Megszerveztük a háború elől menekülők egészségügyi ellátását:

ha tolmácsolásra van szükségük - írta Szentkirályi Alexandra közösségi oldalán.

14:48
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Svédország 76 000 Ukrajnából elmenekült emberre számít a következő hónapokban

Svédország várhatóan 76 000 Ukrajnából elmenekült embert fogad be a következő hónapokban - közölte a svéd bevándorlási hivatal. Az ügynökség szerint az előrejelzés bizonytalan, ezért több forgatókönyvvel is készülnek, amelyekben 27-210 ezer között mozog az emberek száma júniusig.

Svédország sportcsarnokokat, raktárakat és kiállítási központokat készít elő a háború elől menekülők számára - írja a Sky News.

15:07
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Romániában csökkenni kezdett a háború elől menekülők száma

Romániában második napja csökken a háború elől elmenekült, Románia területén maradó ukrán állampolgárok száma - derült ki a határrendészet pénteken közölt összesítéséből.

Romániába 364 ezer Ukrajnából elmenekült ember érkezett a háború kezdete óta, közülük 282 ezren továbbutaztak, többségük Magyarország felé.

Napi bontásban a legtöbben - közel 34 ezren - vasárnap érkeztek, azóta számuk csökkenni kezdett, míg az országból távozóké egész héten 25 ezer körül stagnált. Szerdán és csütörtökön már kevesebb ukrán állampolgár érkezett, mint ahány elhagyta az országot, így a Romániában maradók száma a keddi 86 ezret közelítő csúcsról 82 ezerre csökkent.

A háború elől menekülő emberek a román-ukrán határon Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A belügyminisztérium pénteki közlése szerint

eddig 3623 ukrán állampolgár nyújtott be menedékkérelmet a román hatóságokhoz,

de többségük nem igényel szállást a bevándorlási hivatal (IGI) által üzemeltetett befogadó központokban, ahol - a Romániába határsértőkként érkezett több száz ázsiai és afrikai menedékkérőt is beleértve - a helyek telítettsége 71 százalékos.

15:23
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

10 nap után ismét repülőgépek szálltak át Lviv felett

Egyelőre arról nem érkeztek információk, hogy a Lviv felett elrepülő katonai repülők orosz vagy ukrán gépek voltak.

15:33
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin: Pozitív elmozdulások történtek az orosz-ukrán tárgyalásokon

Bizonyos pozitív elmozdulások történtek az orosz-ukrán tárgyalásokon - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken Moszkvában fogadta fehérorosz hivatali partnerét, Aljakszandr Lukasenkát.

Putyin nem bocsátkozott részletekbe, amikor a Rosszija 24 hírtelevízión bejátszott felvételen Lukasenkát tájékoztatta, csak annyit mondott, hogy gyakorlatilag napi rendszerességgel folynak tárgyalások a felek között.Fehéroroszországban a felek között eddig három tárgyalási forduló volt, csütörtökön pedig a törökországi Antalyában találkozott Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

15:39
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Tízezer fölé emelkedett az ukrajnai háború miatt Franciaországba menekülők száma

Tízezer fölé emelkedett az ukrajnai háború miatt Franciaországba érkezők száma - jelezte pénteken a francia belügyminisztérium, kiemelve, hogy az elmúlt 24 órában ugrásszerű volt az emelkedés.

A határrendészet február 25. óta 10 077, Ukrajnából érkező embert regisztrált, közülük 9761-en ukrán állampolgárok. Egy nappal ezelőtt ez a szám 7251 volt. Azaz az érkezők száma 24 óra alatt háromezerrel nőtt.

Joseph Zimet a válságközpont vezetője sajtótájékoztatóján elmondta: Franciaország azzal számol, hogy a következő napokban és hetekben 50-100 ezer háború elől menekült érkezik az országba.

15:51
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Esküvő háború idején - elvette szerelmét az ukrán mentős

Bilhorod-Dnyisztrovszkij városban összeházasodott egy mentősofőr és párja. Egy éve találtak egymásra az interneten,

már egy ideje tervezték az esküvőt, de közbejött a háború.

Most mégis úgy döntöttek, hogy egybekelnek.

16:35
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok állítják, továbbra sincs áram a csernobili erőműben

Még nem állították helyre a csernobili atomerőmű áramszolgáltatását - írja a BBC az ukrán atomerőmű-szabályozó hivatal közlése alapján. Csütörtökön azonban az orosz energaügyi hivatal azt közölte, hogy a fehérorosz szakemberek helyreállították a létesítmény energiaellátását.

