Újabb Kijev elleni orosz támadás jöhet

Események

Ukrajna, Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború
An aerial view taken on April 12, 2022, shows the city of Mariupol, during Russia's military invasion launched on Ukraine. - Russian troops on April 12 intensified their campaign to take the port city of Mariupol, part of an anticipated massive onslaught across eastern Ukraine, as the Russian president made a defiant case for the war on Russia's neighbour. (Photo by Andrey BORODULIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 49. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés
06:33
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: 48. napja tart a 48 órás háború

Kedd éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukránok hősies ellenállására emlékeztetett. Arra, hogy bár Oroszország azzal kérkedett, hogy 48 órán belül elfoglalja Kijevet, ezzel szemben

Ukrajna 48. napja tartja magát, és nagyobb veszteséget okozott az orosz hadseregnek ennyi idő alatt, mint amennyit a Szovjetúnió szenvedett el a tíz éven át tartó afganisztáni háborúban vagy a két csecsen háború során.

"Nyilvánvaló, hogy Moszkvában senkit nem érdekel az elesett ukrán civilek száma. Azt mondják, mindent megtesznek az emberek, Donbász érdekében... De még a második világháború idején sem látott ilyen kegyetlenséget ilyen rövid idő alatt Donbász. És kitől? Az orosz csapatoktól." - mondta Volodimir Zelenszkij.

06:40
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Medvedcsukot katonai egyenruhában fogták el

Az ukrán elnök videójában Viktor Medvedcsuk, vezető ellenzéki politikus elfogásáról is beszélt. Azt mondta, hogy az oroszbarát politikus 48 napon át bujkált, majd megpróbált elszökni az országból. Mivel elfogásakor katonai ruhát viselt, az ukrán elnök szerint a háorús szabályok vonatkoznak rá is. Felajánlotta az Orosz Föderációnak, hogy cserélje ki Medvedcsukot orosz fogságban lévő valódi ukrán hazafiakra.

Viktor Medvedcsuk Forrás: AFP
06:45
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Fel kell lépni a vegyi fegyverek ellen

Zelenszkij is elismerte, még nem tudni biztosan, hogy Mariupolban milyen mérgező anyagot tartalmazó lövedéket használtak az oroszok a város védői ellen, de tekintettel a folyamatos fenyegetőzésre, a demokratikus világnak még most kellene fellépnie a tömegpusztító fegyverek esetleges bevetése ellen, amíg még van kit megmenteni.

07:13
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna jövője az ellenállás erősségétől függ

Az ukrán elnök videóüzenetének a harcosokat lelkesítő részében emlékeztetett: sokan szeretik gúnyolni a megszállókat, trollkodni a kudarcaikat, katonáik képzettségi szintjét és az elmúlt 20 év alatt kifejlesztett, a szovjet modelleknél gyengébb orosz felszerelések megkérdőjelezhető minőségét. De ugyanakkor meg kell érteni, hogy

Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy büszke minden ukránra, aki fegyvert fog és harcol az oroszokkal szemben, de azokra is, akik a veszély ellenére is az utcára vonulva tiltakoznak, hogy így űzzék ki a megszállókat.

- mondta Zelenszkij elnök.

Volodimir Zelenszkij Forrás: Ukrán Elnöki Hivatal
07:36
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Biden népirtással vádolta meg Putyint

Joe Biden amerikai elnök az iowai Menlóban tartott rendezvényen felvetette, hogy Vlagyimir Putyin népirtást hajt végre Ukrajna ellen. Bident nem sokkal később megkérdezték erről a megjegyzésről, mielőtt felszállt volna az Air Force One-ra, hogy továbbutazzon.

