A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Putyin és Zelenszkij szerint is közelebb jutottak a békekötéshez

Események

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Kijev, tűz, tűzoltó, füst, lakóépület
Kijev, 2022. március 15. Tűzoltók dolgoznak egy tüzérségi támadásban megrongálódott lakóháznál Kijevben 2022. március 15-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Felipe Dana
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 20. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül75 bejegyzés
05:11
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

A parlament előtt a törvénytervezet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök benyújtotta a parlamentnek hétfőn azt a törvénytervezetet, amelynek révén az országban egy hónappal meghosszabbíthatják a jelenleg március 24-ig érvényes hadiállapotot, amelyet február 24-én, az Ukrajna ellen indított orosz támadás napján hirdettek ki - közölte honlapján az államfő.

Volodimir Zelenszkij Forrás: AFP/Handout

Zelenszkij azt is bejelentette, hogy kedden folytatódnak a tárgyalások az orosz és az ukrán delegáció között. Hangoztatta: az ukrán fél célja továbbra is az, hogy a háború

véget érjen.

05:14
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Csaknem 150 ezer civilt sikerült kimenekíteni

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője hétfő este arról számolt be az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint, hogy a háború kezdete óta csaknem 150 ezer civilt tudtak biztonságos helyre vinni az orosz támadás vagy ellenőrzés alatt álló területekről. A kimenekítés összesen 26 úgynevezett humanitárius folyóson zajlott sikeresen, elsősorban Kijev, Szumi, Harkov és Zaporizzsja térségében, továbbá a Moszkva-barát szakadár területekről, Donyeckből és Luhanszkból.

Timosenko megerősítette, hogy a hevesen ostromolt Mariupol kikötővárost is el tudta hagyni több mint 160, magántulajdonban lévő személyautó. Irina Verescsuk kormányfőhelyettes korábban emiatt elégedetlenségének adott hangot, közölve, hogy ez mindössze 600-700 embernek adott lehetőséget az elmenekülésre, miközben 300 ezren laknak a városban. Verescsuk azt is jelezte, hogy az orosz tüzérségi tűz miatt ismét nem tudtak élelmiszert és gyógyszereket bejuttatni az ostromgyűrű mögé.

05:14
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Hátrébb vonultak az oroszok Mariupolnál

Az ukrán hadvezetés hétfő este arról számolt be, hogy az orosz erők veszteségeket szenvedtek Mariupolnál, és hátrébb vonultak.

05:28
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Tízből csak hét folyosó járható

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes az UNIAN ukrán hírügynökségnek azt mondta, hogy hétfőn tíz tervezett humanitárius folyosóból csak hétnél volt ténylegesen lehetőség arra, hogy civileket menekítsenek ki. A nap folyamán ezeken 4000 ember távozott a háborús területről, ennek valamivel több mint a fele Kijevből.

Tankcsapdák Kijevben Forrás: NurPhoto via AFP/Yevhen Kotenko/NurPhoto/Yevhen Kotenko
05:36
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Megsebesült a Fox News tudósítója

A Fox News amerikai hírtelevízió hétfőn bejelentette, hogy egyik tudósítója, Benjamin Hall Kijev körzetében megsebesült, és kórházba került. A brit újságíró megsebesülésének körülményeiről és állapotáról egyelőre nem közöltek további információkat.

Benjamin Hall Forrás: Twitter
05:39
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Háborúellenes tiltakozó zavarta meg az orosz híradót

Az egyik orosz televízió élő híradását hétfő este egy háborúellenes tiltakozó zavarta meg. Sajtóértesülések szerint egy újságírónőről van szó, akit az incidenst követően azonnal őrizetbe vettek.

05:45
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Fájdalmas lesz az orosz energiafüggés felszámolása

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint fájdalmas folyamat lesz az orosz energiahordozókkal szembeni nyugati függés felszámolása, de ezt mindegyik országnak meg kell tennie, mert csak így lehet megállítani Vlagyimir Putyin orosz elnök agresszióját.

Johnson a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap keddi kiadásának írt cikkében úgy fogalmaz:

amikor Putyin 2014-ben először hajtott végre inváziót Ukrajna ellen, a Nyugat rettenetes hibát követett el.

Az orosz elnök ugyanis ezzel az agresszív cselekedetével hatalmas darabot hasított le egy szuverén országról, a nyugati országok pedig hagyták, hogy "ezt megússza".

Boris Johnson Forrás: AFP/POOL/Hannah Mckay

Johnson szerint Nagy-Britannia minden olyan technológiát ki fog aknázni, amely a megújuló energiaforrások használatát segíti, de olyan energiaforrásra is szükség van, amely akkor is rendelkezésre áll, ha nem süt a nap és nem fúj a szél. A brit kormányfő szerint a nukleáris energia felé kell fordulni, ugyanakkor olyan fejlesztési stratégiára van szükség, amelyben a kis reaktorok és a nagy erőművek egyaránt megférnek.

