A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Fokozódnak a harcok Ukrajnában

Események

conflict TOPSHOTS Horizontal
Ukrainian artillerymen fire a 152 mm towed gun-howitzer (D20) at a position on the front line near the town of Bakhmut, in eastern Ukraine's Donetsk region, on October 31, 2022, amid Russian invasion of Ukraine. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 251. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
07:21
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket itt találja.

07:22
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 10 ezer ember érkezett Ukrajnából tegnap

Magyarország területére 2022. október 31-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5144 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4921 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 166 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.
Az ukrajnai háború elől 2022. október 31-én 72 ember, köztük 32 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

07:27
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Ukrajna folytatja a gabonaegyezményben vállaltak teljesítését

Ukrajna továbbra is végrehajtja a gabonaegyezményt az ENSZ-szel és Törökországgal kötött megállapodások keretében - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Petr Fiala cseh miniszterelnökkel hétfőn Kijevben tartott közös tájékoztatójukon.

Az Interfax-Ukrajina hírügynökség beszámolója szerint Zelenszkij emlékeztetett arra, hogy az ukrán gabona fekete-tengeri szállításáról szóló kezdeményezés keretében két párhuzamos dokumentumot írtak alá. Az első Ukrajna, az ENSZ és Törökország között jött létre. Kijelentette, hogy e három aláíró fél egyike sem közölte, hogy le akarná állítani a gabonaszállítási megállapodást. "Ezért úgy folytatjuk tovább, ahogy megbeszéltük" - szögezte le az államfő.

A második dokumentumot Oroszország, Törökország és az ENSZ írta alá. Zelenszkij megjegyezte, nem hallott arról, hogy ezt az ENSZ vagy Törökország megsértette volna, hiszen ezek az aláíró felek nem érdekeltek abban, hogy Afrikát és Ázsiát éhínség sújtsa.
Ha Oroszország azt mondja, hogy kilép a gabonaegyezményből, az azt jelenti, hogy az utóbbi három fél által megkötött egyezségből lép ki, azaz megszegi az ENSZ-szel és Törökországgal aláírt megállapodását - magyarázta Zelenszkij.

08:17
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Lelőttek 2 orosz támadóhelikoptert Herszon megyében

Az ukrán légierő arról számolt be, hogy október 31-én három percen belül a Déli Légi Parancsnokság légvédelmi rakétaegységei lelőttek két Ka-52-es helikoptert.

09:01
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanásokat hallottak Poltavában

Dmitro Lunin, Poltava kormányzója arról számolt be, hogy november 1-jén éjszaka robbanások hallatszottak a városban. A légiriadó sziréna állítólag hajnali 1:25 körül szólalt meg.

09:57
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna lelőtt 3 orosz UAV-t Poltava felett

Poltava régió kormányzója, Dmitrij Lunin arról számolt be, hogy november 1-jén éjjel három orosz UAV-t lőttek le. "Néhány további UAV még mindig Poltava megye felett repül" – tette hozzá. Arra kérte a lakókat, hogy maradjanak a menedékhelyeken.

10:42
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok 46 lövedéket lőttek ki Szumi megyére

Sumy megye kormányzója, Dmitro Zsivickij arról számolt be, hogy az orosz erők a Krasnopillyát és a Znob-Novhorodskét ágyúzták október 31-én. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

11:36
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Civil területeken okozott kárt 4 orosz drón

A poltavai régió kormányzója, Dmitro Lunin elmondta, hogy már dolgoznak a dróntámadások által okozott tüzek eloltásán.

Lunin nem részletezte, hogy a tüzeket a lelőtt drónok törmeléke okozta-e, vagy a drónok ezeket a helyszíneket vették célba.

Az előzetes információk szerint személyi sérülés nem történt.

12:22
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz katonákat öltek meg délen

Az ukrán déli hadműveleti parancsnokság arról számolt be, hogy az ukrán erők 21 orosz katonát öltek meg, valamint megsemmisítettek egy katonai járművet és egy aknavetőt október 31-én.

