Újra támadhatják Kijevet az oroszok

Események

armament weaponry Horizontal
Amerikai M142-es nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszer (HIMARS) rakétavetők lövéseket adnak le egy hadgyakorlat során, délkelet-marokkóban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 98. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés
05:59
június 01, 2022
Vágólapra másolva!

Heves harcok Szeverodonyeckben, a város 70 százaléka orosz kézen

Heves harcok dúlnak Szeverodonyeckben, a város túlnyomó részét elfoglalták az oroszok - jelentette be Szerhij Haidai kormányzó.

A város folyamatos ágyúzás alatt van,

így a kormányzó arra szólította fel a lakosságot, hogy maradjanak az óvóhelyeken. Haidai azt is mondta, az állandósult orosz támadás lehetetlenné teszi a humanitárius segélyek szállítását, és a lakoságot sem tudják evakuálni. (The Guardian)

06:05
június 01, 2022
Vágólapra másolva!

Áram, víz és étel nélkül maradtak az emberek Mariupolban - videó

A Deutsche Welle videója a megszállt Mariupolból, - az emberek víz, áram és étel nélkül maradtak, az utcán töltik fel telefonjaikat, ruháikat ételre cserélik.

06:34
június 01, 2022
Vágólapra másolva!

Salétromsav felhő Szeverodonyeck felett - fotók, videó

06:53
június 01, 2022
Vágólapra másolva!

Amerikai rakétákkal kényszerítenék Moszkvát tárgyalóasztalhoz

Az Egyesült Államok M142-es nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerrel (HIMARS) látja el Ukrajnát - közölte kedden a Biden-kormányzat egyik magas rangú tisztségviselője

"Ezeket a rendszereket az ukránok az ukrán területen történő orosz előrenyomulás visszaverésére fogják használni, de nem fogják őket orosz területen lévő célpontok ellen használni" - mondta a tisztviselő újságíróknak.

Amerikai M142-es nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszer (HIMARS) rakétavetők egy 2021-es hadgyakorlat során, délkelet-marokkóban Forrás: AFP/Fadel Senna
07:48
június 01, 2022
Vágólapra másolva!

Kegyetlen bombázás alatt Szeverodonyeck - videó

Az orosz ágyúzás miatt megsemmisült a szeverodonyecki kritikus infrastruktúra és megrongálódott a lakóházak hatvan százaléka - írta a Reuters.

09:15
június 01, 2022
Vágólapra másolva!

Közel 9400 ember érkezett kedden Ukrajnából Magyarországra

Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte, hogy Magyarország területére 2022. május 31-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5 496 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3 895 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 237 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.
Az ukrajnai háború elől 2022. május 31-én 188 ember, köztük 133 gyermek érkezett Budapestre vonattal.A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

10:04
június 01, 2022
Vágólapra másolva!

243 gyerek halt meg a háború kezdete óta

Az ukrán parlament szerda reggel közölte, hogy a háború kezdete óta 243 gyerek halt meg, 446 gyerek pedig megsérült. Hozzátették, hogy a valós számok ezeknél nagyobbak lehetnek, mivel még nincsenek hivatalos adatok a megszállt területekről, illetve onnan, ahol még továbbra is aktív harcok dúlnak.

10:54
június 01, 2022
Vágólapra másolva!

32 újságíró halt meg Ukrajnában

Legalább 32 újságíró halt meg a háború kezdete óta Ukrajnában az ukrán parlament közlése szerint. A legutóbbi áldozat Frédéric Leclerc-Imhoff francia újságíró, aki Szeverodonyecknél halt meg, amikor megtámadtak egy civileket evakuáló járművet.

11:37
június 01, 2022
Vágólapra másolva!

Svájc megvétózta, hogy Dánia páncélozott járműveket szállítson Ukrajnának

Megvétózta a svájci kormány Dánia arra vonatkozó kérelmét, hogy svájci gyártmányú páncélozott járműveket szállíthasson az ukrán fegyveres erők támogatására - jelentette szerdán az SRF svájci televízió.

