A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Porig rombolt városok, kilőtt orosz tankok, menekülő civilek

Események

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, Donyeck, rom, romok, pusztítás
DONETSK, UKRAINE - MARCH 8: A view from a damaged civil settlement after a shelling, in the pro-Russian separatists-controlled Donetsk, Ukraine on March 8, 2022.??????? Leon Klein / Anadolu Agency (Photo by Leon Klein / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az ukrán-orosz konfliktus 13. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül59 bejegyzés
05:17
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Fegyverszünet lehet négy város térségében

Az orosz fegyveres erők közép-európai idő szerint reggel nyolc órától fegyvernyugvást hirdettek négy ukrán városnál - Kijevnél, Harkovnál, Szuminál és Mariupolnál -, humanitárius folyosót nyitva a polgári lakosság és a külföldi állampolgárok távozásához.

A moszkvai katonai tárca három órával később közölte, hogy az ukrán fél a humanitárius folyosók működtetésének egyetlen feltételét sem teljesítette, az evakuálandók menetoszlopai nem álltak össze, az útvonalakon nem történt mozgás.

05:20
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Menekülés Oroszországba

Ukrán részről Irina Verescsuk, a Kijev által nem ellenőrzött területek reintegrációjával foglalkozó minisztérium helyettes vezetője elfogadhatatlannak nevezte az orosz fél által felajánlott evakuációs útvonalakat. Az ukrán fél szerint kimenekítés kizárólag ukrán városokba történhet.

Az orosz változat szerint Kijevből és Harkovból egy-egy folyosónak Fehéroroszország, illetve Oroszország felé kell vezetnie, Mariupolból és Szumiból pedig két-két út nyílt meg ukrán, illetve orosz területre.

Szerhij Kiszlicja ukrán ENSZ-nagykövet hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén felszólította Moszkvát, tegye lehetővé, hogy az ukránok nyugat felé távozzanak az ostromlott városokból.
Az orosz védelmi minisztérium hétfő este bejelentette, az orosz erők ismét hajlandóak a tűzszünetre több ukrán városnál kedd reggeltől, a javasolt evakuálási útvonalakat azonban az ukrán félnek még jóvá kell hagynia a fegyvernyugvás életbe lépéséhez.

05:23
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Kijev folytatja a tárgyalásokat

Kijev folytatja a tárgyalásokat Oroszországgal, amíg megegyezés nem születik - mondta hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki egyúttal kijelentette: Nem mozdul az ukrán fővárosból.

"Nem félek" - szögezte le Telegramon közzétett videóüzenetében az elnök, aki egyúttal azt vetette az orosz erők szemére, hogy meggátolták az ostrom alatt álló városok civil lakosságának evakuálását.

Azt is elmondta, hogy

az orosz fél Mariupolnál aknákat telepített az útra,

melyen át az ostromgyűrűbe zárt város lakóinak élelmiszert és gyógyszereket szállítottak volna, s megsemmisítettek egy buszt is. Egyúttal cinikusnak nevezte az orosz felet, mert szerinte a katonák csupán egy "szűk sávnyi" folyosót nyitottak, "pusztán propagandacélokból, nem a civilek számára".

05:57
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Humanitárius folyosó megnyitását sürgette az amerikai ENSZ-nagykövet

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete hétfőn felháborodását fejezte ki az orosz csapatok által ukrán civilek ellen elkövetett atrocitások miatt, és a harcok beszüntetését, illetve humanitárius folyosók létesítését sürgette.

Linda Thomas-Greenfield Forrás: AFP/NurPhoto/John Lamparski

Linda Thomas-Greenfield a világszervezet Biztonsági Tanácsában elmondott beszédében felszólította Moszkvát, hogy határozottan, világosan, egyértelműen kötelezze el magát a humanitárius segítségnyújtás azonnali és akadálytalan lehetővé tétele mellett.

A korridorok megnyitását sürgette Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettese is, hozzátéve, hogy a civileket megilleti a biztonságos elvonulás joga, mégpedig az általuk választott irányba.

06:35
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz ENSZ-nagykövet: Mindenki maga dönthet, merre megy

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet bejelentette: az orosz erők kedden reggel, moszkvai idő szerint 10 órakor ismét beszüntetik a harcokat, hogy lehetővé tegyék a humanitárius folyosók megnyitását Kijevnél, Csernyihivnél, Szuminál és Mariupolnál.

Tülekedés egy Odesszából induló vonatnál. Először csak a gyerekeket és a nőket engedik felszállni Forrás: AFP/Bulent Kilic

A Biztonsági Tanácsban elmondott beszédében a nagykövet aláhúzta:

mindenki maga dönti el, merre akar menni.

07:01
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Japán orosz és fehérorosz szankciókról döntött

Japán több orosz és fehérorosz kormánytisztségviselő és üzletember pénzeszközeit fagyasztotta be Ukrajna orosz inváziója miatt - derül ki a szigetország pénzügyminisztériumának keddi közléséből.

Az új büntetőintézkedések 20 orosz állampolgárt, köztük Vlagyimir Putyin orosz elnök vezérkari főnökének helyettesét, az állami törvényhozás alelnökeit, a Csecsen Köztársaság vezetőjét és az orosz kormányhoz közeli cégek - például a Transznyeft olajvezeték-üzemeltető és a Wagner biztonsági cég - igazgatóit érintik. A listán emellett 12 fehérorosz kormányzati tisztségviselő és üzletember neve is szerepel, valamint további 12 orosz és fehérorosz szervezet.