Az ukránok szerint továbbra sincs áram a csernobili atomerőműben Forrás: EyePress via AFP

Az ukrán szakértők szerint potenciális veszélyt jelenthet, ha nem sikerül helyreállítani a harcokban megsérült vezetéket, a Nemzetközi Atomeneregia Ügynökség szerint azonban nem aggódik emiatt.

16:45
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin: Oroszországnak nincs oka mentegetőzni

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Moszkvában fogadta fehérorosz hivatali partnerét, Aljakszandr Lukasenkát. A két vezető egyetértett abban, hogy

Lukasenka azt állította, hogy az ukrán fél amellett, hogy támadást készített elő a Donyec-medence ellen, csapást szándékozott mérni a Fehéroroszország területén tartózkodó orosz és fehérorosz csapatokra is, amelyek - mint mondta - hatalmas veszteségeket szenvedtek volna el, ha nem kezdődött volna meg az orosz támadás. A fehérorosz elnök szerint ezért "nem kell senki előtt sem mentegetőzni".

Az ukrajnai helyzetet Putyin pénteken megvitatta Sauli Niinistö finn elnökkel is.

16:56
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Honvédség: Ellenőrzés alatt volt a magyar légtérbe belépő, Zágrábban lezuhant drón

Végig ellenőrzés alatt volt a Magyarország légterébe belépett drón - derül ki a Honvédelmi Minisztérium pénteki közleményéből.

– A nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékeltük. Magyarország légterébe - Románia légterét érintve - Csengernél lépett be – írják. 

A teljes cikkünket itt tudja elolvasni.

17:17
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán vezetés: Orosz gépek támadtak egy fehérorosz települést Ukrajna felől

Orosz repülőgépek Ukrajna felől berepülve bombáztak egy települést Fehéroroszországban - állítja az ukrán légierő.

A bejegyzésük szerint délután fél háromkor észlelték, hogy

fehérorosz területről egy orosz gép szállt fel, belépett az ukrán légtérbe, majd visszafordult és támadást hajtott végre Kopani ellen.

A bejegyzésben kiemelik, hogy szerintük ez egy provokáció volt, amelynek célja, hogy Fehéroroszországot bele sodorják az Ukrajna elleni háborúba.

17:57
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Korlátozták a hozzáférést az Instagramhoz Oroszországban

Korlátozta az Instagramhoz történő oroszországi hozzáférést pénteken az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor), miután a közösségi hálózat tulajdonosa, az amerikai Meta Platforms a szóvivője szerint engedélyezte a felszólítást az oroszokkal szembeni erőszakra.

A Roszkomnadzor a főügyészség követelése alapján döntött a blokkolásról, miután az bírósági keresetet nyújtott be a Meta Platforms szélsőséges szervezetnek minősítése és tevékenységének betiltása érdekében, gyűlöletkeltés, ellenségeskedés szítása és erőszakkal fenyegetés címén.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) gyilkosságra és erőszakra történő nyilvános bujtogatás és terrorista tevékenységben való részvétel címén büntetőeljárást indított. Orosz politikusok és hivatalos intézmények pénteken tömegesen jelentették be, hogy feladják Instagram-profiljukat, és helyette a VK-t fogják használni.

A TASZSZ hírügynökség úgy értesült, hogy az ugyancsak a Meta Platforms tulajdonában álló WhatsApp messenger működését az oroszországi korlátozás nem érinti.

A Roszkomnadzor a Meta Platforms másik közösségi szolgáltatásához, a Facebookhoz történő hozzáférést már korábban korlátozta, miután az több orosz médiumot letiltott. 

18:01
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Macron: Az EU kész újabb masszív szankciókat elfogadni

Emmanuel Macron francia államfő megerősítette, hogy az Európai Unió kész "újabb masszív szankciókat" elfogadni Oroszországgal szemben, amennyiben folytatja a háborút Ukrajna ellen.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott családi fotó az uniós állam- és kormányfők rendkívüli versailles-i csúcstalálkozójának résztvevőiről, amelyen az orosz-ukrán háborúról és következményeiről tárgyalnak március 10-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

– Ha a dolgok folytatódnak katonai téren,

– jelentette ki pénteken a francia elnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozójának záró sajtótájékoztatóján Versailles-ban.

