A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Újabb Patriot-rakétákat kapnak az ukránok, elhúzódhat a háború

Események

conflict TOPSHOTS Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katona egy ZU-23-2 légelhárító automata ágyúval lő a harkovi régió frontvonalát.
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 302. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
05:03
december 22, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:17
december 22, 2022
Vágólapra másolva!

Patriot rakétákat kap Ukrajna

„Remek hírekkel térek haza. Biden elnök bejelentette, hogy új, 1,85 milliárd dolláros katonai segélycsomagot küld Ukrajnának. És ennek a csomagnak a legerősebb eleme a Patriot rakétavédelmi rendszer, ami jelentősen megerősíti a légvédelmünket. Ez egy fontos lépés a hatékony légi pajzs létrehozásában Ukrajna számára. Csak így tudjuk megfosztani Ooszországot a fő csapásmérő eszközétől, attól, hogy rakétákkal lőjje városainkat és az infrastukrurális létesítményeket" – mondta Washingtonban az ukrán államfő.

05:23
december 22, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb 45 milliárd dollár

Ukrajna Washingtonban tartózkodó elnöke reményét fejezte ki, hogy az amerikai kongresszus csaknem 45 milliárd dollár értékű pénzügyi támogatási csomagot fogad el Ukrajna számára. "Köszönöm ezt a nagy támogatást! Az Egyesült Államoknak a szabadság védelmébe történő befektetésének minden dollárja a globális biztonság valódi és kézzelfogható megerősítését jelenti" - mondta Volodimir Zelenszkij.

05:48
december 22, 2022
Vágólapra másolva!

Mit tud a Patriot és miért ennyire drága?

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy egy katonai segélycsomag részeként Patriot légvédelmi rendszert ad át Ukrajnának és kiképzi a rendszer működtetését végző személyzetet. De mi is maga a Patriot?

A Patriot az egyik legfejlettebb amerikai légvédelmi rendszer, egy rakétaelhárító rakéta, ami alkalmas repülőgépek, valamint ballisztikus és cirkáló rakéták semlegesítésére egyaránt. A Patriot egy nagy teljesítményű radarból, vezérlőállomásból, áramfejlesztőből, kilövőállomásokból és egyéb segédjárművekből álló mobil rendszer, amelynek egységeit teherautókra telepítették. Radarjának hatótávolsága több mint 150 km. Indítókontéreében 16 rakétának van hely.

A 80-as évek óta folyamatosan modernizált rendszer jelenleg annyira korszerű elektronikát használ, amivel a rakéta a célt mindig telitalálattal éri el, így feleslegessé vált a robbanótöltet, a cél megsemmisítése kizárólag a rakéta mozgási energiájával történik.

A Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (Center for Strategic and International Studies) szerint egy újonnan gyártott egyetlen Patriot rendszer 1,1 milliárd dollárba kerül. Noha a Patriot képes lelőni azokat a "kamikaze" drónokat is, amelyeket Oroszország gyakran használt a kritikus infrastruktúrák eltalálására, katonai szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ez rendkívül költséges módszer lenne a több ezer dollárba kerülő drónok megsemmisítésére.

A személyzet kiképzése és a rendszer telepítése miatt valószínűleg több hónapnak kell eltelnie, mire a Patriot bevethető az ukrán csatatéren.

Patriot rendszer egy 2006-os hadgyakorlaton Forrás: AFP/Sam Yeh
06:11
december 22, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij küzd a szövetségesek háborús kimerültsége ellen is

Az Egyesült Királyság egykori ukrajnai nagykövete azt mondta, hogy Volodimir Zelenszkij fő célja az Egyesült Államokban tett látogatása során, hogy „leküzdje a háborús fáradtságot" a nyugati szövetségesek körében.

Leigh Turner a Sky Newsnak azt mondta: "Kezdetben mindenki Ukrajnát támogatta, minden nyugati kormány, valamint Nagy-Britannia és az Egyesült Államok népe erősen támogatta Ukrajnát abban, hogy fegyvereket kapjon, a menekülteket pedig befogadták otthonaikba. Tíz hónappal később azonban itt a tél, és sok más válság is van... a Republikánus Párt több képviselője is ellenzi, hogy több segélyt nyújtsanak Ukrajnának."

