A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Drámai videók egy orosz helikopter lelövéséről és a teljesen szétbombázott Harkovról

Események

Harkov, Ukrajna, háború
Drámai kép a teljesen szétbombázott Harkovról
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az ukrán-orosz konfliktus tizedik napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül67 bejegyzés
07:14
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

"Kérlelhetetlen" támadások

A kelet-ukrajnai Mariupolt blokád alá vonták az orosz erők, és a város "kérlelhetetlen" támadásokat kénytelen kiállni - közölte szombaton a település polgármestere, és egyúttal humanitárius folyosó létrehozására szólított fel.

07:16
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Nincs elég étel és gyógyszer

"Elsődleges célunk a tűzszünet elérése, hogy a létfontosságú infrastruktúrát helyreállíthassuk, és a humanitárius folyosó megnyitása, hogy élelmiszer és gyógyszer érkezhessen a városba" - tette hozzá Mariupol első embere, Vadim Bojcsenko.

07:16
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Nagyon magas adóskockázatot jelző szintre rontotta Ukrajna besorolását a Moody's

Nagyon magas adóskockázatot jelző szintre rontotta péntek éjjel Ukrajna besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy az orosz invázió nyomán romlik Ukrajna képessége és valószínűleg hajlandósága is adósságszolgálati kötelezettségeinek teljesítésére.

A Moody's Londonban bejelentette, hogy az eddigi "B3"-ról két fokozattal "Caa2"-re minősítette vissza Ukrajna devizában és hazai valutában fennálló hosszú lejáratú szuverén adósságállományának osztályzatát. A cég az új besorolást is további leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alatt tartja.

07:28
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Fontos terület kerülhet az oroszokhoz

Ha Mariupolt - Dél-Ukrajna egyik kulcsfontosságú kikötővárosát - elfoglalják az oroszok, a Krímből északkelet felé nyomuló orosz erők és a szakadár területekről nyugat felé előretörő helyi szeparatisták erői egyesülve megszerezhetnék az ellenőrzést az Azovi-tenger teljes partvidéke felett.

07:40
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Fox News: Európába jön az amerikai alelnök

Kamala Harris amerikai alelnök Lengyelországba és Romániába utazik a jövő héten, erősítette meg a Fox News konzervatív amerikai hírcsatornának a Fehér Ház. Harris hétfőn érkezik Lengyelországba, ahol az ott állomásozó amerikai csapatokat látogatja meg, akik az Ukrajnából érkező menekülteknek segítenek.

07:46
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Megrázó képek érkeztek

Folyamatosan frissülő fotógalériánkat itt találja.

07:56
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij a NATO döntését bírálta

Az ukrán elnök azt mondta, csalódott, hogy nem lesz NATO-légtérzár Ukrajna felett (amely nyomán közvetlen NATO-Oroszország konfliktus jöhetne létre), de azt is elmondta, hálás a NATO-országok barátságáért. Kijelentette, hogy tovább harcolnak.

A NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg pénteken kijelentette, hogy példátlan szankciókat vezetett be a NATO Oroszország ellen, azonban a szövetség védelmi együttműködés, és nem akar háborút Oroszországgal. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, Magyarország szempontjából megnyugtató hír, hogy nem született olyan döntés, ami alapján NATO-Oroszország konfliktus jönne létre.

08:21
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Szerbiában Oroszország mellett tüntettek

Több százan tüntettek Belgrádban Oroszország mellett, a tüntetők azt ígérték, még többen az utcára vonulnak, ha a szerb kormány csatlakozik a Moszkvát sújtó szankciókhoz - jelentették hírügynökségek szombaton.

Helyszíni beszámolók szerint a pénteki megmozduláson az emberek orosz zászlókat lengettek.
A tüntetésen megjelentek az Obraz (Becsület) nevű szélsőjobboldali szervezet tagjai is, egyikük pedig "a világ legbátrabb, legerősebb államférfijának" nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

A belgrádi vezetés a kormány, valamint a nemzetbiztonsági tanács ülését követően döntött úgy, hogy nem csatlakozik a szankciókhoz, noha azt is közölte: tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását, és elítéli az ellene indított támadásokat. Aleksandar Vucic szerb elnök azt is leszögezte: Szerbiának a saját érdekeit kell figyelembe vennie, és jelenleg nem áll érdekében senki ellen szankciókat bevezetni.

08:30
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Nem fogadom el, hogy az oroszok nekirontottak az országomnak

Kész harcba állni Ukrajna szabadságáért a magyar származású hősi halott katona özvegye, Kis Sándor felesége. A nagyszülők vigyáznak majd a gyerekeikre, amíg harcol.

08:43
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Budapesten találták meg egymást Kijevből menekülő családtagok

Egy Kijevből menekülő család tagjai nem tudtak ugyanarra a vonatra szállni, ráadásul a többiektől elszakadt fiatal nő mobilja is lemerült. A rendőrök segítségével a Nyugati pályaudvaron találtak egymásra. Videón a találkozás.

08:47
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint félezer menekült gyerek érkezett pénteken a fővárosba

3203 menekült, köztük 517 gyermek érkezett vonattal Budapestre pénteken, írta közleményében a rendőrség. A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 82 ember, köztük 51 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

08:49
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok állítólag humanitárius folyosót nyitnak Mariupolnál

Humanitárius folyosó nyílik az orosz csapatok által blokád alá vont délkelet-ukrajnai Mariupolnál, legalábbis az Interfax orosz hírügynökség szombati, az orosz védelmi minisztériumra hivatkozó jelentése szerint.