13:03
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az Ukrán Fegyveres Erők szerint a háború kezdete óta meghalt 73120 orosz katona, emellett az ukránok megsemmisítettek többek közt 2710 orosz tankot, 277 repülőt, valamint 442 rakétát.
Az adatokat független hírforrás nem erősítette meg.

13:57
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Brit hírszerzés: Oroszország repülőgépeket és rakétát telepít Fehéroroszországba

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az orosz erők "szinte bizonyosan" két MiG-31-es repülőgépet vittek Fehéroroszországba, amik valószínűleg a Killjoy légi indító ballisztikus rakétával vannak felszerelve.

14:29
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Helyreállt a víz- és áramszolgáltatás Kijevben

Vitalij Klicsko, a város polgármestere szerint Kijevben teljesen helyreállították a víz- és áramszolgáltatást.

A közüzemi szolgáltatók körülbelül 24 órát dolgoztak a károk helyreállításán, miután Oroszország október 31-én reggel megtámadta a várost.

Kijev azonban továbbra is folyamatos áramszüneteket vezet be, hogy stabilizálja az energiarendszer működését

14:55
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt, öten megsebesültek Mikolajivban

Vitalij Kim, Mikolajiv kormányzója szerint az elmúlt 24 órában az orosz támadásokban egy ember meghalt, öt civil pedig megsebesült.

Sajnos egy idős nő meghalt az éjszakai orosz támadás során. A fürdőszobájában bujkált, de a rakéta ott "találta" - mondta Kim.

15:18
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Pentagon: Ukrajna 2 NASAMS légvédelmi rendszert kap a közeljövőben

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma október 31-én jelentette be, hogy az ország nyolc NASAMS-t és hozzá kapcsolódó lőszereket ad Ukrajnának.

"Közülük kettő a nagyon közeli jövőben Ukrajnában lesz, a további hatot pedig később kapják meg" - közölték.

15:45
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

87 ezer orosz mozgósított katonát vezényeltek a frontra

Az oroszországi részleges mozgósítás keretében besorozott 300 ezer katonából 87 ezret vezényeltek eddig a harci övezetbe, miután kiegészítő és harci kiképzést kaptak - mondta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy keddi online parancsnoki tanácskozáson.

A tárcavezető szerint

a felkészítésben mintegy háromezer olyan kiképzőt alkalmaztak, akik harci tapasztalatokat szereztek az ukrajnai háború során.

A kiképzésen elsősorban a terepgyakorlatra, valamint a kommunikációs, navigációs és felderítő berendezések használatára összpontosítanak, a központokban harcjármű- és harckocsiszemélyzetet, tüzéreket, mesterlövészeket, drónirányítókat, elektronikus hadviselési szakembereket és másokat képeznek ki.

16:08
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint London részese lehetett az Északi Áramlat elleni támadásnak

Az orosz hírszerző szolgálatok olyan információkat kaptak, amelyek arra utalnak, hogy brit haditengerészeti tanácsadók részesei voltak az Északi Áramlat elleni robbantásoknak - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak.

16:25
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna több mint 300 kamikaze drónt lőtt le

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője szerint az ukrán hadsereg már több mint 300 iráni gyártmányú Shahed-136 drónt lőtt le azóta, hogy Oroszország elkezdte használni őket a háborúban. Hatot közülük a múlt éjjel lőttek le.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország akár 2400 drónt is rendelhetett Iránból.

16:46
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Készenlétbe helyezték a szerb katonaságot

Készenlétbe helyezték a szerb hadsereget, valamint növelték a harckészültséget, hogy a katonaság minden esetleges feladatra azonnal válaszolni tudjon - közölte Milos Vucevic szerb védelmi miniszter kedden.

Mint mondta, az erre vonatkozó utasítást Aleksandar Vucic államfő a hadsereg főparancsnokaként adta ki.