Zelenszkij természetes célja, hogy hónapokig vagy akár évekig "egységben" akarja tartani az Ukrajnát támogató országokat a katonai segítségnyújtás érdekében. Ennek egyik fontos eleme, hogy a háború kitörése óta először utazott külföldre személyesen tárgyalni, és az út pont a legnagyobb támogató Egyesült Államokba vezetett.

06:46
december 22, 2022
Vágólapra másolva!

Biden: Ukrajna szembeszállt Oroszország elvárásaival

Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök most először találkozott személyesen a háború kitörése óta. Az amerikai elnök közös sajtótájékoztatójukon méltatta Ukrajnát a sikereiért, és kijelentette, hogy az ukrán nép "törhetetlen elszántsággal" küzd a háború során.
Az amerikai elnök a Kremlre célozva kijelentette, hogy Oroszország fegyverként használja a telet, és hozzátette, hogy szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nem áll szándékában megállítani a háborút.

07:06
december 22, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. december 21-én az ukrán-magyar határszakaszon 7858 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4342 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 258 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte a rendőrség.

07:32
december 22, 2022
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok addig támogatja Ukrajnát, ameddig kell

Joe Biden kijelentette, hogy Washington addig nyújt támogatást Ukrajnának, "ameddig kell". Az Egyesült Államok elnöke egy új, 1,8 milliárd dolláros biztonsági támogatási csomagot jelentett be Ukrajnának, melynek része a Patriot légvédelmi rakétarendszer. Biden azt mondta, hogy ez kritikus eszköz lesz Ukrajna kezében, de "a kiképzés eltarthat egy ideig". Hozzátette, hogy Patriot egy védelmi rendszer, nem arra szolgál, hogy eszaklálja a problémát.

08:00
december 22, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Nem lehet igazságos a béke

A Washingtonban tartózkodó Volodimir Zelenszkijt újságírók arról kérdezték, hogy mi a tisztességes módja a háború befejezésének. Az ukrán elnök erre apai helyzetéről beszélt: „Sajnálom, hogy ma sokat beszélek a gyerekekről, de apaként szeretném hangsúlyozni, hogy hány szülő veszítette el fiát és lányát a frontvonalban. Mi számukra a béke? A pénz semmi, nincs kárpótlás vagy jóvátétel. Ők a bosszúból élnek. Minél tovább tart a háború, annál tovább tart ez az agresszió, és annál tovább élnek ezek a szülők a bosszúból. A ránk kényszerített háborúban nem lehet igazságos béke."

08:15
december 22, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszoknak több eszközük van

Az ukrán elnök a kongresszusi beszdében azt mondta: „Az orosz megszállóknak jelentős előnyük van a tüzérségben, előnyük van a lőszerben, sokkal több rakétájuk és repülőgépük van, mint nekünk valaha volt, de a védelmi erőink mégis kitartanak." Az ukrán katonákat azokhoz az amerikai csapatokhoz hasonlította, akik ellenálltak a németeknek az 1944 karácsonyán vívott bulge-i csatában az Ardennekben.
Az ukránok harcolnak és meghalnak. A legkevesebb, amit Amerika tehet, az az, hogy fegyverekkel látja el őket, hogy ellenálljanak" - mondta az ukrán elnök, aki arra törekedett, hogy ellenségét az amerikai politikusok által értelmezett módon definiálja – az Egyesült Államok másik ellenségével, Iránnal szövetséges államként.

„Oroszország szövetségesre talált a népirtó politikájában Iránban. Az ott gyártott kamikaze drónok veszélyt jelentenek civil lakosainkra és a kritikus infrastruktúránkra egyaránt. Csak idő kérdése, hogy mikor fognak csapást mérni másokra is, ha most nem állítjuk meg őket. Meg kell tennünk!" - mondta az ukrán elnök.

