Az egyik orosz cél: szétlőni az ukránoknak küldött nyugati katonai fegyvereket

Események

ukrán konfliktus 2022, ukrajna, orosz ukrán háború, háború, ukrán  Ukraine Russia Military Operation special operation special military operation fms Horizontal
8207569 03.06.2022 In this handout video grab released by the Russian Defence Ministry, a Russian serviceman operates a 2S19 Msta-S self-propelled howitzer in the course of Russia's military operation in Ukraine, at the unknown location. Editorial use only, no archive, no commercial use. Russian Defence Ministry (Photo by Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 103. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
08:08
június 06, 2022
Vágólapra másolva!

Eldőlt: nem utazik Szerbiába az orosz külügyminiszter

Lemondta a szerbiai látogatást Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, mivel a szomszédos országok, Észak-Macedónia, Bulgária és Montenegró lezárta a légterét.

Bővebben erről ITT írtunk.

08:22
június 06, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz rakéta egy ukrán atomerőmű felett - videó

Az orosz rakéta egy kelet-ukrajnai atomerőmű felett szállt el, az Energoatom szerint egyike lehetett az Kijevre kilőtt rakétáknak.

08:28
június 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán ellentámadás Szeverodonyeckért

Ellentámadást indítottak az ukránok a kelet-ukrajnai Szeverodonyeckben - írta a The Guardian. Szerhij Haidai luhanszki kormányzó szerint a város felét visszafoglalták - korábban annak hetven százaléka volt orosz kézen. 

09:12
június 06, 2022
Vágólapra másolva!

Rakétarendszereket küld Anglia az ukránoknak

Az orosz figyelmeztetés ellenére nagy hatótávolságú rakétarendszereket küld az Egyesült Királyság Ukrajnának - írta a BBC.

Ben Wallace brit védelmi miniszter bejelentése szerint az ukránokat M270-es rakétarendszerrel látják el, azt nem mondta mennyit küldenek, a portál úgy tudja, hármat szállítanak.

Korábban az Egyesült Államok küldött ugyanilyen fegyverrendszert az ukránoknak:

09:53
június 06, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország továbbra is támadja Kijevet

A Kijevet ért rakéták a kelet-európai országok által szállított T-72-es harckocsikat és más páncélozott járműveket semmisítettek meg - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az ENSZ-főtitkár, Antonio Guterres április 28-i látogatása óta nem volt kitéve ilyen orosz légicsapásnak az ukrán főváros.

Az elmúlt napokban az orosz erők Ukrajna keleti részén fekvő Szijjerodonyeck és Liszicsanszk városok elfoglalására összpontosítottak. Tegnap tovább folytatták az előrenyomulást, rakéta- és légicsapásokat mértek a donbászi városokra és falvakra.

10:02
június 06, 2022
Vágólapra másolva!

Súlyos harcok

A brit védelmi minisztérium jelentése szerint Oroszország "a levegőből indított cirkálórakéták vasúti infrastruktúrát támadtak Kijevben, valószínűleg azért, hogy megzavarják a nyugati katonai felszerelések szállítását a frontvonalban lévő ukrán egységek számára".

Hozzátették, hogy "súlyos harcok" folytatódtak Szeverodonyeckben, ahol az orosz csapatok "továbbra is nyomulnak Szlovjanszk felé".

"A tengeren, a Moszkva cirkáló áprilisi elvesztését követően az orosz erők valószínűleg több légvédelmi eszközt, köztük SA-15 és SA-22 rendszereket telepítettek a Fekete-tenger nyugati részén lévő Kígyó-szigetre".

10:20
június 06, 2022
Vágólapra másolva!

Több ezer menekültnek segített vasárnap is Magyarország

Magyarország területére 2022. június 5-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4225 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4945 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 251 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. június 5-én 412 ember, köztük 163 gyermek érkezett Budapestre vonattal. (ORFK)

11:29
június 06, 2022
Vágólapra másolva!