Joe Biden Forrás: AFP/Mandel Ngan

Az válaszolta: "Igen, népirtásnak neveztem. Egyre világosabbá vált, hogy Putyin csak azt a gondolatot próbálja eltüntetni az emberekben, hogy ukránok lehettek az elkövetők. Egyre több bizonyíték kerül elő arról a szörnyűségből, amit az oroszok elkövettek Ukrajnában. És csak egyre többet fogunk megtudni a pusztításról. Hagyjuk, hogy az ügyvédek döntsék el nemzetközi szinten, hogy ez megfelel-e vagy sem a népirtás fogalmának, de nekem biztos, hogy azt jelenti" - mondta Joe Biden.

07:50
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Legalább 20 újságíró halt meg eddig a háborúban

Legkevesebb 20 újságírót - köztük több külföldit - halt meg Ukrajnában az orosz invázió február 24-i kezdete óta – jelentette az Ukrán Újságírók Országos Szövetsége a Telegram csatornáján. Név szerinti listát tettek közzé az áldozatokról, hozzáfűzve, hogy ezek csak a főügyészség által megerősített halálesetek.

08:11
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok újabb fegyverszállítmányt küld

Amerikai sajtójelentések szerint a Fehér Ház újabb 750 millió dollár értékű fegyverszállítmányt küld Ukrajnába, ami napokon belül meg is érkezhet. Az eszközök a meglévő amerikai fegyverkészletekből származnak, így Biden elnök közvetlenül küldheti azokat a washingtoni törvényhozók engedélye nélkül.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő azt mondta a Reutersnek, hogy a szállítmány még véglegesítés alatt áll, és valószínűleg nehéz szárazföldi tüzérségi rendszereket, köztük tarackokat, pilóta nélküli felszíni járműveket és Mi–17-es helikoptereket tartalmazhat.

„Azt akarjuk, hogy Oroszország veszítsen" – tette hozzá egy, a jelentésben szintén meg nem nevezett vezető tisztviselő. Az Egyesült Államok 1,7 milliárd dollár biztonsági támogatást nyújtott Ukrajnának az invázió kezdete óta.

Amerikai gyártmányú FGM-148 Javelin vállról indítható páncéltörő rakétákat pakolnak egy ukrán katonai teherautóra Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Szerdán a Pentagon illetékesei titkos megbeszélést tartanak a nyolc legnagyobb amerikai fegyvergyártó vállalat vezetőivel, köztük lesz a Raytheon Technologies és a Lockheed Martin, amelyek Stinger és Javelin rakétákat gyártanak.

08:29
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Kijevbe tart a litván elnök

Gitanas Nauseda litván elnök Kijevbe tart, hogy politikai támogatásáról biztosítsa Ukrajnát és katonai segítséget is nyújtson.

„Kijev felé tartva a politikai támogatás és a katonai segítség erős üzenetével" – írta Nauseda ma reggel a Twitteren. Litvánia továbbra is támogatni fogja Ukrajna szuverenitásáért és szabadságáért folytatott harcát.

08:47
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Hat orosz támadást vertek vissza az ukrán katonák

Oroszország átcsoportosítja katonai felszereléseit, fegyvereit és személyzetét a kelet-ukrajnai régiókba – derül ki az ukrán fegyveres erők vezérkara által nemrég közzétett jelentésből.

Donyeck és Luhanszk régió területén az ukrán katonák az elmúlt 24 órában hat orosz támadást vertek vissza, két gépkocsiegységet és három ellenséges tüzérségi rendszert semmisítettek meg – tették hozzá.

A jelentés szerint Oroszország az időjárási viszonyok miatt „jelentősen csökkentette a légi eszközök használatát"

09:22
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Az azovstali acélüzemet támadhatják meg az oroszok

Az ukrán hadsereg szerint az azovstali acélüzem megtámadására készülnek az oroszok. Legfrissebb jelentésükben közölték, hogy az orosz erők továbbra is bombázzák Mariupolt, és hamarosan támadást indítanak az azovstali erőmű ellen, ahol tudomásuk szerint ukrán katonák vannak - írja a BBC.