A svájci kormány gazdasági államtitkársága (SECO) nem járult hozzá ahhoz, hogy Dánia Svájctól vásárolt, Piranha III típusú páncélozott harcjárműveket juttasson el Ukrajnába.
Ha egy ország exportálni akar svájci gyártmányú fegyvereket vagy katonai felszereléseket, azt csak a svájci kormány engedélyével teheti meg, és a hatályos svájci törvények tiltják fegyverek exportját konfliktusövezetekbe.

Svájc áprilisban már megvétózott más hasonló ügyleteket is: nem járult hozzá azoknak a svájci gyártmányú lőszereknek a szállításához, amelyeket a Németország által Ukrajnába szállított légvédelmi gépágyúkhoz használnak. Ugyancsak visszautasította a lengyel kormány kérését is arra vonatkozóan, hogy küldjenek fegyvereket Ukrajna megsegítésére az Oroszországgal szemben vívott háborúban.
Svájc ugyan maga is elfogadta az Európai Unió által az utóbbi hónapokban Oroszország ellen bevezetett szankciókat, a hagyományosan semleges országban belső vita zajlik arról, hogyan viszonyuljanak az ukrajnai konfliktushoz.

12:21
június 01, 2022
Vágólapra másolva!

Megdöbbentő bejelentés Oroszországban

A Kreml szerint az ukrajnai „különleges hadművelete" véget ért, és megkezdődött a „harmadik világháború" – állította az orosz állami tévé egyik műsorvezetője.

A teljes hírt itt olvashatja.

13:35
június 01, 2022
Vágólapra másolva!

Szeverodonyeck 70%-a már orosz irányítás alatt áll

A luhanszki kormányzó szerint Szeverodonyeck 70%-a már orosz irányítás alatt áll. A várost fokozottan ostromolták az elmúlt hetekben, mivel általa a teljes donbaszi régió felett át veheti az irányítást az orosz hadsereg. A kormányzó még azt írta a Telegramon, hogy az ukrán csapatok egy része más pozíciókba szerveződött át, másik részük pedig a városon belül harcol.

14:01
június 01, 2022
Vágólapra másolva!

Lezárult az orosz Cirkon hiperszonikus fegyver tesztelése

Lezárta a Cirkon hiperszonikus cirkálórakéta tesztciklusát az Admiral Gorskov fregatt, megerősítve az új fegyver felkészültségét - jelentette ki Alekszandr Moiszejev tengernagy, az északi flotta parancsnoka szerdán Szeveromorszkban.

Moiszejev emlékeztetett rá a múlt hét végén: egy, a Barents-tengerről indított Cirkon hiperszonikus robotrepülőgép egy mintegy ezer kilométer távolságban lévő célpontot ért el a Fehér-tengeren. A TASZSZ hírügynökség orosz hadiipari forrásra hivatkozva kedden azt írta, hogy ezzel a rakéta tengerfelszíni hordozóról végrehajtott tesztelése lezárult.

A tengernagy azt is bejelentette szerdán, hogy az északi flotta még idén hadrendbe állítja az Admiral Golovko fregattot, amely a hiperszonikus tengeri fegyverek első szabványos hordozója lesz. A hadihajó a 22 350-es projekt harmadik fregattja az Admiral Gorskov és az Admiral Kaszatonov mellett. Ennek az osztálynak a fő csapásmérő fegyvere jelenleg a Kalibr-NK rakétarendszer.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019. február 20-án a Szövetségi Gyűléshez (a parlament két házához) intézett beszédében azt mondta, hogy a Cirkon rakéta képes elérni a hangsebesség kilencszeresét, a hatótávolsága pedig meghaladja az ezer kilométert. A fegyver beszerzéséről 2021. augusztus 24-én, az Armija-2021 haditechnikai fórumon írt alá szerződést az orosz védelmi minisztérium a KTRV vállalattal.
A Cirkonokat tesztelő orosz északi flotta valójában az orosz fegyveres erők hadászati haderőnemközi egyesülése, amely az Északi-sarkvidéken és a világóceán más területein lép fel az orosz érdekek érvényesítéséért. Az északi flotta, amely 2021. január 1. óta önálló katonai körzet státust kapott, az orosz haditengerészet legerősebb tengeralattjáró-csoportosulásával rendelkezik.