Azt állítják, hogy az orosz erők moszkvai idő szerint tíz órakor beszüntetik a harcokat, hogy Mariupol és a szomszédos Volnovakha civil lakossága elhagyhassa a területet.

09:27
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Vonovaktánál is átmeneti tűzszünetet rendeltek el

Egy újabb dél-kelet-ukrajnai városban, Vonovaktánál is tűzszünetet rendeltek el az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint, itt is humanitárius folyosót nyitnak. Mariupol mellett itt is kegyetlen harcok folytak az elmúlt napokban. Ukrán részről még nem kommentálták a fejleményeket egyik település kapcsán sem.

09:34
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Egész éjjel folytatódtak a harcok, bombázások, légiriadók

Két városnál átmeneti tűzszünetet rendeltek ugyan el, de emellett egész éjjel robbanásokat és légiriadókat lehetett hallani egész Ukrajnában. Szumiban hajnal 5-kor kezdődtek a bombázások, Harkovban több robbanást is lehetett hallani. Egy vasútállomásnál lévő óvóhelyen hajnali 3-kor hallottak rakétabecsapódásokat. Kijevben, Szumiban, Zsitomirban és Csernyihivben is légiriadó volt, a legközelebbi óvóhelyre kellett menekülnie az embereknek.

10:49
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Rengeteg menekültnek ad menedéket Magyarország

Családok, gyerekek, kisbabák - az Origo friss fotói a magyar-ukrán határról.

10:50
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Itt egérutat kapnak azok, akik el akarnak jönni Oroszországból

A finnországi Allegro vasúti járat az utolsó útvonal Oroszországból az Európai Unióba - fotógaléria a helyszínről, a Helsinki központi pályaudvarról.

11:18
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Négy ukrán nagyvárost zártak körbe az oroszok

Ukrajna továbbra is tartja Harkivot, Csernyihivet és Mariupolt, míg az északkeleti Szumi városából utcai harcokról érkeztek beszámolók.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

11:51
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Súlyos veszteség érte a támadó orosz csapatokat - videó

Súlyos veszteség érte a támadó orosz csapatokat Ukrajnában.

A videót ide kattintva nézheti meg.

12:07
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Heves légitámadás ért több ukrán várost az éjjel - videó

A Kijevtől mindössze 80 kilométerre fekvő, 200 ezres lakosú Bila Tserkvában több házat is bombatalálat ért. 

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

12:11
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz szabotőralakulat lőtt újságírókra - videó

Az egyik operatőrt két golyó is eltalálta, a golyóálló mellény mentette meg az életét.

A támadás közben a kamera végig forgott, a videót ide kattintva nézheti meg.

12:42
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz vadászgépet lőtt le az ukrán légvédelem Csernyihiv felett - videó

Az ukrán védelmi minisztérium Twitteren megosztott bejegyzése szerint a légvédelem lelőtt egy orosz vadászgépet Csernyihiv felett.

13:04
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb atomerőmű kerülhet közvetlen veszélybe orosz támadás miatt

Linda Thomas-Greenfield ENSZ-nagykövet az ENSZ Biztonsági Tanácsában elmondta, hogy orosz csapatok közelednek Ukrajna második legnagyobb atomerőműve felé, a dél-ukrajnai Juzsnoukrajinszkban.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

13:16
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán önkéntesek tanfolyamon tanulják, hogyan kell Molotov-koktélt dobni

A galériát ide kattintva nézheti meg.

13:31
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Nem tartják be az oroszok a tűzszünetet Mariupolban

Elhalasztották a lakosság evakuálását, írja a BBC, hiába egyeztek meg korábban arról, hogy az orosz hadsereg humanitárius folyosót biztosít. Az oroszok állítólag nem tartják be a tűzszünetet, emiatt egyelőre késik az evakuáció.

13:53
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Állampolgárai távozását sürgeti az Egyesült Királyság Oroszországból

A brit állampolgároknak meg kell fontolniuk Oroszország elhagyását, azoknak, akiknek a jelenléte nem elengedhetetlen, erősen ajánlott, hogy távozzanak - közölte a brit külügyminisztérium.

Egyúttal azt is tanácsolják, hogy brit állampolgárok ne utazzanak Oroszországba - írja a BBC.

14:14
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Így mozognak az oroszok

Térképen mutatjuk a háború jelenlegi állását.

14:46
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország: Ukrán nacionalisták akadályozták meg a civilek evakuálását

Az orosz védelmi minisztérium szerint nem ők a felelősek azért, hogy felfüggesztették a civilek evakuálását Mariupolból - írja a BBC.

Elmondásuk szerint az orosz katonákat direkt támadás érte, miután a civilek számára létrehozott humanitárius folyosót felállították.

A Ria orosz hírügynökség szerint ukrán nacionalisták akadályozták meg a civileket abban, hogy elhagyják Mariupolt.

15:27
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország minden szankcióra válaszolni fog

A világ túlságosan nagy ahhoz, hogy Európa és az Egyesült Államok bármelyik országot is elszigetelje - fogalmazott Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője szombaton Moszkvában újságíróknak nyilatkozva.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

15:48
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna megnyerheti a háborút Oroszország ellen

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a brit közszolgálati médiatársaság televíziójában szombaton sugárzott - a NATO-tagállamok külügyminisztereinek előző napi rendkívüli brüsszeli tanácskozásán adott - interjúban kijelentette: azt nem tudja megmondani, hogy a konfliktus meddig tart, de személyes meggyőződése, hogy

Ukrajna katonai veresége nem magától értetődő, "abszolút elképzelhető", hogy "idővel" Ukrajna kerül ki győztesen a háborúból.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

15:58
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Csaknem másfél millió menekült

1,45 millió ember menekült el Ukrajnából a háború kezdete óta, jelentette be az ENSZ. Lengyelországba, Moldovába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába mentek, összesen 138 ország állampolgárai. A legtöbben a jelentés szerint Lengyelországba. 