09:41
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Központosíthatják a parancskiosztást az oroszok

A brit védelmi minisztérium szerint Aleksandra Dvornikov ezredes kinevezése az orosz invázió élén azt jelentheti, hogy központosítani akarják a parancskiosztást az orosz seregben. A kinevezés annak a jele is lehet a britek szerint, hogy rosszul tervezték meg stratégiájukat az oroszok a háború előtt - írja a Sky News.

10:04
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 6000 háborús bűn miatt indít eljárást az ukrán ügyészség

6261 ügyben indít eljárást az ukrán ügyészség az orosz hadsereg által elkövetett háborús bűnök miatt - írja a The Guardian.

10:31
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Ma nem nyitnak meg humanitárius folyosókat

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint ma nem lehetséges humanitárius folyosók nyitása az ostromlott városokba, hiába az erőfeszítések - írja a Sky News. Többször is a tűzszünet megsértésével vádolta az orosz hadsereget. Mariupolban még körülbelül 100 ezer ember vár evakuációra.

11:15
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Egy civil halt meg Luhanszkban az elmúlt 24 órában

Egy civil halt meg az elmúlt 24 órában Luhanszkban az orosz bombázásokban a régió kormányzója szerint - írja a The Guardian

11:30
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Kadirov: 1000 ukrán tengerész adta meg magát Mariupolnál

Több mint 1000 ukrán tengerész adta meg magát az ostromlott Mariupolnál. A hír Ramzan Kadirov csecsen vezetőtől származik, aki arra sürgette az ukrán katonákat a Telegramon, hogy tegyék le a fegyvert - írja a Sky News.

Civilek haladnak el egy orosz katona mellett Mariupolban 2022. április 12-én Forrás: AFP/Alexander Nemenov
11:38
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

679 menekültet fogadtak a fővárosban kedden

Az ukrajnai háború elől 2022. április 12-én 679 ember, köztük 303 gyerek érkezett Budapestre vonattal - olvasható a police.hu honlapon. A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 11 ember, köztük 6 gyerek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

11:51
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint 19 800 orosz katona halt meg

Az ukrán hadsereg közölte a legfrissebb orosz veszteségeket, ami alapján 19 800 orosz katona halt meg a háború kezdete óta.

Más forrás nem erősítette meg az információkat.

12:04
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Közel 9300 fő érkezett Ukrajnából Magyarországra kedden

Magyarország területére 2022. április 12-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5 388 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3 887 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 1 788 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

12:27
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok nem akarják elismerni, hogy ezer katonájuk megadta magát

Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője szerint Ukrajnának nincs információja arról, hogy 1026 tengerész megadta volna magát Mariupolban - írja a The Guardian. A hírt korábban Ramzan Kadirov csecsen vezető jelentette be.

12:49
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

538 menekülőnek segítettek a BOK csarnokban kedden

Kedden 538, az ukrajnai háború elől menekülő embernek segítettek a budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton. Az éjszakát 138-an töltötték a létesítményben - közölte a fővárosi kormányhivatal szerdán a honlapján.

A teljes hírt itt olvashatja.

13:03
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Hét civil halt meg Harkovban az elmúlt 24 órában

A város polgármestere szerint 6 civil halt meg Harkovban az elmúlt 24 órában, köztük egy kétéves gyerek is. 22 ember pedig megsérült, miután rakétatámadás érte a várost - írja a Sky News.

Tűzoltó egy lebombázott ház romjai között Harkivban 2022. április 11-én Forrás: MTI/AP/Felipe Dana
14:10
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij szerint foszforbombákat vetnek be az oroszok, de nem mutatott bizonyítékot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az észt parlament előtt szólalt fel, azzal vádolta az orosz hadsereget, hogy foszforbombákat vetnek be az ukrán civilek ellen. Bizonyítékokkal nem tudta alátámasztani állítását. Korábban is felmerültek olyan hírek, hogy az orosz hadsereg vegyi fegyvereket vet be Ukrajnában. Oroszország tagadja ezeket a vádakat, az amerikai orosz nagykövetség szerint minden orosz vegyi fegyvert megsemmisítettek 2017-ben.

