Egyre több nehézfegyvert kap Ukrajna, Oroszország egyre hevesebben támadja az infrastruktúrát

Események

war conflict Horizontal MORTAR-ARM orosz ukrán háború
Aknavetővel lőni készülő ukrán katonák Donyecknél
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 299. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül39 bejegyzés
04:59
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző közvetítésünket ITT TALÁLJA.

05:16
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb 3 millió ukránnál van ismét áram

A szombati 6 millió után vasárnap újabb 3 millió ukrán otthonában sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást a pénteki orosz rakétatámadások után - jelentette be éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij.

05:22
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Megosztásokkal terjed a videó

Az ukrán elnök éjszakai videóüzenetében elmondta, hogy a katari foci-vb döntőjére egy érzelmes beszéddel készült, amelyben a futball embereket egyesítő jelentőségéről beszél, amit a béke egyesítő erejével állított párhuzamba. A FIFA nem járult hozzá, hogy ezt a beszédet a döntő előtt levetítsék a stadionban, de Volodimir Zelenszkij szerint a videó így is elterjedt, mert rengeteg élvonalbeli játékos és edző megosztotta, így pedig mégis eljutott az emberekhez szerte a világon.

05:50
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

9 drónt lőttek le az ukránok

Kilenc iráni gyártmányú Shahed drónt lőttek le Kijev légterében – közölte az ukrán főváros katonai vezetése. "A légiriadó továbbra is érvényben van Kijevben" - közölte a kormány a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

Szemtanúk azt mondták a Reuters hírügynökségnek, hogy több hangos robbanást hallottak hétfő hajnalban Kijevben és környékén. Korábban a kijevi régió kormányzója, Olekszij Kuleba azt mondta, hogy a régiót dróntámadás érte. Az nem derült ki azonnal, hogy a robbantások légvédelmi rendszerektől származnak-e, amelyek megsemmisítették a drónokat, vagy a célba találó drónok okozta robbanások.

06:19
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Az ukránok kezében van Bahmut

Zelenszkij elnök vasárnap éjszakai beszédében azt mondta, hogy továbbra is Ukrajna uralja a keleti Bahmut városát. Kijelentette, hogy az Oroszországgal, illetve Fehéroroszországgs közös határ védelme „állandó prioritás".

Vlagyimir Putyin tervezett fehéroroszországi látogatásának előestéjén, egy új orosz offenzíva megindításáról szóló pletykák közepette úgy fogalmazott: az ukrán fél "minden lehetséges védelmi forgatókönyvre készül".

06:51
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Hadgyakorlatba kezdenek a Fehéroroszországban állomásozó orosz csapatok

Azok az orosz csapatok, amelyeket októberben Fehéroroszországba vezényeltek, hogy egy regionális alakulat részévé váljanak, zászlóalj-harcászati gyakorlatokat hajtanak végre - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

"Az egységek harcképességének és harckészültségének végső értékelését a parancsnokság a koordináció utolsó szakaszában - a zászlóalj taktikai gyakorlatainak lefolytatása után - adja meg" - közölte a hírügynökségen keresztül az orosz védelmi minisztérium. A gyakorlat helyéről és időpontjáról nem adtak tájékoztatást.

A fehérorosz védelmi minisztérium októberben közölte, hogy 9000 orosz katona vonul az országba egy „regionális csoportosulás" részeként, hogy megvédjék határait.

07:29
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. december 18-án az ukrán-magyar határszakaszon 5902 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3782 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 228 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. december 18-án 60 ember, köztük 29 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

08:02
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna mellett kampányol a brit kormányfő

A balti térségbe utazó Rishi Sunak brit miniszterelnök arra fogja buzdítani vezetőtársait, hogy álljanak ki szilárdan Ukrajna mellett, miközben új védelmi segélyprogramot ígér az orosz agresszió elleni védekezéshez.

Hétfőn Rigában találkoznak a Közös Expedíciós Erők (Joint Expeditionary Force - JEF) szövetség tagországainak vezetői. Az észak-európai országokat összefogó szövetség ülésén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is felszólal, a JEF tagjai várhatóan megvitatják Ukrajna védelmi szükségleteit, miközben igyekeznek felgyorsítani saját együttműködésüket.