05:57
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Japán újabb szankciókat jelentett be orosz állampolgárok ellen

Japán kedden bejelentette, hogy Oroszország ukrajnai háborúja miatt szankciókkal sújtott 17 orosz állampolgárt: az orosz parlament 11 tagját, Viktor Vekszelberg milliárdost és Jurij Kovalcsuk bankvezető családjának öt tagját. A japán pénzügyminisztérium most bejelentett döntésével 61-re nő azoknak az oroszoknak a száma, akiknek vagyonát a szigetországban hozzáférhetetlenné tették.

06:49
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Klicsko a romok között

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere egy lerombolt lakóház előtt Forrás: AFP/Aris Messinis
06:59
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Most is horgonyoz egy hajó a Kígyó-szigetnél

Frissen nyilvánosságra hozott Maxar műholdfelvételen egy orosz Ropucha osztályú hajó látható, amely a Kígyó-sziget közelében horgonyzott le. Oroszország elfoglalta a Kígyó-szigetet, de a stratégiai jelentőségű sziklás kiemelkedést védő ukrán katonák nem adták meg magukat. Az orosz hadihajó felszólítására adott válaszuk azóta a háború egyik jelmondatává vált az ukrán oldalon.

A Kígyó-sziget 2022.03.14-én Forrás: AFP/Maxar
07:06
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Helyreállt Csernobil áramellátása

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség bejelentette, hogy az ukrán hatóságok arról tájékoztatták: helyreállt a külső áramellátás az üzemen kívüli csernobili atomerőműnél. Az ellátás előző nap szakadt meg, az ukrán hatóságok az orosz erőket vádolták a nagyfeszültségű vezeték megrongálásával. Az erőműnél az áramszünet veszélyezteti a nukleáris hulladékot tároló létesítmény hűtőrendszerét is.

A csernobili szarkofág Forrás: AFP/Maxar
07:21
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Exkluzív felvételek egy ukrán BTR-4 belsejéből

Rendkívüli belső kamerás felvétel került ki a Twitterre. A videó egy ukrán BTR-4 páncélozott szállító harcjármű belsejében készült, az látszik rajta, ahogy a katonák felfedeznek és megsemmisítenek egy orosz BRM-1K tankot.

07:27
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Kigyulladt egy lakóépület Kijevben

Az Ukrinform ukrán nemzeti hírügynökség jelentése szerint egy lakóépület lángokban áll Kijevben, miután korábban robbanásokat lehetett hallani a fővárosban.

További részletek egyelőre nem érkeztek, így azt sem tudni, voltak-e emberek az épületben a robbanás idején.

Az Ukraine 24 hírcsatorna szerint nem sokkal ezelőtt két robbanás érte a város nyugati peremét.

07:40
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Kétféle forgatókönyv lehet

Az ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadója arról beszélt, hogy mikor érhet véget a háború. Két lehetséges forgatókönyvről beszélt.

07:46
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Abramovics gépe landolhatott Moszkvában

A Chelsea futballklub tulajdonosával, Roman Abramovics orosz oligarchával kapcsolatba hozható repülőgép szállt le Moszkvában – írja a Reuters egy járatkövető szolgálatra hivatkozva.

A repülőgép Izraelből indult, rövid időre megállt Törökországban, majd Oroszország felé vette az irányt.

A Reuters szerint Abramovicsot – aki izraeli és portugál állampolgársággal is rendelkezik – a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren látták hétfőn.

Roman Abramovics Forrás: AFP/Ben Stansall

Az Egyesült Királyság a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fűződő kapcsolatai miatt vette szankciós listára Abramovicsot. A Chelsea tulajdonosa már korábban jelezte, hogy lemond a klubban tulajdonosi jogai gyakorlásáról, sőt eladni tervezi a sikeres együttest, a bevételből pedig az orosz-ukrán háború áldozatainak családját és a az ukrán helyreállítást kívánja támogatni. Egyelőre nem tudni, mi lesz a Premiere League-ben szereplő klub sorsa.

08:06
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok állítják: lelőttek négy orosz helikoptert

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara kedden reggel bejelentette: az orosz erőknek nem sikerült előre haladniuk, továbbra is rakéta- és bombatámadásokkal támadnak katonai és civil célpontokat. Az orosz katonák a megszállt területek egészségügyi intézményeit használták a sebesültek ellátására

Mariupol március 14-én Forrás: AFP

Az ukránok állítása szerint lelőttek négy orosz helikoptert, egy repülőgépet és egy cirkálórakétát. Sikerült megakadályozniuk, hogy az oroszok elfoglalják Mariupolt, és nincs további jele annak, hogy az orosz csapatok haditengerészeti partraszállást hajtottak volna végre a Fekete-tenger térségében.

A BBC nem tudta ellenőrizni ezeket az állításokat.

08:14
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Újra megpróbálják menekíteni az embereket az ostromlott Szumiból

Újabb humanitárius folyosókat nyitnak ma az Ukrajna északnyugati részén fekvő Szumi régió négy városából. Az evakuálás helyi idő szerint 9 órakor kezdődik.

Az orosz határ közelében fekvő Szumit hevesen ostromolják, áram- és vízkimaradásról számoltak be a területről - írja a BBC.

08:24
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Áldozata is van a reggeli kijevi bombázásnak

Eloltották a lángokat annál a 15 emeletes kijevi lakóháznál, ahonnan ma reggel robbanásokat lehetett hallani.

