A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A spanyol labdarúgó-bajnokság első fordulójában az FC Barcelona 2-1-re legyőzte a Valenciát a Mestalla stadionban. Ráadásul Hansi Flick együttese úgy diadalmaskodott, hogy a kezdőben három 18 éven aluli focista is szerepet kapott.

Hansi Flick együttese soha nem látott összetételben lépett pályára, mivel nyáron igazolt Dani Olmót még nem tudta regisztrálni a klub a borzalmas pénzügyi helyzete miatt, mellett nem játszhatott a bokasérüléséből lábadozó Frenkie De Jong, a német válogatott İlkay Gündoğan, valamint az a Gavi sem, aki az előző szezonban szenvedett keresztszalag-szakadást.

A Barcelona középpályájának közepén így a 17 éves Marc Bernal és a 20 éves Marc Casado futballozott. 

Az 1998/99-es szezon kezdete óta a Barcelona az egyetlen csapat, amely egy meccsen három 18 éven aluli játékost is bevetett. Ráadásul a katalánok ezt már 2024 májusában is megtették, amikor Lamine Yamal, Pau Cubarsi és Héctor Fort is kezdett az Almeria ellen. A Valencia ellni találkozón Yamal, Cubarsi és Bernal kapott lehetőséget.

A Barcelona a Ter Stegen - Koundé, Cubrasi, Martínez, Balde - Bernal, Casado - Yamal, Raphinha, Torres - Lewandowski összeállításban kezdte a meccset, többet is birtokolta a labdát, mint a Valencia, azonban a vezetést mégis a hazai csapat szerezte meg a 44. percben. Egy gyors kontra végén Diego Lopez tekert középre, az érkező Hugo Duro pedig öt méterről a bal felsőbe fejelt. 

Valencia CF v FC Barcelona - La Liga EA Sports
Hugo Duro szép fejesével szerzett veuetést a Valencia
Fotó: NurPhoto via AFP/Jose Breton

Sokáig azonban nem örülhettek a Denevérek szurkolói, ugyanis az első félidő hosszabbításában megvillant Robert Lewandowski. Az Európa-bajnok Lamine Yamal - akinek a napokban késelték meg az édesapját - középre lőtte a labdát, a 35 éves lengyel támadó pedig bevetődve a kapuba piszkálta azt. 

A fordulás után remekül kezdett a Barcelona. A 48. percben Cristhian Mosquera hatalmas hibája után Raphinha harcolt ki egy büntetőt, amit Robert Lewandowski váltott gólra. 

Valencia CF v FC Barcelona - La Liga EA Sports
Lewandowski duplázott a Mestallában
Fotó: NurPhoto via AFP/Jose Breton

A folytatásban is a Barcelona irányított, az 58. percben növelhette is volt az előnyét, de Ferrán Torres ziccerét a Liverpoolba tartó Giorgi Mamardashvili óriási bravúrral védeni tudta. Ezt követően a Barcelona kontrollálta a mérkőzést, de igazán nagy helyzeteket nem tudott kialakítani a Valencia kapuja előtt. 

A hajrában a Valencia még próbálkozott, de a Barcelona rutinosan tartotta a labdát, ráadásul a 94. percben Lewandowski révén le is zárhatta volna a meccset, de a lengyel támadó fölé rúgta a ziccerét, így nem lett meg a mesterhármasa. Ennek ellenére a katalán csapat megnyerte a meccset, Hansi Flick pedig győzelemmel rajtolt a spanyol bajnokságban.  

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!