A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megrohamozták az oroszok az Azovsztalt

Események

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Tank, Donyeck
MARIUPOL, UKRAINE - MAY 06: A tank of the DPR army moves on the road during several dozen Ukrainian civilians, who had been living in the bomb shelters of the Azovstal plant for more than a month, being evacuated in Mariupol, Ukraine on May 06, 2022. The evacuated civilians were taken to a refugee camp in the village of Bezymyannoye. Leon Klein / Anadolu Agency (Photo by Leon Klein / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 75. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül47 bejegyzés
06:29
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Kanadai támogatás

Kijevben járt vasárnap Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, aki segítséget ígért a felszabadított területek aknamentesítéséhez, valamint Ukrajna újjáépítéséhez. Tárgyalások kezdődtek az ukrán exportőrök kereskedelmi korlátozásainak feloldásáról, valamint az ukrán állampolgárokra vonatkozó vízumkényszer eltörléséről. A fegyveres ellenállást Kanada páncéltörő rendszerekkel, műholdas kommunikációs berendezésekkel fogja segíteni - hangzott el a két elnök találkozóján.

Justin Trudeau és Volodimir Zelenszkij Forrás: Ukrán Elnöki Iroda
06:42
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ungváron találkozott az amerikai és az ukrán elnök felesége

Szlovákia és Románia után Ukrajnába is ellátogatott a kelet-európai körúton járó Jill Biden. Az amerikai first lady az ukrán elnök feleségével, Olena Zelenszkával találkozott egy ungvári iskolában, ahol főleg a csernyihivi régióból menekült embereket helyeztek el. Járt az ungvári kórházban is, ahol sebesült katonákat látogatott meg.

Olena Zelenszka arra kérte Jill Bident is, hogy segítse elő a lakosságnak szóló pszichológiai segítségnyújtás nemzeti programjának munkáját, amelyet az ukrán elnök felesége védnöksége alatt hajtanak végre. "Szeretnénk adaptálni azokat a programokat és gyakorlatokat, amelyek már léteznek az Egyesült Államokban, különösen a poszttraumás stressz-szindróma kezelésének területén" – mondta Olena Zelenszka.

Olena Zelenszka és Jill Biden Ungváron Forrás: Ukrán Elnöki Iroda
06:47
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország elfelejtett mindent

"Oroszország elfelejtett mindent, ami fontos volt a második világháború győzteseinek. De Ukrajna és az egész szabad világ emlékeztetni fogja rá. Hogy aztán senki ne felejtse el. Így pedig újra súlyt kapnak azok az igazán fontos "soha többé" szavak, amelyeket a szabad világban minden évben ismételgetnek a második világháború áldozatainak emléknapjain" - mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

07:08
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország csak fogolyként engedi távozni az Azovstal védőit

Oroszország csak akkor engedi meg az ukrán védőknek, hogy elhagyják a Mariupol városában ostromlott Azovstal acélművet, ha foglyul ejthetik, majd orosz hadifoglyokra cserélhetik őket – mondta az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij a Sky Newsnak nyilatkozva azt is mondta, hogy Ukrajna - nehézfegyverek hiányában - katonai erővel jelenleg nem tudja feloldani az azovstali létesítményben kialakult patthelyzetet.

07:20
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság újabb szankciókat jelentett be

Annak érdekében, hogy tovább gyengítse Vlagyimir Putyin hadigépezetét, Nagy-Britannia újabb szankciókat jelentett be - 1,7 milliárd font értékben. 1,4 milliárd font értékű Oroszországból származó importra (elsősorban nemesfémekre) ezentúl magasabb vámtételek vonatkoznak, 250 millió font értékben pedig korlátozzák az Oroszországba irányuló exportot. Az import- vagy exportszankciók hatálya alá tartozó termékek összértéke így 4 milliárd font fölé nő.

07:41
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

A katonai vezetők is felelősek

Az Egyesült Királyság szerint az orosz katonai vezetők ugyanúgy felelősek az ukrajnai invázióért, mint Vlagyimir Putyin elnök, és vállalniuk kell a következményeket. Ben Wallace védelmi miniszter hétfői beszédében várhatóan azt fogja mondani, hogy az orosz elnöknek és belső körének ugyanarra a sorsa kell jutnia, mint a náciknak, akik vereséget szenvedtek, és háborús bűneikkel a nürnbergi perben kellett szembesülniük.

A Telegraphnak és a Timesnak közölt kivonatok szerint Wallace a következőket mondja: „Ukrajna megszállása révén Putyin, belső köre és tábornokai most a 70 évvel ezelőtti fasizmust és zsarnokságot tükrözik, megismételve a múlt századi totalitárius rendszerek hibáit."

