A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Kitörhet a harmadik világháború Zelenszkij miatt

Események

Bahmut, Oroszország, Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, tank, álcaháló
Bahmut, 2022. október 3. Ukrán katonák egy harcjármű tetején a donyecki régióban lévő Bahmut településen 2022. MTI/AP/Inna Varenyica
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 223. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
06:27
október 04, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző napi közvetítésünket ITT találja.

06:30
október 04, 2022
Vágólapra másolva!

Térképen az ukrán területfoglalás

Animáció mutatja az elmúlt hónap ukrán területfoglalását, több jelentős város, mint Lyman és Izium is újra ukrán kontroll alatt.

06:41
október 04, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Kolosszális a kár a visszafoglalt területeken

A visszafoglalt területeken helyreállítják a közlekedés, a posta, a rendőrség működését, a normális víz-, gáz-, áramellátást, amennyire csak lehet - mondta legfrissebb tájékoztatójában az ukrán elnök, Zelenszkij azt mondta, összesen több mint 450 településről van szó csak a harkivi területen, a megszállók sok aláaknázott területet, sok buktatót hagytak hátra, szinte az egész infrastruktúrát lerombolták, a kár kolosszális.

07:29
október 04, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb rettegett fegyverhez jut Ukrajna

Az aktuális, mintegy 625 millió dolláros amerikai katonai segélycsomag várhatóan négy HIMARS-t is tartalmazni fog - írta a Reuters.

A szállítmányban a nagy hatótávolságú rakétavetők mellett lőszerek, és aknamentesítéshez szükséges járművek is lesznek.

08:09
október 04, 2022
Vágólapra másolva!

Tegnap is több ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra

Magyarország területére október 3-án az ukrán-magyar határszakaszon 5263 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4980 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett- írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 165 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 37 ember, köztük 18 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

10:08
október 04, 2022
Vágólapra másolva!

Eltűnt egy orosz atom-tengeralattjáró

Elhagyta fehér-tengeri bázisát a K329 Belgorod nevű orosz nukleáris meghajtású tengeralattjáró – adta hírül először a La Republica, a NATO hírszerzési jelentéseire hivatkozva. A kiszivárgott jelentés állítólag arra figyelmeztet, hogy a tengeralattjáró a Kara-tengerre tarthat, ahol letesztelheti Poszeidón torpedóit.

A teljes cikk ITT olvasható!

11:26
október 04, 2022
Vágólapra másolva!

Itt van Észak-Korea megdöbbentő bejelentése

Észak-Korea Moszkva oldalán áll az Ukrajnához tartozó területek Oroszországhoz csatolásának ügyében, mely a nemzetközi joggal szemben áll, és a világ országai éles kritikákkal illették.

Az elcsatolás előtt Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja megyék területén tartott látszat-népszavazások Phenjan szerint "összhangban vannak az ENSZ alapokmányával" - idézte a KCNA észak-koreai állami hírügynökség egy magas rangú kormánytisztviselő keddi kijelentését.

Cso Csol Szu, az észak-koreai külügyiminisztérium nemzetközi szervezetekért felelős igazgatója hozzátette, hogy országa támogatja az orosz kormány álláspontját a területek elcsatolásának ügyében.
Oroszország és Szíria után Észak-Korea júliusban a világon harmadikként ismerte el Donyeck és Luhanszk ukrajnai területek oroszbarát szakadár népköztársaságainak függetlenségét.

12:01
október 04, 2022
Vágólapra másolva!

Súlyos következményei lehetnek Zelenszkij bejelentésének

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég benyújtotta a gyorsított NATO-csatlakozási eljáráshoz szükséges dokumentumokat és legalább 9 tagállam támogatja is a kezdeményezést, azonban mind a 30 tagállam szavazatára szükség lenne ahhoz, hogy Ukrajnát felvegyék a NATO-ba. Ez viszont rendkívül veszélyes, hiszen az ukrán NATO-csatlakozás egyben azt is jelentené, hogy be kellene lépni a háborúba és Oroszország ellen harcolni, ez pedig a harmadik világháború kitöréséhez vezetne.

12:14
október 04, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz Szövetségi Gyűlés döntött

Az orosz Szövetségi Gyűlés elfogadta a törvényt a négy Ukrajnától elcsatolt terület Oroszországhoz történő csatlakozásáról, így minden akadály elhárult a megyék annektálásához.

