A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Újabb Patriot-rakétákat kapnak az ukránok, elhúzódhat a háború

Események

war conflict army Horizontal WAR AND CONFLICT DAILY LIFE
Ukrán T-72-es tank Bakhmut határában
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 303. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
05:07
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:19
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Megszakította útját a hazafelé tartó Zelenszkij

Az Amerikai Egyesült Államokból Ukrajnába hazafelé tartva Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozott Andrzej Dudával, a Lengyel Köztársaság elnökével Rzeszówban. 

A vezetők megvitatták a jövőre vonatkozó stratégiai terveket, a kétoldalú kapcsolatok napirendjét és a következő év nemzetközi szintű együttműködését.

Az elnökök sokféle témát érintettek, hangsúlyt fektetve az ukrán állam védelmi képességeinek erősítésére és a humanitárius kérdésekre, amelyek kiemelten fontosak a háború elől Ukrajnát elhagyni kényszerült ukrán ideiglenes migránsok számára.

05:32
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Lengyelországból üzent az ukrán elnök

Az utazása miatt ezúttal nem Kijevből hanem a lengyelországi Rzeszówból küldte szokásos napi videóüzenetét az ukrán elnök. Ebben összefoglalta, hogy mennyire eredményesek voltak a tárgyalásai Washingtonban, beszélt az anyagi és a fegyerzeti támogatásról.

Szakmai ünnepnapjukon pedig gratulált az energetikai dolgozóknak, akiket az ukrán fény védelmezőinek nevezett.

05:47
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Extra szankciókat kapott két orosz légitársaság

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma bejelentette, hogy további hat hónapos korlátozást vezet be a Pobeda Airlines, valamint a Siberian Arlines néven is ismert S7 Airlines ellen, mert vélhetően a tiltások ellenére megsértették az Egyesült Államok exportellenőrzését.

Figyelmeztették a légikikötőket szerte a világon, hogy minden üzemanyag-feltöltés, karbantartás vagy javítás sérti az Egyesült Államok exporttilalmát, és súlyos büntetésekkel sújtja a vállalatokat.

06:13
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Észak-Korea fegyvert küldhetett orosz zsoldosoknak

Az amerikai hírszerzés úgy véli, hogy Észak-Korea fegyverszállítmányt küldött a Wagner-csoport zsoldosainak, ugyanakkor nem számolnak azzal, hogy ez érdemben változtatna a háború menetén.

Amerikai politikusok a következő hetekben újabb szankciókat kívánnak bevezetni a Wagner-csoport ellen.

06:34
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin a háború diplomáciai lezárását akarja elérni

Vlagyimir Putyin orosz vezető azt mondta, azt szeretné, ha az ukrajnai konfliktus diplomáciai lezárással végződne. Újságírók előtt úgy fogalmazott: „Nem az a célunk, hogy megpörgessük a katonai konfliktus lendkerekét, hanem éppen ellenkezőleg, hogy véget vessünk ennek a háborúnak. Természetesen minél előbb, annál jobb."

Úgy tűnik, ez volt az első alkalom, hogy Putyin „háborúnak" nevezte a konfliktust, korábban „különleges katonai műveletként" emlegette.

Hozzátette, hogy az Egyesült Államok "Patriot" légvédelmi rakétarendszere, amelyet Ukrajnának adnak át, "régi", és "megvan az ellenszere".

06:51
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. december 22-én az ukrán-magyar határszakaszon 7997 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4806 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 220 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. december 22-én 141 ember, köztük 70 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

07:14
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Észak-Korea és a Wagner-csoport is tagadja a fegyverszállítást

A KCNA hírügynökség szerint Észak-Korea alaptalannak nevezte azokat a híreket, amelyek szerint fegyverekkel látta el az oroszországi Wagner-csoportot. Szerintük a hamis jelentés kommentárt vagy értelmezést sem érdemel,viszont kritizálták az Egyesült Államokat, amiért fegyvereket küldött Ukrajnába.

Az amerikai és a brit hírszerző szolgálatok szerint Észak-Korea az elmúlt napokban juttatott fegyverszállítmányt Oroszországba. Ezt a Wagner-csoport vezetője pletykának és spekulációnak tartja. Jevgenyij Prigozsin azt mondta: "Mindenki tudja, hogy Észak-Korea hosszú ideje nem szállít fegyvereket Oroszországnak. És még csak nem is történt ilyen erőfeszítés."