A JEF szövetséghez tartozik az Egyesült Királyság, Dánia, Finnország, Észtország, Izland, Lettország, Litvánia, Hollandia, Svédország és Norvégia.

Rishi Sunak azt mondta: "Az Egyesült Királyság és európai szövetségesei az Északi-sarkkörtől a Wight-szigetig zárt lépésben reagáltak az ukrajnai invázióra, és továbbra is állhatatosak az európai békére irányuló törekvésekben. A béke eléréséhez azonban meg kell akadályoznunk az agressziót, és a régión belüli bevetéseink együttesen létfontosságúak annak biztosításában, hogy képesek legyünk válaszolni a legsúlyosabb fenyegetésekre is. Tudom, hogy a Közös Expedíciós Erők eme csúcstalálkozója csak aláhúzza szoros barátságunkat és Ukrajna megingathatatlan támogatását."

Az Egyesült Királyság bejelentette, hogy a 2023-as védelmi segélycsomagja részeként több százezer tüzérségi lőszert szállít Ukrajnának egy 250 millió font (304 millió dollár) értékű szerződés keretében.

08:38
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Komoly lépésre készülhetnek az ukránok

Philip Ingram brit katonai és különleges hírszerző tiszt szerint az ukránoknak sikerül visszatartani az oroszokat Bahmut városában. Bár vasárnap éjjel volt néhány ágyúzás Dnyipróban és más városokban, Ukrajnában „viszonylag csendes" a helyzet – magyarázta a brit szakértő, aki szerint az elmúlt napokban nem sokat lehetett hallani az ukrán katonai műveletekről, ami szerinte arra utal, hogy a következő nagy lépést tervezik.

"A legutóbbi alkalommal, amikor ez történt, Herszon ellen indítottak ellentámadást, azelőtt pedig Harkovban" - mondta.

09:17
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Teljesen helyreállt Kijev fűtése

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere bejelentette, hogy az ukrán fővárosban a legutóbbi ágyúzás után minden szolgáltatást sikerült helyreállítani, a város minden hőközpontja megfelelően működik.
A hőmérséklet Kijevben és országszerte fagypont alatt volt vasárnap, és az előrejelzések szerint estére -6 C-ra süllyed. A 3 milliós főváros lakosságának harmadánál még mindig akadozik az áramszolgáltatás.

Oroszország több mint 70 rakétát lőtt ki Ukrajna víz- és energiainfrastruktúrája ellen pénteken a február 24-i invázió kezdete óta az egyik legsúlyosabb támadásban, ami áramkimaradásokat okozott, valamint megzavarta a hő- és vízellátást.

09:38
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Ismét dróntámadás érte Kijevet

Az orosz hadsereg kéttucatnyi drónnal támadta az ukrán fővárost, Kijevet hétfőn hajnalban. A kijevi hatóságok arról számoltak be a Telegramon, hogy több mint húsz iráni gyártmányú drónt észleltek a főváros légterében, melyek közül legalább 15-öt lelőttek. Egy fontos infrastrukturális létesítményt találat ért. Az eddigi értesülések szerint a támadás nem követelt halottakat vagy sebesülteket.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester szintén a Telegramon azt közölte, hogy robbanásokat lehetett hallani a Sevcsenkivszkij és Szolomjanszkij kerületben. Hozzátette, sebesülésekről nem érkezett jelentés, sürgősségi szolgálatok dolgoznak a helyszínen. Egy szemtanú a Reutersnek arról számolt be, hogy Sevcsenkivszkij kerületben az egyik becsapódás helyszínén tűz ütött ki.

Olekszij Kuleba, a kijevi régió kormányzója arról írt a Telegramon, hogy a fővárost körülölelő megyében több infrastrukturális létesítmény és magánház károkat szenvedett, két ember megsérült.

Hétfő reggeltől Kijevben ismét áramszünetek vannak, a hatóságok közlése szerint a két robbanássorozatban több kerületben megszűnt az áramszolgáltatás.

