A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Herszon jelenleg ukrán kézen, de a háború legvéresebb csatája közeleg

Bahmut, 2022. november 11.
Ukrán tüzérek önjáró löveggel lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmutban 2022. november 10-én.
MTI/AP/Roman Csop
Bahmut, 2022. november 11. Ukrán tüzérek önjáró löveggel lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmutban 2022. november 10-én. MTI/AP/Roman Csop
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 262. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül20 bejegyzés
07:23
november 12, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket itt találja.

07:25
november 12, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 11 ezer menekült érkezett tegnap

Magyarország területére 2022. november 11-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6449 lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4585 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 239 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. november 11-én 116 ember, köztük 28 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

07:27
november 12, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Herszonban vannak az ukrán különleges erők

Az ukrán hadsereg különleges műveleti erői Herszonban, a többi ukrán védő pedig a város szélén tartózkodik - hozta nyilvánosságra Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek esti videóüzenetében

"Történelmi nap a mai: visszatérünk hazánk déli részére. Védőink jelenleg a város (Herszon) szélén tartózkodnak. Már nincs sok hátra, kezdünk bemenni. A különleges egységek viszont már a városban vannak" - fogalmazott az államfő. Zelenszkij méltatta a herszoniakat, amiért türelmesen vártak, és sohasem mondtak le Ukrajnához tartozásukról. A remény Ukrajna számára mindig jogos, Ukrajna mindig visszaveszi azt, ami az övé - hangoztatta az elnök.

08:16
november 12, 2022
Vágólapra másolva!

Fogolycserét tartottak

45-45 hadifoglyot cserélt ki Ukrajna és Oroszország pénteken. Két ukrán katona holttestét is hazavihették Ukrajnába.

08:35
november 12, 2022
Vágólapra másolva!

Így ünnepelték Herszon felszabadítását Kijevben - fotó

Ünneplő tömeg Kijevben 2022. november 11-én Forrás: AFP/Genya Savilov
09:36
november 12, 2022
Vágólapra másolva!

Kuleba: Folytatódik a háború

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt nyilatkozta Herszon visszafoglalása kapcsán, hogy az ország felszabadításáért folytatott harc folytatódik.

"A csatákat megnyerjük, de még nincs vége a háborúnak" - mondta a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozóján Phnompenben.

12:56
november 12, 2022
Vágólapra másolva!

Álcahálót készítenek az ukrán katonáknak - fotó

Az orosz erők ellen harcoló ukrán hadsereg számára készítenek téli álcahálót önkéntesek a nyugat-ukrajnai Lembergben 2022. november 11-én Forrás: MTI/EPA/Mikola Tisz
13:25
november 12, 2022
Vágólapra másolva!

Nincs előrelépés a gabonegyezmény meghosszabbításáról

Az ENSZ és Oroszország képviselői folyamatosan tárgyalnak a gabonaegyezmény meghosszabbításáról, ám egyelőre nem született megállapodás. A júliusi megállapodás szerint november 19-ig biztosított az ukrajnai gabona exportálása a Fekete-tengeren keresztül európai és ázsiai országokba. Az ENSZ célja, hogy legalább egy évvel meghosszabbítsák az egyezséget.

14:33
november 12, 2022
Vágólapra másolva!

Így fogadták az első újságírókat a felszabadított Herszonban - videó

A Sky News tudósítója, Alex Rossi és csapata voltak az első újságírók, akik megérkeztek a felszabadított Herszonba. A helyi lakosok ünnepelve fogadták őket.

15:05
november 12, 2022
Vágólapra másolva!

Új közigazgatási központot jelöltek ki az oroszok

Henicseket nyilvánították a herszoni régió „ideiglenes közigazgatási fővárosává".

A teljes cikket itt olvashatja.

17:09
november 12, 2022
Vágólapra másolva!

Légiriadót rendeltek el Ukrajnában

Szinte az ország egész területére légiriadót rendeltek el szombat délután Ukrajnában, miután megfigyelők arról számoltak be, hogy Fehéroroszország felől felszálló katonai repülőgépeket észleltek.

A nap elején a poltavai régió vezetője jelentett be légiriadót, mert rakétaveszélytől tartottak. Ez követően Szumi, Harkov, Dnyipropetrovszk régiókban és Donyeckben is riadót rendeltek el.

17:29
november 12, 2022
Vágólapra másolva!

Amerikai gyártmányú radarállomások megsemmisítéséről számoltak be

Az orosz hadsereg megsemmisített két amerikai gyártmányú rakétaelhárító radarállomást az Orosz Védelmi Minisztérium állítása szerint.

Szombat délelőtt a minisztérium egy videót tett közzé az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoki állásainak megsemmisítéséről Grad többszörös kilövő rakétarendszerek segítségével.

17:49
november 12, 2022
Vágólapra másolva!

Erdogan üzent a Nyugatnak

Törökország "a Nyugat provokációi ellenére" elkötelezett az ukrán-orosz béketárgyalások mellett - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton.

"A Nyugat, és benne kifejezetten az Egyesült Államok szemmel láthatóan véget nem érő támadást indított Oroszország ellen" - idézte a TRT állami tévécsatorna a török elnököt.

"Oroszország természetesen nagy ellenállást mutat ezzel szemben" - magyarázta a vele utazó újságíróknak az Üzbegisztánból hazafelé tartó Erdogan, aki az elmúlt napokban a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján vett részt Szamarkandban.