07:40
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Zaporizzsjáról tárgyalt Moszkvában a NAÜ vezetője

Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezetének vezetője Moszkvában találkozott az orosz katonai és állami atomenergia-vállalat tisztségviselőivel, hogy védőzónát hozzanak létre a Zaporizzsja erőmű körül.
Európa legnagyobb atomerőművét, amely jelenleg orosz megszállás alatt van, az utóbbi hónapokban több támadás is érte. Oroszország és Ukrajna is egymást hibáztatta a csapásokért, amelyek nukleáris incidenstől való félelmet váltottak ki.

Az orosz Roszatom „érdeminek, hasznosnak és őszintének" minősítette a mostani tárgyalásokat. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója jelezte, hogy további tárgyalásokra lesz szükség. "Kulcsfontosságú, hogy az övezet kizárólag a nukleáris balesetek megelőzésére összpontosítson" - írta a Twitteren. "A legnagyobb sürgősséggel folytatom erőfeszítéseimet e cél érdekében."

08:02
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Videó az ukrán újoncok brit kiképzéséről

A védelmi minisztérium megosztott egy videót, amelyen az ukrán újoncok a brit hadsereggel készülnek. A tárca szerint az újoncok taktikai kiképzésen vesznek részt, és a hóban élő tűzzel verik vissza az ellenség előrenyomulását.

08:21
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt, ketten megsebesültek

Egy ember meghalt, két ember pedig megsebesült, miután az orosz erők 15 lövedéket lőttek ki az ukrán Chasiv Yar városra – közölte a Donyecki Regionális Katonai Igazgatóság vezetője. Pavlo Kirilenko a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett bejegyzésében azt mondta, hogy az ország keleti részén, Donyeck Bahmut régiójában található területet "polgári lakosság elleni célzott csapások" érték. A közeli Kramatorszk környékén oroszok lőttek egy iskolát, de ottt nincsek áldozatok.

08:42
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország és Kína közös haditengerészeti gyakorlatot tart

Orosz részről egy rakétacirkáló, egy romboló és az orosz csendes-óceáni flotta két korvettje vesz részt a Kelet-kínai tengeren megkezdődött orosz-kínai közös haditengerészeti gyakorlaton. Kína két rombolót, egy dízel-tengeralattjárót és több más hajót küldött a gyakorlatra, amely egy hétig tart.
"A gyakorlatok fő célja az Orosz Föderáció és a Kínai Népköztársaság közötti haditengerészeti együttműködés megerősítése, valamint a béke és a stabilitás fenntartása az ázsiai-csendes-óceáni térségben" - közölte az orosz védelmi minisztérium.

A Moszkva és Peking közötti katonai kapcsolatok erősödtek, mióta Vlagyimir Putyin februárban megtámadta Ukrajnát. Kína "korlátlan" barátságot hirdetett Oroszországgal, határozottan megtagadta Moszkva cselekedeteinek kritizálását, és az Egyesült Államokat és a NATO-t okolta a Kreml provokálásáért. Moszkva cserébe erőteljesen támogatta Pekinget az Egyesült Államokkal szemben a Tajvannal kapcsolatos feszültségek közepette.

09:06
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Elemzők: Az oroszoknak nem áll szándékukban ténylegesen nukleáris fegyvert használni

Annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter is utalt a fokozott nukleáris készültségre, a Háborúkutató Intézet (ISW) elemzői szerint rendkívül valószínűtlen, hogy az oroszok ténylegesen megnövekedett hajlandóságát jelezzék az atomfegyverek használatára.

A Kreml rendszeresen használ nukleáris retorikát, hogy erőt sugározzon a szélsőjobboldali orosz közösségbe, amely azzal vádolta az orosz védelmi minisztériumot, hogy nem tesz kellően agresszív lépéseket az ukrajnai háború támogatására, és nem követeli a tárgyalások folytatását orosz feltételekkel, utalva a nukleáris eszkaláció lehetőségére

- véli az amerikai központú agytröszt.

09:33
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Elhagyja Oroszországot a Kellogg

A Kellogg Company bejelentette, hogy megválik oroszországi üzletágától. Az amerikai gabonagyártó orosz érdekeltségeit a helyi Chernogolovka cégnek adja át. Az év elején a leginkább gabonapelyheiről ismert cég leállította az összes oroszországi importját, befékezte a beruházásokat, valamint visszalépett a reklámszerződésektől. A Kellogg szerint az oroszországi üzletág a nettó árbevételének kevesebb mint 1%-át teszi ki.