A rendelkezés értelmében a listán szereplőkkel történő minden tranzakcióhoz a japán kormány engedélye szükségeltetik.

Tilos lesz továbbá az olajfinomító-eszközök Oroszországba szállítása, valamint betiltják minden olyan termék fehéroroszországi exportját, amit katonai célokra is fel lehet használni. Szankcióval sújtották a fehérorosz védelmi minisztériumot és a minszki székhelyű JSC Integral félvezető-gyártó vállalatot is.

Kisida Fumio japán miniszterelnök március elején már bejelentette, hogy a háború miatt Japán szankciókkal sújtja Fehéroroszországot. Kisida ekkor elnézést kért a japánoktól, elismerve, hogy a szankciókat várhatóan japán cégek is megérzik majd, és hozzátette: mindent megtesznek azért, hogy mérsékeljék az intézkedések negatív hatását. Tokió emellett csatlakozott a G7-országok Moszkvát sújtó büntetőintézkedéseihez is.

08:13
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Fox News: Oroszország számára már nincs lehetőség a győzelemre

Nincs lehetőség a győzelemre Oroszország számára Ukrajnában - írja a Fox News egy orosz biztonsági tiszt által írt kiszivárgott jelentés alapján. 

Az invázió olyan előre nem látható akadályokat és kihívásokat eredményezett, amelyek szinte lehetettlenné teszik a győzelmet, mivel a szankciók bénító hatása mellett folyamatosan nő az áldozatok száma – olvasható az állítólagos jelentésben.

08:31
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Szumit bombázták éjjel az oroszok, gyerekek is vannak az áldozatok között

Gyerekek is meghaltak Szumi hétfő éjjeli bombázása során - írja a BBC Dmitro Zsivickij, a régió katonai igazgatóságának vezetője alapján.

Zsivickij azt írta a Facebookon, hogy

az orosz gépek éjjel 11 óra után kezdték bombázni a város egyik lakónegyedét,

a támadásban több mint tíz ember halt meg, köztük gyerekek is.

A BBC hozzátette, hogy független forrásból egyelőre nem tudta ellenőrizni a közölt adatokat.

08:35
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb sikeres dróntámadásról közöltek videót az ukránok

Egy újabb sikeres dróntámadásról közöltek felvételt az ukrán fegyveres erők a Twitter-oldalukon kedd reggel.

A bejegyzésből az nem derül ki, hogy a felvétel hol készült.

08:56
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Videón a lebombázott Harkov belvárosa

Sokkoló videón mutatja be egy ukrán nő, milyen pusztítást hagytak maguk mögött az orosz bombák Harkovban. A felvétel hétfőn készült, és Maria Avdeeva "kedvenc utcáját" mutatja be, ahol korábban a nő szerint pezsgett az élet.

– mondja a nő.

A felvételt a Magyar Nemzet osztotta meg videós összeállításában.

08:58
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

723 millió dollár kölcsönt és segélyt nyújt Ukrajnának a Világbank

A Világbank összesen 723 millió dolláros költségvetési támogatási csomagot hagyott jóvá Ukrajna számára. A pénzt a "gazdasági vészhelyzetből való kilábalás finanszírozására" fordíthatja az ukrán kormány.

A Világbank a teljes összegen belül 489 millió dolláros segélycsomagnak adott zöld jelzést, amiből 350 millió dollár a hitel, további 139 millió dollárt pedig pénzügyi garanciaként különítenek el. Ukrajna ezen felül egyebek között 134 millió dollárnyi támogatást is kap - áll a közleményben.

A Világbank jelezte, hogy a következő hónapokban 3 milliárd dolláros támogatási csomagot készít elő Ukrajnának.

09:29
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Négyezer menekült érkezett hétfőn a budapesti pályaudvarokra

Az ukrajnai háború elől menekülve hétfőn 3983 ember, köztük 1194 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden.

Hétfőn 3983 ember, köztük 1194 gyermek érkezett Budapestre vonattal Forrás: Police.hu

A Police.hu oldalon azt írták, hogy a legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 119 ember, köztük 62 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg

- tették hozzá.

Jelezték: a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség erői a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. Ellátásuk, szállításuk, elszállásolásuk érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak, a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

09:33
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Erre menekülhetnek az öt ukrán városból a civilek

Kijevből és Csernyihivből egy-egy folyosó vezet Fehéroroszország, illetve Oroszország felé, Harkovból, Mariupolból és Szumiból két-két út nyílik meg ukrán, illetve orosz területre.

Az orosz fél a humanitárius folyosók megnyitásának szándékáról az ukrán kormány mellett előre értesítette az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának illetékes szerveit, valamint több nagykövetséget és más nemzetközi szervezeteket is tájékoztatott.

09:43
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

A Nyugat már az ukrán kormány száműzetésével tervez

Amerikai sajtóhírek szerint két forgatókönyv is készül. Az egyik azt latolgatja, mi lenne, ha a kormány csak a nyugat-ukrajnai Lvivbe (Lemberg) tenné át a székhelyét, a másik pedig arról szól, hogy az elnök Ukrajnát is elhagyná, és Lengyelországban alakítana új kabinetet.

A teljes cikkünket itt tudja elolvasni.