Ben Wallace Forrás: AFP/Alessandro Rampazzo
07:53
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Az ellentámadás átcsoportosításra kényszerítette az orosz hadsereget

Ukrajna Harkovtól északkeletre kifejtett ellentámadása valószínűleg arra kényszerítette az orosz csapatokat, hogy átcsoportosítsák erőiket, és a Kelet-Ukrajna más részein elakadt orosz offenzíva támogatása helyett nagyobb erőket csoportosítanak a városhoz – áll az amerikai központú Hadtudományi Intézet legfrissebb elemzésében. Valószínűleg Belgorodnál gyülekeznek az orosz erők, hogy Harkov városába bevonulva akadályozzák meg az ukrán ellentámadást.

Az orosz erők folytatták a Donyeck és Luhanszk megye közigazgatási határainak elérésére tett kísérletüket, de nem értek el jelentős területi előnyöket Popaszna szombati megszerzése óta – tette hozzá az amerikai agytröszt.

Orosz tank Mariupol határában Forrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Leon Klein

Az orosz erők valószínűleg továbbra is egyesítik a támadó erőket Izjumtól délre, hogy bekerítsék az ukrán csapatokat Harkov megye déli részén és Nyugat-Donyeckben. Oroszország megváltoztathatja a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok státuszát, esetleg egyetlen „Donbász Köztársaságba" egyesítve, amit közvetlenül csatolna Oroszországhoz.

A Hadtudományi Intézet elemzése szerint az orosz erők láthatóan úgy döntöttek, hogy szárazföldi támadással foglalják el az Azovstalt, és valószínűleg ennek megfelelően folytatják a műveleteket.

08:09
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Tovább tart a szuperjacht körüli huzavona

Egy fidzsi bíróság felfüggesztette a 300 millió dollár értékű "Amadea" szuperjacht lefoglalására vonatkozó amerikai parancs végrehajtását. A Washington állítása szerint az orosz oligarcha, Szulejmán Kerimov tulajdonában lévő 348 lábas hajó a felfüggesztés ellenére nem hagyhatja el a csendes-óceáni ország vizeit – közölte az ügyész.

Az Amadea, amelynek napozóteraszán helikopterleszálló, medence, jakuzzi és „téli kert" is van, a superyachtfan.com nyomkövető weboldal szerint – április közepe óta a Csendes-óceán déli részén fekvő Fidzsi-szigeteken, Lautokában horgonyoz.

Múlt héten a fidzsi rendfenntartó szervek amerikai ügynökök támogatásával átvették az irányítást a szuperjachton, miután az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma a 300 millió dollárra becsült hajó lefoglalását kérte a szankciók megsértése és a feltételezett tulajdonos állítólagos korrupciós ügyletei miatt. Az Amadea tulajdonosaként bejegyzett Millemarin Investment pénteken ideiglenes felfüggesztést kapott a fellebbviteli bíróságtól, ugyanakkor az amerikai elfogatóparancsot továbbra is érvényben tartják. A jacht további intézkedésig nem hagyhatja el a Fidzsi-szigeteket.

Az Amadea szuperjacht Fidzsin Forrás: AFP/Leon Lord
08:28
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Japán nem tud azonnal lekapcsolódni az orosz nyersanyagokról

Japánnak időbe telik az orosz olajimport fokozatos megszüntetése, mondta Fumio Kishida miniszterelnök, miután megállapodott a tilalomról a G7-országokkal. „Egy olyan ország számára, amely erősen függ az energiaimporttól, ez nagyon nehéz döntés. De a G7-ek koordinációja a legfontosabb ilyenkor" – mondta Kishida.

Április közepe óta egyetlen hajó sem rakodott ki orosz olajat Japánban. Áprilisban mintegy 1,9 millió hordót exportáltak Oroszországból, ami 33%-kal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. 33 millió hordóval Japán teljes olajimportjának 4%-át tette ki az orosz alapanyag 2021-ben.

Japán már korábban közölte, hogy szakaszosan betiltja az orosz szénimportot, csak a cseppfolyósított földgáz (LNG) marad. Japán különösen nehéz helyzetben van, mivel a 2011-es fukusimai atomkatasztrófát követően leállította atomreaktorainak nagy részét.

08:47
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Nem kapnak brit vízumot a kísérő nélküli kiskorúak

Az Egyesült Királyság kormánya felfüggesztette az Ukrajnából menekülő kísérő nélküli kiskorúak vízumkérelmét, mert még mindig nem döntött az ilyen kérelmek kezeléséről – mondta egy bevándorlási ügyvéd.