09:55
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Németországban letartóztattak egy orosz kémet

Berlinben hazaárulás gyanúja miatt letartóztatták Németország külföldi hírszerző szolgálatának egyik alkalmazottját, aki állítólag államtitkokat osztott meg Oroszországgal.

A rendőrök a férfi lakásán és munkahelyén, valamint egy másik személy lakásán és munkahelyén is razziát tartottak. Bruno Kahl, a biztonsági szolgálat vezetője azt mondta, hogy az év elején indítottak vizsgálatot a Carsten L-ként említett férfi ellen, amikor tudomást szereztek az árulás lehetőségéről.

Néhány nappal korábban Ausztria bejelentette, hogy azonosított egy 39 éves görög állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy Oroszország javára kémkedett.

10:23
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 10 000 új sírt találtak Mariupolban és környékén

Az Associated Press szerint több mint 10 000 új sírt tártak fel a dél-ukrajnai Mariupolban és környékén. A hírügynökség a felfedezést azután tette, hogy elemezték a drón- és videofelvételeket az orosz megszállás idején a városban.

Az AP szerint minden sírban több holttest is lehet, hozzátéve, hogy a város halálos áldozatainak száma meghaladhatja a száműzött városi tisztviselők által jelzett 25 ezret.

10:51
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Szankciós javaslat készül orosz oligarchák és háborús bűnösök ellen

Az Egyesült Államok készen áll olyan törvényjavaslatok elfogadására, amelyek több eszközt biztosítanak a kormánynak az orosz oligarchák és az állítólagos háborús bűnösök felkutatására.

Az egyik javaslat lehetővé teszi az Igazságügyi Minisztérium számára, hogy háborús bűnökért vádat emeljen, míg a másik engedélyezné az oroszoktól lefoglalt vagyontárgyak Ukrajnába juttatását. Mindkét törvényjavaslat Joe Biden elnökhöz kerül aláírásra.

11:17
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország betekintést nyújt katonai terveibe

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma elemzést adott ki, amelyben felvázolják az orosz fegyveres erők bővítésére vonatkozó terveket.

Oroszország mintegy 30%-kal, 1,5 millió főre bővítené a hadseregét, bár a brit védelmi minisztérium szerint, nem világos, hogy mikorra érnék el ezt a létszámot.

A bővítés válasz a Finnország és Svédország NATO-csatlakozásából eredő állítólagos fenyegetésre hivatkozva.

11:52
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Igor Girkin: Ha így folytatjuk, veszíteni fogunk

A háborús bűnökkel vádolt Igor Girkin azt mondta: "Ha a tábornokaink továbbra is úgy harcolnak, mint az elmúlt tíz hónapban, minden esély megvan arra, hogy elveszítsük ezt a háborút".

Azt az ígéretet tette Vlagyimir Szolovjovnak, hogy mindent megtesz, hogy ne tudjon elmenekülni, ha Oroszország elveszíti a háborút.

12:17
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország újabb szankciókat tervez

Oroszország azt tervezi, hogy megtiltja a kőolaj és kőolajtermékek szállítását olyan országoknak, amelyek szerződésekben megkövetelik a bevezetett árplafon betartását. Ezt Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes jelentette be.

12:41
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Az USA képezheti ki az ukrán haderőt

A Pentagon fontolgatja, hogy az Ukrajnai fegyveres erőket kiképzi a Patriot rakétavédelmi rendszer működtetésére egy amerikai katonai bázison.

13:17
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán erők orosz célpontokat lőttek

December 22-én az ukrán hadsereg rakétákkal és tüzérségi lövegekkel három orosz parancsnoki pontot, nyolc orosz személyzeti célpontot és három lőszerraktárt talált el - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

Eközben az orosz erők hat rakéta - és hat légicsapást hajtottak végre, valamint több mint 70 alkalommal lőtték az ukrán állásokat rakétavetőkkel ugyanebben a jelentési időszakban.

