A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Újabb légitámadások Kelet-Ukrajnában, 100 ezer embert kell még kimenteni Mariupolból

Események

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, híd, megrongálódott, rakéta, támadás, rakétatámadás, bombázás, Csernobil, Ukrajna
Csernobil, 2022. április 6. Orosz támadásokban megrongálódott híd Gyityatki és Csernobil között 2022. április 5-én. MTI/AP/Oljakszandr Ratusnyak
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 43. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül42 bejegyzés
06:11
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Pentagon: Az oroszok kivonultak Kijev és Csernyihiv környékéről

Az orosz haderő kivonult Kijev és Csernyihiv térségéből - írta a BBC a Pentagon egyik tisztviselőjére hivatkozva. John Kirby, a Pentagon szóvivője szerint

Putyin itt a célkitűzéseiből nem ért el semmit.

Az oroszok most Ukrajna keleti részére, a Donbaszba küldték katonáikat.

Szétlőtt orosz tank tetején áll egy ukrán katona Kijevben, március 31-én Forrás: MTI/AP/Rodrigo Abd
06:23
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Ma szavaz az ENSZ Oroszország tagságáról az Emberi Jogi Tanácsban

A lépést az Egyesült Államok kezdeményezte, miután

a visszavonuló orosz katonák több száz civilt öltek meg Bucsában.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok nagykövete azt követelte, hogy Oroszországot fosszák meg a 47 tagú tanácsban elfoglalt helyétől - írta a The Guardian.

Önkéntesek civilek holttestét helyezik nejlonzsákokba a Kijev melletti Bucsában, 2022. április 4-én. Az ukrán hatóságok előző nap Kijev környékén készült fényképeket és videófelvételeket tettek közzé, amelyeken számos utcán fekvő civil ruhás ember holtteste látható. Az orosz kormány ukrán szélsőségesek provokációjának minősítette a történteket Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij
06:32
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Öngyilkos drón kezelésére képez ki ukrajnai katonákat a Pentagon

Hordozható fegyveres drón, az úgynevezett Switchblade használatára képez ki ukrán katonákat a Pentagon

- írta a Kyev Independent a The New York Timesra hivatkozva.

A Switchblade egy amerikai fejlesztésű és gyártású „öngyilkos drón", amely hosszabb időn keresztül képes egy adott célterület felett körözni és célpontokat keresni. Amint megtalálta a célpontját, rázuhanva megsemmisíti azt. Jelenleg két változata ismert: a kisebb, akár egy hátizsákban is elférő Switchblade 300, amely elsősorban élőerő és gyengén páncélozott célok ellen hatásos.

07:00
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Ezrek menekülnek Donbaszból

Emberek ezrei próbálnak elmenekülni Donbaszból Oroszország várható kelet-ukrajnai offenzívája előtt.
Ukrán tisztviselők arra szólítják fel a térségben élőket, hogy éljenek a lehetőséggel és meneküljenek, amíg biztonságos - írta a BBC.

Az orosz csapatok megpróbálják bekeríteni az ukrán erőket, hogy átvegyék az ellenőrzést az egész Donbasz felett - amely Donyeck és Luhanszk régiókból áll

07:26
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Kijárási tilalmat vezetnek be Hosztomelben

Egyhetes kijárási tilalom lép életbe Hosztomelben, miután

a városban több száz civil eltűnt

- írta a Sky News Leszja Vaszilenko ukrán parlamenti képviselő bejelentésére hivatkozva.

A tilalom április 7-én reggel 6 órakor kezdődik, és április 14-én reggel 6 óráig tart, addig lehetővé teszik a civilek biztonságos visszatérését - írta a képviselő.

07:52
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Irpinyben már a romokat takarítják - fotó

Sokan segítenek, az utcák ötöde már tiszta - a várost egy hete hagyták el az oroszok.

08:25
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Fehérfoszfort lő ki egy orosz vadászgép Donbasz felett - videó

08:50
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Offenzívára készülnek az oroszok, a Donbasz teljes elfoglalása a cél

Offenzívára készül az orosz haderő a kelet-ukrajnai Donyecket és Luhanszkot is magában foglaló Donbaszban - írta a BBC az Ukrán Fegyveres Erőkre hivatkozva.  

A tájékoztatás szerint  az orosz csapatok fő célja, hogy áttörjenek az ukrán védelmen a térségben. A régióba fegyverek és más felszerelések érkeztek ehhez Kupjanszkba - írta a portál.