15:02
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Macron nem ért egyet Bidennel

Joe Biden amerikai elnök népirtásnak nevezte azt, amit Oroszország csinál Ukrajnában. Emmanuel Macron francia elnök viszont nem hajlandó ennyire messzire menni. "Óvatos lennék az ilyen kifejezésekkel, mert ezek az emberek (az oroszok és az ukránok) testvérek." - írja a Sky News.

16:04
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Már 108 egészségügyi dolgozót és intézményt ért támadás

A WHO szerint már 108 egészségügyi dolgozót és intézményt ért támadás Ukrajnában a háború kezdete óta. Ezekben a támadásokban 72 ember halt meg és 51 megsérült.

16:13
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Evakuálásra váró embereket támadnak a mariupoli polgármester szerint

Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere szerint szándékosan támadtak meg orosz csapatok evakuálásra váró embereket a városban. Azt is elmondta, hogy ma nem fogják tudni civilek elhagyni az ostromlott várost, mert nem született megállapodás humanitárius folyosóról - írja a Sky News.

16:23
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

A harcok most már a Donyec-medencére összpontosulnak

A harcok most már a kelet-ukrajnai térségbe összpontosulnak, főként a Donyec-medencére. A Kijevtől elvont csapatokat még nem küldték vissza Ukrajnába, de ha erre sor kerül akkor minden eddiginél nagyobb offenzívára lehet számítani a keleti fronton. A hírek szerint rengeteg ukrán katona adja meg magát Mariupol városánál, de a város nem került még teljesen orosz kézre.

A teljes hírt itt olvashatja.

18:08
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Kölyök kutyát mentettek ki a romok alól Mihajlovkában - videó

A donyecki Mihajlovka településen a mentőegységek egy Kölyök kutyát mentettek ki a romok alól a bombázás után. Az állat gazdája, egy 77 éves férfi komolyabb sérülések nélkül átvészelte a légitámadást, de a kutyája a romok alatt rekedt. Szerencsére a mentőegységek még időben kimenekítették az állatot.

18:34
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Áttörték a blokádot az ukrán tengerészgylogosok Mariupolban Kijev szerint

Áttörték az orosz csapatok blokádját az ukrán 36. tengerészgyalogos dandár katonái az Azovi-tengerparti Mariupolban - állította szerdán Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója a Facebookon.

Korábban Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője viszont azt jelentette be, hogy az ukrán tengerészgyalogosok letették a fegyvert.

A tengerészgyalogosok egyik tisztje is arról számolt be egy ukrán hírportálnak, hogy "sikeresen végrehajtották a műveletet" és az orosz erők körgyűrűjéből kitörve átjutottak az Azov ezred tagjaihoz. Az Ukrajinszka Pravda hírportál "nehéznek és nagyon kockázatosnak" nevezte a 36. dandár katonái műveletét.

Olekszij Aresztovics esetleges veszteségekről nem adott hírt.

A város védői most közösen jelentősen megerősítették védelmi területüket. Általánosságban elmondható, hogy a város (Mariupol) védelmi rendszere nőtt és megerősödött" - összegezte Facebook-bejegyzésében Aresztovics.

18:44
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok mobil krematóriumokat vittek Mariupolba

Az ukrán katonai hírszerzés főigazgatósága közölte: értesülései alapján 13 mobil krematóriumot szállítottak az orosz erők Mariupolba, hogy megtisztítsák a város utcáit a temetetlen civil holttestektől. Az ukrán hírszerzés közleményében azt állította: ezekben a krematóriumokban égeti el az orosz hadsereg a saját elesett katonái holttesteit is, hogy elfedje a veszteségek mértékét.

19:37
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Medvedcsuknak nem volt titkos kapcsolata Moszkvával

Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikusnak soha nem voltak kulisszák mögötti kapcsolatai Oroszországgal - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságírókkal.

"Medvedcsuknak az Ukrajna és Oroszország közötti normális, kölcsönösen előnyös, partnerségi kapcsolatok kiépítését támogató nézetei jól ismertek. Ezt az álláspontját mindig is nyíltan képviselte,

- mondta a szóvivő.

