A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hadgyakorlatozik Fehéroroszország, ötszáz sérült lehet a mariupoli acélgyárban

Események

ukrán konfliktus 2022, ukrajnai háború, háború, ukrajna
Orosz katonai jármű a délkelet-ukrajnai Mariupol kikötőjében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 70. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés
06:32
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Még nem győzelem, de már eredmény

Kedden összesen 156 civilt sikerült kimenekíteni a mariupoli Azovstal acélmű területéről és biztonságos körülmények közé szállítani, Zaporizzsjába - jelentette be éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint tovább próbálkoznak a többi bennt rekedt ember kimenekítésén, annak ellenére, hogy az orosz csapatok nem hagyták abban a gyár támadását, a humanitárius folyosót is lőtték - a tűzszüneti megállapodás ellenére. "Ez még nem győzelem, de már eredmény, és hiszem, hogy van esély a többi ember megmentésére is" - fogalmazott az ukrán elnök.

A folyamatos orosz tűz alatt menekítettek ki civileket az Azovstalból Forrás: MTI/AP/Ukrán Nemzeti Gárda Azov Különítménye
06:38
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Tehetetlenségükben lőnek

Volodimir Zelenszkij szerint az orosz hadsereg az ukrán harci sikerekre reagálva, tehetetlenségükben lőnek olyan ukrán célpontokat, amik egyszer már kikerültek a célkeresztből. Ide sorolta, hogy rakétatalálat érte Lvivet, Vinnicját, a kijevi régiót, Dnyipropetrovszk, Odessza és Harkov területét.

A Kárpátalját ért találatról ITT ÍRTUNK részletesen.

06:41
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Így beszélt az ukrán elnök - videó

06:46
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

A Wall Streeten is téma a háború

Volodimir Zelenszkij videókonferencián tárgyal a Wall Street Journak vezérigazgatói klubjának tagjaival, olyan befolyásos gazdasági vezetőkkel, akiknek a cégei éves szinten több mint 3 billió dolláros forgalmat érnek el. Arról egyeztettek, hogy hogyan lehet nyomást gyakorolni Oroszországra a háború befejezése érdekében, a háború után hogyan kellene közösen újjáépíteni Ukrajnát és arról, hogy milyen lehet az ukrán gazdaság háború utáni modellje.

07:00
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Virágokkal fedik el a golyónyomokat

Emine Dzseppar, Ukrajna külügyminiszter-helyettese osztott meg megható fényképeket a közösségi oldalán. Ezeken az látszik, hogy a kijevi régióban található Hostomelben, ami heves harcok színhelye volt a háború kezdei szakaszában, a helyiek igyekeznek eltűntetni a háború nyomait. Mivel kicserélni még nem tudták, inkább virágokkal rajzolták körbe a kerítésen lévő lövedéknyomokat.

07:04
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Négy humanitárius folyosót nyitnak

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a tervek szerint szerdán négy humanitárius folyosót nyitnak meg az ostromlott Mariupolból az ukrán Zaporizzsja városába, ha azt a biztonsági helyzet megengedi.

Az evakuálás reggel 8 órától kezdődik.

07:32
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa találkozót kért Vlagyimir Putyintól

A katolikus egyházfő találkozót kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől Ukrajna ügyében. Ferenc pápa az olasz Corriere Della Sera újságnak azt mondta, hogy a konfliktus után körülbelül 20 nappal üzent Putyinnak, amelyben azt mondta, hogy hajlandó Moszkvába menni. Választ még nem kapott, bár attól tart, hogy Putyin nem tudja, és nem is akarja meghtartani ezt a találkozót..

Ferenc pápa Forrás: MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani

A pápa többször is békére szólított fel Ukrajnában, és elítélte a „kegyetlen és értelmetlen háborút", anélkül, hogy név szerint említette volna Putyint vagy Moszkvát. Azt már korábban kijelentette, hogy egyelőre nem megy Kijevbe, először Moszkvába akar ellátogatni.

07:46
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország bojkottálja az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését

Noha február 24-e, az invázió kezdete óta Oroszország eddig valamennyi ülésen részt vett, most bejelentette, hogy bojkottálni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdára tervezett ülését az EU Politikai és Biztonsági Bizottságával.

A BT és az uniós bizottság közötti éves informális találkozó várhatóan az EU és az ENSZ közötti interakcióval foglalkozik majd azokban az országokban, ahol mindkét szervezet műveleteket folytat.

Amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, a kapcsolatok gyorsan megromlottak Moszkva és az ENSZ más országai között. Oroszország legutóbbi döntése a kapcsolatok megromlásának újabb jele.