Emmanuel Macron hozzátette, hogy az EU a végsőkig támogatja Ukrajnát, a cél a tűzszünet elérése és az orosz csapatok kivonása az országból.

18:12
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Kamala Harris: Amerika elkötelezett a NATO kollektív védelme mellett

Az USA továbbra is diplomáciai megoldást sürget Ukrajnában, ugyanakkor szilárdan elkötelezett a NATO kollektív védelme mellett, és

- erősítette meg Kamala Harris amerikai alelnök pénteken Bukarestben.

Klaus Iohannis román államfővel közösen tartott sajtóértekezletén Harris rámutatott: azért jött Romániába, hogy megköszönje az ukrán menekülteknek nyújtott nagylelkű segítséget, és megerősítse az Egyesült Államok eltökéltségét abban, hogy megvédi a NATO területének minden négyzetcentiméterét.

Megállapította: Vlagyimir Putyin orosz elnök az invázió harmadik hetében semmi jelét nem adja annak, hogy hajlandó lenne tárgyalni a háború befejezéséről. "Ez nem maradhat következmények nélkül", további szankciókat fog maga után vonni - figyelmeztetett az amerikai alelnök.

18:18
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Kétszer szálltak fel a Gripenek pénteken

Ma kétszer szálltak fel a Gripenek, megfontoltan, higgadtan őrzik a légteret - derült ki Szijjártó Péter péntek délután közzétett videójából. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, napközben kétszer is olyan jeleket észleltek a radaron, ami hasonló volt ahhoz a drónhoz, amely többek között Magyarország felett is átrepült és végül Zágrábban zuhant le csütörtök éjjel.

A teljes cikkünket itt tudja elolvasni.

18:25
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Európa és Afrika mélyen megrendülhet élelmezési téren Macron szerint

Emmanuel Macron francia államfő szerint az ukrajnai háború miatt Európa és Afrika "nagyon mélyen destabilizálódhat élelmezési téren" a következő egy-másfél évben.

Újra kell értékelnünk a termelési stratégiáinkat az európai élelmezési stratégiánk megvédésére, de Afrikát illetően is, mert különben több afrikai ország is érintett lesz a következő 12-18 hónapban – fogalmazott pénteken a francia elnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozója záró sajtótájékoztatóján Versailles-ban, arra utalva, hogy Ukrajna a világ egyik legjelentősebb gabonatermelője.

18:54
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország területe biztonságos, az oroszok nem akarnak háborúzni a NATO-val

Magyarország területe biztonságosnak számít, tudatos támadásra nem kell számítanunk – mondta Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója az Origónak adott interjúban a péntek reggeli ukrán-magyar határhoz közeli rakétatámadások kapcsán.

A teljes cikkünket itt tudja elolvasni.

18:58
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Stoltenberg: A NATO felelőssége a "nyílt háború" elkerülése Oroszországgal

A NATO felelőssége elkerülni, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus Oroszország és a NATO közötti "nyílt háborúvá" fajuljon - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken az AFP francia hírügynökségnek adott pénteki törökországi interjújában.

Az a felelősségünk, hogy elkerüljük, hogy a konfliktus Ukrajna határainál eszkalálódjék, és nyílt háborúvá váljék Oroszország és a NATO között - szögezte le Stoltenberg a török elnökség által szervezett diplomáciai találkozón.

A főtitkár ezzel igyekezett igazolni az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének azon döntését, hogy nem hajlandó Ukrajna légterében repülési tilalmi zónát létrehozni, amellyel megvédhetné az ukrán lakosságot az orosz hadsereg bombázásától.

Egy ilyen lépés "azt jelentené, hogy készek vagyunk lelőni a (légtérsértő) orosz repülőgépeket" - tette hozzá -, "és ez minden bizonnyal nyílt háborúhoz vezetne. Egy ilyen konfliktus még több szenvedést, még több emberáldozatot és még több rombolást eredményezne" - érvelt a NATO főtitkára.

Támogatjuk Ukrajnát, Oroszországgal szemben pedig büntetőintézkedéseket vezettünk be, de egyúttal arra kértem (a NATO-tagországokat), hogy jelentsék ki: nem küldünk sem csapatokat ukrán földre, sem NATO-vadászgépeket az ukrán légtérbe - hangsúlyozta Jens Stoltenberg.

A főtitkár pénteken a szintén NATO-tagállam Törökországban találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, az orosz és ukrán külügyminiszter első hivatalos találkozóját követő napon a dél-törökországi Antalya tengerparti üdülővárosban.