A SkyNews szerint legalább egy áldozata van a Szvjatosinszkij negyedben történt tűznek, az épületben pedig még mindig vannak emberek.

08:38
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Drámai képek érkeztek a lebombázott Harkovból - fotók

Egy lebombázott belvárosi lakóház Harkovban Forrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Andrea Carrubba

Tűzoltók túlélők után kutatnak egy lebombázott épületnék Harkovban Forrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Andrea Carrubba

Utackép a bombázások után Harkovban Forrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Andrea Carrubba

Folyamatosan frissülő galériánkban további képeket láthatnak.

08:41
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Megsérült az egyik metróállomás Kijev reggeli bombázásában

A kijevi metróhálózat Twitter-üzenetben közölte, hogy a ma reggeli bombázás megrongálta az egyik állomás bejáratát - számolt be róla a BBC.

08:49
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 2000 ember halhatott meg eddig Mariupolban

Ukrán tisztviselők szerint 2357 ember halt meg eddig a megszállt dél-ukrajnai Mariupol kikötővárosban. A mintegy négyszázezer lakosú települést napok óta ostromolják az orosz csapatok, és már elvágták az ország többi részétől. Oroszország azt állítja, hogy csak a katonai célpontokat támadja.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy az oroszok már három napja

nem engednek be száztonnányi élelmiszert, vizet és gyógyszert Mariupolba.

Az áldozatok számát nem lehet független forrásból ellenőrizni - írja az MTI.

Tüzérségi támadásban megrongálódott lakóházat néz egy férfi Mariupolban március 13-án Forrás: MTI/AP/Jevhen Maloletka
08:58
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Egy másik lakóházat is találat ért Kijevben

Egy másik, kilencemeletes épületet is támadás ért a kijevi Szvjatosinszkij negyedben - erről a BBC számolt be.

Hozzátették, hogy áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés, a tüzet pedig eloltották.

09:06
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Képeken az egyik becsapódott rakéta Kijevben

Egy ház udvarába csapódott rakéta maradványai az egyik kijevi lakónegyedben Forrás: AFP/State Emergency Service of Ukraine / handout

Forrás: AFP/State Emergency Service of Ukraine / handout
09:12
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Kilenc evakuációs útvonalat nyitna ma Ukrajna

Újra megpróbálják menekíteni a civileket a bombázott városokból - írja a Sky News.

Kilenc humanitárius folyosó megnyitását tervezik.

09:19
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 3000 menekült érkezett a budapesti pályaudvarokra

Hétfőn

3337 menekültet, köztük 1018 gyereket fogadtak

a fővárosi pályaudvarokon - közölte a tegnapi adatokat a rendőrség.

A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 73 embert szállásoltak el.

Forrás: Police.hu
09:29
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Már 19 áldozata van a hétfői TV-torony bombázásának

19 ember meghalt a TV-torony elleni hétfői támadásban Ukrajna északi részén, Rivne régióban - írja a Sky News. Tegnap még kilenc áldozatról szóltak a hírek.

Még mindig lehetnek emberek a romok alatt.

09:45
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Drámai fotók a lebombázott kijevi lakóházakról

Két épületet, köztük egy kilencemeletes lakóházat is támadás ért a kijevi Szvjatosinszkij negyedben hétfőn. Forrás: AFP/State Emergency Service of Ukraine

Szintén a Szvjatosinszkij negyedben találat ért egy 15 emeletes lakóházat. A témadásnak eddig egy halálos áldozata van. Forrás: AFP/State Emergency Service of Ukraine
09:55
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb áldozata van a kijevi rakétatámadásoknak

A hétfő reggeli, Szvjatosinszkij negyedet ért rakétamadásoknak már legalább két áldozata van - írja a Fox News.

10:20
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

35 embert mentettek ki a romok alól Kijevben

A BBC szerint 35 embert sikerült kimenekíteni a lebombázott kijevi lakóházak romjai alól. A kijevi városi közigazgatás kiadott egy összeállítást az éjszaka folyamán megrongálódott épületekből:

- két lakóépület rongálódott meg a Sviatoshynskyi kerületben;
- egy 10 emeletes lakóépület a Podilskyi kerületben;
- valamint egy ház a Darnytskyi kerületben.

10:24
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Intenzív osztályra került a sérült újságíró

Benjamin Hall, a Fox News tudósítója súlyosan megsérült Kijevben, kórházba szállították. A birt háromgyerekes apa állapotáról és megsebesülésének körülményeiről tegnap nem közöltek információkat.

Irina Venediktova, Ukrajna főügyésze azonban azt írta a közösségi oldalán, hogy egy brit újságírót az intenzív osztályon kezelnek - számolt be róla a Sky News.

10:28
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Kijevbe látogat a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő

Az ukrán fővárosba, Kijevbe látogat kedden Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, valamint Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel.

A látogatás célja, hogy megerősítsék az Európai Unió "egyértelmű támogatását Ukrajna szuverenitása és függetlensége számára", valamint bemutassák az ukrán államnak és társadalomnak szánt széleskörű támogatási csomagot - írta az MTI.