10:10
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Irán nem kér engedélyt

Az iráni külügyminisztérium kijelentette, hogy senkitől sem fog engedélyt kérni az Oroszországgal fennálló kapcsolatok bővítésére, eloszlatva az Egyesült Államok aggodalmát a Teherán és Moszkva közötti növekvő katonai partnerség miatt. Iránt azzal vádolják, hogy drónokat szállít Oroszországnak, amelyeket állítólag Ukrajna megtámadására használtak. William Burns, a CIA vezetője szerint az Irán és Oroszország közötti katonai együttműködés valós fenyegetést jelent az Egyesült Államok közel-keleti szövetségeseire. Nasszer Kanani, az iráni külügyminisztérium szóvivője alaptalannak nevezte a megjegyzéseket, hozzátéve, hogy Teherán „függetlenül jár el külkapcsolatai szabályozásában, és nem kér engedélyt senkitől".

10:42
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Kissinger: Közelednek a béketárgyalások

Henry Kissinger veterán amerikai diplomata úgy véli, hogy közeledik az ukrajnai béketárgyalások ideje.

– írta Kissinger a The Spectator magazinban

Henry Kissinger, az USA egykori külügyminisztere Forrás: Origo

– tette hozzá. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnökhelyettes elutasította a megjegyzéseket, mint az „agresszor megnyugtatását", és kijelentette, hogy területátadásról nem lehet megállapodás. „Bármilyen megállapodás az ördöggel – rossz béke az ukrán területek rovására – Putyin győzelme lesz, és a siker receptje az autokraták számára szerte a világon" – nyilatkozata a Telegramon.

11:12
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin Fehéroroszországba repül

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Fehéroroszországba repül. Félő, hogy nyomást akar gyakorolni a a szövetségesére, hogy csatlakozzon az Ukrajna elleni új szárazföldi offenzívához, és új frontot nyisson.

Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Mecel
11:32
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Egy ember kórházba került a Harkov környéki orosz támadásban

Folytatódott az orosz ágyúzás az északkelet-ukrajnai Harkiv régióban - közölték a hatóságok. Oleg Szinegubov, a Harkivi Regionális Állami Adminisztráció vezetője a Telegramon közzétett bejegyzésében elmondta, hogy Kupiansk városát érte a legerősebb támadás.

Hozzátette, hogy egy 31 éves mentős került kórházba. Két nappal ezelőtt Ihor Terehov, Harkov polgármestere azt mondta, hogy az orosz rakétacsapások "kolosszális" károkat okoztak Ukrajna második legnagyobb városában.

11:57
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország és Kína közös haditengerészeti gyakorlatot tart

Oroszország és Kína közös haditengerészeti gyakorlatot tart december 21-27. között - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

Forrás: Sputnik/Alexei Danichev

A közös haditengerészeti gyakorlatok, amelyekre 2012 óta évente kerül sor, rakéta- és tüzérségi gyakorlatokat foglalnak magukban a Kelet-kínai-tengeren - közölték.

- ismertették.

Oroszország közölte, hogy négy hajója vesz részt a gyakorlatokon - köztük a Varjag rakétacirkáló -, míg hat kínai hajó, valamint mindkét fél repülőgépei és helikopterei vesznek részt. Az orosz hajók hétfőn indultak útnak a távol-keleti Vlagyivosztok kikötőjéből, hogy részt vegyenek a szerdán kezdődő egyhetes gyakorlaton.

12:23
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

NASA műholdképek Ukrajnáról - kép

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA műholdfelvételt mutatott az orosz rakétacsapások után fény nélkül maradt Ukrajnáról.

A felvétel december 17-én, szombaton készült. A közzétett képen látható, hogy az áramtalanított Ukrajna teljes sötétségbe borult. A környező városok és az infrastruktúra körül mindenütt világos fényfoltok láthatók.

Forrás: worldview.earthdata.nasa.gov
12:53
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Legalább 30 drónt lőtt le Ukrajna

Az ukrán légierő ma 30 drónt lőtt le. Ezek iráni gyártmányú kamikaze drónok voltak, erősítette meg az ukrán légierő.