Jóllehet, az első orosz-ukrán közvetlen külügyminiszteri megbeszélések kudarcba fulladtak, Jens Stoltenberg üdvözölte Törökország közvetítő szerepét, és úgy vélte, "fontos a politikai megoldás elősegítése" a február 24-e óta tartó háborúban.

A NATO-főtitkár felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy vessen véget ennek az értelmetlen háborúnak, és találjon "politikai megoldást" a konfliktusra.

Putyin elnök pénteken találkozott szövetségesével, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, és ekkor azt nyilatkozta, hogy "pozitív előrelépést" látott az Ukrajnával folytatott tárgyalásokon.

Törökország egyrészt Ukrajna szövetségese: korábban pilóta nélküli harci drónokat is szállított Kijevnek, ezzel párhuzamosan azonban fenntartja szoros kapcsolatát Moszkvával is.
Ibrahim Kalin, a török elnöki hivatal szóvivője pénteken a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában megerősítette, hogy Törökország nem tervezi a nyugati büntetőintézkedések alkalmazását.

A Turkish Airlines török nemzeti légitársaság továbbra is üzemelteti moszkvai járatait, bár a szintén török Pegasus nevű fapados légitársaság bejelentette, hogy március 13-27. között felfüggeszti oroszországi légijáratait, hogy "újraértékelje" a térségbeli helyzetet.

Az antalyai diplomáciai fórumra több mint 80 miniszter, miniszterhelyettes és más kormányzati tisztségviselő gyűlt össze Törökországban.

19:31
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán légierő szerint orosz gépek fehérorosz területre mértek csapást, Minszk cáfol

Orosz repülőgépek Ukrajna területe felől visszafordulva egy fehérorosz településre mértek csapást - állította pénteken az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint az ukrán légierő parancsnoksága, a fehérorosz védelmi minisztérium szóvivője viszont cáfolta a hírt.

Az ukrán légierő közleménye szerint pénteken 14 óra 30 perckor az ukrán határőrszolgálattól kaptak tájékoztatást arról, hogy orosz repülőgépek léptek be Ukrajna területére, megfordultak a nyugat-ukrajnai Rivne megyében lévő Horodiscse és Tumeny települések fölött, majd csapást mértek a Fehéroroszország területén lévő Kopani településre. A határőrségtől származó információk szerint a fehérorosz települést orosz csapatok szállták meg.

A légierő arra figyelmeztetett, hogy a fehérorosz területre mért csapással Oroszországnak az a szándéka, hogy bevonja Minszket az Ukrajna elleni háborúba. A hírportál szerint nem sokkal korábban Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter ugyancsak előrejelezte: az orosz erők Ukrajna területéről készülnek lőni fehérorosz területeket, hogy bevonják Fehéroroszországot a háborúba.

Ezzel szemben Inna Gorbacseva, a minszki védelmi minisztérium hivatalos képviselője a BelTA fehérorosz állami hírügynökség jelentése szerint határozottan cáfolta és "badarságnak" nevezte, hogy orosz gépek mértek volna csapást egy fehéroroszországi falura.

Közben pénteken három, Ukrajnában foglyul ejtett orosz pilóta tartott sajtótájékoztatót, amelyet az Interfax-Ukrajina hírügynökség online közvetített. Egyikük, Makszim Kristop alezredes, egy Szu-34 típusú vadászbombázó pilótája elismerte, hogy parancsot kaptak nemcsak infrastrukturális és katonai létesítmények, hanem lakónegyedek bombázására is. Elmondta, hogy mielőtt lelőtték, az egyik támadás során bombát dobott le civilek lakóépületeire.

"A harmadik harci repülésem március 6-án volt. A fedélzeten négy tonna légibomba volt. A harci feladat végrehajtása során rájöttem, hogy nem ellenséges katonai létesítmények, hanem lakóépületek és civilek a célpont, de a jogellenes parancsot végrehajtottam" - mondta az orosz katona. Az Ukrajinszka Pravda hozzáfűzte, hogy ezt követően az ukrán légvédelem lelőtte a gépét, őt pedig az ukrán nemzeti gárda tagjai fogták el. Kristop azt is elmondta, hogy felettesei még januárban közölték vele, hogy részt fog venni egy Ukrajna elleni harci cselekményben, és azt is, hogy erre hadgyakorlat leple alatt készülnek fel.

