A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az orosz titkosszolgálat szerint veszélyes ukrán szabotőröket fogtak el

Események

electricity Horizontal WAR AND CONFLICT orosz ukrán háború
Páncélozott jármű halad a kelet-ukrajnai Kramatorszk város sötétjében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 306. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
07:06
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:10
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. december 25-én az ukrán-magyar határszakaszon 3200 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 2808 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 176 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. december 25-én 85 ember, köztük 27 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

07:24
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Percekig tartott a köszönetnyilvánítás

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat este nem adott ki videóüzenetet, vasárnap viszont igen. Ebben megemlékezett arról, hogy a Gergely-naptár szerint milliók ünneplik a karácsonyt. Ebből az alkalomból gratulált mindenkinek, aki most ünnepel, egyben háláját fejezte ki mindazoknak, akik mindent megtesznek azért, hogy Ukrajna és az ukránok élni tudjanak.

Köszönetet mondott a katonáknak, minden önkéntesnek, az egészségügyi dolgozóknak, a rendőröknek, az ügyészeknek, a karbantartóknak, a tanároknak, a kereskedőknek, a fuvbarozóknak, az informatikusoknak, a gazdáknak, az újságíróknak és a világ minden vezetőjének és népének, akik ebben az évben Ukrajnával együtt a szabadság védelmezőivé váltak. Percekig tartott az ukrán elnök köszönetnyilvánító felsorolása.

08:14
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb támadásokra figyelmeztet az ukrán elnök

Az ukrán elnök éjszakai videóüzenetében azt mondta, hogy a naptári évből visszalévő néhány napot az ellenség minden bizonnyal igyekszik majd kihasználni, hogy megnehezítse az ukránok életét az energiaszektort érintő csapásokkal. 

"A sötétség nem akadályoz meg bennünket abban, hogy a megszállókat újabb vereségük felé vezessük. Minden forgatókönyvre fel kell készülnünk, így ezekben a napokban fokozottan figyeljenek a légiriadókra, és ne feledjék, hol található a legközelebbi Legyőzhetetlenségi Pont!" - mondta Volodimir Zelenszkij, utalva arra az Ukrajna-szerte lévő több mint 5500 helyre, ahol generátorokról fejlesztett elektromos árammal, fűtött helyiséggel, vízzel és élelmiszerrel igyekeznek ellátni a bajba jutott civileket.

08:48
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Három katona halt meg az oroszországi Szaratovban

Az orosz TASZSZ hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva azt állítja, hogy három katona meghalt a Szaratov régióban, amikor egy lelőtt ukrán drón roncsarabjai zuhantak rájuk. A minisztérium közölte, hogy a bázison lévő repülőgépek felszerelése nem sérült meg.
A Baza orosz hírügynökségnek nyilatkozó civilek azt mondták, hogy megszólaltak a légiriadóra figyelmeztető szirénák, és két robbanást hallottak. Roman Busargin, Szaratov kormányzója azt mondta, hogy a város lakónegyedeiben nem volt vészhelyzet. „A város kiürítésével kapcsolatos összes történet nyilvánvaló hazugság, amelyet messze az ország határain túl hoztak létre. Nem történt kár a polgári infrastruktúrában" - fogalmazott a kormányzó.

A Moszkvától mintegy 730 kilométerre délkeletre fekvő légibázist december 5-én is érte már találat, Oroszország szerint ukrán dróntámadás történt. Ukrajna nyilvánosan soha nem vállalta a felelősséget az Oroszországon belüli támadásokért, de kijelentette, hogy az ilyen incidensek „karmája" Oroszország inváziójának.

09:36
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Karácsonyi énekszó töltötte meg a metrót

Vasárnap kétszer is megszólaltak a légiriadó-szirénák Ukrajna egész területén, Kijevben azonban nem történt becsapódás. A metróállomásokon menedéket keresők közül többen is karácsonyi dalok éneklésével igyekeztek nyugtatni magukat és a körülöttük lévőket. A római katolikus vallásúak most ünneplik a karácsonyt, míg az ortodoxoknál csak január 7-én kezdődik az ünnep. Az ukránok egy része ezzel a hagyománnyal is szakítani szeretne.