A drónokat az Azovi-tenger keleti partvidékéről lőtték ki.

13:15
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Fehérorosz készültség

Fehéroroszország védelmi minisztériuma hétfőn közölte, hogy befejezte a fegyveres erők katonai felkészültségének ellenőrzését.

13:42
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Áramkimaradások

Ukrenergo: A dróntámadás következtében Ukrajnában áramkimaradásokat vezetnek be Szumi, Harkiv, Poltava, Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja, Kirovohrad, Zsitomir, Csernyihiv, Csernyák, Kijev és Kijev megyékben

14:11
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság újabb, jelentős tüzérségi támogatása

Az Egyesült Királyság jelentős új tüzérségi csomagot jelent be be Ukrajnának, miközben Rishi Sunak brit miniszterelnök hétfőn a lettországi Rigában találkozóra készül északi, balti és holland kollégáival.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A miniszterelnöki hivatal által kiadott és az Agence France-Presse által idézett közlemény szerint be fogja jelenteni, hogy Nagy-Britannia "több százezer lövedék tüzérségi lőszert kíván szállítani jövőre egy 250 millió fontos (304 millió dolláros) szerződés keretében, amely majd biztosítja a kritikus fontosságú tüzérségi lőszerek folyamatos áramlását Ukrajnába".

14:27
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Légiriadó Kijevben és Ukrajna nagy részén

Légiriadót rendeltek el Kijev és Ukrajna egész területén. Ukrajna nagy részén - közölték a tisztviselők.

14:47
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Erről tárgyalt Putyin és Lukashenko

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy a katonai kérdéseket is megvitatják Vlagyimir Putyin orosz elnök és Alekszandr Lukasenko fehérorosz vezető mai megbeszélésein. Peszkov azt is megjegyezte, hogy továbbra is Fehéroroszország Oroszország első számú szövetségese, és egyik fél sem kényszerít senkit integrációra, mindenki a saját érdekei alapján cselekszik.

Aleksandr Lukashenko és Vlagyimir Putiyn Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Kremlin Press Office/Handout
15:00
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz kamikaze drón repült egy atomerőmű fölött

Az ukrán atomenergia-ügynökség szerint egy orosz "kamikaze" repült át a dél-ukrajnai, Mikolajiv régióban található atomerőmű egy része felett hétfőn nem sokkal éjfél után.

15:21
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán becslések

Ezek Oroszország harci veszteségeinek tájékoztató jellegű becslései december 19-én, az Ukrán Fegyveres Erők szerint.

15:43
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Új orosz fejlesztés - kép

Oroszország azért hozta létre a Borscsevik komplexumot, hogy Starlink terminálokra vadásszon, amelyeket az ukrán fegyveres erők a frontvonalon lévő csapatok gyors kommunikációjára és irányítására használnak. A mobil iránykereső komplexum akár 10 kilométeres távolságból is képes 60 méteres pontossággal bemérni a Starlink-terminálok helyét. Ezután ezekre a koordinátákra támadást indítanak.

Borscsevik komplexum Forrás: Telegram
16:08
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Válaszolt Moszkva az őrült elméletekre

Ostoba és alaptalan koholmányok azok a publikációk, amelyek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfői minszki látogatása arra fogja kényszeríteni Fehéroroszországot, hogy vegyen részt az Ukrajna elleni orosz "különleges hadműveletben" - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak.

"Teljesen ostoba koholmányok, alaptalan fabrikációk" - válaszolt Peszkov arra a kérdésre, hogy mit gondol a minszki tárgyalásról megjelent azon publikációkról, amelyek szerint Putyin be akarja vonni a háborúba Aljakszandr Lukashenko fehérorosz vezetőt.

Korábbi bejelentés szerint Lukashenko és Putyin hétfőn Minszkben a régió biztonságáról és a közös válaszlépésekről készül tárgyalni.