13:26
október 04, 2022
Vágólapra másolva!

Ennyi orosz menekült Kazahsztánba

A kazah külügyminisztérium közleménye szerint szeptember 21 óta körülbelül 200 ezer orosz lépett be az országba. Szintén ebben az időszakban az országból 147 ezer orosz hagyta el az országot, vagyis 53 ezren még mindig Kazahsztánban tartózkodnak. Arról viszont nem osztottak meg információt, hogy a 147 ezer orosz, akik elhagyták Kazahsztánt, Oroszországba, vagy más országokba mentek. A külügyminisztérium szerint jelenleg stabil a helyzet a határátkelőknél.

13:58
október 04, 2022
Vágólapra másolva!

Lukashenko megvádolta Ukrajnát

Alekszander Lukashenko fehérorosz elnök szerint az ukránok provokációra készülnek a fehérorosz határon, jelenleg 15 ezer ukrán katona tartózkodik ott. Lukashenko szerint Ukrajna célja, hogy provokációval elérjék azt, hogy Fehéroroszország belépjen a háborúba.

14:17
október 04, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán tankokat semmisítettek meg - videó

14:26
október 04, 2022
Vágólapra másolva!

Ennyi katonát mozgósítottak az oroszok

A Lenta Telegram-csatornáján közzétett adatok szerint eddig 200 ezer katonát mozgósítottak Oroszországban, Szergej Szojgu orosz védelmi miniszter arról számolt be, hogy összesen 300 ezer katonát hívnak majd be.

15:30
október 04, 2022
Vágólapra másolva!

NATO-repülők érkeztek az ukrán határhoz

A Lenta a FlightRadar adataira hivatkozva arról számolt be, hogy rengeteg NATO-repülőgép érkezett Lengyelország egyik, az ukrán határhoz közel fekvő repterére. Ezek közül a legtöbb felszereléseket szállít az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának megbízásából.

16:11
október 04, 2022
Vágólapra másolva!

Bevetették az orosz űrerőket

Az orosz űrerők külföldi műholdakkal végeznek kísérleteket a Föld körüli pályán - közölte a védelmi minisztérium az első szputnyik felbocsátásának 65. évfordulója alkalmából.

"Az űrhelyzet-felderítési fő központ szakemberei kiemelt figyelmet fordítottak a külföldi űrrendszerek orbitális csoportosulásai összetételének és állapotának megfigyelésére, valamint a külföldi államok űrszerkezeteivel történő orbitális kísérletek elvégzésére" - hangzott a minisztérium által kiadott tájékoztatás.

A moszkvai védelmi tárca szerint az év folyamán az orosz rakétafigyelő rendszer ügyeletes létesítményei, valamint az űrfigyelő rendszerek és rakétavédelmi erők erre specializált eszközei több mint 150 külföldi és orosz ballisztikus rakéta és űrrakéta indítását észlelték.

A Szovjetunióban 1957. október 4-én bocsátották fel az első mesterséges műholdat a bajkonuri űrközpontból, ami az űrkorszak nyitányát jelentette. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint a szputnyikot az űrerők szakemberei készítették elő, indították el, és állították pályára.

16:26
október 04, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkva üzent a béketárgyalásokról

Dimitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője szerint Moszkva várni fog arra, hogy Kijev változtasson az álláspontján, mielőtt hajlandóak lesznek újra tárgyalni az ukránokkal a békéről. Korábban Volodimir Zelenszkij arról beszélt, hogy lehetetlen a jelenlegi helyzetben tárgyalásokat folytatni Vlagyimir Putyinnal.

Erre Peszkov kijelentette, hogy amennyiben Zelenszkij nem változtat a hozzáállásán, Oroszország megvárja, amíg Ukrajnát egy olyan elnök irányítja, aki hajlandó tárgyalni. Peszkov hozzátette, hogy a tárgyalásokhoz két félre van szükség, és Oroszország a háború eleje óta a párbeszédet szorgalmazza.

17:19
október 04, 2022
Vágólapra másolva!

Itt a Gazprom újabb bejelentése!