16:16
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Használhatatlanok az Ukrajnának küldött német légvédelmi rakéták

Az alsó hangon 35 éves Strila rakétákat már 2014-ben elavultaknak minősítették és elraktározták.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

16:30
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Mindössze 400 civil tudott elmenekülni Volnovakha városából

Mindössze 400 civilt sikerült evakuálni Volnovakha városából és környékéről - írja a The Guardian.

Ukrán tisztviselők szerint a reggel 7 órakor kezdődött tűzszünetben 15 ezer embert szerettek volna kimenekíteni, de le kellett állítani a folyamatot, mert az orosz hadsereg elkezdte lőni a területet - állítja Pavlo Kyrylenko, a régió kormányzója.

16:50
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter: Mindent meg kell tenni a békéért

Mindent meg kell tenni, hogy a béke visszatérjen - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Veszprémi Naplóban szombaton megjelent interjújában az orosz-ukrán háborúról.

Szijjártó Péter elmondta, szívmelengető látni, hogy a magyar emberek ilyen gyorsan fogtak össze és mennyire önzetlenül reagáltak a helyzetre.A tárcavezető a kampánnyal összefüggésben kiemelte, "kilenc napja teljesen új helyzet van: háború tört ki a szomszédunkban. Az ellenzék háborúhoz való hozzáállása pedig világosan mutatja, micsoda veszélyben lenne ez az ország, ha a baloldali vezetők vennék át az irányítást".
A felelőtlen nyilatkozataik nagyon súlyos veszélybe sodorhatják ezt az országot. Egy ilyen helyzetben egy kormánynak nem lehet más a célja és a feladata, minthogy megóvja az embereket, és biztosítsa, hogy országa nem fog belekeveredni a háborúba" - fejtette ki Szijjártó Péter.
Hozzátette, "ehhez képest az ellenzék katonákat, fegyvereket küldene Ukrajnába, és megengedné, hogy fegyvereket szállítsanak az országon keresztül".
"Erről is szól a döntés április 3-án, hogy egy felelős kormány irányítja majd az országot, amely a stratégiai nyugalom erényét gyakorolva kizárólag a magyar emberek érdekét tartja szem előtt, vagy egy olyan kormány, amely valamiféle nemzetközi elvárásoknak történő megfelelés céljából akár a magyar emberek biztonságát is hajlandó feladni" - mondta a miniszter.
Aláhúzta, a választás a választókerületekben dől el. "Minél több választókerületet megnyerünk, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy újra Orbán Viktor legyen Magyarország miniszterelnöke" - fogalmazott, majd hozzátette, "ha Ovádi Péter is nyer Veszprémben, eggyel előrébb vagyunk".
Szijjártó Péter elmondta, jelenleg senki nem tud válaszolni arra, meddig tart a háború.Abban reménykedünk, hogy minél előbb véget ér. Ennek az egyetlen útja, hogyha a szemben álló felek tárgyalóasztalhoz ülnek és a tárgyalások megállapodásokhoz vezetnek. A háború szörnyűségei naponta okozzák emberek halálát, tehát minden nap, minden perc számít, mert ha csak egy perccel korábban véget ér a háború, kevesebben halnak meg" - fejtette ki.
Szijjártó Péter elmondta, Magyarország számára kockázat, hogy a szomszédos ország területén háború zajlik. "Ezért nagyon fontos, hogy világosan beszéljünk, mert ilyenkor egy félresikerült, felelőtlen nyilatkozat is könnyen háborúba sodorhat egy szomszédos országot" - mondta, hozzátéve, "éppen ezért mi nagyon világosan fogalmazunk: nem küldünk magyar katonát a háborúba, nem szállítunk fegyvereket a háborúba és nem engedünk az ország területén keresztül halált okozó fegyvereket".
Kiemelte, "ez azért fontos, mert a halálos fegyverekből álló katonai szállítmányok megsemmisítendő katonai célpontok, tehát ha egy ilyen szállítmány keresztülhalad az ország területén, az kockázat. Még ha Magyarországon nem is támadják meg a szállítmányt, akkor is Kárpátalja az első ukrán terület, amin az végig halad, így tehát magyarok élete kerülne veszélybe azzal, ha engedélyeznénk a fegyverek szállítását".

A tárcavezető kitért arra is, hogy az oroszokkal megkötött gázszállítási szerződéseket eddig mindig betartotta mindkét fél. "Reméljük, ez így is marad. Ha nem így marad, nagy baj lesz. Az európai földgázszállítás több mint 40 százaléka az orosz importból származik. Magyarország esetében is az orosz import jelenti a felhasználás több mint 80 százalékát. Ha életbe lépne az az ellenzéki javaslat, hogy zárjuk el a gázszállításokat, akkor Magyarországon nem lenne fűtés, nem tudna működni az ipar, tehát nem lennének munkahelyek, csődbe mennének a vállalatok" - mondta.

