A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Újabb rakétatámadások Ukrajnában

Események

conflict Horizontal WAR AND CONFLICT WAR orosz ukrán háború
Civilek menedéket keresnek egy metróállomáson a légiriadó idején Kijev központjában
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 294. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
05:04
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:13
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Két konferencia Ukrajnáról

Éjszakai videóbeszédét Volodimir Zelenzkij ukrán elnök azzal kezdte, hogy beszámolt a Párizsban rendezett két konferenciáról, amelyeken Ukrajna anyagi és fegyverzeti támogatása, valamint a francia vállalkozások újjépítésben betölthető szerepe volt a téma. Mindkét tanácskozást különösen hasznosnak érezte.

05:17
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

18 milliárd euró

Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével beszélve az ukrán államfő megköszönte az Ukrajna jövő évi 18 milliárd eurós támogatásáról szóló döntést, valamint az Európai Békeprogram 2 milliárd euróval történő növelését. Ezek az alapok szerinte nagyban segíthetik a társadalmi stabilitás megőrzését. Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy tervei szerint ( minden bizonnyal videókapcsolan keresztül) részt vesz az Európai Tanács december 15-i ülésén. 

05:43
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Vezető szerepet kaphat Új-Zéland

Új-Zéland parlamentjének ülésén videókapcsolaton keresztül szólalt fel az ukrán elnök, aki arra kérte a szigetországot, hogy vállaljon vezető szerepet az ukrán békeképlet egyik – a környezetbiztonsággal és aknamentesítéssel kapcsolatos – záradékának nemzetközi szintű támogatásában.

"Új-Zéland azon országok közé tartozik, amelyek megértik, hogy a természeti környezet elpusztítása egyenlő az élet pusztulásával, és amely segítheti térsége diplomáciai mozgósítását az ukrán békeképlet megvalósítása érdekében" - mondta Volodimir Zelenszkij.

06:10
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Új-Zéland több segélyt ígért

Új-Zéland miniszterelnöke újabb 1,94 millió dollár értékű humanitárius támogatást jelentett be Ukrajnának. Jacinda Ardern azután tett ígéretet a segélyre, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólalt az új-zélandi parlamentben.

Beszédében Ardern asszony kijelentette, hogy az ukrajnai háború "nem válhat kapuvá egy polarizáltabb és veszélyesebb világ felé a következő generációk számára".

06:36
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz tisztviselő nem tud újabb fogolycsere-tárgyalásról

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a Kreml egyik vezető tisztviselője azt nyilatkozta, hogy nincs tudomása az Egyesült Államokkal való újabb fogolycsere-tárgyalásról vagy annak tervezéséről. Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó megjegyzéseire válaszolt, aki tegnap újságíróknak azt mondta, hogy Washington a héten tárgyal Moszkvával a 16 éves börtönbüntetését töltő amerikai Paul Whelan ügyében.

"Van egy osztályunk, amely ezzel az üggyel foglalkozik. Információim szerint nem várható kapcsolatfelvétel ebben a témában azokon a vonalakon, amelyekről tudok" - mondta Rjabkov.

A kémkedés miatt elítélt amerikai tengerészgyalogos négy éve van fogságban. Sokáig úgy tűnt, az ő elengedéséről is tárgyalnak, amikor Brittney Griner fogolycseréjéről egyeztettek az amerikaiak és az oroszok, de Whelant végül kivették az egyezségből. Az amerikaiak szerint az oroszok egy külön megállapodásban a Németországban gyilkosság miatt életfogytiglani börtönre ítélt Vadim Kraszikov szabadulását próbálják így elérni.

06:40
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. december 13-án az ukrán-magyar határszakaszon 4522 lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3448 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 138 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte a rendőrség.

06:45
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások hallatszottak Kijevben

Két szemtanú azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a városban és a környező régióban a robbanások előtt körülbelül 20 perccel már légiriadó volt.

Olekszij Kuleba, a kijevi régió kormányzója elmondta, hogy légvédelmi rendszerek működnek.

Olekszij Goncsarenko ukrán parlamenti képviselő azt mondta, hogy három robbanás történt.

07:09
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

A generátorok olyanok, mint a páncélok

A generátorok ugyanolyan fontosak, mint a páncélok, hogy segítsenek Ukrajnának túlélni az energiaterrorizmus okozta válságot ezen a télen – mondta Volodimir Zelenszkij. Ukrajnának további 800 millió euróra van szüksége ahhoz, hogy túlélje a telet, és 1,5 milliárd euróra az energiahálózatot ért hosszú távú károk helyreállításához – mondta Ukrajna elnöke az infrastruktúra és a humanitárius segítségnyújtás koordinálására összehívott párizsi konferencián.