Orosz külügyi közlemény szerint hétfőn Szergej Lavrov orosz és Szjarhej Alejnyik fehérorosz külügyminiszter Minszkben nemzetközi és regionális kérdésekről, valamint az ukrán válságról tárgyalt.

A felek megerősítették eltökélt szándékukat, hogy nemzetközi fórumokon összehangolják lépéseiket, és fellépnek az Oroszországra és Fehéroroszországra "a barátságtalan államok által gyakorolt politikai és jogellenes szankciós nyomás ellen".

A fehérorosz fővárosba érkezett Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is.

16:37
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Kínai szakértők a háborúról

Amerika 3 fő célt követ, részt vesz az orosz-ukrán és hozzájárul annak eszkalációjához. Ezt a Global Times kínai szakértői portál közölte.

Ezek között szerepel Oroszország átfogó gyengítése, a Zelenszkij-rezsim stabilizálása és Európa amerikai politika követésére való kényszerítése.

A szakértők szerint a válsághelyzet még messze van a megoldástól. "Az USA és az EU nem tett jelentős erőfeszítéseket az orosz-ukrán konfliktus enyhítésére, sőt, az ellenkező irányba mozdultak el, fegyvereket és lőszert biztosítottak. A válság megoldásának kulcsa Amerika és az EU kezében van" - vélik kínai szakértők.

17:08
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Rengeteg pénz Amerikából

John Kirby, az amerikai kormány nemzetbiztonsági tanácsadója bejelentette, hogy az amerikai kormány a kongresszushoz intézett kérése szerint mintegy 38 milliárd dollár értékű új segélyt juttat Ukrajnának.

17:45
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Lengyel toborzás

A lengyel hadsereg 15 és 65 év közötti korosztályban toborozza azokat, akik katonai képességeket szeretnének tanulni. Ezt december 19-én Mariusz Blaszczak honvédelmi miniszter jelentette be.

Célunk, hogy minél többen elsajátítsák az alapvető ismereteket: fegyvertartás, orvosi ellátás alapjai, kríziskészségek, tűzgyújtás extrém körülmények között, túlélni nehéz helyzetben" – mondta Blaszczak egy sajtótájékoztatón.

Elmondása szerint a kiképzés január közepétől február végéig szombatonként zajlik majd nyolc órán keresztül. Országszerte 31 helyőrségben több mint 8 ezer önkéntes vehet majd részt rajta.

18:21
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Közel az ukrán vereség

A nyugati vezetők már nem tudják eltitkolni az igazságot az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) és az ország egészének helyzetével kapcsolatban. Ezt a véleményt december 19-én, hétfőn fejtette ki a The Institute of American Ideas igazgatótanácsának tagja, George O'Neill, Jr. a The American Conservative (TAC) magazinban megjelent cikkében.

A megfigyelő rámutat az Európai Bizottság (EB) elnökének, Ursula von der Leyennek a közelmúltban tett nyilatkozatára, amelyben 100 ezer fős veszteségekről és 20 ezer civil halálesetről számolt be a fegyveres erőknél. O'Neill szerint ezek a számok azt jelzik, hogy Ukrajna közel áll a vereséghez.

19:00
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz kémfőnök: Felgyorsul a modern nyugati fegyverek fejlesztése

A Nyugat várhatóan felgyorsítja a legmodernebb fegyverrendszerek fejlesztését, valamint a biológiai, genetikai és egyéb fegyverek létrehozására irányuló kutatásokat - írta Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a Razvedcsik (Hírszerző) című magazin hétfőn megjelent első számában közölt cikkében.

Nariskin úgy vélekedett, hogy már nem lehet megállítani "a liberális-globalista amerikai egocentrizmusból" a valóban többpólusú világba való átmenetet, és hogy "a történelem menete megállíthatatlan".

"Nem érdemes azonban arra számítani, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei önként elismerjék a vereségüket, és egyenrangú, konstruktív párbeszédet kezdjenek a jövő világrendjéről. Ellenkezőleg, a Nyugat várhatóan aktivizálja majd a legújabb fegyverrendszerek fejlesztését, és felgyorsítja a biológiai, genetikai és egyéb fegyverek létrehozására irányuló kutatásokat" - írta a TASZSZ által idézett cikkében az orosz kémfőnök.