A nyugati országok katonai és egyéb segélyekkel támogatják Ukrajnát, és szigorú szankciókat léptettek életbe Moszkvával szemben az ukrajnai invázió februári kezdete óta.

"Azon dolgozunk, hogy a gabonafolyosó mintájára létrehozzunk egy békefolyosót"

- mondta az elnök. "Úgy gondoljunk, hogy ehhez a párbeszéden át vezet az út" - tette hozzá.

Idén tavasszal Törökország volt a házigazdája a rövid életű béketárgyalásoknak Kijev és Moszkva között, és Ankara segítségével jött létre egy határozott idejű gabonaszállítási megállapodás is júliusban, amely azonban november 18-án lejár. A NATO-tag Törökország Ukrajnával és Oroszországgal is jó viszonyt ápol, és próbál közvetíteni a szembenálló felek között.

18:09
november 12, 2022
Vágólapra másolva!

Műholdfelvételeket tettek közzé a Herszonban lerombolt hidakról – fotók

A Maxar által készített felvételek bemutatják a megdöbbentő pusztulást.

19:09
november 12, 2022
Vágólapra másolva!

Döbbenetes ukrán bejelentés

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter arról számolt be, hogy

Ukrajna az elmúlt évben több mint 13,2 millió fegyvert és katonai felszerelést, vásároltak és szállítottak az ukrán fegyveres erőknek, köztük rakétákat és lőszert a tüzérségi rendszerekhez.

Ezenkívül új típusú fegyverzeteket, például Neptun rakétarendszert, Korsar és Skif páncéltörő rakétarendszereket, pilóta nélküli légi rendszereket, a korszerűsített Mig-29MU1 repülőgépeket és a Mi-8-MSB-V helikoptereket adták át az ukrán hadseregnek.

A hadsereg ezen kívül páncélozott járműveket, korszerűsített rakétákat, irányított páncéltörő rakétákat és irányítatlan repülőgép rakétákat, valamint dinamikus harckocsivédelmi elemeket is kapott.

Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök támogatta a 100 haditengerészeti drón megvásárlására irányuló adománygyűjtő kampányt is.

19:47
november 12, 2022
Vágólapra másolva!

Enyhíthetnek az orosz szankciókon

Oroszország szorgalmazni fogja, hogy a Rosselkhozbankot ismét csatlakoztassák a SWIFT-hez. Ezt Szergej Versinyin külügyminiszter-helyettes jelentette be, akit a TASZSZ idézett.

"Nem először tárgyalunk erről, mert az én szemszögemből nézve a Rosselkhozbank visszakapcsolása, amely a mezőgazdasági ügyletek, a mezőgazdasági műveletek többségét biztosítja, kulcsfontosságú kérdés" - mondta Vershinin.

A SWIFT-hez való újbóli csatlakozással elhárul egy akadály az orosz mezőgazdasági termékek exportja elől - mondta a külügyminiszter-helyettes.

20:19
november 12, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán támadást vertek vissza az oroszok

Kraszno-Limanszk irányában az orosz csapatok aktív akciói megakadályozták az Ukrán Fegyveres Erők négy századnyi taktikai csoportjának támadásait a Luhanszki Népköztársaság Szvatovo, Ploscsanka, Makijivka és Cservonopopivka települései irányában – jelentette be Igor Konaszenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője szombaton.

Hozzátették, hogy az orosz hadsereg csapásai több mint 190 ukrán katonát, valamint egy harckocsit, hat páncélozott harcjárművet és öt járművet semmisítettek meg

20:51
november 12, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin külügyminisztere meglepő helyen tárgyalt

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kétoldalú megbeszélést folytatott laoszi kollégájával, Saleumxay Kommasith-tal Phnom Penhben, Kambodzsa fővárosában.

Az orosz külügyminisztérium honlapja szerint a találkozó során Lavrov és Commasit megvitatták az Oroszország és Laosz közötti kétoldalú együttműködés kérdéseit.

A nemzetközi kérdésekről folytatott eszmecsere megerősítette a két ország közeledését a regionális és globális napirenden szereplő kulcsfontosságú kérdésekben - közölte a minisztérium sajtószolgálata.

21:55
november 12, 2022
Vágólapra másolva!

Az amerikaiak a béketárgyalásról beszéltek

Blinken amerikai külügyminiszter megerősítette, hogy az Oroszországgal folytatott tárgyalásokról Kijev dönt, számolt be róla a lenta.ru hírportál.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter megerősítette Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszternek, hogy Kijevnek lehetősége van arra, hogy maga döntsön az Oroszországgal folytatott tárgyalások időpontjáról és tartalmáról.

"A külügyminiszter megismételte, hogy a tárgyalások időzítése és tartalma Ukrajna döntése marad" - áll a hivatal közleményében, amelyet a minisztérium Blinken és Kuleba a kambodzsai fővárosban tartott találkozóját követően adott ki.

Az amerikai delegáció azért érkezett Kambodzsába, hogy részt vegyen a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozóján.

23:03
november 12, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz támadásról beszélnek az ukránok

Lakóépületek között landolt Zaporizzsjában egy orosz Iskander-K ballisztikus rakéta, amely 54 kazettás lőszert tartalmazott - mondta Kirillo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője.

A kazettás lőszerek nem robbantak fel, ami komoly veszélyt jelentett a civilekre.

Átmenetileg evakuálják őket, amíg a robbanóanyag-szakértők megtisztítják a területet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!