07:35
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Egymilliárd eurós felajánlás

Több mint 1 milliárd eurót gyűjtöttek össze Ukrajna támogatására a párizsi segélykonferencián – mondta Catherine Colonna francia külügyminiszter. A 46 ország és 24 nemzetközi szervezet által felajánlott pénzt Ukrajna súlyosan sérült energiahálózatának helyreállítására, az élelmiszerszektorra, a vízellátásra, az egészségügyre és a közlekedésre használnák fel.

08:23
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok hamarosan dönthet a Patriot rakétákról

Az Egyesült Államok véglegesíti a Patriot rakétavédelmi rendszer Ukrajnába küldésének terveit, a döntést akár a héten bejelenthetik – közölte három amerikai tisztviselő a Reuters hírügynökséggel. A földi légvédelmi rendszereket, mint például a Raytheon Technology Corp Patriotja, a bejövő rakéták elfogására fejlesztették.

Ukrajna már régóta kért olyan légvédelmi rendszereket a nyugati szövetségeseitől, mint a Patriot, hogy megvédjék az ország energetikai infrastruktúráját az orosz támadásoktól.

08:40
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Letartóztattak egy oroszt, aki megpróbált bejutni az ukrán hadseregbe

Letartóztatott az orosz titkosszolgálat egy orosz állampolgárt, aki megpróbált csatlakozni Ukrajna fegyveres erőihez – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség. A Mongóliához közel eső Hakasz Köztársaságból származó férfit otthonától mintegy 400 kilométerre, a szibériai krasznojarszki repülőtéren vették őrizetbe. 12-20 év börtön vár rá "árulási kísérlet" vádjával.

08:50
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Készültségben az ukrán légvédelem

Robbanásokat jelentettek Kijevből szerdára virradóra, a főváros polgármestere megerősítette a hírt.

Vitalij Klicsko Telegramon azt közölte, a robbanások a belvárosi részben történtek, a helyszínre mentőalakulatokat küldtek, részleteket pedig később tudnak mondani. Áldozatokról egyelőre nem érkezett hír.

A katasztrófavédelem szerint Kijevben és környékén mintegy 20 perccel a robbanások előtt megszólaltak a légvédelmi szirénák. A légvédelmet készültségbe helyezték a nyugat-ukrajnai Zsitomirban és Vinnyicában is.

09:08
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz szakértő: Lengyelország Kalinyingrád megtámadására készül

Anton Gerascsenko, az ukrán kormány tanácsadója megosztott egy felvételt, amin az orosz állami televízióban szakértők beszélnek a háborúról. A megbeszélés során egy, a videóban meg nem nevezett személy azt javasolja, hogy a Kremlnek "erősebb és modernebb fegyverrendszereket" kellene gyártania, tekintettel arra, hogy "a közeljövőben elkerülhetetlen a NATO-val való összecsapás". A továbbiakban azt állítják, hogy Lengyelország "nyíltan készül" Kalinyingrád megtámadására, hozzátéve: "Így becslésem szerint ennek a konfliktusnak a valószínűsége nagy."

Kalinyingrád, a Lengyelország és Litvánia közé szorult orosz exklávé, kulcsfontosságú kikötőváros a Balti-tengeren, ott állomásozik az orosz balti-tengeri haditengerészet.

09:30
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb szankciók

A brit külügyminisztérium bejelentette, hogy szankciókat vezet be 12 orosz parancsnok ellen az ukrán városok elleni támadásokban játszott szerepük miatt. Köztük van Robert Baranov vezérőrnagy, akit a Bellingcat az orosz cirkálórakéták programozásának és célzásának parancsnokaként azonosított, valamint négy iráni, köztük az iráni drónmotorokat gyártó MADO társtulajdonosa és ügyvezető igazgatója.

10:01
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások Kijevben, több épületet ért találat

Robbanásokat jelentettek Kijev belvárosából szerdára virradóra, a főváros polgármestere megerősítette a hírt.

Vitalij Klicsko a Telegramon azt közölte, az ukrán légvédelem az orosz légierő 10 iráni gyártmányú drónját semmisítette meg Kijev és környéke fölött. 

Az ukrán elnöki hivatal egyik tanácsadója, Kirilo Timosenko ugyancsak a Telegramon azt mondta, a robbanások megrongáltak két épületet a kerületben, ahol egyébként több kormányépület is található, valamint károk keletkeztek a Kijev mellett fekvő Visnyeve egyik lakóépületében is.

10:15
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a felirat volt a Kijevbe becsapódó drónon

A Nexta felvétele szerint az egyik lezuhant drón darabján oroszul a "Rjazanyért!" felirat olvasható.