10:44
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Fekete füstoszlop száll fel a lebombázott kijevi lakóházakból - fotók

A hétfő reggeli, Szvjatosinszkij negyedet ért támadásnak eddig két halálos áldozata van Forrás: AFP/Aris Messinis

Eddig 35 embert mentettek ki a két lebombázott épület romjai alól Forrás: AFP/Aris Messinis
10:55
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Újra megpróbálnak segélyszállítmányt vinni az ostromlott Mariupolba

A mariupoli lakosok nehezen jutnak hozzá a kulcsfontosságú készletekhez, mert továbbra is el vannak zárva a humanitárius segítségnyújtástól. A városnak alig maradtak tartalékai, az élelmiszer és a gyógyszer is kevés.

Irina Verescsuk, Ukrajna miniszterelnök-helyettese azt mondta, hogy ma újabb kísérletet tesznek az utánpótlásszállításra. A konvoj, amely a segélyszállítmányt viszi, felveszi a nőket és a gyerekeket – mondta.

A város egy részében már nincs áram, nem tudnak fűteni és a vízszolgáltatás sem működik - írja a Sky News.

11:14
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna állítja: 13 ezer orosz katonával végeztek eddig

Ukrajna azt állítja, hogy a háború kitörése óta 13 500 orosz katonával végeztek. Ez jóval magsabb szám annál, mint amiről Oroszország beszámolt; szerintük ugyanis 500 alatt van a halott katonáik száma.

Ukrajna továbbá hozzátette, hogy az elmúlt 24 órában négy orosz helikoptert, egy repülőgépet és egy vadászgépet lőttek le. Összesen pedig 95 orosz helikoptert és 81 repülőgépet semmisítettek meg eddig - összegezte a Sky News.

11:18
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

35 órás kijárási tilalom Kijevben

Kijárási tilalmat vezetnek be kedd estétől csütörtök reggelig Kijevben - írja a Sky News Vitalij Volodimirovics Klicsko, a város polgármesterének bejelentése alapján.

A külső kerületeket egyre több rakétatámadás éri. Ma reggel plédául két többemeletes lakóházat is bombáztak: eddig két halálos áldozatról lehet tudni.

11:23
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Menekítik a lakókat a lebombázott kijevi társasházakból - képek

Tűzoltók menekítik a lakókat az egyik társasházból Kijevben, amelyet kedden reggel rakétatalálat ért Forrás: AFP/Sergei Supinsky

A reggeli támadásnak eddig két halálos álodzata van, 35 embert élve emeltek ki a romok alól Forrás: AFP/Sergei Supinsky

További képeket láthat folyamatosan frissülő galériánkban!

11:34
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Megsemmisítették a dnyiprói repülőtér kifutóját

Rakétatámadás érte Dnyipro polgári repülőterét, a kifutópálya megsemmisült - számolt be róla a Sky News.

Dnyipro egy ipari város Ukrajna keleti részén. A lakossága körülbelül egymillió fő.

11:51
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Grafikonon az orosz hadsereg veszteségei

Az ukrán védelmi minisztérium nemrég közölte, hogy a háború során eddig mekkora veszteségeket szenvedett el az orosz hadsereg. Az adataik alapján az ukránok megsemmisítettek 1279 páncélozott járművet, 81 repülőgépet, 404 tankot, 150 tüzérségi rendszert és 95 helikoptert, emelett meghalt 13 500 orosz katona. Oroszország saját veszteségeiről ritkán közöl adatokat, ezért a számokat lehetetlen hitelesíteni.

11:55
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb szankciókat fogadtak el Oroszország ellen

Az Európai Unió az Ukrajna elleni orosz agresszióra válaszul újabb gazdasági szankciókat fogadott el Oroszország ellen - írja az MTI.

Magyarország energiaellátása biztonságban van

Az Oroszországgal szembeni uniós szankciós csomag semmilyen módon nem érinti az energiaszállításokat - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Magyarország a kezdetektől világossá tette az álláspontját:
NEM ENGEDI-NEM ENGEDTE, HOGY A MAGYAR EMBEREKKEL FIZETTESSÉK MEG A HÁBORÚ ÁRÁT ÉS NEM ENGEDI-NEM ENGEDTE KOCKÁZTATNI A MAGYARORSZÁGI ENERGIAELLÁTÁS BIZTONSÁGÁT
- mondta a miniszter. Erről bővebben ebben a cikkben olvashatnak.

Az EU újabb gazdasági szankciói

- A szankciós csomag teljes tilalmat rendel el minden pénzügyi tranzakcióra orosz állami tulajdonú vállalatokkal a legkülönböző ágazatokban.

- A jelenleg érvényes uniós védintézkedések hatálya alá tartozó acéltermékekre vonatkozó uniós importtilalom lép érvénybe, ami mintegy 3,3 milliárd euró összegű exportbevétel-kiesést jelent majd Oroszország számára.

- Az intézkedés tiltja az új beruházásokat az orosz energiaágazatban, korlátozott kivételt csak a polgári célú nukleáris energia és bizonyos más energiatermékek élveznek.

- Tilalmat vezet be a luxuscikkek, köztük a luxusautók és ékszerek exportjára is.