08:08
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

40 km-t húzódtak vissza az oroszok Harkovnál

Jelentős ukrán ellentámadás miatt vonták vissza az orosz erőket Harkov városától nagyjából 40 km-re keletre - közölte az amerikai központú Háborúkutató Intézet legújabb jelentésében .

Az ellenoffenzíva feltételeket teremthet egy szélesebb körű hadművelethez, amely az oroszokat a legtöbb pozíciójukból kiűzi a városból – tették hozzá.

08:38
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Egy elektromos elosztót és egy vasútállomást ért találat Kárpátalján

Egy elektromos elosztó állomást és egy vasútállomást ért találat kedden este a kárpátaljai Volócon. Egy gázelosztó is megsérült, 57 ház maradt gázellátás nélkül.

A kárpátaljai katonai adminisztráció eddig nem tájékoztatott áldozatokról vagy sérültekről.

A háború kezdete óta most először érte rakétatámadás Kárpátalját, a lövedék egy hegyvidéki területen csapódott be. Elemzők szerint a támadás célja az Ukrajnából érkező nyugati fegyverszállítmányok mozgatásának megakadályozása, lassítása volt.

09:04
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz csapatmozgások

Brit katonai hírszerzési információk szerint Oroszország 22 zászlóaljat vont össze a kelet-ukrajnai Izjum közelében, hogy megpróbáljon előrenyomulni a Donbász északi tengelye mentén.

Oroszország nagy valószínűséggel Izjumon keresztül igyekszik elérni Kramatorszk és Szeverodonyeck városait.

09:19
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Üzemanyagszállító konvojt lőttek ki az ukránok Harkivnál - videó

Az orosz konvoj üzemanyagot és lőszert szállított, amikor ukrán találat érte - írta a Nexta.

09:51
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

284 ukrajnai menekült érkezett tegnap vonattal Budapestre

Az ukrajnai háború elől május 3-án 284 ember, köztük 138 gyermek érkezett Budapestre vonattal - írta honlapján a rendőrség

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is

10:08
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Rendkívüli esemény történt az éjjel az ország keleti határánál

Azonosítatlan repülő miatt riadóztatták a magyar légvédelmet - írta közleményében a honvédség. Részleteket ITT olvashat.

10:39
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Részletek a Kárpátalját ért rakétatámadásról

Vasútállomást érhetett rakétatalálat Kárpátalján - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Menczer Tamás azt mondta, folyamatosan kapcsolatban vannak az ungvári külképviselettel, az ott dolgozó kollégáik azt közölték, a légiriadó kedden néhány perccel 18 óra után kezdődött, és két órán át tartott. A jelenlegi információk szerint a támadásban nem sérült meg senki - fűzte hozzá.

Azt fontos még megjegyezni, ez a támadás is igazolja, hogy jó döntést hoztunk, amikor arról döntöttünk, hogy nem szállítunk fegyvereket a háborúba - hangsúlyozta Menczer Tamás, hozzátéve, hogy a katonai szállítmányok - amint átlépnék a magyar-ukrán határt - szintén orosz támadás célpontjává válhatnának.

10:57
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Váratlan lépés a fehérorosz hadseregtől

Előre be nem jelentett hadgyakorlatba kezdett a fehérorosz hadsereg szerdán; a minszki védelmi minisztérium a Telegramon leszögezte: a művelet nem jelent fenyegetést a szomszédos országokra.

A tájékoztatás szerint a hadgyakorlaton elsősorban fiktív, de valószerű támadásra adandó gyors reagálásra készítik fel az egységeket.

11:30
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Év végéig betiltaná az unió a teljes orosz kőolajimportot

Az Oroszország elleni hatodik uniós szankciócsomag részleteiről beszélt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Ennek egyik legfontosabb része a teljes orosz kőolajimport betiltátását is javasolja - írta a BBC.

Az orosz olaj kivonása fokozatosan történne meg, alternatív ellátási útvonalak biztosítása mellett - mondta az elnök. Az orosz nyersolajszállítást hat hónapon belül, a finomított termékek szállítását az év végéig fokozatosan szüntetnék meg. 

A szankciókhoz a 27 uniós ország egyhangú támogatására lesz szükség. A szankciós csomag emellett az orosz bankrendszert, és több televíziót is érint.

Az olajembergó súlyosan érintené Magyarországot is, erről részleteket ITT olvashat.

11:52
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint tízezren érkeztek tegnap is Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon ötezer, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5 267 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

A rendőrség 873 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes - áll a tájékoztatásban. 

12:03
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb autóbuszkonvoj indult el Mariupolból

Újabb autóbuszkonvoj indult el szerdán a dél-ukrajnai Mariupolból, hogy további civileket menekítsenek ki a városból az ENSZ és a vöröskereszt közreműködésével - közölte Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó.