A Homes For Ukraine programra vonatkozó jelenlegi szabályozás szerint a 18 éven aluliaknak „olyan család tagjaként kell jelentkezniük, amelyben szülőjük vagy törvényes gyámjuk is van". Ez az útmutatás azonban csak április közepén jelent meg, hetekkel az után, hogy a program március 18-án életbe lépett.

09:08
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint Oroszország hajókat és tengeralattjárókat mozgósított a Fekete-tengeren

Ukrajna szerint Oroszország 6 hajót és 2 tengeralattjárót telepített a Fekete-tengeren az ukrán partok közelébe.

Az ukrán hadvezetés május 8-ai jelentése szerint ezek összesen több mint 50 cirkálórakétával vannak felszerelve.

09:24
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

A britek szerint az oroszok nem figyelnek a civil áldozatokra

A brit Védelmi Minisztérium közzétette a friss napi jelentését az orosz-ukrán háború állásával kapcsolatban.

A britek szerint Oroszország a háború kezdetén nyilvánosan bizonygatta, hogy képes precíziós csapásokkal támadni az ukrán erőket, mérsékelve ezzel az esetleges civil veszteségeket, megóvva a városi lakosságot.

De az orosz-ukrán háború orosz részről nem várt kimenetele, az erős ukrán ellenállás miatt az orosz hadsereg valószínűleg nagyrészt kifogyott már a precíziós csapásmérő eszközökből.

Emiatt kénytelenek kevésbé pontos fegyvereket bevetni.

A britek szerint az orosz-ukrán háború rávilágított az orosz hadsereg precíziós csapásmérő képességének hiányára.

Szerintük az oroszok a civil áldozatokra egyáltalán vagy alig ügyelve bombázzák az ukrán városokat.

09:38
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a győzelem-napi parádé Oroszországban - képek

09:56
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország még több egységet vethet be Kelet-Ukrajnában

Az ukrán hadsereg május 9-ei jelentése szerint Oroszország akár 19 új taktikai zászlóaljcsoportot (BTG) telepíthet Belgorodba, hogy megpróbálja áttörni az ukrán védelmet Donyeck térségében.

Az ukránok szerint az orosz hadsereg fokozta aktivitását Slobozhanske város és Donyeck térségében.

10:14
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

4000 ház semmisült meg a kijevi körzetben a háború kezdete óta

Kijev körzetében az orosz-ukrán háború kezdete óta 4000 ház semmisült meg - közölte Oleksandr Pavljuk kormányzó.

Pavljuk szerint a körzetben 69 településből 46-ban keletkezett valamilyen kár, azaz a települések 66,7 százalékát érte el a háborús pusztítás valamilyen mértékben.

10:30
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Négycsillagos hotel semmisült meg tegnap az Odesszát ért rakétacsapásban - videó

A videót a Magyar Nemzet találta meg.

10:47
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz állásokat bombáztak az ukrán tüzérek Vesele közelében - videó

Ezt a videót is a Magyar Nemzet szúrta ki.

11:17
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz állásokat lő az ukrán tüzérség Mikolajivnál - videó

Az ukrán tüzérség D-20-as tarackokkal és Grad rakétavetőkkel lövi az orosz állásokat Mikolajiv térségen.

Az ukrán hadsereg vissza akarja szerezni az orosz erők által elfoglalt dél-ukrajnai területeket.

11:31
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Már a kormányablakokban is lehet kérelmezni a menedékes státuszt

Újabb, az ukrajnai háború elől menekülőket segítő jogszabályt fogadott el a kormány.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

11:46
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ezt mondta Putyin a győzelem-napi beszédében

Bár sokan erre számítottak, Putyin orosz elnök győzelem-napi beszédében nem hangzott el nagy bejelentés. Beszédében megpróbálta igazolni Oroszország ukrajnai invázióját, mondván, hogy a NATO és Ukrajna számukra elfogadhatatlan fenyegetést jelent Oroszország határainál. Azt mondta, az orosz katonák a hazájuk biztonsága, jövője érdekében harcolnak. 

Szerinte Oroszország "sürgette Európát, hogy találjon egy tisztességes kompromisszumot, de nem akartak meghallgatni minket".

"Kijevben azt mondták, hogy esetleg atomfegyvereket szerezhetnek, a NATO pedig elkezdte feltárni a hozzánk közeli területeket" - mondta Putyin, aki szerint ez nyilvánvaló fenyegetés volt, ezért kezdtek bele az ukrajnai hadműveletbe.