09:42
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Mezőgazdasági gépeket lopnak az oroszok, állítja Melitopol polgármestere

Melitopol polgármestere szerint az oroszok mezőgazdasági gépeket lopnak a városában - írja a Kyiv Independent. 

Ivan Fedorov egy interjúban azt mondta, hogy két oka lehet ennek. Az egyik, hogy a szankciók miatt ezekből a gépekből hiány van Oroszországban, a másik, hogy megakadályozzák a mezőgazdasági munkákat Ukrajnában. A polgármester hozzátette, hogy az aknák és az üzemanyaghiány miatt így is lehetetlen dolgozni.

09:55
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 5000 ember halt meg Mariupolban

A polgármester szerint

több mint 5000 civil, köztük 210 gyerek halt meg Mariupolban

- írja a The Guardian. Vadim Bocsenko megjegyezte, hogy az orosz erők kórházakat is bombáztak, volt, ahol 50 ember égett halálra. A polgármester azt is elmondta, hogy a város infrastruktúrájának több mint 90%-a megsemmisült.

Mariupol, 2022. 04. 03. Forrás: Sputnik via AFP/Ilya Pitalev

A Vöröskereszt által szerdán mintegy 1000 ember tudott elmenekülni a kikötővárosból.

10:24
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

A mai napon tíz humanitárius folyosót nyitnak Ukrajnában

Irina Verescsuk, Ukrajna miniszterelnök-helyettese bejelentette, hogy tíz humanitárius folyosót szeretnének megnyitni csütörtökön.

Tegnap Donyeck régióból 198 embert, közülük 45 gyereket evakuáltak.

10:49
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Macron botrányosnak nevezte Morawiecki bírálatait a Putyinnal folytatott telefonbeszélgetéseiről

Emmanuel Macron francia államfő megalapozatlannak és botrányosnak nevezte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőnek a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrajnai háború kapcsán folytatott telefonbeszélgetéseire vonatkozó bírálatát.

A lengyel miniszterelnök a Moszkvával szembeni visszafogott magatartásért bírálta hétfőn Olaf Scholz német kancellárt és Emmanuel Macron francia elnököt. "Bűnözőkkel nem tárgyalunk, a bűnözőket le kell győzni" - jelentette ki, és feltette a kérdést: "vajon tárgyalnátok-e Hitlerrel, Sztálinnal, Pol Pottal?".

de nem lepnek meg, hiszen Morawiecki úr, aki egy szélsőjobboldali pártból jön, beavatkozik a francia politikai kampányba, miután többször is fogadta Marine Le Pent, akit támogat" - mondta a francia elnök szerda este a TF1 francia kereskedelmi televízió élő választási vitaműsorában négy nappal az elnökválasztás első fordulója előtt.

Az orosz elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök 2019. június 28-án Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Klimentyev

"Teljesen vállalom, hogy Franciaország nevében, folyamatosan beszéltem Oroszország elnökével a háború elkerülése és egy új európai békekonstrukció megteremtése érdekében több éven át" - hangsúlyozta Emmanuel Macron, aki

az ukrajnai háború február 24-i kitörése óta kilenc alkalommal folytatott hosszú telefonbeszélgetést Vlagyimir Putyinnal.

11:15
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna fegyverekért könyörög a NATO-tól

Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere felszólította a NATO-szövetségeseket, hogy szállítsanak több fegyvert, beleértve a harci repülőgépeket, nehéz légvédelmi rendszereket, rakétákat és páncélozott járműveket.

Kuleba a NATO-központban, ahol a mai napon a NATO külügyminiszterei találkoznak, azt mondta, hogy három napirendi pontja van, amikor szövetségeseivel beszél és kétoldalú találkozókat tart:

Az ukrán külügyminiszter szerint nincs különbség támadó és védekező fegyverek között – Ukrajna védelmére bármilyen fegyvert, beleértve a tankokat és a repülőgépeket is, felhasználnának.

Hozzátette, hogy minden ország, amely ezt a különbséget teszi, képmutató.

11:58
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Megsemmisítettek négy üzemanyag-tárolót Ukrajnában

Mikolajivban, Harkovban, Zaporizzsjában és Csucsovban is felrobbant egy-egy tároló.

Bővebben erről itt olvashat.