09:54
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Ezeket az ukrán városokat bombázták hétfő éjjel az oroszok

Hétfő éjjel is folytatódtak az ukrán városok elleni támadások. A BBC összesítése szerint:

A Kijevtől nyugatra található Csernyihivben kora reggelre sikerült eloltani azt az olajraktárat, amit találat ért.

Az ország észak-keleti részén található Szumiban lakóházakat bombáztak le. Eddig kilenc halálos áldozatról számoltak be, köztük két gyerek is van.

A déli Mikolajivban több lakóépület kigyulladt a támadások miatt. Négyen meghaltak és több embert kórházba szállítottak.

Legalább négy ember meghalt Harkovban is, ahol szintén egy lakóházat ért találat, amelynek 27 lakása kiégett. A tüzet több mint négy óra alatt sikerült megfékezni.

09:58
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok állítják, megöltek egy orosz tábornokot

Az ukrán erők megöltek egy orosz tábornokot az ostromlott Harkov mellett, ő már a második magas rangú orosz parancsnok, aki életét veszti a háborúban - közölte az ukrán katonai hírszerzés.

Vitalij Geraszimov vezérezredes, a 41. hadsereg parancsnokhelyettese hétfőn halt meg

- tették hozzá.

Az orosz védelmi minisztériumot egyelőre nem lehetett elérni a tábornok halála ügyében, a Reuters hírügynökség pedig nem tudta ellenőrizni a jelentés valóságtartalmát. Az ukrán beszámolók szerint Andrej Szuhoveckij tábornok, szintén a 41. hadsereg egyik parancsnokhelyettese egy hete vesztette életét.

10:23
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Életbe lépett a tűzszünet, megnyitották a humanitárius folyosókat - közölte az orosz védelmi tárca

Életbe lépett a tűzszünet és megnyitották a humanitárius folyosókat Kijevből, Szumiból, Csernyihivből, Harkovból és Mariupolból helyi idő szerint 10 órakor - írja az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztérium közlése alapján. 

A BBC ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a korábbi evakuálási kísérletek kudarcba fulladtak, mert tüzet nyitottak a menekülő civilekre.

10:36
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Eddig 12 ezer embert vesztettek az oroszok az ukrán fegyveres erők szerint

Eddig közel 12 ezer embert, 48 repülőt, 80 helikoptert, 303 tankot, 27 légvédelmi ágyút veszített el az orosz hadsereg a háború kezdetet óta - írja a The Kyiv Independent az ukrán fegyveres erők közlése alapján.

Oroszország eddig 500 katona halálát erősítette meg.

10:49
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Ezekbe az országokba érkezik a legtöbb menekült Ukrajnából

Lengyelországba már több mint egymillió menekült érkezett Ukrajnából, Magyarországra pedig 180 ezren a BBC adatai szerint.

Forrás: BBC
10:53
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Maradnak az árak a hazai gabonapiacon

Megakadályozhatja az árak elszállását a hazai gabonapiacon a kormányzat által elrendelt exporttilalom. Bár egyelőre ellátási gondoktól nem kell tartani, az intézkedés a legnehezebb helyzet előálltakor is biztosítja a hazai szükségletek kielégítését - derül ki a Magyar Nemzet keddi cikkéből.

A teljes anyagunkat itt tudja elolvasni.

11:03
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Csak az orbáni stratégiai nyugalom biztosítja Magyarország biztonságát

Csak az orbáni stratégiai nyugalom biztosítja Magyarország biztonságát - mondta ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője az ukrán háború hazai hatásai kapcsán.

A teljes cikket itt tudja elolvasni.

11:15
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Folyamatosan csapódnak be a lövedékek, még a holttesteket sem tudják összeszedni Buhában

– Még a holttesteket sem tudjuk összeszedni, mert

Rettenetes! – mondta Anatol Fedoruk, a Kijev peremkerületében található Buha polgármestere.

11:21
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrajnai háborúról tárgyal Orbán Viktor Londonban

A visegrádi országok és az Egyesült Királyság csúcstalálkozójára Londonba utazott kedden reggel Orbán Viktor miniszterelnök, a megbeszélés fő témája az ukrajnai háború.

Orbán Viktor a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2021. május 28-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elmondta:

majd Boris Johnson brit miniszterelnökkel tárgyalnak a londoni Lancaster House-ban.

11:24
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Megkezdődött az evakuálás Szumiból és Irpinből

Megkezdődött kedden a civilek evakuálása az északkelet-ukrajnai Szumi és a Kijev melletti Irpin városokból - közölték ukrán tisztségviselők.

Előtte az orosz és az ukrán tisztségviselők megállapodtak abban, hogy humanitárius folyosókat alakítanak ki a civilek menekülési lehetősége érdekében az orosz hadsereg által ostromlott városoknál.

– Helyi idő szerint fél tízkor

már több mint 150 ember elhagyta városát, és a kiürítés folyamatban van

– mondta Olekszij Kuleba, Kijev régió kormányzója.

Az orosz hadsereg már hétfőn is kész volt ilyen folyosókat létesíteni, de azokon csak Oroszország vagy Fehéroroszország felé távozhattak volna a lakosok, ezt Ukrajna elutasította.

11:44
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Folyamatosan indulnak a segélyszállítmányok Kárpátaljára - videó

Folyamatosan indulnak a segélyszállítmányok Kárpátaljára a kormány humanitárius akciójának keretében. Magyarország kormánya

nemcsak azokat támogatja, akik a háború elől Magyarországra menekültek, hanem az Ukrajna területén maradókat is.