11:58
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Egy régi zsidó temetőt ért rakétatalálat Hluhivban - képek

12:28
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

A győzelem napját ünneplik Oroszországban - galéria

A győzelem napját ünneplik Oroszországban Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A teljes galériát ide kattintva nézheti meg.

12:37
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Kormányhivatal: 258 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton vasárnap

A budapesti BOK Csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton vasárnap 258 menekülőnek segítettek. Az éjszakát 160 ember töltötte a létesítményben - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala hétfőn.

A mintegy 4400 négyzetméter alapterületű BOK Csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - írták.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárt üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket.

A tranzitpontról továbbutazóknak a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc Repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a hazánkban maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában - áll a közleményben.

Az Ukrajnából érkezett menekülteket kísérik a pihenőhelyre a budapesti BOK Csarnokban létesített humanitárius tranzitponton Forrás: MTI/Máthé Zoltán
12:52
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint tizenkétezren érkeztek Magyarországra Ukrajnából vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 5550 ember lépett be vasárnap Magyarország területére, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 6501-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn.

A beléptetettek közül a rendőrség 789 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az érintetteknek meg kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - tájékoztatott a rendőrség.

Az ukrajnai háború elől vasárnap 721 ember, köztük 253 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tudatták.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte hétfőn a rendőrség honlapján, hogy a Készenléti Rendőrséggel és a rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.

A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben.

13:09
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz tisztviselő: Oroszország fél óra alatt elpusztítaná a NATO-t

Egy orosz tisztviselő szerint Oroszország "fél óra alatt" elpusztítaná a NATO-országokat, ha a konfliktus nukleáris fegyverek alkalmazásáig fajulna - írja a Fox News.

Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz vezetője és volt miniszterelnök-helyettes vasárnap azt mondta, hogy nukleáris háború esetén "a NATO-országokat Oroszország fél óra alatt megsemmisítené".

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egy ilyen esemény "nem történhet meg, mert a következmények az egész világra kihatnának".

A Roszkozmosz vezetőjeként Rogozin felügyeli az orosz műholdak felbocsátását és irányítását.

13:29
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Négy rakéta csapódott be Odessza térségébe

Az ukrán hadsereg közölte, hogy az orosz ellenőrzésű Krím-félszigetről kilőtt négy precíziós Onyx rakéta csapódott be a dél-ukrajnai Odessza térségébe - írja a The Guardian.

A rakétacsapásokkal kapcsolatban egyéb részleteket nem közöltek.

13:51
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Légiriadó volt Kijevben

A moszkvai győzelem napi parádé ideje alatt Ukrajna fővárosában, Kijevben megszólaltak a légiriadót jelző szirénák.

14:11
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrajnai orosz ellenőrzésű városokban is volt győzelem napi parádé

Az orosz ellenőrzés alatt álló dél-ukrajnai Herszonban az embereknek szovjet zászlókat osztogattak a felvonuláshoz - írja a Kyiv Independent.

Enerhodárban és Mariupolban kisebb volumenű felvonulást tartottak.

14:39
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint eddig majdnem 26 ezer orosz katona halt meg a harcokban

Ukrajna szerint eddig majdnem 26 ezer orosz katona halt meg az orosz-ukrán háborúban.

Az ukrán hadsereg pedig állításuk szerint megsemmisített 1145 orosz tankot, 158 helikoptert és 12 hajót is.

15:13
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország és Ukrajna egyaránt felelős a fegyveres konfliktus elmérgesedéséért

A válaszadók 89 százaléka úgy látja, hogy az Oroszországra kivetett gazdasági szankciók az Európai Uniónak, illetve az európai gazdaságnak is ártanak, továbbá 71 százalékuk ellenzi, hogy az említett szankciók az energiahordozókra, így a földgázra és a kőolajra is kiterjedjenek – derül ki a Századvég májusi közvélemény-kutatásából.

A felmérés az orosz–ukrán háborúval összefüggő lakossági attitűdöket térképezte fel.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

15:41
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán repülőgépek, helikopterek és drónok lelövését jelentette be az orosz katonai szóvivő

Három ukrán harci gép, több helikopter és 15 drón lelövéséről tett bejelentést egyebek között Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfő délelőtti hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint az éjszaka folyamán az orosz légierő nagy pontosságú rakétái a Donyec-medencében megsemmisítettek két harcálláspontot és egy Grad rakétavető-üteget Popaszna közelében, 18 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást Liszicsanszk közelében, valamint egy tüzérség elleni amerikai radarállomást Zoloténél.