Alekszej Golovenszkij, egy másik fogságba esett orosz pilóta a tájékoztatón elmondta, hogy éltek rokonai Ukrajnában, Poltava megyében, a felesége hozzátartozói pedig most is a kelet-ukrajnai Harkov városában laknak. Szavai szerint ő civil célpontok elleni támadásban nem vett részt, de - mint mondta - "katonatársai igen, és ez sokkolja őt, fogalma sincs, mi van a Harkovban élő rokonokkal".

19:51
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Ma éjjel Belarusz is megtámadhatja Ukrajnát

Az ukránok attól tartanak, hogy ma este, illetve éjjel a belarusz hadsereg is megtámadja őket - írja a Sky News.

A teljes hírt itt olvashatja.

20:05
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Macron: Az EU kész újabb nagyhatású szankciókat elfogadni Oroszország ellen

Emmanuel Macron francia államfő pénteken megerősítette, hogy az Európai Unió kész "újabb masszív szankciókat" elfogadni Oroszországgal szemben, amennyiben folytatja a háborút Ukrajna ellen.

"Ha a dolgok folytatódnak katonai téren, ha (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) folytatja a bombázásokat, ostrom alá veszi Kijevet, ha folytatja a háborús jeleneteket, újabb szankciókat fogadunk el, beleértve a masszív szankciókat is" - jelentette ki pénteken a francia elnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozóját lezáró sajtótájékoztatón Versailles-ban.

"Készen vagyunk a büntetőintézkedésekre, azokon túl is, amelyeket eddig foganatosítottunk. (...) Semmi sem tilos és semmi nem tabu" - tette hozzá.

Emmanuel Macron megerősítette, hogy az EU a végsőkig támogatja Ukrajnát. Hozzátette: "Folytatjuk a nyomásgyakorlást Oroszországra, folytatjuk a párbeszédet (Olaf Scholz) német kancellárral karöltve". Jelezte azt is, hogy néhány óra múlva beszélnek ismét Vlagyimir Putyin orosz elnökkel telefonon, a tűzszünet elérése érdekében, valamint kérni fogják az orosz csapatok kivonását Ukrajnából.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón jelezte, hogy a tagállami vezetőktől mandátumot kapott az orosz gazdaságot sújtó újabb szankciós csomag kidolgozására, ami a negyedik ilyen csomag lesz.

"Ahogy a francia elnök mondta, eltökéltek vagyunk a szörnyű agressziónak megfelelően válaszolni, és határozottak leszünk a válaszunkban" - mondta Ursula von der Leyen. Emmanuel Macron elmondta, hogy szándékosan "őrzi meg a stratégiai kétértelműséget" a jövőbeni szankciókat illetően.

Azt is megerősítette, hogy az Európai Unió előkészíti azon javaslatát, amely alapján 2027-ig leválhat az orosz fosszilis energiákról.

20:27
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

A YouTube blokkolja az orosz állam által finanszírozott csatornákat

A YouTube blokkolja az orosz állam által finanszírozott csatornákat világszerte - írja a The Guardian.

20:40
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Már 1582 civil áldozata van a háborúnak Mariupolban

Mariupol városi tanácsa szerint eddig a 1582 civil áldozata van a háborúnak az ostromlott városban - írja a The Guardian.

20:48
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Harkovi lakosok százai kerestek menedéket a város metrórendszerében, miközben folytatódnak az orosz bombázások

A Harkov alatti metró saját várossá válik - erről ír a SkyNews.

Harkovi lakosok százai kerestek menedéket a város metrórendszerében, miközben folytatódnak az orosz bombázások.

A megrázó képsorok ITT tekinthetőek meg.

21:35
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

A polgári lakosság elleni erőszakkal vádolt ukrán "nacionalistákat" az orosz hadsereg

Felrobbantották ukrán "nacionalisták" a Haroivi Fizikai és Technológiai Intézet egyik épületét, hogy eltüntessék az ott végzett nukleáris kutatások bizonyítékait - jelentette ki Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője pénteken Moszkvában.

A tábornok szerint az intézetnek akár 50 alkalmazottja is a romok alatt rekedhetett.

Állítása szerint a harkovi művészeti iskola pincéjébe polgári lakosok holttestét rejtették el, akiket azért öltek meg, mert nem támogatták az ukrán rendszert. Mizincev azzal vádolta meg az ukrán "nacionalistákat", hogy elzárták a polgári lakosok elől a Mariupolból kivezető utakat, a város összes hídját felrobbantották, és az utakat aláaknázták.