08:36
december 22, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin: Nincs pénzügyi korlátja a hadsereg támogatásának

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin ígéretet tett arra, hogy bármit megad hadseregének, amit csak kér, és nincs pénzügyi korlát arra vonatkozóan, amit a kormány felszerelés és hardver tekintetében biztosít.

Putyin Moszkvában beszélt, miután találkozott Oroszország legmagasabb katonai tisztségviselőivel, és kijelentette, hogy a hadsereg számára nincsenek „finanszírozási korlátozások".Az ország, a kormány mindent megad, amit a hadsereg kér. Mindent. Putyin támogatta védelmi minisztere azon tervét is, amely szerint a fegyveres erők létszámát több mint 30%-kal, 1,5 millió fősre növelnék.

08:56
december 22, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin elismerte a problémákat

Vlagyimir Putyin elismerte, hogy a szeptemberben elrendelt 300 000 tartalékos behívása nem ment zökkenőmentesen. „A végrehajtott részleges mozgósítás – mindenki jól tudja – feltárt bizonyos problémákat, amelyeket azonnal orvosolni kell" – mondta.

A behívás erős kritikát kapott, mivel az újoncokat sokszor fizikailag alkalmatlannak vagy túl öregnek ítélték meg, és nem rendelkeznek alapvető felszereléssel.

09:18
december 22, 2022
Vágólapra másolva!

Új amerikai nagykövet Moszkvában

Az amerikai szenátus elsöprő, 93-2 arányú szavazattal megerősítette Lynne M. Tracy kinevezését az Egyesült Államok új oroszországi nagykövetévé szerdán. „Az lesz a feladata, hogy szembeszálljon Vlagyimir Putyinnal" – idézte az Associated Press a szenátusi többségi vezetőt, Chuck Schumert.

Az oroszul kiválóan beszélő karrierdiplomata Lynne M. Tracy 1995 óta lát el külszolgálati feladatokat a közép-ázsiai térségben, 2014 és 2017 között helyettes vezetőként dolgozott már a moszkvai nagykövetségen is, legutóbb ő volt az Egyesült Államok örményországi nagykövete.

09:57
december 22, 2022
Vágólapra másolva!

Donyecket bombázzák az ukránok

Az ukrán katonák öt 155 mm-es lövedéket lőttek ki Donyeck Kijev és Kujbisev régióira – írja a RIA Novosztyi.
A NATO-országok 155 milliméteres kaliberű tüzérséget használnak. Az Egyesült Államok 155 milliméteres kaliberű, nagy hatótávolságú M777 tarackokat szállított Kijevnek, az ukránok többek között ezeket használják Donyeck és Luhanszk támadásánál.

10:25
december 22, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán katonák szándékosan lőtték a Kalinyin kórházat

Az ukrán csapatok szándékosan lőtték a Kalinyin kórházát – mondta Denis Pusilin, a DPR megbízott vezetője.
Teljes bizonyosággal kijelenthetjük, hogy az ellenség szándékosan találta el Kalinin kórházát. Szándékosan lőtte a kalinyini kórházat egymás után két nap is - mondta a Szolovjov élő adásában.

Vasárnap ukrán katonák tűz alá vették a donyecki Kalinin kórházat, három épület is megrongálódott. Egy beteg meghalt.

12:03
december 22, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok 18 rakétát lőttek Novoszelovkára és Mayorskra

Az ukrán katonák 18 lövedéket és hat aknát lőttek ki Novoszelovkára és Mayorsk-ra – írja a RIA Novosztyi. Az ukrán csapatok további 11 darab 152 milliméteres lövedéket lőttek ki Maiorszk településre.

12:04
december 22, 2022
Vágólapra másolva!

A donyecki támadásban súlyosan megrongálódott a Galaktika bevásárlóközpont

A Galaktika bevásárlóközpont megrongálódott Donyeck Petrovszkij kerületének bombázása során - mondta Alekszej Kulemzin, a DPR fővárosának polgármestere.
A Petrovszkij negyed utolsó bombázása során találat érte a Galaktika bevásárlóközpontot, a parkolóban autók rongálódtak meg. Az információ pontosítása folyamatban van" - írta Telegram csatornáján.

12:19
december 22, 2022
Vágólapra másolva!