Mint mondta, Onyiksz típusú partvédelmi rakéták ukrán helikoptereket tettek üzemképtelenné egy leszállóhelyen az Odessza megyei Arciz település közelében.

A harcászati légierő 52 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamint egy lőszerraktárt semmisített meg.

A tábornok szerint a rakéta- és tüzérségi erők nyolc harcálláspontra, 26 tüzelőállásban lévő tüzérségi alegységre, valamint 211 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megölve mintegy 350 "nacionalistát" és 56 katonai eszközt üzemképtelenné téve, köztük négy Szmercs rakéta-sorozatvetőt és egy Sz-300-as légvédelmi rendszert.

Az éjszaka folyamán az orosz légvédelem lelőtt két MiG-29-es és egy Szu-25-ös harci gépet, 15 drónt - köztük két Bayraktar-TB2 és egy másik típusút a Kígyó-szigetnél -, valamint három Szmercs rakétát.

16:15
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok csapatok a donyecki Szlovjanksz városát bombázták

Vadym Lyakh szlovjanszki polgármester szerint az orosz erők május 9-én a város központi részét bombázták.

Áldozatokról nem számolt be a polgármester.

16:46
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint az orosz erők újra ostromolják a mariupoli Azovstal acélműveket

Az ukrán védelmi minisztérium szerint az orosz erők tankokkal, tüzérséggel támogatva rohamozzák a mariupoli Azovstal acélgyárat, ahová a város utolsó ukrán védői húzódtak vissza - írja a The Guardian

Oleksandr Motuzyanyk szóvivó szerint a "jövőben is lehetnek még hasonló támadások" a gyár ellen, további részleteket nem közölt.

A mariupoli Azovstal-gyár látképe. Forrás: AFP/Sputnik/Ilya Pitalev
17:14
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Kína a „maga módján” dolgozik a feszültség enyhítésén

Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn videokapcsolaton keresztül egyeztetett Olaf Scholz német kancellárral egyebek mellett az ukrajnai háborúról, és kijelentette, hogy meg kell akadályozni, hogy a konfliktus helyrehozhatatlanná fajuljon. Hszi emlékeztetett: Kína mindig is a béke oldalán állt, és a „maga módján” dolgozik a feszültség enyhítésén. 

Az európai félnek történelmi felelősséget és politikai bölcsességet kell mutatnia – fogalmazott.  

A kínai elnök úgy vélekedett: az érintett feleknek támogatniuk kell Ukrajnát és Oroszországot a béke tárgyalásos megvalósításában. Kína minden nemzetközi igyekezetet támogat a béke előmozdítására - tette hozzá.

17:53
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij kitüntetett egy kutyát

Volodimir Zelenszkij kitüntette Patront, a hároméves bombakereső terriert. Az eb eddig több mint 200 robbanószerkezetet szimatolt ki.

Az ukrán elnök szokásos esti háborús beszédeinek zárásaként szokta felsorolni a kitüntetett ukrán katonák nevét, ebbe a felsorolásba került be vasárnap Patron.

18:00
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkvát támogató felvonulást tartottak a győzelem napján Belgrádban

Néhány százan vonultak utcára Belgrádban hétfőn, a győzelem napja alkalmából, hogy demonstrálják Moszkva melletti kiállásukat. A szerb főváros központján haladt át a Halhatatlan Ezred táblát, Z betűt, orosz zászlót és életnagyságú Vlagyimir Putyin-kartonbabát is magasba emelő tömeg, amely a második világháborúban elesettek emlékművéhez érve lerótta kegyeletét a háborús hősök előtt.

Az emlékműnél tartott megemlékezésen Oroszország belgrádi nagykövete mellett részt vett Aleksandar Vulin belügyminiszter, Darija Kisic-Tepavcevic szociálisügyi miniszter, Nenad Popovic tárca nélküli miniszter és Ivica Dacic házelnök.

Belgrád elítélte ugyan Moszkva ukrajnai invázióját, de nem csatlakozott az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz. 

19:15
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Támadás érte a varsói orosz nagykövetet

A TASZSZ hírügynökség beszámolója szerint Oroszország varsói nagykövete, Szergej Andrejev hétfőn fellobogózott autóval érkezett a Zwirki i Wigura utcában lévő szovjet katonai háborús emléktemetőhöz. Miután kiszállt a járműből, az orosz külügyminisztérium szerint

agresszív tömeg vette körül, amely korábban ukrán zászlókkal, vörössel leöntött lepedőkkel és oroszellenes jelszavakkal gyűlt össze az emlékhelyen.