13:34
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Öt halott és tizennégy sebesült az orosz bombázások miatt

A Donyeck, Herszon, Harkiv, Dnyipropetrovszk, Szumi, Zaporizzsja és a Luhanszki területeket ért orosz csapásokban a helyi hatóságok szerint öt ember meghalt, további 14 pedig megsebesült.

14:01
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Irán még több fegyvert küldene

A Mossad vezetője, David Barnea arra figyelmeztet, hogy Irán azon dolgozik, hogy előkészítse még több fejlett fegyver szállítását Oroszországba - írta a Times of Israel.

14:40
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Kifosztottak egy konyakgyárat a megszállók

Az orosz megszállók kifosztották a NovaKakhovka városában található szüreti konyakok házát.

Leszereltek és elvittek két új konyakpalackozó sort, kifosztották az alkoholboltot és magukkal vitték az összes készterméket, amely a raktárban volt - közölte Oleksandr Kovalenko polgármester.

15:10
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Meghalt a 100 ezredik megszálló is

A Jaltai Oktatási és Ifjúságpolitikai Minisztérium honlapján gratuláltak az Ukrajna fegyveres erőinek a 100 ezredik megszálló megöléséhez.

15:41
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

A zaporizzsjai atomerőműnél csendesedik a háború

Az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű környékén majdnem teljesen megszűntek a harcok - közölte a régióba telepített orosz tisztviselő.

Jevgenyij Balickij az orosz állami televízióban pénteken azt mondta, hogy az orosz csapatok nem fogják elhagyni az atomerőművet, és az soha nem fog visszakerülni ukrán ellenőrzés alá.

Az erőmű a frontvonalhoz közel helyezkedik el, ezért az elmúlt hónapokban többször is tűz alá vették.

A világ országai sugárkatasztrófától tartanak, Oroszország és Ukrajna pedig egyaránt egymást okolja a támadásokért.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) biztonsági zóna létrehozását javasolja az erőmű körül, és tárgyalásokat folytat orosz tisztviselőkkel.

17:03
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Műholdfelvételeken a sötétbe borult Ukrajna

A Sky News műholdfelvételeket tett közzé a szinte teljesen áram nélkül maradt Ukrajnáról, összehasonlítva a 2022. januári és a novemberi állapotokat.

Forrás: SkyNews

A NASA Suomi és NOAA-20 műholdjai minden hajnalban átrepül Ukrajna felett. A Sky Newsnak megküldött nagy felbontású képeiken jól látható, hogy az orosz csapások következtében november végére szinte teljesen leállt az ukrán villamosenergiaellátó-rendszer.

Az országban nemrég rendkívüli áramkorlátozásokat vezettek be.

17:42
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Kijevben 50%-os az áramhiány

Ukrajna kijevi régiójában mintegy 50% az áramhiány – mondta Oleksiy Kuleba, a kijevi regionális katonai vezető.
"A kijevi régió megrongálódott energiahálózatainak helyreállítási munkái megszakítás nélkül, éjjel-nappal folytatódnak. A régió villamosenergia-hiánya körülbelül 50%" - írta Kuleba a Telegram csatornáján. Több helyen négy óránként négy órára lekapcsolják az áramot.

17:52
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz légvédelmi rendszerek 10 drónt és két HIMARS rakétát hatástalanítottak

Az orosz légvédelmi rendszerek az elmúlt nap folyamán 10 ukrán drónt, valamint két HIMARS MLRS rakétát hatástalanított - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata .
Egy nap alatt a légvédelmi rendszerek tíz pilóta nélküli légijárművet lőttek le Makeevka , Novovodyanoye, Luhanszki Népköztársaság Kremennaja, Olginka, Volodino, Kuteynikovo, Donyecki Népköztársaság Jasinovataja, Malinovka, Mali Scserbaki és a zaporozsjei régió légterében" – áll a jelentésben.
Ezen kívül két HIMARS MLRS rakétát is le lőttek.

18:53
december 23, 2022
Vágólapra másolva!

Egy óra alatt öt települést is megtámadtak az ukránok

Az ukrán katonák pénteken egy óra alatt megtámadták Jaszinovataját, Mayorskot, Makijvkát, Gorlovkát és Golmovszkijt a Donyecki Népköztársaságban, összesen 25, 152 és 155 milliméteres lövedéket lőtt ki – közölte a DPR képviseleti irodája a Problémaügyi Ellenőrzési és Koordinációs Közös Központban.

07:14
december 24, 2022
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!