Újra az oroszok kerültek előnybe Szeverodonyeckben

Szerhij Gajdaj, Luhanszk kormányzója azt mondta, romlott a helyzet az ukránok számára Szeverodonyeckben, heves utcai harcok folynak az utcákon. Az ukrán erők a város ipari övezetében tartják állásukat.

„A katonáinknak sikerült egy rövid időre ellentámadást végrehajtaniuk, felszabadították a város majdnem felét. De most megint rosszabb lett a helyzet számunkra" – mondta.

12:05
június 06, 2022
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt, többen megsérültek az ukrán támadásban Donyeckben

Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság területvédelmi főhadiszállása a Telegramon azt közölte, hogy az elmúlt 24 órában meghalt egy ember, valamint öten megsérültek, miután az ukrán erők Donyeck megszállt területét támadták – írja a Guardian.

12:25
június 06, 2022
Vágólapra másolva!

Tízmilliós gyógyszerszállítmányt küld Ukrajnába az Ökumenikus Segélyszervezet

Lehel László, a szervezet elnök-igazgatója azt mondta, a Hungary Helps program részeként lebonyolított magyar kormányzati akció után az Ökumenikus Segélyszervezet "nemzetközi konzorciumként" dán, finn, svéd, holland, angol gyűjtések alapján koordinálja a szállítmányok eljuttatását, ezúttal a beregszászi kórházba.

A háború első hónapjaiban elsősorban élelmiszert és higiéniai eszközöket szállítottak, de Ukrajnában jelenleg nincs krónikus élelmiszerhiány,

ezért fontosabb lett a gyógyszer, illetve a helyi igényeket felmérve egyre sürgetőbb a menekültek visszaköltözésének támogatása, a lakhatás problémájának megoldása.

Kárpátalján például több száz intézményben, iskolákban helyeztek el menekülteket, a intézmények őszi nyitásához azonban új helyet kell találni a menekülteknek.

Az Ökumenikus Segélyszervezet vezetője kitért arra is, hogy jó az együttműködés az ukrán szervekkel, és hosszú távú, többéves munkára készülnek Ukrajnában.

13:17
június 06, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások Mikolajivban

Több robbanást is hallottak a dél-ukrajnai Mikolajiv városban. Egyelőre nem tudni, mi okozta a azokat, és hogy vannak-e áldozatok.

Robbanások hallatszanak a városban. Arra kérek mindenkit, hogy menjen a menedékhelyekre, és tartsák be a két fal szabályait

– mondta Olekszandr Szenkevics polgármester.

A két fal szabály segít a lakóknak biztonságos helyet találniuk a házukban, ahol elbújhatnak a lövések és robbanások elől – írja a Sky News. Az ukrán civileknek azt mondták, legalább két fal legyen köztük és az utca között: az első fal a nagyobb robbanás erejét fogja fel, a második pedig a törmelékektől véd.

13:46
június 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán veszteségek

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint a légvédelmük lelőtt egy ukrán MiG-29-es repülőgépet Szlavjanszk falu közelében, a Donyecki Népköztársaságban.

Emellett megsemmisítettek 13 pilóta nélküli ukrán légi járműt, és 431 olyan helyen csaptak le, ahol katonai felszerelést halmoztak fel.

Oroszország azt is közölte, hogy megöltek több mint 300 ukrán katonát, megsemmisítettek 10 tankot, két Grad rakétavetőt, 17 speciális járművet, 17 aknavetőt, valamint egy amerikai gyártmányú AN / TPQ-50 radart.

15:06
június 06, 2022
Vágólapra másolva!

Harci járműveket javító épületet romboltak le az oroszok Harkovban

Oroszország azt állítja, leromboltak egy ukrán fegyveres járműveket javító épületet Harkov régióban. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint egy ukrán katonai gépet is lelőttek.

15:34
június 06, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz tábornokot öltek meg az ukrán erők

Az orosz állami média megerősítette Moszkva egyik főtábornokának halálát, akit a donbászi régióban vívott harcok közben öltek meg.

Roman Kutuzov vezérőrnagyot a térségben egy ukrán település elleni merényletben ölték meg

– közölte az állami tulajdonú Rosszija 1 riportere.