Ekkor az orosz hírügynökség szerint nem volt rendőr a helyszínen. A sírok felé haladó diplomatákat feltartóztatták,

és vörös folyadékkal töltött zacskókkal dobálták meg.

A rendőrök idővel visszaszorították a tömeget, és a diplomatákat az autóikhoz kísérték.

Moszkva határozottan tiltakozott a lengyel kormánynál a varsói orosz nagykövetet ért támadás és a győzelem napjára tervezett koszorúzási ünnepség megzavarása miatt - közölte később az orosz külügyminisztérium. A tárca által kiadott közlemény szerint a lengyel rendőrség tétlenül nézte, ahogy szélsőségesek megzavarták a varsói szovjet katonai temetőben megtartott koszorúzási ünnepséget, és erőszakot alkalmaztak a varsói orosz nagykövet és az orosz diplomáciai képviselet más tagjai ellen.

20:00
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Macron: Nem állunk háborúban Oroszországgal

Emmanuel Macron, az Európai Unió Tanácsának elnökségét betöltő Franciaország elnöke Strasbourgban hétfőn úgy fogalmazott: Nem vagyunk háborúban Oroszországgal, ugyanakkor kiállunk Ukrajna függetlensége, önállósága és területi egysége mellett, miközben arra törekszünk, hogy visszaállítsuk a békét a kontinensen. Az Európa jövője címmel rendezett konferenciasorozat záróeseményén elmondott beszédében kijelentette: a lehető leggyorsabban le kell zárni az Ukrajna elleni indított orosz háborút és az ukrán nép segítségére kell sietni.

Hangsúlyozta: egyedül Ukrajna feladata, hogy meghatározza az Oroszországgal folytatott tárgyalások feltételeit, Európa kötelessége az, hogy kiálljon Ukrajna mellett és elősegítse a fegyverszünetet. Meg kell őrizni a békét az európai kontinensen, el kell kerülni az ellenségeskedés bármifajta elmérgesedését - tette hozzá.

A francia elnök emlékeztetett, az Európai Unió példátlan szankciókat fogadott el, hogy - mint fogalmazott - "elapassza a háborút finanszírozó orosz forrásokat", továbbá kivételes támogatást mozgósított humanitárius, gazdasági és politikai célok megvalósítására. Kijelentette: fel kell erősíteni az igazság hangját az Ukrajna ellen irányuló példátlan orosz agresszióval szemben.

20:14
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Rakéták elől menekült az Európai Tanács elnöke

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel kénytelen volt megszakítani az ukrán miniszterelnökkel, Denisz Smihalal Odesszában folytatott megbeszélését és fedezéket keresni, amikor rakéták csapódtak be a városban – közölte egy uniós tisztviselő.

Odesszát, a stratégiai jelentőségű kikötővárost az elmúlt napokban több orosz rakétacsapás is érte. 

20:37
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Már a kormányablakoknál is benyújthatók a menedékes kérelmek

Az Ukrajnából menekülők a menedékes elismerés iránti kérelmet az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság bármely ügyfélszolgálati irodáján benyújthatják ügyfélfogadási időben. Az ügyintézés további egyszerűsítése érdekében azonban hétfőtől lehetőségük van ezt a kormányablakokban is megtenni.

Amennyiben a menekülők adataikat előzetesen elektronikusan feltöltik a „Menedekes” applikáció vagy az Enter Hungary felületén keresztül, úgy a személyes megjelenési kötelezettségüknek az ország 321 kormányablakának egyikében is eleget tehetnek – közölte az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, amely az orosz-ukrán háború kitörése óta eddig 20 492 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált. A kérelmek elbírálása folyamatos, eddig 10 ezer 546 fő esetében született elismerő döntés.

20:57
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Így reagáltak a lengyel vezetők a varsói orosz nagykövet megtámadására

Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter legálisnak nevezte a hétfői varsói oroszellenes tüntetéseket, és szerinte az azokon részt vevő ukrán nők indulatai érthetők. A tüntetők ugyanis – mint arról lentebb beszámoltunk – vörös festékkel öntötték le Oroszország varsói nagykövetét a lengyel főváros szovjet katonai temetőjében rendezett megemlékezésen.

Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter sajnálkozását fejezte ki és kijelentette, hogy hasonló incidensnek soha többé nem szabad megtörténnie. A diplomaták különleges védelmet élveznek, függetlenül az általuk képviselt kormányok politikájától

 – mondta.