A szankciós csomag kibővítette a megszorító intézkedések alá vont emberek és szervezetek listáját is. A szankciók Kremlhez közel álló orosz milliárdosokat és az üzleti elitet érintik, valamint olyan, a katonai és védelmi területeken tevékenykedő vállalatokra vonatkoznak, amelyek logisztikával és anyagiakkal támogatják az Ukrajna elleni orosz inváziót.

12:06
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Országszerte légiriadó van

A Sky News írta meg, hogy Ukrajna-szerte légiriadót rendeltek el azt követően, hogy bejelentették: Kijevben 35 órás kijárási tilalom kezdődik a mai naptól.

Éjszaka folytatódtak a légicsapások a városban. Többek között találat ért két társasházat. A rakétatámadásnak eddig két áldozata van.

12:13
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok azt állítják, elfoglalták Herszont

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője szerint az orosz erők teljes mértékben átvették az irányítást Herszon felett. Igor Konasenkov bejelentésének hitelességét a BBC egyelőre nem tudta ellenőrizni. 

12:23
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Megrázó képek: szembesültek a kijevi lakók, mi maradt az otthonukból

Egy asszony a lakásába visszatérve szembesült vele, hogy alig maradt valami az otthonából a Kijevet ért kedd reggeli rakétatámadás után Forrás: AFP/Fadel Senna

Van, akinek szinte semmilye sem maradt a többemeletes lakóházat ért bombázások után Forrás: AFP/Fadel Senna

További képeket láthat folyamatosan frissülő galériánkban!

12:42
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Kemény üzenetet küldött az ukrán elnök az oroszoknak

"Az ukrán nép nevében adok nektek egy esélyt. Egy esélyt a túlélésre" - mondta Volodimir Zelenszkij nemrég közzétett videójában. Az ukrán elnök felszólította az orosz csapatokat, hogy adják meg magukat és megígérte, hogy emberséggel bánnak majd velük az ukránok.

"Tudjuk, hogy mit gondoltok valójában erről a háborúról, tudjuk azt is, hogy kik vagytok legbelül" - folytatta az elnök utalva arra, hogy eddig a titkosszolgálatuk számos orosz katonai adást lehallgatott.

12:51
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Csak engedéllyel lehet majd az utcára lépni Kijevben

A 35 órás kijárási tilalom alatt tilos a városban külön engedély nélkül közlekedni, kivéve, ha valaki az óvóhelyre tart - írja az MTI.

A főváros Ukrajna szíve, és meg fogjuk védeni. Kijevet, amely jelenleg Európa szabadságának és biztonságának szimbóluma és előretolt támaszpontja, nem fogjuk feladni- mondta Vitalij Klicsko polgármester.

13:02
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Már közel 3 millióan elmenekültek Ukrajnából

Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége új adatokat közölt Ukrajnából. E szerint eddig összesen 2,95 millió ember hagyta el az otthonát, ebből 1,8 millióan léptek be Lengyelországba. Mások Magyarországra, Romániába és Szlovákiába utaztak.

Az Unicef megerősítette, hogy a konfliktus kezdete óta átlagosan naponta 73 ezer gyerek menekül el az országból, vagyis percenként legalább 55 gyerek - írja a Sky News.

13:15
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Busszal menekítik a lakosokat Szumiból

Folytatódik Szumi evakuálása: a régió négy városából indítanak buszokat, hogy minél több lakost ki tudjanak menteni a humanitárius folyosókon keresztül. A lakosságot két 30 buszból álló konvoj veszi majd fel a tervek szerint - írja a Sky News.

A múlt héten több ezer embert sikerült kimenteni ebből a régióból, amelyet a háború kezdete óta támadnak az oroszok. Több városban ramkimaradásokról és a vízellátás megszűnéséről számoltak be.

13:39
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Kisbaba született a föld alatti kórházban Mikolajivban

Egy, a föld alá költöztetett szülészeten született meg egy fiatal pár kisbabája március 14-én.

Forrás: AFP/Bulent Kilic
14:00
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Tovább nőtt a kijevi rakétatámadás áldozatainak száma

Négyre emelkedett a kijevi társasházakat és a metrót ért rakétatámadás áldozatainak száma - közölte a Sky News.

Két többlakásos társasházat ért támadás kedden reggel Kijevben. A lakókat a tűzoltók menekítették ki az épületből. 35 embert élve húztak ki a romok alól Forrás: AFP/Aris Messinis
14:37
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

1,4 millió gyerek menekült el eddig Ukrajnából

Az elmúlt 20 napban mintegy 1,4 millió gyerek kényszerült menekülésre Ukrajnából - közölte James Elder, az UNICEF szóvivője.

Hozzátette,

szinte minden másodpercben menekültté válik egy gyerek.

14:46
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Tömegével vágnák ki az oroszok az erdőket az ukrán hírszerzés szerint

Az ukrán hírszerzés nemrég a közösségi médiában publikált egy levelet, amelyet állításuk szerint az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu írt. A dokumentum szerint Sojgu engedélyezte az ukrán területen történő tömeges fakivágást annak érdekében, hogy később majd Oroszországban értékesítsék a fát, és így finanszírozzák részben a hadsereg költségeit.

14:52
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Folytatódnak az orosz-ukrán tárgyalások

Az ukrán és az orosz delegáció a hétfői technikai szünet után folytatta a tárgyalásokat - közölte az ukrán delegáció egyik tagja, David Arakhamiya. 