14:28
június 01, 2022
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa szerint a búzát nem szabad fegyverként használni

A világ szegényebb országainak ellátását veszélyeztető gabonaválság miatt fejezte ki aggodalmát Ferenc pápa, aki a szerdai általános audiencián hangoztatta, hogy a búza nem válhat háborús fegyverré.

A katolikus egyházfő kijelentette, "nagy aggodalmat" kelt az ukrajnai búzaexportot sújtó blokád, amelytől több millió ember függ, mindenekelőtt a szegényebb országokban.

Ferenc pápa felhívást intézett annak érdekében, hogy "minden erőfeszítés megtörténjen a kérdés megoldására, az egyetemes emberi jognak számító táplálkozás biztosítására".
Hangoztatta: azt kérem, hogy a búza, amely alapvető élelmiszernek számít, ne legyen háborús fegyver.

A pápa a római Szent Péter téren tartott általános meghallgatáson mondott beszéde végén szólt az ukrajnai kikötőkben álló gabona-szállítmányokról, melyek nem tudnak elindulni.

A Vatikán bejelentette, hogy Ferenc pápa szombaton megtartja a korábban szokásos találkozóját hátrányos helyzetű gyermekekkel, ami a pandémia két évében elmaradt. A pápához érkező 160 gyermek között négy ukrajnai menekült gyerek is lesz, akik az utóbbi hónapokban jutottak el Rómába.

15:19
június 01, 2022
Vágólapra másolva!

Egy kilencéves ukrán kislány eladta a haját, a pénzt a hadseregnek ajánlotta

A csernyihivi Kira Hubina levágatta és eladta a hosszú haját, a befolyó összeget pedig az ukrán hadseregnek ajánlotta. A 9 éves kislány azután tette a felajánlást, hogy szüleivel és testvéreivel egy óvóhelyen bújtak el a bombázások alatt.

16:02
június 01, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 900 célpontra mért csapást az orosz tüzérség

Több mint kilencszáz ukrán katonai célpontra mértek csapást az elmúlt nap folyamán az orosz tüzérségi erők - jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint csapások ukrán 128 vezetési pontot, 169 lőállásban lévő tüzérségi és aknavetős üteget, valamint 623 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást értek. Az ukrán veszteségek között sorolt fel mintegy kétszáz embert, 24 haditechnikai eszközt, köztük egy amerikai M777-es taracküteget, egy 203 milliméteres 2SZ7-es Pion ágyút, egy Grad rakétasorozatvetővető rendszert és két lőszerraktárt.

Konasenkov azt mondta, hogy a légierő harcászati repülőgépei és drónjai több mint 140 "nacionalistát", kilenc harckocsit és gyalogsági harcjárművet, egy Grad-üteget, hat tüzérségi löveget és aknavetőt, 13 különböző katonai járművet és egy Osza-AKM légvédelmi rakétarendszert likvidáltak. Nagypontosságú levegő-föld rakéták öt vezetési pontra, valamint 29 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást.
Az orosz légvédelem a beszámoló értelmében lelőtt egy ukrán Szu-25-ös repülőgépet és egy Mi-8-as helikoptert, két Szmercs rakétát és hét drónt.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 185 repülőgépet, 129 helikoptert, 1077 drónt, 326 légvédelmi rakétarendszert, 3363 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 457 rakétasorozatvetőt, 1744 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3329 speciális katonai járművet veszítettek

Jelena Siskina, a donyecki parlament büntető- és közigazgatási törvénykezési bizottságának elnöke közölte, hogy az ukrán erők oldalán a Donyec-medencében elfogott külföldi zsoldosok nem tartoznak a fogolycsere hatálya alá. A képviselő a csak Moszkva által függetlennek elismert szakadár köztársaság kormányának hivatalos Telegram-csatornáján kifejezte reményét hogy a foglyok perén "érvényesülni fog a jogállamiság és a nemzetközi egyezmények betartása" és hogy minden ország, "köztük Európa és az Egyesült Államok is", elküldi képviselőit a nemzetközi bíróságra.