Kiemelte, "nekünk az az érdekünk, hogy a gázszállítás fennmaradjon. Az európai szabályokkal teljesen egybevág, hiszen a Gazprom semmilyen formában nem került rá a szankciós listára, és a Gazprom bankja nem került fel arra a listára, amin a SWIFT-rendszerről való lekapcsolási következményekkel számoló bankok vannak".

Szijjártó Péter hangsúlyozta, az állam, az állami hivatalok felkészültek a menekülteket segítő munkára. "Az egyházi és a magánsegítséget is felhasználva mindenkit el tudunk látni, aki Magyarországra érkezik. Eddig körülbelül 110 ezren érkeztek. Egy részük külföldi állampolgár volt, aki Magyarországot használta evakuációs útvonalként, de a döntő többségük kárpátaljai magyar vagy ukrajnai ukrán, akik itt maradnak, őket ellátjuk" - mondta.

16:52
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Vöröskereszt: Szombaton nem lesz kimenekítés Mariupolból

Nagy valószínűséggel nem fog megkezdődni szombaton az orosz ostrom alatt álló kelet-ukrajnai Mariupol és Volnovaha polgári lakosainak kimenekítése - közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) szombaton Genfben.

Az ukrán kormány az ICRC-t tekinti a humanitárius folyosók biztonságos működtetését lehetővé tevő tűzszünet ellenőrének, ám a mariupoli városvezetés szombati közlése szerint az orosz erők nem tartják be a tűzszünetet a városból kivezető folyosó teljes hosszán.

A vöröskereszt a közleményben leszögezte, hogy folyamatos párbeszédet folytatnak a konfliktusban érintettekkel a civilek biztonságos kijutásáról, ugyanakkor a mariupoli történésekről szombaton érkezett felvételek "szívszaggatóak".

17:13
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin: A repüléstilalmi zónát alkalmazók hadviselő féllé válnak

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton kijelentette, hogy Oroszország hadviselő félként tekintene azokra az országokra, amelyek részt vennének az Ukrajna fölötti repüléstilalmi zóna kialakításában és fenntartásában.

A február 24. óta orosz támadás alatt álló Ukrajna szeretné elérni, hogy a Nyugat létesítsen repüléstilalmi zónát, a NATO azonban - mint Jens Stoltenberg főtitkár pénteken is megerősítette - ezt a kérést egyelőre elutasítja.

Az Aeroflot orosz állami légitársaság alkalmazottaival televíziókamerák előtt beszélgetve Putyin azt mondta: a nyugati országok által Oroszország ellen hozott szankciók is "nagyon közel állnak egy háborús deklarációhoz".Az elnök megismételte, hogy Moszkvának meg kell védenie az oroszokat Kelet-Ukrajnában, Ukrajnát meg kell fosztani fegyvereitől és "nácimentessé" kell tenni, továbbá el kell érni azt is, hogy státusza katonailag semleges legyen.

17:31
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa ismételt imára szólított fel a békéért és Ukrajnáért

Ukránul és oroszul jelent meg ismét békefelhívás Ferenc pápa Twitter-fiókján, miközben az olasz fővárosban több tízezres megmozdulás zajlott a békéért szombaton.

A katolikus egyházfő közösségi oldalán ukrán és orosz nyelven közölt bejegyzés a béke királynője, Szűz Mária oltalmát kérte a "veszélyekkel szemben mindannyiunk közös próbatételében".

Az üzenethez csatolt címkék között szerepel a közös ima, a béke és az Ukrajna kifejezés.

A pápai Twitter-fiók kilenc nyelven működik, köztük latinul is. Az angol nyelvű oldalt 18,8 millióan követik.

Makszim Ryabukha atya, a Kijevben működő szaléziánus központ igazgatója a Fidesz vatikáni hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az ukrán fővárosban az emberek megrohamoztak minden olyan kereskedelmi egységet, ahol élelmiszert találhattak.

Hozzátette, hogy az általa vezetett egyházi intézményben jelenleg háromszáz gyereknek adnak szállást és védelmet.

17:34
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz repülőt lőttek le az ukránok, a pilótát is elfogták - videó

Mikolajiv térségében lelőtt egy orosz repülőt az ukrán hadsereg, a pilótát is sikerült elfogni.

18:12
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Erdogan: Törökország a béke létrehozásán munkálkodik, beszélni fog Putyinnal

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton megerősítette Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, hogy Ankara folytatja erőfeszítéseit annak érdekében, hogy Ukrajna és Oroszország között mielőbb visszaálljon a béke - áll a török elnöki hivatal szombati közleményében. Szóvivője bejelentette azt is, hogy a török államfő vasárnap telefonon tárgyalni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Erdogan a nap folyamán telefonbeszélgetést folytatott az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfői közötti tanácskozó fórumot elnöklő Michellel az ukrajnai helyzetről. Megerősítette, hogy török részről továbbra is mindent megtesznek az Oroszország és Ukrajna közötti béke helyreállításáért.
A NATO-tag Törökország Ukrajnával és Oroszországgal is határos a Fekete-tenger felségvizein, és mindkettőjükkel jó kapcsolatokat ápol. Ankara Ukrajna orosz katonai megszállását elfogadhatatlannak nevezte, ugyanakkor nem támogatja a Moszkva elleni nemzetközi büntetőintézkedéseket.

Recep Tayyip Erdogan szóvivője előzőleg bejelentette, hogy a török elnök vasárnap telefonbeszélgetést folytat Vlagyimir Putyinnal, arra kéri majd, hogy azonnal vessen véget a háborúnak, és fel fogja ajánlani, hogy házigazdaként magas szintű tárgyalásokat szervez Ukrajna és Oroszország között.