11:50
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Venezuelában tárgyalt egy amerikai delegáció

Nicolás Maduro venezuelai elnök és ellenzéke közölte helyi idő szerint hétfőn este, hogy találkoztak Caracasban egy magas rangú amerikai küldöttséggel. Az államfő barátinak, diplomatikusnak és a kölcsönös tiszteleten alapulónak értékelte a tárgyalást.

A nemzetközi sajtó emlékeztet arra, hogy hosszú évek óta ez volt a legmagasabb szintű amerikai látogatás a dél-amerikai országban, és annak a washingtoni törekvésnek a része, hogy elszigeteljék a világban Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki február 24-én utasítást adott Ukrajna megtámadására.

Több elemző szerint az Egyesült Államok annak ellenére, hogy szankciókkal sújtja Venezuelát, potenciális alternatív kőolajbeszerzési forrásként tekint rá arra az esetre, ha Washington korlátozni akarná az Oroszországtól vásárolt olaj mennyiségét Moszkva elleni újabb büntetőintézkedésként a háború miatt.

Még mielőtt Oroszország elindította katonai hadműveleteit Ukrajnában, Maduro február 23-án kinyilvánította, hogy továbbra is támogatja Vlagyimir Putyint az Ukrajnával fennálló feszült helyzetben.

12:01
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Háborús bűnnek számíthat, hogy az oroszok evakuációs útvonalat bombáztak

Háborús bűnt követhetett el az orosz hadsereg, amikor március 6-án

órákon keresztül bombázott Irpinyben egy útkereszteződést, amelyen keresztül civilek százai próbálták elhagyni a várost

- írja a BBC a Human Rights Watch jelentése alapján.

Katonák segítenek Irpinyből menekülő embereknek átkelni egy orosz légicsapásban lerombolt híd alatt kialakított átkelőn az Irpiny folyón március 7-én Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

A támadásoknak az ukrán kormány szerint legalább nyolc halálos áldozata volt.

12:34
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Már 2 millió menekült hagyta el Ukrajnát

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa bejelentette, hogy a mai napon elhagyta Ukrajnát a kétmilliomodik menekült.

12:46
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Megnyílt a második humanitárius folyosó

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy megnyílt a második humanitárius folyosó, ez Mariupol és Zaporizzsja között van.

Ukrajnából menekülő emberek a moldovai-ukrán határnál lévő határátkelőhelyen, a moldovai Palancában 2022. március 7-én Forrás: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco
13:08
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Gyűjtik a bizonyítékokat arra, hogy háborús bűnök is történtek

A német szövetségi legfőbb ügyész eljárást indított az Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggő háborús bűncselekmények bizonyítékainak összegyűjtésére - jelentette be a német szövetségi igazságügyi miniszter egy keddi lapinterjúban.

Marco Buschmann a Rhein-Neckar-Zeitung honlapján közölt interjúban kifejtette, hogy Németország nem csupán a Nyugat egyedülállóan kemény, Oroszország elleni gazdasági büntetőintézkedéseihez csatlakozott a nemzetközi jog súlyos megsértését jelentő ukrajnai orosz invázió miatt, hanem fegyvereket is szállít, humanitárius segítséget is nyújt Ukrajnának, és az európai uniós tagországok igazságügyi minisztereinek megállapodása alapján feltárja és összegyűjti a háborús bűncselekményekre vonatkozó összes bizonyítékot.

Ezért a szövetségi legfőbb ügyész elindított egy úgynevezett strukturális vizsgálatot - mondta a miniszter. A nemzetközi büntetőjog esetleges megsértését következetesen üldözni kell - tette hozzá a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa.

A Der Spiegel című hírmagazin kedden igazságügyi körökre hivatkozva azt jelentette, hogy a vizsgálatot az orosz fegyveres erők által Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények gyanúja miatt indította el Peter Frank szövetségi legfőbb ügyész.

13:32
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Varsó kétmilliárd euróra becsüli az ukrán menekültek befogadásának költségeit

Előzetes becslések szerint a menekültek befogadása - beleértve az egészségügyi, társadalombiztosítási, oktatásügyi ráfordításokat - akár 10 milliárd zlotyba (2 milliárd euró) is kerülhet - mondta el Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes kedden a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak.

Ehhez képest alacsonynak minősítette az Európai Unió (EU) által az ukrajnai menekültek támogatására elkülönített 500 millió eurót.

– Tudjuk, hogy ez az összeg nagyobb lesz, a jelenlegi azonban nem elegendő, ráadásul az összes (befogadó) államot érinti – jelentette ki. Szükségesnek nevezte, hogy az EU "határozottabb módon" támogassa a befogadó országokat.

A lengyel határőrség kedd reggeli adatai szerint 1,2 millió személy menekült át Ukrajnából Lengyelországba a háború február 24-i kitörése óta.

13:34
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Megtámadták a humanitárius folyosót Mariupolnál

Az orosz hadsereg Mariupol és a 225 km-re északkeletre fekvő Zaporizzsja közötti humanitárius folyosót támadja - írta a BBC az ukrán külügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva.

Nyolc teherautó és 30 autóbusz van úton, hogy humanitárius segélyt szállítson a városba, és a civileket Zaporizzsjára evakuálják - mondta Oleg Nyikolenko.