Alekszandr Szladkov elmondta, hogy Kutuzov tábornok a Donyecki Népköztársaság csapatait vezette.

Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta a jelentéseket.

A közösség médiában terjedő hírek szerint egy másik magas rangú tiszt, Roman Berdnikov altábornagy is meghalt a hétvégi harcokban – írja a BBC, hozzátéve, hogy ezt az állítást nem tudták ellenőrizni.

Az orosz parancsnokok egyre inkább a frontvonalra kényszerültek. Oroszország eddig három magas rangú tábornokának halálát erősítette meg.

16:14
június 06, 2022
Vágólapra másolva!

Képeken a lerombolt ukrán járműjavító

Forrás: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Forrás: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
16:41
június 06, 2022
Vágólapra másolva!

Több ezer delfin pusztult el a Fekete-tengerben a háború miatt

A térséget kutató tudósok szerint a delfinek a katonai akciók közben haltak meg, beleértve a robbanó bombákat és aknákat. Mint közölték, hosszú időbe fog telni, mire helyreáll a tenger populációja.

17:11
június 06, 2022
Vágólapra másolva!

A Vöröskereszt eddig egyszer sem számolt be orosz hadifoglyok meglátogatásáról

„Súlyos aggodalomra ad okot, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) mindeddig egyszer sem tájékoztatta Oroszországot ukrajnai orosz hadifoglyoknál tett látogatásól" - jelentette ki Tatjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos, amikor hétfőn fogadta őt Vlagyimir Putyin elnök.

Moszkalkova szerint Moszkvának nincs információja arról, hogy fogságba esett orosz katonák esetében is betartják-e a nemzetközi normákat és szabályokat, ahogy az orosz oldalon az ukrán hadifoglyokkal szemben.

Beszámolt arról, hogy Szevasztopolban az ukránok esetében erről személyesen győződött meg, és személyesen fogadott foglyokat, akiknek kérésére sorsukról tájékoztatta a hozzátartozóikat. Elmondta, hogy egyeztetések folynak a fogolycseréről.

A Parlamentszkaja Gazetának arról nyilatkozott, hogy hivatala tárgyalásokat folytat az ukrán hatóságokkal 77, Izmajil kikötőjében fogva tartott orosz tengerész szabadon bocsátásáról.

Eddig 45 kamionsofőrt, 36 tengerészt és a Roszatom egy leányvállalatának négy munkatársát sikerült visszavinni Oroszországba.

Tájékoztatása szerint Oroszországban jelenleg több mint 1,4 millió ukrajnai menekült tartózkodik.

17:34
június 06, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint törvényszerű volt az ukrán emberi jogi biztos menesztése

Az orosz ombudsman hétfői Telegram-bejegyzésében "törvényszerűnek" nevezte, hogy az ukrán parlament kedden menesztette ukrán hivatali partnerét, Ljudmila Denyiszovát. Tatjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos szerint

az ukrán biztos inkább PR-tevékenységet folytatott, amikor Ukrajnában mások segítettek a bajba jutott embereken, és „rég ideje volt", hogy távozzon.

Reméli, hogy a hivatalba olyan ember kerül majd Kijevben, aki megérti az emberi jogok védelmének küldetését, és aki számára a humanizmus és az irgalom értéket jelent.

A menesztés oka a hivatalos indoklás szerint az volt, hogy Denyiszova nem teljesítette a humanitárius folyosók és a fogolycsere megszervezésével kapcsolatos feladatait,

és emiatt az ukrán kormánypárt aláírásgyűjtést is indított az elbocsátását kezdeményezve. Az orosz sajtóban megjelent értesülések szerint az ombudsman hitelének megrendüléséhez az is hozzájárult, hogy nem tudott bizonyítani több olyan állítást, amelyet az orosz hadsereg állítólagos kegyetlenkedésével kapcsolatban tett, köztük azt, hogy orosz katonák nyilvánosan gyerekeket erőszakoltak meg.