Karácsonyi ének a metróban Forrás: AFP/Sergei Chuzavkov
10:08
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Drónjait dicséri Irán

Az elmúlt hónapokban az orosz erők egyre gyakrabban használtak iráni gyártmányú drónokat Ukrajna bombázására. Irán legfőbb tábornoka most azt mondta, hogy az Ukrajnában történő felhasználás azt mutatja, hogy Teherán kulcsszereplő a drónok területén. "Az arrogancia világának, az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek hangulatteremtése az iráni drónok ukrajnai háborúban való bevetésével kapcsolatban az ellenség pszichológiai hadviselésének része" - mondta Mohammad Bagheri vezérőrnagy a Tasnim hírügynökség szerint. "Amellett, hogy ezen állítások közül sok hamis lehet, ez valójában az iszlám köztársaság hatékonyságát, fontosságát és magas rangját mutatja a drónok terén."

Irán hivatalosan tagadta, hogy drónokat szállított volna Oroszországnak Ukrajnában való használatra, de novemberben közölte, hogy az invázió kezdete előtt eladta a fegyvereket Moszkvának.

10:24
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Békét szeretnének az egyházfők

Justin Welby, Canterbury érseke és Ferenc pápa karácsonyi beszédeikkel az ukrajnai háború befejezésére szólítottak fel. A pápa elítélte az élelmiszerek háborús fegyverként való felhasználását, és kijelentette, hogy az ukrajnai háború és a más országok konfliktusai milliókat sodornak az éhínség szélére.

10:47
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Véradókat keresnek Herszonban

Herszon kormányzója véradókat kért, miután szombaton több tüzérségi csapás érte a régiót. A támadásokban 16 ember halt meg, és sok a sérült, az ő ellátásukhoz nélkülözhetetlen a vér - mondta Jaroszlav Janusevics kormányzó.

11:00
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Folytatja a Gazprom a gázszállítást

Az orosz Gazprom közölte, hogy hétfőn 42,4 millió köbméter gázt szállít Európába Ukrajnán keresztül, ami megfelel az elmúlt napok mennyiségének. (The Guardian)

11:24
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán repesz miatt bénulhat le a volt orosz miniszterelnök-helyettes

Megműtik Dmitrij Rogozin volt miniszterelnök helyettest, aki a múlt héten sérült meg, amikor egy donyecki éttermet, ahol születésnapját ünnepelte, rakétatalálat ért. Rogozin repeszektől sérült meg, ezeket ma eltávolítják, a Nexta azt írja, fennáll a bénulás veszélye

12:07
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Negyven rakétatámadás érte tegnap Ukrajnát

Az ukrán hadsereg szerint az oroszok több mint 40 rakétatámadást indítottak tegnap Ukrajna ellen annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin elnök azt mondta, hogy kész tárgyalni.

Az ukrajnai Luhanszk, Donyeck, Harkov, Herszon és Zaporizzsja régiók több tucatnyi városát lőtték a moszkvai csapatok. (The Guardian)

12:28
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Így akarja visszaszerezni Ukrajna a Krímet

Ukrajna katonai erő és diplomácia kombinációjával fogja felszabadítani az oroszok által megszállt Krímet - mondta a Liga című lapnak Kyrylo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának vezetője. "De erő nélkül semmi sem fog történni" – mondta Budanov.

12:48
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Negyedével csökken az idei orosz gázexport

Csökken Oroszország idei gázexportja és gáztermelése elsősorban a külföldi kereslet visszaesése miatt - nyilatkozta az energetikáért is felelős orosz miniszterelnök-helyettes a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjújában.

Alekszandr Novak azzal számol, hogy az idei orosz gázexport mintegy a negyedével, a gáztermelés pedig 12 százalékkal csökken tavalyhoz képest. Oroszország gáztermelése tavaly 10 százalékkal 763 milliárd köbméterre, exportja pedig 3 százalékkal 250 milliárd köbméterre bővült.

A miniszterelnök-helyettes beszélt arról is, hogy 2021-hez viszonyítva a cseppfolyósított földgáz (LNG) termelése és exportja több mint 8,7 százalékkal nő az idén. Megjegyezte, hogy a szankciók nem érintik az Európába irányuló LNG-szállításokat. Oroszország 19,4 milliárd köbméter cseppfolyósított földgázt exportált Európába az idei első 11 hónapban, az idei év végéig pedig a mennyiség elérheti a 21 milliárd köbmétert - tette hozzá.
Alekszandr Novak szerint a gázhiány miatt továbbra is magasak maradnak a gázárak Európában. Mint mondta, nem látja esélyét annak, hogy az árak visszatérhetnének a 2021 eleji, ezer köbméterenkénti 200-250 dollárhoz. Az ár jelenleg ezer dollár de augusztusban volt 4 ezer dollár is.
A miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy mivel Európában továbbra is gázhiány van, ezért Oroszország készen áll arra, hogy a Jamal-Európa gázvezetéken újraindítsa a szállítást Európa felé. Oroszország ezen kívül tárgyalásokat folytat a Törökországon keresztül történő szállítások növeléséről. Jelenleg Oroszország a teljes kapacitással üzemelő Török Áramlaton keresztül szállít vezetékes gázt Európába, az ukrán útvonalon napi 42 millió köbmétert exportál.