A civilek csaknem egy hete élnek ott víz és áram nélkül, és az élelmiszer is fogytán van.

Menekülő emberek Kijevtől nyugatra Forrás: AFP/Aris Messinis
13:38
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Készen állok a párbeszédre, de a kapitulációra nem

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ABC amerikai hírcsatorna World News Tonight című műsorában kijelentette: készen áll a Krím-félsziget és a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadár köztársaságok sorsának kompromisszumos rendezésére.

Egyúttal aláhúzta: nem enged Moszkva követeléseinek, és nem hajlandó elismerni a szakadár köztársaságok függetlenségét, illetve a Krím fölötti orosz fennhatóságot.

– szögezte le Zelenszkij a helyi idő szerint hétfőn sugárzott interjúban. Hozzátette: fontos odafigyelni a szóban forgó térségek lakosaira, akik Ukrajnához akarnak tartozni. Rámutatott: Moszkva követelései nemcsak az elismerésről szólnak, hanem valójában újabb ultimátumok.

– Ez a háború nem fog itt véget érni; a világháború kirobbanásához fog vezetni – jelezte aggodalmát.
Az ukrán elnök egyúttal háborús bűnösnek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, a hadsereg parancsnokait, és az ukrajnai támadásban részt vevő katonákat.

Szerinte Putyin véget vethetne a civilek halálának Ukrajnában, ha akarna.

– Úgy vélem, hogy képes lenne megállítani a háborút, amelyet elkezdett – hangoztatta Zelenszkij.
Műsorvezetői kérdésre felelve az ukrán elnök elmondta: Putyinnak párbeszédet kellene kezdenie, és fel kellene számolnia azt az információs buborékot, amelyben él.

13:41
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter: A visegrádi országok békét szeretnének

A visegrádi országok álláspontja egyértelmű:

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia is békét szeretne,

azt, hogy mielőbb véget érjen a háború Ukrajnában, és újra biztonság legyen Közép-Európában - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Londonban.

A teljes cikket itt tudja elolvasni.

13:46
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Csalódott a NATO-ban az ukrán elnök

Csalódottságának adott hangot Zelenszkij a NATO-val kapcsolatban - az ABC amerikai hírcsatornának adott interjújában. 

– A szövetség tart a vitás kérdésektől és az összeütközéstől Oroszországgal – mondta.
Arra utalt: Ukrajna lemond a csatlakozásról, mert nem olyan ország, amely térden állva könyörög valamiért.

Egy másik, a Telegram-csatornáján nyilvánosságra hozott felvételben Zelenszkij bírálta a nyugati országok be nem tartott ígéreteit.

–Tizenhárom napja hallgatjuk az ígéreteket – hangsúlyozta arra utalva, hogy Vlagyimir Putyin február 24-én adott parancsot Ukrajna megtámadására.

– Tizenhárom napja mondják, hogy segítenek nekünk az égben, hogy lesznek repülőgépek, hogy leszállítják őket – tette hozzá.

Jelezte: felelősség terheli azokat, akik tizenhárom napja képtelenek döntést hozni a Nyugaton, és akik nem biztosították az ukrán légteret az orosz támadások láttán. Megjegyezte: az emberségességnek győzedelmeskednie kell a félelem felett.

14:06
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Janukovics üzent Zelenszkijnek, hogy adja fel a harcot

Levelet írt Viktor Janukovics korábbi ukrán elnök Volodmir Zelenszkijnek, és felszólította, hogy adja fel az Oroszország elleni háborút - írja a Mandiner a Ria Novosti alapján.

– írta a politikus a hivatalban lévő ukrán elnöknek.

Janukovics üzent Zelenszkijnek Forrás: AFP

Az oroszbarát Janukovics 2010. február 25-től 2014. február 22-ig volt Ukrajna elnöke, míg a tömegtiltakozások nyomására a parlament megfosztotta az elnöki címtől. A politikus azonban már ezelőtt elhagyta az országot és Oroszországba menekült.

14:58
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 400 civil halt meg eddig Ukrajnában

406 civil halt meg és 1207-en sérültek meg Ukrajnában az orosz támadás február 24-i kezdete óta - írja a BBC az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője alapján. Liz Throssell szerint a valós számok ennél nagyobbak lehetnek.

A jelentésből az is kiderül, hogy a legtöbb sérülést a robbanófegyverek okozták, és Ukrajnában lakóházak százait rombolták le. A hírek szerint meghalt egy újságíró is. 

15:03
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Videón, ahogy egy orosz tank tüzet nyit egy autóra

Egy biztonsági kamera rögzítette, ahogy egy orosz tank tüzet nyit egy civil autóra.

A járműben egy idősebb pár utazott, mindketten meghaltak.

A Twitteren közzétett videó a múlt héten készült, de az nem derült ki, hogy hol.

15:13
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Menekültekkel találkozik a pápa képviselője Magyarországon

Megérkezett Budapestre Ferenc pápa képviseletében Michael Czerny bíboros, az Átfogó emberi fejlődésért felelős vatikáni dikasztérium ideiglenes prefektusa - közölte Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára kedden.

Tóth Tamás elmondta:

először a Keleti pályaudvarra ment, ahol felkereste a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász segítségpontjait.