17:30
június 01, 2022
Vágólapra másolva!

Németország légvédelmi rendszerekkel is támogatja Ukrajnát

Németország az IRIS-T típusú légvédelmi rendszerrel is támogatja az orosz támadás ellen védekező Ukrajnát - jelentette be Olaf Scholz kancellár szerdán Berlinben a szövetségi parlament alsóházában (Bundestag).

A kancellár kiemelte, hogy az IRIS-T a legmodernebb légvédelmi rendszer, amellyel Németország rendelkezik, és segítségével az ukrán haderő akár teljes nagyvárosokat megvédhet az orosz harci repülőgépek, helikopterek és drónok támadásaitól és a rakétatámadásoktól.

A szövetségi kormány arról is döntött, hogy radarrendszereket is szállít Ukrajnának, amelyek tűzérségi állások felderítésére szolgálnak - mondta Olaf Scholz.

Hangsúlyozta, hogy igaztalanok azok az állítások, amelyek szerint Németország nem támogatja kellőképpen Ukrajnát a védekezésben.

Mint mondta, folyamatosan szállítanak fegyvert. Ismertette, hogy a napokban befejeződik az ukrán katonák németországi kiképzése a Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) önjáró löveg használatára, és elkezdődik egy újabb kiképzési program, amelyben a Gepard önjáró légvédelmi gépágyú használatát tanulják meg ukrán katonák.

Hozzátette: az ukrán kormány május végén kötött szerződést Gepardok átvételére.

19:07
június 01, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz veszteségek jelentősen csökkentek az elmúlt időben

Nyugati tisztviselők becslése szerint az ukrán-orosz háború kezdete óta mintegy 15 ezer orosz katona halt meg és körülbelül 40 ezer szenvedett kisebb-nagyobb sérülést.

Az orosz veszteségek viszont jelentősen csökkentek mióta egy viszonylag kis területre koncentrálják a hadműveleteiket.

Ukrajna becslése, miszerint naponta 60 és 100 között halnak meg az ukrán katonák a donbaszi harcokban reális lehet - írja a Guardian

19:33
június 01, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz külügyminiszter szerint egy harmadik ország is belekeveredhet az orosz-ukrán háborúba

Az Egyesült Államok Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a fejlett rakétarendszerek Ukrajnába való küldésével növeli annak kockázatát, hogy egy "harmadik ország" is belekeveredik az orosz-ukrán háborúba.

Az Egyesült Államok új, rendkívül precíz rakétarendszereket (HIMARS) küld az ukrán hadseregnek, amelyekkel egyesek szerint képesek lehetnek megfordítani a donbaszért folyó harcok menetét.

Az állítólag Ukrajnának szánt változat hatótávolsága körülbelül 80 kilométer, ez körülbelül a duplája a jelenleg használt ukrán tüzérségi ütegek hatótávolságának - írja a Sky News

Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter Forrás: Twitter
20:00
június 01, 2022
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán: Nem veszíthetjük szem elől az ország energiabiztonságát

Az olajszállítási alternatívák hiánya miatt az olajembargó nem politikai ízlés vagy politikai szándékok kérdése, hiszen nem veszíthetjük szem elől az ország energiabiztonságát - mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva.

Az államtitkár, a BBC rádiójának kedden adott interjújára utalva hangsúlyozta, hogy az orosz olajembargó ügyében hozott döntést "a józan ész és az európai összetartás" győzelmeként fogják fel.