Állítása szerint fegyveresek járják az utcákat, és válogatás nélkül tüzet nyitnak, hogy otthonmaradásra kényszerítsék a civil lakosságot.

Mint mondta, a donyecki fegyveres alakulatok az erős tűzben nem tudják aknamentesíteni az útvonalakat. Eduard Baszurin, a donyecki "népi milícia" parancsnokhelyettese korábban azt mondta, hogy péntek reggelig csak mintegy 70 ember tudta elhagyni a több mint 400 ezres kikötővárost.
Mizincev tájékoztatása szerint az ukrán hatóságok megtiltották a polgármestereknek a kapcsolatfelvételt az orosz féllel, egyebek között a humanitárius folyosók ügyében, és aki nem engedelmeskedik, azt "egyszerűen agyonlövik". Neveket nem említett. Azt mondta, Izjumból és Lozovojból az ukrán fél hibájából hiúsult meg az evakuálás. A tábornok szerint az ukrán fél pénteken az orosz fegyveres erők által javasolt tíz humanitárius folyosó közül csak kettőt hagyott jóvá, és a maga részéről további négyet javasolt, amelyeket az orosz fél elfogadott.

Az orosz védelmi minisztérium által 2022. március 11-én, pénteken közzétett felvételen a légideszant erők egy egysége Ukrajnában, Kijev régiójában Forrás: EyePress News / EyePress via AFP

Mizincev szerint a donyecki "népi milícia" által péntekre elfoglalt Volnovahából a lakosság nem kíván távozni, mert a harcok véget értek. Közölte hogy eddig több mint 1500 tonnányi humanitárius segély érkezett Oroszországból Ukrajnába, ahol több mint 200 "humanitárius akciót" hajtottak végre. Az orosz védelmi minisztérium arról tájékoztatta a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (OPCW), hogy amerikai különleges szolgálatok irányítása alatt álló ukrán radikálisok több forgatókönyvet is készítettek a mérgező vegyi anyagokkal való provokációk elkövetésére, amelyekért Oroszországra kívánták hárítani a felelősséget. A dokumentum szövegét pénteken tették közzé a tárca honlapján. Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke pénteken vizsgálatot rendelt el a luhanszki "népköztársaságnak" a Moszkva által függetlennek elismert szakadárok által visszafoglalt területein talált tömegsírok ügyében.

21:37
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Vállról indítható rakétát lő ki egy férfi egy videófelvételen

Vállról indítható rakétát lő ki egy férfi egy videófelvételen - a videót a YouTube-ra töltötték fel. Azt nem tudni, hogy a felvétel hol és mikor készült.

21:47
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok bekerítették Mikolajivot

Az orosz csapatok bekerítették Mikolajiv kikötővárosát a helyi kormányzó szerint - írja a The Guardian.

22:11
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Porosenko megállapodott Zelenszkijjel

Petro Porosenko volt ukrán államfő, jelenlegi ellenzéki vezető pénteken bejelentette: megállapodott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel abban, hogy átmenetileg félreteszik politikai csatározásaikat, és "egységfrontként lépnek fel az Ukrajnát ért orosz agresszióval szemben".

Porosenko ezt a Facebookon közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint. A jelenleg az Európai Szolidaritás nevű parlamenti ellenzéki pártot vezető exállamfő arról tájékoztatott, hogy többször is találkozott Zelenszkijjel. "Megállapodtunk, hogy egységfrontként fogunk fellépni" - mondta.

Hangoztatta: ez most teljes mértékben a megfelelő és helyes magatartás; most egy ukrán nem elnök, miniszter, párt vagy parlamenti frakcióvezető, és nem munkás. Most mindannyian katonák vagyunk, akiknek meg kell védeniük Ukrajnát - hangoztatta Porosenko, aki 2014-2019 között volt Ukrajna államfője, de második ciklusra már nem kapott megbízást, miután Zelenszkij legyőzte őt a legutóbbi elnökválasztás második fordulójában.