12:09
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Szerdán 5 089 ember lépte át az ukrán-magyar határt

Magyarország területére 2022. április 6-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5 089 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3 605 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség

1181 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

ami 30 napig érvényes.

Beregsurány Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll az Országos Rendőr-főkapitányság közleményében.

12:11
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Elfogták a férfit, aki egy Ukrajnából menekülőtől lopott

A zuglói rendőrök őrizetbe vették azt a férfit, aki 2022. március 4-én elvitte egy Ukrajnából menekülő férfi őrizetlenül hagyott táskáit és kutyáját.Időközben a kutyát, Keshát valaki visszavásárolta és visszaadta gazdájának. A feltételezett elkövetőről a rendőrség felhívást tett közzé; sikerült is azonosítani a férfit, akivel szemben körözést adtak ki. Egy nap múlva V. Milánt a rendőrök a XV. kerületben elfogták, és lopás gyanúja miatt hallgatták ki, amely során beismerő vallomást tett. A táskát a nyomozók még keresik, a férfi őrizetbe vételét kezdeményezték.

12:18
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

A fekete-tengeri országok védelmi miniszterei videókonferenciát tartottak

A fekete-tengeri országok védelmi miniszterei videókonferenciát tartottak a tengerben lebegő aknákról és a regionális biztonságról – közölte a török védelmi minisztérium, hozzátéve, hogy a miniszterek azonnali tűzszünetet követeltek.

Bulgária, Grúzia, Lengyelország, Románia és Ukrajna védelmi miniszterei Törökország meghívására vettek részt a konferencián.

„Az aknák mellett a fekete-tengeri együttműködés fontosságát hangsúlyozták a béke, a nyugalom és a stabilitás érdekében" – mondta a megbeszélés után Hulusi Akar török védelmi miniszter.

12:33
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Közel 7000 aknát találtak Kijev közelében

Eddig 6883 aknát találtak és hatástalanítottak Kijev megyében. A területet az orosz csapatok április eleji kivonása után aknamentesítik - írja a Kijev Independent.

Ukrán katonák Kijevben Forrás: AFP/Fadel Senna
12:38
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Közel 700 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton szerdán

A budapesti BOK Csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton szerdán 697 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak, az éjszakát 274 ember töltötte az épületben - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala.

Étel, ital, orvosi ellátás, tisztálkodási lehetőség, utazásszervezés, gyereksarok és internetelérhetőség is van Forrás: Nagy Boglárka

A majdnem 4400 négyzetméter alapterületű BOK Csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők.

Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - tudatta a kormányhivatal.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket - írták.

Hozzátették: a tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarokra, valamint a Liszt Ferenc Repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a hazánkban maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában.

12:59
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb légitámadások Kelet-Ukrajnában, Mariupol kitart

Az orosz légitámadások jelenleg főként Ukrajna keleti területekre összpontosulnak, az orosz erők megpróbálják bekeríteni az ukrán csapatokat a térségben – mondta Olekszij Arestovics ukrán elnöki tanácsadó.

Kijelentette, hogy az ostromlott déli Mariupol város kitart, és úgy véli, hogy az orosz erőfeszítések az ukrán csapatok keleti bekerítésére hiábavalóak lesznek – írja a Reuters alapján a The Guardian.

13:58
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

100 ezer embert kell még evakuálni Mariupolból

Mariupol polgármestere szerint még mindig több mint 100 000 embert kell sürgősen evakuálni a városból – írja a The Guardian a Reutersre hivatkozva.

Mariupol, 2022. 04. 02. Forrás: Sputnik via AFP/Ilya Pitalev

Ma tíz humanitárius folyosót nyitnak meg Ukrajna-szerte - tudatta Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

A Mariupolt elhagyni próbáló civileknek ismét saját járműveiket kell használniuk.

14:23
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

A Vatikán is küld pénzt a magyar Katolikus Karitásznak

Harmincmillió forintnyi gyorssegélyt küldött a Vatikán a Katolikus Karitásznak az ukrajnai háború elől menekülők ellátására

- közölte Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára csütörtökön.

Tóth Tamás elmondta, hogy 75 ezer dollár közvetlenül a Szentszéktől, 11 ezer euro pedig Michael Czerny bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődésért felelős vatikáni dikasztérium ideiglenes prefektusának közvetítésével érkezett, aki márciusban Ferenc pápa követeként látogatott Magyarországra, hogy tájékozódjon a menekültek helyzetéről.