13:29
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Évet értékel Putyin a kínai elnökkel

A Kreml szerint Hszi Csin-ping és Putyin még az év vége előtt beszélni fog egymással - jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A közlemény nem közölt részleteket a megbeszélések időpontjáról vagy formátumáról, Dmitrij Peszkov szóvivő azt mondta, hogy a két fél a kellő időben közölni fogja a részleteket.

A Vedomosztyi című orosz üzleti napilap korábban arról számolt be, hogy a páros december végén megbeszélést folytat a 2022-es eseményekről.

14:01
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

15 millió tonna gabona hagyta el Ukrajnát

Augusztus óta 585 teherhajó több mint 15 millió tonna mezőgazdasági termékkel hagyta el Ukrajnát az ENSZ által támogatott fekete-tengeri gabonafolyosón keresztül - közölte Adil Karaismailoglu török közlekedési miniszter.

14:23
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Jövőre két új taggal bővül a NATO

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint Svédország és Finnország az új évben hivatalosan is tagja lesz a védelmi szövetségnek, de hogy pontosan mikor, azt nem tudta megmondani.

Stoltenberg egyértelművé tette: nem számít arra, hogy Törökország sokáig blokkolja a felvételi eljárást. A legkeletibb szövetséges állam mindeddig nem volt hajlandó ratifikálni a Finnország és Svédország NATO-felvételéhez szükséges csatlakozási jegyzőkönyveket.

Részleteket ITT olvashat!

14:36
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Vészhelyzeti áramszünetek Ukrajnában

A túlzott energiafogyasztás miatt az ország több régiójában, köztük a fővárosban, Kijevben is vészleállításokat vezetett be – közölte Ukrajna állami áramhálózat-üzemeltetője, az Ukrenergo

Az Ukrenergo a közösségi médiában közzétett közleményében azt írta: Jelenleg a fogyasztási határértékek túllépése miatt vészleállításokat vezettek be Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja, Harkiv, Lviv és Kijev régiókban, valamint Kijev városában.

Az orosz támadások miatt több áramhálózat is megsérült, a károk nagyságrendje és összetettsége miatt a berendezések és számos kulcsfontosságú létesítmény működésének helyreállítása jelentős időt igényel – írta az Ukrenergo.

15:19
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán különleges egységet öltek meg az oroszok

Az orosz FSZB biztonsági szolgálat közölte, hogy vasárnap likvidáltak egy négytagú ukrán "szabotázscsoportot", amely megpróbált bejutni az oroszországi Brjanszk területére - jelentette az orosz állami média.

Az iz.ru orosz portál azt írta a csoportnál német SIG Sauer géppisztolyok, kommunikációs-és navigációs eszközök, valamint 40 kiló TNT volt.

15:39
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz offenzíva Donyeckben

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy Donyeck térségében az orosz csapatok folytatták sikeres offenzívájukat, aminek következtében előnyös állásokat foglaltak el.

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők a Harkiv megyei Kupjanszk irányában mintegy húsz katonát, egy gyalogsági harcjárművet és két járművet, Liman irányában több mint harminc katonát - közük egy diverzánscsoport tagjait - két páncélozott harcjárművet és két kisteherautót, Donyeck régiójában mintegy száz katonát - több mint 35-öt, köztük öt magasrangú tisztet az ukrán 80. ejtőernyős rohamdandár kramatorszki parancsnokságára mért csapás következtében - négy gyalogsági harcjárművet és nyolc egyéb járművet, a donyecki régió déli részén pedig több mint negyven katonát, két páncélozott harcjárművet és három kisteherautót veszítettek.

16:02
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán veszteségek az oroszok szerint

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán hadsereg a háború kezdete óta 352 repülőgépet, 192 helikoptert, 2731 drónt, 399 légvédelmi rakétarendszert, 7249 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 944 sorozatvetőt, 3719 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7765 speciális katonai járművet veszítettek.