A Gazprom teljesen felfüggesztheti a gázszállítást Moldovába, amennyiben a Moldovagaz nem fizet október 20-ig. Emellett a Gazprom és a Moldovagaz közötti szerződést is felbontják, mivel a moldáv fél többször megszegte már a megállapodást az idei évben. A Gazprom a vállalat hivatalos Telegram-csatornáján közölte, hogy eddig mindig készek voltak engedni a moldáv kéréseknek, az idei évben viszont a sorozatos szerződésszegések miatt már lépniük kell.

17:38
október 04, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország döntött a TikTok ügyében

Egy orosz bíróság több millió rubeles pénzbüntetést szabott ki a TikTok közösségi videomegosztóra, amiért nem távolította el az "LMBT-propagandát" törvényellenesen népszerűsítő tartalmakat, a Twitch pedig a bíróság szerint "hamis információt" tartalmazó interjút osztott meg, mely egy magas rangú ukrán politikussal készült.

18:00
október 04, 2022
Vágólapra másolva!

Így képzik ki a mozgósított katonákat - videó

18:33
október 04, 2022
Vágólapra másolva!

Több európai légitársaság sem enged fel orosz utasokat

Az utazásszervezők orosz szövetsége szerint az európai légitársaságok egy része nem engedi fel a repülők fedélzetére az orosz utasokat az új szabályok miatt. A Finnair az egyik olyan légitársaság, amely kitiltotta a repülőkről az orosz utasokat, miután az országban szeptember 30-től már turistavízummal sem léphetnek be Oroszország.

19:20
október 04, 2022
Vágólapra másolva!

Japán kiutasította a szapporói orosz konzult kémkedés vádjával

Japán kémkedés vádjával kiutasította kedden az ország északi részében fekvő Szapporóban szolgálatot teljesítő orosz konzult, válaszul arra, hogy Moszkva szeptemberben állítólagos kémkedés miatt Oroszország elhagyására szólította fel a vlagyivosztoki japán konzult.

Hajasi Josimasza japán külügyminiszter kedden bejelentette, hogy a külügyi tárca szerint az orosz konzul immár nemkívánatos személy Japánban, és hat napon belül, azaz jövő hétfőig el kell hagynia a szigetországot.

A japán külügyminisztérium nem említette az orosz konzul nevét, de megismételte, hogy a döntés "arányos válasz az Oroszország intézkedéseire".

Hajasi bejelentése szerint Mori Takeo japán külügyminiszter-helyettes hivatalába kérette Mihail Galuzin tokiói orosz nagykövetet, hogy tájékoztassa a döntésről.

Szeptemberben az orosz hatóságok kémkedés gyanújával őrizetbe vették, majd kiutasították az országból Motoki Tacunori vlagyivosztoki japán konzult, aki múlt héten tért vissza hazájába.

20:44
október 04, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij rendeletet adott ki arról, hogy lehetetlen Putyinnal tárgyalni

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletet adott ki arról kedden, hogy lehetetlen tárgyalni Oroszországgal mindaddig, amíg annak Vlagyimir Putyin az elnöke, és hogy tovább kell erősíteni Ukrajna védelmi képességeit. Ezzel a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) múlt heti döntéseit erősítette meg.

Zelenszkij korábban többször figyelmeztette a Kremlt, hogy Ukrajna újabb területeinek annektálása esetén végképp lehetetlenné válnak a tárgyalások.

Múlt pénteken az ukrán elnök, Ruszlan Sztefancsuk házelnök és Denisz Smihal miniszterelnök aláírta Ukrajna gyorsított eljárásban történő NATO-csatlakozási kérelmét.

21:48
október 04, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán légiparancsnokság megsemmisítését jelentette be az orosz katonai szóvivő

Dnyipro délnyugati külvárosában az orosz légierő nagypontosságú csapása megsemmisítette az ukrán keleti légiparancsnokság törzsét - közölte kedden Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok szerint Harkiv megyében Dvurecsenna, Petropavlivka és Kupjanszk térségében az ukrán fegyveres erők 14. és 92. gépesített dandárja rakétacsapásokban száz katonát veszített, köztük külföldi "zsoldosokat", valamint 16 haditechnikai eszközt.