Michael Czerny este találkozik Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsekkel; Veres András győri megyés püspökkel, az MKPK elnökével és a testület több tagjával - mondta az MKPK titkára.
A bíborost szerda délelőtt a Karmelita kolostorban fogadja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Ezt követően Michael Czerny a barabási határhoz utazik, ahol felkeresi a Katolikus Karitász segítségpontját, valamint találkozik a terület két egyházi vezetőjével, Szocska Ábel nyíregyházi görögkatolikus megyés püspökkel és Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus megyés püspökkel - ismertette Tóth Tamás.

15:48
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Brit védelmi miniszter: Putyin bukásához vezet a háború

Putyin bukásához fog vezetni az ukrajnai háború - mondta a brit védelmi miniszter kedden a BBC-nek. Ben Wallace szerint az orosz erők kimerültek, miután logisztikai és ellátási problémákkal szembesültek, és több ezer embert veszítettek.

Wallace úgy fogalmazott, hogy szerinte lehetetlen elfoglalni egy 44 milliós országot, amely nagyobb, mint Franciaország és Németország együttvéve.

Ez lesz Putyin vége, ennek így kell lennie – mondta a védelmi tárca vezetője.

16:06
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Így halad az ostromlott városok evakuálása

A BBC készített egy összeállítást arról, hogy áll most az ostrom alatt lévő városok evakuálása.

Mariupol

Az ukrán külügyi tárca szóvivője és a védelmi minisztérium is azzal vádolja az orosz erőket, hogy tüzet nyitottak a kijelölt humanitárius folyosóra. A civilek elszállítására nyolc teherautó és harminc busz áll készenlétben, hogy elszállítsa az embereket Zaporizzsjába, de az nem világos, hogy ezek a járművek el tudtak-e indulni.

Szumi

A civilek egy csoportja innen már megérkezett Poltavába. A humanitárius folyosó itt helyi idő szerint este 7 óráig lesz nyitva.

Bucs

A helyi adminisztráció vezetője azt állítja, hogy az orosz erők szabotálják a civilek evakuálását. 

Készen állunk a tömeges evakuálására, de ehhez tűzszünetre van szükség - mondta Olekszij Kuleba. Azt is hozzátette, hogy a közeli Irpinyt sikerült elhagynia a lakosoknak az elmúlt 24 órában.

16:12
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Boszniában nem alakulhat ki fegyveres konfliktus

Nem kell különös jelentőséget tulajdonítani annak, hogy növelték az Európai Unió Boszniában állomásozó csapatainak a létszámát, a nyugat-balkáni országban ugyanis

- jelentette ki kedden Zoran Milanovic horvát elnök a Vecernji List című zágrábi napilap internetes oldalának beszámolója szerint.

Az Oroszország és Ukrajna között kialakult helyzet miatt, elővigyázatosságból az Európai Unió 500 fővel megnövelte a Bosznia-Hercegovinában állomásozó csapatainak, az EUFOR-nak a létszámát.
Az EUFOR csapatai 2004 óta vannak jelen Bosznia-Hercegovinában, a mintegy 3500-ból eddig mintegy 600 tagjuk tartózkodott a nyugat-balkáni országban,

a múlt héten érkezett osztrák, román, szlovák és bolgár katonákkal együtt most 1100-an vannak.

16:45
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Friss videó a szétbombázott Harkovról

Maria Avdeeva harkovi lakos mutatta meg videón, hogy hogy néz ki Ukrajna második legnagyobb városa a bombázás után - a felvételt a The Guardian is megosztotta.

17:22
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Ilyen eljárásrend szerint kezelik a hiányos okmányokkal érkező ukrán menekülteket

A rendőrség új eljárásrendet követ a hiányos okmányokkal Ukrajnából érkező menekülők ügyintézésében.

Március 6-ától nem szükséges ideiglenes menekültgyűjtőhelyre menniük azoknak sem, akik úti okmány nélkül vagy hiányos okmányokkal érkeznek.A rendőrök beléptetés után még a határátkelőhelyeken ellátják az érkezőket ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolással, amely 30 napig biztosít számukra jogszerű magyarországi tartózkodást. Az igazolással önállóan utazhatnak tovább magyarországi úti céljuknak megfelelően.

Azt írták, gördülékeny a beléptetés és az ügyintézés a határon.

A rendőrség továbbra is teljes kapacitással üzemelteti a közúti határátkelőhelyeket, hogy biztosítsa a folyamatos utasforgalmat - áll a közleményben.

18:33
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Páncéltörő rakétával semmisített meg az ukrán hadsereg orosz tankokat - videó

18:34
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

A CIA szerint 2-4000, az ukránok szerint 12 ezer orosz katonát öltek meg

12 ezer orosz katona halt már meg a háborúban - jelentették be az ukránok. A CIA szerint 2-4000 orosz katonát öltek meg Ukrajnában - írja a Sky News. 

Oroszország azonban csak 498 halálos áldozatot ismert el hadereje körében, ami messze elmarad az amerikai hírszerző ügynökség által becsült számtól.

18:42
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Megsemmisített orosz tankok, repülők, harcjárművek - videó

19:42
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszországban nem közvetíthetik a Premier League mérkőzéseit

A Premier League felfüggesztette együttműködését az oroszországi jogtulajdonossal, az Okko Sporttal, így Oroszországban mostantól nem láthatóak az angol labdarúgó-bajnokság élvonalának mérkőzései.