A Katolikus Karitász önkéntese beszélget az orosz-ukrán háború elől menekülő család kislányával Budapesten, a Keleti pályaudvaron Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Balogh Zoltán

A pénzt a katolikus egyház segélyszervezete, a Katolikus Karitász a menekültek határ menti és határon túli ellátásához, szállításához szükséges eszközökre fordítja, a többi között tűzálló raktársátrakat, tábori ágyakat és aggregátorokat vásárol belőle.

A Magyarországra érkező menekültek száma jelenleg csökken, de a háború végét Kárpátalján váró belső menekültek száma továbbra is nagyon magas. Ezért jelenleg a Kárpátalján élők, illetve az ottani segélyszervezetek támogatása a legfontosabb feladat.

14:33
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Friss képeken az orosz-ukrán háború - Galéria

Már 43. napja tart az ukrajnai háború, a legfrissebb képekből készült galériánkat a képre kattintva nézheti meg:

---- separator ----gallery-content-type:57be99e9-9a71-4be9-b803-43398746a693---- separator ----
15:16
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

24 óra alatt 48 lövedéket lőttek Harkovra

Az orosz csapatok az elmúlt 24 órában 48 alkalommal lőttek Harkovra. Oleh Szinehubov, a megye kormányzója április 7-én közölte, hogy három ember halt meg a régióban található Balakliya városában - írja a Kijev Independent.

16:37
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

A háború végéig nem lehet a kijevi erdőkbe menni

A hadiállapot ideje alatt tilos a kijevi erdők látogatása - hirdette ki a főváros. A tilalmat főként az erdőtüzek megakadályozása miatt vezették be - írja a Kijev Independent.

17:06
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint Ukrajna elfogadhatatlan feltételeket szabott a béketárgyaláson

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Kijev olyan békemegállapodás-tervezetet nyújtott be Moszkvának, amely elfogadhatatlan elemeket tartalmazott - írja a Sky News.

Azt mondta, Oroszország továbbra is folytatni fogja a tárgyalásokat, és célja a saját feltételeinek biztosítása.

Szerinte a tervezet eltért attól, amiben mindkét fél megállapodott.

"Az egyetértésre való képtelenség ismét rávilágít Kijev valódi szándékaira, arra, hogy kihúzza, sőt aláássa a tárgyalásokat azáltal, hogy eltávolodik az elért megegyezésektől" - mondta.

Korábban a Kreml azt mondta, hogy a Nyugat további fegyverekkel való ellátása Ukrajnának aláásná a béketárgyalásokat.

17:37
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Lukasenka: Minszket nem szabad kihagyni a béketárgyalásokból

Minszket nem szabad kihagyni az ukrajnai konfliktus lezárását célzó tárgyalásokból - szögezte le Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtökön.

Hozzátette: a napokban megbeszélést folytat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Nem lehet Fehéroroszország háta mögött külön egyezményeket kötni – idézte az elnököt a Belta állami hírügynökség. "Miután belerángattatok minket ebbe - főként a nyugati országok -, természetesen Fehéroroszország álláspontját is meg kell hallgatni ezeken a tárgyalásokon" - tette hozzá.

Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter egyenesen azt követelte, hogy Lukasenkának is biztosítsanak helyet a végső tárgyaláson.

Lukasenka hangsúlyozta, hogy bár a fehérorosz erők nem vettek részt az ukrajnai háborúban, tisztességtelen módon "az agresszor bűntársának" nevezték Minszket. Ráadásul a Nyugat szankciókkal sújtotta az országot.

Az ukrajnai invázióban Fehéroroszország stratégiai támogatást nyújt Oroszországnak, és lehetővé teszi, hogy az orosz csapatok áthaladjanak területén.

Nincs szükségünk erre a háborúra – idézte Lukasenkát a Belta.

– Mert a két szláv nép közötti konfliktus eredményeként mi szenvedhetünk a legtöbbet – tette hozzá.

Lukasenka csütörtökön azt is elmondta: Minszk kénytelen volt végrehajtani egy különleges műveletet, hogy kamionsofőrjei hazatérhessenek Ukrajnából.

A helyzet odáig fajult, hogy ezek a gazemberek elkezdték foglyul ejteni az odaát tartózkodó embereinket, elsősorban sofőröket – idézte az elnököt a Belta hírügynökség.

Figyelmeztettem az ukránokat, hogy kénytelenek leszünk műveletet végrehajtani kiszabadításuk érdekében – folytatta. Elmondta, hogy ez meg is történt, és mindenkit kiszabadítottak.