Az ukrán delegáció tagjai egyelőre elzárkóztak a további megjegyzésektől - írja az Interfax.

14:53
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Néhány országba ismét repül az orosz Aeroflot

A Meduza értesülései szerint az Aeroflot ismét elindította nemzetközi járatait Kirgizisztánba, Azerbajdzsánba és Örményországba. A jegyek értékesítése már megkezdődött a honlapon, a járatok pedig március 21-én indulnak majd újra.

Aeroflot Forrás: Sputnik/Ramil Sitdikov
15:02
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Néhány órán belül elhasználják a fegyvereket Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Londonban arról beszélt, hogy Ukrajnának nagy szüksége lenne további fegyverszállítmányokra. Az elnök szerint

a fegyvereket alig 20 óra alatt elhasználják,

és mivel ezekből nincs elég, régi szovjet fegyvereket kell használniuk.

Továbbá arról is beszélt, szerinte kevés a nyugati országok szankciója az oroszokkal szemben (teljes kereskedelmi embargóra lenne szükség), illetve az összes orosz hajtót ki kellene tiltani a világ kikötőiből - számolt be róla a BBC.

- mondta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Forrás: AFP/Handout/Ukrainian presidential press service
15:12
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

2000 autós hagyta el Mariupolt

A humanitárius folyosón keresztül2000 autós hagyta el kedden az ostromlott Mariupolt. Ez jóval nagyobb létszám, mint a tegnapi. Hétfőn csak 160 civil autó tudta elhagyni a várost.

A Sky News ugyanakkor hozzátette, a város felé tartó egyik segélyszállítmány tegnap elakadt és azóta sem ért célba. A városban óriási szükség lenne a segítségre, ugyanis élelemből, vízből és gyógyszerekből is hiány van. 

15:16
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Evakuálás közben is rakétákkal lövik Harkovot

Miközben a városból próbálják kimenekíteni az embereket, folytatódnak a légicsapások Harkovban. A NEXTA Twitter-oldalára feltöltött videón is látszik, hogy a mentő egységek egy romos tömbházból létrával igyekeznek biztonságba helyezni egy idős nőt.

Alig érnek földet, átrepül fölöttük egy rakéta, ami nem messze be is csapódik.

15:30
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Sikerült megfékezni a kijevi 16 emeletes házban a tüzet

A kijevi tűzoltók arról számoltak be, hogy helyi idő szerint délután három óra után

sikerült megfékezni a lángokat abban a 16 emeletes épületben, amit rakétataláltat ért.

A mentőegységeknek 48 embert sikerült kimenteni, öten megsérültek, három ember meghalt.

15:40
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Ekkora anyagi károkat szenvedett az orosz hadsereg

Az ukrán pénzügyminiszter egy friss interjúban beszámolt róla, hogy az orosz hadsereg a háború alatt összességében 500 milliárd dollár értékű felszerelést veszített el.

15:41
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Az elesett katonákat gyászolták Lvivben

Meghalt 35 ember, köztük négy magas rangú ukrán katona, amikor vasárnap rakétatámadás ért egy katonai bázist a nyugat-ukrajnai Lvivben. A támaszponton 134-en pedig megsebesültek.

Anton Mironovics, az Ukrán Fegyveres Erők szóvivője azt mondta, "elvesztettük barátainkat, elveszítettük testvéreinket". A katonákat bátor embereknek nevezte, akik hazájukért harcoltak.

Búcsúztatásukon értük és más ukrán katonákért fejezték ki tiszteletüket

- írta Anna Botting, a Sky News riportere.

16:07
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Térképen az orosz csapatok előrehaladása

Az alábbi térképen jól látható, hogy Kijevet gyakorlatilag teljesen bekerítették az oroszok, a város folyamatos bomba- és rakétatámadások alatt áll. Emellett több ukrán várost, köztük Harkovot és Mariupolt is nagyrészt lerombolták.

Forrás: Origo
16:24
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij azt mondta, hogy megérti, hogy Ukrajna nem NATO-tag

Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy megérti, hogy miért nincsenek országa előtt nyitott ajtók a NATO-tagság kapcsán - írja a Sky News

A mai napon a hétfői szünet után folytatódtak a tárgyalások az ukrán és az orosz delegáció között.

16:52
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az adást megszakító orosz tévés tárgyalása

A The Guardian értesülései szerint ma kezdődött annak az orosz nőnek a tárgyalása, aki egy háborúellenes táblával tiltakozott az állami tévé híradója közben.

Az Egyes Csatorna dolgozója, Marina Ovsjannikova 30 ezer rubeles büntetésre és 10 nap börtönre számíthat.

Oroszországban az elmúlt időszakban egy új törvényt fogadtak el, amely értelmében akár 15 évet is kaphat az, aki háborúellenes tartalmakat oszt meg nagy nyilvánosság előtt, vagy úgynevezett "álhíreket" terjeszt.

Szintén tilos háborúnak nevezni az ukrán eseményeket, a hivatalos orosz álláspont szerint ugyanis különleges műveletről van szó.