18:30
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok elfoglaltak egy pszichiátriát Kijevben

Az orosz erők elfoglaltak egy pszichiátriai kórházat az ukrajnai Borodjanka városában, amelyben 670 ember tartózkodott – közölte Olekszij Kuleba regionális kormányzó.

Nem tudjuk, hogyan evakuáljuk ezeket az embereket, hogyan segítsünk nekik. Ezek a betegek bizonyos speciális szükségletekkel rendelkeznek, állandó segítségre szorulnak... sokan közülük évek óta ágyhoz kötöttek - tette hozzá a kormányzó.

18:59
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij repülőgépekért könyörög

Volodimir Zelenszkij kétségbeesetten kérést intézett Kelet-Európához, hogy adjon repülőgépeket Ukrajnának. Az ukrán elnök repüléstilalmi zónát, az orosz kőolaj tilalmát, valamint a Visa és a Mastercard felfüggesztését kérte Oroszországban.

A Reutersnek adott interjújában Chuck Schumer azt mondta, hogy szükség van ezekre a repülőgépekre, és minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy segítsen ebben.

Zelenszkij több amerikai vállalkozót is felszólított Oroszország elhagyására, akik között Schumer, Bernie Sanders, Cory Booker és Amy Klobuchar is szerepelt.

19:18
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Az izraeli miniszterelnökkel találkozott Vlagyimir Putyin Moszkvában

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szombaton Moszkvában tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel

- jelentette be Bennett szóvivője Jeruzsálemben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Naftali Bennett izraeli miniszterelnök találkozója 2021. október 22-én Forrás: AFP/Yevgeny Biyatov

Izrael az elmúlt napokban már ajánlkozott békeközvetítőként Oroszország Ukrajna ellen február 24. óta tartó háborújában. Imran Hán pakisztáni kormányfő már régebben tervezett február 24-i látogatását nem számítva Bennett az első külföldi vezető, aki a háború kirobbanása óta Moszkvában tárgyalt az orosz elnökkel.

19:21
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

A romániai Suceaván alakítanak ki európai humanitárius logisztikai központot

A romániai Suceaván, a repülőtér mellett alakítanak ki egy európai humanitárius logisztikai központot az ukrajnai háború miatt szenvedők megsegítésére - közölte Klaus Iohannis román államfő szombaton délután, a szeretvásári ukrán-román határátkelőhelyen tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján.

 

A román államfő kijelentette: az európai polgári védelem ernyője alatt létrejövő humanitárius segélyközpont egész Európából és valamennyi nemzetközi szervezettől összegyűjti a segélyeket, és Ukrajnába vagy szükség esetén akár Moldovába szállítja ezeket. Klaus Iohannis elmondta: szemügyre vette a logisztikai központ létrehozására kijelölt helyet. Hozzátette: az első szakaszban nagyon rövid időn belül kialakítanak egy kis méretű központot, és ezt később olyan mértékben megnövelik, amennyire szükséges.

19:24
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

12 millió forint értékű adományokat juttat el Kárpátaljára a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Több mint 12 millió forint értékben ezer-ezer darab, tartós élelmiszereket és higiéniai eszközöket tartalmazó csomagot juttat el a Kárpátalján élő, rászoruló emberek számára a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. A jótékonysági gyűjtésből származó felajánlást szombaton Beregdarócon, sajtótájékoztató keretében adták át a határon túli egyházak képviselőinek.

 

Szász Jenő, az intézet elnöke az eseményen elmondta, hogy az adományokat a Kárpátaljai Református Egyházkerület és a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség segítségével juttatják el a bajban lévő emberekhez. Megjegyezte, hogy az intézet már tíz éve tart szoros kapcsolatot a kárpátaljai szervezetekkel és egyházakkal, rajtuk keresztül több iskolát, fogyatékossággal élő gyermekek intézményeit tudta támogatni. A szomszédban zajló háború okán úgy érezték, kötelességük jönni, hívó szavukra pedig nagyon sokan ajánlották fel segítségüket - fogalmazott Szász Jenő.

19:27
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Az olasz sajtó is visszahívta újságíróit Oroszországból

A RAI olasz közszolgálati televízió, valamint az Ansa olasz hírügynökség is felfüggesztette moszkvai tudósítóinak munkáját, miközben a római kormány nyilvánosságra hozta az orosz oligarchák Olaszországban lefoglalt vagyonának listáját szombaton.

A RAI közszolgálati rádió-televízió bejelentése szerint "minden újságírói szolgáltatást" szüneteltetnek. Ugyanezt a döntést hozta meg az Ansa, valamint a Berlusconi család birtokolta Mediaset médiacsoport is.
A RAI mostanáig Moszkvából tudósító két újságírója szabadon dönthet, hogy visszatér-e Olaszországba vagy szabadságot vesz ki, és marad. A döntés a jelenleg Oroszország más területein dolgozó további négy RAI-újságíróra is vonatkozik.

19:51
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Hétfőn folytatódhatnak az ukrán-orosz tárgyalások

David Arakhamia ukrán tárgyaló szerint hétfőn sor kerülhet a harmadik tárgyalásra.

Csütörtökön abban állapodtak meg a felek, hogy humanitárius folyosókat nyitnak az érintett területeken, hogy a civilek mentését elősegítsék.