Meghosszabbították a terror riasztást Krím-félszigeten

Január 6-ig meghosszabbítják a terrorfenyegetettség magas szintjét a Krím egyes régióiban – közölte Szergej Akszjonov köztársasági elnök.

„A Krími Köztársaság és állampolgárai biztonságának és terrorizmusellenes védelmének biztosítása érdekében 2022. december 22-én 20:00-tól 2023. január 6-án 20:00-ig magas ("sárga") szintű terror riasztás van érvényben – mondta Aksjonov a Telegramon kiadott közleményében.

12:29
december 22, 2022
Vágólapra másolva!

Kigyulladt egy repülőgép-hordozó

Javítási munkák közben kigyulladt a Admiral Kuznetsov repülőgép-hordozó - írja a Ria News.

12:37
december 22, 2022
Vágólapra másolva!

Több ukrán régióban is légiriadót rendeltek el

Légiriadót rendeltek el Dnyipropetrovszk, Harkov, Zaporozsje régiókban, valamit Kijevben is.

12:49
december 22, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok Donyeck irányába folytatják offenzívájukat

Az orosz fegyveres erők 50 katonát és két harckocsit semmisítettek meg Donyecknél - közölte az orosz Védelmi Minisztérium.

13:07
december 22, 2022
Vágólapra másolva!

Megsebesült a volt a volt Roszkoszmosz-vezér és a helyi kormányfő Donyeck ukrán ágyúzásában

Két ember meghalt és mások mellett Dmitrij Rogozin volt orosz miniszterelnök-helyettes, a Roszkoszmosz orosz űrügynökség volt vezérigazgatója, valamint Vitalij Hocenko, a Donyecki Népköztársaság kormányfője is megsebesült, amikor ukrán tüzérségi támadás ért egy donyecki szállodát - közölték csütörtökön orosz hírügynökségek.

Rogozin, aki Cári Farkasok elnevezéssel katonai tanácsadó csoportot alapított az elcsatolt szakadár köztásaságok fegyveres alakulatainak haditechnikai támogatására, a Telegram-csatornáján azt írta, hogy egy szűkkörű tanácskozáson vett részt a szállodában, amelyet a nyolc éve tartó Donyec-medencei konfliktus során egyszer sem ért támadás. Megállapítása szerint "valaki kiszivárogtatta az információt" az eseményről, mire "120 vagy 155 milliméteres" ágyúkból lőni kezdték a létesítményt.
Rogozin közölte, hogy műteni fogják egy, a jobb lapockája fölé fúródott háromszor négy milliméteres fémszilánk miatt. A volt Roszkoszmosz-vezér egy, a Kommerszant című lapnak név nélkül nyilatkozó asszisztense azt mondta, hogy az orvosok szerint a repeszt nem lehet eltávolítani. Az informátor szerint Rogozin, akinek állapota stabil, nem kívánja, hogy "Oroszország más régióiba" evakuálják, amíg a többi sebesült állapota nem stabilizálódik.
Arról, hogy a támadásban két ember meghalt, csütörtök reggel Gyenyisz Pusilin, az Oroszország által elcsatolt Donyecki Népköztársaság vezetője tett bejelentést. Pusilin a történteket terrortámadásnak minősítette.A Rosszija 24 hírtelevízió helyszíni jelentése szerint Rogozin az 59. születésnapját ünnepelte a szálloda éttermében, amikor a létesítményt öt célzott belövés érte, röviddel Hocenko érkezése után, feltehetően amerikai M777-es tarackból. A Rosszija 1 tévécsatornán saját politikai talkshow-t vezető Vlagyimir Szolovjov a szerda éjszakai adásban úgy vélekedett, hogy egy bekapcsolva hagyott moszkvai mobiltelefon vezethette célra a lövedékeket.

A RIA Novosztyi hírügynökség azt írta, hogy az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) feltételezése szerint a csapást francia CAESAR tarackkal hajtották végre. A sebesült Hocenko regionális kormányfő egyébként csütörtökön már részt vett egy tanácskozáson.

14:25
december 22, 2022
Vágólapra másolva!