17:41
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszországba menekült a családjával Balakliia polgármestere

Oroszországba menekült a családjával van Sztolbovij, Balakliia polgármestere - írja a The Kyev Independent.

Oleh Synehubov, Harkov régió kormányzója azt mondta, hogy a polgármester ellen nyomozás folyik. Korábban az orosz erőkkel való együttműködéssel vádolta Sztolbovijt.

18:13
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok újra megpróbálhatják elfoglalni Kijevet

Az átcsoportosítások után az orosz erők újra megpróbálhatják elfoglalni Kijevet - idézi a The Kyev Independent Olekszandr Hruzevicst, az ukrán szárazföldi erők vezérkari főnök-helyettesét.

18:35
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Stoltenberg: A NATO megerősíti támogatását Ukrajnának

A NATO fenntartja és megerősíti Ukrajnának nyújtott támogatását rövid és hosszú távon egyaránt, hogy Kijev meg tudja védeni magát az orosz agresszióval szemben - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben csütörtökön, a tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását követően.

Sajtótájékoztatóján Stoltenberg közölte,

a NATO a humanitárius segítségen felül kibertámadás, illetve vegyi és biológiai fenyegetések elleni védekezéshez biztosít eszközöket Ukrajna számára.

Tájékoztatása szerint a tagállamok külügyminiszterei egyetértettek abban, hogy a NATO új stratégiai koncepciójának foglalkoznia kell a szövetség és Oroszország jövőbeli kapcsolatával, valamint abban, hogy "további nyomást kell helyezni Oroszországra, hogy felhagyjon az értelmetlen háborúval".

18:47
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán külügyminiszter: Ha a Nyugat napokon belül nem nyújt segítséget, túl késő lesz

Oroszország Donbasz térségében várható offenzívája, nagyszabású hadműveleteivel, harckocsik, repülőgépek és páncélozott járművek ezreivel a második világháborút foga idézni - figyelmeztetett Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Brüsszelben, a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását követően csütörtökön.

Dmitro Kuleba sajtótájékoztatóján arra szólította fel a NATO-t, hogy biztosítson több fegyvert Ukrajnának, és segítsen a háború sújtotta országának megakadályozni Oroszország további atrocitásait.

Kijelentette, ha a Nyugat napokon belül nem nyújt segítséget Ukrajnának, túl késő lesz.

– Vagy most kapunk segítséget, és most napokról beszélek, nem hetekről, vagy a segítség túl későn érkezik és sokan meg fognak halni – fogalmazott az ukrán külügyminiszter.

19:45
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

A bucsai civil áldozatok többségét agyonlőtték

A Kijev megyei Bucsában az ukrajnai háborúnak áldozatul esettek túlnyomó részét agyonlőtték, és nem a tüzérségi támadásokban vesztették életüket - jelentette ki Anatolij Fedoruk, a város polgármestere csütörtökön a Deutsche Welle német hírportál orosz nyelvű kiadásának adott interjújában, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

Önkéntesek civilek holttestét helyezik nejlonzsákokba a Kijev melletti Bucsában április 4-én. Az ukrán hatóságok előző nap Kijev környékén készült fényképeket és videófelvételeket tettek közzé, amelyeken számos utcán fekvő civil ruhás ember holtteste látható. Az orosz kormány ukrán szélsőségesek provokációjának minősítette a történteket Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

Elmondta, hogy szerda estig a településen 320 civil holttestét találták meg, amelyeket most szakemberek vizsgálnak. Kiemelte, hogy

a holttestek száma napról napra nő, mivel folyamatosan találnak újabbakat magánbirtokokon, parkokban és tereken,

ahol az ágyúzások közötti időszakokban el tudták temetni a halottakat. Megjegyezte, hogy főként azért ásták el a halottakat, hogy a kutyák ne tépjék szét a holttesteket.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy az eddig feltártak alapján a civilek "gyakorlatilag 90 százaléka" golyótól és nem tüzérségi repeszektől halt meg.

20:08
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev tagadja, hogy eltért volna az isztambuli konzultációkon elért rendezési javaslatoktól

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, a Moszkvával tárgyaló ukrán küldöttség tagja csütörtökön visszautasította Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vádjait, amelyek szerint Kijev eltért volna az április 6-án Isztambulban megtartott konzultációkon elért rendezési javaslatoktól.