Jacek Sasin miniszterelnök-helyettes azt mondta: „Nem helyénvaló, ha egy másik ország képviselőjét támadás éri, még akkor sem, ha az egy olyan ország nagykövete, mint Oroszország, amely agresszív politikát folytat szomszédjai ellen”.

Az orosz külügyminisztérium határozottan tiltakozott a lengyel hatóságoknál a történtek miatt, követelve, hogy a lengyel fél haladéktalanul szervezze meg a koszorúzást és szavatolja annak biztonságát minden provokációval szemben.

23:06
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Scholz és Macron eredménynek tartja, hogy Putyin beszédével nem mélyül tovább a konfliktus

Eredmény, de messze nem elég, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem mélyítette tovább az Ukrajna elleni támadással háborúvá szélesedett orosz-ukrán konfliktust a náci Németország felett aratott győzelem évfordulója alkalmából Moszkvában elmondott beszédével - mondta Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő hétfőn Berlinben. A német kormányfő és a második ciklusának első külföldi útján Berlinbe látogató francia elnök a találkozójuk után tartott tájékoztatón egyaránt kiemelte, hogy az újabb "eszkaláció" elmaradása csekély eredmény, jóval többre, mielőbb fegyvernyugvásra és a kétoldalú tárgyalások folytatására van szükség a konfliktus rendezéséhez.

Olaf Scholz hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyinnak ki kell vonnia az összes orosz katonát Ukrajnából. Hozzátette, hogy orosz "békediktátummal" nem lehet befejezni a háborút. Emmanuel Macron aláhúzta: Ukrajna támogatása azt szolgálja, hogy az ország a "saját feltételeinek" megfelelő, szuverenitását és területi integritását biztosító megállapodással zárhassa le a konfliktust.

23:18
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint egymillióan vettek részt a Halhatatlan Ezred-felvonuláson Moszkvában

Több mint egymillióan vettek részt Moszkvában a Halhatatlan Ezred-felvonuláson - közölte hétfő este az orosz belügyminisztérium. A menetben leszármazottak a világháborúban részt vett szovjet katonák és a frontra termelő hátországi dolgozók portréival vonultak fel. A menetben, amelyhez a Kremlnél csatlakozott Vlagyimir Putyin elnök is, az Ukrajna elleni intervencióban elesett orosz katonák arcképe is megjelent. Ha legalább egyetlen esély nyílt volna arra, hogy ezt a problémát más, békés eszközökkel oldjuk meg, természetesen éltünk volna vele. De nekünk ezt az esélyt nem adták meg- hangoztatta a találkozón az orosz elnök, hozzátéve, hogy Moszkvának nem maradt más választása, mint a "különleges hadművelet" megindítása. Az orosz elnök hétfőn a hivatalában fogadta Artyom Zsogát, a donyecki "népi milícia" Szparta zászlóalj elesett parancsnoka, Vlagyimir Zsoga édesapját, akinek átnyújtotta fia posztumusz Oroszország Hőse kitüntetését. A zászlóaljparancsnok március 5-én vesztette életét volnovahai civilek menekítése közben. Feltétlenül győzni fogunk, mindent megteszünk, amit kell- mondta az idősebb Zsogának, aki a zászlóalj élén a fia helyébe lépett.

23:52
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán védelmi tárca szerint, Oroszország a herszoni régió teljes elfoglalására készül

Oroszország megkezdte a felkészülést a dél-ukrajnai Herszon megye teljes megszállására, ennek érdekében megerősítette tüzérségét az általa 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím-félsziget északi részén - jelentette ki Olekszandr Motuzjanik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján. A tisztségviselő szerint Oroszország céljai között szerepel a Donyec-medencében lévő két régió, Donyeck és Luhanszk megye teljes elfoglalása, emellett pedig a Krímmel szomszédos Herszont is teljesen el akarja foglalni. A megyeszékhely, Herszon már több hete orosz ellenőrzés alatt áll. A dél-ukrajnai régióra Motuzjanik szerint elsősorban azért van szüksége Oroszországnak, mert ivóvizet és elektromos áramot a Krím elcsatolása előtt onnan kapott a félsziget. A szóvivő tájékoztatott arról is, hogy az elmúlt napokban Oroszország több, mint kétszeresére növelte a Kalibr típusú robotrepülőgép-hordozók számát a Fekete-tengeren, és jelenleg hét ilyen hajó tartózkodik ott, összesen legfeljebb 50 lövedékkel. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az ukrán védelmi tárca adatai szerint a múlt héten még csak három ilyen orosz hordozóhajó volt a Fekete-tengeren, legfeljebb 20 robotrepülőgéppel.