December 5-én támadás érte a nyugat-oroszországi Rjazany városában lévő orosz katonai légibázist. Egy orosz Tu-95-ös bombázó megrongálódott, három katona meghalt - közölte utóbb az orosz védelmi minisztérium.

10:51
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Megnevezte Ukrajna az oroszok egyetlen szövetségesét – videó

Az ukránok szerint az oroszok egyetlen szövetségese a sár, de ez a szövetség is átmeneti, csak a fagyokig tart.

11:14
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij javaslata az oroszoknak

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Kijevnek el kell fogadnia az új területi realitásokat, elutasítva Volodimir Zelenszkij elnök békejavaslatát, amely az orosz csapatok kivonását tartalmazza, a szóvivő szerint ez nem fog megtörténni.

12:00
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb drónt lőtt le a kijevi légvédelem

A kijevi városi katonai közigazgatás közlése szerint az ukrán hadsereg újabb Shahed drónt lőtt le, így összesen 11-et semmisítettek meg.

12:36
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Megerősítették: amerikai Patriot rakétákat kap Ukrajna

Az Amerika Hangja (VoA) Pentagon-forrása megerősítette, hogy az USA Patriot rendszert küld Ukrajnába.

A VoA egy meg nem nevezett amerikai védelmi tisztviselőre hivatkozva azt állítja, hogy a héten bejelenthetik a döntést a Patriot rakétarendszer Ukrajnába küldéséről. A rakéták küldéséről korábban a CNN és a Reuters is írt.

12:50
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Nem lesz karácsonyi tűzszünet

A Kreml szerdán közölte, hogy nem kapott semmilyen javaslatot az ukrajnai "karácsonyi tűzszünetről".

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hét elején felszólította Oroszországot, hogy karácsonyig kezdje meg csapatainak kivonását országából, ami az első lépés lenne a közel 10 hónapja dúló háborúban a béke felé vezető úton.

13:24
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa: Ajándék helyett segítsék inkább az ukránokat

Ferenc pápa arra szólít fel, hogy idén kevesebbet költsenek az emberek karácsonyi ünnepségekre és ajándékokra, és a különbözetet küldjék el az ukránoknak, hogy segítsenek nekik átvészelni a téli éhezést és hideget.

"Szép dolog a karácsonyt ünnepelni, de csökkentsük a karácsonyi költekezés mértékét. Legyen szerényebb karácsonyunk, szerényebb ajándékokkal, és amit megspórolunk, azt küldjük el az ukrán népnek, amelynek szüksége van rá" – mondta a pápa.

14:15
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Nem érte dróncsapás a kijevi energetikai infrastruktúrát

Az orosz dróncsapások Kijev és az ukrán főváros környéke ellen szerdán nem tettek kárt egyetlen energetikai létesítményben sem - közölte az Ukrenergo országos áramhálózat-üzemeltető.

Oroszország október óta rakéta- és dróncsapások hullámaival veszi célba Ukrajna energetikai infrastruktúráját.

"A légvédelmi erők briliáns munkájának köszönhetően az energetikai infrastruktúra létesítményei nem sérültek meg (szerdán) - mind a 13 drónt lelőtték" - közölte az Ukrenergo a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

14:57
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Több rakéta csapódott be Herszonba – videó

Az oroszok rakétacsapást mértek a város regionális közigazgatási épületére - közölte egy magas rangú ukrán tisztviselő. Kijlo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője elmondta, hogy az épület két emeletén keletkezett kár, de a jelentések szerint senki sem sérült meg.

Oroszország folyamatosan lövi a várost, amióta az ukránok visszafoglalták.

15:21
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Üzent Ukrajna Putyinnak

Mihajlo Podoljak, Ukrajna elnöki tanácsadója visszavágott a Kreml azon megjegyzéseire, miszerint Kijevnek figyelembe kell vennie az új területi "realitásokat", amelyek közé tartozik négy ukrán régió Oroszország általi annektálása.

Válaszában Podoljak azt mondta, hogy Peszkovnak és Vlagyimir Putyin elnöknek el kell fogadnia az "új valóságot", miszerint "nincsenek ellopott ukrán területek örökre".

Peszkov korábban azt mondta, Ukrajnának el kell fogadnia az új területi realitásokat , beleértve azt is, hogy Ukrajna Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk tartományai Oroszország "új alattvalói". A legtöbb ENSZ-tagország elítélte, hogy Moszkva törvénytelenül annektálta az ukrajnai régiókat.