Nariskin szerint "ezzel egyidejűleg a Fehér Ház jól ismert politikájának keretében, amelynek célja az instabilitás övezetének létrehozása Oroszország határai mentén, folytatódni fognak a Közép-Ázsia és a Transzkaukázus destabilizálására irányuló kísérletek".

19:41
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

London 2023-ban sem csökkenti az Ukrajnának nyújtott katonai támogatását

London 2023-ban sem csökkenti az Ukrajnának nyújtott katonai támogatását - mondta hétfőn Rigában a brit miniszterelnök.

Rishi Sunak a főleg észak-európai államokat tömörítő Közös Expedíciós Haderő (JEF) nevű védelmi együttműködési szervezet csúcsszintű konferenciájára érkezett a lett fővárosba.

Nyitóbeszédében kiemelte, hogy az eddig mintegy 2,3 milliárd font (több mint 1067 milliárd forint) értékű brit támogatás fenntartása, sőt esetleges növelése azt szolgálja, hogy London a szükségletek függvényében tovább segítse az orosz agresszió ellen védekező Ukrajnát katonai téren.

A brit miniszterelnök légvédelmi és tüzérségi eszközök, valamint páncélozott járművek további juttatását helyezte kilátásba, és a konferencián részt vevő többi országot is támogatásuk növelésére biztatta. További szükséges lépésnek nevezte beszédében "az orosz utánpótlási lánc elleni támadásokat és az oroszoknak nyújtott külső, főleg iráni támogatás megakadályozását".

20:25
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország és Fehéroroszország kész tárgyalni a nyugati államokkal

Oroszország és Fehéroroszország kész tárgyalni a többi állammal, közöttük az európaiakkal is - jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal folytatott hétfői minszki tárgyalása kezdetén.

A fehérorosz elnök ugyanakkor felszólította a Nyugatot, hogy "hallgasson a józan észre", és térjen vissza a biztonságról folytatott konstruktív párbeszédhez.

Vlagyimir Putyin hétfőn utazott Fehéroroszországba, amely közvetlenül nem vesz részt az ukrajnai háborúban, de lehetővé tette, hogy Moszkva a területéről indítson támadást a február 24-én kezdődött invázió elején. A fehérorosz elnök hangsúlyozta, hogy "egyes nézeteltérések ellenére" Fehéroroszország és Oroszország megtalálja a választ minden fenyegetésre.

"A fehérorosz-orosz kapcsolatok javulása természetes válasz volt a változó nemzetközi helyzetre. (.) Véleményem szerint néhány nézeteltéréstől eltekintve megtaláljuk a hatékony választ a kihívásokra és fenyegetésekre" - mondta Lukasenka.

Vlagyimir Putyin a gazdasági együttműködés kérdéseiről beszélt. Kijelentette, hogy Moszkva kész továbbra is segíteni Fehéroroszországot az atomenergetikai fejlesztésekben.

20:50
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország üzent az Egyesült Államoknak

Oroszország nem tagadja meg az Egyesült Államokkal való kommunikációt. Ezt december 19-én jelentette be az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője, Maria Zakharova.
Rámutatott, hogy Moszkva felszólítja Joe Biden amerikai elnök kormányát, hogy józanul mérje fel a helyzetet, és ne forgasson veszélyes eszkaláció spirálját. A Külügyminisztérium is reméli, hogy Washington meghallja ezt az üzenetet, "bár egyelőre nincs ok az optimizmusra".

„Oroszország abban érdekelt, hogy csökkentse a feszültséget, és megállapodjon a békés egymás mellett élés elveiről, amely a szigorú kölcsönösségen alapul.

Nem utasítjuk el az Egyesült Államokkal való kommunikációt különböző szinteken, de a legalább minimális előrelépéshez olyan ellenmozgalomra van szükség, amelyhez politikai akarat, nyitott gondolkodás és őszinte tárgyalási hajlandóság szükséges. És pontosan ez az, ami most teljesen hiányzik Washingtonból" – idézi Zakharovát a minisztérium honlapja.