20:29
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Megölték a Sparta kommandó parancsnokát a Donyeck közeli harcokban

Megölték a Donyeck közeli harcokban a Sparta nevű oroszbarát, szeparatista kommandó parancsnokát, Vlagyimir Jogát. Ezt először az AFP szerint hiteles híreket közlő Casus Belli nevű Twitter-fiókon lehetett olvasni, később a Donyecki Népi Köztársaság elnöke is megerősítette. A rettegett Sparta kommandót 2014-ben alapították szeparatisták, a Donbass-háború kezdetén.

21:06
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

A fegyverszállítások leállítását kéri Oroszország az Európai Uniótól és a NATÓ-tól

Az orosz külügyminisztérium szombaton felszólította az Európai Uniót és a NATO-országokat, hogy hagyják abba a fegyverek szállítását Ukrajnába – írta a Reuters az orosz RIA hírügynökségre hivatkozva.

21:10
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

A Puma és a Prada is felfüggesztette működését Oroszországban

A német Puma sportruházati márka és az olasz Prada luxuscsoport is felfüggesztette működését Oroszországban. 

21:59
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin után Scholzhoz utazott az izraeli miniszterelnök

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szombaton Németországba utazott Olaf Scholz német kancellárral tárgyalni, miután Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszéléseket - jelentette a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli lap szombaton.

 

Bennett Putyinnal három órán át folytatott tárgyalása után azonnal Berlinbe repült.

22:01
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

A spanyol közszolgálati sajtóorgánumok is felfüggesztik működésüket Oroszországban

Ideiglenesen felfüggeszti tájékoztatási tevékenységét Oroszországból a spanyol EFE hírügynökség, valamint a közszolgálati televízió és rádió (RTVE) is - közölte a két sajtóorgánum szombaton.

 

A döntést azzal az Oroszországban elfogadott új törvénnyel indokolták, amelynek alapján akár 15 éves szabadságvesztéssel büntethetőt azok, akik a hatóságok megállapítása szerint "hamis információkat" terjesztenek az orosz haderő tevékenységéről. 

Az EFE hírügynökség mélységesen sajnálja ezt a nagyon súlyos támadást a szólásszabadság ellen; egy nyilvánvaló kísérlet a Kreml részéről, hogy eltitkolja az igazságot a közvélemény elől - fogalmazott közleményében Gabriela Canas, az EFE elnöke. A spanyol közszolgálati sajtóorgánumok oroszországi munkájuk szüneteltetésével csatlakoznak brit, olasz, német, amerikai és kanadai médiavállalatok hasonló döntéséhez.

22:11
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Lebombáztak egy hidat az oroszok Irpinyben

Összeomlott egy híd Irpinyben az orosz légicsapások következtében - írja a BBC

Lerombolt híd alatt várakoznak az Irpiny folyón átkelni szándékozó emberek a Kijev közelében lévő Irpinybe március 4-én Forrás: MTI/AP/Emilio Morenatti

A cikk szerint

a civilek egy rögtönzött átkelőhelyen hagyták el a Kijev mellett található várost.

22:27
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

A Samsung is felfüggesztette az oroszországi exportját

Felfüggesztette az Oroszországba irányuló szállítását a Samsung a "jelenlegi geopolitikaihelyzet miatt" - írja a Bloomberg a cég közlése alapján. A dél-koreai techóriás úgy fogalmazott, hogy figyelemmel kísérik a bonyolult helyzetet.

A lap úgy tudja, hogy

az összes Samsung termék exportját felfüggesztették,

beleértve az okostelefonokat, a chippeket és a szórakóztató elektronikai cikkeket is.

22:52
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Lekapcsolták az áramot, az orosz katonák csapdába estek a liftben

Liftel akart feljutni orosz katonák egy csoportja egy irodaház tetejére. Az épület ukrán üzemeltetői azonban

lekapcsolták az áramot, így csapdába ejtve a felvonóban az oroszokat.

A biztonsági kamerával még egy képen is megörökítették a csoportot.

22:59
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Videón, ahogy lelőnek egy orosz harci helikoptert

A felvételen az látszik, ahogy egy ukrán rakéta eltalál egy orosz harci helikoptert.

23:07
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Blinken amerikai támogatásról biztosította az ukrán külügyminisztert

Antony Blinken amerikai és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szombaton a lengyel-ukrán határon találkozott, hogy Ukrajna nyugati támogatásáról és Oroszország nemzetközi elszigeteléséről tárgyaljanak az orosz-ukrán háború tizedik napján.

A két külügyminiszter tárgyalt Ukrajna fegyverekkel való ellátásáról, Oroszország nemzetközi elszigeteléséről, és az orosz gazdaság büntetőintézkedésekkel történő meggyengítéséről - hangsúlyozta az ukrán diplomácia vezetője.

– Ukrajna végül meg fogja nyerni Oroszországgal vívott háborúját, de az ország nemzetközi támogatóinak több segítséget kell nyújtani, hogy hamarabb véget érjen a konfliktus – hangoztatta Kuleba.

hozzátéve, hogy a nyugati országok által küldött Stinger légvédelmi rakéták sokat segítettek. Az ukrán katonai erők három orosz vadászrepülőgépet is lelőttek szombaton - tette hozzá az ukrán külügyminiszter.

Kuleba hangsúlyozta, hogy nem lát előrelépést a fehérorosz-ukrán határon zajló orosz-ukrán tűzszüneti tárgyalásokban, de "folytatni kell a párbeszédet".