Lavrov szerint az Ukrajnának nyújtani szándékozott biztonsági garanciák nem terjedhetnek ki az Oroszország által 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félszigetre. Ugyanakkor hozzátette, hogy az orosz fél folytatja a tárgyalásokat.

Podoljak válaszul kijelentette: az ukrán fél szisztematikusan és felelősségteljesen közelíti meg a háború és a béke kérdéseit, "mindenféle spekuláció nélkül, ami az oroszokra jellemző, akik provokatív nyilvános megnyilvánulásokkal próbálnak nyomást gyakorolni a másik oldal álláspontjára". 

Az Ukrajinszka Pravda hozzáfűzte, hogy a kijevi vezetés ugyanakkor egyelőre nem hozza nyilvánosságra a tárgyalások részleteit, és érdemben nem kommentálja az elhangzott javaslatokat.

20:58
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Dnyiprói polgármester: A nők, a gyerekek és az idősek hagyják el a települést

Borisz Filatov, a kelet-ukrajnai Dnyipro város polgármestere csütörtöki tájékoztatóján azt javasolta, hogy ne térjenek vissza még azok, akik elhagyták a megyeszékhelyt, sőt azt kérte, hogy a nők, gyerekek és idősek hagyják el a települést. Azt is hozzátette, hogy lehetőleg csak azok a polgári személyek maradjanak, akik ipari üzemekben vagy elsődleges fontosságú infrastrukturális létesítményekben dolgoznak.

Szavai szerint éleződik a helyzet a Donyec-medencében, és emlékeztetett arra, hogy már elkezdődött a civilek evakuálása Donyeck és Luhanszk régiókból. Az említett két megye polgári és katonai adminisztrációja szerdán szólította fel az ott lakókat, hogy mielőbb hagyják el a térséget, ezért most nagyon sokan utaznak Dnyiprón keresztül - mutatott rá a polgármester. Azt tanácsolta a menekülőknek, hogy mindenképpen menjenek tovább Nyugat-Ukrajnába.

Elmondta még, hogy a Feldman ökopark nevű állatkertből végül sikerült megmenteniük több nagytestű állatot, amelyeket elszállítanak Dnyipróból. "A medvék a szinevéri és a lvivi állatkertekbe, az oroszlánok Kijevbe utaznak" - tette hozzá.

Filatov szavai szerint Dnyipróban jelenleg a szokott módon működnek a közművek és a kórházak, gyógyszerekből több hónapra elegendő tartalékuk van, emellett Izraelből várja a város egy gyógyszerszállítmány megérkezését.

21:08
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország kereskedelmi státuszáról és az orosz kőolajimportról szavazott az amerikai szenátus

Az amerikai szenátus csütörtökön egyhangúlag megszavazta a különleges amerikai-orosz kereskedelmi kapcsolatok, azaz a legnagyobb kedvezmény elvének felfüggesztését, valamint az Egyesült Államok orosz kőolajimportját megszüntető két törvényjavaslatot, tovább szigorítva az Ukrajna orosz katonai megszállása miatt kivetett amerikai büntetőszankciókat.

Az amerikai törvényhozás felsőháza 100-0 arányban fogadta el mindkét törvényjavaslatot, amelyet terv szerint és formálisan még a képviselőháznak is támogatásáról kell biztosítania, mielőtt az Joe Biden amerikai elnök íróasztalára kerülhet aláírásra a Fehér Ház Ovális Irodájában.

Habár a szenátorok már eredetileg is egyöntetűen támogatták a két törvénytervezetben foglaltakat, mégis, több hetes előzetes egyeztetésre volt szükség, hogy a legapróbb részletekben meg tudjanak állapodni.

– Nagyon-nagyon jelentős fejlemény, hogy végre sikerült őket szavazásra bocsátani – hangsúlyozta Chuck Schumer a szenátus többségi demokrata párti frakciójának vezetője szerdán.

– Most már csak azt kívánom, bárcsak hamarabb történt volna meg, de több hét egyeztetésre volt szükség a másik oldallal, és az a fontos, hogy végül megtaláltuk az előre vezető utat – tette hozzá a demokrata párti szenátorok vezetője.

Joe Biden már korábban, elnöki rendeletben tiltotta meg az orosz kőolaj, cseppfolyósított földgáz (LNG)és kőszén importját az Egyesült Államokba. A most elfogadott törvényjavaslat ezt az elnöki rendeletet foglalta kongresszusi jogszabályba.