15:43
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Szaharov-díjat kapott az ukrán nép

Átvették az Európai Parlamentnek (EP) a gondolat szabadságáért, az emberi jogok védelméért odaítélt Szaharov-díját az EP szerdai strasbourgi plenáris ülésén a díjazott ukrán nép képviselői.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki videokapcsolaton keresztül kapcsolódott az eseményhez, azt mondta: elképzelhetetlen a béke Európában Ukrajna szabadsága nélkül.Kijelentette: a háború Európa ellen is zajlik. Az ukránok és az európaiak úgy fognak győzedelmeskedni az agresszor fölött, hogy senkinek sem sikerül leszakítani Ukrajnát Európáról. Hangsúlyozta: mindenkit el kell számoltani, aki háborús bűnöket követett el Ukrajnában. Így lehet csak megvédeni a szabadságot, az emberi jogokat, a jogállamiságot és minden közös értéket - tette hozzá az ukrán elnök.
Roberta Metsola, az Európai parlament elnöke beszédében emlékeztetett: az ukrán nép Oroszország provokáció nélkül indított háborúja miatt folytatott honvédő küzdelme elismeréseként részesült az elismerésben.

17:13
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz rakéták csapódtak a herszoni kormányzói hivatal épületére

Az orosz erők tüzet nyitottak a dél-ukrajnai Herszonban a megyei kormányzói hivatalra szerdán, az épület két szintje megrongálódott - közölte az ukrán főügyészség. A közlemény szerint délelőtt rakéta-sorozatvetőkkel lőtték az oroszok Herszon városközpontját, és eltalálták a hivatali épületet. A robbanások lökéshulláma kitörte a környező lakóházak ablakait, egy épület teteje kigyulladt. A megyeszékhelyet ért szerdai orosz támadások következtében hat helyi lakos szenvedett különböző fokú sérüléseket.

19:18
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz katonák elfoglaltak egy donyecki települést

Túlnyomórészt elfoglalták az orosz fegyveres erők Vodjane települést a donyecki régióban - jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy Kupjanszk irányában, az ukrán fegyveres erők állásaira öt település környékén mért tüzérségi csapások következtében mintegy száz katona esett el, egy páncélozott harcjármű, egy páncélozott jármű és hat kisteherautó pedig üzemképtelenné vált. Az ukrán hadsereg Konasenkov szerint Liman irányában több mint hatvan halottat és sebesültet, egy gyalogsági harcjárművet és két kisteherautót, Donyeck környékén, ahol Vodjanét az orosz erők gyakorlatilag elfoglalták, mintegy félszáz katonát, egy harckocsit, három páncélozott harcjárművet és négy kisteherautót, a donyecki régió déli részén pedig mintegy nyolcvan katonát, három páncélozott harcjárművet és négy járművet veszítettek.

21:40
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Rakétákkal támadja Klintsy városát az ukrán tüzérség

A brjanszki régió kormányzója, Alekszandr Bogomaz szerint az ukrán tüzérség rakétákkal támadja Klintsy városát. Az ukrán rakétákat azonban az orosz légvédelemnek sikerült hatástalanítania.

22:17
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Olginkát támadja az ukrán tüzérség, ketten meghaltak

Egy nő és egy férfi halt meg az ukrán tüzérség támadása során Olginkában.

22:51
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Megszűnt az áramszolgáltatás Ardonban

Az ukrán rakétatámadás miatt megszűnt az áramszolgáltatás Ardon településen - jelentette ki Alekszandr Bogomaz, Brjanszk kormányzója. Bogomaz szerint az oroszok által szétlőtt ukrán rakéták darabjai miatt sérült meg a hálózat.

23:52
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás a Kurszk régióban

Kurszk kormányzója: A légvédelem az esti órákban működésbe lépett a Kurszk régió felett, nem voltak áldozatok.

Szerda késő este a Kursk Telegram csatornáin egy videó volt látható, amelyen robbanások hangjai hallatszanak, villanások láthatók. Azt is közölték, hogy a helyi lakosok két robbanást is hallottak.

A légvédelmi rendszer működött a Kurszk régió felett ma este. Nem voltak áldozatok és károk. Köszönet védőinknek" - írta Starovoit a Telegram csatornáján.

00:53
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok nem számít a harcok lezárására az év vége előtt

Az Egyesült Államok nem számít arra, hogy a harcok leállnának Ukrajnában a télen, illetve, arra sem mutatnak jelek, hogy a háború véget érne az év vége előtt - jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának kommunikációs vezetője szerdán egy sajtóbeszélgetésen.

Arra a keddi sajtóértesülésre, miszerint az Egyesült Államok Patriot típusú nagy hatótávolságú légelhárító rendszert ad Ukrajnának, John Kirby úgy fogalmazott, nem tudja megerősíteni, hogy megállapodás született volna a szállításokról.
Kedden Pat Ryder, a légierő dandártábornoka megerősítette, hogy zajlanak az egyeztetések az ukrán légvédelem erősítéséről, de nem kommentálta a sajtóértesülést, miszerint Patriotokról is szó van.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!