23:10
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Már több mint 1,2 millióan menekültek el Ukrajnából

Már több mint 1,2 millióan menekültek el Ukrajnából, de számuk tovább fog növekedni - mondta az Európai Bizottság elnöke szombaton a spanyol miniszterelnökkel folytatott madridi megbeszélését követően.

– Ártatlan nőkről, gyerekekről, férfiakról beszélünk, akiknek el kell menekülniük Putyin borzalmas háborúja elől, és azonnali segítségünkre van szükségük – jelentette ki Ursula Von der Leyen Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva.

Az uniós vezető hangsúlyozta a tagállamok által tanúsított szolidaritást, kiemelve az Ukrajnával határos országokat, köztük Magyarországot, és felhívta a figyelmet, hogy ezeknek az országoknak is szükségük van támogatásra.

Az Európai Bizottság elnöke kiemelte:

– Putyin háborúja" hatással lesz az európai gazdaságra és az európaiakra is. Az Európai Uniónak meg kell szabadulnia az orosz gáz- és szénfüggőségtől, diverzifikálnia kell az energiaellátási forrásokat és növelnie kell a stratégiai beruházásokat a megújuló energiákba - hangsúlyozta.

Mint mondta, az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek március 10-én és 11-én esedékes informális találkozóján emellett arról is szó lesz, hogy miként segítsék azokat a fogyasztókat, akiknek nehézséget jelent energiaszámláik fizetése.

23:46
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Drámai videó a szétbombázott Harkovról

A szétbombázott Harkov egyik utcájáról készített hihetetlen videót egy katona.

23:55
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Százezren csatlakoztak a területvédelmi erőkhöz az ukrán védelmi tárca szerint

Több mint százezren csatlakoztak az ukrán területvédelmi erőkhöz az Oroszországgal vívott háború kitörése óta - közölte szombaton Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes a helyi UNIAN hírügynökséggel.

Maljar szerint

az önkéntesekből álló alakulatokat a háború végével sem oszlatnák fel, hanem beolvasztanák az ukrán védelmi erők rendszerébe.

A dpa német hírügynökség ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a miniszterhelyettes által említett számokat egyelőre nem lehet független forrásból ellenőrizni.

23:59
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

További fegyvereket kért Zelenszkij kongresszusi képviselőktől

További fegyvereket kért Ukrajna védelméhez kongresszuszi képviselkőtől ukrán elnök amerikai kongresszusi képviselőkkel videóösszeköttetés útján folytatott szombati beszélgetésében  - közölte Lindsey Graham befolyásos dél-karolinai republikánus szenátor, aki csütörtök esti Twitter-üzenetében Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni merénylet végrehajtását szorgalmazta.

Graham közölte azt is, hogy Zelenszkij a tanácskozás során arról is szót ejtett, hogy "helyénvaló volna Putyint háborús bűnösnek nevezni, mert ez véleménye szerint sokat segítene". A szenátor ezért felszólította a demokrata párti Joe Biden amerikai elnököt, hogy Putyin és belső körének tevékenységét nyilvánítsa háborús bűncselekményeknek.

Dan Sullivan alaszkai republikánus szenátor szerint Zelenszkij sürgősen katonai felszerelést kért. Sullivan "a demokrácia védelme" érdekében szintén ezzel a kéréssel fordult Biden elnökhöz.
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a nap folyamán António Guterres ENSZ-főtitkárral is egyeztetett, aki a világszervezet fokozott humanitárius támogatását ígérte Ukrajna számára.

00:03
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Egy 18 hónapos kisfiú a bombázás újabb áldozata

Mariupol egyik kórházába egy férfi rohant be karján súlyosan megsebesült 18 hónapos fiával. Az orvosok bár mindent megtettek amit tudtak, a gyerek életét nem sikerült megmenteni. A drámai küzdelemről több fotó is készült.

00:50
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Kanada azt javasolja az állampolgárainak, hogy hagyják el Oroszországot

Kanada felszólította az állampolgárait, hogy kerüljék az utazást Oroszországba. Az ott tartózkodóknak pedig azt javasolják, hogy

00:55
március 05, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok elfoglaltak egy fontos katonai támaszpontot

Az orosz haderő korábban elfoglalta az Ukrajna déli részén található Herszont és a térségében működő katonai támaszpontot is. Az orosz védelmi minisztérium most egy videót tett közzé a hátrahagyott eszközökről, katonai járműkről is.

05:00
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz blokád alatt Mariupol, nincs áram, víz és fűtés sem

A dél-ukrajnai Mariupol "humanitárius blokád" alatt áll - jelentette ki szombat este a kikötőváros polgármestere az ukrán televízió műsorában.

Vadim Bojcsenko szerint az orosz csapatok elvágták a várost ellátó mind a tizenöt áramvezetéket, így Mariupolban már ötödik napja nincs áramszolgáltatás. Mivel a hőerőművek áramot igényelnek, ezért az emberek fűtés nélkül maradtak a hidegben.

Áram nélkül a távközlési hálózat is összeomlott. A polgármester szerint a város vízellátását biztosító fővezetéket még a harcok előtt elvágták, és a tartalékrendszer is felmondta a szolgálatot. Mint fogalmazott, az orosz fél módszeresen leválasztotta a várost mindenféle szolgáltatásról, hogy így növelje a belső nyomást.

Bojcsenko állítása szerint a bombázás és a tüzérségi támadások következtében ezrek sebesültek meg a 440 ezres lakosú városban. Hozzátette, hogy a halottak számát nehéz megbecsülni, mivel hatodik napja folyamatosan lövik Mariupolt.