A legnagyobb kedvezmény elvének felfüggesztése lehetővé teszi az amerikai elnök számára, hogy magasabb vámokkal sújtsa a különböző orosz importárukat, mint például egyes acél- és alumíniumtermékeket, tovább gyengítve ezzel Vlagyimir Putyin orosz elnököt és az orosz gazdaságot.
Az elfogadott jogszabály alapján Fehéroroszország is kedvezőtlenebb kereskedelmi megítélés alá kerül majd az Egyesült Államokban.

21:31
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Hatvan orosz desszantos megtagadta, hogy részt vegyen az Ukrajna elleni támadásban

Az Oroszország északnyugati részében lévő Pszkovból Fehéroroszországba irányított mintegy hatvan orosz deszantos megtagadta, hogy részt vegyen az Ukrajna elleni támadásban, ezért visszarendelték őket Pszkovba - írta a fehérorosz sajtóban megjelent értesülés alapján az Ukrajinszka Pravda.

A hírportál szerint nem derült ki, hogy ez pontosan mikor történt, de nagy valószínűséggel március második felében. A pszkovi régió vezetése is megerősítette a Telegram üzenetküldő portálon a történteket, ugyanakkor azt nem közölte, hány deszantos tagadta meg a parancsot - jegyezte meg az ukrán hírportál.

21:44
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

EP: Az EU-nak gondoskodnia kell a háború elől menekülő gyerekekről

Az Európai Parlament (EP) biztonságos kiutat kér az ukrajnai háború elől menekülő gyerekeknek és segítséget vár az országon belül menekülők és az ostrom alatt álló településeken maradtak számára - tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 509 szavazattal, három ellenszavazat és 47 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők az erőszak elől menekülő gyerekek és fiatalok védelméhez és az őket befogadó közösségekbe történő integrációhoz szükséges intézkedéseket sürgettek.

Felszólították a tagállamokat, hogy nyújtsanak védelmet a hozzájuk érkező ukrajnai gyerekeknek a gyerekkereskedelem, az illegális örökbefogadások és a bántalmazás más fajtái ellen. A tagállamoknak továbbá az uniós forrásokat a lehető legjobban kell használniuk a menekültek társadalmi és gazdasági integrációjának támogatására, és arra, hogy megvédjék őket a diszkriminációtól és a társadalmi kirekesztéstől - írták.

Az EP-képviselők véleménye szerint a befogadó országok gyermekvédelmi szolgálatainak a gyerekek érkezését követően folyamatosan ügyelniük kellene jól- és hollétükre. A befogadó országoknak emellett biztosítaniuk kell azt is, hogy a gyerekek ugyanúgy járjanak iskolába és ugyanúgy hozzájussanak az egészségügyi ellátáshoz, mint a helyiek - szögezték le. A nemzeti gyermekvédelmi rendszereknek pedig többek között pszichológiai segítséget, terhesgondozást, a nemi erőszak elleni védelmet, családtagok felkutatását és a családegyesítés támogatását kellene felajánlaniuk amellett, hogy teljes hozzáférést biztosítanak az alapellátáshoz és a szükséges gondozáshoz - áll az állasfoglalásban.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: Magyarország segít az ukrajnai menekült gyerekeknek.

Kiemelte: Magyarország és Lengyelország élen jár az ukrajnai háborús menekült gyermekek befogadásában, elhelyezésében és iskoláztatásuk megszervezésében. Elmondta: Magyarország számára kiemelt fontosságú, hogy a háború borzalmai elől menekülő gyermekek megkapják azt a támogatást, amelyre ebben a nehéz helyzetben szükségünk van, legyen az elhelyezés, iskoláztatás vagy lelki, pszichológiai támogatás.

Az EP állásfoglalás olyan javaslatokat tartalmaz, amelyek az óriási lelki megrázkódtatást átélő menekült gyermekek jólétét kívánják elősegíteni. Tartalmaz néhány szokásos, ideológiailag elfogult elemet is, ezeket elleneztük, de összességében a gyermekek védelmét szem előtt tartva támogattuk a határozatot – tette hozzá Hidvéghi Balázs.