"Természetesen senki nem szeretne semmilyen összetűzést vagy háborút, és eszébe sem jut ilyen játékokat játszani. Szerbia komoly állam, és mindent megtesz annak érdekében, hogy válaszoljon minden kihívással teli helyzetre és lehetséges problémára" - részletezte Milos Vucevic arra reagálva, hogy Albin Kurti koszovói miniszterelnök csak részben és csak rövid időre halasztotta el a koszovói szerbek járműveire vonatkozó rendszámtáblacserét.

A szerb védelmi miniszter közölte: Belgrád nem készül háborúra, de Szerbia nem lehet olyan ország, amely felkészületlenül várja az eseményeket.

17:27
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán veszteségek Oroszország szerint

Az orosz hadsereg az elmúlt két hét folyamán több mint 190 külföldi "zsoldost", 74 harckocsit, 235 egyéb páncélozott járművet, két amerikai HIMARS rakétavetőt és 268 nagykaliberű gépfegyverrel felszerelt járművet semmisített meg - közölte az orosz védelmi miniszter.

17:50
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Kijevben nem járnak a trolibuszok az áramhiány miatt

November 2-ától Kijevben kivonják a trolibuszokat a tömegközlekedésből, ezzel is csökkentve a város elektromos áram felhasználását és igényét - írja a Ria Novosti.

A trolibuszok helyett mindenhol autóbuszok fognak közlekedni,hogy ezzel is csökkentsük a villamoshálózat terhelését és áramot spóroljunk meg - közölte a város polgármestere, Vitalij Klicsko.

18:19
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Maia Sandu: Félő, hogy Moldova áram- és gázellátás nélkül marad a télen

Maia Sandu moldovai államfő szerint országa drámai energiaválsággal küzd, félő, hogy áram és gáz nélkül marad a télen. Az ellátással már most is gondok vannak, és immár minden nap kihívást jelent az ország energiaszükségletének biztosítása.

A moldovai elnök erről Bukarestben beszélt kedden egy nemzetközi konferencián, amelyet a nemi esélyegyenlőségről, a nők politikai szerepvállalásáról tartottak a román parlamentben.

Sandu rámutatott: a háború egyre közelít Moldovához, hétfőn már az ország területére hullott egy - ukrán energetikai célpontra kilőtt - orosz rakéta. Elmondta: a moldovai fogyasztók számára a földgáz a tavalyi ár hatszorosára emelkedett, és jelenleg duplája a romániainak. Mióta Oroszország az ukrán hálózatokat bombázza, a Gazprom felére csökkentette a Moldovába szállított gáz mennyiségét - részletezte.

A villamos energia terén is súlyos a helyzet: kérdésessé vált, hogy lehet-e még számtani a Dnyeszteren túli területeken (Moldova oroszbarát, szakadár részén) előállított energiára. Sandu elmondta: bár hatalmas erőfeszítéseket tesznek, hogy takarékoskodjanak, és a chisinaui kormány megpróbál támogatást nyújtani a kis jövedelmű embereknek, az energiaszámlák a családok jövedelmének 70-75 százalékára emelkedtek.

18:57
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország igyekszik megakadályozni, hogy ukrán civilek haljanak meg

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a háború menetéről szólva azt mondta, hogy az orosz fegyveres erők hatékonyan csökkentik az ukrán katonai potenciált a kritikus infrastruktúrára mért csapásokkal. Hozzátette, hogy az orosz fél ugyanakkor kimerítő intézkedéseket tesz az ukrán állampolgárok halálának megakadályozása érdekében.

Kijevet azzal vádolta meg, hogy ezzel szemben folytatja a civilek és a szociális létesítmények elpusztítását, a "terrorista akciókat". Kifogásolta, hogy az ukrán hadsereg nem hagy fel a zaporizzsjai atomerőmű, az evakuálási pontok és a humanitárius segélyek elosztási helyszíneinek ágyúzásával.

19:53
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev négy kerületében vészhelyzeti áramszünetet vezettek be

A DTEK ukrán áramszolgáltató vállalat közölte, hogy várhatóan a mai nap végéig a főváros, Kijev négy kerületében vészhelyzeti leállást vezetnek be, hogy meg tudják javítani a megsérült vezetékeket.