A polgármester elmondta, hogy a város romokban hever, hatalmas pusztítás keletkezett.
Az a Mariupol, amelyet ismertek, már nincsen - mondta.

05:23
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Putyinnal, majd a német kancellárral tárgyalt az izraeli kormányfő

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szombat este, moszkvai látogatását követően a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélése tartalmáról tájékoztatta Olaf Scholz német kancellárt Berlinben.

"A kilencvenperces beszélgetés központjában a kormányfő Putyin elnökkel szombaton folytatott moszkvai egyeztetésének eredményei álltak" - közölte vasárnapra virradóra Steffen Hebestreit német kormányszóvivő.

Elmondta: Bennett és Scholz tartani fogják a kapcsolatot az ügyben. A közlés szerint a két politikus "minden erővel azon lesz", hogy "a lehető leghamarabb véget érjen az ukrajnai háború".
Bennett a Putyinnal folytatott háromórás tárgyalása után azonnal Berlinbe repült. Szerdán Scholz Jeruzsálemben járt kancellári beiktatása utáni első hivatalos izraeli látogatásán.

Bennett és Putyin Moszkvában megbeszélte az Ukrajnában zajló háború kérdéseit, benne az izraeliek és a zsidó közösségek nehézségeit az izraeli sajtó szerint.

Bennett a tárgyalások tartalmáról telefonon értesítette Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki korábban többször is személyes közvetítésre kérte fel őt Oroszországgal.

05:38
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

A Visa és a Mastercard is felfüggeszti oroszországi tevékenységét

A Visa és a Mastercard kártyakibocsájtók felfüggesztik oroszországi tevékenységüket az Ukrajnában zajló orosz hadművelet miatt - jelentette be szombat este a globális fizetési technológiákra szakosodott két társaság.

A Visa közleménye szerint ügyfeleivel és partnereivel egyeztetve a napokban le fog állítani minden tranzakciót Oroszországban. Figyelmeztetett, hogy az Oroszország területén kívül működő pénzintézetek által kiállított Visa bankkártyák nem fognak többé működni Oroszországban, illetve az orosz bankok által kiállított bankkártyák sem külföldön.

A Mastercard hasonló bejelentést tett, hogy megszünteti az orosz bankok által kiállított bankkártyák hálózati támogatását. Hozzátette, hogy a külföldön kiállított Mastercard bankkártyák nem fognak működni az orosz üzletekben, illetve ATM-ekben.

A Visa és a Mastercard már korábban felfüggesztették tranzakcióikat a nyugati szankciós listára került orosz bankokkal. A Wall Street Journal című amerikai lap nemrég közölte, hogy 2020-ban Oroszországban a bankkártyás fizetések mintegy 74 százalékát a Visa és a Mastercard hálózatán keresztül bonyolították.

06:02
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Atomerőmű után most vízerőművet próbálnak elfoglalni az oroszok

Az orosz csapatok a kanivi vízerőművet próbálják bevenni a Dnyeper folyón, 150 kilométerre délre Kijevtől - közölte vasárnapra virradóra az ukrán vezérkar.

Az orosz csapatok a hadművelet eddigi menete során az ukrán energetikai infrastruktúra számos létesítményét semmisítették meg, támadták meg, vagy foglalták el. Az orosz ellenőrzés alá vont létesítmények közé tartozik a zaporizzsjai atomerőmű, amely a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét biztosítja.

Az ukrán vezérkari jelentés szerint az orosz erők nem próbálkoztak meg Kijev délnyugati külkerületeibe betörni. A fővárosban azonban vasárnapra virradóra többször is légiriadót rendeltek el. Az orosz csapatok mindemellett a Kijev környéki Brovari települést a Boriszpili nemzetközi repülőtérrel összekötő autópálya felé próbálnak előre törni.

A Kijevtől mintegy hetven kilométerre északkeletre lévő Kozelec település térségéből is orosz csapatmozgásokat jelentettek. Az orosz csapásmérő erők fő célja továbbra is Kijev, a keleti Harkiv és a déli Mikolajiv városok körülzárása.

06:52
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Maradnak és harcolnak a Klicsko-testvérek

Vitalij Klicsko, kijevi polgármester és öccse, Volodimir Klicsko Ukrajnában akarnak maradni és tovább harcolni az orosz csapatok ellen.

A két profi nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok a Welt am Sonntag című német, vasárnaponként megjelenő hetilapnak nyilatkozott. Vitalij Klicsko úgy fogalmazott, hogy "igazán kínos" lenne számára, ha megválasztott polgármesterként elhagyná a hazáját ebben a helyzetben.

"Ha most elmennék, az árulás volna, és nem tudnék többet tükörbe nézni" - jelentette ki a kijevi polgármester. A legendás ökölvívótestvérek szerint az ukrán katonák és civilek harci szelleme töretlen."Megható látni, hogy embereink hogyan harcolnak a jogukért" - mondta Vitalij Klicsko.

Egyetértettek abban is, hogy Kijevben maradnak és támogatni fogják egymást. "Nemcsak Ukrajnáról van szó, hanem a világbékéről" - húzta alá Volodimir Klicsko. Ha az egyik atomerőművünk felrobban, az Európa végét jelentheti - tette hozzá.

Az Instagram üzenetküldő szolgáltatáson angol nyelven megjelent egyik videóüzenetükben felszólították a világ vallási vezetőit, így Ferenc pápát és a dalai lámát is Ukrajna támogatására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!