21:45
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Felfüggesztették Oroszország tagságát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában

Az ENSZ Közgyűlése csütörtökön elfogadta azt a határozatot, amellyel felfüggesztette Oroszország tagságát a világszervezet Emberi Jogi Tanácsában az Ukrajnát megtámadó orosz katonai csapatok által elkövetett "emberi jogi visszaélésekről, valamint az emberi jogok jelentős és szisztematikus megsértéséről" szóló jelentések miatt.

A 193 tagú ENSZ-közgyűlésben az Egyesült Államok vezetésével napirendre tűzött, kétharmados többséget igénylő szavazáson 93 tagállam támogatta a határozattervezetet, 24 ország szavazott nemmel, míg 58 tagállam tartózkodott, jóllehet a kétharmad megítélésénél az utóbbit nem veszik figyelembe.

A mostani a harmadik ENSZ-közgyűlési határozat, amelyet Oroszország Ukrajna elleni háborújának február 24-i megkezdése óta elfogadtak. A két korábbi, Oroszországot szintén elítélő határozatot 141, illetve 140 tagország támogatta a szavazáson.

22:10
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország azonnali hatállyal lemond tagságáról az Emberi Jogi Tanácsban

Oroszország azonnali hatállyal lemond tagságáról az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában - jelentette be csütörtökön Gennagyij Kuzmin Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese.

– Felhatalmazásom van a következő bejelentést tenni: az Oroszországi Föderáció döntést hozott arról, hogy idő előtt, 2022. április 7-i hatállyal lemond tagságáról az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában – mondta Kuzmin a világszervezet közgyűlésének szavazását követően, amelyen határozatot fogadtak el Oroszország tagságának felfüggesztéséről az Ukrajnát megtámadó orosz katonai csapatok által elkövetett "emberi jogi visszaélésekről, valamint az emberi jogok jelentős és szisztematikus megsértéséről" szóló jelentések miatt.

Kuzmin illegálisnak és politikailag motiváltnak nevezte a szavazáson elfogadott döntést, amely szerinte "egy szuverén - független bel- és külpolitikát folytató - ENSZ-tagállam demonstratív megbüntetését szolgálja".

23:34
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Holttesteket találtak a romok alatt a Kijev melletti Borogyankán

Holttesteket találtak a romok alatt a mentést végzők a Kijevtől északnyugatra fekvő Borogyanka településen - közölte csütörtökön Olekszij Kuleba, az ukrán főváros körüli régió humanitárius központjának vezetője.

A település egy hónapon át volt az Ukrajna ellen háborút folytató orosz csapatok megszállása alatt. Kuleba szerint - akit az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett - a mentést végzők felmérik, mely épületeket kell végleg lebontani és melyek azok, amelyek még helyreállíthatók.

– Sajnos, már megerősítették azt az információt, hogy halottakat találtak a romok alatt – mondta a tisztségviselő, hozzátéve, hogy a holttestek összeszámlálása még folyamatban van.

23:36
április 07, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok fő erőfeszítései Mariupol elfoglalására összpontosulnak

Az ukrán vezérkar csütörtök délutáni helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az orosz erők folytatják offenzívájukat, elsősorban a keleti országrészben Donyeck és Szeverodoneck, valamint Harkiv irányában, továbbá a déli országrészben. A jelentés szerint az orosz hadsereg fő erőfeszítései Mariupol város elfoglalására összpontosulnak, támadásokat hajtanak végre Izjum környékén, és megpróbálják áttörni a védelmet Donyeck irányában. Harkivot változatlanul körbezárva tartják legfeljebb öt harcászati zászlóaljjal, a várost rakéta-sorozatvetőkkel, aknavetőkkel és más tüzérségi fegyverekkel lövik.

Az orosz erők Izjumot továbbra is megszállva tartják, és próbálják folytatni az offenzívát Szlovjanszk és Barvinkove irányában.

A vezérkar szerint az északnyugati Voliny megyében Fehéroroszország területéről ellenséges rakéta- és bombatámadások lehetségesek katonai és polgári infrastrukturális létesítmények ellen.

Zaporizzsja megyében az orosz erők által megszállt településeken megtiltották a férfiaknak, hogy ukrán ellenőrzés alatti területre távozzanak, miközben a régióban fokozódik az élelmiszerhiány is.

Az ukrán erők egyes területeken újabb és újabb településeket szabadítanak fel, komoly károkat okozva az orosz hadseregnek - írta a vezérkar, részleteket nem közölve.

06:45
április 08, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk lezárult

Az orosz-ukrán háborúról ITT találja a legfrissebb infromációkat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!