A PL keddi közleménye szerint a húsz klub egyhangúlag döntött így, emellett egymillió fontos támogatást is felajánlott az ukrán emberek megsegítésére.

A liga határozottan elítéli Oroszország ukrajnai invázióját - olvasható a közleményben.

Az Okko Sport 6,2 millió fontot fizet idényenként a Premier League közvetítési jogaiért.

19:50
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Az összes indiai diákot sikerült evakuálni Szumi városából

India kormánya megerősítette, hogy az összes indiai diákot sikerült evakuálni az ostromlott ukrajnai Szumi városából - írja a The Guardian.

Az indiai külügyminisztérium szóvivője, Arindam Bagchi korábban azt tweetelte, hogy a diákok úton vannak Poltavába, és készülnek a hazaszállításukra.

Az ukrán hatóságok szerint az evakuációt megelőző éjszaka 21-en haltak meg a város bombázásában, köztük két gyerek.

20:38
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Fegyverzet nélküli ukrán helikopterek érkeztek karbantartásra Romániába

Tizennégy, fegyverzet nélküli ukrán helikopternek adtak légtérhasználati engedélyt a román polgári repülési hatóságok, hogy karbantartási munkálatok elvégzése érdekében az Airbus Helicopters Brassó megyei üzemébe repüljenek - közölte kedden a román védelmi misztérium (MAPN).

Az első négy ukrán helikopter kedd reggel érkezett Romániába, a következő öt pedig délután.

A többit a közeli napokban várják.

A MAPN közleménye szerint civil hasznosításra kialakított helikopterekről van szó, amelyek karbantartását a hatályos szerződések alapján végzi az Airbus romániai leányvállalata.

20:47
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

A McDonald's ideiglenesen bezárja oroszországi éttermeit

A gyorsétteremlánc közölte, hogy ideiglenesen bezárja mind a 850 oroszországi éttermét, de továbbra is fizetni fogja 62 000 alkalmazottját - írja a Sky News.

A cég vezérigazgatója szerint nem lehet tudni, hogy mikor fognak újra kinyitni az éttermek Oroszországban.

20:48
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Izraeli lap: Az orosz-ukrán tárgyalások komolyabbak, mint ahogy a Nyugat állítja

Az orosz-ukrán tárgyalások "sokkal komolyabbak, mint ahogy a Nyugat állítja", és az ellentétek "nem óriásiak" - írja egy izraeli lap Naftali Bennett izraeli miniszterelnök és Vlagyimir Putyin három nappal ezelőtti találkozója után.

A Jerusalem Post cikkét a Sky News szemlézte, eszerint Oroszország és Ukrajna tárgyalásai "sokkal komolyabbak, mint amit a Nyugat mond", ennek oka pedig, hogy "Kijev nem osztotta meg a Nyugattal, hogy mi folyik a tárgyalásokon, mivel nem akarják visszafogni a világméretű készültséget".

A cikk szerint "Zelenszkij megerősítheti Ukrajna függetlenségét, de súlyos árat kell fizetnie". A feltételezések szerint kénytelen lesz feladni a szakadár Donbaszt, vállalni, hogy nem csatlakozik a NATO-hoz, és ki kell nyilvánítani a semlegességet. A Jerusalem Post szerint Zelenszkij habozik.

A Sky News megjegyzi: nem tudja hitelesíteni az információt, lehetséges, hogy az izraeli kormány akarja pozícióit erősíteni a tárgyalásokon ezzel a szivárogtatással.

20:57
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Legalább 27 civil halt meg Harkovban az elmúlt 24 órában

Legalább 27 civil halt meg az elmúlt 24 órában Harkov városában - közölte az ukrán rendőrség.

Az ország második legnagyobb városát - ahol 1,4 millió ember él - a háború február 24-i kezdete óta folyamatosan orosz légi csapások pusztítják - írja a Sky News.

A harcoknak eddig 170 civil áldozata van a térségben, köztük öt gyermek.

22:05
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

A BBC mégis folytatja a tudósítást Oroszországból

Mégis folytatja a tudósítást angol nyelven Oroszországból a BBC - jelentette be kedden a brit közszolgálati médiatársaság.

A BBC pénteken azt közölte, hogy biztonsági okokból felfüggeszti újságíróinak oroszországi tevékenységét.

Az intézkedést azzal az új orosz törvénnyel indokolta, amely akár 15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja a média munkatársait "az orosz hadsereg műveleteire vonatkozó rémhírek terjesztése miatt".

Megfontoltuk az új törvény következményeit és az oroszországi tudósítások iránti sürgős igényt. Alapos vita után úgy döntöttünk, hogy ma (kedd) estétől folytatjuk a tudósítást Oroszországból - áll a BBC által kiadott közleményben.

"Függetlenül és pártatlanul fogunk tudósítani a BBC szigorú szerkesztőségi szabályainak megfelelően. Oroszországi személyzetünk biztonsága első számú prioritásunk" - olvasható a dokumentumban.

22:46
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

A lengyelek odaadnák az összes MIG-29-esüket az amerikaiaknak

Varsó készen áll arra, hogy áthelyezze az összes Mig-29 vadászgépét a németországi Ramsteinben működő NATO-bázisra, és az Egyesült Államok rendelkezésére bocsássa őket - olvasható a Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter által jegyzett keddi közleményben.