Találkozás egy evakuációs ponton, május elsején Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Kudenko

A buszok az ukrán ellenőrzés alatti Zaporizzsja felé tartanak - tette hozzá a kormányzó. Azt nem közölte, hogy a konvoj pontosan hány buszból áll. Kedden az ENSZ ukrajnai humanitárius koordinátora azt közölte, hogy több mint 150 civil menekült megérkezett a mariupoli Azovsztal acélműből Zaporizzsjába.

Sok mariupoli hetekig az acélmű alagútrendszerében keresett menedéket,

ahová az orosz erők ellen harcoló utolsó ukrán fegyveresek is bevették magukat.

Mariupol polgármestere kedden arról adott hírt, hogy

továbbra is több mint 200 civil maradt az ipari létesítmény területén.

A harcokban teljesen romba dőlt városban pedig még mindig 100 ezer ember maradt.

12:15
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz olajraktárat lőttek ki az ukránok - videó

Egy ember meghalt, kettő pedig megsebesült amikor az ukránok kilőttek egy orosz olajraktárat a donyecki Makajevkában - írta a The Guardian az orosz Ria Novoszty hírügynökségre hivatkozva.

Az orosz hírügynökség szerint a videófelvételen ez látható:

12:23
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 400 menekülőnek segítettek a BOK Csarnokban

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton kedden 410 menekülőnek segítettek az ott dolgozók. Az éjszakát 102 ember töltötte a létesítményben - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala.

Ukrajnai menekülők a BOK Csarnokban Forrás: Nagy Boglárka

A mintegy 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - írták.

12:55
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz bankokat, televíziókat is büntetne az EU

A megszorító intézkedések újabb csomagja továbbá

a Sberbankot és két másik nagy bankot is kizárna a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési rendszerből.

Az intézkedés megszilárdítja az orosz pénzügyi szektor teljes elszigetelését a globális rendszerekből - emelte ki Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Forrás: MTI/AP/AFP pool/Kenzo Tribouillard

Az EU emellett

három nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltatónak tervezi megtiltani az uniós műsorszórást minden platformon,

kábelen, műholdon, interneten és okostelefonos alkalmazásokon keresztül egyaránt - közölte az uniós bizottság elnöke. "Ezeket a műsorszolgáltatókat a Kreml szócsöveiként azonosítottuk. Agresszíven felerősítik Vlagyimir Putyin orosz elnök hazugságait és propagandáját. Nem szabad többé lehetőséget adnunk nekik, hogy terjesszék a hazugságaikat" - fogalmazott.

Von der Leyen közölte továbbá, mivel Moszkva európai uniós könyvelőkre és tanácsadókra támaszkodik, az EU megtiltja az ilyen szolgáltatások nyújtását az orosz cégek számára.

13:12
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Húszezer tonna kőolaj égett el Makiivkában - videó

Mint azt korábbi bejegyzésünkben írtuk, ukrán találat érhette a donyecki Makiivka olajtartályait,

a négy tartályban egyenként ötezer liter olajat tároltak,

a csapás utáni pillanatokról közölt felvételt a Nexta :

13:45
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Ötszáz sérült lehet az Azovsztal acélgyárban

Több mint 500 sérültet ápolnak még az Azovsztal acélgyárban, közülük kétszáznak kritikus az állapota - írta a BBC. A BBC Rádió 4-nek az egyik védő, Mykhailo Vershynin beszélt.

Azt mondta, az oroszok célzott bombákkal támadták a gyár kórházát, de a sebesültek nagy száma ellenére nem adják fel a védekezést. A védők életkora 19 és 60 év között van. A gyárból május elsején evakuálták az első civil csoportot, ma is több busszal szállították őket Zaporizzsjába.

 

14:13
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Több ukrán vasútállomást semlegesítettek az oroszok

Az orosz hadsereg használhatatlanná tett több ukrajnai vasútállomást, amelyet eddig arra használtak, hogy külföldi fegyverekkel lássák el az ukrán erőket - jelentette be szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szóvivője, Igor Konasenkov vezérőrnagy elmondta, hogy megsemmisítették a Pidbirzi, Lviv, Volóc, Timkove és Pjatihatki települések vasútállomásai közelében levő transzformátorállomásokat.

14:25
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország célkeresztjében a NATO-fegyverszállítmányok

"Minden olyan NATO szállítóeszköz, amely az ország területére érkezik, és fegyvereket vagy felszerelést szállít az ukrán hadseregnek, az megsemmisítendő célpont lesz  - idézte az orosz állami média Stergej Sojgu orosz védelmi minisztert.

Sojgu szerint "a NATO és szövetségesei továbbra is fegyverekkel pumpálják teli Ukrajnát"  - írta a BBC.