Kovács Zoltán elmondta, hogy Magyarország álláspontjának nincs köze a Budapest és Moszkva közti "pragmatikus, üzleti kapcsolatokhoz", amelyeket az elmúlt években, évtizedben kiépítettek.

Mint mondta, az embargó "nem politikai ízlés vagy szándékok kérdése", Magyarországnak ugyanis hozzávetőlegesen négy vagy öt évre volna szüksége, hogy megfelelő technológiai alternatívát építsen ki ahhoz, hogy teljes mértékben függetlenné váljon az orosz energia-szállítástól.

Ez technológiai probléma, amivel meg kell küzdenünk: időbe telik és rengeteg beruházásra van szükség ahhoz, hogy olyan megfelelő távvezeték-infrastruktúrát építsünk ki, amely biztosítani tudja a kellő energiaszállítási teljesítményt - tette hozzá.

Az államtitkár ismét kiemelte, hogy azon szárazföldi országok, amelyeknek nincs tengerkapcsolatuk, jóval korlátozottabb lehetőségekkel rendelkeznek az energiaimport terén; felhívta a figyelmet arra, hogy e földrajzi adottságok miatt Magyarországhoz hasonlóan több európai ország is kiszolgáltatott az orosz kőolajszállításnak, köztük Szlovákia, Csehország, de még Ausztria is.

20:54
június 01, 2022
Vágólapra másolva!

Leállt az orosz gázszállítás Dániába

Dánia legnagyobb energetikai vállalata szerint Oroszország szerdától leállítja a földgázszállítást, mert az ország nem volt hajlandó rubelben fizetni.

A dán vállalat szerint számítottak a kialakult helyzetre, a gázszolgáltatásban nem lesz fennakadás, máshonnan fogják a kieső gázmennyiséget pótolni - írja a Sky News.

Oroszország korábban Finnországba, Lengyelországba és Bulgáriába is megszakította a gázszállítást, mert az említett országok sem voltak hajlandóak az orosz valutában fizetni.

Tegnap óta Hollandiába sem érkezik orosz gáz.

01:40
június 01, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb megerősített állásokat építenek ki az oroszok

Az orosz erők megerősített katonai állásokat építenek ki az északkelet-ukrajnai Szumi megyében lévő államhatártól alig három kilométerre - közölte Olekszandr Motuzjanik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján.

"Hírszerzésünk szerint az orosz csapatok állásokat építenek ki Podivotye és Nyekiszlica települések térségében, ez az oroszországi Brjanszk régióban, Ukrajna államhatárától körülbelül 3 kilométerre található" - idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál a szóvivőt, aki elmondta azt is: két orosz Szu-35-ös repülőgép légicsapást mért a Szumi megyében lévő Bilopillja falura.

Motuzjanik szavai szerint az orosz csapatok védelmi állásokat építenek ki a második és a harmadik vonalon Ukrajna déli részében, Herszon és Zaporizzsja megyékben is, a keleti országrészben lévő Harkiv megyében pedig növelik egységeik tűzerejét.

Közben Andrij Kovaljov, az ukrán fegyveres erők 112-ik kijevi területvédelmi dandárjának sajtótisztje egy tévéműsorban arra figyelmeztetett, hogy továbbra is fennáll az orosz hadsereg Kijev elleni rakétatámadásainak veszélye.

"A háborúnak még nincs vége. Még nem könnyebbülhetnek meg a főváros lakói. Kijevet elsősorban ballisztikus és cirkáló rakétákkal történő támadások fenyegetik" - hangoztatta Kovaljov. Szerinte fennáll az a veszély is, hogy az orosz erők megpróbálnak "második frontot" nyitni Kijev irányában. Hozzátette ugyanakkor, hogy nagy létszámú ukrán erők és eszközök vesznek részt Kijev védelmében.

06:55
június 02, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Tudósításunkat EBBEN A CIKKBEN folytatjuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!