A lengyel külügyi tárca honlapján elérhető közlemény szerint Varsó egyúttal azt kéri az Egyesült Államoktól, hogy az átadandó vadászgépekhez hasonló képességű repülőket szállítsanak Lengyelországnak. A közleményt azt követően adták ki, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap Moldovában kijelentette: Washington gondolkodik azon, hogy megállapodna Lengyelországgal harci gépek odaszállításáról arra az esetre, ha Varsó úgy döntene: Ukrajnának ad át gépeket.

23:41
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

A brit Shell kivonul Oroszországból

A Shell fokozatosan kivonul az oroszországi kőolaj- és földgázüzletből, összhangban a brit kormány azon új irányelveivel, amelyeket az Ukrajnában indított orosz hadműveletre válaszként hozott - közölte kedden a brit olajpari konszern.

A közlemény szerint első lépésben a Shell azonnali hatállyal felhagy az orosz nyersolaj-vásárlásokkal, bezárja oroszországi benzinkútjait, illetve a repülőgép-üzemanyagok és kenőanyagok árusításával foglalkozó üzletágát.

Ben van Beurden, a konszern elnöke ugyanakkor figyelmeztetett, hogy tekintettel az alternatív források földrajzi elhelyezkedésére és elérhetőségére, akár hetekig is eltarthat, míg a kieső orosz nyersolajat pótolni tudják.

Ez összetett feladat, amely kormányok, energiaszolgáltatók és fogyasztók tevékenységének összehangolását igényli majd- mondta.

"Ezek a társadalmi változások világítják meg annak dilemmáját, hogy Ukrajnában elkövetett atrocitásai miatt nyomást gyakoroljanak az orosz kormányra, ugyanakkor szavatolják Európa stabil és biztonságos energiaellátását" - közölte van Beurden. Végtére a kormányok feladata, hogy döntsenek ebben a rendkívül bonyolult egyensúlyban - tette hozzá.

Az Egyesült Királyság kedden bejelentette, hogy 2022 végéig fokozatosan leállítja az orosz olajimportot.
Oroszország a világ harmadik legnagyobb kőolajtermelője, az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége (EIA) szerint a globális kínálat több mint 10 százalékát adja. Exportja a világpiac 7 százalékát teszi ki, amelynek mintegy 60 százaléka Európába irányul, így a kontinens vonakodik csatlakozni az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz. Az Exxon Mobil Corp., a BP PLC és a Shell PLC a múlt héten jelentette be, hogy tervezi kivonulását az oroszországi tevékenységekbő

23:48
március 08, 2022
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter: Magyarország nem szállít fegyvereket

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Londonban világossá tette, hogy Magyarország nem küld katonákat és nem szállít fegyvereket Ukrajnába, sőt azt sem engedi, hogy a területén keresztül vigyenek fegyvereket közvetlenül az Oroszország által megtámadott államba - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter azt követően nyilatkozott, hogy Londonban megtartották a visegrádi négyek (V4 - Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) miniszterelnökeinek és Boris Johnson brit kormányfőnek a csúcstalálkozóját, majd a magyar miniszterelnök kétoldalú megbeszélést folytatott a brit kormányfővel.

A repülőgépről leszállva a tárcavezető azt mondta, hogy álhírek jelentek meg az egyeztetésekről.
Kiemelte, hogy a találkozók napirendjén szinte kizárólag az ukrajnai háború témái és a konfliktusból fakadó biztonsági kihívások szerepeltek.

A visegrádi négyek egytől egyig a békében érdekeltek, segítséget is nyújtanak Ukrajnának, azonban mindegyikük másféleképpen.

A többi V4-es állam vagy fegyvert szállít, vagy átengedi a fegyverszállítmányokat, míg a magyar kormány az ország történetének legnagyobb humanitárius akciója keretében nyújt segítséget, és kizárólag humanitárius segítséget ad - közölte Szijjártó Péter.

A miniszter hangsúlyozta: elfogadják, hogy más államok eltérően gondolkodnak a kérdésről, de nekik a legfontosabb Magyarország és a magyar emberek biztonságának megőrzése. A cél, hogy Magyarország ne keveredjen bele a konfliktusba - nyomatékosította, megjegyezve, hogy ezt Orbán Viktor kedden elmondta a partnereinek.

Szijjártó Péter hozzátette: azt is meg akarják akadályozni, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát.

A magyar kormány nem tud támogatni olyan szankciós intézkedéseket, amelyek veszélybe sodornák az ország energiaellátását - emelte ki.

Ha nem érkezik orosz földgáz Magyarországra, akkor "nem lesz fűtés, nehéz helyzetbe kerül az ipar", ha pedig nem épül tovább a Paksi Atomerőmű, akkor négyszeresükre nőnek a rezsiköltségek - sorolta.

A miniszter közölte, hogy szerdán Szerbiába mennek tárgyalni.

01:12
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Porig rombolták a katonai kollégiumot Zsitomirban

A háború következtében szinte teljesen megsemmisült a katonai kollégium Zsitomirban - látható a Nexta nevű Twitter-oldalon közzétett felvételen.

Továbbra is komoly harcok folynak északnyugati Zsitomir megyében. Tegnap a Kyiv Independent jelentette, hogy több légicsapás is történt, aminek következtében a zsitomiri és csernyahivi olajraktárak lángra kaptak.

05:32
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz ukrán háború 14. napja

Közvetítésünk lezárult, a legfrisebb híreket itt követheti: Öt újabb városból menekülhet a lakosság

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!