Ez alapján sokan úgy gondolták, hogy Ovsjannikovát az új törvény alapján fogják bíróság elé állítani, azonban mindössze azzal vádolták meg, hogy "nem engedélyezett nyilvános eseményt" szervezett (amilyen például a háborúellenes tüntetés is).

17:10
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Öten haltak meg Kijevben

A kijevi lakónegyedet ért légicsapásban öt ember halt meg - írta a Sky News Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre hivatkozva.

Támadás érte a a Lukyanivska metróállomást is.

Zelenszkij hozzátette, hogy kedden részben ismét megnyíltak a humanitárius folyosók.

Úgy tudni, 2000 autó tudott elmenekülni Mariupolból, és egy 70 autóbuszból álló konvoj készül elindulni az északkeleti Szumiból.

17:14
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország nem hagyja belerángatni magát az ukrajnai konfliktusba

Ukrajnából elindított rakétát fogtak el két nappal ezelőtt a fehérorosz haderők - közölte kedden Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, aki hangsúlyozta: ellenállnak azon kísérleteknek, hogy belerángassák az országot a határon túl dúló konfliktusba.

A kijevi kormány pénteken azzal vádolta meg Oroszországot, hogy Fehéroroszország elleni "színlelt ukrán" légitámadásokkal akar szoros szövetségesének ürügyet fabrikálni a háborúba való belépéshez. Minszk eddig az orosz erőknek a területén történő átengedése révén érintett az ukrajnai konfliktusban.
Lukasenka közölte: az ukrán Tocska-U típusú rakétát az ukrán határ közelében, a Pripjaty folyó térségében lőtték le.

17:44
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev mellett meghalt a Fox News operatőre

Kijev mellett, Horenka városában meghalt a Fox News operatőre, Pierre Zakrzewski. A férfi ugyanabban a támadásban halt meg, amiben kollégája, a Fox News ukrán tudósítója, Benjamin Hall súlyosan megsérült - írja a Huffpost.

18:23
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország kilép az Európa Tanácsból

Oroszország kilép az Európa Tanácsból - jelentette be Pjotr Tolsztoj, az orosz parlament alsóházának alelnöke kedden. Közölte, hogy Oroszország saját akaratából, megfontolt döntés eredményeként lép ki az Európa Tanácsból, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter erről szóló levelét pedig már átadták a szervezet főtitkárának.

Leonyid Szluckij, az orosz alsóház külügyi bizottságának elnöke közölte, hogy Oroszország fel fogja mondani az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

18:35
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Legalább 100 busz elhagyta Szumit

A legfrissebb hírek szerint legalább 100 busszal evakuálták a civileket Szumi városból és környékéről - írja a Sky News. A Vöröskereszt megerősítette a hírt, illetve azt, hogy

a buszok közép-ukrajnai Poltava felé tartanak.

Egy reggel készült felvételen tömegek várakoznak arra, hogy felszállhassanak a buszokra.

19:08
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

NATO-főtitkár: Akár vegyi fegyvert is bevethet Oroszország

Oroszország egy megtévesztő hadművelet részeként akár vegyi fegyvert is bevethet ukrajnai háborújában - jelentette ki a NATO főtitkára kedden Brüsszelben, kifejezve a szövetség emiatti aggodalmát.

Jens Stoltenberg, a NATO-tagországok védelmi minisztereinek szerdára tervezett rendkívüli tanácskozását megelőzően tartott sajtótájékoztatóján hangoztatta: vegyi fegyverek használata teljes mértékben elfogadhatatlan, és szembemegy a nemzetközi kötelezettségekkel. A NATO a vegyi fegyverek mellőzésére szólítja fel Oroszországot - fűzte hozzá.

A főtitkár kiemelte: "Oroszország hónapok óta hangoztatott hazugságai lelepleződtek". Moszkva azt állította, hogy nem áll szándékában megtámadni Ukrajnát, mégis megtette. Azt állította, hogy kivonja csapatait a térségből, még többet szállított oda. Azt állította, hogy megvédi a civileket, azonban az orosz hadsereg civileket gyilkol. Most abszurd állításokat tesz az ukrajnai biológiai laboratóriumokról és vegyi fegyverekről, "ami szintén csak egy újabb hazugság" - mondta Stoltenberg.

Kérdésre válaszolva kijelentette: Kínának csatlakoznia kell a világ többi részéhez, és határozottan el kell ítélnie Oroszország "brutális ukrajnai invázióját" és mindenfajta katonai támogatást, amely segítené Oroszországot abban, hogy halált, szenvedést és pusztítást okozó háborút vívjon egy független és szuverén nemzet ellen. Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaként köteles betartani a nemzetközi jogot - tette hozzá.

A főtitkár hangsúlyozta továbbá, hogy Ukrajnának alapvető joga van az önvédelemhez, amelyet az ENSZ alapokmánya is rögzít. A NATO tagországai és partnerei pedig továbbra is segíteni fognak Ukrajnának ennek a jognak a fenntartásában - közölte.