18:15
június 06, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz veszteségek

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 190 repülőgépet, 129 helikoptert, 1127 drónt, 330 föld-levegő rakétarendszert, 3424 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 473 rakéta-sorozatvetőt, 1795 tüzérségi löveget és aknavető eszközt, valamint 3446 darab speciális katonai járművet semmisítettek meg.

18:37
június 06, 2022
Vágólapra másolva!

Kolerajárvány törhet ki Mariupolban az ukránok szerint

Mariupolban a kolera szót emlegetik az orosz hatóságok – mondta a város polgármesterének tanácsadója az ukrán televíziónak.

„Az oroszok karanténba helyezik Mariupolt egy esetleges kolerajárvány miatt. Látjuk, hogy a város bezárul" – fogalmazott Petro Andryuscsenko a BBC szerint, hozzátéve, hogy nem tudták hiteles forrásból ellenőrizni az állításokat.

Lerombolt épület Mariupolban 2022. június 2-án Forrás: AFP/Stringer
19:00
június 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán találatok értek egy határhoz közeli orosz falut

Miközben a Donyec-medencében folytatódott a szakadár területek ukrán ágyúzása, Roman Sztarovojt, az orosz Kurszk megye kormányzója Telegram-bejegyzéseben számolt be róla, hogy hétfő hajnalban újabb ukrán belövések érték a határhoz közeli Tyotkino falut.

A fő csapások egy hidat és a helyi cukorgyárat érték, de lakóházak is megsérültek.

A támadásnak nem voltak sérültjei. A falut legutóbb május 21-én vették tűz alá.

20:05
június 06, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök szerint Szevierodonyeck és Liszicsanszk halott városok

Volodimir Zelenszkij elismerte, hogy az orosz erők számbeli fölényben vannak a keleti Szevierodonyeck városáért vívott harcban, de kitartott amellett, hogy az ukrán erőknek minden esélye megvan a győzelemre. Zelenszkij szerint még mindig 10-15 ezer civil tartózkodik Szevierodonyeckben.

21:34
június 06, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország megkezdi az Azovstal-védők holttesteinek elszállítását

Több tucat katona holttestét szállították át Kijevbe, ahol DNS-vizsgálat folyik a maradványaik azonosítására

– mondta Makszim Zsorin, az Azov ezred korábbi vezetője.

22:23
június 06, 2022
Vágólapra másolva!

Hamarosan elfoglalják Szvjatohirszk várost, jelentette be az orosz katonai szóvivő

A befejezéséhez közeledik a Donyecki Népköztársaságban lévő Szvjatohirszk városnak és a környező területeknek az orosz fegyveres erők általi felszabadítása - jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfő délután. A szóvivő elmondta: Oroszország felszólította az ukrán katonákat és a területvédelmi alakulatok tagjait, adják meg magukat, ami nem gyávaság, hanem az egyetlen helyes dolog. A tábornok szerint az orosz fél méltó bánásmódot és a családjukhoz való visszatérést garantálja mindenkinek, aki önként leteszi a fegyvert. Szvajtohirszk mintegy félúton található a Donyec-medence birtoklása szempontjából kulcsfontosságúnak nevezett Szlovjanszk és a Harkiv megyei, orosz ellenőrzés alá került Izjum között.

00:57
június 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ha az ukrán hadsereg elveszíti Szevierodonyecket, akkor a visszafoglalása költséges lesz - mondta az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy ha az orosz hadsereg teljesen elfoglalja a várost, Ukrajnának ötször több felszerelésre és emberre lesz szüksége az ellentámadáshoz.

01:48
június 06, 2022
Vágólapra másolva!

Több civil is meghalt Donyeck megyében hétfőn – mondta a megye kormányzója

Pavlo Kyrylenko, a Donyeck megye kormányzója elmondta, hogy három településen – Chasiv Yarban, Piskyben és New Yorkban, a Donyeck megyében található amerikai városról elnevezett településen összesen négy civil halt meg és heten megsebesültek.

07:06
június 07, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Tudósításunkat EBBEN A CIKKBEN folytatjuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről