A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Kiderült, mi Oroszország következő célpontja

Események

Harkiv megye, 2022. október 21. Ukrán katonák egy lövészárokban a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2022. október 21-én, amikor az orosz erők újabb rakétacsapásokat mértek Harkiv városára. MTI/EPA/Szerhij Kozlov
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 241. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
08:11
október 22, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Tegnapi közvetítésünket itt találja.

08:20
október 22, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok tagadják, hogy aláaknázták a herszoni gátat

Herszon megye orosz hatóságai tagadják, hogy aláaknázták a herszoni Nova Kahovka-i vízierőmű gátját - közölte a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség pénteken.

Kirill Sztremouszov, a megszállt herszoni régió közigazgatásának Moszkva által kinevezett helyettes vezetője hamisnak nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon állítását, miszerint az orosz erők aláaknázták a gátat és a vízierőművet.

Zelenszkij szerint a létesítmények "terrorcselekedettel" felérő felrobbantásával az orosz haderő el akarja árasztani Herszont és a környező térséget. A mintegy 18 millió köbméter mennyiségű víz az ukrán elnök elmondása szerint emberek százezreinek lakóhelyét öntené el. 

08:26
október 22, 2022
Vágólapra másolva!

Telefonos egyeztetés

A Pentagon megerősítette, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. A Pentagon szerint Austin "a kommunikáció fenntartásának fontosságát" hangsúlyozta, mikor az orosz védelmi minisztérium szerint "nemzetközi biztonsággal kapcsolatos kérdések, köztük az ukrajnai helyzet" volt a téma.

A teljes hírt itt olvashatja.

08:44
október 22, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Az ukrajnai háború elől 2022. október 21-én 177 ember, köztük 68 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

09:47
október 22, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 12 ezer ember érkezett Ukrajnából pénteken

Magyarország területére 2022. október 21-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6419 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5968 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 232 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

11:18
október 22, 2022
Vágólapra másolva!

A brit hírszerzés szerint

A brit védelmi minisztérium szerint az orosz csapatok továbbra is azon dolgoznak, hogy helyreállítsák a logisztikai rendszerület Dél-Ukrajnában, ennek érdekében egy újabb uszályhidat építettek a Dnyeper folyó felett Herszon megyében. Azt írták, ezeket az uszályhidakat nagy valószínűséggel évtizedek óta nem használta az orosz hadsereg, de most nagy szerepük lesz az újonnan mozgósított katonák és a katonai utánpótlások szállításában.

11:47
október 22, 2022
Vágólapra másolva!

Légitámadás érte Cserkaszit

Légi támadást indítottak a hajnali órákban az orosz csapatok a Kijevtől délkeletre lévő Cserkaszi megyére – jelentette be Igor Taburec a Regionális Katonai Igazgatóság vezetője az Unian hírügynökség beszámolója szerint. Taburec közölte: a hatóságok már a helyszínen vannak, de a támadás következményeiről – így az esetleges áldozatokról – egyelőre nincsenek információk.

12:16
október 22, 2022
Vágólapra másolva!

1000 család maradt áram nélkül Nikopolban

Az orosz erők hirtelen csaptak le Nikopolra. A városra eddig kilőtt rakéták több mint 20 épületet és több gázvezetéket megrongáltak – közölte Valentyin Reznicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója. Hozzátette, hogy ennek következtében csaknem 1000 család maradt áram nélkül.

12:42
október 22, 2022
Vágólapra másolva!

Hatékony az ukrán légvédelem Csernyivcinél

Az Ukrán Fegyveres Erők egyik repülőgépe lelőtt egy rakétát, amely a Dnyeszterbe esett, miután az orosz csapatok légitámadást intéztek Csernyivci ellen – közölte Ruszlan Zaparanyuk, a megye kormányzója. Polgári objektumokat és az infrastruktúrát nem érte kár, de a légitámadások folytatódnak, ezért felszólította a lakosságot, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

13:07
október 22, 2022
Vágólapra másolva!

Változás az ukrán nők katonai nyilvántartásba vételéről

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke, október 21-én aláírta a nők önkéntes katonai nyilvántartásba vételéről szóló jogszabályt – olvasható a Belgyügyminisztérium honlapján. A nyilvántartásba vételről szóló cikkely új szerkesztésben így szól: „Azok a nők, akik a Honvédelmi Minisztérium által jóváhagyott jegyzékben meghatározott katonai szakmákkal egyenrangú szakterülettel és/vagy szakmával rendelkeznek, és egészségi állapotuk, életkoruk alapján alkalmasak a sorkatonai szolgálatra, önkéntes alapon vehetők fel a sorkatonai nyilvántartásba. Ugyanakkor azok a nők, akik egészségügyi tevékenységhez kapcsolódó szakmával rendelkeznek, kötelező jelleggel felkerülnek a hadkötelesek névjegyzéskébe.

13:37
október 22, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország növeli a Fekete-tengeren tartózkodó hajók számát

Az ukrán déli hadműveleti parancsnokság közölte, hogy Oroszország tíz hajóra növelte a Fekete-tengeren közlekedő hajóik számát. A hajók közül három 24 Kalibr rakétahordozóval van felszerelve.

14:06
október 22, 2022
Vágólapra másolva!

Két embert megöltek, kettőt megsebesítettek az ukrán katonák Donyeckben

Az ukrán katonák egy nap alatt több mint negyvenszer lőtték a Donyecki Népköztársaság területét. Az ágyúzás következtében két civil meghalt, további ketten pedig megsérültek – jelentette október 22-én a Donyecki Népköztársaság Területvédelmi Főhadiszállása.

14:46
október 22, 2022
Vágólapra másolva!

A németek újabb 2,2 milliárd euróval támogatnák a háború folytatását

Annalena Burbock és Christina Lambrecht német külügy- és védelmi miniszterek 2,2 milliárd eurós katonai segítséget kértek Kijevnek 2023-ra. Erről a Spiegel magazin számolt be október 22-én, hivatkozva arra a levelére, amelyet az osztályok vezetői küldtek Christian Lindner német pénzügyminiszternek.Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy a németek csaknem harmada elégedetlen az Ukrajnának nyújtott fegyveres segítséggel és az Oroszország elleni szankciókkal. Ugyanakkor biztosította az ukránokat afelől, hogy a német kormány továbbra is segítséget nyújt Kijevnek, beleértve a katonai segítséget is.

15:05
október 22, 2022
Vágólapra másolva!

Óriási a pánik - Ukrajna nagy része víz alá kerülhet

Ukrajna nemzetközi megfigyelő misszió megszervezését kéri Herszon megye ideiglenesen megszállt területére, a Kahovkai Vízerőműhöz – jelentette be Denisz Smihal miniszterelnök.
„Ez a terrortámadás sok ezer áldozattal és több tucat település elárasztásával járhat. Ezért felhívással fordulunk az ENSZ-hez, az EU-hoz és más szervezetekhez, hogy szervezzenek nemzetközi megfigyelő missziót a Kahovkai Vízerőműhöz. Nemzetközi szakembereknek az ukránokkal együtt azonnal meg kell érkezniük az állomásra" – mondta Smihal.
A lakosságot felszólították, hogy haladéktalanul hagyják el a területet - adta hírül a Korrespondent.

Az ukrán hírszerzés szerint az oroszok április óta készülnek erre a támadásra, most viszont már alá is aknázták a zsilipket. Orosz oldalról cáfolják az álhíreket, szerintük Ukrajna készül csapást mérni az erőműre, abban azonban egyetértenek, hogy a lakosságot evakuálni kell a területről.

15:34
október 22, 2022
Vágólapra másolva!

Tüzérségi támadás érte az oroszországi Belgorod régióját

Tüzérségi támadás érte az oroszországi Belgorod régióját - közölték a helyi hatóságok. A tájékoztatás szerint öt ember megsérült.

A régió az ukrajnai Harkov régióval határos, hivatalosan egyelőre nem nevezték meg Ukrajnát a támadás felelőseként.

15:53
október 22, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb orosz légicsapások érték az ukrán energetikai létesítményeket Nyugat-Ukrajnában

Az orosz katonai erők újabb rakétatámadást hajtottak végre nyugat-ukrajnai energetikai létesítmények ellen - közölte ma az Ukrenergo, az ország áramhálózatanák üzemeltetője.

A Telegramon közzétett üzenetükben azt írták, hogy "a károk mértéke hasonló, vagy akár meg is haladhatja az október 10-12-i támadás következményeit".

Közlésük szerint a műszaki személyzet már megkezdte a létesítmények és a szolgáltatás helyreállítását a rakétatámadás után, de korlátozások vannak érvényben, miközben megpróbálják helyreállítani az áramellátást.

Jelenleg Kijev,Csernyihiv, Cserkaszi, Zsitomir, Szumi, Harkov, Poltava, Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja és Kirovohrad régiókban korlátozzák az energiaellátást.

A tél közeledtével az orosz erők már több mint egy hete célba vették Ukrajna kritikus infrastruktúráját - írja a The Guardian.

16:15
október 22, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna-szerte légiriadó volt az újabb orosz támadások miatt

Az újabb orosz támadások miatt szombaton Ukrajna-szerte megszólaltak a szirénák. A hatóságok detonációkról számoltak be az északnyugat-ukrajnai Rivnéből, a kijevi agglomerációból és Odesszából.

Az ukrán légvédelmi rendszer aktív volt - közölték a hatóságok.
Vitalij Klicsko kijevi polgármester megerősítette a főváros elleni támadások hírét.

"Folytatódik a légiriadó" - írta Telegram csatornáján, és azt tanácsolta a lakosoknak, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

Az ukrán hatóságok arról számoltak be, hogy gondok vannak az ország energia- és vízellátásával.

16:39
október 22, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint feszült a helyzet az orosz és a fehérorosz katonák között

Ukrajna szerint feszült a helyzet az orosz és a fehérorosz katonák között, az ukrán vezérkar állítása szerint már több kisebb-nagyobb konfliktusra is sor került.

Az ukránok értesülése szerint a fő ok az orosz katonák lekezelő viselkedése a fehérorosz társaikkal szemben. Ezen állításokat független forrásból nem sikerült megerősíteni.

17:39
október 22, 2022
Vágólapra másolva!

Rengetek ukrán marad áram nélkül

Miután az orosz fegyveres erők csapást mértek az ukrán energetikai infrastruktúrára, mintegy 1,5 millióan maradtak áramszolgáltatás nélkül Ukrajna több régiójában - írja a lenta.ru.

Az érintett régiók többek között Kijev, Odessza, Hmelnyickij, Rivne és Kirovográd körzete.

Az áramszolgáltatás helyreállítása a támadás után folyamatban van.

18:09
október 22, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszországot bombázta Ukrajna

Ukránok katonák vették tűz alá a belgorodi Sebekino városát, a lövöldözése során két civil meghalt - jelentette Telegramon Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója. Korábban Gladkov arról számolt be, hogy a lakóházak ágyúzása következtében 11 ember megsérült, négyük állapota súlyos. A sérülteket a kerületi központi kórházba szállították. Továbbá közölte azt is, hogy 15 000 ember maradt áram nélkül a régióban. A sérült infrastruktúra helyreállítása legalább 5-6 órát igényel. A város határánál forgalmi dugók alakultak ki, ugyanis egyre többen hagyják el a területet.

18:38
október 22, 2022
Vágólapra másolva!

Rendkívüli orosz bejelentés

A herszoni orosz hatóság szombaton felszólította a dél-ukrajnai város polgári lakosságát, hogy haladéktalanul hagyja el a várost. A herszoni orosz hatóság szombaton felszólította a dél-ukrajnai város polgári lakosságát, hogy haladéktalanul hagyja el a várost.

19:10
október 22, 2022
Vágólapra másolva!

Sholz a harmadik világháborúról beszélt

Olaf Scholz német kancellár szerint nem valószínű, hogy az ukrán-orosz konfliktus világháborúvá eszkalálódna. Scholz hozátette, hogy ennek ellenére ébernek kell maradni - írja a lenta.ru a Welt am Sonntagra hivatkozva.

"Nem hiszem, hogy ez bekövetkezik, de ennek ellenére nem szabad figyelmen kívűl hagyni ezt a veszélyt"

A politikus szerint az óvatlan lépések a jelenlegi helyzetben egyszerűen elfogadhatatlanok.Egy közvetlen konfliktus Oroszország és a NATO között nem engedhető meg - zárta Scholz.

20:04
október 22, 2022
Vágólapra másolva!

Sok helyen nincs internet Ukrajnában

Ukrajna déli részén jelenleg akadozik az interszolgáltatás - írja az iz.ru.

Az orosz rakétatámadások után az Ukrenergo áramszolgáltató vállalat bejelentette, hogy ideiglenesen korlátozza az áramszolgáltatást Kijev, Csernyihiv, Cserkaszi és Zsitomír régiókban.

A helyi hatóságok több régióban áramszünetről számoltak be illetve felszólították a lakosságot töltsék fel vízkészleteiket.

20:30
október 22, 2022
Vágólapra másolva!

Bevetés közben a félelmetes orosz repülők - videó

21:21
október 22, 2022
Vágólapra másolva!

Nyikolajevet is evakuálják

Nyikolajev lakosainak el kell hagyniuk a várost és nem térhetnek vissza, amíg a harcok véget nem érnek - közölte a város polgármestere.

Szerinte fennáll a veszélye, hogy a településben komoly károk keletkeznek, ezért javasolja az evakuálást a polgári lakosságnak.

A polgármester azt tanácsolta a lakosoknak, akik úgy döntenek, hogy maradnak, hogy egy hétre elegendő vizet és élelmet halmozzanak fel - írja a lenta.ru.

22:55
október 22, 2022
Vágólapra másolva!

Ezt üzenték Herszon lakosainak

A herszoni orosz hatóság szombaton felszólította a dél-ukrajnai város polgári lakosságát, hogy haladéktalanul hagyja el a várost.

A Moszkva által kinevezett megyei közigazgatási hivatal Telegram csatornáján "a fronton kialakult helyzettel és "a tömeges ukrán tüzérségi támadások megnövekedett veszélyével" indokolta a felszólítást.

A lakosok kimenekítése a város melletti Dnyeper folyó bal partjára szerda óta tart.

Ezrek keltek át folyón, amióta elhangzott a figyelmeztetés a Herszon város visszafoglalásáért indított ukrán offenzíva közeledéséről, de szombaton ismételten kiadták a figyelmeztetést.

"Gondoskodjon a családja és a barátai biztonságáról! Ne felejtse el az iratait, pénzét, értékeit és a ruháit" - olvasható a felszólításban.

A közlemény szerint a Moszkva által felállított közigazgatás valamennyi szervének is távoznia kell.

Szombati sajtótájékoztatóján az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy az orosz erők visszaverték az ukrán hadsereg áttörési kísérletét a herszoni frontvonalon.

Herszon az egyetlen megyeszékhely, amelyet Oroszország a február 24-én kezdődött "különleges katonai művelet" során épségben foglalt el. Herszon megye az egyike annak a négy ukrajnai régiónak, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszországi Föderációhoz tartozó területnek nyilvánított.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!