Szavai szerint Oroszország inváziója Ukrajnában és katonai jelenléte Fehéroroszországban új biztonsági helyzetet teremt az európai kontinensen. A szövetségnek hozzá kell alakítania védelmi rendszerét "az új valósághoz" - mondta. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett: a NATO alapvető feladata az összes szövetséges védelme és biztonságának szavatolása. Közölte: a NATO hadereje fokozott készültségben van, körülbelül 40 ezer katona teljesít szolgálatot a szövetség keleti szárnyán, és legkevesebb százezer amerikai katona van jelen Európában. Az európai légvédelem megerősítése pedig "félreérthetetlen üzenetet hordoz" - húzta alá. Egy szövetséges elleni támadásra az egész szövetség határozott választ fog adni - emelte ki.

Stoltenberg elmondta, a védelmi miniszterek szerdai találkozójukon megfontolják egyebek mellett a légi és haditengerészeti jelenlét jelentős növelését, az integrált légi és rakétavédelem és a kibervédelem megerősítését. Hangsúlyozta továbbá: a kollektív védelem jelentős megerősítése a beruházások növelését teszi szükségessé. A főtitkár üdvözölte, hogy Németország és más szövetséges országok védelmi kiadásaik emelését jelentették be. "Arra biztatok minden szövetségest, hogy a GDP-jük legalább 2 százalékát fordítsák a védelemre" - fogalmazott.

Stoltenberg végezetül közölte, a szerdán tervezett találkozóhoz videóhíváson keresztül csatlakozik Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter.

19:50
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Túszul ejthették Mariupol város kórházának betegeit és orvosait

A hírek szerint az orosz erők túszul ejtették Mariupol város kórházának betegeit és egészségügyi személyzetét. "Azt az információt kaptuk, hogy az orosz hadsereg elfoglalta legnagyobb kórházunkat, és

Állítólag 400 ember tartózkodik a kórházban.

20:09
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

3 millió ember menekült el a háború elől Ukrajnából

Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége (UNHCR) szerint

február 24-e óta 3 000 381 ember hagyta el Ukrajnát.A számuk várhatóan  legalább 4 millióra fog emelkedik.

20:34
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Egy 24 éves ukrán újságíró is meghalt

Egy 24 éves ukrán újságíró is meghalt abban a Kijev melletti támadásban, amiben a Fox News operatőre meghalt, tudósítója pedig megsebesült.

Oleksandra Kuvshinova együtt dolgozott a Fox News munkatársaival.

20:51
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Visszakapcsolták a csernobili atomerőművet az elektromos hálózatra

Ukrajna arról tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget, hogy a csernobili atomerőművet visszakapcsolták az elektromos hálózatra.

Csernobil március 9. óta vészhelyzeti dízelgenerátorokra volt kapcsolva, miután

a harcok során megsérültek a tápvezetékei.

Csernobil 2022 03. 07. Forrás: EyePress via AFP

"Az ukrán szakértői csapatoknak a hétvégén sikerült megjavítaniuk az erőművet az elektromos hálózattal összekötő két sérült vezeték egyikét" - áll a NAÜ közleményében.

21:15
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Meghívta a pápát Kijevbe annak polgármestere

Felkérte Ferenc pápát az ukrán főváros polgármestere, hogy a jelenlegi körülmények ellenére látogasson el oda, mivel

a jelenléte lehetővé teszi emberéletek megmentését és a béke megteremtését.

Vitalij Klicskónak a pápához intézett levelét megelőzően a katolikus egyházfő meghívást kapott az ukrán görögkatolikus egyház vezetőjétől és Ukrajna vatikáni nagykövetétől is.

Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter-bazilikában tartott újévi misén 2022. január 1-jén Forrás: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

Amennyiben a látogatás nem lehetséges, a polgármester élő vagy felvett videofelvételt javasolt, amelyen a pápán kívül megszólalna Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.

- áll a levélben.

Szvjatoszlav Sevcsuk, az ukrajnai görögkatolikus egyház feje és Andrij Juras, Ukrajnának az Apostoli Szentszékhez akkreditált nagykövete a múlt hónapban külön-külön hívták meg a pápát, még a háború kitörése előtt.

22:41
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint Oroszország enyhít eddigi álláspontján, rendezné a helyzetet

Ukrajna szerint a tárgyaláson Oroszország enyhített álláspontján, annak érdekében, hogy  az Ukrajnával rendezzék a helyzetüket - közölte az ukrán elnök egyik vezető tanácsadója.

Ihor Zsokovka, Volodimir Zelenszkij elnök kabinetfőnökének helyettese elmondta, hogy az orosz és ukrán képviselők közötti tárgyalások konstruktívabbá váltak.

Elmondása szerint Moszkva megváltoztatta hangnemét, és már nem ragaszkodik kifejezetten Ukrajna megadásához. Ihor Zsokovka szerint ez mérsékelt optimizmusra ad okot, hozzátéve, hogy a nagyonn előrelépéshez Volodimir Zelenszkij és Vlagyimir Putyin találkozójára lenne szükség.

A hétvégén Putyin is arról beszélt, hogy előrelépés történt a tárgyalásokon.

00:55
március 15, 2022
Vágólapra másolva!

3 millió ukrán menekült el eddig

Három millió ukrán menekült el három hét alatt - jelentette az ENSZ. A jóslatok szerint ez akár 4 millióra is emlekdhet, vagy akár afölé nőhet.

05:41
március 16, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Az orosz-ukrán háború eseményeiről a továbbiakban ITT írunk percől percre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!