Szerinte az Egyesült Államok azon törekvése, hogy fenntartsa hegemóniáját, figyelmen kívül hagyja az új geopolitikai realitásokat, és ne kezdjen komoly párbeszédet a biztonsági garanciákról, jelenlegi feszültségekhez vezetett.

21:08
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Kreml: Ellentmond a piaci elveknek az európai gázárplafon-megállapodás

Ellentmond a piaci elveknek az EU gázárplafonról szóló megállapodása - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn Minszkben újságíróknak.

Ez a piaci árképzési folyamat megsértése, a piaci folyamatokba való beavatkozás, bármilyen, a plafonra való hivatkozás elfogadhatatlan - mondta Peszkov az Interfax hírügynökség kérdésére válaszolva.

A szóvivő szerint az orosz válasz kidolgozásához időre van szükség, hogy "gondosan mérlegelni lehessen az előnyöket és hátrányokat".

Az uniós országok hétfőn a megawattóránkénti 180 eurós gázárplafon állapodtak meg.

21:34
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin földosztást kezdeményez az érdemeket szerző katonák között

Rendeletben tett javaslatot Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkva megye, a Krím és Szevasztopol vezetésének, hogy az ukrajnai háborúban érdemeket szerző katonák és az elesettek családjai között ingyen osszanak ki telkeket.

A hivatalos jogi információs portálon hétfőn közzétett, a katonák és családtagjaik szociális támogatásáról rendelkező jogszabály azt javasolta a regionális hatóságoknak, hogy fogadjanak el olyan szabályokat, amelyek a földtörvénykönyv vonatkozó rendelkezései értelmében ingyen biztosítják a földterületekhez jutást.

21:57
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

Az ENSZ-főtitkár reméli, hogy 2023 végére véget érhet a háború

Az ENSZ-főtitkár erősen bízik abban, hogy 2023 végéig véget érhet a háború, bár nem derűlátó azzal kapcsolatban, hogy a közeljövőben megkezdődhetnek a hatékony béketárgyalások Ukrajna és Oroszország között, és úgy véli, hogy folytatódni fog a katonai konfrontáció.

António Guterres az ENSZ New York-i székházában hétfőn tartott év végi sajtóértekezletén kijelentette, hogy a jövőben is töretlenül arra törekszik, hogy megszülessen Ukrajnában a béke a nemzetközi jog és az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartásával. Ez utóbbi alapelve a szuverenitás és a területi épség tiszteletben tartása.

Guterres hangsúlyozta, hogy az ENSZ közvetítésével létrejött megállapodás hatékonyságára összpontosít.

Ez utóbbi révén vált lehetővé az ukrán gabona és műtrágya fekete-tengeri exportja. Mint mondta, a jövőben is törekszik az orosz műtrágyaexport újraindítására és fel kívánja gyorsítani a hadifoglyok cseréjét.

"Igyekszünk a jövőben is hasznosak lenni, helyt adni a párbeszédnek ezekben a kérdésekben a szenvedések enyhítése érdekében" - jelentette ki a főtitkár.

22:28
december 19, 2022
Vágólapra másolva!

A moldovai hírszerzés orosz támadástól tart

Az Ukrajnával határos Moldova hírszerzése attól tart, hogy az országot jövőre orosz támadás éri - közölte Alexandru Musteata, a hírszerzés vezetője az állami televízióban.

"Nem az a kérdés, hogy az Oroszországi Föderáció újabb offenzívát indít-e a Moldovai Köztársaság területe ellen, hanem az, hogy mikor" - hangoztatta Musteata. Úgy vélte, ez már az év első harmadában megtörténhet.

A hírszerzési vezető azért említett újabb offenzívát, mert a Moszkva-barát, szakadár Dnyeszter melléki területen már állomásoznak orosz békefenntartók.

A térség az 1992. évi polgárháború után kinyilvánította függetlenségét Moldovától, de ezt egyetlen ENSZ-tagállam sem ismeri el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!