23:55
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter: Nem engedhetjük meg, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát

Némi előrehaladást, egy kicsi előrelépést sikerült elérni az Oroszország elleni újabb szankciós csomaggal kapcsolatban az Európai Bizottság elnökével Budapesten folytatott hétfői tanácskozáson - mondta este az MTI-nek a külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve: nagyon sok mindent kell még megbeszélni ahhoz, hogy Magyarország változtasson álláspontján. Nem engedhetjük meg, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg ennek a háborúnak az árát- szögezte le Szijjártó Péter. A miniszter azt követően nyilatkozott, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökét fogadta Budapesten Orbán Viktor miniszterelnök. Elmondta: a tanácskozáson a fő téma a következő brüsszeli szankciós csomag volt, s annak hatása Magyarországra, a magyar gazdaságra.
Cikkünk bővebben itt olvasható.

00:14
május 09, 2022
Vágólapra másolva!

A Kígyó-sziget megvédéséről és Popaszna bevételéről számoltak be orosz katonai források

Az Odesszához közeli Kígyó-sziget visszafoglalására irányuló ukrán kísérlet visszaveréséről és Popaszna, Donyec-medencei város elfoglalásról számolt be hétfő este az orosz védelmi minisztérium és a luhanszki "népi milícia".

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője tájékoztatása szerint az ukrán vezérkar szombaton, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közvetlen parancsára, amerikai és más tanácsadók bevonásával "nagyszabású provokációt" tervezett a Fekete-tenger északnyugati része feletti ellenőrzés biztosítása szempontjából fontos Kígyó-sziget elfoglalására.

A szóvivő szerint az elmúlt két napban "a kijevi rezsim több kétségbeesett kísérletet tett arra, hogy légi és tengeri támadást intézzen" a sziget ellen, ezt az ott állomásozó orosz egységek meghiúsították, lelőve három Szu-24-es és egy Szu-27-es repülőgépet, három, deszantosokat szállító Mi-8-as, valamint egy Mi-24-es helikoptert.
Két nap alatt 29 ukrán drónt, köztük nyolc Bayraktar TB-2 jelű csapásmérő drónt semmisítettek meg. A Bayraktarok közül négyet hétfőn lőttek le.

A tábornok azt mondta: a vasárnap éjjel megkísérelt partraszállás során három, az 58181-es Kentavr projekthez tartozó ukrán páncélozott rohamnaszád is megsemmisült, a rajtuk lévő haditengerészeti legénységgel együtt.
Zelenszkij meggondolatlan provokációjának eredményeként csak a partraszállás és a szigeten történő megkapaszkodási kísérlet során több mint 50 ukrán szabotőr halt meg a tengeren és a parton" - mondta Konasenkov, hozzátéve, hogy 24 ukrán katona holtteste a Kígyó-sziget partján maradt.
Ivan Filiponyenko, a luhanszki "népi milícia" szóvivője hétfőn bejelentette, hogy Popaszna város teljes egészében a luhanszki "népköztársaság" orosz támogatást élvező erőinek ellenőrzése alá került, a városházán felhúzták a győzelmi zászlót. Mint mondta, a fő feladat most a humanitárius helyzet javítása és a normális életkörülmények helyreállítása, miközben az ukrán hadsereg folytatja a környék ágyúzását.

Konasenkov tábornok a hadijelentésben azt is elmondta, hogy az orosz légierő nagypontosságú rakétái 11 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, négy századerődítményt, nyolc lőszerraktárt és két légi célfelderítő radarállomást semmisítettek meg. A délelőtti hadijelentést pontosítva elmondta, hogy az Odessza megyei Arciz településnél Onyiksz partvédő rakéták hat Mi-8-as és Mi-24-es helikoptert tettek üzemképtelenné.

A harcászati légierő két harcálláspontot és öt élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadott. A rakéta- és tüzérségi erők 318 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, amelynek következtében mintegy 400 "nacionalista" vesztette életét, és 48 haditechnikai eszköz vált üzemképtelenné.
Mint mondta, a légvédelem egy ukrán MiG-29-es repülőgépet, három drónt, egy Tocska-U és két Szmercs rakétát lőtt le.
Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 162 repülőgépet, 124 helikoptert, 790 drónt, 299 légvédelmi rakétarendszert, 2967 harckocsi és egyéb páncélozott harcjárművet, 347 rakétasorozatvetőt, 1432 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2778 speciális katonai járművet veszítettek.

06:32
május 10, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk lezárult

A legfrissebb eseményeket ITT követheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!