A donyecki régióban, Liman irányában, Torszke településnél az ukrán 66. gépesített dandár egységeire és két "nacionalista alakulatra" mért hatalmas csapás - összehangolt légi és tüzérségi támadás - több mint 120 embert ölt meg és 14 páncélozott járművet tett üzemképtelenné.

A luhanszki régióban, Liszicsanszk irányában, Hrihorivkánál az ukrán 54. gépesített dandárt érő rakétacsapás mintegy 90 katonát, három harckocsit és hat páncélozott járművet semmisített meg.

22:41
október 04, 2022
Vágólapra másolva!

Rendkívüli tanácskozást tart október 10-én az ENSZ-közgyűlés

Rendkívüli tanácskozást tart október 10-én az ENSZ-közgyűlés a négy ukrajnai régió elcsatolása miatt - derült ki a 194 tagállamnak kedden megküldött körüzenetből.

Diplomáciai források szerint szavazást is tartanak egy határozatról, amelyben Moszkva cselekményeit tervezik elítélni. Ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy a szavazást erről hétfőn meg tudják-e tartani a felszólalók nagy száma miatt.

Oroszország megvétózott egy hasonló határozattervezetet az ENSZ tizenöttagú Biztonsági Tanácsában (BT) pénteken. A voksoláson Kína, Gabon, Brazília és India tartózkodott.

Várakozások szerint nagy többséggel fogják elfogadni az elítélő határozatot az ENSZ-közgyűlésben, bár ennek a voksolásnak az eredményét csak két korábbinak a fényében fogják tudni értékelni.

Márciusban az ENSZ-közgyűlés rekord többséggel, 141 szavazattal ítélte el Oroszország ukrajnai háborúját, 2014-ben pedig a Krím félsziget orosz elcsatolását követően száz tagállam támogatta az Ukrajna területi épségének megőrzéséről szóló határozatot.

23:03
október 04, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij jogilag semmisnek nyilvánította Putyin rendeleteit az ukrán területek függetlenségéről

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jogilag semmisnek nyilvánította kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök azon rendeleteit, amelyek a Krím, a szakadár donyecki és luhanszki "népköztársaságok", valamint a herszoni és a zaporizzsjai megszállt területek Ukrajnától való függetlenségéről szólnak, és még néhányat.

Zelenszkij rendelete szerint következésképpen a Putyin rendeleteinek végrehajtása során hozott és hozandó határozatok is semmisnek minősülnek.

Az Ukrajna függetlenségének kikiáltásáról szóló 1991. augusztus 24-i okmány szerint az ország területe a nemzetközileg elismert államhatáron belül egységes és sérthetetlen, szuverenitása pedig teljes területére kiterjed - olvasható a dokumentumban.

A rendelet megerősíti Ukrajna elidegeníthetetlen szuverén jogát ahhoz, hogy a nemzetközileg elismert államhatár keretein belül helyreállítsa és megőrizze területi épségét, szuverenitását, a nemzetbiztonságot az egyének jogainak védelme érdekében.

A döntés a nemzetközi jog általánosan elismert elveinek és normáinak, valamint Ukrajna hatályos nemzetközi szerződéseinek betartásával született - szögezte le az elnök.

23:22
október 04, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszországban bekérették a kazah nagykövetet, amiért az asztanai ukrán nagykövetet nem utasították ki

Oroszországban bekérették Jermek Koserbajev kazah nagykövetet, amiért az asztanai ukrán nagykövetet, Petro Brublevszkijt az erre vonatkozó bejelentések ellenére sem utasították ki - ismertette kedden Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője, akit a Ria Novosztyi hírügynökség idézett.

Korábban a közösségi médiában olyan felvétel jelent meg, amelyen az ukrán diplomata arról beszélt, hogy a kijevi vezetés arra törekszik, hogy minél több oroszt öljön meg. Nem sokkal később a kazah külügyi tárca közölte, hogy Brublevszkijt bekérették a minisztériumba, ahol tiltakoztak a kijelentései ellen.

A helyi sajtóban szeptember elején olyan hírek jelentek meg, miszerint a hatóságok követelésére elhagyta Kazahsztánt.

Zaharova szerint Moszkva fel van háborodva, miután nem teljesültek Asztana azon ígéretei, hogy Brublevszkij rövid határidőn belül elhagyja Kazahsztánt és soha többé nem térhet oda vissza.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!