17:15
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán dróntámadás: kemény ellencsapást szorgalmaznak orosz katonai szakértők

Mint ahogy korábbi bejegyzésünkben írtuk, az orosz légvédelem ma lelőtt egy ukrán drónt a szaratovi Engels katonai légitámaszponton. Mivel az ukrán drón több száz kilométert tett meg orosz terület felett, az iz.ru katonai szakértőket kérdezett a lehetséges válaszlépésekről.

Daniil Bezsonov katonai szakértő felidézte, hogy közvetlenül az előző, december 5-i csapás után több lehallgatott információ utalt arra, hogy az ukránok elhagyatott határ menti repülőtereket használnak fel a kisrepülőgépeik számára.

Vlagyimir Kozin rakétafegyver-specialista szerint, mivel ismertek azok a helyek, ahonnan ezek a drónok indulnak, „szó szerint fel kell szántani az összes ukrán hangárt, a kifutópályákat és az összes vonatkozó infrastruktúrát."

Kozin szerint ehhez erős, nagy pontosságú bombákkal és hagyományos robbanófejekkel ellátott rakétákkal felszerelt orosz stratégiai nehézbombázókat is fel lehetne használni.

17:44
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán békeformuláról tárgyalt Zelenszkij

Telefonbeszélgetést folytattam Narendra Modival, és sikeres G20-elnökséget kívántam. Ezen a platformon jelentettem be a békeformulát, és most számítok India részvételére a megvalósításában -írta a Twitteren az ukrán elnök. Hozzátette, hogy a telefonbeszélgetés során köszönetet mondott Modinak "a humanitárius segítségnyújtásért és az ENSZ-ben nyújtott támogatásért" is.

18:48
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán csapatok bombázták Maiorsk és Donyeck városát

Heves ágyúzás érte a kelet-ukrajnai Donyeck és Maiorsk városát - közölte a Donyecki Népköztársaság.

A jelentés szerint az ukrán hadsereg tüzérséggel támadta a városokat, több lövedéket is kilőttek különböző célpontokra - írja a Ria Novosti.

19:48
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Heves harcok Kelet-Ukrajnában

Az ukrán csapatok Kreminna város közelében lehetnek, a luhanszki terület katonai közigazgatásának vezetője, Szerhij Haidai szerint a hadsereg "nincs messze" a várostól.

Haidai közlése szerint a harcok folyamatosak a térségben, a helyi orosz parancsnokság pedig már árköltözött Kreminnából Rubizhne-be. Szerinte ez annak a jele, hogy a csapatok kivonulását készítik elő - írja a Sky News.

20:31
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Békekonferenciát kezdeményezhet Ukrajna

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter közölte, hogy Ukrajna mindent megtesz 2023-ban az orosz-ukrán háború megnyeréséért, egyúttal hozzátéve, hogy minden háború diplomáciai úton ér véget a harctéren és a tárgyalóasztalnál tett lépések eredményeként.

Kuleba elmondta, hogy az ukrán kormány február végéig szeretne egy békekonferenciát tartani; szerinte az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), António Guterres főtitkárral az élén a béketárgyalások közvetítője lehetne - írja a The Guardian.

Kuleba szerint Guterres bizonyította, hogy hatékony közvetítő és hatékony tárgyaló, és ami a legfontosabb, hogy az elvek és a tisztesség embere. Ukrajna üdvözölné az aktív részvételét a tárgyalások során.

21:21
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz támadások Harkov régióban

Az ukrajnai Harkov régió kormányzója, Oleg Szinegubov közölte, hogy ma több várost és falut is orosz ágyúzás ért a régióban.

A kormányzó tájékoztatása szerint Vovchanskban kórházba szállítottak egy 72 éves nőt, aki tegnap egy repesztől sérült meg.

Szinegubov egyúttal sürgette a régió lakóit, hogy az orosz hadsereg folyamatos támadásai miatt maradjanak óvóhelyeken - írja a The Guardian.

23:19
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Donyecket és Gorlovkát támadja az ukrán tüzérség

Hét rakétát lőtt ki az ukrán légierő hétfő este Donyeckre és Gorlovkára. Halottakról és a keletkezett károkról nem érkeztek hírek.

00:59
december 26, 2022
Vágólapra másolva!

Légiriadót hirdettek Ukrajna több régiójában

Légiriadót hirdettek Dnyipropetrovszk és Harkov térségében, és a Kijev által ellenőrzött zaporozsjei régió területén is.

Vlagyimir Rogov, a Zaporozsje régió főtanácsának tagja azt mondta, hogy a Kijev által ellenőrzött központban robbanások hallatszottak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!