A javítás ideje alatt időszakosan leállítják a szolgáltatást egyes kerületekben, hogy ne terheljék túl a meglévő hálózatot - írja a Ria Novosti.

20:35
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint a herszoni orosz közigazgatás elköltözött

Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint az orosz közigazgatást Herszonból Szkadovszk városába helyezték át.

21:40
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napon az oroszok több mint 20 ukrán települést támadtak

Az orosz erők ma négy rakéta- és 26 légicsapást mértek Ukrajnára; valamint összesen 27-szer rakéta-sorozatvető rendszerekkel több mint 20 település ellen hajtottak végre támadást - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

Az ukrán vezérkar szerint Fehéroroszország területéről fokozódhat a támadó drónok Ukrajna elleni bevetése - írja a The Guardian

22:00
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Herszon megyéből 70 ezer embert evakuálnak az orosz hatóságok

Megkezdődött a lakosság evakuálása Herszon megyében, a Dnyeper bal partján 15 kilométeres sávban, a három napig tartó kitelepítés akár 70 ezer embert is érinthet - jelentette ki Vlagyimir Szaldo, a régió megbízott kormányzója a Szolovjov Live médiacsatorna keddi adásában.

Az intézkedés oka az a feltételezés, hogy az ukrán hadvezetés nagyszabású rakétacsapásra készülhet a kahovkai vízerőmű gátja ellen. Vasárnaptól a helyi hatóságok közlése szerint a Kahovkai járásban kötelezővé válik a kitelepítés.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az orosz fegyveres erők október 31-én végrehajtott nagy erejű rakétacsapása megzavarta az ukrán fegyveres erők irányítási rendszerét és logisztikáját, valamint a hadiipart.

A tábornok szerint az ukrán tartalék és a hadianyag harcterekre történő vasúti szállítása jelentős akadályokba ütközik.

22:27
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin elárulta Erdogannak, hogy mi kell a gabonaszállítás felújításához

A Szevasztopol elleni dróntámadás kivizsgálása és Kijev által adott biztonsági garanciák után lehet csak felújítani a gabonaegyezmény végrehajtását - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a török hivatali partnerével, Recep Tayyip Erdogannal kedden folytatott telefonbeszélgetésen.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

23:21
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Katonai hírszerzés: Az orosz csapatok katonai felszereléseket helyeztek el a zaporizhzsjai erőmű tetején

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési igazgatósága szerint az orosz katonák az erőmű ötödik blokkjának tetején helyeztek el légi felderítést segítő eszközöket.

23:22
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Légiriadót hirdettek Ukrajna négy régiójában

Légiriadót jelentettek be Ukrajna Harkov, Poltava, Dnyipropetrovszk és Szumi térségében

- derül ki az ukrán digitális ügyek minisztériumának online légiriadó térképének adataiból.

00:38
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán sajtó robbanásokról számolt be a Kremenchug régióban

Korábban légiriadót jelentettek be a térségben.

A csapásokat energetikai, védelmi ipari, katonai parancsnoki és kommunikációs létesítményekre hajtják végre az egész országban, Harkovtól és Kijevtől Lvovig és Ivano-Frankivszkig.

Azóta minden nap légiriadót hirdetnek az ukrán régiókban, esetenként az egész országban.

Volodimir Zelenszkij október 18-án azt mondta, hogy Ukrajnában az erőművek 30%-a megsemmisült, ami hatalmas áramkimaradásokhoz vezetett.

Zelenszkij honlapján már november 1-jén megjelent az információ, hogy Ukrajna energetikai infrastruktúrájának mintegy 40%-a súlyosan megsérült.

00:59
november 01, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán sajtó szerint az orosz erők Dnyipropetrovszk régiót bombázták

Az ukrán sajtó robbanásokról számol be a dnyipropetrovszki Nikopolban.

Korábban légiriadót jelentettek be a térségben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!