Peszkov szerint ha az Ukrajnában kedden őrizetbe vett Medvecsuknak lett volna titkos kapcsolata Moszkvával, akkor már a háború előtt elhagyta volna hazáját.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek arra a felvetésére, hogy az ellenzéki politikust ukrán hadifoglyokra kell kicserélni, a szóvivő rámutatott, hogy

Medvedcsuk nem orosz állampolgár, és a Kreml nem tudja, vajon akarja-e, hogy Moszkva belekeveredjen a körülötte kialakult helyzetbe.

"Medvedcsuk nem orosz állampolgár, semmi köze a különleges hadművelethez, ő egy külföldi politikai személyiség" - fogalmazott a szóvivő.

Arról biztosította a sajtót, hogy Moszkva figyelemmel fogja kísérni Medvedcsuk sorsát, és erre szólította fel azokat az európai politikusokat is, akik korábban síkraszálltak a szólásszabadság mellett és felemelték hangjukat a politikai üldöztetés ellen. Rámutatott, hogy

az ellenzéki politikus annak ellenére is Ukrajnában maradt, hogy ott, mint mondta, mondvacsinált ürüggyel politikai per folyt ellene.

Peszkov azt hangoztatta, hogy nem indult orosz "különleges hadművelet" Ukrajnában, ha Kijev hallgatott volna Medvedcsukra, aki szerint nem lett volna szabad tovább mélyíteni a konfliktust a Donyec-medencében. Mint mondta, a politikus ellenzéki pártot vezetett, amely mindig is a béke pártján állt.
A szóvivő szerint Moszkva és a Donyec-medence hálás Medvedcsuknak, amiért az elmúlt években fogolycseréket egyeztetett Kijevvel és amiért más humanitárius kérdésekkel is foglalkozott.

20:09
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz katonák a lebombázott mariupoli színháznál - fotók

Március közepén érte légitámadás a mariupoli színházat, amit sokan menedékként használtak. A támadásban mint egy 300 ember halt meg.

21:47
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Támadásra készen állnak az orosz erők Kelet-Ukrajnában

Az orosz erők teljes mértékben készen állnak egy újabb támadásra az ukrajnai kelet-donyecki régióban és a déli Herszon régióban - írja a Reuters az ukrán fegyveres erők parancsnokságára hivatkozva.

Egy Facebook-bejegyzésben a fegyveres erők azt írták: Donyeck és Tavria (Herszon) irányában a rendelkezésre álló információk szerint az ellenség készen áll a támadó akciókra.

23:31
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij megsértődött Macronra

Emmanuel Macron francia elnök Joe Bidennel ellentétben nem akarja népirtással vádolni Vlagyimir Putyin orosz államfőt az Ukrajna elleni háborúval összefüggésben, mert szerinte az egyre durvább szóhasználat nem segít ebben a helyzetben. Bővebben erről itt olvashat.

Zelenszkij ukrán elnök erre sértődötten reagált, és azonnal beszélni akar Macronnal.„ Mindent megteszek, hogy megvitassuk ezt a kérdést még ma. Ha ma nem, akkor holnap, ha talál rá időt " – mondta Zelenszkij.

23:39
április 13, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok ismét megtámadhatják Kijevet

Az orosz fegyveres erők csapásokat fognak mérni a döntéshozatal központjaira, a többi között Kijevben, ha az ukrán csapatok megkísérelnek szabotázst elkövetni és csapást mérni az oroszországi létesítményekre - jelentette ki szerdán Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A szóvivő figyelmeztetését megelőzően ismertté vált, hogy az orosz Kurszk megyében lévő Gorgyejevka faluban lévő határellenőrző pontra szerdán Ukrajna felől tüzet nyitottak, amit a határőrök viszonoztak.

A teljes cikket itt olvashatják.

06:45
április 14, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk lezárult

A kegfrissebb eseményeket ITT követheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!