A volt államfő szerint az ukránok meglepték Vlagyimir Putyin orosz elnököt azzal, hogy meghiúsították villámháborús elképzelését, vagyis azt, hogy Ukrajnát a február 24-én indított háborúban 72 órán belül elfoglalják az orosz csapatok. Az ukrán fegyveres erők pedig nemcsak meglepték a világot, hanem egyesítették is a világot. A kialakult körülmények között pedig Putyin úgy viselkedett, mint egy levadászott állat"- vélekedett Porosenko. Hozzátette: meghiúsult az a forgatókönyv is, hogy az "ötödik hadoszlop" politikailag, belülről rombolja le az ukránok egységét. "Nagy meglepetésben részesítettük Putyint" - jegyezte meg. Ukrajnában "ötödik hadoszlopnak" a Moszkva-barát politikai erőket nevezik.
Porosenko még azt is megjegyezte, hogy "nagyon kételkedik Putyin mentális egészségében", ami pedig szerinte "óriási veszélyt jelent Ukrajna számára".

Petro Porosenko eddig semmiben nem támogatta Zelenszkijt. Ráadásul Porosenkót tavaly december 20-án hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel gyanúsította meg az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR). A hatóságok szerint ugyanis az Ukrajnában Putyin elnök "komájaként" emlegetett Viktor Medvedcsuk ukrán oligarchával közösen illegálisan kereskedett a donyecki szakadárokkal az általuk ellenőrzött területen kitermelt szénnel, tehát ily módon "terroristákkal" működött együtt.

Kijev hivatalosan terrorszervezeteknek minősíti a megszállt Donyec-medencei területeken működő, Moszkva-barát szakadár közigazgatásokat, az abban posztot betöltőket pedig terroristáknak. Porosenkót az illetékes kijevi bíróság január közepén személyes kötelezettségvállalás mellett bocsátotta szabadon az ellene folyó per idejére, ami egyebek között azt jelenti, hogy le kellett adnia az útlevelét, és külön engedély nélkül nem hagyhatja el az országot. Az ellene felhozott hazaárulási és egyéb vádak alapján még nem kezdődött el ellene a bírósági eljárás.

22:33
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország modern fegyverekkel látja el Fehéroroszországot

Oroszország modern fegyverekkel látja el Fehéroroszországot a közeljövőben - írja a Sky News. A bejelentés azután érkezett, hogy Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka találkozott ma a Kremlben. A két ország egymás támogatásáról is megegyezett a nyugati szankciók terén. További részleteket nem közöltek.

Aljakszandr Lukasenka és Vlagyimir Putyin Moszkvában 2022. március 11-én Forrás: AFP/Mikhail Klimentyev

Ma este korábban az ukrán hírszerzés bejelentette, hogy Fehéroroszország is csatlakozhat az ukrajnai invázióhoz.

22:41
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Elrabolhatták Melitopol polgármesterét - videó

Az ukrán elnöki hivatal szerint az orosz megszállók elrabolták Melitopol polgármesterét, Ivan Fedorovot - írja a The Guardian. Egy biztonsági kamera felvételét is megosztották, azonban nem egyértelműen kivehető, hogy kit hurcolnak el az orosz fegyveresek.

22:47
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Elkezdődött Mykolaiv bombázása - videó

Elkezdődött az orosz csapatok által körbekerített Mykolaiv bombázása - írja a The Guardian.

22:51
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin letartóztatta az FSZB két vezetőjét

Vlagyimir Putyin házi őrizetbe helyezte az orosz titkosszolgálat, az FSZB külszolgálatának vezetőjét és helyettesét, mert azzal vádolja őket, hogy hamis információkat szolgáltattak az ukrán közhangulatról és az ukrán hadsereg állapotáról - írja a Daily Mail.

Andrej Szoldatov, az orosz titkosszolgálatok elismert szakértője szerzője azt állítja, az FSZB-n belüli források közölték vele, hogy a 68 éves Szergej Beszedát, az ügynökség külszolgálatának vezetőjét Putyin utasítására letartóztatták.

Szintén letartóztatták Anatolij Boljukot, Beszeda helyettesét. Szoldatov szerint Putyin „igazán elégedetlen" az ügynökséggel.

23:23
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint Oroszország megakadályozza az evakuálást Mariupolból

Ukrajna miniszterelnök-helyettese azzal vádolta az orosz erőket, hogy megszegték a tűzszünetet, és célba vették a bombázott városokból evakuált embereket - írja a BBC. Irina Verescsuk pénteken közzétett videóbeszédében azt mondta, hogy az ágyúzás megakadályozta a evakuálást Mariupolból.

 

23:26
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Joe Biden: Putyin háborúja "soha nem lesz győzelem"

Joe Bidennek több mondanivalója van arról, hogy az ukrajnai háború miért „nem lesz soha győzelme" Oroszország vezetőjének vagy stratégiai céljainak.