14:58
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb városokban mentik a civileket

További evakuálásokat terveznek Dél-Ukrajnából - írta a Sky News.

Iryna Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes megerősítette, hogy ma Tokmakból és Vaszilivkából is mentik a civileket. 

15:44
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Katonai parádéra készül Oroszország május 9-én Mariupolban - videó

Az ukrán hírszerzés szerint katonai parádéra készül Oroszország május 9-én, Mariupolban.

Az ehhez szükséges előkészületeket most teszik meg, vagyis

eltakarítják az utcákról a romokat, a holttesteket, és a fel nem robbant lőszereket

- írta a Nexta.

16:33
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Kreml: Képtelenség a hadüzenet és a mozgósítás

Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője képtelenségnek nevezte a találgatást, ami szerint Oroszország hadüzenetet illetve mozgósítást jelentene be május 9-én - írta a Reuters.

Peszkov szerint az efféle találgatásoknak nincs esélye. 

17:17
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Csaknem kétszázezer ukrán gyerek tanul lengyelországi iskolákban

Csaknem kétszázezer, Ukrajnából elmenekült gyermek kapcsolódott be a lengyelországi oktatási rendszerbe, mintegy félmillióan továbbra is az ukrajnai iskolákban tanulnak távoktatás formájában - közölte szerdán Przemyslaw Czarnek lengyel oktatási miniszter.

A 200 ezer ukrán gyermek közül a szülők mintegy 40 ezret óvodákba irattak be, 140 ezer diák általános iskolákba, 20 ezer pedig középiskolákba jár Lengyelországban. Az ukránok többsége lengyel tannyelvű osztályokba jár, csak mintegy 40 ezren iratkoztak be nyelvi előkészítő csoportokba.

A lengyel határőrség szerdai adatai szerint Ukrajna február 24-i megtámadása óta 3 millió 138 ezer ukrán érkezett Lengyelországba, ugyanabban az időszakban mintegy 1 millióan Ukrajna irányában lépték át a közös határt.

Pawel Szefernaker lengyel belügyminiszter-helyettes, a háborús menekültek ügyeiért felelős kormánymegbízott a Rzeczpospolita című lengyel napilapban hétfőn megjelent interjúban közölte: egyelőre több mint egymillió ukrán kapta meg a lengyelországi ügyintézést megkönnyítő személyazonosító számot. A mobiltelefonos bejelentkezések alapján azonban mintegy 1,6 millióra becsülhető azon ukrán állampolgárok száma, akik hosszabb lengyelországi tartózkodásra készülnek - mondta el Szefernaker.

17:38
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Bejutottak az orosz katonák az azovstali acélgyárba

Bejutottak az orosz katonák az azovstali acélgyárba. A harcok most már az acélműn belül zajlanak - írja a Sky News egy ukrán újságíróra hivatkozva. 

18:10
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb 20 civil holttestét találták meg a kijevi régióban

Olekszandr Pavljuk, a Kijev megyei katonai adminisztráció vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról tájékoztatott, hogy az elmúlt napokban újabb húsz civil holttestet találtak a régióban, akiket az orosz katonák öltek meg a terület megszállása idején. Elmondta, hogy a holttesteken a vizsgálatot végző szakemberek kínzások nyomait fedezték fel.

Andrij Nyebitov Kijev megyei rendőrfőnök a Telegramon azt írta, hogy az ukrán hatóságok eddig 1235 Kijev környéki civil lakos holttestét vizsgálták meg, 282 áldozat személyazonosságát még nem tudták megállapítani. Nyebitov szavai szerint az ukrán hatóságok tudnak arról, hogy az orosz erők sok civilt erőszakkal vittek ki Ukrajnából, velük nincs kapcsolat. Kérte a lakosokat, hogy mihamarabb jelentsék a rendőrségen rokonaik és barátaik eltűnését.

18:36
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

24 500 orosz katona halt meg az ukránok szerint

Az ukrán vezérkar szerdai, legfrissebb összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 24 500 orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. Az ukrán erők megsemmisítettek 194 orosz repülőgépet, 155 helikoptert, tíz hadihajót, 1077 harckocsit, 2610 páncélozott harcjárművet, 491 tüzérségi és 81 légvédelmi rendszert, valamint 163 rakéta-sorozatvetőt.

19:13
május 04, 2022
Vágólapra másolva!

Elvesztették a kapcsolatot az acélgyár védőivel

A mariupoli polgármester szerint elvesztették a kapcsolatot az ostrom alatt álló azovstali acélgyár védőivel. A legfrissebb hírek szerint az orosz katonák már a gyár belsejében vannak - írja a BBC.

07:00
május 05, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Percről percre tudósításunkat EBBEN A CIKKBEN folytatjuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!