Kreml: Washington az utolsó ukránig akar harcolni Moszkvával

Az Egyesült Államok az utolsó ukránig akar Oroszországgal közvetve harcolni - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak.

Peszkov arra reagált, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán Washingtonban megbeszélést folytatott Joe Biden amerikai elnökkel, és felszólalt az amerikai kongresszus két háza előtt. Az ukrán államfő, akinek amerikai részről további katonai támogatást ígértek, egyebek között azt hangoztatta, nem tudja, hogy milyen az "igazságos béke" Oroszországgal, de biztos benne, hogy kizárja a területi és szuverenitási kompromisszumokat.
Az Egyesült Államok az utolsó ukránig folytatja az Oroszországgal folytatott de facto és közvetett háború irányvonalát - mondta Peszkov. Kifejezte a Kreml sajnálkozását amiatt, hogy Zelenszkij látogatása alatt egyetlen békefelhívás sem hangzott el, mint ahogy senki sem hozta szóba az orosz aggályokat sem.
Az Ukrajnának ígért amerikai Patriot légvédelmi rakétarendszereket a szóvivő a többi fegyverhez hasonlóan legális célpontnak minősítette az orosz fegyveres erők számára. Emlékeztetett arra, hogy a Moszkva által "különleges hadműveletnek" nevezett háború egyik célja Ukrajna "demilitarizálása". Úgy vélekedett, hogy a Patriotok nem fogják elősegíteni a rendezést, és az egyre korszerűbb fegyverek szállításával a Nyugat csak elnyújtja "az ukrán nép szenvedését".Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy Zelenszkij és Biden tárgyalásai azt bizonyították: az Egyesült Államok és Ukrajna nem törekszik a békére. Emlékeztetett arra, hogy Washington 45 milliárd, az EU pedig 28 milliárd dollár katonai támogatást nyújtott Kijevnek. Meglátása szerint a Nyugat huzamos szembenállásra rendezkedik be Oroszországgal szemben, opportunista magatartásával a büntetlenség érzetét kelti Kijevben, és egyre veszélyesebb lépésekre bátorítja őt.

15:21
december 22, 2022
Vágólapra másolva!

Nyolc régiót támadtak az oroszok

A Donyeck, Herson, Harkov, Dnyipropetrovszk, Mikolajiv, Szumi, Zaporizzsija és Luhanszk régiók elleni orosz támadások során egy ember meghalt és 15 megsebesült az elmúlt nap folyamán.

15:57
december 22, 2022
Vágólapra másolva!

Harminchat sírt találtak Herszonban

Az orosz megszállás alatt meggyilkolt emberek további harminchat sírját fedezték fel egy herszoni temetőben – közölte Jevhen Jenin belügyminiszter-helyettes december 22-én.

22:31
december 22, 2022
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház végsőkig kitartana Kijev mellett, a republikánusok válaszokat várnak a katonai támogatásról

Az Egyesült Államok mindvégig kitart az Oroszország indította háborúban védekező Ukrajna mellett, akármennyi ideig tart is - jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának kommunikációs koordinátora csütörtökön.

John Kirby újságíróknak tartott évzáró sajtóbeszélgetésén arra is kitért, hogy olyan szállítási útvonalat alakítottak ki Ukrajna felé, amely lehetővé teszi, hogy az amerikai és egyéb katonai támogatások korábban nem tapasztalt gyorsasággal jussanak el az ukrajnai hadszíntérre.

Az ukrán elnök amerikai kongresszusban mondott szavaira - miszerint azok a katonai eszközök, amelyeket a Nyugattól kapnak, nem elégségesek Ukrajnának - John Kirby azt mondta, hogy Volodimir Zelenszkij világosan beszélt, amikor további katonai eszközök szállítását sürgette.

A szóvivő szerint ez érthető, hiszen egy ilyen helyzetben bármelyik elnök a lehető legtöbbet szeretné megkapni a lehető leggyorsabban. "Az Egyesült Államok ebből ki fogja venni a részét" - fogalmazott a nemzetbiztonsági tisztviselő.

05:32
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!