- írja Joe Biden a Twitteren.

23:35
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán katonák belelőnek egy orosz konvojba - videó

Azt nem tudni, hogy a felvétel hol és mikor készült. A döbbenetes felvétel ITT tekinthető meg.

Az egyik templom maradványait fotózza egy ukrán katona megsemmisült épületek romjai között a délkelet-ukrajnai Mariupolban2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. Forrás: MTI/AP/Jevhen Maloletka
23:36
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Bayraktar TB2 drón Ukrajnában - videó

A felvételen a háború megindítása óta jelentősebb dróntámadások láthatóak.

23:40
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Brutális támadás: Oroszország 20 Szu-34 Fighter nehézbombázót telepít Kijev feletti ledobáshoz - videó

00:17
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán harcosok lefoglalnak egy orosz harckocsit - videó

A The Sun brit bulvárlap által megosztott felvételen látható, amint ukrán harcosok lefoglalnak egy orosz harckocsit.

00:30
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev szerint pénteken is nehézkes volt a kimenekítés, Moszkva szerint az ukránok akadályozzák

Az ukrán vezetés szerint az orosz erők támadásai pénteken is több helyszínen megakadályozták, hogy az úgynevezett humanitárius folyosókon civileket menekítsenek ki a háborúban érintett ukrán területekről,

orosz közlések szerint viszont egyes településeknél az ukrán fél hibájából hiúsult meg az evakuálás.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes videóüzenetében közölte, hogy Mariupol kikötővárost orosz tüzérségi támadások miatt a távozni szándékozók nem tudták elhagyni, és az orosz erők Kijevnél is több autóbuszt megállítottak és visszaküldtek.

- tette hozzá az ukrán kormányfőhelyettes.

Az ukrán területvédelmi erők tagjai fegyverekkel gyakorlatoznak Harkivban 2022. március 11-én. Forrás: MTI/EPA/Vaszilij Zslobszky

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős orosz tárcaközi koordinációs parancsnokság vezetője Moszkvában azt mondta, hogy Izjumból és Lozovojból az ukrán fél hibájából hiúsult meg az evakuálás. Szerinte az ukrán fél pénteken az orosz fegyveres erők által javasolt tíz humanitárius folyosó közül csak kettőt hagyott jóvá, és a maga részéről további négyet javasolt, amelyeket az orosz fél elfogadott. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy pénteki videóban arról beszélt, hogy az orosz erők átcsoportosítják erőiket, és valószínűleg Kijevet készülnek megtámadni. Úgy vélte, hogy Ukrajna túljutott a több mint két hete zajló háború stratégiai fordulópontján, és már csak idő kérdése, hogy mikor "szabadítják fel az ukrán területeket".

00:51
március 11, 2022
Vágólapra másolva!

Megölték egy harkovi állatkert dolgozóit az állatok etetése közben

Maryna, aki egy Harkiv városához közeli állatkertben dolgozik, azt mondja, hogy két kollégája meghalt egy orosz bombatámadásban - írja a BBC. A nő elmeséli, hogy Andrii (48) sofőr és Vadym (27) fűtésmérnök

nem tudtak eljutni az állatkert földalatti menedékhelyére, amikor elkezdődött az ágyúzás.

Leírja, milyen óriási a kockázat, amellyel csapata próbál elmenekülni a városból, hogy elérjék a Harkovtól északkeletre fekvő falu parkját:

Forrás: Feldman Ecopark

A Feldman Ökoparkban mindenféle állat él, köztük teknősök, papagájok, kapibarák, kenguruk, medvék és farkasok. Egyelőre elegendő élelem van felhalmozva az állatok számára, de az ellátási láncok megszakadásával Maryna attól tart, hogy hamarosan nem lesz ennivalójuk - írja a BBC.

– mondta a nő.

01:04
március 12, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán menekült gyermekek a Bethesda Gyermekkórházban

- írják a Bethesda Gyermekkórház Facebook-oldalán. Hozzáteszik:

Ez a testvérpár 2 hete hagyta el hazáját a háború miatt, és bár napok óta tartó erős köhögés, felső légutat érintő vírusfertőzés nehezítette a légzésüket, mégsem merték őket kórházba hozni.



05:21
március 12, 2022
Vágólapra másolva!

Élő közvetítésünk véget ért

Ez az élő közvetítés véget ért. Az orosz-ukrán háború legfrissebb fejleményeit ITT követhetik tovább.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!